Social- och hälsovårdsministeriets förordning om livsmedelshygienisk kompetens som skall krävas av personer som arbetar i livsmedelslokaler och om testning av kompetensen (hygienkompetensförordningen)
Up-to-date- Type of statute
- Förordning
- Administrative sector
- Social- och hälsovårdsministeriet
- Date of Issue
- Date of publication
- Entry into force
- Remark
- Innehåller bilagor 1-2; fortsättningvis förblivit i kraft, Se L 777/1996 ikraftträdelsestadgande
- ELI identifier
- http://data.finlex.fi/eli/sd/2001/1115/ajantasa/2002-12-16/swe
I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 40 § hälsoskyddslagen av den 19 augusti 1994 (763/1994) , sådant detta lagrum lyder i lag 691/2001:
1 §Syfte
Denna förordning innehåller bestämmelser om den livsmedelshygieniska kompetens som skall krävas av personer som arbetar i livsmedelslokaler och som där hanterar sådana livsmedel som lätt blir förskämda. I förordningen bestäms dessutom om testning av kompetensen, kompetensintyg, kompetenstestarnas behörighet och uppgifter samt om Livsmedelsverkets rätt att utfärda närmare bestämmelser.
2 §Livsmedelshygienisk kompetens
Verksamhetsidkaren skall försäkra sig om att den som arbetar i en livsmedelslokal och hanterar sådana livsmedel som lätt blir förskämda har tillräckliga baskunskaper i mikrobiologi, matförgiftningar, hygieniska arbetsmetoder, personlig hygien, renhållning, egenkontroll och lagstiftning som anknyter till livsmedelshygien för att klara av sina uppgifter. Den livsmedelshygieniska kompetensens sakområden definieras närmare i bilaga 1.
Verksamhetsidkaren skall som en del av egenkontrollen föra bok över den livsmedelshygieniska kompetensen hos personer som arbetar i livsmedelslokalen och på begäran förete kommunala hälsoskyddsmyndigheten eller den myndighet som utövar tillsyn över anstalten enligt lagen om livsmedelshygien i fråga om animaliska livsmedel (1195/1996) dessa uppgifter.
3 §Påvisande av livsmedelshygienisk kompetens
Verksamhetsidkaren skall försäkra sig om att den som arbetar i livsmedelslokalen och hanterar sådana livsmedel som saknar förpackningar och lätt blir förskämda har ett sådant kompetensintyg som avses i 4 §. En person som har arbetat i uppgifter som förutsätter hantering av sådana livsmedel som saknar förpackningar och lätt blir förskämda i en eller flera livsmedelslokaler under minst tre månaders tid skall ha kompetensintyg.
Även en verksamhetsidkare som i sin egen livsmedelslokal hanterar sådana livsmedel som saknar förpackning och lätt blir förskämda skall ha intyg.
En person som arbetar i en livsmedelslokal endast
i kassan,
med att servera färdiga portioner,
som fånge enligt 3 kap. 5 § lagen om verkställighet av straff (39/1889) ,
i beväringstjänst eller vapenfri tjänst enligt värnpliktslagen (452/1950) , i militärtjänst enligt lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor (194/1995) , som civiltjänstgörare enligt civiltjänstlagen (1723/1991) ,
som klient enligt lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården (812/2000) i arbetsverksamhet enligt lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda (519/1977) och i skyddat arbete enligt lagen om service och stöd på grund av handikapp (380/1987) , eller
som en dömd som avses i lagen om samhällstjänst (1055/1996) ;
behöver dock inte ha kompetensintyg.
4 §Kompetensintyg
Kompetenstestaren medger ett kompetensintyg enligt en av Livsmedelsverket fastställd mall till den som med godkänt betyg har genomgått kompetenstestet eller genomgått en därmed jämförbar utbildning enligt bilaga 2 punkt 2.
Som kompetensintyg anses även ett examensintyg över en sådan examen som nämns i bilaga 2 punkt 1 eller ett utdrag ur studieregistret över studier som leder till en sådan examen, av vilket framgår att personen har avlagt studier enligt hygienkompetenskrav.
Kompetenstestaren kan på begäran medge ett kompetensintyg enligt den mall som Livsmedelsverket fastställt åt en sådan person som avses i 2 mom.
5 §Kompetenstest
Avsikten med kompetenstestet är att uppskatta personens livsmedelshygieniska baskunskaper inom de sakområden som nämns i bilaga 1.
Frågorna i kompetenstestet utarbetas av Livsmedelsverket.
Kompetenstestet är skriftligt. Livsmedelsverket kan i enskilda fall bevilja kompetenstestaren rätt att anordna ett muntligt test, om deltagande i det skriftliga testet föranleder orimliga svårigheter för den som skall testas.
Livsmedelsverket svarar för upprätthållandet och utvecklandet av kompetenstesten.
6 §Kompetenstestare
Livsmedelsverket för en förteckning över kompetenstestarna.
I förteckningen antecknas på ansökan en person som
fyller de behörighetskrav som nämns i 43 § 1 eller 2 mom. hälsoskyddsförordningen (1280/1994) ,
har examen i eller behärskar ämnet så att han eller hon är behörig för en tjänst eller befattning som lektor eller lärare vilken anknyter till livsmedelshygien vid en högskola eller vid en läroanstalt som hör till Utbildningsstyrelsens verksamhetsområde, eller
genom att genomgå det test som avses i 5 § och förete övriga utredningar kan påvisa att han eller hon är kapabel att sköta testaruppgifterna.
I ansökan skall även redogöras för hur kompetenstestaren ämnar uppfylla förpliktelserna enligt 7 och 8 § i denna förordning.
Anteckningen i förteckningen gäller i tre år. Livsmedelsverket förnyar anteckningen om sökanden har upprätthållit sina kunskaper genom att ta emot kompetenstest.
Livsmedelsverket för en förteckning över kompetenstestare i sådan omfattning som möjliggör en regionalt jämlik tillgång till och tillräcklig tillsyn över kompetenstestare. (16.12.2002/1227)
Livsmedelsverket kan ta bort anteckningen även under loppet av den angivna tiden, om kompetenstestarens verksamhet i enlighet med denna förordning uppvisar avsevärda missförhållanden.
I övrigt tillämpas på förteckningen vad som bestäms i personuppgiftslagen (523/1999) eller med stöd av den.
7 §Anordnande av kompetenstest
Kompetenstestaren har rätt att anordna kompetenstest.
Kompetenstestaren skall till sitt förfogande ha en sådan lokal och sådan utrustning som förutsätts för ett ändamålsenligt anordnande av testet och tillräcklig personal med tanke på övervakningen av testet.
8 §Kompetenstestarens skyldigheter
Kompetenstestaren skall
anordna kompetenstesten och informera om dem,
medge kompetensintyg i enlighet med vad som bestäms i 4 §, och
tillställa Livsmedelsverket behövliga uppgifter om de personer som deltagit i testen och om de beviljade kompetensintygen.
För övervakningen av anordnandet av testen skall kompetenstestaren dessutom
meddela Livsmedelsverket väsentliga ändringar som skett i de förutsättningar som nämns i 7 § 2 mom., och
när Livsmedelsverket eller en person som deltagit i testet så kräver tillställa Livsmedelsverket testprestationen för kontrollbedömning.
9 §Närmare bestämmelser
Livsmedelsverket kan utfärda närmare bestämmelser om
språk utöver de inhemska som kan användas vid kompetenstest,
grunderna för kompetenstestet och uppgörandet av dem,
ett godkänt genomgående av kompetenstest,
kompetensintygets innehåll,
examina och därmed jämförbara utbildningar som avses i bilaga 2 till denna förordning, och
övriga utredningar som avses i 6 § 2 mom. punkt 3.
10 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2002. Förordningens 3 § tillämpas dock först den 1 januari 2003. Den som arbetar i en livsmedelslokal när förordningen träder i kraft och som inte uppfyller kraven på livsmedelshygienisk kompetens i denna förordning skall skaffa ett sådant kompetensintyg som avses i denna förordning före den 1 januari 2005.
Före denna förordnings ikraftträdande kan Livsmedelsverket börja föra sådana förteckningar över kompetenstestare som avses i 7 §.
Bilaga 2 som PDF. (16.12.2002/1227)
Ikraftträdelsestadganden
16.12.2002/1227:
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2003.