Tasavallan presidentin asetus merioikeudellisia vaateita koskevan vastuun rajoittamisesta tehdyn vuoden 1976 yleissopimuksen muuttamisesta tehdyn vuoden 1996 pöytäkirjan voimaansaattamisesta sekä pöytäkirjan lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun lain voimaantulosta
- Date of signature
- Original Publication
- Vihko 14/2004 (Julkaistu 8.4.2004)
Tasavallan presidentin päätöksen mukaisesti, joka on tehty liikenne- ja viestintäministerin esittelystä, säädetään:
1 §
Lontoossa 2 päivänä toukokuuta 1996 merioikeudellisia vaateita koskevan vastuun rajoittamisesta tehdyn vuoden 1976 yleissopimuksen muuttamisesta tehty vuoden 1996 pöytäkirja, jonka eduskunta on hyväksynyt 9 päivänä kesäkuuta 2000 ja jonka tasavallan presidentti on hyväksynyt 25 päivänä elokuuta 2000 ja jota koskeva hyväksymisasiakirja on talletettu Kansainvälisen merenkulkujärjestön huostaan 15 päivänä syyskuuta 2000, tulee voimaan 13 päivänä toukokuuta 2004 niin kuin siitä on sovittu.
2 §
Merioikeudellisia vaateita koskevan vastuun rajoittamisesta tehdyn vuoden 1976 yleissopimuksen muuttamisesta tehdyn vuoden 1996 pöytäkirjan lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta 25 päivänä elokuuta 2000 annettu laki (772/2000) tulee voimaan 13 päivänä toukokuuta 2004.
3 §
Pöytäkirjan muut kuin lainsäädännön alaan kuuluvat määräykset ovat asetuksena voimassa.
4 §
Tämä asetus tulee voimaan 13 päivänä toukokuuta 2004.
Merioikeudellisia vaateita koskevan vastuun rajoittamisesta tehdyn vuoden 1976 kansainvälisen yleissopimuksen muuttamisesta tehty vuoden 1996 pöytäkirja
Tämän pöytäkirjan sopimuspuolet,
jotka ottavat huomioon, että merioikeudellisia vaateita koskevan vastuun rajoittamisesta Lontoossa 19 päivänä marraskuuta 1976 tehtyä yleissopimusta on toivottavaa muuttaa korvausten korottamiseksi ja yksinkertaisemman menettelyn perustamiseksi vastuun rajojen ajanmukaistamista varten,
ovat sopineet seuraavasta:
1 artikla
Tässä pöytäkirjassa
1. "yleissopimuksella" tarkoitetaan vuoden 1976 yleissopimusta merioikeudellisia vaateita koskevan vastuun rajoittamisesta,
2. "järjestöllä" tarkoitetaan Kansainvälistä merenkulkujärjestöä,
3. "pääsihteerillä" tarkoitetaan järjestön pääsihteeriä.
2 artikla
Yleissopimuksen 3 artiklan (a) kohta korvataan seuraavalla tekstillä:
a) pelastuspalkkiota koskeviin vaatimuksiin, mukaanlukien vuonna 1989 tehdyn kansainvälisen pelastuspalkkioita koskevan yleissopimuksen muutetun 14 artiklan nojalla esitetyt erityiskorvauksia koskevat vaatimukset, jos sopimusta voidaan soveltaa, tai yhteisen haverin osuusmaksuun;
3 artikla
Yleissopimuksen 6 artiklan 1 kappale korvataan seuraavalla tekstillä:
1. Muita kuin 7 artiklassa mainittuja kulloinkin aiheutuvia vaatimuksia koskevan vastuun rajat lasketaan seuraavasti:
(a) kuolemasta tai ruumiinvammasta johtuvat vaatimukset:
(i) 2 miljoonaa laskentayksikköä vetoisuudeltaan enintään 2,000 tonnin aluksen osalta,
(ii) vetoisuudeltaan suurempien alusten osalta (i) alakohdassa mainittuun summaan lisätään:
800 laskentayksikköä tonnilta 2,001 tonnista 30,000 tonniin;
600 laskentayksikköä tonnilta 30,001 tonnista 70,000 tonniin; ja
400 laskentayksikköä kultakin 70,000 tonnia ylittävältä tonnilta,
(b) muut vaatimukset:
(i) miljoona laskentayksikköä vetoisuudeltaan enintään 2,000 tonnin aluksen osalta,
(ii) vetoisuudeltaan suurempien alusten osalta (i) alakohdassa mainittuun summaan lisätään:
400 laskentayksikköä tonnilta 2,001 tonnista 30,000 tonniin;
300 laskentayksikköä tonnilta 30,001 tonnista 70,000 tonniin sekä
200 laskentayksikköä kultakin 70,000 tonnia ylittävältä tonnilta.
4 artikla
Yleissopimuksen 7 artiklan 1 kappale korvataan seuraavalla tekstillä:
1. Laivanisännän vastuun raja aluksen matkustajien kuolemasta tai ruumiinvammasta tietyssä tapauksessa johtuvien vaatimusten osalta on 175 000 laskentayksikköä kerrottuna matkustajamäärällä, jonka alus rekisterikirjansa mukaan saa kuljettaa.
5 artikla
Yleissopimuksen 8 artiklan 2 kappale korvataan seuraavalla tekstillä:
2. Valtiot, jotka eivät kuulu Kansainväliseen valuuttarahastoon ja joiden lainsäädäntö ei salli 1 kappaleen määräysten soveltamista, voivat kuitenkin allekirjoittaessaan yleissopimuksen ilman ratifiointia tai hyväksymistä koskevaa varaumaa tai ratifioidessaan tai hyväksyessään sen tai liittyessään siihen tai milloin tahansa myöhemmin ilmoittaa, että tämän yleissopimuksen mukainen niiden alueilla sovellettava vastuun raja on:
(a) 6 artiklan 1 kappaleen (a) kohdan osalta
(i) 30 miljoonaa rahayksikköä vetoisuudeltaan enintään 2 000 tonnin aluksen osalta;
(ii) vetoisuudeltaan suurempien alusten osalta (i) kohdassa mainittuun summaan lisätään:
12 000 rahayksikköä tonnilta 2,001 tonnista 30,000 tonniin;
9,000 rahayksikköä tonnilta 30,001 tonnista 70,000 tonniin; ja
6,000 rahayksikköä kultakin 70,000 tonnia ylittävältä tonnilta; sekä
(b) 6 artiklan 1 kappaleen (b) kohdan osalta:
(i) 15 miljoonaa rahayksikköä vetoisuudeltaan enintään 2,000 tonnin aluksen osalta;
(ii) vetoisuudeltaan suurempien alusten osalta (i) alakohdassa mainittuun summaan lisätään:
6,000 rahayksikköä tonnilta 2,001 tonnista 30,000 tonniin;
4 500 rahayksikköä tonnilta 30 001 tonnista 70 000 tonniin; ja
3 000 rahayksikköä kultakin 70 000 tonnia ylittävältä tonnilta; sekä
(c) 7 artiklan 1 kappaleen osalta 2 625 000 rahayksikköä kerrottuna sillä matkustajamäärällä, jonka alus saa rekisterikirjansa mukaan kuljettaa.
6 artiklan 2 ja 3 kappaletta sovelletaan vastaavasti tämän kappaleen (a) ja (b) kohtaan.
6 artikla
Seuraava teksti lisätään yleissopimuksen 15 artiklan 3 bis kappaleeksi:
3 bis 7 artiklan 1 kappaleessa määrätystä vastuun rajoituksesta huolimatta sopimuspuoli voi säätää kansallisen lainsäädäntönsä nimenomaisilla määräyksillä, että vastuunrajoitusjärjestelmää sovelletaan laivan matkustajien kuolemasta tai ruumiinvammasta johtuviin vaatimuksiin sillä edellytyksellä, että vastuun raja ei ole alempi kuin 7 artiklan 1 kappaleessa määrätty raja. Sopimuspuoli, joka käyttää hyväkseen tämän kappaleen tarjoamaa mahdollisuutta, ilmoittaa pääsihteerille hyväksytyistä vastuun rajoista tai siitä, että vastuuta ei ole rajoitettu.
7 artikla
Yleissopimuksen 18 artiklan 1 kappale korvataan seuraavalla tekstillä:
1. Jokainen valtio voi allekirjoittaessaan, ratifioidessaan tai hyväksyessään tämän yleissopimuksen tai liittyessään siihen tai milloin tahansa myöhemmin, pidättää itselleen oikeuden:
(a) olla soveltamatta 2 artiklan 1 kappaleen (d) ja (e) kohtaa;
(b) jättää soveltamisen ulkopuolelle haitallisten ja vaarallisten aineiden merikuljetuksista aiheutuneisiin vahinkoihin liittyvää vastuuta ja korvauksia koskevassa vuoden 1996 kansainvälisessä yleissopimuksessa tai sen muutoksissa tai siihen liittyvissä pöytäkirjoissa tarkoitetut vahingonkorvausvaatimukset.
Tämän yleissopimuksen asiamääräyksiin ei saa tehdä muita varaumia.
8 artiklaVastuun rajojen muuttaminen
1. Kun vähintään puolet tämän pöytäkirjan sopimuspuolista, ei kuitenkaan alle kuusi valtiota, sitä pyytää, pääsihteerin on toimitettava kaikki ehdotukset tällä pöytäkirjalla muutetun yleissopimuksen 6 artiklan 1 kappaleessa, 7 artiklan 1 kappaleessa ja 8 artiklan 2 kappaleessa määrättyjen rajojen muuttamisesta kaikille järjestön jäsenille ja kaikille sopimuspuolille.
2. Edellä tarkoitetuin tavoin toimitettu muutosehdotus tulee antaa järjestön oikeudelliselle komitealle (jäljempänä oikeudellinen komitea) käsiteltäväksi vähintään kuuden kuukauden kuluttua toimittamispäivän jälkeen.
3. Kaikilla tällä pöytäkirjalla muutetun yleissopimuksen sopimuspuolilla on, riippumatta siitä, ovatko ne järjestön jäseniä vai eivät, oikeus osallistua oikeudellisen komitean työhön tämän käsitellessä ja hyväksyessä muutoksia.
4. Muutokset hyväksytään 3 kappaleen mukaisesti laajennetussa oikeudellisessa komiteassa läsnä olevien ja äänestävien, tällä pöytäkirjalla muutetun yleissopimuksen sopimuspuolten kahden kolmasosan ääntenenemmistöllä edellyttäen, että vähintään puolet tällä sopimuskirjalla muutetun yleissopimuksen sopimuspuolista on läsnä äänestyksen aikana.
5. Vastuun rajoja koskevaa muutosehdotusta käsitellessään oikeudellisen komitean tulee ottaa huomioon tapahtumista saadut kokemukset, erityisesti niiden aiheuttamien vahinkojen suuruus, rahanarvon muutokset sekä muutosehdotuksen vaikutus vakuutuskustannuksiin.
6. (a) Tämän artiklan mukaista vastuun rajojen muutosta ei saa käsitellä ennen kuin viisi vuotta on kulunut siitä päivästä, jolloin tämä pöytäkirja avattiin allekirjoittamista varten eikä ennen kuin viisi vuotta on kulunut edellisen tämän artiklan nojalla tehdyn muutoksen voimaantulosta.
(b) Vastuun rajaa ei saa korottaa siten, että se ylittäisi tällä pöytäkirjalla muutetussa yleissopimuksessa määrätyn rajan korotettuna 6 prosentilla vuosittain ja sisältäen edellisen vuoden prosentuaalisen korotuksen siitä päivästä lähtien, jolloin tämä pöytäkirja avattiin allekirjoittamista varten.
(c) Vastuun rajaa ei saa korottaa siten, että se ylittäisi määrän, joka vastaa tällä pöytäkirjalla muutetussa yleissopimuksessa määrättyä rajaa kolmella kerrottuna.
7. Järjestön on ilmoitettava kaikille sopimuspuolille 4 kappaleen mukaisesti hyväksytystä muutoksesta. Muutos katsotaan hyväksytyksi kahdeksantoista kuukauden kuluttua ilmoituksen päivästä, jollei vähintään neljäsosa valtioista, jotka olivat sopimuspuolia, kun muutos hyväksyttiin, ole sinä aikana ilmoittaneet pääsihteerille, etteivät ne hyväksy muutosta. Tällöin muutos on hylätty eikä sillä ole vaikutusta.
8. Muutos, joka katsotaan hyväksytyksi 7 kappaleen mukaisesti, tulee voimaan kahdeksantoista kuukauden kuluttua sen hyväksymisestä.
9. Muutos sitoo kaikkia sopimuspuolia, jolleivät ne 12 artiklan 1 ja 2 kappaleen mukaisesti irtisano tätä pöytäkirjaa vähintään kuutta kuukautta ennen muutoksen voimaantuloa. Irtisanominen tulee voimaan muutoksen voimaantulosta alkaen.
10. Kun muutos on hyväksytty, mutta hyväksymisen edellytyksenä oleva kahdeksantoista kuukauden ajanjakso ei ole vielä päättynyt, muutos on voimaan tullessaan sitova sanotun ajanjakson aikana sopimuspuoleksi tulleen valtion osalta. 7 kappaleen mukaisesti voimaan tullut muutos sitoo tämän ajanjakson jälkeen sopimuspuoleksi tullutta valtiota. Muutos sitoo tässä kappaleessa tarkoitetuissa tapauksissa valtiota, kun muutos tulee voimaan tai kun tämä pöytäkirja tulee voimaan valtion osalta, jos tämä tapahtuu myöhemmin.
9 artikla
1. Yleissopimusta ja tätä pöytäkirjaa luetaan ja tulkitaan yhtenä asiakirjana tämän pöytäkirjan sopimuspuolten kesken.
2. Yleissopimuksen määräykset sitovat valtiota, joka on tämän pöytäkirjan sopimuspuolena, mutta ei yleissopimuksen sopimuspuolena, sellaisina kuin niitä on muutettu tällä pöytäkirjalla, muihin tämän pöytäkirjan sopimuspuoliin nähden, mutta yleissopimuksen määräykset eivät sido tällaisia valtioita sellaisiin valtioihin nähden, jotka ovat vain yleissopimuksen sopimuspuolia.
3. Tällä pöytäkirjalla yleissopimukseen tehtyjä muutoksia sovelletaan vain sellaisista tapahtumista johtuviin vaatimuksiin, jotka tapahtuvat sen jälkeen, kun pöytäkirja on tullut voimaan valtion osalta.
4. Mikään tässä pöytäkirjassa ei vaikuta sekä yleissopimuksen että tämän pöytäkirjan sopimuspuolena olevan valtion velvoitteisiin sellaisia valtioita kohtaan, jotka ovat yleissopimuksen sopimuspuolia, mutteivät tämän pöytäkirjan sopimuspuolia.
LOPPUMÄÄRÄYKSET
10 artiklaAllekirjoittaminen, ratifioiminen, hyväksyminen ja liittyminen
1. Tämä pöytäkirja on avoinna kaikille valtioille allekirjoittamista varten järjestön päämajassa 1 päivästä lokakuuta 1996 lähtien 30 päivään syyskuuta 1997.
2. Valtio voi ilmaista suostumuksensa tulla tämän pöytäkirjan sitomaksi:
(a) allekirjoittamalla sen ilman ratifiointia tai hyväksymistä koskevaa varaumaa; tai
(b) allekirjoittamalla sen ratifiointia tai hyväksymistä koskevin varaumin, mitä seuraa ratifiointi tai hyväksyminen; tai
(c) liittymällä siihen.
3. Ratifiointi, hyväksyminen tai liittyminen tapahtuu tallettamalla sitä koskeva asiakirja pääsihteerin huostaan.
4. Ratifiointi-, hyväksymis- ja liittymiskirjoja, jotka talletetaan tällä pöytäkirjalla tehdyn yleissopimuksen muutoksen voimaantulon jälkeen, katsotaan sovellettavan näin muutettuun yleissopimukseen.
11 artiklaVoimaantulo
1. Tämä pöytäkirja tulee voimaan 90 päivän kuluttua siitä, kun kymmenen valtiota on ilmaissut suostumuksensa tulla sen sitomiksi.
2. Sellaisten valtioiden osalta, jotka ilmaisevat suostumuksensa tulla tämän pöytäkirjan sitomiksi sen jälkeen, kun 1 kappaleessa mainitut voimaantuloehdot ovat täyttyneet, tämä pöytäkirja tulee voimaan 90 päivän kuluttua sellaisesta suostumuksenilmaisusta.
12 artiklaIrtisanominen
1. Sopimuspuoli voi irtisanoa tämän pöytäkirjan milloin tahansa sen päivän jälkeen, jolloin se tulee voimaan kyseisessä valtiossa.
2. Irtisanominen tapahtuu tallettamalla irtisanomiskirja pääsihteerin huostaan.
3. Irtisanominen tulee voimaan kahdentoista kuukauden kuluttua tai irtisanomiskirjassa määrätyn pidemmän ajan kuluttua siitä, kun irtisanomiskirja on talletettu pääsihteerin huostaan.
4. Tämän pöytäkirjan sopimuspuolten kesken yleissopimuksen irtisanomista sen 19 artiklan nojalla ei pidetä millään tavalla tällä pöytäkirjalla muutetun yleissopimuksen irtisanomisena.
13 artiklaTarkistaminen ja muuttaminen
1. Järjestö voi kutsua koolle kokouksen tarkistamaan tai muuttamaan tätä pöytäkirjaa.
2. Järjestö kutsuu koolle tämän pöytäkirjan sopimuspuolten kokouksen tarkistamaan tai muuttamaan pöytäkirjaa, jos vähintään kolmannes sopimuspuolista sitä pyytää.
14 artiklaTallettaja
1. Tämä pöytäkirja ja 8 artiklan nojalla tehdyt muutokset talletetaan pääsihteerin huostaan.
2. Pääsihteeri
(a) ilmoittaa kaikille tämän pöytäkirjan allekirjoittaneille valtioille tai siihen liittyneille valtioille:
(i) jokaisesta uudesta allekirjoittamisesta tai asiakirjan tallettamisesta sekä niiden päivämääristä;
(ii) jokaisesta tällä pöytäkirjalla muutetun yleissopimuksen 8 artiklan 2 kappaleen sekä yleissopimuksen 8 artiklan 4 kappaleen mukaisesti annetusta selityksestä ja tiedonannosta;
(iii) tämän pöytäkirjan voimaantulopäivästä;
(iv) 8 artiklan 1 kappaleen mukaisesti tehdyistä ehdotuksista rajojen muuttamiseksi;
(v) 8 artiklan 4 kappaleen mukaisesti tehdyistä muutoksista;
(vi) muutoksista, joiden katsotaan tulleen hyväksytyksi 8 artiklan 7 kappaleen mukaisesti sekä päivämääristä, jolloin muutokset tulevat voimaan kyseisen artiklan 8 ja 9 kappaleen mukaisesti;
(vii) tämän pöytäkirjan irtisanomiskirjojen tallettamisista sekä tallettamispäivämääristä ja irtisanomisten voimaantulopäivämääristä;
(b) toimittaa oikeaksi todistetut jäljennökset tästä pöytäkirjasta kaikille sen allekirjoittaneille valtioille sekä siihen liittyville valtioille.
3. Heti kun tämä pöytäkirja tulee voimaan, pääsihteeri toimittaa tekstin Yhdistyneiden Kansakuntien sihteeristölle rekisteröintiä ja julkaisua varten Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan 102 artiklan mukaisesti.
15 artiklaKielet
Tämä pöytäkirja on tehty yhtenä arabian-, englannin-, espanjan-, kiinan-, ranskan- ja venäjänkielisenä alkuperäiskappaleena, jonka kaikki tekstit ovat yhtä todistusvoimaisia.
TEHTY LONTOOSSA 2 päivänä toukokuuta 1996.