Asetus koneiden suojalaitteilla vastustamista koskevan yleissopimuksen voimaansaattamisesta.
- Date of signature
Sitten kun eduskunta 22 päivänä helmikuuta 1966 on hyväksynyt Kansainvälisen työkonferenssin vuonna 1963 hyväksymän, koneiden suojalaitteilla varustamista koskevan yleissopimuksen ja tasavallan presidentti 23 päivänä toukokuuta 1969 on ratifioinut yleissopimuksen sekä Kansainvälisen työtoimiston pääjohtaja 15 päivänä elokuuta 1969 rekisteröinyt ratifioinnin, säädetään sosiaali- ja terveysministerin esittelystä, että sopimus tulee Suomen osalta voimaan 15 päivänä elokuuta 1970, niin kuin siitä on sovittu.
YLEISSOPIMUS joka koskee koneiden varustamista suojalaitteilla.
Kansainvälisen työjärjestön yleinen konferenssi,
aloitettuaan Kansainvälisen työtoimiston hallintoneuvoston kokoonkutsumana Genevessä 5 päivänä kesäkuuta 1963 neljännenkymmenennenseitsemännen istuntokautensa ja
päätettyään hyväksyä eräitä ehdotuksia, jotka koskevat asianmukaisia suojalaitteita vailla olevien koneiden myynnin, vuokraamisen ja käytön kieltämistä, mikä kysymys on neljäntenä kohtana istuntokauden päiväjärjestyksessä, sekä
päätettyään, että nämä ehdotukset laaditaan kansainvälisen yleissopimuksen muotoon, hyväksyy tänä 25 päivänä kesäkuuta 1963 seuraavan yleissopimuksen, jonka nimenä on "Koneiden suojalaitteilla varustamista koskeva yleissopimus, 1963":
I osa.Yleiset määräykset
1 artikla
1. Kaikkia uusia tai käytettyjä koneita, joiden käyttövoimana on muu kuin ihmisvoima, pidetään koneina tätä sopimusta sovellettaessa.
2. Kunkin maan asianomaisen viranomaisen tulee päättää, liittyykö ja missä määrin ihmisvoimalla käyviin uusiin tai käytettyihin koneisiin työntekijäin terveyttä uhkaavia vaaroja ja onko niitä pidettävä koneina tätä sopimusta sovellettaessa. Tällainen päätös on tehtävä sen jälkeen kun on neuvoteltu alan edustavimpien työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kanssa. Mikä tahansa näistä järjestöistä voi tehdä tällaisia neuvotteluja koskevan aloitteen.
3. Tämän yleissopimuksen määräykset koskevat
a) maantietä ja kiskoja pitkin kulkevia ajoneuvoja niiden liikkeellä ollessa vain sikäli kuin on kysymys niiden kuljettajahenkilökunnan turvallisuudesta;
b) liikkuvia maatalouskoneita vain sikäli kuin on kysymys niiden työntekijöiden turvallisuudesta, jotka työskentelevät tällaisten koneiden kanssa
II osa.Myynti, vuokraus, muun lainen luovutus ja näytteillepano
2 artikla
1. Kansallisessa lainsäädännössä on kiellettävä tai muilla yhtä tehokkailla keinoilla estettävä sellaisten koneiden myynti ja vuokraus, joiden tämän artiklan -3 ja 4 momentissa - mainitut vaaralliset osat ovat vailla asianmukaisia suojalaitteita.
2. Kansallisessa lainsäädännössä on asianomaisen viranomaisen määräämässä laajuudessa kiellettävä tai muilla yhtä tehokkailla keinoilla estettävä sellaisten koneiden muunlainen luovutus tai näytteillepano, joiden tämän artiklan 3 ja 4 momentissa mainitut vaaralliset osat ovat vailla asianmukaisia suojalaitteita; kuitenkaan ei näytteillepanon aikana koneen esittelytarkoituksessa suoritettua suojalaitteiden tilapäistä poistamista ole katsottava tämän määräyksen rikkomiseksi, mikäli vaarojen välttämiseksi on ryhdytty asianmukaisiin suojatoimenpiteisiin.
3. Kaikki kiinnitysruuvit, pultit ja pidätinkiilat sekä, siinä laajuudessa kuin asianomainen viranomainen määrää, muut koneen liikkuvien osien ulkonevat kohdat, jotka liikkeessä ollessaan samoin voivat olla vaarallisia niitä koskettaville henkilöille, on niin suunniteltava, upotettava tai suojattava, että vältytään tällaisilta vaaroilta.
4. Kaikki vauhtipyörät, hammasvaihteet, kartio- - tai lieriökitkakytkimet, nokkapyörät, hihnapyörät, hihnat, ketjut, ketjupyörät, kierukkavaihteet, kiertokammet ja ohjaimet sekä, siinä - laajuudessa kuin asianomainen viranomainen määrää, akselit (sekä niiden päät) ja muut voimansiirtolaitteet, jotka liikkeessä ollessaan niin ikään voivat olla vaarallisia niitä koskettaville henkilöille, on niin suunniteltava tai suojattava, että vältytään tällaisilta vaaroilta. Myös koneiden säätö- ja ohjauslaitteet on niin suunniteltava tai suojattava, että vältytään vaaralta.
3 artikla
1. 2 artiklan määräykset eivät koske koneita tai niiden mainitussa artiklassa mainittuja vaarallisia osia, jotka
a) rakenteensa vuoksi ovat yhtä turvallisia kuin jos ne olisivat varustetut asianmukaisilla suojalaitteilla; tai
b) ovat tarkoitetut siten asennettaviksi tai sijoitettaviksi, että ne asennuksensa tai sijaintinsa vuoksi ovat yht-ä turvallisia kuin jos ne olisivat varustetut asianmukaisilla suojalaitteilla.
2. Sellaiset koneet, jotka ovat siten suunniteltuja, että 2 artiklan 3 ja 4 momentin määräykset eivät tule täysin täytetyiksi koneita huollettaessa, voideltaessa, niiden liikkuvia osia vaihdettaessa tai koneita kokoonpantaessa tahi säädettäessä, eivät yksistään tästä syystä ole saman artiklan l ja 2 momentissa säädetyn myynti-, vuokraus-, luovutus- tai näytteillepanokiellon alaisia, mikäli mainitunlaiset työt on mahdollista suorittaa hyväksyttyjen turvallisuusvaatimusten mukaisesti.
3. 2 artiklan määräykset eivät estä koneiden myyntiä tai muunlaista luovutusta niiden varastoimista, romuttamista tai kunnostamista varten, mutta tällaisia koneita ei saada varastossapidon tai kunnostamisen jälkeen myydä, vuokrata, muulla tavalla luovuttaa tai panna näytteille, ellei niitä ole varustettu suojalaitteilla 2 artiklan määräysten mukaisesti.
4 artikla
Vastuun 2 artiklan määräysten noudattamisesta tulee kuulua koneen myyjälle, vuokraajalle tahi muulla tavalla luovuttajalle tai näytteillepanijalle ja, mikäli kansallisen lainsäädännön mukaisesti niin on määrätty, näiden asiamiehille. Valmistajalla, joka myy, vuokraa, muulla tavalla luovuttaa tai panee näytteille koneita, on sama vastuu.
5 artikla
1. Jäsenvaltio voi sallia väliaikaisen poikkeamisen 2 artiklan määräyksistä.
2. Tällaisen väliaikaisen poikkeamisen kestoaika, joka ei missään tapauksessa saa ylittää kolmea vuotta laskettuna yleissopimuksen voimaantulosta asianomaiseen jäsenvaltioon nähden, samoin kuin muut poikkeamista koskevat ehdot on määrättävä kansallisessa lainsäädännössä tai muilla yhtä tehokkailla toimenpiteillä.
3. Tätä artiklaa sovellettaessa on asianomaisen viranomaisen kuultava asianomaisia edustavimpia työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä sekä, milloin on asianmukaista, valmistajien järjestöjä.
III osa.Käyttö
6 artikla
1. Koneiden, joiden jokin vaarallinen osa, työpiste mukaan luettuna, on vailla asianmukaisia suojalaitteita, käyttö on kiellettävä kansallisessa lainsäädännössä tai estettävä muilla yhtä tehokkailla toimenpiteillä. Mikäli tätä kieltoa ei voida kuitenkaan täysin noudattaa koneen käyttöä estämättä, sitä on noudatettava siinä laajuudessa kuin koneen käyttö sen sallii.
2. Koneet on varustettava suojalaitteilla siten, että kansalliset työturvallisuutta ja -terveyttä koskevat määräykset ja vaatimukset tulevat huomioon otetuiksi.
7 artikla
Vastuun 6 artiklan määräysten noudattamisesta tulee kuulua työnantajalle.
8 artikla
1. 6 artiklan määräykset eivät koske koneita tai niiden osia, jotka rakenteensa, asennuksensa tai sijaintinsa perusteella ovat yhtä turvallisia kuin jos ne olisivat varustetut asianmukaisilla suojalaitteilla.
2. 6 ja 11 artiklan määräykset eivät estä hyväksyttyjen turvallisuusmääräysten mukaisesti suoritettavaa koneiden tai niiden osien huoltoa, voitelua, kokoonpanoa tai koneiden säätöä.
9 artikla
1. Jäsenvaltio voi sallia väliaikaisen poikkeamisen 6 artiklan määräyksistä.
2. Tällaisen väliaikaisen poikkeamisen kestoaika, joka ei missään tapauksessa saa ylittää kolmea vuotta, laskettuna yleissopimuksen voimaantulosta asianomaiseen jäsenvaltioon nähden, samoin kuin muut poikkeamista koskevat ehdot on määrättävä kansallisessa lainsäädännössä tai muilla yhtä tehokkailla toimenpiteillä.
3. Tätä artiklaa sovellettaessa tulee asianomaisen viranomaisen kuulla asianomaisia edustavimpia työnantaja ja työntekijäjärjestöjä.
10 artikla
1. Työnantajan tulee ryhtyä toimenpiteisiin koneiden varustamista suojalaitteilla koskevan kansallisen lainsäädännön saattamiseksi työntekijäin tietoon ja sopivalla tavalla antaa heille tietoja koneiden käytöstä aiheutuvista vaaroista ja siinä yhteydessä noudatettavista varotoimenpiteistä.
2. Työnantajan tulee luoda ja ylläpitää sellaiset työolosuhteet, etteivät tässä yleissopimuksessa tarkoitetuilla koneilla työskentelevät työntekijät joudu mihinkään vaaraan.
11 artikla
1. Työntekijä ei saa käyttää konetta, kun siihen kuuluvat suojalaitteet eivät ole paikallaan, älköönkä myöskään työntekijää vaadittako käyttämään konetta, kun siihen kuuluvat suojalaitteet eivät ole paikallaan.
2. Kukaan konetta käyttävä työntekijä ei saa tehdä siihen kuuluvia suojalaitteita tehottomiksi; myöskään ei niitä saa tehdä tehottomiksi koneessa, jota jonkun työntekijän on määrä käyttää.
12 artikla
Tämän yleissopimuksen ratifiointi ei saa vaikuttaa sellaisiin työntekijäin oikeuksiin, jotka johtuvat kansallisesta sosiaaliturva- tai sosiaalivakuutuslainsäädännöstä.
13 artikla
Yleissopimuksen tämän osan määräykset työnantajien ja työntekijöiden vastuusta koskevat myös itsenäisiä yrittäjiä, mikäli ja siinä laajuudessa kuin asianomainen viranomainen siitä päättää.
14 artikla
Yleissopimuksen tässä osassa tarkoitetaan käsitteellä "työnantaja" myös työnantajan valtuuttamaa asiamiestä, mikäli se kansallisen lainsäädännön huomioon ottaen on asianmukaista.
IV osa.Soveltamistoimenpiteet
15 artikla
1. On ryhdyttävä kaikkiin tarpeellisiin toimenpiteisiin, asianmukaisten rangaistusseuraamusten määrääminen niihin luettuna, tämän yleissopimuksen määräysten tehokkaaksi täytäntöönpanemiseksi.
2. Kukin tämän yleissopimuksen ratifioiva jäsenvaltio sitoutuu ryhtymään asianmukaisiin tarkastustoimenpiteisiin yleissopimuksen soveltamisen valvomiseksi tai varmistautumaan siitä, että asianmukaista tarkastusta suoritetaan.
16 artikla
Kansalliset lainsäädäntötoimenpiteet tämän yleissopimuksen määräyksien toteuttamiseksi on asianomaisen viranomaisen suoritettava neuvoteltuaan asianomaisten edustavimpien työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen sekä, mikäli se on asianmukaista, valmistajien järjestöjen kanssa.
V osa. Soveltamisala
17 artikla
1. Tämän yleissopimuksen määräykset koskevat kaikkia elinkeinoelämän aloja, ellei soPimuksen ratifioiva jäsenvaltio rajoita sen soveltamisalaa ratifiointiinsa liittämällään ilmoituksella.
2. Milloin tehdään ilmoitus soveltamisalan rajoittamisesta,
a) on yleissopimuksen määräyksiä sovellettava ainakin niihin yrityksiin tai elinkeinoelämän aloihin, joiden asianomainen viranomainen katsoo, neuvoteltuaan ammattientarkastuselimen ja asianomaisten edustavimpien työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kanssa, käyttävän koneita huomattavassa määrässä; mikä tahansa tällaisista järjestöistä voi tehdä sanotunlaisia neuvotteluja koskevan aloitteen;
b) on jäsenvaltion ilmoitettava Kansainvälisen työjärjestön perussäännön 22 artiklan mukaan annettavissa raporteissaan, mitä edistystä on mahdollisesti tapahtunut yleissopimuksen määräysten soveltamisalan laajentamisessa.
3. Tämän artiklan 1 momentin mukaisen ilmoituksen antanut jäsenvaltio voi milloin tahansa peruuttaa ilmoituksen joko kokonaan tai osittain lähettämällä uuden ilmoituksen.
VI osa. Loppumääräyksiä
18 artikla
Tämän yleissopimuksen viralliset ratifioinnit on lähetettävä Kansainvälisen työtoimiston pääjohtajalle rekisteröitäviksi.
19 artikla
1. Tämä yleissopimus sitoo vain niitä Kansainvälisen työjärjestön jäsenvaltioita, joiden ratifioinnit pääjohtaja on rekisteröinyt.
2. Tämä yleissopimus tulee voimaan 12 kuukauden kuluttua siitä päivästä, jolloin pääjohtaja on rekisteröinyt kahden jäsenvaltion ratifioinnit.
3. Sen jälkeen tämä yleissopimus tulee voimaan kunkin jäsenvaltion osalta 12 kuukauden kuluttua siitä päivästä, jolloin sen ratifiointi on rekisteröity.
20 artikla
1. Tämän yleissopimuksen ratifioinut jäsenvaltio voi kymmenen vuoden kuluttua siitä päivästä, jolloin sopimus ensiksi tuli voimaan, sanoa sen irti kirjelmällä, joka lähetetään Kansainvälisen työtoimiston pääjohtajan rekisteröitäväksi. Irtisanominen ei tule voimaan ennen kuin vuoden kuluttua sen rekisteröimisestä.
2. Tämän yleissopimuksen ratifioinut jäsenvaltio, joka ei vuoden kuluessa edellisessä momentissa mainitun kymmenen vuoden määräajan päättymisestä käytä tässä artiklassa määrättyä irtisanomisoikeutta, on sidottu sopimukseen uudeksi kymmenvuotiskaudeksi ja voi sen jälkeen tässä artiklassa määrätyin ehdoin sanoa irti sopimuksen kunkin kymmenvuotiskauden päätyttyä.
21 artikla
1. Kansainvälisen työtoimiston pääjohtajan on annettava Kansainvälisen työjärjestön jäsenvaltioille tieto kaikista järjestön jäsenvaltioiden hänelle ilmoittamista ratifioinneista ja irtisanomisista.
2. Ilmoittaessaan järjestön jäsenvaltioille toisen hänelle ilmoitetun ratifioinnin rekisteröimisestä pääjohtajan on kiinnitettävä jäsenvaltioiden huomio yleissopimuksen voimaantulopäivään.
22 artikla
Kansainvälisen työtoimiston pääjohtajan on annettava kaikista edellisten artiklojen mukaisesti rekisteröimistään ratifioinneista ja irtisanomisista Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerille täydelliset tiedot Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan 102 artiklan mukaista rekisteröintiä varten.
23 artikla
Kansainvälisen työtoimiston hallintoneuvoston on, milloin se katsoo tarpeelliseksi, annettava yleiselle konferenssille tämän yleissopimuksen soveltamista koskeva selostus sekä tutkittava, onko aihetta ottaa konferenssin työjärjestykseen kysymys sopimuksen täydellisestä tai osittaisesta muuttamisesta.
24 artikla
1. Mikäli konferenssi hyväksyy uuden yleissopimuksen, joka kokonaan tai osittain muuttaa tämän yleissopimuksen, eikä uusi yleissopimus määrää toisin, niin
a) kun jäsenvaltio ratifioi uuden muutetun yleissopimuksen aiheutuu tästä välittömästi ipso jure tämän yleissopimuksen irtisanominen 20 artiklan määräyksistä riippumatta, kun uusi muutettu yleissopimus tulee voimaan;
b) sen jälkeen kun uusi muutettu yleissopimus on tullut voimaan, eivät jäsenvaltiot enää voi ratifioida tätä yleissopimusta.
2. Tämä yleissopimus jää kuitenkin nykyisen muotoisena ja sisältöisenä voimaan niiden jäsenvaltioiden osalta, jotka ovat sen ratifioineet, mutta eivät ole ratifioineet muutettua yleissopimusta.
25 artikla
Tämän yleissopimuksen englannin- ja ranskankieliset tekstit ovat kumpikin yhtä todistusvoimaiset.