Asetus suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston sääntöjen vahvistamisesta tehdyn sopimuksen voimaansaattamisesta.
- Date of signature
Sitten kun Helsingissä on 13 päivänä huhtikuuta 1960 allekirjoitettu sopimus suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston sääntöjen vahvistamisesta, säädetään ulkoasiainministerin esittelystä, että mainittu sopimus on voimassa niin kuin siitä on sovittu.
SOPIMUS suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston sääntöjen vahvistamisesta.
Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston säännöt.
Suomen Tasavallan ja Ruotsin Kuningaskunnan hallitukset ovat suomalais-ruotsalaisia kulttuurisuhteita edistävän rahaston perustamisesta 16 päivänä lokakuuta 1958 tehdyn sopimuksen perusteella sopineet seuraavasta:
1 §.
Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston tarkoituksena on edistää molempien maiden kulttuurisuhteita tukemalla rahaston pääoman tuotosta myönnettävillä apurahoilla pyrkimyksiä lisätä toisen maan kulttuurin, elinkeinoelämän ja kansan tuntemusta toisessa maassa sekä niiden välisia yhteyksiä.
2 §.
Rahaston pääoman muodostaa sitä perustettaessa myönnetyt kaksimiljoonaaviisisataa tuhatta kruunua ja vastaava määrä markkoina sekä mitä rahastolle muutoin saattaa kertyä.
Kruunumääräiset varat hoidetaan Ruotsissa ja markkamääräiset varat Suomessa.
Suomen ja Ruotsin hallitukset antavat erityiset määräykset rahaston varojen hoidosta kummasakin maassa.
3 §.
Rahaston pääoman tuotto on johtokunnan käytettävissä. Johtokunnan kotipaikka on Helsinki ja Tukholma. Johtokuntaan kuuluu kuusi jäsentä. Kullakin jäsenellä on henkilökohtainen varamies.
Suomen ja Ruotsin hallitukset valitsevat kumpikin kolme jäsentä ja kolme varajäsentä kummastakin maasta kolmeksi kalenterivuodeksi. Mikäli jäsen eroaa ennen toimikauden päättymistä, valitaan uusi jäsen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
Hallitukset määräävät lisäksi yhden jäsenen kummastakin maasta toimimaan joka toinen vuosi puheenjohtajana ja joka toinen vuosi varapuheenjohtajana. Ensimmäisenä toimintavuotena toimii näistä puheenjohtajana se, jonka Ruotsin hallitus on valinnut.
4 §.
Tuottoa, jota ei toimintavuonna ole käytetty, saadaan käyttää seuraavana vuonna.
5 §.
Johtokunnan jäsenille ei makseta tehtävistään palkkiota, mutta he saavat matkakorvauksen ja päivärahan rahaston asioissa tapahtuvista matkoista.
6 §.
Johtokunta on päätösvaltainen, jos vähintään neljä jäsentä on läsnä. Johtokunnan päätöksesi tulee mielipide, jota useimmat läsnäolevista kannattavat, ja äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide.
7 §.
Johtokunta valitsee vuosittain sekä Suomesta että Ruotsista asiantuntijalautakunnan, johon kuuluu viisi jäsentä kummastakin maasta ja jonka tehtävänä on tarpeen vaatiessa antaa lausuntonsa apuraha-anomuksista.
Johtokunnalla on lisäksi oikeus niissä tapauksissa, joissa katsotaan vaadittavan erityistä asiantuntemusta käyttää erikoisasiantuntijoita.
8 §.
Johtokunnan toiminnan tarkastusta varten Suomen ja Ruotsin hallitukset kumpikin valitsevat tilintarkastajan ja hänelle varamiehen ja samalla määrätään tilintarkastajille maksettavasta korvauksesta.
9 §.
Johtokunnan apuna on kaksi sen valitsemaa sihteeriä, toinen Suomesta ja toinen Ruotsista.
10 §.
Johtokunnan toiminnasta aiheutuvat kulut suoritetaan rahaston pääoman tuotosta.
11 §.
Vuosikertomus laaditaan kalenterivuosittain ja sen tulee käsittää selostus rahaston pääoman tuoton käytöstä. Kertomus on annettava tilintarkastajille ennen helmikuun loppua.
Tilintarkastajien tulee ennen maaliskuun loppua antaa johtokunnalle tilintarkastuskertomus.
12 §.
Vuosikertomus ja tilintarkastajain kertomus on johtokunnan toimesta vuosittain ennen huhtikuun 15 päivää annettava Suomen ja Ruotsin hallituksille.
13 §.
Apurahoja koskevat anomukset on osoitettava rahaston johtokunnalle ja jätettävä viimeistään tammikuun 15 päivänä.
Asiantuntijalautakunnan lausunnot on annettava ennen maaliskuun 15 päivää.
Johtokunta voi erikoistapauksissa myöntää apurahoja anomuksetta.
Johtokunnan tulee ennen huhtikuun loppua päättää apurahojen jaosta.
14 §.
Johtokunta voi, jos vähintään neljä jäsentä on siitä yksimielisiä, ehdottaa Suomen ja Ruotsin hallituksille muutoksia näihin sääntöihin, kuitenkin siten, ettei rahaston tarkoitus muutu.
Tämä sopimus tulee voimaan sen allekirjoittamispäivänä.
Tehty Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 1960 kahtena suomen- ja ruotsinkielisenä kappaleena, jotka molemmat ovat yhtä todistusvoimaisia.