Go to front page
Statute Book of Finland

746/2023

Statute Book of Finland

Statutes published in the Statute Book of Finland as text and as PDF facsimiles

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygien

Type of statute
Förordning
Date of Issue
Date of publication
Statute Book of Finland
Författningstext

Text of original statute

Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut

ändras i jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygien ( 318/2021 ) 34 §, sådan den lyder i förordning 880/2022, som följer:

34 §Nationella bestämmelser om kött av frilevande vilt

I enlighet med de nationella bestämmelser som avses i 22 § 1 mom. 1 punkten i livsmedelslagen

1) 

får en jägare, en jaktförening, en jaktvårdsförening eller polisen slutföra slaktningen av frilevande vilt och stycka dess kött samt överlåta små mängder sådant kött direkt till konsumenter,

2) 

får en jägare eller en jaktförening slutföra slaktningen av frilevande harar, kaniner, fåglar och hjortdjur och stycka deras kött samt leverera sådant kött till lokala detaljhandelsföretag som levererar köttet och av det framställda produkter direkt till konsumenter motsvarande högst följande årliga mängder vilt: per jägare 1 000 harar eller kaniner, 3 000 fåglar, 10 älgar, 50 rådjur och 30 vitsvanshjortar eller andra än ovan i denna punkt nämnda hjortdjur och per jaktförening 100 rådjur, 150 vitsvanshjortar och i fråga om andra djurarter ovannämnda högsta mängder djur per jägare.

På verksamheter som avses i 1 mom. i denna paragraf tillämpas Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004, avsnitt IV kapitel II punkterna 1, 5 och 6 och kapitel III punkt 4 i bilaga III till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004, med undantag för kraven på köttets temperatur, samt kraven i 4 § i denna förordning och 4 kap. i denna förordning, med undantag för 27 §. Dessutom ska det vid verksamheter som avses i 1 mom. 1 punkten i fråga om kött av björn, vildsvin, lo, grävling, bäver, sumpbäver och andra möjliga värddjur för trikiner undersökas om köttet innehåller trikiner, och köttet får överlåtas till konsumenter först när ett negativt undersökningsresultat har fastställts. Bestämmelser om provtagningen finns i bilaga III till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1375. Undersökningen ska göras i enlighet med 35 § 2 mom. i livsmedelslagen.

Vid privata tillställningar som ordnas av jägare i en registrerad livsmedelslokal får icke kontrollerat kött av frilevande vilt hanteras och produkter som framställts av icke kontrollerat kött av frilevande vilt serveras.


Denna förordning träder i kraft den1 maj 2023.

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 (32004R0853); EGT L 226, 25.06.2004, s. 22–82

Anmäld enligt Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/1535

Helsingfors den 18 april 2023

Jord- och skogsbruksministerAntti KurvinenLivsmedelssäkerhetsdirektörSebastian Hielm

Top of page