Go to front page
Statute Book of Finland

669/2017

Statute Book of Finland

Statutes published in the Statute Book of Finland as text and as PDF facsimiles

Statsrådets förordning om anmälningar som gäller prisrapporter för vissa jordbruksprodukter

Type of statute
Förordning
Date of Issue
Date of publication
Updated statute
669/2017
Statute Book of Finland
Författningstext

Text of original statute

Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om en marknadsordning för jordbruksprodukter (999/2012):

1 §Mjölkprodukter

Företag som tillverkar eller förädlar och säljer mjölkprodukter på marknaden ska anmäla de sålda mängder och försäljningspriser som under föregående vecka gällde för följande produkter:

1) 

osaltat smör (förpackningar på 25 kg),

2) 

emmentaler som har mognat 3–4 månader och vars fetthalt i torrsubstansen är minst 40 procent (oförpackad),

3) 

edamer vars fetthalt i torrsubstansen är minst 40 procent (oförpackad),

4) 

grynpipig ost av havartityp (kn-nummer 04069076) med en fetthalt på minst 50 procent (förpackad).

Anmälningsskyldiga i fråga om de ostar som avses i 1 mom. 2–4 punkten är endast företag som tillverkar eller låter tillverka sammanlagt över 1,5 miljoner kilogram lagrad ost per år.

För produkterna uppges priset fritt fabrik (euro/100 kg).

2 §Griskött

De slakterier för griskött som slaktar över 80 000 svin per år ska i fråga om svin som har slaktats föregående vecka och klassificerats enligt artikel 10 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007, nedan marknadsordningsförordningen, anmäla

1) 

priser på slaktkroppar per 100 slaktviktskilogram samt mängderna angivna i antal och kilogram,

2) 

uppgifter om slaktkropparna enligt klassificeringen och viktprocenten av kött,

3) 

genomsnittliga transportkostnader från gården till slakteriet per 100 slaktviktskilogram.

Slakterier enligt 1 mom. är också skyldiga att uppge pris (euro/st.) och antal i fråga om föregående vecka förmedlade smågrisar.

3 §Kött av fjäderfä

Slakterier för kött av fjäderfä ska anmäla försäljningspriserna vid fabriken utan frakt (euro/100 kilogram) samt de sålda mängderna angivna i antal och kilogram för hela broilrar som slaktats föregående vecka.

4 §Hönsägg

Äggpackerier som säljer över en miljon kilogram hönsägg per år ska anmäla föregående veckas genomsnittliga försäljningspriser (euro/100 kilogram) samt den sålda mängden i kilogram för de ägg i klass A som är av storleken L och M.

5 §Spannmål

Spannmålsbearbetande företag som köper över två miljoner kilogram spannmål per år är skyldiga att anmäla inköpspriset på spannmålen per fabriksort. Företag som exporterar över två miljoner kilogram spannmål per år från Finland ska uppge priset på spannmål som säljs på export per exporthamn.

Anmälan enligt 1 mom. ska göras om vete, råg, korn och havre.

De uppgifter som gäller livsmedelsbruk och foderbruk av vete, korn och havre ska uppges separat. Spannmålspriserna ska uppges utgående från det pris som noterats på torsdagar utan de priskorrigeringar som hänför sig till spannmålskvaliteten. Spannmålsbearbetande företag ska uppge spannmålens inköpspris levererat till fabriken. Företag som exporterar spannmål ska uppge försäljningspriset levererat till hamnen.

6 §Frukt och grönsaker

Importörer av frukt och grönsaker är skyldiga att anmäla försäljningspriserna och de sålda mängderna för bananer samt för produkter som anges i bilaga VII till kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller sektorn för frukt och grönsaker och sektorn för bearbetad frukt och bearbetade grönsaker och komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller påföljder som ska tillämpas på dessa sektorer och om ändring av kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 543/2011.

De uppgifter som avses i 1 mom. ska uppges per KN-nummer och ursprungsland på basis av föregående dags försäljning.

7 §Nötkött

Slakterier för nötkött och de som sänder nötkreatur till slakterier ska uppge följande uppgifter om nötkreatur som har slaktats föregående vecka och klassificerats enligt artikel 42 i marknadsordningsförordningen:

1) 

priser på slaktkroppar per 100 slaktviktskilogram samt mängderna angivna i antal och kilogram,

2) 

uppgifter om slaktkropparna enligt respektive kategori för slaktkroppar samt klass för konformation och fettansättningsgrad,

3) 

genomsnittliga transportkostnader från gården till slakteriet per 100 slaktviktskilogram.

8 §Socker

Uppgifterna för socker ska uppges enligt innehållet i anmälan i punkt 1 i bilaga II och punkt 2 i bilaga III till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/1185 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1307/2013 och (EU) nr 1308/2013 vad gäller anmälan till kommissionen av uppgifter och handlingar och om ändring och upphävande av vissa kommissionsförordningar, nedan anmälningsförordningen.

Sockerproducenter och sockerraffinaderier ska uppge uppgifterna för socker enligt punkt 1 a) i bilaga II till anmälningsförordningen senast den 15 varje månad och uppgifterna för sockerbeta enligt punkt 1 b) senast den 15 juni varje år. Uppgifterna för sockerlager enligt punkt 2 d) i bilaga III till anmälningsförordningen ska uppges senast den 15 varje månad.

Sockerproducenter ska uppge uppgifterna för sockerbetsarealer enligt punkt 2 a) i bilaga III till anmälningsförordningen senast den 15 maj innevarande regleringsår. Uppgifterna för sockerproduktion enligt punkt 2 b) i bilaga III till anmälningsförordningen ska uppges senast den 30 oktober varje år och senast den 15 mars när det gäller det innevarande regleringsåret.

9 §Etylalkohol

Producenter och importörer av etylalkohol ska uppge uppgifterna för etylalkohol enligt innehållet i anmälan i punkt 11 i bilaga III till anmälningsförordningen.

Uppgifterna enligt punkt 11 i bilaga III i anmälningsförordningen ska lämnas senast den 31 januari varje år.

10 §Anmälning av uppgifter

Den aktör som svarar för att ge prisrapporter ska lämna de uppgifter som avses i 1–7 § till Naturresursinstitutet. De uppgifter för socker som avses i 8 § ska lämnas till Landsbygdsverket. De uppgifter för etylalkohol som avses i 9 § ska lämnas till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.

Uppgifterna för mjölkprodukter, griskött, fjäderfäkött, hönsägg och nötkött ska lämnas varje onsdag före klockan 9.00.        

Uppgifterna för spannmål ska lämnas varje fredag före klockan 12.00.

Uppgifterna för frukt och grönsaker ska lämnas varje vardag före klockan 8.00.

11 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 9 oktober 2017.

Genom denna förordning upphävs statsrådets förordning om anmälningar som gäller prisrapporter för vissa jordbruksprodukter (88/2013).

Helsingfors den 5 oktober 2017

Jord-och skogsbruksministerJari LeppäÄldre regeringssekreterareJukka Ränkimies

Top of page