Handels- och industriministeriets förordning om ändring av handels- och industriministeriets beslut om sammansättningen hos och påskrifter för korv
- Type of statute
- Beslut
- Date of Issue
- Original publication
- Booklet 142/2002 (Published 29.11.2002)
Text of original statute
No amendments or corrections will be made to the texts of the original statutes. These will appear in the updated statutes and the corrections will also appear in the PDF versions of the Statutes of Finland.
I enlighet med handels- och industriministeriets beslut
ändras i handels- och industriministeriets beslut av den 5 mars 1996 om sammansättningen hos och påskrifter för korv ( 139/1996 ) 2 §, 4 § 1 mom., 5 § och 6 § som följer:
2 §Definitioner
I denna förordning avses med
korv ett livsmedel som inneslutits i tarm eller i ett annat hölje eller en annan form och beträffande vilket den väsentliga ingrediensen är kött och som till sammansättningen eller till sina övriga egenskaper stämmer överens med bestämmelserna i 4 §;
kött däggdjurs och fåglars skelettmuskulatur samt kött från mellangärde och tuggmuskler som godkänns som livsmedel. Den totala mängden fett och bindväv som utgör en naturlig del av det kött som används som ingrediens får inte överskrida den mängd som föreskrivs särskilt;
maskinurbenat kött som erhålls genom att det kött som blivit kvar sedan skelettmuskulaturen skrutits bort avskiljs mekaniskt;
organ tunga, hjärta, lever, njure, lungor, hjärna och bräss;
späck sådan fettvävnad under svinets skinn som har avskilts från köttet och från vilken skinnet har avlägsnats;
svål ätbart svinskinn;
fjäderfäskinn ätbart skinn av fjäderfä;
kött från huvud annat kött som avskilts från nötkreaturs eller hästars huvuden än tuggmuskler, samt med
andra ingredienser som är jämförbara med kött maskinurbenat kött, organ, späck, svål, fjäderfäskinn och kött från huvud.
4 §Sammansättningen hos korv
Den sammanlagda mängden kött och andra ingredienser som är jämförbara med kött skall i hållbar korv vara minst 95, i uppskärningskorv minst 50 och i matkorv minst 45 viktprocent av det färdiga livsmedlet.
5 §Korv av klass A
Uppskärningskorv och matkorv får betecknas som korv av klass A om den uppfyller följande krav:
den sammanlagda mängden kött och andra ingredienser som är jämförbara med kött skall uppgå till minst 63 viktprocent av det färdiga livsmedlet;
som andra ingredienser som är jämförbara med kött har använts endast organ, späck och annan fettvävnad, svål och fjäderfäskinn;
som organ har använts endast tunga, hjärta eller lever;
svål och fjäderfäskinn får användas till högst 6 viktprocent av det färdiga livsmedlet och
som ingrediens har inte använts stärkelse eller potatismjöl.
6 §Påskrifter för korv
Utöver vad som annars bestäms om förpackningspåskrifterna skall på färdigförpackad korv finnas påskrifter om åtminstone följande:
mängden kött i viktprocent av det färdiga livsmedlet;
andra ingredienser som är jämförbara med kött med deras egna beteckningar;
för kött och andra ingredienser som är jämförbara med kött djurart;
för uppskärningskorv och matkorv den genomsnittliga fetthalten i viktprocent vid tillverkningstidpunkten eller angiven på det sätt som bestäms särskilt om näringsvärdesdeklaration för livsmedel;
ursprunget för det proteinpreparat som använts och
om korven säljs rå och den är avsedd att mognas vid matlagning, meddelande om att korven måste mognas.
De påskrifter som enligt gällande bestämmelser skall göras på färdigförpackad korv kan alternativt göras på icke ätbart korvskinn.
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2003.
Korv som inte stämmer överens med bestämmelserna i denna förordning får inte hållas till salu från och med den 1 juli 2003. Korv som har tillverkats och förpackats före nämnt datum får dock säljas slut under förutsättning att den uppfyller de krav som gällde innan denna förordning trädde i kraft.
Helsingfors den 21 november 2002
Minister Jari VilénÖverinspektör Anne Haikonen