Handels- och industriministeriets beslut om ordnande av livsmedelstillsynen
- Type of statute
- Beslut
- Date of Issue
- Original publication
- Booklet 100/1996 (Published 9.10.1996)
Text of original statute
No amendments or corrections will be made to the texts of the original statutes. These will appear in the updated statutes and the corrections will also appear in the PDF versions of the Statutes of Finland.
Handels- och industriministeriet har med stöd av 48 § livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/95) beslutat:
1 § Syftet med beslutet
Genom detta beslut genomförs rådets direktiv av den 20 december 1985 om införande av provtagnings- och analysmetoder vid kontroll av livsmedel inom gemenskapen (85/591/EEG)(1) och rådets direktiv av den 29 oktober 1993 om ytterligare åtgärder för offentlig kontroll av livsmedel (93/99/EEG)(2).
Genom detta beslut åläggs också vissa statliga offentliga undersökningsanstalter speciella uppgifter.
2 § Tillsynspersonalens kompetens
Den i 13 § livsmedelslagen avsedda personal som är verksam inom livsmedelstillsynen skall ha kompetens särskilt på följande områden: kemi, livsmedelskemi, veterinärmedicin, medicin, livsmedelsmikrobiologi, livsmedelshygien, livsmedelsteknologi och juridik.
3 § Godkännande såsom officiell undersökningsanstalt
Livsmedelsverket kan godkänna ett av sten eller en kommun ägt livsmedelslaboratium såsom en i 14 § livsmedelslagen aedd officiell undersökningsanstalt, om labatoriet uppfyller de allmänna krav och tillämpar de verksamhetsprinciper och förfanden som ingår i Europastandard EN 45001.
Sakkunniga i kvalitetssäkring kontrollerar med hjälp av stickprov att undersökningsatalten uppfyller de krav som ställs i den standard som nämns 1 mom. genom att tillämpa det förfarande som förutsätts i Eurastandard EN 45002 samt OECD:s priiper nr 2 och 7 för god laboratoriesed som ingår i avdelning II i bilaga 2 till OECD-rådets beslut av den 12 maj 1981 om öesidigt erkännande av data vid värdering av kemikalier.
4 § Bedömning av undersökningsanstalternas kompetens
Kompetensen hos en undersökningsanstalt som önskar bli godkänd såsom officiell undersökningsanstalt bedöms av Mätteknikcentralens FINAS-enhet. Bedömningen och godkännandet av en undersökningsanstalt kan ske genom enskilda tester eller testserier.
Bedömning av kompetensen hos ett laboratorium som önskar bli godkänt såsom officiell undersökningsanstalt kan göras även av en annan anstalt eller ett organ som uppfyller de allmänna krav som Europastandard EN 45003 ställer på organ för godkännande av laboratorier.
5 § Officiella undersökningsanstalters oberoende
En officiell undersökningsanstalt skall vara oberoende i fråga om organisation och verksamhet, skall självständigt avge utlåtanden och får inte ha några myndighetsuppgifter som avses i livsmedelslagen.
6 § Speciella uppgifter vid vissa officiella undersökningsanstalter
Följande statliga undersökningsanstalter är i 16 § livsmedelslagen avsedda officiella livsmedelsundersökningsanstalter som åläggs speciella uppgifter:
VTT Bio- och livsmedelsteknik
Folkhälsoinstitutet och
Anstalten för veterinärmedicin och livsmedel.
Undersökningsanstalterna har som speciell uppgift att fungera som sakkunniga på sitt verksamhetsområde:
- vid utvecklande och upprätthållande av kvalitetssystem för officiella undersökningsanstalter
- vid kompetenstester som ordnas av livsmedelsverket
- vid utvecklande av undersökningsmetoder som behövs för livsmedelstillsyn
- vid utbildning av personal för officiella undersökningsanstalter samt
Dessutom skall undersökningsanstalterna följa med och delta i det internationella samarbetet på sitt verksamhetsområde.
7 § Undersökningsmetoder för livsmedelstillsyn
De undersökningsmetoder som används för livsmedelstillsyn skall vara testade och vetenskapligt tillförlitliga enligt bestämmelserna i punkterna 1 och 2 i bilaga till rådets direktiv 85/591/EEG. För livsmedelstillsyn skall i första hand användas en metod som har godkänts av Europeiska gemenskapen (gemenskapsmetod), om en sådan existerar.
Utöver gemenskapsmetoder kan undersökningsanstalten även använda sig av andra testade och vetenskapligt tillförlitliga metoder, om de inte hindrar den fria rörligheten för livsmedel. Om det uppstår några skillnader i tolkningen av resultat, betraktas det resultat som fåtts med hjälp av gemenskapsmetoden som giltigt.
8 § Uppdrag och samarbete
En livsmedelstillsynsmyndighet kan vid behov uppdraga åt någon annan officiell undersökningsanstalt än en vars forskningsområde undersökningen i första hand tillhör att utföra undersökningen.
De officiella undersökningsanstalterna skall samarbeta med varandra och med tillsynsmyndigheterna i syfte att utveckla arbetsfördelningen mellan undersökningsanstalterna till en flexibel och ändamålsenlig helhet.
9 § Kontroller av livsmedelstillsynen i medlemsstaterna
Europeiska gemenskapens kommission utför officiella kontroller i medlemsstaterna, varvid livsmedelstillsynens objektivitet och effektivitet i medlemsstaten granskas och utvärderas ( landskontroll ). Kontaktmyndigheten i den stat som är föremålet för kontrollen gör nödvändiga förberedelser för och bistår på alla sätt vid landskontrollerna.
Ur kretsen av sin egen tillsynspersonal ger kontaktmyndigheten förslag på kompetenta och erfarna tjänstemän, bland vilka kommissionen kan utse personer till deltagare i de landskontroller som utförs i andra medlemsstater.
10 § Nationell kontaktmyndighet i Finland
Livsmedelsverket fungerar som nationell kontaktmyndighet för livsmedelstillsynen i Finland. Livsmedelsverket har till uppgift att vid behov lämna uppgifter till samt bistå och hålla kontakt med Europeiska gemenskapens organ och kontaktmyndigheterna i andra medlemsstater i ärenden som gäller livsmedelstillsyn.
11 § Meddelande av anvisningar
Livsmedelsverket meddelar vid behov anvisningar om tillämpningen av detta beslut.
12 § Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 1 november 1996.
De officiella undersökningsanstalterna skall uppfylla de krav som ställs i 3-5 §§ senast 1.11.1998.
Helsingfors den 30 september 1996
Handels- och industriminister Antti Kalliomäki Handelsrådet Anna-Liisa Koskinen