Go to front page
Statute Book of Finland

938/1995

Statute Book of Finland

Statutes published in the Statute Book of Finland as text and as PDF facsimiles

Handels- och industriministeriets beslut om tillsättning av vitaminer och vissa andra ämnen i livsmedel

Type of statute
Beslut
Date of Issue
Updated statute
938/1995

Text of original statute

Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.

Handels- och industriministeriet har med stöd av 48 § livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/95) beslutat:

1 §Beslutets tillämpningsområde

Utöver vad som stadgas i förordningen den 14 april 1972 om tillsättning av vitaminer och vissa andra ämnen i livsmedel (281/72), iakttas bestämmelserna i detta beslut när de ämnen som nämns i förordningen tillsätts i sedvanliga livsmedel som är avsedda för hela befolkningen.

Detta beslut gäller inte dietiska produkter.

2 §Standardisering av näringsämnesinnehållet

Tillsättning av vitaminer eller mineralämnen i sedvanliga livsmedel är tillåten om den tillsatta mängden är sådan att den enbart ersätter en förlust som uppstår vid framställningen eller jämnar ut en naturlig variation i tillverkningsämnet.

I påskrifterna på livsmedelsförpackningen skall då i förteckningen över beståndsdelar eller på något annat ställe anges att ämnet i fråga har tillsatts i syfte att standardisera näringsämnesinnehållet enligt en naturlig nivå. Användning av ordet vitaminerat eller något motsvarande uttryck i förpackningspåskrifterna eller vid marknadsföringen är förbjuden. På förpackningen eller vid marknadsföringen får inte förekomma uppgifter eller uttryck som framhåller att livsmedlet är bättre än andra motsvarande livsmedel.

3 §Allmänna tillsättningstillstånd

Tillsättning av vitaminer och vissa andra ämnen i följande livsmedel är tillåten på de villkor som anges i bilagan:

1)

tillsättning av C-vitamin i juice, saft, nektar och motsvarande koncentrat, i bär- och fruktbaserade efterrätter, i potatismosprodukter samt i pastiller,

2)

tillsättning av järn och vitaminer av grupp B i frukostprodukter av spannmål, samt

3)

tillsättning av jod i koksalt.

4 §Meddelande om tillsatsen i förpackningspåskrifterna

På förpackningar med livsmedel enligt 3 § kan tillsatser meddelas med ordet vitaminerat eller motsvarande påskrift, och mängden tillsatt näringsämne uppges då så stor som den minst är den sista användningsdag som anges på förpackningen eller den dag som bäst före -datumet anger.


Detta beslut träder i kraft den 10 juli 1995.

Helsingfors den 22 juni 1995

Handels- och industriminister Antti KalliomäkiHandelsråd Anna-Liisa Koskinen

Bilaga

Allmänna villkor för tillsatser av vitaminer och andra näringsämnen

i vissa sedvanliga livsmedel som är avsedda för hela befolkningen

Livsmedel

Näringsämne

Rekommenderad mängd av tillsatt näringsämne i 100 gram av det konsumtionsfärdiga livsmedlet

Juice, saft, nektar och motsvarande koncentrat

C-vitamin

25–60 mg

Bär- och fruktbaserade

efterrätter

C-vitamin

25–60 mg

Potatismosprodukter

C-vitamin

25–60 mg

Pastiller

C-vitamin

50–500 mg

Frukostprodukter av spannmål

Tiamin

1–1,4 mg

Riboflavin

1–1,8 mg

Niacin

15–17 mg

Järn

6,5 mg

Koksalt

Jod

2,5 mg

Top of page