Maa- ja metsätalousministeriön päätös elintarvikehygieenisen laadun turvaamisesta ja eläintautien leviämisen ehkäisemisestä Suomen ja muiden Euroopan talousalueeseen kuuluvien valtioiden välillä tapahtuvan lihan ja lihatuotteiden maahantuonnin ja maastaviennin yhteydessä
- Type of statute
- Päätös
- Date of Issue
Text of original statute
No amendments or corrections will be made to the texts of the original statutes. These will appear in the updated statutes and the corrections will also appear in the PDF versions of the Statutes of Finland.
Maa- ja metsätalousministeriö on 28 päivänä kesäkuuta 1994 annetun lihahygienialain (511/94) 56-58 §:n ja 15 päivänä kesäkuuta 1994 eläintautien vastustamisesta eläinten ja eräiden muiden tavaroiden maahantuonnissa ja maastaviennissä annetun asetuksen (481/94) 2, 3 ja 12 §:n nojalla päättänyt:
1 lukuYleiset määräykset
Tarkoitus ja soveltamisala
1 §
Tämän päätöksen tarkoituksena on Suomen ja muiden Euroopan talousalueeseen kuuluvien valtioiden välisessä lihan ja lihatuotteiden maahantuonnissa ja maastaviennissä
turvata lihan ja lihatuotteiden elintarvikehygieeninen laatu; ja
estää eräiden eläintautien leviäminen maahan tai maasta.
Tämä päätös koskee elintarvikkeeksi käytettävän lihan ja lihatuotteiden elintarvikehygieenisiä vaatimuksia ja terveysvaatimuksia tuotaessa lihaa tai lihatuotteita Euroopan talousalueelta ja vietäessä niitä Euroopan talousalueelle, josta jäljempänä tässä päätöksessä käytetään nimitystä ETA-alue.
Lihan ja lihatuotteiden tuonnissa ETA-alueen ulkopuolisista valtioista on noudatettava maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintä- ja elintarvikeosaston erikseen antamia määräyksiä. Lihan ja lihatuotteiden viennissä ETA-alueen ulkopuolelle on noudatettava asianomaisen ostajamaan asettamia vaatimuksia.
Lihan ja lihatuotteiden maahantuonnista pieninä määrinä yksityiseen käyttöön ja kansainvälisessä liikenteessä miehistön ja matkustajien käytettäväksi tarkoitetusta lihasta määrätään erikseen.
Määritelmät
2 §
Tässä päätöksessä tarkoitetaan:
lihalla seuraavien eläinten elintarvikkeeksi soveltuvia osia: kotieläiminä pidetyt nauta- ja kavioeläimet, siat, lampaat ja vuohet; kanat, kalkkunat, hanhet, ankat ja helmikanat; porot, kanit sekä tarhattu ja luonnonvarainen riista;
lihatuotteella kohdissa 3-7 määriteltyjä jauhelihaa, paloiteltua lihaa, raakalihavalmisteita, lihavalmisteita ja eräitä teuraseläimistä saatavia muita elintarvikkeita;
jauhelihalla jauhettua tai muuten hienonnettua lihaa;
paloitellulla lihalla alle 100 gramman painoisia lihapaloja;
raakalihavalmisteella sellaista lihatuotetta, joka on kokonaan tai osittain valmistettu lihasta, jauhelihasta tai paloitellusta lihasta ja joka on käsitelty muulla tavalla kuin lihavalmiste;
lihavalmisteella sellaista lihatuotetta, joka on käsitelty kuumentamalla, suolaamalla, marinoimalla tai kuivaamalla tai yhdistämällä näitä käsittelyjä savustukseen tai kypsytykseen ja jonka leikkauspinnalla ei enää ole tuoreen lihan ominaisuuksia; lihavalmiste voi sisältää myös muita valmistusaineita kuin lihaa;
eräillä teuraseläimistä saatavilla muilla elintarvikkeilla lihauutetta, sulatettua elintarvikkeeksi tarkoitettua eläinrasvaa, rasvan sulatuksessa saatua valkuaisjäännöstä, lihajauhetta, kamarajauhetta, suolattua tai kuivattua verta, suolattua tai kuivattua veriplasmaa sekä puhdistettuja joko kuumennettuja tai kuumentamattomia mahoja, suolia tai virtsarakkoja, jotka ovat suolattuja tai kuivattuja;
laitoksella teurastamoa, lihankäsittelylaitosta sekä lihaa ja lihatuotteita käsittelevää muuta yksikköä; laitoksella ei kuitenkaan tässä päätöksessä tarkoiteta maa- ja metsätalousministeriön erikseen määrittelemiä pienimuotoisia laitoksia;
ETA-valtiolla Euroopan talousalueeseen kuuluvaa valtiota lukuunottamatta Islantia;
virkaeläinlääkärillä Suomessa laitosta valvovaa tarkastuseläinlääkäriä tai muuta laitosta valvovaa eläinlääkäriä sekä muun ETA-valtion osalta asianomaisen valtion toimivaltaisen keskusviranomaisen nimeämää eläinlääkäriä;
viejämaalla ETA-valtiota, josta liha tai lihatuotteet lähetetään;
määrämaalla ETA-valtiota, johon liha tai lihatuotteet lähetetään; sekä
kuljetusvälineellä moottoriajoneuvojen, junien ja lentokoneiden rahdinkuljetusosia, laivojen ruumia sekä lihan ja lihatuotteiden kuljetuskontteja.
Tuontia koskevat yleiset vaatimukset
3 §
Muusta ETA-valtiosta lihaa ja lihatuotteita saa tuoda maahan, jos ne täyttävät tämän päätöksen 3, 5 ja 7-15 §:ssä määrätyt vaatimukset, niitä seuraavat 16-18 §:n mukaiset asiakirjat ja ne on tarkastettu ja hyväksytty 19 §:n mukaisesti.
Tämän päätöksen mukaisesti maahan tuodun lihan ja lihatuotteissa käytetyn lihan on oltava peräisin eläimistä, jotka on teurastettu ETA-alueella.
Vientiä koskevat yleiset vaatimukset
4 §
Lihaa ja lihatuotteita saa viedä maasta muuhun ETA-valtioon, jos liha ja lihatuotteet täyttävät tämän päätöksen 4 ja 6-15 §:ssä määrätyt vaatimukset ja niitä seuraavat 16-18 §:n mukaiset asiakirjat.
Muusta kuin ETA-valtiosta peräisin olevaa Suomeen tuotua lihaa tai sellaista lihatuotetta, jonka valmistuksessa on käytetty kyseistä lihaa, saa viedä
EFTA-valtioihin, jos liha on peräisin kyseisen valtion hyväksymästä laitoksesta; ja
Euroopan Unionin jäsenvaltioihin, jos liha on peräisin nauta- ja kavioeläinten, sian, lampaan ja vuohen osalta Euroopan Yhteisön komission hyväksymästä laitoksesta ja muun lihan osalta Euroopan Unionin kyseisen jäsenmaan hyväksymästä laitoksesta.
2 lukuElintarvikehygieeniset vaatimukset
Tuontia koskevat yleiset elintarvikehygieeniset vaatimukset
5 §
Maahan saa tuoda lihaa tai lihatuotteita ainoastaan sellaisesta laitoksesta, jonka viejämaa on ilmoittanut EY:n komissiolle tai EFTA:n valvontaviranomaiselle laitokseksi, josta lihaa ja lihatuotteita saadaan saattaa Euroopan Unionin sisäiseen kauppaan tai viedä ETA-alueelle.
Seuraavia tuotteita saa tuoda maahan ainoastaan teollisuuden raaka-aineeksi:
jauhettua kavioeläinten tai siipikarjan lihaa;
jauhettuja sisäelimiä; ja
luulihasta valmistettua jauhelihaa, paloiteltua lihaa tai raakalihavalmisteita.
Vientiä koskevat yleiset elintarvikehygieeniset vaatimukset
6 §
Muuhun ETA-valtioon saa viedä lihaa tai lihatuotteita ainoastaan sellaisesta laitoksesta, jonka eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos on ilmoittanut EFTA:n valvontaviranomaiselle laitokseksi, josta lihaa ja lihatuotteita saadaan viedä ETA-alueelle.
Ennen seuraavien tuotteiden maastavientiä on viejän varmistettava, että kyseisten tuotteiden vienti määrämaahan on sallittu:
pakastetut, kuluttajapakkauksiin käärityt raakalihavalmisteet;
jauheliha, paloiteltu liha tai raakalihavalmisteet, joita ei ole pakastettu;
jauhettu tai paloiteltu kavioeläinten liha;
jauhetut sisäelimet tai sisäelimistä valmistetut raakalihavalmisteet;
luulihasta valmistettu jauhettu liha, paloiteltu liha tai raakalihavalmisteet;
jauhettu siipikarjan liha; sekä
vesijäähdytetty pakastamaton siipikarjan liha.
Luonnonvarainen riista
7 §
Luonnonvaraisen riistan lihan lisäksi voidaan ETA-valtioihin viedä ja niistä tuoda Suomeen sellaisia metsästettyjä ja
nylkemättömiä ja suolistamattomia luonnonvaraisia jäniseläimiä;
kynimättömiä ja suolistamattomia luonnonvaraisia lintuja; sekä
nylkemättömiä luonnonvaraisia sorkkaeläimiä,
jotka täyttävät kansanterveyttä ja eläinten terveyttä koskevista ongelmista luonnonvaraisen riistan tappamisessa ja luonnonvaraisen riistan markkinoille saattamisesta annetun ETA-sopimukseen sisältyvän neuvoston direktiivin 92/45/ETY artiklan 5 määräykset, ja joita seuraa kyseisessä artiklassa mainitut asiakirjat.
3 lukuEläintauteja koskevat vaatimukset
Eräiden eläinlajien alkuperää koskevat vaatimukset
8 §
Lampaan, vuohen ja kavioeläinten lihan maahantuonnin ja maastaviennin edellytyksenä on, että liha on peräisin eläimestä, joka on ollut ETA-alueella
vähintään kolmen viikon ajan välittömästi ennen teurastusta; tai
syntymästään saakka, jos on kyse kolmea viikkoa nuoremmasta eläimestä.
Nautakarjan, sikojen ja tarhatun riistan lihan maahantuonnin ja maastaviennin edellytyksenä on, että liha on peräisin eläimestä,
joka on ollut ETA-alueella syntymästään saakka; tai
joka on tuotu ETA-alueelle noudattaen vähintään niitä vaatimuksia, jotka Euroopan Unionissa koskevat tuontia kolmansista maista.
Siipikarjan lihan maahantuonnin ja maastaviennin edellytyksenä on, että liha on peräisin siipikarjasta, jota on pidetty ETA-valtiossa kuoriutumisesta asti tai se on maahantuotu ETA-alueen ulkopuolisista maista noudattaen eläinten terveyttä koskevista vaatimuksista yhteisön sisäisessä siipikarjan ja siitosmunien kaupassa ja tuonnissa kolmansista maista annetun ETA-sopimukseen sisältyvän neuvoston direktiivin 90/539/ETY III luvun säädöksiä.
Sorkka- ja kavioeläinten lihaa koskevat eläintautivaatimukset
9 §
Maahan tuotavan ja maasta vietävän sorkka- ja kavioeläinten lihan on täytettävä seuraavat eläintautivaatimukset:
liha ei saa olla peräisin eläimestä, joka tulee sellaiselta tilalta tai alueelta, joka on eläinten terveyteen liittyvistä ongelmista yhteisön sisäisessä nautaeläinten ja sikojen kaupassa annetun ETA-sopimukseen sisältyvän neuvoston direktiivin 64/432/ETY nojalla ollut rajoitusten alaisena suu- ja sorkkataudin, sikaruton, swine vesicular -taudin tai Teschenin taudin takia, sikäli kuin eläimet ovat herkkiä kyseiselle taudille;
liha ei saa olla peräisin teurastamosta, jossa on todettu suu- ja sorkkatautia, sikaruttoa, swine vesicular -tautia tai Teschenin tautia;
liha ei saa olla yhteisön toimenpiteistä klassisen sikaruton torjumiseksi annetun ETA-sopimukseen sisältyvän neuvoston direktiivin 80/217/ETY nojalla annettujen rajoittavien määräysten alaista;
jos jotakin 1-3 kohdassa tarkoitettua tautia esiintyy ETA-valtiossa, virkaeläinlääkärin on varmistuttava, ettei saastuneeksi epäiltyä lihaa viedä maasta; ja
sian, lampaan ja vuohen liha ei saa olla peräisin sellaiselta tilalta, jolle on annettu rajoittavat määräykset bruselloosin takia; rajoittavien määräysten on oltava voimassa vähintään kuusi viikkoa viimeisestä virallisesti vahvistetusta tautitapauksesta.
Lintujen lihaa koskevat eläintautivaatimukset
10 §
Maahan tuotavan ja maasta vietävän lintujen lihan on oltava peräisin linnuista:
joiden alkuperätila ei ole ollut siipikarjatautien vuoksi annettujen rajoittavien määräysten alainen; alkuperätila ei saa myöskään sijaita alueella, jolle on annettu siipikarjatautien leviämisen ehkäisemiseksi lintujen lihaa koskevia alueellisia rajoittavia määräyksiä; sekä
jotka eivät teuraskuljetuksen aikana ole joutuneet kosketukseen Newcastlen tautia tai linturuttoa sairastavien lintujen kanssa; teuraskuljetuksia ei saa suorittaa sellaisen alueen läpi, joka on määrätty tartunta-alueeksi Newcastlen taudin tai linturuton takia, muutoin kuin kauttakuljetuksina maanteitse tai rautateitse.
Lintujen lihan on oltava peräisin teurastamosta, jossa ei teurastushetkellä ole todettu esiintyvän linturuttoa tai Newcastlen tautia. Sellaisen lintujen lihan, joka on voinut kontaminoitua teurastamossa, leikkaamossa tai varastoinnin tai kuljetuksen aikana, maahantuonti ja maastavienti on kielletty.
Suomeen tuotavan lintujen lihan tai lintujen lihan, joka viedään Irlantiin, Pohjois-Irlantiin, Ruotsiin tai Tanskaan, on oltava peräisin linnuista, joita ei ole rokotettu elävällä rokotteella Newcastlen tautia vastaan 30 päivän sisällä ennen teurastusta.
Afrikkalainen sikarutto
11 §
Maahan ei saa tuoda tuoretta sianlihaa sellaisesta toisesta ETA-valtiosta, jonka alueella on esiintynyt afrikkalaista sikaruttoa viimeisen 12 kuukauden aikana. Suomesta ei saa viedä tuoretta sianlihaa toiseen ETA-valtioon, jos Suomessa on esiintynyt afrikkalaista sikaruttoa viimeisen 12 kuukauden aikana.
Lihatuotteita koskevat eläintautivaatimukset
12 §
Lihatuotteisiin käytettävän lihan on täytettävä 8-11 §:n vaatimukset. Jos sorkka- tai kavioeläinten liha ei täytä edellä mainittuja vaatimuksia, se on käsiteltävä tämän päätöksen liitteen I mukaisesti.
Lintujen liha, joka ei täytä 8 tai 10 §:n vaatimuksia, on käsiteltävä liitteen I 1 kohdan mukaisesti.
ETA-valtiosta, jonka alueella on esiintynyt afrikkalaista sikaruttoa viimeisen 12 kuukauden aikana, saadaan tuoda Suomeen sianlihatuotteita ainoastaan, jos ne on käsitelty liitteen I 1 kohdan mukaisesti. Jos Suomessa on esiintynyt afrikkalaista sikaruttoa viimeisen 12 kuukauden aikana, Suomesta saa viedä toiseen ETA-valtioon sianlihatuotteita ainoastaan, jos ne on käsitelty liitteen I 1 kohdan mukaisesti.
Liitteen I mukaisesta käsittelystä on oltava maininta liitteen VIII mukaisessa terveystodistuksessa.
Naudan spongiforminen enkefalopatia eli BSE
13 §
Naudanlihan tuonnissa Yhdistyneestä kuningaskunnasta on noudatettava tiettyjä kudoksia ja elimiä koskevista lisävaatimuksista BSE:n osalta annetun ETA-sopimukseen sisältyvän komission päätöksen 90/200/ETY ehtoja.
Tuotaessa Yhdistyneestä kuningaskunnasta luita sisältävää naudanlihaa on liitteen II mukaisessa terveystodistuksessa oltava seuraava maininta: '' Sellaisista naudoista saatu liha, jotka eivät ole peräisin tiloilta, joissa on todettu naudan spongiformista enkefalopatiaa eli BSE-tautia viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana.''
Tuotaessa Yhdistyneestä kuningaskunnasta luutonta naudanlihaa on liitteen II mukaisessa terveystodistuksessa oltava seuraava maininta: ''Liha, josta leikkaamisen yhteydessä on poistettu näkyvät hermo- ja imukudokset.''
4 lukuMerkitseminen ja asiakirjat
Lihan ja lihatuotteiden merkitseminen
14 §
Tämän päätöksen tarkoittama liha ja lihatuote saadaan merkitä seuraavien ETA-sopimukseen sisältyvien neuvoston direktiivien mukaisella terveysmerkillä ainoastaan silloin, jos ne täyttävät 8-12 §:ssä määrätyt vaatimukset kyseessä olevalle lihalle tai lihatuotteelle:
terveyttä koskevista ongelmista yhteisön sisäisessä tuoreen lihan kaupassa annettu neuvoston direktiivi 64/433/ETY;
terveyttä koskevista ongelmista tuoreen siipikarjanlihan kaupassa annettu neuvoston direktiivi 71/118/ETY;
terveyttä koskevista kysymyksistä yhteisön sisäisessä lihatuotteiden kaupassa annettu neuvoston direktiivi 77/99/ETY;
jauhetun lihan, vähemmän kuin 100 grammaa painavien lihapalojen ja lihavalmisteiden tuotantoa ja kauppaa koskevista vaatimuksista sekä direktiivien 64/433/ETY, 71/118/ETY ja 72/462/ETY muuttamisesta annettu neuvoston direktiivi 88/657/ETY;
kansanterveyttä ja eläinten terveyttä koskevista ongelmista kaninlihan ja tarhatun riistan lihan tuotannossa ja saattamisessa markkinoille annettu neuvoston direktiivi 91/495/ETY; sekä
kansanterveyttä ja eläinten terveyttä koskevista ongelmista luonnonvaraisen riistan tappamisessa ja luonnonvaraisen riistan lihan markkinoille saattamisessa annettu neuvoston direktiivi 92/45/ETY.
Lintujen lihan merkitseminen Newcastlen tauti-epidemian yhteydessä
15 §
Sellainen lintujen liha, joka on peräisin tilalta, joka sijaitsee yhteisön toimenpiteistä Newcastlen taudin torjumiseksi annetun ETA-sopimukseen sisältyvän neuvoston direktiivin 92/66/ETY mukaisesti julistetulla valvontavyöhykkeellä mutta ei suojavyöhykkeellä, voidaan merkitä 14 §:n tarkoittamalla terveysmerkillä 10 §:n 1 momentin 1 kohdan estämättä edellyttäen, että liha on peräisin tilalta:
joka epidemiologisen tutkimuksen perusteella ei ole ollut yhteydessä tartuntatilaan;
jossa on suoritettu teuraaksi lähtevän siipikarjan virologinen tutkimus kielteisin tuloksin edustavasta näytteestä, jonka eläinlääkintöviranomaisen nimeämä eläinlääkäri on ottanut viisi päivää ennen teuraaksi lähettämistä;
jossa ei ole havaittu Newcastlen tautiin viittaavia oireita eläinlääkintöviranomaisen nimeämän eläinlääkärin suorittamassa terveystarkastuksessa 24 tunnin sisällä ennen lintujen teuraaksi lähettämistä; sekä
jolta linnut on kuljetettu suoraan teurastamoon eläinlääkintöviranomaisen määräämän eläinlääkärin sinetöimässä ajoneuvossa, joka on puhdistettava ja desinfioitava ennen ja jälkeen kuljetuksen.
Suomessa 2-4 kohdassa mainittu eläinlääkäri tarkoittaa eläinlääkintä- ja elintarvikeosaston tarvittaessa erikseen Newcastlen tautitapauksen yhteydessä määräämää eläinlääkäriä.
Lisäksi teurastamossa tehtävässä lintujen ante mortem ja post mortem -tarkastuksessa on varmistettava, että Newcastlen taudin oireita tai merkkejä ei ole.
Tuonti- ja vientiasiakirjat
16 §
Maahan tuotavaa ja maasta vietävää lihaa ja lihatuotetta on seurattava kaupallinen asiakirja tai terveystodistus.
Maahantuojan on säilytettävä maahan tuotavan lihan tai lihatuotteen kaupallista asiakirjaa tai terveystodistusta vähintään vuoden ajan. Maasta vietävän lihan tai lihatuotteen kaupallisen asiakirjan tai terveystodistuksen kopiota on vastaavasti säilytettävä vähintään vuoden ajan.
Kaupallinen asiakirja
17 §
Kaupallisen asiakirjan on oltava laitosta valvovan viranomaisen hyväksymä ja siinä on oltava laitoksen terveysmerkintä. Kaupallinen asiakirja on laadittava vähintään yhdellä viejämaan ja vähintään yhdellä määrämaan virallisella kielellä. Se on laadittava yhdelle paperiarkille.
Lihaa koskevassa kaupallisessa asiakirjassa on oltava laitosta valvovan eläinlääkärin numero. Pakastettua lihaa koskevassa kaupallisessa asiakirjassa on oltava maininta lihan pakastuskuukaudesta ja -vuodesta. Edellä 2 §:n 7 kohdassa määriteltyjä eräitä teuraseläimistä saatavia muita elintarvikkeita koskevassa kaupallisessa asiakirjassa on lisäksi oltava maininta laitoksen sijaintikunnasta.
Terveystodistus
18 §
Lihan ja lihatuotteen mukana on oltava liitteiden IIÄVIII mukainen terveystodistus, jos:
kyseessä on jauheliha, paloiteltu liha, raakalihavalmisteet, poron liha tai tarhatun riistan liha;
kyseessä on Suomeen tuotava lintujen liha tai lintujen liha, joka viedään Irlantiin, Pohjois-Irlantiin, Ruotsiin tai Tanskaan;
liha tai lihatuotteeseen käytetty liha on peräisin eläintautisäädösten nojalla annettujen rajoitusten alaiselta alueelta siten kuin siitä on erikseen määrätty; tämä vaatimus ei kuitenkaan koske täyssäilykkeitä; tai
liha tai lihatuotteet on tuotu maahan tai viedään ETA-valtion ulkopuolisen valtion kautta; tällaisen lähetyksen on oltava sinetöity.
Terveystodistuksen allekirjoittaa laitosta valvova viranomainen.
Terveystodistus on laadittava vähintään yhdellä viejämaan ja vähintään yhdellä määrämaan virallisella kielellä. Se on laadittava yhdelle paperiarkille.
5 lukuErityiset määräykset ja voimaantulo
Tuontia koskeva rajatarkastus
19 §
Maahantuonnin yhteydessä eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos tai sen määräämä eläinlääkäri suorittaa rajatarkastuksen 15 päivänä kesäkuuta 1994 eläintautien vastustamisesta eläinten ja eräiden muiden tavaroiden maahantuonnissa ja maastaviennissä annetun asetuksen (481/94) ja sen nojalla annettujen määräysten mukaisesti. Asiakirjojen ja tunnistusmerkintöjen tarkastus tehdään sen varmistamiseksi, että tavara täyttää tämän päätöksen ehdot. Tavaran tarkastus tehdään sen varmistamiseksi, että tavara täyttää lihahygienialain (511/94) vaatimukset.
Vähintään 12 tuntia ennen tavaran maahantuontia on eläinlääkintä- ja elintarvikelaitokselle tai sen määräämälle eläinlääkärille ilmoitettava seuraavat tiedot:
lihan tai lihatuotteen kauppanimi;
alkuperämaa;
lastin purkamisaika ja -paikka; sekä
onko lihaerä tutkittu salmonellan varalta tai onko laitoksessa, josta liha on peräisin, salmonellavalvontaohjelma.
Tulliviranomaiset voivat sallia tavaroiden purkamisen maahantuojan varastoon, jossa ne säilytetään tullin asettamassa käyttöönottokiellossa edellyttäen, että eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos tai sen määräämä eläinlääkäri on tarkastanut ja hyväksynyt maahantuonnin yhteydessä vaaditut asiakirjat.
Tulliviranomaiset peruuttavat käyttöönottokiellon ja hyväksyvät tavaran lopullisesti maahantuotavaksi sen jälkeen, kun eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos tai sen määräämä eläinlääkäri on tarkastanut tavaran ja asiakirjojen tunnistusmerkintöjen vastaavuuden sekä näiden tarkastusten perusteella hyväksynyt tavaran maahantuotavaksi.
Vientiä koskeva rajatarkastus
20 §
Lihaa tai lihatuotteita ETA-alueelle vietäessä rajatarkastus suoritetaan määrämaassa ja rajatarkastusta koskevat määräykset asettaa määrämaa. EFTA-valtioiden osalta kukin EFTA-valtio asettaa omat kansalliset määräykset ja Euroopan Unionin osalta viennissä noudatetaan Euroopan Unionin antamia kolmansia maita koskevia määräyksiä.
Poikkeukset
21 §
Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintä- ja elintarvikeosasto voi myöntää poikkeuksia tämän päätöksen määräyksistä silloin, kun ETA-sopimus sitä edellyttää.
Voimaantulo
22 §
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1994.
Ennen päätöksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Helsingissä 28 päivänä kesäkuuta 1994
Maa- ja metsätalousministeri Mikko PesäläEläinlääkintötarkastaja Kajsa Hakulin
Liite I
Käsittelyvaatimukset sellaisesta lihasta, joka ei täytä 8-11 §:n vaatimuksia valmistetuille lihatuotteille
1. Lämpökäsittely
(a) Ilmatiiviisti suljetussa päällyksessä siten, että Fo - arvo on 3,00 tai enemmän (täyssäilyke), tai
(b) jos sianliha on peräisin tilalta tai alueelta, joka ei ole rajoitusten alaisena afrikkalaisen sikaruton vuoksi, hyväksytään seuraavanlainen käsittely:
- luut ja suurimmat imusolmukkeet on poistettava täydellisesti,
- ennen lämpökäsittelyä jokainen lihapala on suljettava ilmatiiviisti suljettuun päällykseen, jossa se on myytävä,
- liha on päällyksessään lämpökäsiteltävä seuraavasti:
* tuote on pidettävä vähintään 60° C lämpötilassa vähintään neljän tunnin ajan, jona aikana tuotteen sisälämpötilan on oltava vähintään 70 °C vähintään 30 minuutin ajan,
* tuotteista on otettava edustava otos, joiden kuumennuslämpötilaa mitataan jatkuvasti; mittaus on suoritettava automaattisella laitteistolla, jolla voidaan mitata sekä isompien palojen sisälämpötilaa että lämpötilaa kuumennuslaitteiston sisällä,
- tuotteiden valmistuksen aikana on noudatettava eläinten terveyttä koskevista seikoista yhteisön sisäisessä tuoreen lihan kaupassa annetun ETA-sopimukseen sisältyvän neuvoston direktiivin 72/461/ETY 5a artiklan ehtoja,
- käsittelyn jälkeen jokainen tuote on merkittävä ETA-sopimukseen sisältyvän neuvoston direktiivin 77/99/ETY mukaisella terveysmerkillä, ja
- ETA-valtion, joka soveltaa tässä kohdassa mainittua käsittelymenetelmää, on toimitettava luettelo niistä laitoksista, joissa on asianmukaiset käsittelylaitteistot lämpötilavaatimusten noudattamisen varmistamiseksi.
2. Jos tuore liha on peräisin eläimistä, jotka eivät tule tartunnan saaneelta tilalta, joka on rajoitusten alaisena eläinten terveyteen liittyvistä ongelmista yhteisön sisäisessä nautaeläinten ja sikojen kaupassa annetun ETA-sopimukseen sisältyvän neuvoston direktiivin 64/432/ETY 3 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti:
(a) Lämpökäsittely hyväksytään myös muulla kuin 1 kohdassa mainitulla tavalla edellyttäen, että tuotteen sisälämpötila saavuttaa vähintään 70 °C; tai
(b) edellyttäen, että kyseessä oleva tauti ei ole sian vesikulääritauti, käsittely, joka sisältää luonnollisen fermentaation ja kypsytyksen vähintään yhdeksän kuukauden ajan luuttomille alle 5,5 kg painaville kinkuille ja jonka seurauksena:
- a w -arvo on korkeintaan 0,93, ja
- pH-arvo on korkeintaan 6.
Kuitenkin, jos kyseessä oleva tauti on suu- ja sorkkatauti, edellämainittu käsittely voidaan hyväksyä myös luita sisältäville kinkuille.
Lomakkeet puuttuvat