Go to front page
Statute Book of Finland

1008/1994

Statute Book of Finland

Statutes published in the Statute Book of Finland as text and as PDF facsimiles

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen muuttamisesta

Type of statute
Päätös
Date of Issue

Text of original statute

Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on

muuttanut elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä 10 päivänä toukokuuta 1991 annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen ( 795/91 ) 8 §:n ja

lisännyt päätökseen 8 a §:n seuraavasti:

8 §Ainesosan ilmoittaminen ryhmänimellä

Ainesosat, jotka kuuluvat johonkin jäljempänä mainituista ryhmistä, voidaan ilmoittaa käyttäen vain tämän ryhmän nimeä:

1)

''kasviöljy'' tai ''eläinöljy'', kaikkien kasviöljyjen, ei kuitenkaan oliiviöljyn, ja eläinöljyjen yleisnimi; jos öljy on kovetettu tulee kovettamisesta mainita ainesosaluettelossa sanalla ''kovetettu'' öljyn nimen tai ryhmänimen yhteydessä;

2)

''kasvirasva'' tai ''eläinrasva'', kaikkien kasvirasvojen ja eläinrasvojen yleisnimi; jos rasva on kovetettu tulee kovettamisesta mainita ainesosaluettelossa sanalla ''kovetettu'' rasvan nimen tai ryhmänimen yhteydessä;

3)

''jauhot'', kahdesta tai useammasta viljalajista tehtyjen jauhoseosten yleisnimi, jota on täydennettävä luettelemalla seokseen käytetyt viljat painon mukaan alenevassa järjestyksessä;

4)

''tärkkelys'', kaikkien tärkkelysten ja fysikaalisesti tai entsymaattisesti muunnettujen tärkkelysten yleisnimi;

5)

''kala'', kaikkien kalalajien yleisnimi, ellei pakkauksessa korosteta valmistuksessa käytetyn kalan tai käytettyjen kalojen lajia;

6)

''juusto'', kaikkien juustojen ja niiden seosten yleisnimi, ellei pakkauksessa korosteta valmistuksessa käytetyn juuston tai käytettyjen juustojen lajia;

7)

''mausteet'', kaikkien mausteiden ja niiden seosten yleisnimi, jollei niiden määrä ylitä 2 prosenttia elintarvikkeessa;

8)

''mausteyrtit'', kaikkien mausteyrttien ja niiden seosten yleisnimi, jollei niiden määrä ylitä 2 prosenttia elintarvikkeessa;

9)

''purukumin perusmassa'', purukumien perustana käytettyjen kumiainesmassojen yleisnimi;

10)

''korppujauhot'' kaikkien paistettujen, kuivattujen ja murennettujen viljavalmisteiden yleisnimi;

11)

''sokeri'', sokerijuurikkaasta ja sokeriruo'osta valmistettujen sakkaroosituotteiden, myös inverttisokerin yleisnimi;

12)

''glukoosi'', vedettömän glukoosin ja glukoosimonohydraatin yleisnimi;

13)

''tärkkelyssiirappi'', kaikkien nestemäisten ja kuivien tärkkelyssiirappien yleisnimi;

14)

''maitoproteiinit'', kaikkien maitoproteiinien (kaseiinien, kaseinaattien ja heraproteiinien) ja niiden seosten yleisnimi;

15)

''kaakaovoi'', puristetun, expellermenetelmällä puristetun ja puhdistetun kaakaovoin yleisnimi;

16)

''sokerikuorrutetut hedelmät'', kaikkien sokerilla kuorrutettujen tai kyllästettyjen hedelmien yleisnimi, jollei niiden määrä ylitä 10 prosenttia elintarvikkeessa;

17)

''kasvikset'', kaikkien kasvisten yleisnimi, jollei niiden määrä ylitä 10 prosenttia elintarvikkeessa; kasvikset, jotka voivat aiheuttaa elintarvikkeen käyttäjälle yliherkkyysoireita on kuitenkin ilmoitettava omalla nimellään; ja

18)

''viini'', kaikkien neuvoston asetuksessa ETY N:o 822/87 määriteltyjen viinityyppien yleisnimi.

8 a §Lisäaineiden ryhmänimet

Asetuksen 11 §:ssä tarkoitetut lisäaineiden ryhmänimet ovat seuraavat:

1)

väri;

2)

säilöntäaine;

3)

hapettumisenestoaine;

4)

emulgointiaine;

5)

sakeuttamisaine;

6)

hyytelöimisaine;

7)

stabilointiaine;

8)

arominvahvenne;

9)

happo;

10)

happamuudensäätöaine;

11)

paakkuuntumisenestoaine;

12)

muunnettu tärkkelys;

13)

makeutusaine;

14)

nostatusaine;

15)

vaahdonestoaine;

16)

pintakäsittelyaine;

17)

sulatesuola;

18)

jauhonparanne;

19)

kiinteyttämisaine;

20)

kosteudensäilyttäjä;

21)

täyteaine; ja

22)

ponneaine.

Käytettäessä ryhmänimeä ''muunnettu tärkkelys'' ei lisäaineen nimeä eikä numerotunnusta tarvitse ilmoittaa.

Ryhmänimellä ''sulatesuola'' voi ilmoittaa vain sulatejuustojen valmistuksessa käytettävät sulatesuolat.


Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 1994.

Tämän päätöksen vastaisten elintarvikkeiden myynti on kielletty 30 päivästä kesäkuuta 1996 alkaen.

Helsingissä 17 päivänä marraskuuta 1994

Ministeri Pertti SalolainenYlitarkastajaMirja Hynönen

Top of page