Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen ja päätöksen liitteiden muuttamisesta
- Type of statute
- Päätös
- Date of Issue
Text of original statute
Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.
Kauppa- ja teollisuusministeriö on
kumonnut eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista 24 päivänä elokuuta 1990 antamansa päätöksen ( 756/90 ) liitteen 1 kohdassa 1 dialifossia koskevan kohdan ja liitteen 1 kohdan 2 alaviitteen a,
muuttanut 2 §:n, liitteen 1 kohdassa 1 alaviitteet ja atratsiinia, atsinfossi-etyyliä, atsinfossi-metyyliä, bromopropylaattia, DDT:tä, deltametriiniä, demetoni-S-metyyliä, diatsinonia, diklofluanidia, diklorproppia, dikofolia, dikvattia, dimetoaattia, dioksationia, ditiokarbamaatteja, endosulfaania, etionia, etrimfossia, etyleenitioureaa, fenitrotionia, fenklorfossia, fentinayhdisteitä, fentionia, folpettia, fosalonia, fosfamidonia, imatsaliilia, kaptaania, karbaryyliä, karbendatsiimia, kinometionaattia, klorfenvinfossia, klormekvattia, klorotaloniilia, klorprofaamia, klorpyrifossi-metyyliä, malationia, maleiinihydratsidia, mevinfossia, ometoaattia, ortofenyylifenolia, parationia, parationi-metyyliä, prokloratsia, tiabendatsolia ja triklorfonia koskevat kohdat, liitteen 1 kohdan 2 aldriinia, DDT:tä, elohopeaa, endriiniä, erukahappoa, etrimfossia, heksaklooribentseeniä, heptakloria, kadmiumia, lyijyä ja tinaa koskevat kohdat ja liitteen 2 sekä
lisännyt säädöksissä viitattavien standardien kielestä 9 päivänä kesäkuuta 1989 annetun lain (553/89) 1, 4 ja 7 §:n nojalla uuden 8 §:n 2 momentin sekä liitteen 1 kohtaan 1 dodiinia ja propoksuuria koskevat kohdat ja liitteen 1 kohtaan 2 akrylonitriiliä, glykoalkaloideja ja tetrakloorietyleeniä koskevat kohdat seuraavasti:
2 §
Vieraiden aineiden enimmäismääristä elintarvikkeissa on säädetty tämän päätöksen liitteessä 1 (Vierasaineluettelo).
Sen ohella, mitä edellä 1 momentissa on sanottu voidaan noudattaa Euroopan yhteisöjen neuvoston direktiivissä torjunta-aineiden enimmäismäärien asettamisesta hedelmille ja vihanneksille 76/895/ETY, sellaisena kuin se on enimmäismäärien osalta viimeksi muutettuna direktiivissä 89/186/ETY, annettuja enimmäismääriä.
Jollei enimmäismäärää ole vierasaineluettelossa, Euroopan yhteisöjen direktiivissä tai muualla toisin säädetty tai määrätty, voidaan noudattaa Codex Alimentarius -neuvoston tai sen komiteoiden hyväksymää enimmäismäärää.
Vierasaineluettelossa mainittuihin kasvikunnan tuoteryhmiin luetaan kuuluviksi ainakin liitteessä 2 luetellut tuotteet, jollei toisin mainita.
8 §
Pykälässä 2 mainituista asiakirjoista antaa tarkempia tietoja suomen ja ruotsin kielellä elintarvikevirasto.
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä huhtikuuta 1993.
Ennen päätöksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.
Helsingissä 11 päivänä helmikuuta 1993
Ministeri Pertti SalolainenVanhempi hallitussihteeri, toimistopäällikkö Antti Toivonen
Liite 1
VIERASAINELUETTELO
1. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä kasvikunnan tuotteissa
Torjunta-aine | Enimmäismäärä |
- kasvikunnan tuote | [mg/kg] |
+Atratsiini | |
- hedelmät ja vihannekset | 0,1 |
Atsinfossi-etyyli | 0,05 |
+Atsinfossi-metyyli | |
- sitrushedelmät ja viinirypäleet | 1,0 |
- ruokaperuna | 0,2 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 0,5 |
- raakavilja | 0,2 |
+Bromopropylaatti | |
- sitrushedelmät ja banaanit | 3,0 |
- omenamaiset ja kivelliset hedelmät | 2,0 |
- mansikat | 2,0 |
- viinirypäleet | 2,0 |
- muut hedelmät | 0,05 |
- vihannekset | 1,0 |
DDT 2 | |
p,p-DDT, o,p-DDT, p,p-DDD ja p,p-DDE yhteensä | |
- ruokaperuna | 0,05 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 0,1 |
- raakavilja | 0,05 |
+Deltametriini8 | |
- banaani | 0,05 |
- muut hedelmät | 0,1 |
- ruokasienet | 0,01 |
- ruokaperuna | 0,05 |
- muut vihannekset | 0,5 |
Demetoni-S-metyyli | |
Demetoni-S-metyyli, sen sulfoksidi ja sulfoni yhteensä | |
laskettuna demetoni-S-metyyliksi | |
- ruokaperuna ja porkkana | 0,05 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 0,4 |
+Diatsinoni | |
- pähkinä | 0,05 |
- ruokaperuna | 0,05 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 0,5 |
- raakavilja | 0,05 |
+Diklofluanidi | |
- salaatit, marjat | 10 |
- viinirypäleet | 10 |
- muut hedelmät ja vihannekset | 5,0 |
+Diklorproppi | |
- hedelmät ja vihannekset | 0,05 |
- raakavilja | 0,1 |
Dikofoli | |
p,p-dikofoli, o,p-dikofoli ja 1,1-bis- | |
(4-kloorifenyyli)-1,2,2,2-tetrakloorietaani | |
(p,p-ER8) yhteensä | |
- hedelmät | 2,0 |
- vihannekset | 0,5 |
+Dikvatti | |
Dikvattikationi | |
- raakavilja | 0,5 |
- jauhot | 0,2 |
- ruokaperuna | 0,1 |
- muut vihannekset | 0,1 |
- hedelmät | 0,05 |
+Dimetoaatti | |
- hedelmät | 1,0 |
- ruokaperuna | 0,05 |
- muut vihannekset | 1,0 |
- raakavilja | 0,2 |
Dioksationi 6 | |
- sitrushedelmät | 3,0 |
- viinirypäleet | 0,4 |
- muut hedelmät ja vihannekset | 0,2 |
+Ditiokarbamaatit1 | |
Ferbaami, +manebi, +mankotsebi, nabaami, propinebi, | |
+tiraami, zinebi ja ziraami, määritetään ja | |
lasketaan rikkihiilenä (CS2), | |
ks. myös etyleenitiourea | |
- hedelmät | 1,0 |
- kurkku ja porkkana | 0,5 |
- ruokaperuna | 0,1 |
- muut vihannekset | 1,0 |
- raakavilja | 0,1 |
Dodiini | |
- omenamaiset ja kivelliset hedelmät | 1,0 |
- muut hedelmät ja vihannekset | 0,2 |
+Endosulfaani 2 | |
a- ja á-endosulfaani ja endosulfaanisulfaatti | |
yhteensä | |
- juurivihannekset | 0,2 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 1,0 |
- maissi | 0,2 |
- muu raakavilja | 0,1 |
Etioni 6 | |
- sitrushedelmät | 2,0 |
- omenamaiset ja kivelliset hedelmät | 0,5 |
- viinirypäleet | 0,5 |
- muut hedelmät ja vihannekset | 0,1 |
Etrimfossi | |
Etrimfossi ja sen happianalogi yhteensä | |
- sitrushedelmät | 0,5 |
- paprika | 0,2 |
Etyleenitiourea (ETU) | 0,01 |
+Fenitrotioni 6 | |
- sitrushedelmät | 2,0 |
- ruokaperuna | 0,05 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 0,5 |
- raakariisi | 2,0 |
- muu raakavilja | 1,0 |
Fenklorfossi | 0,01 |
+Fentinayhdisteet | |
Muut kuin di- ja monofenyylitina ja | |
epäorgaaninen tina laskettuna fentinahydroksidina | |
- selleri | 1,0 |
- ruokaperuna ja porkkana | 0,1 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 0,05 |
Fentioni 6 | |
Fentioni, sen happianalogi sekä näiden sulfoksidit | |
ja sulfonit yhteensä laskettuna fentioniksi | |
- banaani | 1,0 |
- sitrushedelmät | 1,0 |
- muut hedelmät | 0,5 |
- sipuli | 0,1 |
- muut vihannekset | 0,5 |
- raakavilja | 0,1 |
Folpetti 4 ja kaptaani 4 | |
Folpetti ja kaptaani yhteensä | |
- omenamaiset hedelmät, pienhedelmät ja marjat | 3,0 |
- viinirypäleet | 3,0 |
- kivelliset hedelmät | 2,0 |
- tomaatti | 3,0 |
- pavut, herneet, endiivit | 2,0 |
- purjot ja salaatit | 2,0 |
- muut hedelmät ja vihannekset | 0,1 |
Fosaloni | |
- omenamaiset hedelmät ja persikat | 2,0 |
- sitrushedelmät | 1,0 |
- mansikat | 1,0 |
- juurivihannekset ja oliivit | 0,1 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 1,0 |
Fosfamidoni 6 | |
Fosfamidoni (E- ja Z-isomeerit) ja | |
N-desetyylifosfamidoni (E- ja Z-isomeerit yhteensä) | |
- ruokaperuna | 0,05 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 0,15 |
- raakavilja | 0,05 |
+Imatsaliili | |
- banaani | 2,0 |
- omena | 2,0 |
- päärynä | 2,0 |
- sitrushedelmät | 5,0 |
- muut hedelmät | 0,5 |
- ruokaperuna, teollisuuden raaka-aineeksi | 5,0 |
- muu ruokaperuna | 0,5 |
- muut vihannekset | 0,5 |
Karbaryyli | |
- aprikoosit, persikat, omenamaiset hedelmät, | |
luumut | 3,0 |
- viinirypäleet | 3,0 |
- salaatit ja kaalikasvit | 3,0 |
- ruokaperuna | 0,1 |
- muut hedelmät ja vihannekset | 1,0 |
- riisi | 1,0 |
- muu raakavilja | 0,5 |
Karbendatsiimi 3 | |
+Benomyyli, tiofanaatti, +tiofanaatti-metyyli ja | |
karbendatsiimi yhteensä laskettuna karbendatsiimiksi | |
- sitrushedelmät | 2,0 |
- muut hedelmät | 1,0 |
- ruokasienet | 1,0 |
- ruokaperuna | 0,1 |
- muut vihannekset | 0,5 |
- raakavilja | 0,1 |
Kaptaani4 ks. folpetti | |
+Kinometionaatti | 0,3 |
Klorfenvinfossi | |
E- ja Z-klorfenvinfossi yhteensä | |
- sitrushedelmät | 1,0 |
- muut hedelmät | 0,05 |
- selleri ja parsa | 0,5 |
- ruokaperuna | 0,05 |
- juuri- ja mukulavihannekset | 0,5 |
- muut vihannekset | 0,1 |
- ruokasienet | 0,05 |
+Klormekvatti | |
Klormekvatti-kationi | |
- päärynä | 3,0 |
- viinirypäleet | 1,0 |
- muut hedelmät ja vihannekset | 0,05 |
- kaura | 5,0 |
- muu raakavilja | 1,0 |
Klorotaloniili | |
- banaani | 0,2 |
- muut hedelmät | 0,5 |
- ruokaperuna | 0,05 |
- muut vihannekset | 0,5 |
- raakavilja | 0,2 |
+Klorprofaami5 | |
+Klorprofaami, barbaani ja klorbufaami yhteensä | |
laskettuna 3-kloorianiliiniksi | |
- ruokaperuna | 1,0 |
- sipuli | 0,5 |
- selleri, porkkana, kirveli, parsa, persilja | 0,1 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 0,05 |
Klorpyrifossi-metyyli | |
- päärynä | 0,5 |
- sitrushedelmät | 0,5 |
- viinirypäleet | 0,1 |
- raakavilja | 0,5 |
- persilja | 0,5 |
+Malationi | |
Malationi ja malaoksoni yhteensä | |
- sitrushedelmät | 2,0 |
- muut hedelmät | 0,5 |
- juurivihannekset | 0,5 |
- muut vihannekset | 3,0 |
- raakavilja | 8,0 |
- jauhot, ryynit ja hiutaleet | 2,0 |
Maleiinihydratsidi | |
- ruokaperuna | 10 |
- sipuli | 10 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 1,0 |
+Mevinfossi 6 | |
Cis- ja trans-mevinfossi yhteensä | |
- sitrushedelmät | 0,2 |
- omenamaiset hedelmät ja aprikoosit | 0,2 |
- muut kivelliset hedelmät | 0,5 |
- ruokaperuna | 0,1 |
- lehtivihannekset | 0,5 |
- muut hedelmät ja vihannekset | 0,1 |
Ometoaatti 6 | |
- kirsikat | 0,4 |
- pinaatti, artisokat ja sikuri | 0,4 |
- marjat | 0,1 |
- sipuli ja purjo | 0,1 |
- juurivihannekset | 0,1 |
- ruokaperuna | 0,05 |
- muut hedelmät ja vihannekset | 0,2 |
Ortofenyylifenoli | |
- sitrushedelmät | 12 |
- muut hedelmät | 1,0 |
- vihannekset | 1,0 |
Parationi 6 | |
Parationi ja paraoksoni yhteensä | |
- ruokaperuna | 0,05 |
- muut vihannekset ja hedelmät | 0,5 |
Parationi-metyyli 6 | 0,2 |
Parationi-metyyli ja paraoksoni-metyyli yhteensä | |
+Prokloratsi | |
+Prokloratsi ja sen 2,4,6-trikloorifenolirakenteen | |
sisältävät johdannaiset yhteensä | |
prokloratsiksi laskettuna | |
- banaani | 5,0 |
- sitrushedelmät | 5,0 |
- muut hedelmät | 1,0 |
- vihannekset | 1,0 |
- raakavilja | 0,1 |
Propoksuuri | 3,0 |
+Tiabendatsoli | |
- sitrushedelmät | 6,0 |
- banaani, luumu | 3,0 |
- omenamaiset hedelmät | 5,0 |
- varsiselleri | 3,0 |
- papaija | 10 |
- ruokaperuna, teollisesti valmistettujen | |
perunoiden ja perunalastujen raaka-aineeksi | 10 |
- muu ruokaperuna | 0,5 |
- raakavilja | 0,2 |
+Triklorfoni | |
- hedelmät ja vihannekset | 0,5 |
- raakavilja | 0,1 |
+ hyväksytty torjunta-aineen tehoaineeksi Suomessa. | |
1 ryhmä 1, | ks 5 ja 6 § |
2 ,, 2, | ,, |
3 ,, 3, | ,, |
4 ,, 4, | ,, |
5 ,, 5, | ,, |
6 ,, 6, | ,, |
7 ,, 7, | ,, |
8 ,, 8, | ,, |
2. Tavallisimpien raskasmetallien ja eräiden muiden vieraiden aineiden enimmäismääriä elintarvikkeissa
Aine | Enimmäismäärä** |
- elintarvike | [mg/kg] |
Aldriini | |
Aldriini ja dieldriini yhteensä | |
- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä | |
tehdyt valmisteet | 0,1 |
- munat | 0,01 |
Akrylonitriili | 0,02 |
DDT | |
p,p-DDT, o,p-DDT, p,p-DDD ja p,p-DDE yhteensä | |
- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä tehdyt | |
valmisteet, ei kuitenkaan kalanmaksaöljy | 0,5 |
- munat | 0,1 |
Elohopea | |
- petokalat, kuten hauki, ahven, made, ankerias, | |
pallas, tonnikala, miekkakala | 1,0 |
- muut kalat, äyriäiset ja simpukat | 0,5 |
- lastenruoat, kalaa sisältävät | 0,05 |
Endriini | |
Endriini ja delta-keto-endriini yhteensä | |
- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä tehdyt | |
valmisteet | 0,05 |
- munat | 0,01 |
Erukahappo | |
- elintarvikerasvat, -öljyt ja näiden seokset | |
sekä yli 5 % rasvaa sisältävät elintarvikkeet; | |
enimmäismäärä lasketaan rasvaosasta | 50 000 |
Etrimfossi | |
Etrimfossi ja sen happianalogi yhteensä | |
- munat | 0,01 |
Glykoalkaloidit | |
Solaniiniglykosidit, kuten a-solaniini ja | |
á-kakoniini yhteensä | |
- ruokaperuna | 200 |
Heksaklooribentseeni | |
Heksaklooribentseeni ja pentaklooribentseeni | |
yhteensä | |
- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä | |
tehdyt valmisteet | 0,2 |
- munat | 0,01 |
Heptaklori | |
Heptaklori ja heptakloriepoksidi yhteensä | |
- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä tehdyt | |
valmisteet | 0,1 |
- munat | 0,02 |
Kadmium | |
- kala ja kalavalmisteet | 0,1 |
- simpukat ja simpukkavalmisteet | 0,5 |
- ruokaperuna | 0,05 |
- muut vihannekset | 0,1 |
- äyriäiset ja äyriäisvalmisteet | 0,3 |
- raakavilja ja viljavalmisteet, paitsi leseet, | |
alkiot ja durumvehnä | 0,1 |
- leseet, alkiot ja durumvehnä | 0,15 |
Lyijy | |
- äidinmaidonkorvikkeet | 0,02 |
- muut lastenruoat | 0,05 |
- elintarvikerasvat ja -öljyt | 0,1 |
- munat | 0,05 |
- hedelmät, vihannekset (muut kuin leveälehtiset) | |
ja palkokasvit | 0,1 |
- ruokaperuna | 0,1 |
- leveälehtiset vihannekset | 0,3 |
- hedelmä- ja vihannesjuomat | 0,1 |
- virvoitusjuomat | 0,05 |
- raakavilja | 0,1 |
- säilykkeet, peltiseen päällykseen pakatut | |
(paitsi juomat, lihasäilykkeet ja lastenruoat) | 0,3 |
- lihasäilykkeet, peltiseen päällykseen pakatut | 0,5 |
Tina | |
- peltiseen päällykseen pakatut valmisteet b, | |
paitsi lastenruoat ja juomat | 150 |
- lastenruoat | 50 |
- juomat | 50 |
Tetrakloorietyleeni | |
- oliiviöljy | 0,1 |
** syötävässä osassa
b maahantuotaessa, luovutettaessa kaupan pidettäväksi ja myytäväksi saa tinan määrä luovutushetkellä olla enintään 100 mg/kg
Liite 2
KASVIKUNNAN TUOTERYHMÄT
Luettelo 2 §:n 4 momentissa tarkoitetuista tuotteista ja niiden osista, joihin enimmäismäärää sovelletaan
Huom: Ryhmään tuoreet kuuluvat myös jäähdytetyt ja jäädytetyt tuotteet
Kuivattuihin tuotteisiin sovelletaan vastaavien tuoreiden tuotteiden enimmäismääriä ottaen huomioon kuivausprosessista aiheutuneet muutokset jäämäkonsentraatioon, ellei jäljempänä erikseen muuta mainita.
TAULUKKO PUUTTUU