Go to front page
Statute Book of Finland

169/1993

Statute Book of Finland

Statutes published in the Statute Book of Finland as text and as PDF facsimiles

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen ja päätöksen liitteiden muuttamisesta

Type of statute
Päätös
Date of Issue

Text of original statute

Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on

kumonnut eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista 24 päivänä elokuuta 1990 antamansa päätöksen ( 756/90 ) liitteen 1 kohdassa 1 dialifossia koskevan kohdan ja liitteen 1 kohdan 2 alaviitteen a,

muuttanut 2 §:n, liitteen 1 kohdassa 1 alaviitteet ja atratsiinia, atsinfossi-etyyliä, atsinfossi-metyyliä, bromopropylaattia, DDT:tä, deltametriiniä, demetoni-S-metyyliä, diatsinonia, diklofluanidia, diklorproppia, dikofolia, dikvattia, dimetoaattia, dioksationia, ditiokarbamaatteja, endosulfaania, etionia, etrimfossia, etyleenitioureaa, fenitrotionia, fenklorfossia, fentinayhdisteitä, fentionia, folpettia, fosalonia, fosfamidonia, imatsaliilia, kaptaania, karbaryyliä, karbendatsiimia, kinometionaattia, klorfenvinfossia, klormekvattia, klorotaloniilia, klorprofaamia, klorpyrifossi-metyyliä, malationia, maleiinihydratsidia, mevinfossia, ometoaattia, ortofenyylifenolia, parationia, parationi-metyyliä, prokloratsia, tiabendatsolia ja triklorfonia koskevat kohdat, liitteen 1 kohdan 2 aldriinia, DDT:tä, elohopeaa, endriiniä, erukahappoa, etrimfossia, heksaklooribentseeniä, heptakloria, kadmiumia, lyijyä ja tinaa koskevat kohdat ja liitteen 2 sekä

lisännyt säädöksissä viitattavien standardien kielestä 9 päivänä kesäkuuta 1989 annetun lain (553/89) 1, 4 ja 7 §:n nojalla uuden 8 §:n 2 momentin sekä liitteen 1 kohtaan 1 dodiinia ja propoksuuria koskevat kohdat ja liitteen 1 kohtaan 2 akrylonitriiliä, glykoalkaloideja ja tetrakloorietyleeniä koskevat kohdat seuraavasti:

2 §

Vieraiden aineiden enimmäismääristä elintarvikkeissa on säädetty tämän päätöksen liitteessä 1 (Vierasaineluettelo).

Sen ohella, mitä edellä 1 momentissa on sanottu voidaan noudattaa Euroopan yhteisöjen neuvoston direktiivissä torjunta-aineiden enimmäismäärien asettamisesta hedelmille ja vihanneksille 76/895/ETY, sellaisena kuin se on enimmäismäärien osalta viimeksi muutettuna direktiivissä 89/186/ETY, annettuja enimmäismääriä.

Jollei enimmäismäärää ole vierasaineluettelossa, Euroopan yhteisöjen direktiivissä tai muualla toisin säädetty tai määrätty, voidaan noudattaa Codex Alimentarius -neuvoston tai sen komiteoiden hyväksymää enimmäismäärää.

Vierasaineluettelossa mainittuihin kasvikunnan tuoteryhmiin luetaan kuuluviksi ainakin liitteessä 2 luetellut tuotteet, jollei toisin mainita.

8 §


Pykälässä 2 mainituista asiakirjoista antaa tarkempia tietoja suomen ja ruotsin kielellä elintarvikevirasto.


Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä huhtikuuta 1993.

Ennen päätöksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.

Helsingissä 11 päivänä helmikuuta 1993

Ministeri Pertti SalolainenVanhempi hallitussihteeri, toimistopäällikkö Antti Toivonen

Liite 1

VIERASAINELUETTELO

1. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä kasvikunnan tuotteissa

Torjunta-aine

Enimmäismäärä

- kasvikunnan tuote

[mg/kg]

+Atratsiini

- hedelmät ja vihannekset

0,1

Atsinfossi-etyyli

0,05

+Atsinfossi-metyyli

- sitrushedelmät ja viinirypäleet

1,0

- ruokaperuna

0,2

- muut vihannekset ja hedelmät

0,5

- raakavilja

0,2

+Bromopropylaatti

- sitrushedelmät ja banaanit

3,0

- omenamaiset ja kivelliset hedelmät

2,0

- mansikat

2,0

- viinirypäleet

2,0

- muut hedelmät

0,05

- vihannekset

1,0

DDT 2

p,p-DDT, o,p-DDT, p,p-DDD ja p,p-DDE yhteensä

- ruokaperuna

0,05

- muut vihannekset ja hedelmät

0,1

- raakavilja

0,05

+Deltametriini8

- banaani

0,05

- muut hedelmät

0,1

- ruokasienet

0,01

- ruokaperuna

0,05

- muut vihannekset

0,5

Demetoni-S-metyyli

Demetoni-S-metyyli, sen sulfoksidi ja sulfoni yhteensä

laskettuna demetoni-S-metyyliksi

- ruokaperuna ja porkkana

0,05

- muut vihannekset ja hedelmät

0,4

+Diatsinoni

- pähkinä

0,05

- ruokaperuna

0,05

- muut vihannekset ja hedelmät

0,5

- raakavilja

0,05

+Diklofluanidi

- salaatit, marjat

10

- viinirypäleet

10

- muut hedelmät ja vihannekset

5,0

+Diklorproppi

- hedelmät ja vihannekset

0,05

- raakavilja

0,1

Dikofoli

p,p-dikofoli, o,p-dikofoli ja 1,1-bis-

(4-kloorifenyyli)-1,2,2,2-tetrakloorietaani

(p,p-ER8) yhteensä

- hedelmät

2,0

- vihannekset

0,5

+Dikvatti

Dikvattikationi

- raakavilja

0,5

- jauhot

0,2

- ruokaperuna

0,1

- muut vihannekset

0,1

- hedelmät

0,05

+Dimetoaatti

- hedelmät

1,0

- ruokaperuna

0,05

- muut vihannekset

1,0

- raakavilja

0,2

Dioksationi 6

- sitrushedelmät

3,0

- viinirypäleet

0,4

- muut hedelmät ja vihannekset

0,2

+Ditiokarbamaatit1

Ferbaami, +manebi, +mankotsebi, nabaami, propinebi,

+tiraami, zinebi ja ziraami, määritetään ja

lasketaan rikkihiilenä (CS2),

ks. myös etyleenitiourea

- hedelmät

1,0

- kurkku ja porkkana

0,5

- ruokaperuna

0,1

- muut vihannekset

1,0

- raakavilja

0,1

Dodiini

- omenamaiset ja kivelliset hedelmät

1,0

- muut hedelmät ja vihannekset

0,2

+Endosulfaani 2

a- ja á-endosulfaani ja endosulfaanisulfaatti

yhteensä

- juurivihannekset

0,2

- muut vihannekset ja hedelmät

1,0

- maissi

0,2

- muu raakavilja

0,1

Etioni 6

- sitrushedelmät

2,0

- omenamaiset ja kivelliset hedelmät

0,5

- viinirypäleet

0,5

- muut hedelmät ja vihannekset

0,1

Etrimfossi

Etrimfossi ja sen happianalogi yhteensä

- sitrushedelmät

0,5

- paprika

0,2

Etyleenitiourea (ETU)

0,01

+Fenitrotioni 6

- sitrushedelmät

2,0

- ruokaperuna

0,05

- muut vihannekset ja hedelmät

0,5

- raakariisi

2,0

- muu raakavilja

1,0

Fenklorfossi

0,01

+Fentinayhdisteet

Muut kuin di- ja monofenyylitina ja

epäorgaaninen tina laskettuna fentinahydroksidina

- selleri

1,0

- ruokaperuna ja porkkana

0,1

- muut vihannekset ja hedelmät

0,05

Fentioni 6

Fentioni, sen happianalogi sekä näiden sulfoksidit

ja sulfonit yhteensä laskettuna fentioniksi

- banaani

1,0

- sitrushedelmät

1,0

- muut hedelmät

0,5

- sipuli

0,1

- muut vihannekset

0,5

- raakavilja

0,1

Folpetti 4 ja kaptaani 4

Folpetti ja kaptaani yhteensä

- omenamaiset hedelmät, pienhedelmät ja marjat

3,0

- viinirypäleet

3,0

- kivelliset hedelmät

2,0

- tomaatti

3,0

- pavut, herneet, endiivit

2,0

- purjot ja salaatit

2,0

- muut hedelmät ja vihannekset

0,1

Fosaloni

- omenamaiset hedelmät ja persikat

2,0

- sitrushedelmät

1,0

- mansikat

1,0

- juurivihannekset ja oliivit

0,1

- muut vihannekset ja hedelmät

1,0

Fosfamidoni 6

Fosfamidoni (E- ja Z-isomeerit) ja

N-desetyylifosfamidoni (E- ja Z-isomeerit yhteensä)

- ruokaperuna

0,05

- muut vihannekset ja hedelmät

0,15

- raakavilja

0,05

+Imatsaliili

- banaani

2,0

- omena

2,0

- päärynä

2,0

- sitrushedelmät

5,0

- muut hedelmät

0,5

- ruokaperuna, teollisuuden raaka-aineeksi

5,0

- muu ruokaperuna

0,5

- muut vihannekset

0,5

Karbaryyli

- aprikoosit, persikat, omenamaiset hedelmät,

luumut

3,0

- viinirypäleet

3,0

- salaatit ja kaalikasvit

3,0

- ruokaperuna

0,1

- muut hedelmät ja vihannekset

1,0

- riisi

1,0

- muu raakavilja

0,5

Karbendatsiimi 3

+Benomyyli, tiofanaatti, +tiofanaatti-metyyli ja

karbendatsiimi yhteensä laskettuna karbendatsiimiksi

- sitrushedelmät

2,0

- muut hedelmät

1,0

- ruokasienet

1,0

- ruokaperuna

0,1

- muut vihannekset

0,5

- raakavilja

0,1

Kaptaani4 ks. folpetti

+Kinometionaatti

0,3

Klorfenvinfossi

E- ja Z-klorfenvinfossi yhteensä

- sitrushedelmät

1,0

- muut hedelmät

0,05

- selleri ja parsa

0,5

- ruokaperuna

0,05

- juuri- ja mukulavihannekset

0,5

- muut vihannekset

0,1

- ruokasienet

0,05

+Klormekvatti

Klormekvatti-kationi

- päärynä

3,0

- viinirypäleet

1,0

- muut hedelmät ja vihannekset

0,05

- kaura

5,0

- muu raakavilja

1,0

Klorotaloniili

- banaani

0,2

- muut hedelmät

0,5

- ruokaperuna

0,05

- muut vihannekset

0,5

- raakavilja

0,2

+Klorprofaami5

+Klorprofaami, barbaani ja klorbufaami yhteensä

laskettuna 3-kloorianiliiniksi

- ruokaperuna

1,0

- sipuli

0,5

- selleri, porkkana, kirveli, parsa, persilja

0,1

- muut vihannekset ja hedelmät

0,05

Klorpyrifossi-metyyli

- päärynä

0,5

- sitrushedelmät

0,5

- viinirypäleet

0,1

- raakavilja

0,5

- persilja

0,5

+Malationi

Malationi ja malaoksoni yhteensä

- sitrushedelmät

2,0

- muut hedelmät

0,5

- juurivihannekset

0,5

- muut vihannekset

3,0

- raakavilja

8,0

- jauhot, ryynit ja hiutaleet

2,0

Maleiinihydratsidi

- ruokaperuna

10

- sipuli

10

- muut vihannekset ja hedelmät

1,0

+Mevinfossi 6

Cis- ja trans-mevinfossi yhteensä

- sitrushedelmät

0,2

- omenamaiset hedelmät ja aprikoosit

0,2

- muut kivelliset hedelmät

0,5

- ruokaperuna

0,1

- lehtivihannekset

0,5

- muut hedelmät ja vihannekset

0,1

Ometoaatti 6

- kirsikat

0,4

- pinaatti, artisokat ja sikuri

0,4

- marjat

0,1

- sipuli ja purjo

0,1

- juurivihannekset

0,1

- ruokaperuna

0,05

- muut hedelmät ja vihannekset

0,2

Ortofenyylifenoli

- sitrushedelmät

12

- muut hedelmät

1,0

- vihannekset

1,0

Parationi 6

Parationi ja paraoksoni yhteensä

- ruokaperuna

0,05

- muut vihannekset ja hedelmät

0,5

Parationi-metyyli 6

0,2

Parationi-metyyli ja paraoksoni-metyyli yhteensä

+Prokloratsi

+Prokloratsi ja sen 2,4,6-trikloorifenolirakenteen

sisältävät johdannaiset yhteensä

prokloratsiksi laskettuna

- banaani

5,0

- sitrushedelmät

5,0

- muut hedelmät

1,0

- vihannekset

1,0

- raakavilja

0,1

Propoksuuri

3,0

+Tiabendatsoli

- sitrushedelmät

6,0

- banaani, luumu

3,0

- omenamaiset hedelmät

5,0

- varsiselleri

3,0

- papaija

10

- ruokaperuna, teollisesti valmistettujen

perunoiden ja perunalastujen raaka-aineeksi

10

- muu ruokaperuna

0,5

- raakavilja

0,2

+Triklorfoni

- hedelmät ja vihannekset

0,5

- raakavilja

0,1

+ hyväksytty torjunta-aineen tehoaineeksi Suomessa.

1 ryhmä 1,

ks 5 ja 6 §

2 ,, 2,

,,

3 ,, 3,

,,

4 ,, 4,

,,

5 ,, 5,

,,

6 ,, 6,

,,

7 ,, 7,

,,

8 ,, 8,

,,

2. Tavallisimpien raskasmetallien ja eräiden muiden vieraiden aineiden enimmäismääriä elintarvikkeissa

Aine

Enimmäismäärä**

- elintarvike

[mg/kg]

Aldriini

Aldriini ja dieldriini yhteensä

- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä

tehdyt valmisteet

0,1

- munat

0,01

Akrylonitriili

0,02

DDT

p,p-DDT, o,p-DDT, p,p-DDD ja p,p-DDE yhteensä

- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä tehdyt

valmisteet, ei kuitenkaan kalanmaksaöljy

0,5

- munat

0,1

Elohopea

- petokalat, kuten hauki, ahven, made, ankerias,

pallas, tonnikala, miekkakala

1,0

- muut kalat, äyriäiset ja simpukat

0,5

- lastenruoat, kalaa sisältävät

0,05

Endriini

Endriini ja delta-keto-endriini yhteensä

- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä tehdyt

valmisteet

0,05

- munat

0,01

Erukahappo

- elintarvikerasvat, -öljyt ja näiden seokset

sekä yli 5 % rasvaa sisältävät elintarvikkeet;

enimmäismäärä lasketaan rasvaosasta

50 000

Etrimfossi

Etrimfossi ja sen happianalogi yhteensä

- munat

0,01

Glykoalkaloidit

Solaniiniglykosidit, kuten a-solaniini ja

á-kakoniini yhteensä

- ruokaperuna

200

Heksaklooribentseeni

Heksaklooribentseeni ja pentaklooribentseeni

yhteensä

- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä

tehdyt valmisteet

0,2

- munat

0,01

Heptaklori

Heptaklori ja heptakloriepoksidi yhteensä

- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä tehdyt

valmisteet

0,1

- munat

0,02

Kadmium

- kala ja kalavalmisteet

0,1

- simpukat ja simpukkavalmisteet

0,5

- ruokaperuna

0,05

- muut vihannekset

0,1

- äyriäiset ja äyriäisvalmisteet

0,3

- raakavilja ja viljavalmisteet, paitsi leseet,

alkiot ja durumvehnä

0,1

- leseet, alkiot ja durumvehnä

0,15

Lyijy

- äidinmaidonkorvikkeet

0,02

- muut lastenruoat

0,05

- elintarvikerasvat ja -öljyt

0,1

- munat

0,05

- hedelmät, vihannekset (muut kuin leveälehtiset)

ja palkokasvit

0,1

- ruokaperuna

0,1

- leveälehtiset vihannekset

0,3

- hedelmä- ja vihannesjuomat

0,1

- virvoitusjuomat

0,05

- raakavilja

0,1

- säilykkeet, peltiseen päällykseen pakatut

(paitsi juomat, lihasäilykkeet ja lastenruoat)

0,3

- lihasäilykkeet, peltiseen päällykseen pakatut

0,5

Tina

- peltiseen päällykseen pakatut valmisteet b,

paitsi lastenruoat ja juomat

150

- lastenruoat

50

- juomat

50

Tetrakloorietyleeni

- oliiviöljy

0,1

** syötävässä osassa

b maahantuotaessa, luovutettaessa kaupan pidettäväksi ja myytäväksi saa tinan määrä luovutushetkellä olla enintään 100 mg/kg

Liite 2

KASVIKUNNAN TUOTERYHMÄT

Luettelo 2 §:n 4 momentissa tarkoitetuista tuotteista ja niiden osista, joihin enimmäismäärää sovelletaan

Huom: Ryhmään tuoreet kuuluvat myös jäähdytetyt ja jäädytetyt tuotteet

Kuivattuihin tuotteisiin sovelletaan vastaavien tuoreiden tuotteiden enimmäismääriä ottaen huomioon kuivausprosessista aiheutuneet muutokset jäämäkonsentraatioon, ellei jäljempänä erikseen muuta mainita.

TAULUKKO PUUTTUU

Top of page