Go to front page
Statute Book of Finland

973/1991

Statute Book of Finland

Statutes published in the Statute Book of Finland as text and as PDF facsimiles

Maa- ja metsätalousministeriön päätös viljan laatuhinnoittelusta

Type of statute
Päätös
Date of Issue
Updated statute
973/1991

Text of original statute

Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.

Maa- ja metsätalousministeriö on 28 päivänä heinäkuuta 1978 annetun viljakauppalain (580/78) 5 §:n nojalla päättänyt viljan laatuhinnoittelusta seuraavaa:

1 lukuVehnä ja ruis

1 §Kauppakuntoisuus

Viljakauppalaissa tarkoitetun vehnän ja rukiin tulee olla tervettä, tuleentunutta ja väriltään ja muulta ulkonäöltään sekä hajultaan normaalia joko leipä- tai rehukäyttöön. Se ei saa olla aistinvaraisesti arvosteltuna homeista, tunkkaista tai haisunokista, eikä siinä saa olla tuholaisia, ulosteita eikä peitattuja jyviä.

Vehnä ja ruis eivät ole kauppakuntoisia, kun niiden kosteus on yli 35,0 %,

vehnän hehtolitranpaino on alle 64,0 kg ja rukiin hehtolitranpaino on alle 58,0 kg, tai rukiissa on torajyviä yli 0,3 %.

Viljaerään, joka ei täytä edellä määrättyjä vähimpiä laatuvaatimuksia, ei sovelleta viljakauppalakia.

2 §Laatu, josta perushinta maksetaan

Vehnän ja rukiin perushinnalla tarkoitetaan maataloustulosopimuksessa kunakin satovuonna noudatettavaksi sovittua tavoitehintaa. Tässä päätöksessä sanotut hintakorjaukset suoritetaan perushinnasta.

Vehnä ja ruis hinnoitellaan perushintaiseksi, kun

niiden kosteus on 15,0 %,

vehnän sakoluku on 180–189,

rukiin sakoluku on 85–89,

vehnän valkuaispitoisuus on 12,5–12,9 %,

niissä on roskia enintään 0,5 %,

vehnässä on vihreitä jyviä enintään 1,0 %,

niissä on vieraita viljalajeja enintään 1,0 %,

niissä on muita rikkajyviä enintään 1,0 %,

vehnän hehtolitranpaino on 78,0 kg, ja

rukiin hehtolitranpaino on 65,0 kg tai enemmän.

3 §Kosteus

Painon korjaus

Viljaerän painosta vähennetään 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 % ja painoon lisätään 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 15,0 %, kuitenkin enintään 4,0 %. Painon korjaukset tehdään 6 §:n mukaisesti lasketusta painosta.

Hinnan muutos

Viljaerän hintaa alennetaan kosteuden perusteella jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 % seuraavasti:

kosteus, %

hinnanalennus, p/kg

15,1–15,5

0,805

15,6–17,0

0,202

17,1–25,0

0,113

25,1–

0,064

Viljaerän hintaa korotetaan 0,12 p/kg jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 15,0 %, kuitenkin enintään 1,80 p/kg.

Uudelleen kuivatus

Jos vehnän tai rukiin kosteus on 14,1–16,0 % ja erä kuivataan uudestaan, niin uudelleen kuivatuksesta veloitetaan 5 p/kg muunnetusta painosta. Tällöin ei viljaerälle tehdä edellä mainittua hinnanalennusta tai -korotusta. Kuivatuksesta on ilmoitettava erän myyjälle.

4 §Vehnän leivontalaatu

Vehnän sakolukuun ja valkuaispitoisuuteen perustuva laatuhinnoittelu tehdään liitteenä olevan taulukon mukaisesti. Valkuaispitoisuuden mukaista laatuhinnoittelua ei suoriteta, jos viljaerän sakoluku on alle 120 tai hehtolitranpaino on alle 74,0 kg.

Jos vehnän sitko on kehittymätöntä tai rakenteeltaan vaurioitunutta, alennetaan perushintaa 24,0 %.

5 §Rukiin sakoluku

Sakoluvun perusteella rukiin hintaa muutetaan seuraavasti:

Sakoluku

Hinnanmuutos %

150 ja yli

+ 4,5

140–149

+ 4,1

130–139

+ 3,6

120–129

+ 3,0

110–119

+ 2,4

105–109

+ 1,8

100–104

+ 1,2

95–99

+ 0,8

90–94

+ 0,4

85–89

± 0,0

80–84

-3,6

75–79

-6,0

70–74

-7,5

67–69

-12,0

64–66

-20,0

alle 64

-41,0

Jos ruis on vaurioitunut liiallisen lämmön vuoksi, alennetaan perushintaa 41,0 %.

6 §Rikkapitoisuus

Roskat vehnässä ja rukiissa

Viljaerän painosta vähennetään 0,1 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla roskien määrä ylittää 0,5 %. Painon vähennykset tehdään vastaanotetusta painosta.

Rikkajyvät vehnässä

Jos vihreiden jyvien, vieraiden viljalajien jyvien tai muiden rikkajyvien määrä ylittää 1,0 %, alennetaan viljaerän hintaa kunkin sanotun rikkalajin osalta jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä seuraavasti:

0,06 %, kun vihreiden jyvien ja vieraiden viljalajien jyvien määrä on 1,1–5,0 %,

0,12 %, kun vihreiden jyvien määrä on 5,1–8,0 %, ja

0,06 %, kun muiden rikkajyvien määrä on 1,1 % tai enemmän.

Jos vihreiden jyvien määrä ylittää 8,0 % tai vieraiden viljalajien jyvien määrä ylittää 5,0 %, alennetaan perushintaa 24,0 %.

Rikkajyvät rukiissa

Jos vieraiden viljalajien jyvien tai muiden rikkajyvien määrä ylittää 1,0 %, alennetaan viljaerän hintaa kunkin sanotun rikkalajin osalta jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä seuraavasti:

0,06 %, kun vieraiden viljalajien jyvien määrä on 1,1–5,0 %, ja

0,06 %, kun muiden rikkajyvien määrä on 1,1 % tai enemmän.

Jos vieraiden viljalajien määrä ylittää 5,0 %, alennetaan perushintaa 41,0 %.

7 §Hehtolitranpaino

Vehnä

Viljaerän hintaa korotetaan 0,06 % kutakin 0,1 kiloa kohti, jolla hehtolitranpaino ylittää 78,0 kg, kuitenkin enintään 1,8 %.

Viljaerän hintaa alennetaan 0,06 % kutakin 0,1 kiloa kohti, jolla hehtolitranpaino alittaa 78,0 kg 2,0 kilon alitukseen saakka ja siitä edelleen 0,12 % jokaiselta alittavalta 0,1 kilolta 74,0 kiloon saakka.

Jos viljaerän hehtolitranpaino alittaa 74,0 kg, alennetaan hintaa 24,0 % ja 0,03 % kutakin 0,1 kiloa kohti, jolla hehtolitranpaino alittaa 74,0 kg 64,0 kiloon saakka.

Ruis

Jos viljaerän hehtolitranpaino alittaa 65,0 kg, alennetaan hintaa 41,0 % ja 0,03 % kutakin 0,1 kiloa kohti, jolla hehtolitranpaino alittaa 65,0 kg 58,0 kiloon saakka.

Kosteuskorjaus

Hehtolitranpainon määrityksessä todettua rukiin ja vehnän hehtolitranpainoarvoa lisätään kosteudesta riippuen 0,2 kg jokaiselta alkavalta O,3-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 %, kuitenkin enintään 13,4 kg.

8 §Yhteensovitussääntö

Vehnä

Jos 4 §:n perusteella on tehty viljaerän sakoluvusta tai sitkosta johtuen 24,0 %:n hinnanalennus, tehdään sen lisäksi hinnoittelu vain kosteuden ja hehtolitranpainon perusteella.

Jos 6 §:n perusteella on tehty viljaerässä olevien vihreiden, vieraiden viljalajien jyvien tai muiden rikkajyvien perusteella 24,0 %:n hinnanalennus, tehdään sen lisäksi hinnoittelu vain kosteuden ja hehtolitranpainon perusteella.

Jos 7 §:n perusteella tehdään hehtolitranpainosta johtuen 24,0 % hinnanalennus, suoritetaan hinnoittelu hehtolitranpainon lisäalennuksen ja kosteuden mukaan.

Jos viljaerästä ei leivontalaadun, rikkajyvien määrän tai hehtolitranpainon perusteella tehdä 24,0 % :n hinnanalennusta, niin sakoluvun, rikkajyvien määrän ja hehtolitranpainon yhteisvaikutuksen mukaan suoritettu hinnanalennus saa olla korkeintaan 24,0 %, jonka jälkeen viljaerän hinnoittelu suoritetaan ainoastaan kosteuden mukaan.

Ruis

Jos 4 §:n perusteella on tehty viljaerän sakoluvusta johtuen 41,0 %:n hinnanalennus, tehdään sen lisäksi hinnoittelu vain kosteuden ja hehtolitranpainon perusteella.

Jos 6 §:n perusteella on tehty vieraiden viljalajien tai muiden rikkajyvien määrästä johtuen 41,0 %:n hinnanalennus, tehdään sen lisäksi hinnoittelu vain kosteuden ja hehtolitranpainon perusteella.

Jos 7 §:n perusteella tehdään hehtolitranpainosta johtuen 41,0 %:n hinnanalennus, suoritetaan hinnoittelu hehtolitranpainon lisäalennuksen lisäksi vain kosteuden mukaan.

Jos viljaerästä ei sakoluvun, rikkajyvien määrän ja hehtolitranpainon perusteella tehdä 41,0 %:n hinnanalennusta, niin sakoluvun, rikkajyvien määrän ja hehtolitranpainon yhteisvaikutuksen mukaan suoritettu hinnanalennus saa olla korkeintaan 41,0 %, jonka jälkeen viljaerän hinnoittelu suoritetaan ainoastaan kosteuden mukaan.

2 lukuOhra ja kaura

9 §Kauppakuntoisuus

Viljakauppalaissa tarkoitetun ohran ja kauran tulee olla tervettä, tuleentunutta ja väriltään ja muulta ulkonäöltään sekä hajultaan normaalia. Se ei saa olla aistinvaraisesti arvosteltuna homeista, tunkkaista tai nokista eikä siinä saa olla tuholaisia, ulosteita eikä peitattuja jyviä.

Ohra ja kaura eivät ole kauppakuntoisia, kun

niiden kosteus on yli 35,0 %,

ohran hehtolitranpaino on alle 54,0 kg ja

kauran hehtolitranpaino on alle 45,0 kg.

Viljaerään, joka ei täytä edellä määrättyjä vähimpiä laatuvaatimuksia, ei sovelleta viljakauppalakia.

10 §Laatu, josta perushinta maksetaan

Ohran ja kauran perushinnalla tarkoitetaan maataloustulosopimuksessa kunakin satovuonna noudatettavaksi sovittua tavoitehintaa. Tässä päätöksessä sanotut hintakorjaukset suoritetaan perushinnasta.

Ohra ja kaura hinnoitellaan perushintaiseksi, kun

niiden kosteus on 15,0 %,

niissä on roskia enintään 0,5 %,

ohran hehtolitranpaino on 63,0 kg ja

kauran hehtolitranpaino on 54,0 kg.

11 §Kosteus

Painon korjaus

Viljaerän painosta vähennetään 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 %, ja lisätään painoon 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 15,0 %, kuitenkin enintään 4,0 %. Painon korjaukset tehdään 12 §:n mukaisesti lasketusta painosta.

Hinnan muutos

Viljaerän hintaa alennetaan kosteuden perusteella jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 % seuraavasti:

kosteus, %

hinnanalennus, p/kg

15,1–15,5

0,805

15,6–17,0

0,202

17,1–25,0

0,113

25,1–

0,064

Viljaerän hintaa korotetaan 0,12 p/kg jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 15,0 %, kuitenkin enintään 1,80 p/kg.

Uudelleen kuivatus

Jos ohran tai kauran kosteus on 14,1–16,0 % ja erä kuivataan uudestaan, niin uudelleen kuivatuksesta veloitetaan 5 p/kg muunnetusta painosta. Tällöin ei viljaerälle tehdä edellä mainittua hinnanalennusta tai -korotusta. Kuivatuksesta on ilmoitettava erän myyjälle.

12 §Rikkapitoisuus

Roskat ohrassa ja kaurassa

Viljaerän painosta vähennetään 0,1 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla roskien määrä ylittää 0,5 %. Painon vähennykset tehdään vastaanotetusta painosta.

13 §Hehtolitranpaino

Ohra

Viljaerän hintaa korotetaan 0,03 % kutakin 0,1 kiloa kohti, jolla hehtolitranpaino ylittää 63,0 kg, kuitenkin enintään 1,8 %.

Viljaerän hintaa alennetaan 0,03 % kutakin 0,1 kiloa kohti, jolla hehtolitranpaino alittaa 63,0 kg 57,0 kiloon saakka, josta lähtien hintaa alennetaan 0,05 % kutakin 0,1 kiloa kohti 54,0 kiloon saakka.

Kaura

Viljaerän hintaa korotetaan 0,05 % kutakin 0,1 kiloa kohti, jolla hehtolitranpaino ylittää 54,0 kg, kuitenkin enintään 2,0 %.

Viljaerän hintaa alennetaan 0,05 % kutakin 0,1 kiloa kohti, jolla hehtolitranpaino alittaa 54,0 kg 48,0 kiloon saakka, josta lähtien hintaa alennetaan 0,07 % kutakin 0,1 kiloa kohti 45,0 kiloon saakka.

Kosteuskorjaus

Hehtolitranpainon määrityksessä todettua ohran ja kauran hehtolitranpainoarvoa lisätään kosteudesta riippuen 0,1 kg jokaiselta alkavalta O,3-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 %, kuitenkin enintään 6,7 kg.

3 lukuMallasohra

14 §Kauppakuntoisuus

Viljakauppalaissa tarkoitetun mallasohran tulee olla lajikepuhdasta, tuleentuneena korjattua ja varovasti puitua. Se ei saa olla homeista, sen tulee olla vapaata vieraasta hajusta ja maultaan ja ulkonäöltään sen tulee olla tervettä.

Mallasohra ei ole kauppakuntoista, kun

Viljaerään, joka ei täytä edellä määrättyjä vähimpiä laatuvaatimuksia, ei sovelleta viljakauppalakia.

15 §Perushinta

Mallasohran perushinnalla tarkoitetaan kunakin satovuonna mallasohran hintaa joulukuun 11 – 20 päivien välisenä aikana. Tässä päätöksessä sanotut hintakorjaukset tehdään perushinnasta.

16 §Kosteus

Painon korjaus

Viljaerän painosta vähennetään 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 %, ja painoon lisätään 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 15,0 %, kuitenkin enintään 4,0 %.

Hinnan muutos

Viljaerän hintaa alennetaan kosteuden perusteella jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 % seuraavasti:

kosteus, %

hinnanalennus, p/kg

15,1–15,5

0,805

15,6–17,0

0,202

17,1–25,0

0,113

25,1–

0,064

Viljaerän hintaa korotetaan 0,12 p/kg jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 15,0 %, kuitenkin enintään 1,80 p/kg.

Uudelleen kuivatus

Jos mallasohran kosteus on 15,1–16,0 % ja erä kuivataan uudestaan, niin uudelleen kuivatuksesta veloitetaan 5 p/kg muunnetusta painosta. Tällöin ei viljaerälle tehdä edellä mainittua hinnanalennusta tai -korotusta. Kuivatuksesta on ilmoitettava erän myyjälle.

17 §Itävyys

Itävyyden perusteella muutetaan mallasohran hintaa seuraavasti:

itävyys, %

hinnanalennus, %

94,0–94,9

0,5

93,0–93,9

1,5

92,0–92,9

3,0

18 §Valkuaispitoisuus

Valkuaispitoisuuden perusteella muutetaan mallasohran hintaa seuraavasti:

kaksitahoisen mallasohran hintaa alennetaan 1,0 %, kun valkuaispitoisuus on 11,6–12,5 %,

Pirkka-, Kilta- ja Pokko- lajikkeiden hintaan lisätään 1,0 %, kun valkuaispitoisuus on yli 12,5 %.

19 §Lajittelu

Lajittelun perusteella alennetaan mallasohran hintaa seuraavasti:

4 lukuRuokaherne

20 §Kauppakuntoisuus

Viljakauppalaissa tarkoitetun ruokaherneen tulee olla tervettä ja tuleentunutta sekä väriltään, muulta ulkonäöltään, hajultaan ja maultaan ruokaherneeksi kelpaavaa.

Ruokaherne ei ole kauppakuntoista, kun

sen kosteus on yli 25,0 % tai

kuivatun herneen kosteus on alle 10,0 %,

siinä on roskia yli 2,0 %, joista homeisia enintään 0,5 %,

siinä on rikkahernettä yli 15,0 %,

siinä on vieraita viljalajeja yli 5,0 %,

vähemmän kuin 90 % herneistä kypsyy niitä maa- ja metsätalousministeriön keittokokeesta antamien ohjeiden mukaisesti keitettäessä.

Herne-erään, joka ei täytä edellä määrättyjä vähimpiä laatuvaatimuksia, ei sovelleta viljakauppalakia.

21 §Laatu, josta perushinta maksetaan

Ruokaherneen perushinnalla tarkoitetaan maataloustulosopimuksessa kunakin satovuonna noudatettavaksi sovittua hintaa. Mikäli perushintaa ei maataloustuloneuvotteluissa ole määrätty, pidetään perushintana Valtion viljavaraston kullekin satovuodelle vahvistamaa ruokaherneen perushintaa. Tässä päätöksessä sanotut hintakorjaukset suoritetaan perushinnasta.

Ruokaherne hinnoitellaan perushintaiseksi, kun

sen kosteus on 15,0 %,

siinä on roskia enintään 0,5 %, joista homeisia herneitä 0,0 %,

siinä on rikkahernettä enintään 4,0 %,

siinä on vieraita viljalajeja enintään 0,5 %.

22 §Kosteus

Painon korjaus

Erän painosta vähennetään 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 %, ja lisätään painoon 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 15,0 %, kuitenkin enintään 4,0 %. Painon korjaukset tehdään 23 §:n mukaisesti lasketusta painosta.

Hinnan muutos

Herneen hintaa alennetaan kosteuden perusteella jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 % seuraavasti:

kosteus, %

hinnanalennus, p/kg

15,1–15,5

0,805

15,6–17,0

0,202

17,1–25,0

0,113

25,1–

0,064

Herneen hintaa korotetaan 0,12 p/kg jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 15,0 %, kuitenkin enintään 1,80 p/kg.

23 §Rikkapitoisuus

Roskat ruokaherneessä

Herneen painosta vähennetään 0,1 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla roskien määrä ylittää homeisten herneiden osalta 0,0 % tai muiden roskien osalta 0,5 %. Painonvähennys tehdään vastaanotetusta painosta.

Rikkaherneet ruokaherneessä

Herneen hintaa alennetaan 0,15 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla rikkaherneiden määrä ylittää 4,0 % ja 0,15 % jokaiselta 0,1- prosenttiyksiköltä, jolla vieraiden viljalajien määrä ylittää 0,5 %.

5 lukuRehuherne

24 §Kauppakuntoisuus

Viljakauppalaissa tarkoitetun rehuherneen tulee olla tervettä sekä sellaista, että se täyttää rehuraaka-aineelle asetetut vaatimukset. Se ei saa sisältää tanniinia tai muita kotieläinten ruokinnassa haitallisia aineita enempää kuin ruokahernelajikkeet yleisesti sisältävät.

Rehuherne ei ole kauppakuntoista, kun

sen kosteus on yli 25,0 % tai

kuivatun herneen kosteus on alle 8,0 %,

siinä on roskia yli 2,0 %, ja

siinä on vieraita viljalajeja yli 5,0 %.

Herne-erään, joka ei täytä edellä määrättyjä vähimpiä laatuvaatimuksia, ei sovelleta viljakauppalakia.

25 §Laatu, josta perushinta maksetaan

Rehuherneen perushinnalla tarkoitetaan maataloustulosopimuksessa kunakin satovuonna noudatettavaksi sovittua hintaa. Mikäli perushintaa ei maataloustuloneuvotteluissa ole määrätty, pidetään perushintana viljelijän ja rehutehtaan välisissä neuvotteluissa sovittua hintaa. Tässä päätöksessä sanotut hintakorjaukset suoritetaan perushinnasta.

Rehuherne hinnoitellaan perushintaiseksi, kun

sen kosteus on 15,0 %,

siinä on roskia enintään 1,0 %, ja

siinä on vieraita viljalajeja enintään 5,0 %.

26 §Kosteus

Painon korjaus

Erän painosta vähennetään 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 % ja lisätään 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 15,0 %, kuitenkin enintään 4,0 %. Painon korjaukset tehdään 23 §:n mukaisesti lasketusta painosta.

Hinnan muutos

Herneen hintaa alennetaan kosteuden perusteella jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 15,0 %, seuraavasti:

kosteus, %

hinnanalennus, p/kg

15,1–15,5

0,805

15,6–17,0

0,202

17,1–25,0

0,113

25,1–

0,064

Herneen hintaa korotetaan 0,12 p/kg jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 15,0 %, kuitenkin enintään 1,80 p/kg.

27 §Rikkapitoisuus

Roskat rehuherneessä

Herneen painosta vähennetään 0,1 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla roskien määrä ylittää 1,0 %. Painonvähennys tehdään vastaanotetusta painosta.

Rikkaherneet rehuherneessä

Hintaa alennetaan 0,12 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla vieraiden viljalajien määrä ylittää 5,0 %.

6 lukuÖljykasvit

28 §Kauppakuntoisuus

Viljakauppalaissa tarkoitetun rapsin ja rypsin tulee olle tuleentuneena korjattua, varovasti puitua ja kuivattua. Se ei saa olla homeista, sen tulee olla vapaata vieraasta hajusta ja maultaan ja väriltään sen tulee olla tervettä. Öljykasvierä ei ole kauppakuntoinen, kun sen kosteus on yli 40 % tai kuivatun erän kosteus alle 4,0 %.

Öljykasvierään, joka ei täytä edellä määrättyjä vähimpiä laatuvaatimuksia, ei sovelleta viljakauppalakia.

29 §Perushinta

Öljykasvien perushinnalla tarkoitetaan kotimaisen öljykasvituotannon edistämisestä annetun lain 2 §:n nojalla vahvistettua hintaa. Tässä päätöksessä sanotut hintakorjaukset suoritetaan perushinnasta.

30 §Kosteus

Painon korjaus

Erän painosta vähennetään 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 9,0 %, ja lisätään painoon 0,13 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 9,0 %, kuitenkin enintään 3,9 %.

Hinnan muutos

Öljykasvien hintaa alennetaan kosteuden perusteella jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus ylittää 9,0 %, seuraavasti:

kosteus, %

hinnanalennus, p/kg

9,1–9,5

0,805

9,6–11,0

0,202

11,1–19,0

0,113

19,1–

0,064

Öljykasvien hintaa korotetaan 0,12 p/kg jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla kosteus alittaa 9,0 %, kuitenkin enintään 1,20 p/kg.

31 §Rikkapitoisuus

Rikkapitoisuuden perusteella muutetaan öljykasvien hintaa seuraavasti:

hintaa korotetaan 0,14 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla rikkapitoisuus alittaa 2,0 %, ja

hintaa alennetaan 0,10 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla rikkapitoisuus ylittää 2,0 %, kun rikkoja on 2,1–4,0 % tai hintaa alennetaan 0,14 % jokaiselta 0,1-prosenttiyksiköltä, jolla rikkapitoisuus ylittää 2,0 %, kun rikkoja on 4,1 % tai enemmän.

32 §Voimaan tulo

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1991 ja sillä kumotaan 22 päivänä kesäkuuta 1989 annettu maa- ja metsätalousministeriön päätös viljan laatuhinnoittelusta (603/89).

Helsingissä 25 päivänä kesäkuuta 1991

Maa- ja metsätalousministeri Martti PuraYlitarkastaja Erkki Paulamäki

Liite

VEHNÄN SAKOLUVUN JA VALKUAISPITOISUUDEN HINNOITTELUTAULUKKO; HINNANMUUTOS % Sakoluku Valkuaispitoisuus

alle 11.0

11.0–11.4

11.5-11.9

12.0–12.4

12.5–12.9

13.0–13.4

13.5–13.9

14.0–14.4

14.5 ja yli

260 ja yli

-0.8

0.2

1.2

2.2

4.2

6.2

7.2

8.2

10.2

250–259

-1.4

-0.4

0.6

1.6

3.6

5.6

6.6

7.6

9.6

240–249

-1.8

-0.8

0.2

1.2

3.2

5.2

6.2

7.2

9.2

230–239

-2.2

-1.2

-0.2

0.8

2.8

4.8

5.8

6.8

8.8

220–229

-2.6

-1.6

-0.6

0.4

2.4

4.4

5.4

6.4

8.4

210–219

-3

-2

-1

±0.0

2

4

5

6

8

200–209

-3.6

-2.6

-1.6

-0.6

1.4

3.4

4.4

5.4

7.4

190–199

-4.2

-3.2

-2.2

-1.2

0.8

2.8

3.8

4.8

6.8

180–189

-5

-4

-3

-2

±0.0

2

3

4

6

170–179

-5.8

-4.8

-3.8

-2.8

-0.8

0.2

1.2

2.2

4.2

160–169

-7.8

-6.8

-5.8

-4.8

-2.8

-1.8

-0.8

0.2

2.2

150–159

-8.6

-7.6

-6.6

-5.6

-3.6

-2.6

-1.6

-0.6

1.4

140–149

-9.6

-8.6

-7.6

-6.6

-4.6

-3.6

-2.6

-1.6

0.4

130–139

-11

-10

-9

-8

-6

-5

-4

-3

-1

120-129

-13

-12

-11

-10

-8

-7

-6

-5

-3

110-119

-14

100-109

-16

90–99

-20

alle 90

-24

Top of page