Förordning om ändring av 24 och 28 §§ förordningen om köttprodukter
- Type of statute
- Förordning
- Date of Issue
Text of original statute
Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till handels- och industriministeriets verksamhetsområde
ändras 24 och 28 §§ förordningen den 28 oktober 1988 om köttprodukter ( 902/88 ) som följer:
24 §
I korv av klass A eller B skall kötthalterna vara minst följande:
klass A | klass B | |
1) hållbar korv | 95 % | 95 % |
2) uppskärningskorv | 65 % | 50 % |
3) matkorv | 60 % | 45 % |
4) råkorv | 60 % | 50 % |
28 §
I hållbar korv och uppskärningskorv får utom kött, organ och med kött jämförbara delar även användas andra tillverkningsämnen, räknat i viktprocent av det färdiga livsmedlet som följer:
Kategori | Hållbar korv | Uppskärningskorv | ||
Klass | A | B | A | B |
Kötthalt, minst | 95 % | 95 % | 65 % | 50 % |
Övriga tillverkningsämnen | ||||
1. Ägg eller äggprodukt | - | - | + | + |
2. Mjölkpulver, mjölkpulver- eller mjölkproteinprodukt, räknat som protein sammanlagt högst | - | - | 1,5 % | + |
3. Potatismjöl, vete- eller kornstärkelse, räknat som stärkelse sammanlagt högst | - | - | - | 5 % |
4. Blodplasma eller blod | - | - | + | + |
5. Mono- och disackarider, fysikaliskt modifierad stärkelse eller hydrolysbehandlad stärkelse sammanlagt högst | 1 % | 1 % | 0,5 % | 0,5 % |
6. Övriga livsmedel | +*) | +*) | +**) | +**) |
7. Vatten och is | - | - | + | + |
+ Får användas fritt.
- Får inte användas.
*) I hållbar korv endast lök, tomat, paprika och ost.
**) Som krydda samt för korvens utseende, men inte som bindemedel så att det påverkar korvmassans struktur.
Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1990.
Helsingfors den 9 februari 1990
Republikens President Mauno KoivistoMinister Pertti Salolainen