Go to front page
Statute Book of Finland

70-000/1917

Statute Book of Finland

Statutes published in the Statute Book of Finland as text and as PDF facsimiles

Suomen Senaatin päätös juuston valmistuksen ja kauppaan laskemisen ehdoista.

Type of statute
Päätös
Date of Issue
Updated statute
70-000/1917

Text of original statute

Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.

Eräänlaisen omaisuuden käytöstä sodan aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa 2 päivänä kesäkuuta 1917 annetun lain nojalla, jota tässä päätöksessä sanotaan Elintarvelaiksi, on Senaatti, kumoamalla päätöksensä 13 päivältä kesäkuuta 1917, päättänyt vahvistaa seuraavat määräykset juuston valmistuksen ja kauppaan laskemisen ehdoista.

1 §.

Ilman Kamaritoimituskunnan Elintarveosaston lupaa on meijerin omistajalla oikeus juuston valmistukseen käyttää ainoastaan voin valmistuksessa syntynyt kuorittu maito.

2 §.

Meijerin omistajalle, joka ei voi valmistaa voita eikä suuritta vaikeuksitta toimittaa maitoa johonkin suurempaan kulutuskeskukseen, voi Senaatin Kamaritoimituskunnan Elintarveosasto anomuksesta myöntää oikeuden juuston valmistukseen käyttää myös kuorimatonta maitoa.

3 §.

Suomessa valmistettavat juustot jaetaan seuraaman neljään luokkaan:

1) Sveitsiläinen y. m. juusto, joka on valmistettu kokonaan kuorimattomasta maidosta tai jonka kuiva-aineen rasvamäärä on vähintään 45 %;

2) juusto, jonka valmistukseen on käytetty vähintään puolet kuorimatonta maitoa tai jonka kuiva-aineen rasvamäärä on vähintään 30 %;

3) juusto, jonka valmistukseen on käytetty vähintään neljäsosa kuorimatonta maitoa tai jonka kuiva-aineen rasvamäärä on vähintään 15 %; ja

4) juusto, jonka valmistukseen on käytetty vähemmän kuin neljäsosa kuorimatonta maitoa, tai jonka kuiva-aineen rasvamäärä on alle 15 %.

4 §.

Juustonvalmistaja on velvollinen ennen juuston meijeristä lähettämistä määrittelemään mihin 3 §:ssä mainituista ryhmistä juusto kuuluu ja merkitsemään sen meijeri- ja luokkamerkillä sekä valmistuksen päivämäärällä.

5 §.

Elintarvelautakuntain asia on valvoa, että tämän päätöksen määräyksiä noudatetaan.

6 §.

Joka rikkoo tämän päätöksen määräyksiä, rangaistaan Elintarvelain 15 §:n nojalla.

7 §.

Tämä päätös astuu voimaan 1 päivästä lokakuuta 1917 ja on voimassa toistaiseksi, ei kuitenkaan kauvemmin kuin 1 päivään toukokuuta 1918.

Helsingissä 15 päivänä syyskuuta 1917.

Kamaritoimituskunnan Elintarveosaston v. t. Päällikkö, Senaattori Kyösti Kallio. Väinö Ahla.

Top of page