Jord- och skogsbruksministeriets förordning om godkännande av vattenbruksanläggningar och om djurhälsokrav vid förflyttning av vattenlevande djur inom landet
Up-to-date- Type of statute
- Förordning
- Administrative sector
- Jord- och skogsbruksministeriet
- Date of Issue
- Date of publication
- Entry into force
- Remark
- Innehåller bilagor 1 och 2
- ELI identifier
- http://data.finlex.fi/eli/sd/2021/320/ajantasa/2024-02-16/swe
- Original statute published in the Statute Book of Finland
- SDK 320/2021
I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av 43 § 4 mom., 44 § 2 mom. och 51 § 2 mom. i lagen om djursjukdomar (76/2021) :
1 kap.Allmänna bestämmelser
1 §Tillämpningsområde
Denna förordning innehåller bestämmelser om
riskbedömning och maximala tillåtna mängder vattenbruksdjur avsedda att användas som livsmedel vid tillämpning av de undantag i fråga om godkännande av vattenbruksanläggningar som anges i 43 § 2 mom. i lagen om djursjukdomar (76/2021) ,
undantag från kraven avseende djurhälsointyg vid förflyttningar av vattenlevande djur inom landet,
sjukdomsförebyggande åtgärder vid förflyttning av vilda vattenlevande djur från en livsmiljö till en annan.
2 §Definitioner
I denna förordning avses med
laxfiskar vattenlevande djur som hör till familjen Salmonidae ,
bestående fiskväg en fåra, en fisktrappa eller någon annan bestående konstruktion som är placerad i anslutning till ett vandringshinder och som gör det möjligt för vattenlevande djur att vandra upp eller en anordning som är placerad såsom sådan fiskevårdsskyldighet som avses i 3 kap. 14 § i vattenlagen (587/2011) eller på basis av ett avtal som ingåtts för en period av minst tio år och som gör det möjligt för vattenlevande djur att vandra upp,
inlandsvattenområde i finskt territorium ingående sjöar, tjärnar, sådana delar av älvar och älvmynningar dit vild vandringsfisk från havsområdet inte kan ta sig utan förflyttning eller utan att passera minst två vandringshinder längs en bestående fiskväg, samt anläggningar som tar vatten från de nämnda vattenområdena eller som använder enbart grundvatten eller smältvatten, och
förflyttning förflyttning av vattenlevande djur på något annat sätt än med hjälp av en anordning eller konstruktion som avses i 2 punkten.
Vad som föreskrivs om fiskar i denna förordning avser också könsceller från fiskar.
I denna förordning gäller även de definitioner som anges i 3 § i lagen om djursjukdomar och artikel 4 i EU:s djurhälsoförordning.
3 §Bedömning av risken vid undantag från kravet på godkännande av anläggningar
På en anläggning ska det anses finnas en sådan risk som avses i 43 § 3 mom. i lagen om djursjukdomar om anläggningen finns i något av de områden som anges i bilaga 1 och laxfiskar flyttas till anläggningen från en plats utanför området, med undantag för förflyttningar från anläggningar som tar vatten från samma i bilaga 1 angivna område.
4 §Maximala tillåtna mängder vattenbruksdjur avsedda att användas som livsmedel vid undantag från kravet på godkännande av anläggningar
Det undantag enligt 43 § 3 mom. i lagen om djursjukdomar och i artikel 176.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”), nedan EU:s djurhälsoförordning , från kravet på godkännande som gäller sådana vattenbruksanläggningar som producerar små mängder vattenbruksdjur för användning som livsmedel direkt för slutkonsumenten eller lokala detaljhandelsföretag tillämpas på vattenbruksanläggningar som producerar högst 2000 kilogram vattenbruksdjur per år för användning som livsmedel eller högst 2000 stycken kräftor per år för användning som livsmedel.
Undantaget kan inte tillämpas om anläggningen är förenad med risk av en sådan orsak som avses i 3 §.
5 §Undantag från kraven avseende djurhälsointyg vid förflyttningar av vattenlevande djur inom landet
Vattenlevande djur får flyttas inom Finlands gränser utan ett sådant djurhälsointyg som avses i artiklarna 208 och 209 i EU:s djurhälsoförordning. Både avsändare och mottagare av vattenlevande djur ska ha en uppdaterad journal över förflyttningar och över dödligheten för de vattenlevande djuren, och uppgifter ur journalen ska utan dröjsmål sändas till djurhälsomyndigheten på dennes begäran. Förflyttningar som sker utan djurhälsointyg ska avbrytas omedelbart om det upptäcks att detta krav inte iakttas.
6 § (16.2.2024/87)Sjukdomsförebyggande åtgärder vid förflyttning av vilda vattenlevande djur från en livsmiljö till en annan
När vilda vattenlevande djur flyttas till ett inlandsvattenområde från ett område som anges i bilaga 2 ska aktören genom okulärbesiktning säkerställa att de vattenlevande djur som ska flyttas är friska och livskraftiga och att dödligheten bland de grupper av djur som flyttas inte är förhöjd. Aktören ska dessutom utföra lämpliga riskreducerande åtgärder och behövliga undersökningar på de vattenlevande djuren för att säkerställa att förflyttningen inte medför någon betydande risk för spridning av sjukdomar i kategori d till vattenlevande djur på destinationsplatsen. Vid bedömningen av vilka åtgärder och undersökningar som behövs och är ändamålsenliga ska särskild hänsyn tas till resultaten av de undersökningar som redan gjorts på det aktuella beståndet av vattenlevande djur med tanke på sjukdomen i fråga, de vattenlevande djurens hälsa i vandringsområdet och i synnerhet i närheten av fångstområdet samt de vilda bestånd av vattenlevande djur och de vattenbruksanläggningar som finns på destinationsplatsen. Aktören ska senast tre månader före förflyttningen meddela de riskreducerande åtgärderna och undersökningarna till regionförvaltningsverket, som i egenskap av sådan behörig myndighet på destinationsplatsen som avses i artikel 200.3 i EU:s djurhälsoförordning kan bestämma om eventuella ytterligare undersökningar.
7 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 21 april 2021.
Bilaga 1: Områden i vilka undantag från kravet avseende godkännande av vattenbruksanläggningar inte kan tillämpas på grund av betydande risk(8.6.2023/860)
Bilaga 2: JSMf om godkännande av vattenbruksanläggningar och om djurhälsokrav vid förflyttning av vattenlevande djur inom landet(16.2.2024/87)
Ikraftträdelsestadganden
8.6.2023/860:
Denna förordning träder i kraft den 19 juni 2023.
16.2.2024/87:
Denna förordning träder i kraft den 21 februari 2024.