Go to front page
Legislation

375/2020

Updated legislation

Updated legislative texts incorporating amendments to an act or decree

Statutes followed up to and including statute 156/2025.

Valtioneuvoston asetus korkeakouluopiskelijoiden ruokailun tukemisen perusteista

Up-to-date
Type of statute
Asetus
Administrative sector
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Date of Issue
Date of publication
Entry into force
ELI identifier
http://data.finlex.fi/eli/sd/2020/375/ajantasa/2022-09-22/fin
Original statute published in the Statute Book of Finland
SDK 375/2020

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään valtionavustuslain (688/2001) 8 §:n nojalla:

1 §Soveltamisala

Tätä asetusta sovelletaan myönnettäessä opintotukilain (65/1994) 49 §:ssä tarkoitettua valtionavustusta opiskelijaravintoloille opiskelija-aterian hinnan alentamiseksi ( ateriakohtainen avustus) ja muualla kuin korkeakoulun tai sen ylläpitäjän hallinnassa olevissa tai omistamissa tiloissa sijaitsevien opiskelijaravintolan tilojen ja kiinteiden laitteiden kustannuksiin ( ylimääräinen avustus ).

Avustusta voidaan myöntää niiden opiskelijoiden aterioiden hinnan alentamiseksi, jotka suorittavat Suomessa sijaitsevassa suomalaisessa korkeakoulussa ammattikorkeakoululain (932/2014) , yliopistolain (558/2009) tai poliisiammattikorkeakoulusta annetun lain (1164/2013) nojalla:

1)

alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa, ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa; tai

2)

opintotukeen oikeuttavaa täydennyskoulutusta tai erikoistumiskoulutusta.

Avustuksella ei voida kuitenkaan alentaa ammattikorkeakoululain 13 §:ssä, yliopistolain 9 §:ssä tai poliisiammattikorkeakoulusta annetun lain 20 §:ssä säädettyyn tilauskoulutukseen osallistuvien opiskelijoiden aterioiden hintaa.

2 §Ateriakohtaisen avustuksen myöntämisen edellytykset

Ateriakohtaisen avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että:

1)

ravintolatoiminta on tarpeellista riittävien ruokailumahdollisuuksien järjestämiseksi opiskelijoille;

2)

ravintolatoiminta järjestetään tarkoituksenmukaisella tavalla;

3)

opiskelija-ateria täyttää laadultaan yleiset terveydelliset ja ravitsemukselliset vaatimukset;

4)

opiskelija-ateriasta peritään enintään tässä asetuksessa vahvistettu enimmäishinta alennettuna ateriakohtaisen avustuksen määrällä; ja

5)

opiskelija-aterian alentamaton hinta ei ylitä ravintolan muilta asiakkailta samanlaisesta ateriakokonaisuudesta perittävää arvonlisäverotonta hintaa.

Ateriakohtaisen avustuksen määrästä päätetään valtion talousarviossa.

3 §Ylimääräisen avustuksen myöntämisen edellytykset

Ylimääräisen avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että:

1)

opiskelijaravintolan pitäjälle on myönnetty 2 §:n mukaista ateriakohtaista avustusta;

2)

opiskelijaravintolan tilojen ja kiinteiden laitteiden kustannuksia ei rahoiteta pääosin julkisista varoista; sekä

3)

opiskelijaruokailun osuus ravintolan liikevaihdosta on vähintään kymmenen prosenttia.

Ylimääräisen avustuksen määrässä otetaan huomioon tilojen muu käyttö ja siitä saatavat tulot.

Ylimääräisen avustuksen määrästä päätetään valtion talousarviossa.

4 § (22.9.2022/831)Avustukseen oikeuttavat ateriat ja niiden enimmäishinnat

Opiskelija-ateria on ateriakokonaisuus, joka sisältää pääruoan, salaatin, juoman, leivän ja levitteen. Erikoisannos on kalliimmista raaka-aineista valmistettu opiskelija-ateriaa vastaava ateriakokonaisuus.

Avustukseen oikeuttavan opiskelija-aterian enimmäishinta on 5,50 euroa. Erikoisannoksen vähimmäishinta on 6,80 euroa ja enimmäishinta 8,15 euroa. Opiskelijalta ateriasta perittävää hintaa alennetaan ateriakohtaisen avustuksen määrällä.

5 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä elokuuta 2020.

Tällä asetuksella kumotaan korkeakouluopiskelijoiden ruokailun tukemisen perusteista annettu valtioneuvoston asetus (54/2012) .

Muutossäädösten voimaantulo ja soveltaminen

22.9.2022/831:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä lokakuuta 2022.

Top of page