Go to front page
Legislation

15/2002

Updated legislation

Updated legislative texts incorporating amendments to an act or decree

Statutes followed up to and including statute 221/2025.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläinten eläinlääkinnällisistä rajatarkastuksista

Not valid
Keywords
Eläinlääkintä, Ulkomaankauppa
Type of statute
Asetus
Administrative sector
Maa- ja metsätalousministeriö
Date of Issue
Date of publication
Entry into force
Remark
sis. liitteet I-II
ELI identifier
http://data.finlex.fi/eli/sd/2002/15/ajantasa/2002-12-20/fin
Original statute published in the Statute Book of Finland
SDK 15/2002

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta 20 päivänä joulukuuta 1996 annetun lain (1192/1996) nojalla:

1 §Tarkoitus ja soveltamisala

Tässä asetuksessa säädetään eläintautien leviämisen ehkäisemiseksi Euroopan yhteisön ulkopuolisista maista ( kolmannet maat ) Suomeen tuotaville eläimille tehtävästä eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta.

Tämä asetus koskee myös kolmannesta maasta Suomen alueen kautta toiseen Euroopan unionin jäsenvaltioon tai kolmanteen maahan kuljetettavien eläinten eläinlääkinnällistä rajatarkastusta.

Tätä asetusta ei sovelleta Norjasta tuotaviin eläimiin. Norjaan vietäväksi tarkoitettuihin eläimiin sovelletaan mitä tässä asetuksessa säädetään Euroopan unionin jäsenvaltioihin vietäväksi tarkoitetuista eläimistä.

2 §Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan

1)

kolmannella maalla Euroopan yhteisön ulkopuolista valtiota;

2)

eläimellä seuraavia eläimiä, jotka tuodaan kolmansista maista:

2.

1) nisäkkäät;

2.

2) siipikarja ja muut linnut;

2.

3) matelijat;

2.

4) sammakkoeläimet;

2.

5) kalat ja muut vesiviljelyeläimet, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi elintarvikkeena välittömästi maahantuonnin jälkeen;

2.

6) mehiläiset;

3)

eläinlääkinnällisellä rajatarkastuksella kolmansista maista tuotaville eläimille tehtävää tarkastusta, johon kuuluu asiakirjojen tarkastus, tunnistus ja fyysinen tarkastus;

4)

rajaeläinlääkärillä eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen tekevää maa- ja metsätalousministeriön palveluksessa olevaa tai maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkinnällistä rajatarkastusta suorittamaan valtuuttamaa laillistettua eläinlääkäriä sekä hänen sijaistaan;

5)

rajatarkastusasemalla liitteessä I mainitussa kunnassa sijaitsevaa maa- ja metsätalousministeriön määräämää tarkastuspaikkaa, jossa eläinlääkinnällinen rajatarkastus tehdään;

6)

rajanylityspaikalla liitteessä I mainittua tullitoimipaikkaa, jonka kautta eläimet tuodaan maahan ja josta ne toimitetaan asianomaiselle rajatarkastusasemalle;

7)

tuontiasiakirjalla eläimen mukana olevia alkuperäisiä tuontilupia, todistuksia ja muita asiakirjoja;

8)

tuontierällä samalla kuljetusvälineellä kuljetettavia eläimiä, joilla on yhteiset tuontiasiakirjat ja jotka tuodaan samasta kolmannesta maasta;

9)

asiakirjojen tarkastuksella eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta annetun lain nojalla vaadittavien tuontiasiakirjojen tarkastusta;

10)

tunnistuksella eläinten vertaamista tuontiasiakirjoihin sekä eläimiltä vaadittavien tunnistusmerkintöjen tarkastusta;

11)

fyysisellä tarkastuksella eläinten kliinistä terveystarkastusta ja siihen mahdollisesti liittyvää näytteenottoa ja laboratoriotutkimuksia;

12)

maahantuojalla sellaista luonnollista tai oikeushenkilöä tai tämän edustajaa, joka tuo eläimiä kolmannesta maasta Suomeen tai kuljettaa niitä Suomen alueen kautta toiseen Euroopan unionin jäsenvaltioon tai kolmanteen maahan taikka joka esittää tuontierän eläinlääkinnällisessä rajatarkastuksessa tarkastettavaksi;

13)

ANIMO-viestillä tuontierästä määräpaikkana olevan Euroopan unionin jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle ilmoitettavia tietoja; sekä

14)

jäsenvaltiolla Euroopan unionin jäsenvaltiota.

3 §Tuontiehdot

Tuontierä ei saa sisältää eläimiä, joiden tuonti Euroopan yhteisön alueelle on kielletty maa- ja metsätalousministeriön tai komission suojapäätöksellä. Tuonnista ei saa aiheutua eläintautien leviämisen vaaraa.

Jos tuontierä jää Suomeen, eläinten ja tuontiasiakirjojen on täytettävä maa- ja metsätalousministeriön erikseen antamat eläinlajikohtaiset vaatimukset.

Jos tuontierä on tarkoitus kuljettaa Suomen kautta toiseen jäsenvaltioon, eläinten ja tuontiasiakirjojen on täytettävä Euroopan yhteisön lainsäädännön vaatimukset tai näiden puuttuessa määränpäänä olevan jäsenvaltion kansallisen lainsäädännön vaatimukset. Rajaeläinlääkärin on varmistettava, että määränpäänä oleva jäsenvaltio hyväksyy eläinten maahantuonnin.

Jos tuontierä on tarkoitus kuljettaa Suomen kautta kolmanteen maahan, tuontierällä on oltava maa- ja metsätalousministeriön myöntämä lupa kauttakuljetukseen. Lisäksi eläinten ja tuontiasiakirjojen on täytettävä määränpäänä olevan kolmannen maan vaatimukset. Rajaeläinlääkärin on varmistettava, että kyseinen kolmas maa hyväksyy eläinten maahantuonnin.

4 §Eläinlääkinnällinen rajatarkastus

Eläimet on tuotava Suomeen hyväksytyn rajanylityspaikan kautta. Maahantuojan on kustannuksellaan toimitettava tuontierä rajatarkastusasemalle. Rajaeläinlääkärin on tehtävä eläimille eläinlääkinnällinen rajatarkastus rajatarkastusasemalla.

Jos rajatarkastusasema ei sijaitse välittömästi rajanylityspaikan yhteydessä, tulliviranomaisen on rajaeläinlääkärin pyynnöstä alustavasti tarkastettava tuontiasiakirjat eläinten saapuessa rajanylityspaikalle. Tulliviranomaisen on tämän jälkeen ohjattava tuontierä eläinlääkinnällistä rajatarkastusta varten asianomaiselle rajatarkastusasemalle ja ilmoitettava tästä rajaeläinlääkärille. Rajaeläinlääkärin on ilmoitettava rajanylityspaikan tulliviranomaiselle tuontierän saapumisesta rajatarkastusasemalle.

Rajaeläinlääkärin on tehtävä eläimille asiakirjojen tarkastus, tunnistus ja fyysinen tarkastus.

Jos tuontierä täyttää 3 §:ssä mainitut tuontiehdot, sen suhteen on meneteltävä 5 §:n mukaisesti. Jos tuontierä ei täytä tuontiehtoja tai sen epäillään aiheuttavan eläintautien leviämisen vaaraa, sen suhteen on meneteltävä 6 §:n mukaisesti.

5 §Eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen liittyvät tuontiasiakirjat ja todistus

Euroopan yhteisön alueelle tuotaviksi tarkoitettujen eläinten mukana olevien tuontiasiakirjojen on koostuttava yhdestä arkista ja kaikki asiakohdat on oltava täytetty kokonaan. Jos tuontiasiakirja todistusmallin rakenteesta johtuen käsittää useamman arkin, näiden arkkien on oltava siten merkittyjä, ettei ole epäselvyyttä niiden yhteenkuuluvuudesta eikä todistukseen kuuluvien arkkien lukumäärästä. Tuontiasiakirjojen on oltava laadittu vähintään suomeksi tai ruotsiksi ja, jos eläimen lopullinen määränpää on Euroopan unionin toinen jäsenvaltio, myös kyseisen maan virallisella kielellä.

Rajaeläinlääkärin on annettava tuontiasiakirjoista leimalla ja allekirjoituksella vahvistetut kopiot maahantuojalle ja pidettävä alkuperäiset asiakirjat itsellään. Jos eläimet on tarkoitus kauttakuljettaa edelleen kolmanteen maahan, rajaeläinlääkärin on kuitenkin annettava alkuperäiset tuontiasiakirjat maahantuojalle ja pidettävä kopiot itsellään.

Rajaeläinlääkärin on lisäksi annettava maahantuojalle tämän asetuksen liitteen II mukainen todistus, josta hän säilyttää kopion itsellään. Todistuksen on oltava laadittu vähintään suomeksi tai ruotsiksi ja, jos eläimen lopullinen määränpää on Euroopan unionin toinen jäsenvaltio, myös kyseisen maan virallisella kielellä. Todistuksen ja sen kopioiden on koostuttava yhdestä arkista.

Tuontiasiakirjoja, todistuksia ja niiden kopioita on säilytettävä rajatarkastusasemalla vähintään kolmen vuoden ajan.

6 §Toimenpiteet, jos tuontierä ei täytä tuontiehtoja

Jos eläinlääkinnällisessä rajatarkastuksessa todetaan, että tuontierä ei täytä 3 §:ssä mainittuja tuontiehtoja tai jos sen epäillään aiheuttavan eläintautien leviämisen vaaraa, on sen suhteen meneteltävä eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta annetun lain (1192/1996) 16 §:n mukaisesti.

Rajaeläinlääkärin on tehtävä tuontierän hylkäämisestä merkintä tuontiasiakirjoihin. Lisäksi hänen on toimitettava tieto hylkäämisestä, siihen johtaneista syistä sekä tuontierän alkuperästä maa- ja metsätalousministeriöön, joka toimittaa tiedon edelleen liitteessä I mainituille rajatarkastusasemille ja Euroopan yhteisöjen komissiolle.

7 §ANIMO-viesti

Jos eläimet on tarkoitus kuljettaa Suomen kautta toiseen jäsenvaltioon, rajaeläinlääkärin on lähetettävä tuontierästä ANIMO-viesti määräpaikan ja tarvittaessa kauttakulkumaana olevan jäsenvaltion tai -valtioiden toimivaltaisille viranomaisille.

Jos eläimet on tarkoitus kuljettaa Suomen kautta kolmanteen maahan, rajaeläinlääkärin on lähetettävä tuontierästä ANIMO-viesti poistumispaikan rajatarkastusaseman ja tarvittaessa kauttakulkumaana olevan jäsenvaltion tai -valtioiden toimivaltaisille viranomaisille.

ANIMO-viesteissä on käytettävä liitteessä I mainittuja rajatarkastusasemien ANIMO-koodeja.

8 §Tarkastuspäivät ja vuorokaudenajat

Eläinlääkinnällinen rajatarkastus tehdään rajatarkastusasemilla liitteessä I mainittuina aukioloaikoina. Jos maahantuoja haluaa eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen tehtäväksi muuna aikana, hänen on sovittava siitä etukäteen asianomaisen rajaeläinlääkärin kanssa.

Maahantuojan on ilmoitettava rajaeläinlääkärille eläinten saapumisesta eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen viimeistään edellisenä työpäivänä rajatarkastusaseman aukioloaikana. Ilmoituksen on oltava eräkohtainen ja se on tehtävä kirjallisesti. Ilmoituksesta on käytävä ilmi seuraavat tiedot:

1)

maahantuojan nimi, osoite ja puhelinnumero;

2)

kuljetuksesta vastaavan henkilön yhteystiedot;

3)

rajanylityspaikka, jonka kautta eläimet aiotaan tuoda;

4)

eläinten tuontiajankohta; päivämäärä ja kellonaika;

5)

eläinten laji ja määrä;

6)

eläinten viejämaa; sekä

7)

eläinten määränpäämaa.

8 a § (20.12.2002/1220)

Jos maahantuoja ei ole tehnyt 8 §:n 2 momentin mukaista ilmoitusta eläinten saapumisesta, voi tulliviranomainen maa- ja metsätalousministeriön ohjeiden mukaisesti määrätä eläimet vietäväksi maasta.

9 §Maahantuontitilasto

Rajaeläinlääkärin on pidettävä tilastoa kaikista rajatarkastusasemalla tarkastetuista tuontieristä maa- ja metsätalousministeriön ohjeiden mukaisesti.

Jos rajatarkastusasema ei sijaitse rajanylityspaikan yhteydessä, rajanylityspaikan tulliviranomaisen on pidettävä tilastoa kaikista kyseisen rajanylityspaikan kautta tuoduista tuontieristä maa- ja metsätalousministeriön ohjeiden mukaisesti. Tulliviranomaisen on toimitettava tilastot asianomaisen rajatarkastusaseman rajaeläinlääkärille jokaisen kuukauden lopussa.

Rajaeläinlääkärin on tarkastettava rajanylityspaikoilta toimitettavat tilastot ja toimitettava ne yhdessä rajatarkastusasemalla pidettävän tilaston kanssa pyydettäessä maa- ja metsätalousministeriöön.

10 §Poikkeukset

Seuraavia eläimiä saadaan tuoda maahan kolmansista maista ilman eläinlääkinnällistä rajatarkastusta eikä niitä tarvitse tuoda hyväksyttyjen rajanylityspaikkojen kautta:

1)

sellaiset yksityishenkilön mukanaan tuomat lemmikkieläimet ja tutkimuslaitoksille koe-eläimiksi tuotavat eläimet, joita ei ole tarkoitettu myytäviksi, välitettäviksi tai muulla vastaavalla tavalla edelleen luovutettaviksi ja jotka kuuluvat seuraaviin eläinlajeihin:

1.

1) koirat ja kissat;

1.

2) jyrsijät ja kanit;

1.

3) matelijat;

1.

4) sammakkoeläimet; sekä

2)

trooppiset akvaariokalat, -äyriäiset ja -nilviäiset.

Edellä 1 momentissa tarkoitettuja eläimiä koskevat kuitenkin maa- ja metsätalousministeriön erikseen antamat eläinlajikohtaiset tuontivaatimukset.

11 §Maksut

Eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta sekä siihen liittyvistä toimenpiteistä peritään tuontierän tarkastettavaksi esittävältä valtion maksuperustelain (150/1992) ja eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta annetun lain perusteella määräytyvä maksu.

Eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta annetun lain mukaan maahantuoja tai tämän edustaja vastaa kaikista eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta sekä siihen liittyvistä toimenpiteistä aiheutuneista kustannuksista.

12 §Rangaistussäännökset

Rangaistuksesta tämän asetuksen 3–5 §:n rikkomisesta säädetään eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta annetussa laissa ja rikoslaissa.

13 §Voimaantulo ja siirtymäsäännös

Tämä asetus tulee voimaan 15 päivänä tammikuuta 2002.

Sen estämättä, mitä 5 §:ssä säädetään, liitteen II mukainen todistus ja tuontierän mukana olevat asiakirjat saavat suomen ja ruotsin kielen sijasta olla myös englanninkielisiä siihen saakka, kunnes maa- ja metsätalousministeriö toisin määrää.

Tällä asetuksella kumotaan eläinten eläinlääkinnällisistä rajatarkastuksista 30 päivänä joulukuuta 1996 annettu maa- ja metsätalousministeriön päätös (1236/1996) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Neuvoston direktiivi 91/496/ETY (31991L0496); EYVL N:o L 268, 24.9.1991, s. 56,

komission päätös 92/527/ETY (31992D0527); EYVL N:o L 332, 18.11.1992, s. 22,

komission päätös 97/778/EY (31997D0778); EYVL N:o L 315, 19.11.1997, s. 15.

Muutossäädösten voimaantulo ja soveltaminen

20.12.2002/1220:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2003.

Top of page