Statsrådets förordning om tillsyn över trafikdugligheten hos fordon som används i trafik
Not validStatute version is obsolete and has been archived for historical reasons. Go to up-to-date version.
- Translations of statutes
- Keywords
- Fordon, Vägtrafik
- Type of statute
- Förordning
- Administrative sector
- Kommunikationsministeriet
- Date of Issue
- Date of publication
- Entry into force
- Original statute published in the Statute Book of Finland
- SDK 1245/2002
I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från kommunikationsministeriet, föreskrivs med stöd av fordonslagen av den 11 december 2002 (1090/2002) och 2 § 4 mom. lagen den 23 december 1998 om koncession för fordonsbesiktning (1099/1998) , sådant det lyder i lag 1102/2002:
1 § Tillämpningsområde
1. Denna förordning gäller i fordonslagen (1090/2002) avsedda periodiska besiktningar av fordon, kontrollbesiktningar och tekniska vägkontroller.
2. Denna förordning tillämpas på militärfordon, om inte något annat bestäms i en förordning av försvarsministeriet med stöd av fordonslagen.
2 § (6.3.2014/196)Definitioner
I denna förordning avses med
efterkontroll en kontroll av ett fordon som underkänts i en periodisk besiktning eller kontrollbesiktning ska förrättas inom en månad efter den periodiska besiktningen eller kontrollbesiktningen,
nyttofordon bussar (kategori M 2 och M 3 ) och lastbilar (kategori N 2 och N 3 ) samt släpvagnar vilkas totalmassa är större än 3,5 ton (kategori O 3 och O 4 ),
EES-stat en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
3 §Skyldighet att låta utföra periodisk besiktning
1. Den periodiska besiktningsskyldighet som avses i 51 § i fordonslagen gäller bilar (fordon i kategori M och N), lätta fyrhjulingar (fordon i kategori L 6e ), fyrhjulingar (fordon i kategori L 7e ) samt andra bilsläpvagnar än lätta släpvagnar (fordon i kategori O 2 , O 3 och O 4 ). Den periodiska besiktningsskyldigheten gäller dock inte släpanordningar. (8.4.2009/237)
2. Fordon enligt 1 mom. skall föras till periodisk besiktning som följer:
fordonskategori | periodisk besiktning skall utföras |
a) bussar och lastbilar (kategori M 2 , M 3 , N 2 och N 3 ), specialbilar vilkas totalmassa är större än 3,5 ton, personbilar som används i tillståndspliktig trafik (kategori M 1 ) samt ambulanser | första gången senast ett år efter den dag då fordonet togs i bruk och därefter årligen senast den dag som motsvarar dagen för ibruktagandet |
b) släpvagnar, vilkas totalmassa är större än 3,5 ton (kategori O 3 och O 4 ) | första gången senast ett år efter den dag då fordonet togs i bruk och därefter årligen senast den dag som motsvarar; vid kopplingsbesiktning får dock en släpvagn som är kopplad till en viss dragbil föras till periodisk besiktning samtidigt med dragbilen |
c) paketbilar (kategori N 1 ) och ambulanser med undantag av specialbilar vilkas totalmassa är högst 3,5 ton | första gången tre år efter den dag då fordonet togs i bruk och därefter årligen senast den dag som motsvarar dagen för ibruktagandet |
d) personbilar som används i privat trafik och andra fordon i kategori M 1 än ambulanser, lätta fyrhjulingar (kategori L 6e ) samt fyrhjulingar (kategori L 7e ) | första gången tre år efter den dag då fordonet togs i bruk, andra gången fem år efter den dag då fordonet togs i bruk och därefter årligen senast den dag som motsvarar dagen för ibruktagandet |
e) släpvagnar vilkas totalmassa är större än 0,75 ton men högst 3,5 ton (kategori O 2 ) | första gången före utgången av det kalerderår då två år har förflutit sedan den dag då fordonet togs i bruk och därefter med två års mellanrum före utgången av kalenderåret |
f) den 1 januari 1960 eller därefter i bruk tagna museifordon som hör till en fordonskategori för vilken gäller skyldighet att besiktiga fordonet | med två års mellanrum före utgången av juni |
g) före den 1 januari 1960 i bruk tagna museifordon som hör till en fordonskategori för vilken gäller skyldighet att besiktiga fordonet | med fyra års mellanrum före utgången av juni |
3. En registreringsbesiktning, som innefattat granskning av skicket på de delar som ska granskas vid den periodiska besiktningen enligt 21 § i statsrådets förordning om godkännande av fordon (1244/2002) eller vid vilken det har konstaterats att en motsvarande granskning har utförts i en EES-stat högst sex månader före utgången av den besiktningstid för periodisk besiktning som avses i 4 § 1 mom. eller högst sex månader efter utgången av nämnda besiktningstid, berättigar till att använda fordonet i trafik till utgången av den besiktningstid för periodisk besiktning som följer på granskningen av fordonets skick. (21.2.2008/113)
4 §Besiktningstid för periodisk besiktning
1. Ett fordon skall föras till periodisk besiktning under besiktningstiden, som omfattar den sista besiktningsdag som avses i 3 § 2 mom. a-d-punkten och en period på fyra månader före den eller perioden från kalenderårets början fram till den sista besiktningsdag som avses i e-g-punkten i nämnda moment. Besiktningstiden för de bussar och lastbilar samt för sådana specialbilar, vilkas totalmassa är större än 3,5 ton och som avses i den nämnda a-punkten samt för de släpvagnar som avses i b-punkten omfattar dock den sista besiktningsdagen och en period på sex månader före den.
2. Om ett fordon som har påställts har varit tillfälligt utomlands under den besiktningstid som avses i 1 mom. och om ett intyg eller annan tillförlitlig utredning om att fordonet varit utomlands medförs under körning, kan fordonet med avvikelse från vad som bestäms i 1 mom. företes till periodisk besiktning inom en månad från det att fordonet införts till Finland. (11.10.2007/895)
3. Om den dag fordonet tagits i bruk inte antecknats i registreringsintyget, anses vid bestämmandet av tidpunkten för periodisk besiktning att fordonet har tagits i bruk den sista dagen i månaden enligt följande tabell:
registreringstecknets sista siffra | månad för ibruktagande |
1 | januari |
2 | februari |
3 | mars |
4 | april |
5 | juni |
6 | augusti |
7 | september |
8 | oktober |
9 | november |
0 | december (6.5.2004/341) |
4. Om den periodiska besiktning av en släpvagn som avses i 3 § 2 mom. e-punkten försummas, antecknas att periodisk besiktning som utförs under tiden mellan ingången av januari och utgången av april året efter besiktningsperiodens utgång skall motsvara föregående års periodiska besiktning.
5 § (6.3.2014/196)Rätten att använda obesiktigade fordon
1. Bestämmelser om förbud att använda obesiktigade fordon finns i 8 och 51 § i fordonslagen. Om ett fordon inom den tid som avses i 3 eller 4 § inte har godkänts vid periodisk besiktning, får fordonet inte användas i trafik, utom när fordonet förs till besiktning vid en tid som särskilt reserverats för det, eller om inte annat följer av 10 § 3 mom. eller 14 §.
2. Ett fordon som meddelats användningsförbud i enlighet med 75 eller 85 § i fordonslagen får användas i trafik endast när fordonet förs till besiktning vid en tid som särskilt reserverats för det.
5 a § (11.10.2007/895)Besiktning och användning av avställda fordon
Ett avställt fordon på vilket registreringsskyltarna är fästa får användas i trafik då fordonet förs till besiktning vid en tid som särskilt reserverats för det och direkt från besiktningen till ett ställe där fordonet förvaras eller där det kan repareras. Om ett sådant avställt fordon meddelas körförbud vid besiktningen, tillämpas på användningen av fordonet vad som bestäms i 14 § 2 mom. Vad som i 14 § 1 mom. bestäms om rätten att använda ett fordon som underkänts vid periodisk besiktning tillämpas dock inte på avställda fordon.
6 § (23.4.2015/541)Den periodiska besiktningens innehåll
1. Vid den periodiska besiktningen konstateras för identifiering av fordonet dess registreringstecken och tillverkningsnummer. Dessutom kontrolleras de tekniska uppgifterna om fordonet och andra tillämpliga uppgifter. Den periodiska besiktningen innehåller en teknisk kontroll av fordonet samt en kontroll av avgasutsläpp från bilar, lätta fyrhjulingar och fyrhjulingar.
2. Vid den tekniska kontrollen kontrolleras att
fordonet och dess utrustning är i ett sådant skick som anges i de bestämmelser som gäller fordon och utrustning,
fordonet är säkert i trafiken, och att
fordonet inte medför onödig olägenhet för miljön.
3. Vid besiktningen ska i fråga om fordonet kontrolleras åtminstone de komponenter som nämns i punkterna 2 och 4 i bilaga II till Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/40/EG om provning av motorfordons och tillhörande släpfordons trafiksäkerhet, sådant det lyder ändrat genom kommissionens direktiv 2010/48/EU om anpassning till den tekniska utvecklingen av nämnda direktiv. Vid besiktningen kontrolleras med avvikelse från vad som föreskrivs i nämnda direktiv också de komponenter som markerats med (X) i tabellen i punkt 4. Vid kontrollen ska användas åtminstone de metoder som anges i bilaga II till nämnda direktiv, om inte något annat föreskrivs nedan.
7 § (6.3.2014/196)Kontroll av bromsar
1. En kontroll av fordonets bromsar ska utföras åtminstone i enlighet med underpunkt 1 som gäller bromsanordningar i punkt 4 i bilaga II till det direktiv som nämns i 6 § 3 mom. Bestämmelser om kontroll av tryckluftsbromsar och elektroniskt styrda bromsar finns dock i Trafiksäkerhetsverkets föreskrifter.
2. Besiktningsstället kan kräva att ett fordon ska föras till bromskontroll lastat på det sätt som besiktningsstället bestämmer, om det finns särskilda orsaker till det.
8 § (27.11.2003/987)Kontroll av avgasutsläpp
1. Avgasutsläppen från ett fordon med ottomotor vilket har tagits i bruk 1978 eller senare och ett fordon med dieselmotor vilket har tagits i bruk 1980 eller senare kontrolleras enligt punkt 4.8, som gäller störningar relaterade till miljön, i bilaga II till det direktiv som nämns i 6 § 3 mom., med de undantag som anges i denna paragraf. Avgasutsläppen från ett fordon som har tvåtaktsmotor eller motorpetroleum som drivmedel behöver dock inte kontrolleras. (8.12.2011/1217)
2. Gränsvärdena för avgasutsläppen från ett fordon med ottomotor är följande:
fordonets motortyp eller ibruktagningstid | vid tomgång | vid ett varvtal på minst 2000 rpm | ||||
OBD:s funktion | CO [%] | HC [ppm] | CO [%] | HC [ppm] | lambda | |
före 1.10.1986 | - | 4,5 | 1 000 | - | - | - |
1.10.1986 eller senare | - | 3,5 | 600 | - | - | - |
utrustad med trevägskatalysator | - | 0,5 | 100 | 0,3 | 100 | 1±0,03 |
EG-typgodkänd enligt direktiv 98/69/EG (EURO 3 och 4) | kontroll | - | - | 0,2 | 100 | 1±0,03 |
efter 1.7.2002 | kontroll | - | - | 0,2 | 100 | 1±0,03 |
3. Om tillverkaren av ett fordon med trevägskatalysator, i fråga om kolmonoxid och kolväte vid tomgång eller lambda vid tomgång med förhöjt varvtal har uppgett gränsvärden som avviker från gränsvärdena enligt 2 mom., används som gränsvärden de värden och som mätningssätt det sätt som tillverkaren har uppgett.
4. Om tillverkaren eller importören av ett dieseldrivet fordon vid typgodkännandet inte har uppgett gränsvärdet för rökbildning för den motor som används i fordonet, används som gränsvärde för absorptionskoefficienten för en insugningsdieselmotor värdet 2,5 m -1 och för en motor med kompressor värdet 3,0 -1 . För ett fordon som tagits i bruk före 1990 och som inte har typgodkänts i enlighet med rådets direktiv 72/306/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om åtgärder mot utsläpp av föroreningar från dieselmotorer som används i fordon eller i enlighet med E-reglementet nr 24 är dock gränsvärdet 7,0 Bosch-enheter. Som gränsvärde för absorptionskoefficienten används värdet 1,5 m -1 , om
motorn har EG-typgodkänts i kategori EURO IV eller EURO V enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/96/EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om åtgärder mot utsläpp av gas- och partikelformiga föroreningar från motorer med kompressionständning som används i fordon samt mot utsläpp av gasformiga föroreningar från motorer med gnisttändning drivna med naturgas eller motorgas (LPG) vilka används i fordon och om ändring av rådets direktiv 88/77/EEG,
fordonet har EG-typgodkänts som ett miljövänligare fordon i enlighet med det direktiv som nämns i punkt a,
motorn har typgodkänts i kategori EURO 4 i enlighet med rådets direktiv 70/220/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om åtgärder mot luftförorening genom avgaser från motorfordon, sådant det lyder ändrat genom direktiv 98/69/EG,
motorn har EG-typgodkänts i enlighet med senare ändringar av direktiven i punkterna a-c,
motorns eller fordonets utrustning är av annan typ än den som användes vid det EG-typgodkännande som avses i punkterna a-d, men har motsvarande utsläppsnivå, eller
ett fordon som inte hör till punkterna a-e har tagits i bruk första gången den 2 juli 2008 eller senare.
5. I ett fordon i kategori M 1 eller N 1 med ottomotor och ett fordonsburet övervakningssystem enligt det i 4 mom. c punkten avsedda direktivet 70/220/EEG, sådant det lyder ändrat genom direktiv 98/69/EG eller senare ändringar, utförs i stället för mätningen av kolmonoxid och kolväte vid tomgångskörning kontroll av det fordonsburna övervakningssystemet (OBD).
9 §Tillsyn över betalning av fordonsskatter och fordonsavgifter
Angående tillsyn över betalning av fordonsskatter och fordonsavgifter vid periodisk besiktning bestäms särskilt.
10 § (23.4.2015/541)Avbrytande av periodisk besiktning
1. Bestämmelser om avbrytande av periodisk besiktning finns i 52 och 55 § i fordonslagen. Dessutom ska en periodisk besiktning avbrytas om de tekniska uppgifterna om fordonet i fordonstrafikregistret inte är korrekta. I detta fall ska det bestämmas att fordonet ska föras till ändringsbesiktning inom en månad. Utan att besiktningen avbryts får dock vid den periodiska besiktningen rättas till ett mindre fel i registeruppgifterna vilket sannolikt har uppstått vid registreringen samt sådana uppgifter i fråga om vilka en ändring inte förutsätter ändringsbesiktning.
2. Den periodiska besiktningen ska också avbrytas om den på grund av att förbindelsen till fordonstrafikregistret inte är tillgänglig eller på grund av väder eller motsvarande omständigheter eller av andra orsaker som är oberoende av fordonsinnehavaren inte kan slutföras och det inte finns tillräckliga grunder för att underkänna besiktningen eller meddela körförbud för fordonet.
3. Om besiktningen av ett fordon avbryts på grund av sådana av fordonsinnehavaren oberoende orsaker som avses i 1 eller 2 mom. får fordonet användas i trafik högst två veckor efter utgången av den i 3 och 4 § föreskrivna besiktningstiden.
4. En avbruten periodisk besiktning eller efterkontroll får slutföras senast inom en månad från den periodiska besiktningen.
11 § (8.12.2011/1217)Godkännande och underkännande vid periodisk besiktning
1. Bestämmelser om godkännande och underkännande av fordon vid periodisk besiktning finns i 54 § i fordonslagen.
2. Utöver vad som föreskrivs i 54 § i fordonslagen ska ett fordon godkännas vid den periodiska besiktningen, om det inte har upptäckts några sådana fel eller brister som nämns i grunderna för underkännande enligt bilaga II till det direktiv som nämns i 6 § 3 mom. eller fel eller brister av motsvarande slag. Ett fordon ska också godkännas, om ett fel eller en brist som konstaterats på det endast medför obetydlig fara eller olägenhet och felet eller bristen kan repareras genom en enkel justeringsåtgärd eller utbyte av en del. Sådana fel eller brister får dock finnas på högst tre komponenter.
12 § Meddelande av körförbud vid periodisk besiktning
1. Om meddelande av körförbud föreskrivs i 56 § fordonslagen.
2. Som en sådan betydande olägenhet för miljön som avses i 56 § 1 mom. fordonslagen betraktas CO-utsläpp från fordon på en nivå som överstiger 6,0 % eller en absorptionskoefficient på en nivå som överstiger 4 m -1 .
3. Körförbud som meddelats vid periodisk besiktning anges med ett klistermärke som den som besiktigat fordonet fäster på vindrutan eller på något annat synligt ställe på fordonet. Klistermärket får inte tas bort innan fordonet har godkänts vid en periodisk besiktning eller det körförbud som har meddelats på grund av betydande olägenhet för miljön enligt 56 § 2 mom. fordonslagen har upphävts.
13 § (8.12.2011/1217)Efterbesiktningens innehåll
1. Vid efterbesiktningen kontrolleras de komponenter i fordonet hos vilka fel eller brister konstaterades vid den periodiska besiktningen eller vid föregående efterkontroll.
2. Om det vid efterkontrollen misstänks sådana fel eller brister på andra än de komponenter i fordonet som avses i 1 mom. på grund av vilka det borde meddelas körförbud för fordonet med stöd av 56 § i fordonslagen eller 12 § i denna förordning, ska även en sådan komponent kontrolleras vid efterbesiktningen.
14 § (12.6.2003/545)Rätten att använda ett fordon som underkänts vid periodisk besiktning
1. Om ett fordon som förts till besiktning under den besiktningstid som avses i 3 och 4 § underkänns vid periodisk besiktning utan att körförbud meddelas, får fordonet användas i trafik i högst två månader efter underkännandet vid den periodiska besiktningen, dock åtminstone till utgången av den besiktningstid som avses i nämnda paragrafer. De fel och brister i fordonet som orsakat underkännandet ska dock repareras så snart som möjligt. Om fordonet under den ovan nämnda perioden inte godkänns vid en efterkontroll eller en periodisk besiktning, får fordonet användas i trafik endast när det reparerade fordonet förs till besiktning vid en tid som särskilt reserverats för det. (8.12.2011/1217)
2. I fråga om ett fordon för vilket körförbud meddelats vid den periodiska besiktningen eller ett fordon som underkänts vid besiktningen efter den besiktningstid som avses i 3 och 4 § får besiktningsstället utfärda ett intyg som berättigar att föra fordonet till närmaste ställe där det kan repareras på ett ändamålsenligt sätt och att därefter föra det till ny besiktning. I intyget skall nämnas vart och hur fordonet får föras, samt för hur lång tid intyget är i kraft.
15 § (23.4.2015/541)Intyg över periodisk besiktning
1. Över periodisk besiktning utfärdas ett besiktningsintyg som ska medföras i fordonet under körning. Intyg över besiktning ges till den som fört fordonet till besiktning.
2. I besiktningsintyget antecknas fordonets tillverkningsnummer, registreringstecken och nationalitetsbeteckning, vägmätarens ställning vid tidpunkten för besiktningen, om den är känd, fordonskategori, om den är känd, samt resultatet av besiktningen, plats och datum för besiktningen, tidpunkt för nästa periodiska besiktning, namnet på besiktningsstället och namnteckning eller annan identifikation av besiktningsförrättaren. I besiktningsintyget ska dessutom antecknas de komponenter, indelade enligt huvudobjekt, som avses i 6 § 3 mom. samt eventuella fel och brister som upptäckts hos komponenterna och en bedömning av dem. I fråga om godkänd besiktning antecknas i intyget dessutom den tid inom vilken mindre fel och brister ska vara avhjälpta. I besiktningsintyget antecknas huruvida fordonet har godkänts eller underkänts i besiktningen, huruvida körförbud har meddelats eller besiktningen har avbrutits. Den som utför besiktningen ska förvara ett dubblettexemplar av besiktningsintyget.
3. Ägaren eller innehavaren av en buss eller en lastbil vars totalmassa överstiger 3,5 ton eller den som fört ett sådant fordon till besiktning ges på begäran ett internationellt besiktningsintyg enligt bilaga 2 till överenskommelsen om antagande av enhetliga villkor för periodisk besiktning av hjulförsedda fordon samt om ömsesidigt erkännande av sådana besiktningar (FördrS 35/2001). Det åligger även Trafiksäkerhetsverket eller något annat besiktningsställe än det besiktningsställe som utfört besiktningen av fordonet att utfärda ett sådant intyg.
16 § (18.12.2003/1118)Uppgifter som registreras om periodisk besiktning
I fråga om periodisk besiktning skall besiktningsstället i fordonstrafikregistret föra in de uppgifter som avses i 19 § statsrådets förordning om uppgifterna i fordonstrafikregistret (1116/2003) .
17 § (6.3.2014/196)Förrättare av kontroll av avgasutsläpp, bromssystem, dragkoppling och hastighetsbegränsare
1. Ett sådant kontrollställe som avses i 5 § i lagen om fordonsbesiktningsverksamhet (957/2013) får på de villkor som anges i 2 mom. utföra
kontroll av avgasutsläpp,
kontroll av prestanda och bromsverkan hos fordons och fordonskombinationers tryckluftsbromsar och elektroniskt styrda bromsar och därtill hörande kontroll av samordning av bromsar,
kontroll av dragkoppling,
kontroll av hastighetsbegränsare.
2. Ett kontrollställe som utför kontroll av avgasutsläpp, dragkoppling och hastighetsbegränsare ska innan verksamheten inleds göra en anmälan till Trafiksäkerhetsverket. En kontroll som avses i 1 mom. b-punkten får utföras endast av ett kontrollställe som är en sådan innehavare av A-tillstånd som avses i 3 § i statsrådets förordning om handel med samt installation och reparation av trafikförnödenheter (1247/2002) .
3. Över den kontroll som avses i 1 mom. ska för besiktningen utfärdas ett intyg som utvisar resultatet av kontrollen. Intyget ska innehålla åtminstone fordonets identifieringsuppgifter, uppgifter om kontrollstället, datering samt underskrift och namnförtydligande av den som utfört kontrollen. I fråga om kontroll av avgasutsläpp ska även uppges vid vilka varvtal mätningen gjorts. Om det före besiktningen har förflutit en längre tid än tre månader från en kontroll av avgasutsläpp, tryckluftsbromsar eller elektroniskt styrda bromsar eller från en kontroll av hastighetsbegränsares funktion, eller om ingen kontroll alls har utförts, ska kontrollen göras i samband med besiktningen. Om Trafiksäkerhetsverket med stöd av 5 § 3 mom. i lagen om fordonsbesiktningsverksamhet har bestämt att kontrollställets kontroller inte godkänns, kan intyg som kontrollstället utfärdat inte anses godtagbara.
4. Vid besiktningen kan kontroller av avgasutsläppen, tryckluftsbromsarna och de elektroniskt styrda bromsarna samt kontroller av hastighetsbegränsares funktion utföras för konstaterande av riktigheten av kontrollställets mätningar eller kontroller, varvid den kontroll som utförs vid besiktningen gäller. Vid besiktningen kan också dragkopplingens funktionsduglighet kontrolleras.
18 § (23.4.2015/541)Kontrollbesiktning
1. Utöver vad som bestäms om kontrollbesiktning i 75 och 85 § fordonslagen tillämpas på kontrollbesiktning bestämmelserna om periodisk besiktning i 6–15 § i denna förordning. På kontrollbesiktning tillämpas dock inte 52 och 55 § fordonslagen, vilka nämns i 10 §. En polis-, tull- eller gränsbevakningsman kan bestämma vilka komponenter som ska kontrolleras vid kontrollbesiktningen. Den som har gjort föreläggandet om kontrollbesiktning ska göra en anteckning om detta i besiktnings- eller registreringsintyget eller föra in en uppgift om föreläggandet i fordonstrafikregistret. I fråga om kontrollbesiktning ska besiktningsstället i fordonstrafikregistret föra in de uppgifter som gäller körförbud för fordonet samt fordonets vägmätarställning vid tidpunkten för besiktningen.
2. Fordonet ska underkännas vid kontrollbesiktningen om det inte på ett tillförlitligt sätt kan identifieras.
3. Kontrollbesiktningen ersätter inte den periodiska besiktningen. Om periodisk besiktning av ett fordon som ska kontrollbesiktigas kan utföras enligt 3 eller 4 §, ersätter godkännande av fordonet vid den periodiska besiktningen kontrollbesiktningen.
19 § (23.4.2015/541)Teknisk vägkontroll
1. En teknisk vägkontroll av fordon kan omfatta en
okulärbesiktning av fordonets skick när fordonet står stilla,
kontroll av handlingar som utvisar fordonets tekniska skick och utförda besiktningar samt överensstämmelse med övriga bestämmelser,
kontroll av fordonets tekniska skick.
2. På den kontroll som avses i 1 mom. c-punkten tillämpas vad som bestäms i artikel 4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/30/EG om vägkontroller av trafiksäkerheten hos nyttofordon i trafik i gemenskapen, sådant direktivet lyder ändrat genom kommissionens direktiv 2010/47/EG om anpassning till den tekniska utvecklingen av nämnda direktiv, samt i bilagorna I och II till direktivet. Om föraren lägger fram ett intyg över den senast utförda periodiska besiktningen och en nyligen uppgjord rapport om en teknisk vägkontroll, ska fordonskontrollanten beakta dessa. Fordonskontrollanten kan dessutom beakta andra intyg över fordonets skick som föraren lägger fram. Om ett intyg eller en sådan rapport visar att någon komponent som ska kontrolleras har kontrollerats under de tre senaste månaderna, kontrolleras inte komponenten i fråga på nytt utan grundad anledning.
3. Om en polis-, tull- eller gränsbevakningsman på det sätt som avses i 84 § 1 mom. i fordonslagen har förelagt en tid inom vilken en brist som har upptäckts hos fordonet ska vara avhjälpt, ska bristen och tiden inom vilken den ska vara avhjälpt antecknas i besiktnings- eller registreringsintyget eller i fordonstrafikregistret.
20 § (8.12.2011/1217)Rapport över teknisk vägkontroll
1. I den rapport som ges till föraren av ett nyttofordon ska framgå åtminstone de omständigheter som avses i bilaga I till det direktiv som nämns i 19 § 2 mom.
2. Trafiksäkerhetsverket bestyrker formuläret för den rapportblankett som avses i 1 mom. och ansvarar för att fordonskontrollanterna har blanketter till sitt förfogande.
21 § (23.4.2015/541)Körförbud för fordon som är obesiktigade eller inte är i skick
1. En polis-, tull- eller gränsbevakningsman som i enlighet med 84 § i fordonslagen har förhindrat att ett fordon som är bristfälligt till sin konstruktion, sin utrustning eller sitt skick eller som inte har besiktigats, används i trafik och har meddelat fordonet körförbud ska göra en anteckning om körförbudet i besiktnings- eller registreringsintyget eller i fordonstrafikregistret. Ett registreringsintyg eller registreringsskyltar som har omhändertagits av en myndighet ska sändas till det besiktningsställe som ägaren eller innehavaren har uppgett. Besiktningsstället ska utan dröjsmål anteckna körförbudet i fordonstrafikregistret eller anmäla det till Trafiksäkerhetsverket. Efter godkänd besiktning ska registreringsintyget och registreringsskyltarna återsändas till fordonets ägare eller innehavare, om det inte föreligger andra orsaker enligt 84 § i fordonslagen till att registreringsintyget och registreringsskyltarna har omhändertagits eller kan omhändertas. Uppgifterna om att körförbudet upphävts ska utan dröjsmål införas i fordonstrafikregistret eller meddelas till Trafiksäkerhetsverket.
2. Om användningen av ett fordon har förhindrats på det sätt som avses i 1 mom., kan en polis-, tull- eller gränsbevakningsman utfärda ett intyg i vilket utfärdas ett tillstånd att framföra fordonet för förvaring eller för reparation till närmaste ställe där det kan repareras på ändamålsenligt sätt och därefter till ny besiktning vid en särskilt reserverad tidpunkt. I intyget ska nämnas vart och hur fordonet får föras, samt hur länge intyget är i kraft.
3. Om registreringsintyg eller registreringsskyltar som en myndighet har tagit hand om på det sätt som avses i 1 mom. inte avhämtas hos besiktningsstället inom tre månader efter omhändertagandet, ska registreringsintygen och registreringsskyltarna förstöras.
22 § (8.12.2011/1217)Utbyte av information om tekniska vägkontroller och annat samarbete
1. Polisen, tullverket och gränsbevakningsväsendet ska utan dröjsmål anmäla till Trafiksäkerhetsverket om allvarliga fel och brister hos fordon som har registrerats eller tagits i bruk i landskapet Åland eller i någon annan EES-stat än Finland.
2. Trafiksäkerhetsverket, polisen, tullverket, gränsbevakningsväsendet och de besiktningsställen som utför kontroller överenskommer sinsemellan om statistikföringen av tekniska vägkontroller och om lämnandet av andra uppgifter om tekniska vägkontroller än de som avses i 1 mom. till Trafiksäkerhetsverket.
3. Trafiksäkerhetsverket lämnar de uppgifter som avses i artikel 6 i det direktiv som nämns i 19 § 2 mom. till kommissionen och de uppgifter som avses i artikel 7.1 till EES-staterna.
23 § (8.12.2011/1217)Besiktning av fordon som registrerats utomlands och i landskapet Åland
1. Ett fordon som registrerats eller tagits i bruk i landskapet Åland eller i någon annan EES-stat än Finland ska vara besiktigat enligt bestämmelserna i det direktiv som nämns i 6 § 3 mom., om fordonet används i trafik i Finland.
2. Ett fordon som registrerats eller tagits i bruk i en stat som inte är en EES-stat och som tillträtt den europeiska överenskommelse som utgör tillägg till den i Wien den 8 november 1968 för undertecknande öppnade konventionen om vägtrafik (FördrS 32/1986) och den överenskommelse som nämns i 15 § 4 mom. ska vara besiktigat i enlighet med dessa överenskommelser och de normer som hör till den överenskommelse som nämns i 15 § 4 mom., om fordonet används i trafik i Finland.
24 §Straffbestämmelse
Om straff för äventyrande av trafiksäkerheten bestäms i 23 kap. 1 § strafflagen (39/1889) .
25 §Ikraftträdande
1. Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2003.
2. Förordningens 23 § 2 mom. tillämpas från och med den 27 januari 2003 och 6 § samt bestämmelserna i 7 § om kontroll av hastighetsbegränsande anordningar och om den som förrättar kontroller, från och med den 9 mars 2003.
26 §Övergångsbestämmelser
I stället för den kontroll vid tomgångskörning som anges i 8 § 2 och 3 mom. och som baserar sig på gränsvärdena för avgasutsläpp utförs från och med den 1 januari 2004 den kontroll av det fordonsburna övervakningssystemet som anges i 8 § 5 mom., och den gäller följande fordon:
sådana fordon med ottomotor som tagits i bruk första gången den 1 januari 2001 eller därefter och som ingår i kategori M 1 samt använder bensin som drivmedel, med undantag av fordon vilkas totalmassa överstiger 2 500 kg, samt fordon i kategoriN 1 , klass I,
sådana fordon med ottomotor som tagits i bruk första gången den 1 januari 2002 eller därefter och som ingår i kategori N 1 , klasserna II och III, samt använder bensin som drivmedel, och fordon i kategori M 1 , vilkas totalmassa överstiger 2 500 kg,
sådana fordon med ottomotor som tagits i bruk första gången den 1 januari 2004 eller därefter och som ingår i kategori M 1 samt som helt eller delvis använder flytgas eller naturgas som drivmedel, med undantag av fordon, vilkas totalmassa överstiger 2 500 kg, och fordon i kategori N 1 , klass I,
sådana fordon med ottomotor som tagits i bruk den 1 januari 2007 eller därefter och som ingår i kategori N 1 , klasserna II och III, samt som permanent eller delvis använder flytgas eller naturgas som drivmedel, och fordon i kategori M 1 , vilkas totalmassa överstiger 2 500 kg.
Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/30/EG (32000L0030); EGT nr L 203, 10.8.2000, s. 1
Ikraftträdelsestadganden
12.6.2003/545:
Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 2003.
27.11.2003/987:
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2004.
Kommissionens direktiv 2003/26/EG (32003L0026); EGT nr L 90, 8.4.2003, s. 37, Kommissionens direktiv 2003/27/EG (32003L0027); EGT nr L 90, 8.4.2003, s. 41
18.12.2003/1118:
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2004.
6.5.2004/341:
Denna förordning träder i kraft den 1 juni 2004.
Det som i denna förordning bestäms om registreringsintyg, gäller i tillämpliga delar sådana registerutdrag som utfärdats innan denna förordning träder i kraft och det som i denna förordning bestäms om del I till registreringsintyget (teknisk del), gäller i tillämpliga delar den tekniska delen i sådana registerutdrag som har utfärdats innan denna förordning träder i kraft.
11.10.2007/895:
Denna förordning träder i kraft den 2 november 2007.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.
21.2.2008/113:
Denna förordning träder i kraft den 10 mars 2008.
8.4.2009/237:
Denna förordning träder i kraft den 29 april 2009.
Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG, (32007L0046); EGT nr L 263, 9.10.2007, s. 1
8.12.2011/1217:
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2012.
Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/40/EG (32009L0040); EUT nr L 141, 6.6.2009, s. 12, Kommissionens direktiv 2010/47/EU (32010L0047); EUT nr L 173, 8.7.2010, s. 33, Kommissionens direktiv 2010/48/EU (32010L0048); EUT nr L 173, 8.7.2010, s. 47
8.5.2013/334:
Denna förordning träder i kraft den 31 december 2013.
Komissionens direktiv 2010/48/EU (32010L0048); EUT nr L 173, 8.7.2010, s. 47
6.3.2014/196:
Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2014.
23.4.2015/541:
Denna förordning träder i kraft den 16 november 2015.
I fråga om fordon som avses i 10 § 2 mom. 2 och 4 punkten och 17 § 2 mom. 3 och 4 punkten i fordonslagen utfärdas till och med den 31 december 2016, utöver det besiktningsintyg som avses i 15 § 1 mom. i denna förordning, del I till registreringsintyget som intyg över godkännande av fordonet vid periodisk besiktning.