Trafikministeriets beslut om tillämpning av förordningen om fartygsbemanning och fartygspersonalens behörighet
Up-to-date- Type of statute
- Beslut
- Administrative sector
- Kommunikationsministeriet
- Date of Issue
- Entry into force
- Remark
- upphäv. HIMb aluksen miehityksestä och laivahenkilökunnan pätevyydestä dag för asetuksen om tillämpningen 28.1.1987
- ELI identifier
- http://data.finlex.fi/eli/sd/1990/1265/ajantasa/1990-12-21/swe
Trafikministeriet har med stöd av 83 § förordningen den 16 mars 1984 om fartygsbemanning och fartygspersonalens behörighet (250/84) beslutat:
1 §
Behörighetskrav, som utfärdats med stöd av förordningen angående befäl på handelsfartyg (522/64) eller sjöfartsstyrelsens beslut av den 8 januari 1965 angående förarbrev på handelsfartyg, skall förnyas senast den 1 april 1989.
2 §
Den som före den 1 april 1984 för att erhålla ett behörighetsbrev avlagt en sådan examen som krävs i förordningen angående befäl på handelsfartyg men som på grund av bristande tjänstgöringstid inte erhållit ifrågavarande behörighetsbrev, är berättigad att erhålla det motsvarande behörighetsbrev som avses i 90-92 §§ förordningen omfartygsbemanning och fartygspersonalens behörighet, sådana 90 och 91 §§ lyder i förordningen av den 14 mars 1986 (216/86), sedan han fullgjort sådan sjötjänst som i sistnämnda förordning krävs för erhållande av behörighetsbrevet.
Såsom ovan i 1 mom. avsedd sjötjänst godkänns sjötjänst, som enligt förordningen angående befäl på handelsfartyg på däri angivna trafikområden krävs för erhållande av motsvarande behörighetsbrev.
3 §
Den som före den 1 april 1984 för erhållande av ett behörighetsbrev har genomgått ett förhör, som krävs i förordningen angående befäl på handelsfartyg eller i det beslut som sjöfartsstyrelsen med stöd av nämnda förordning har utfärdat angående förarbrev på handelsfartyg, men som på grund av bristande sjötjänsttid inte erhållit ifrågavarande behörighetsbrev är berättigad att få i nämnda förordning eller beslut avsett behörighetsbrev sedan han fullgjort den sjötjänst som krävs i dem. Dylikt behörighetsbrev berättigar honom att till den 1 april 1987 utföra uppgifter till vilka behörighetsbrevet enligt de tidigare gällande bestämmelserna berättigat. Efter att ha fullgjort den extra tjänstgöring som krävs i 90 eller 91 § förordningen om fartygsbemanning och fartygspersonalens behörighet eller efter att ha genomgått i ovannämnda stadganden avsedd fortbildningsperiod är han berättigad att erhålla det i sistnämnda förordning avsedda behörighetsbrevet.
4 §
Den som har ett sådant förarbrev som avses i sjöfartsstyrelsens beslut angående förarbrev på handelsfartyg och som före den 1 april 1984 har genomgått ett sådant förhör som krävs för maskinskötarbrev A eller B får förarbrev II omedelbart efter det att förordningen om fartygsbemanning och fartygspersonalens behörighet har trätt i kraft.
5 §
Med sådan tillräcklig förtrogenhet med de uppgifter som förarbrev II berättigar att utföra som krävs i 36 § förordningen om fartygsbemanning och fartygspersonalens behörighet avses sådan minst fyra månaders sjötjänst vid däcks- eller maskinavdelning eller i allmän tjänst som har fullgjorts innan förar-maskinskötarkursen har genomgåtts. Sjöfartsstyrelsen kan enligt egen prövning i stället för sjötjänst även godkänna annan motsvarande tjänstgöring.
6 §
Det stadgande som ingår i 2 § förordningen om fartygsbemanning och fartygspersonalens behörighet och föreskriver att en tidsperiod av 20 dagar ombord på ett fartyg beräknas motsvara en kalendermånad, då den för erhållande av ett behörighetsbrev krävda sjötjänsten bestäms, tillämpas på sjötjänst, som har fullgjorts efter den 1 april 1984.
Sjötjänst i allmän tjänst indelas i tjänstgöring vid däcks- och maskinavdelning sålunda att tre fjärdedelar räknas som tjänstgöring vid den avdelning, där sjömannen har anställts och en fjärdedel som tjänstgöring vid annan avdelning. Om en person i allmän tjänst vill att hans tjänstetid indelas i praktik vid däcks- och maskinavdelning i annat än ovannämnda förhållande, skall han uppvisa av fartygs befälhavare eller av maskinchef givet tjänsteintyg, varav framgår, i vilket förhållande han har tjänstgjort vid olika avdelningar.
7 §
Dispens för behörighet för maskinchef, varom stadgas i 17 och 23 §§ förordningen om fartygsbemanning och fartygspersonalens behörighet, kan endast beviljas i yrket redan verksam person eller person med erforderlig utbildning för fullgörande av sjötjänst.
8 §
Stadgandet i 93 § 3 mom. förordningen om fartygsbemanning och fartygspersonalens behörighet, sådant detta lyder i förordning av den 14 mars 1986, kan tillämpas på befälhavare och maskinchef i utrikestrafik endast, om ifrågavarande person före den 1 april 1984 minst 12 månader har verkat som befälhavare eller maskinchef i utrikestrafik.
Sådan dispens för befälhavare eller maskinchef som avses ovan i 1 mom. kan beviljas endast för östersjöfart eller närtrafik och endast för fartyg, vars bruttodräktighet är högst 1 600 registerton.
9 §
Förordningen om fartygsbemanning och fartygspersonalens behörighet tillämpas på fartyg som används i flottningsarbeten endast då sådant fartyg används i allmän farled för bogsering eller skjutbogsering av trävara eller annat material. Fartyg, som används för att samla, flytta, slussa och lossa lasten där den vräks ut i sjön, i slussar, flyttningsanordningar eller fabrikslager, och fartyg som används för att hjälpa till med lösflottning, med undantag av fartyg som används för transportbogsering, kommer alltså i regel att stå utanför förordningens tillämpningsområde.
Då meningsskiljaktigheter uppstår om tillämpningen av ovannämnda förordning på enskilt fartyg, som används i flottningsarbete, är det sjöfartsstyrelsen som avgör ärendet efter att ha hört parterna i frågan.
10 §
Detta beslut träder i kraft den 1 januari 1991.
Genom detta beslut upphävs det beslut som handels- och industriministeriet den 28 januari 1987 utfärdade om tillämpning av förordningen om fartygsbemanning och fartygspersonalens behörighet.