Go to front page
Government proposals

GP 347/1992

Government proposals

Government proposals as text and as PDF files from 1992 onward in Finnish and Swedish. Includes a list of pending legislative proposals submitted to Parliament

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Suomen Kuntaliiton perustamiseen liittyvistä järjestelyistä

Administrative sector
Sisäministeriö
Date of Issue
Text of the proposal
Finnish
State of processing
Käsitelty
Handling information
Eduskunta.fi 347/1992

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Suomen Kuntaliitto on yksityisoikeudellinen yhdistys, joka perustetaan yhdistyslain mukaisessa järjestyksessä. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi Suomen Kuntaliiton perustamiseen liittyvistä järjestelyistä. Ehdotuksen mukaan nykyisten kuntien keskusjärjestöjen jäsenet kuuluisivat 1 päivästä huhtikuuta 1993 alkaen jäseninä uuteen keskusjärjestöön. Niillä olisi kuitenkin mahdollisuus jäädä uuden kuntaliiton ulkopuolelle siten, kuin laissa erikseen säädettäisiin.

Suomen Kuntaliiton perustamisen yhteydessä purkautuvien yhdistysten omaisuus siirtyisi Suomen Kuntaliitolle suoraan lain nojalla ja olisi leimaverosta vapaa. Suomen Kuntaliiton perustamiseen liittyviä järjestelyjä pidettäisiin verotuksessa toimintamuodon muutoksena. Kunnallinen työmarkkinalaitos kuuluisi ehdotuksen mukaan osana Suomen Kuntaliittoon. Sen järjestysmuodosta on tarkoitus säätää erikseen lailla.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

YLEISPERUSTELUT

1.Nykytila ja ehdotetut muutokset

1.1.Kuntien keskusjärjestöt ja uuden keskusjärjestön perustaminen

Suomessa on 460 kuntaa, joista 97 on kaupunkeja. Kunnat ovat perustaneet etujensa valvomiseksi ja erilaista palvelutoimintaa varten yhdistyksiä. Suomen Kaupunkiliitto ry ― Finlands Stadsförbund rf on perustettu vuonna 1912. Jäseniä siinä on 90. Suomen Kunnallisliitto ry on perustettu vuonna 1921, ja siinä on jäseniä 350. Finlands svenska kommunförbund rf on puolestaan perustettu vuonna 1926 jäsenmäärän ollessa 54. Näitä järjestöjä kutsutaan kuntien keskusjärjestöiksi.

Lisäksi kuntien ja kuntainliittojen järjestöjä eli kunnallisia keskusjärjestöjä ovat Suomen maakuntien liitto ry ― Landskapens förbund i Finland rf, Sairaalaliitto ― Sjukhusförbundet ry ja Suomen ammatillisten oppilaitosten liitto SAOL ry ― Förbundet för Finlands yrkesläroanstalter SFFY rf. Kunnallisen työmarkkinalaitoksen tehtävänä on kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta annetun lain (261/87) mukaan kuntien ja kuntainliittojen puolesta neuvotella ja sopia kunnallisten viranhaltijoiden ja työntekijöiden palvelussuhteen ehdoista ja suorittaa muun lain mukaan Kunnalliselle työmarkkinalaitokselle kuuluvat tehtävät.

Pääosin kunnallisten keskusjärjestöjen asema kuntien ja kuntainliittojen etujen valvojana perustuu vapaaehtoisiin järjestelyihin. Kuntia koskevaa lainsäädäntöä valmisteltaessa keskusjärjestöt edustavat kuntia valtion komiteoissa ja neuvottelukunnissa ja niitä kuullaan asiantuntijoina eduskunnassa. Kuntien ja valtion taloudellinen yhteistyö perustuu niin sanottuun järjestelyasiakirjamenettelyyn.

Kuntien keskusjärjestöt ovat päättävissä elimissään 7 päivänä kesäkuuta 1989 (Suomen Kunnallisliitto), 9 päivänä kesäkuuta 1989 (Finlands svenska kommunförbund) ja 25 päivänä elokuuta 1989 (Suomen Kaupunkiliitto) tehneet aiesopimuksen, että ne yhdistyvät uudeksi kuntien keskusjärjestöksi. Nimeksi tullaan ehdottamaan Suomen Kuntaliitto ry ― Finlands Kommunförbund rf. Myös Sairaalaliitto, Suomen ammatillisten oppilaitosten liitto SAOL ja Suomen maakuntien liitto ovat alustavasti päättäneet, että niiden toiminnot liitetään uuteen keskusjärjestöön. Järjestöt ovat perustaneet Suomen Kuntaliiton 9 päivänä huhtikuuta 1992 ja säännöt ovat parhaillaan rekisteröitävinä.

Kuntien ja kuntainliittojen edunvalvonta sekä kehittämis- ja palvelutoiminta on nykyisin järjestöllisesti hajanaista, vaikka kuntamuotojen väliset erot on lainsäädännöllisesti poistettu pääosin nykyisen kunnallislain (953/76) tullessa voimaan 1977 alusta. Hajanaisuudesta on aiheutunut päällekkäisyyttä erityisesti edunvalvonnassa. Kuntien ja kuntainliittojen palveluksessa on nykyisin 458 000 henkilöä. Niiden talousarvioiden yhteissumma vuonna 1992 on noin 170 miljardia markkaa. Näin ollen yleinen etu puoltaa keskusjärjestöjen yhdistämistä.

Kunnalliset keskusjärjestöt ovat yksityisoikeudellisia yhdistyksiä, joilla ei ole erityistä lakiin perustuvaa asemaa. Ne on kuitenkin mainittu noin 50 laissa ja asetuksessa, joissa on säädetty kuntien tai kunnallisten keskusjärjestöjen edustuksesta valtion eri toimielimissä. Esityksessä ehdotetaan, että eri laeissa olevia kuntien tai kunnallisia keskusjärjestöjä ja henkilöstöä koskevia säännöksiä sovellettaisiin Suomen Kuntaliittoon ja sen henkilöstöön.

Tarkoituksena on, että Kunnallinen työmarkkinalaitos toimii vastaisuudessa osana Suomen Kuntaliittoa. Sen asemasta säädettäisiin erillisessä laissa, johon nyt ehdotettavassa laissa viitattaisiin.

Kunnallissäätiö on perustettu pääasiassa järjestämään ja kehittämään kunnallisten luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden koulutusta. Säätiö ylläpitää Kunnallisopistoa. Suomen Kuntaliiton perustaminen edellyttää myös kuntien keskusjärjestöjen koulutustoiminnan uudelleen järjestämistä. Säätiö ei ole tarkoituksenmukainen muoto koulutustoiminnan harjoittamiseen.

Ehdotuksen mukaan Suomen Kuntaliitto olisi kuntien keskusjärjestö, johon sovellettaisiin eräin tästä laista johtuvin poikkeuksin yhdistyslakia (503/89) . Suomen Kuntaliittoa ei näin ollen perustettaisi ehdotettavalla lailla, vaan perustaminen tapahtuisi pääosin yhdistyslain mukaisessa järjestyksessä.

1.2.Suomen Kuntaliiton jäsenet

Ehdotuksen mukaan Suomen Kuntaliittoon kuuluminen olisi vapaaehtoista, mutta nykyisten kuntien keskusjärjestöjen jäsenet tulisivat myös uuden liiton jäseniksi. Suomen Kuntaliiton jäseniä olisivat 1 päivästä huhtikuuta 1993 alkaen ne kunnat, jotka ovat Suomen Kaupunkiliiton, Suomen Kunnallisliiton tai Finlands svenska kommunförbundin jäseniä 31 päivänä maaliskuuta 1993.

Ehdotuksessa on varattu niille kunnille, jotka eivät halua kuulua uuteen keskusjärjestöön, mahdollisuus olla liittymättä Suomen Kuntaliiton jäseneksi. Tämä tapahtuisi ilmoittamalla siitä lain 2 §:n 2 momentin mukaan kirjallisesti lakkaavan yhdistyksen hallitukselle viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 1993.

Suomen Kuntaliitto palvelisi myös kunnallislain muutoksen johdosta kuntayhtymiksi muuttuvia kuntainliittoja, vaikka kuntayhtymät eivät olisi uuden keskusjärjestön jäseniä.

1.3.Verotus

Suomen Kuntaliiton perustamisen tarkoituksena on muun muassa tehostaa pääosin julkisilla varoilla tapahtuvaa kuntien edunvalvontaa ja palvelutoimintaa. Tämän vuoksi olisi myös yleisen edun mukaista pyrkiä luomaan lainsäädännölliset ja taloudelliset edellytykset kuntien ja kuntainliittojen järjestöjen yhdistymiselle. Lakkaavien yhdistysten omaisuus siirtyisi Suomen Kuntaliitolle suoraan lain nojalla ilman eri toimenpiteitä. Koska kuntien ja kunnallisten keskusjärjestöjen yhdistyminen on julkisen edun mukaista, laissa ehdotetaan, että omaisuuden luovutus olisi vapaa leimaveroista. Käytännössä vapautus koskisi kiinteistöjen lainhuudatusleimaveroja ja arvopapereiden siirtoleimaveroja.

Suomen Kuntaliiton perustamiseen liittyviä järjestelyjä pidetään sellaisena toimintamuodon muutoksena, ettei lakkaavia yhdistyksiä verotuksessa katsota purkautuneeksi, vaan varat ja velat siirtyvät uudelle yhdistykselle tasejatkuvuutta noudattaen.

2.Esityksen taloudelliset vaikutukset

Keskusjärjestöjen yhdistymisellä on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys. Henkilöstön määrää on tarkoitus supistaa viidenneksellä, mikä puolestaan merkitsee sitä, että kuntien jäsenmaksut tulevat olemaan merkittävästi nykyisiä jäsenmaksuja pienempiä. Tätäkin taustaa vasten on tarkoituksenmukaista, että Suomen Kuntaliitto vapautetaan maksamasta omaisuuden siirron ja vastuiden yhteydessä leimaveroa. Valtio luopuu veroista, joiden määrä noussee 20 miljoonaan markkaan.

3.Asian valmistelu

Kuntien keskusjärjestöt ovat tehneet yhteisen aloitteen lain valmistelusta. Valmistelu on suoritettu virkatyönä.

4.Riippuvuus muista esityksistä

Ehdotetun lain 3 §:n 2 momentissa viitataan tuloverolain 24 §:ään, joten ehdotus on tältä osin tarkoitettu hyväksyttäväksi vasta, kun eduskunnalle syyskuussa 1992 annetussa hallituksen esityksessä (HE 200/1992 vp) ehdotettu tuloverolaki on hyväksytty ja vahvistettu.

YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

1.Lakiehdotuksen perustelut

1 §. Pykälässä ehdotetaan selvyyden vuoksi säädettäväksi, että Suomen Kuntaliittoon sovellettaisiin yhdistyslakia, jollei ehdotettavasta laista muuta johdu. Suomen Kuntaliittoa ei näin ollen perustettaisi ehdotettavalla lailla.

Suomen Kuntaliitto edustaisi kunnallishallintoa kokonaisuutena, ja yhdistyksen luonteeseen kuuluisi, että sen toimielimien kokoonpanossa voitaisiin ottaa huomioon poliittiset voimasuhteet jäsenkunnissa. Sääntöluonnoksen mukaan eri poliittisten puolueiden tai muiden ryhmien edustuksen liiton toimielimissä tulisi vastata kunnallisvaalien suhteellisuusperiaatteen mukaisesti puolueiden tai ryhmien edellisissä kunnallisvaaleissa yhdistyksen jäsenkunnissa saamia äänimääriä.

2 §. Pykälän mukaan kunta kuuluisi ilman eri toimenpiteitä Suomen Kuntaliittoon. Jäsenyys olisi kuitenkin vapaaehtoista siten, että kunta voisi olla liittymättä jäseneksi ilmoittamalla siitä kirjallisesti nykyisen keskusjärjestönsä hallitukselle. Ilmoituksen tulisi olla perillä keskusjärjestössä viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 1993. Kunnan päätökseltä ei vaadittaisi lainvoimaisuutta. Kunta voisi myöhemmin erota liitosta tai liittyä siihen sääntöjen määräämässä järjestyksessä. Sääntöluonnoksen mukaan jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla eroaminen kuntapäivillä pöytäkirjaan merkittäväksi. Eroaminen tulee voimaan vuoden kuluttua siitä, kun eroamisesta on ilmoitettu edellä mainituin tavoin.

Koska yhdistyminen on ollut vireillä pitkään, kunnilla on jo ollut mahdollisuus harkita jäsenyyttään uudessa järjestössä eikä ehdotetun määräajan noudattaminen näin ollen tuottane vaikeuksia.

3 §. Tarkoituksena on mahdollistaa eräiden Suomen Kuntaliiton perustamisen yhteydessä lakkaavien yhdistysten omaisuuden siirtyminen Suomen Kuntaliitolle ilman luovutuskirjoja ja leimaveroseuraamuksia. Liiton perustamista pidettäisiin verotuksessa toimintamuodon muutoksena.

4 §. Kunnallinen työmarkkinalaitos lakkaisi ehdotuksen mukaan viimeistään 31 päivänä joulukuuta 1993, minkä jälkeen se toimisi osana Suomen Kuntaliittoa. Kunnallisen työmarkkinalaitoksen omaisuuden, velkojen ja vastuiden siirtymisen osalta noudatettaisiin, mitä ehdotetun lain 3 §:ssä säädettäisiin. Kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta on tarkoitus säätää erikseen lailla.

5 §. Sen estämättä, mitä kunkin yhdistyksen säännöissä on määrätty, päätös 3 §:ssä tarkoitetun yhdistyksen purkamisesta ja omaisuuden luovuttamisesta Suomen Kuntaliitolle voitaisiin säännöksen mukaan tehdä aina yhdistyslain 27 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaisella kolmen neljäsosan määräenemmistöllä yhdistyksen kokouksessa. Säännös syrjäyttäisi näin ollen muun muassa yhdistyksen säännöissä olevat määräykset omaisuuden luovuttamisesta.

Pykälän 2 momentissa säädettäisiin purkautumispäätöksen tehneen yhdistyksen osalta siitä, että yhdistyslain 40 §:n 2 momentin määräyksiä loppuselvityksestä ja taloudellisen toiminnan jatkumisesta ei sovellettaisi. Yhdistyksen purkautumispäätöksen jälkeistä aikaa koskevan tilinpäätöksen ja vastuuvapautta koskevan asian käsittelisi Suomen Kuntaliiton valtuusto.

6 §. Pykälän 1 momentin mukaan Kunnallissäätiön lakkauttamisesta voitaisiin päättää säätiölain 18 §:n (349/87) estämättä. Säännös on tarpeen, koska säätiölain mukaisia lakkauttamisedellytyksiä ei ole olemassa.

Pykälän 2 momentissa säädettäisiin Kunnallissäätiön lakkauttamisessa noudatettavasta menettelystä. Säätiön valtuusto voisi vähintään kolmen neljäsosan enemmistöllä päättää säätiön lakkauttamisesta. Päätös olisi tehtävä vuoden 1993 aikana.

7 §. Lakiehdotuksen 7 §:än on otettu tavanomainen voimaantulosäännös.

8 §. Yli 50 eri laissa tai asetuksessa on viitattu kuntien tai kunnallisiin keskusjärjestöihin. Näitä säännöksiä sovellettaisiin ehdotetun pykälän mukaan vastaavasti Suomen Kuntaliittoon.

2.Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. Ennen lain voimaantuloa voitaisiin ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

1

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Suomen Kuntaliitto ry ― Finlands Kommunförbund rf on kuntien keskusjärjestö, johon sovelletaan yhdistyslakia (503/89) , jollei tästä laista muuta johdu.

Suomen Kuntaliiton säännöissä voidaan määrätä, että yhdistyksen toimielimiä valittaessa otetaan huomioon poliittiset voimasuhteet jäsenkunnissa.

2 §

Kunta, joka on Suomen Kaupunkiliitto ry:n ― Finlands Stadsförbund rf:n, Suomen Kunnallisliitto ry:n tai Finlands svenska kommunförbund rf:n jäsen 31 päivänä maaliskuuta 1993, kuuluu 1 päivästä huhtikuuta 1993 jäsenenä Suomen Kuntaliittoon.

Kunta voi olla liittymättä Suomen Kuntaliiton jäseneksi ilmoittamalla siitä kirjallisesti nykyisen keskusjärjestönsä hallitukselle viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 1993.

3 §

Mikäli 2 §:ssä mainitut rekisteröidyt yhdistykset sekä Sairaalaliitto ― Sjukhusförbundet ry, Suomen ammatillisten oppilaitosten liitto SAOL ry ― Förbundet för Finlands yrkesläroanstalter SFFY rf ja Suomen maakuntien liitto ry ― Landskapens förbund i Finland rf päättävät purkautua viimeistään 31 päivänä joulukuuta 1993 ja luovuttaa kiinteän ja irtaimen omaisuutensa sekä vastuut ja velat Suomen Kuntaliitolle, mainittu omaisuus ja velat siirtyvät 1 päivänä tammikuuta 1994 tämän lain nojalla Suomen Kuntaliitolle ilman eri toimenpiteitä. Näin siirtyvän omaisuuden ja velkojen osalta ei ole suoritettava leimaverolain 16 §:ssä ja 55 §:ssä tarkoitettua leimaveroa.

Suomen Kuntaliiton perustamiseen liittyviä järjestelyjä pidetään tuloverolain ( / ) 24 §:ssä tarkoitettuna toimintamuodon muutoksena.

4 §

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen omaisuuden, velkojen ja vastuiden siirtymiseen Suomen Kuntaliitolle sovelletaan, mitä 3 §:ssä säädetään. Kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta säädetään muutoin erikseen.

5 §

Sen estämättä, mitä 3 §:ssä tarkoitetun yhdistyksen säännöissä on yhdistyksen purkamisesta ja omaisuuden luovuttamisesta määrätty, voidaan päätös yhdistyksen purkamisesta ja sen omaisuuden luovuttamisesta Suomen Kuntaliitolle tehdä yhdistyslain 27 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaisella määräenemmistöllä.

Purkautumispäätöksen tehneen yhdistyksen osalta ei noudateta mitä yhdistyslain 40 §:n 2 momentissa säädetään loppuselvityksestä ja taloudellisen toiminnan jatkamisesta. Yhdistyksen purkautumispäätöksen jälkeistä aikaa koskevan tilinpäätöksen ja vastuuvapautta koskevan asian käsittelee Suomen Kuntaliiton valtuusto.

6 §

Kunnallissäätiön lakkauttamisesta voidaan päättää säätiölain 18 §:n estämättä.

Mitä tämän lain 3 ja 5 §:ssä säädetään, koskee myös Kunnallissäätiötä, jos säätiön valtuusto vähintään kolmenneljäsosan enemmistöllä päättää säätiön lakkauttamisesta viimeistään 31 päivänä joulukuuta 1993. Lakkauttamisesta ja yhdistymisestä Suomen Kuntaliittoon on muutoin noudatettava soveltuvin osin, mitä edellä säädetään yhdistyksistä.

7 §

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

8 §

Mitä muussa laissa tai asetuksessa on säädetty kuntien keskusjärjestöistä tai kunnallisista keskusjärjestöistä taikka niiden henkilöstöstä, koskee vastaavasti Suomen Kuntaliittoa ja sen henkilöstöä.

Helsingissä 18 päivänä joulukuuta 1992

Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOSisäasiainministeri Mauri Pekkarinen

Top of page