Go to front page
Precedents

9.11.1993

Precedents

Full text of the decisions published on the Supreme Court website and in the Yearbook since 1980. For the years 1926–1979, only the title or index text is visible.

KKO:1993:143

Keywords
Oikeudenkäyntimenettely - Poissaolosakko
Rangaistukseen tuomitsematta jättäminen
Year of case
1993
Date of Issue
Register number
R 92/675
Archival record
3895
Date of presentation

A oli haastettu seuraavana päivänä vastaamaan varkauden yritystä koskevassa asiassa toisella paikkakunnalla pidettävään kihlakunnanoikeuden istuntoon, mistä hän oli pois-

sa. Kun A ei ollut näyttänyt, ettei hän julkisia kulkuneuvoja käyttäen olisi voinut määräaikana saapua oikeuden istuntoon eikä hän myöskään ollut oikeudelle ilmoittanut

esteestään saapua, A:n katsottiin syyllistyneen esteettömään poissaoloon oikeudesta vastaajana.

A:n rikosta pidettiin kuitenkin kokonaisuutena arvostellen vähäisenä ja hänet jätettiin siitä rangaistukseen tuomitsematta.

OK 11 luku 22 § 2 momOK 12 luku 17 § 1 momRL 3 luku 5 § 3 mom 1 kohta

ASIAN KÄSITTELY ALEMMISSA OIKEUKSISSA

Orimattilan kihlakunnanoikeuden päätös 30.5.1991

Kihlakunnanoikeus on todennut, että A oli ollut vastaajaksi haastettuna ilman laillista estettä poissa 11.4.1991 kihlakunnanoikeuden istunnosta. Tämän vuoksi kihlakunnanoikeus on tuomiolauselman 3 kohdassa tuominnut A:n oikeudenkäymiskaaren 12 luvun 17 §:n 1 momentin nojalla esteettömästä poissaolosta oikeudesta 15:een päiväsakkoon. Kun tämä rangaistus ja A:lle tuomiolauselman 1 kohdassa varkauden yrityksestä tuomitut 30 päiväsakkoa laskettiin yhteen, oli A:n sakkorangaistus 45 päiväsakkoa, josta kihlakunnanoikeus on rikoslain 3 luvun 11 §:n nojalla vähentänyt vapaudenmenetysaikaa 29.5.1991 vastaavat 2 päiväsakkoa. A:n suoritettavaksi on siten jäänyt 43 20 markan määräistä päiväsakkoa eli sakkoa yhteensä 860 markkaa.

Kouvolan hovioikeuden päätös 6.8.1992

Hovioikeus, jonka tutkittavaksi A oli valittamalla saattanut jutun, on lausunut, että 1.4.1992 voimaan tulleen rikoslain 7 luvun 3 §:n (697/91) mukaan, lainkohtaa koskeva voimaantulosäännös huomioon ottaen, A oli kihlakunnanoikeuden hänelle kohdissa 1 ja 3 tuomitsemien rangaistusten asemesta tuomittava yhteiseen sakkorangaistukseen. Tämän vuoksi hovioikeus on tuominnut A:n kohdissa 1 ja 3 syyksi luetuista rikoksista 37:n päiväsakon määräiseen yhteiseen sakkorangaistukseen, josta on vähennetty rikoslain 3 luvun 11 §:n nojalla vapaudenmenetysaikaa 29.5.1991 vastaavat 2 päiväsakkoa. A:n suoritettavaksi on siten jäänyt 35 20 markan määräistä päiväsakkoa eli sakkoa yhteensä 700 markkaa. Muilta osin hovioikeus on jättänyt asian kihlakunnanoikeuden päätöksen varaan.

MUUTOKSENHAKU KORKEIMMASSA OIKEUDESSA

Valituslupa on myönnetty 27.10.1992. A on vaatinut, että hänen ei katsota syyllistyneen esteettömään poissaoloon oikeudesta tai että hänet ainakin jätetään tältä osalta rangaistukseen tuomitsematta.

Virallinen syyttäjä on antanut pyydetyn vastauksen.

A on valitusajan päättymisen jälkeen 19.10.1992 toimittanut Korkeimpaan oikeuteen kirjoituksen liitteineen.

KORKEIMMAN OIKEUDEN RATKAISU 9.11.1993

Käsittelyratkaisu

A:n määräajan jälkeen toimittamaa kirjoitusta ei oteta huomioon, koska siihen ei ole erityistä syytä.

Pääasiaratkaisun perustelut

A on 10.4.1991 Tampereella haastettu seuraavana päivänä kello 13 pidettävään Orimattilan kihlakunnanoikeuden istuntoon vastaamaan varkauden yritystä koskevassa asiassa. Tampereelta on matkaa Orimattilaan noin 150 kilometriä. A ei ole näyttänyt, ettei hän julkisia kulkuneuvoja käyttäen olisi voinut määräaikana saapua kihlakunnanoikeuden istuntoon. Hän ei myöskään ollut ilmoittanut kihlakunnanoikeudelle esteestään saapua oikeuteen. A:n poissaolo ei ole johtunut laillisesta esteestä.

Rikoslain 3 luvun 5 §:n mukaan tuomioistuin saa jättää rangaistuksen tuomitsematta muun muassa silloin, kun rikosta on sen haitallisuus tai siitä ilmenevä tekijän syyllisyys huomioon ottaen pidettävä kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. A:n syyllisyyttä vähentäviä seikkoja ovat haasteajan lyhyys ja hankalahkot liikenneyhteydet hänen asuinpaikkakunnaltaan kihlakunnanoikeuden istuntopaikkakunnalle. A:n laiminlyönnillä saapua kihlakunnanoikeuteen ei myöskään ole ollut asian käsittelyn kannalta erityistä merkitystä, koska A:lla haasteajan lyhyydestä johtuen olisi ilmeisesti joka tapauksessa ollut oikeus saada asian käsittely siirretyksi riittävän valmistautumisajan saamiseksi oikeudenkäyntiin. Näin ollen A:n syyllisyyttä on kokonaisuutena arvostellen pidettävä vähäisenä.

Päätöslauselma

Muutokset hovioikeuden päätökseen

Rangaistusseuraamukset

Kohta 3: A jätetään esteettömästä poissaolosta oikeudesta vastaajana rangaistukseen tuomitsematta.

A:n suoritettavaksi määrätään kohdassa 1 syyksi luetusta varkauden yrityksestä 25 päiväsakkoa, josta rangaistuksesta vähennetään rikoslain 3 luvun 11 §:n nojalla vapaudenmenetysaikaa 29.5.1991 vastaavat kaksi päiväsakkoa. A:n suoritettavaksi jää siten 23 20 markan määräistä päiväsakkoa eli sakkoa yhteensä 460 markkaa.

Lainkohdat

Kohta 3: Oikeudenkäymiskaari 12 luku 17 § 1 mom Rikoslaki 3 luku 5 § 3 mom 1 kohta

Muilta osin hovioikeuden päätöstä ei muuteta.

Ratkaisuun osallistuneet: oikeusneuvokset Riihelä, Paasikoski, Taipale, Sevon ja Pellinen

Top of page