Go to front page
Market Court

12.3.2025

Market Court

Decisions of Market Court since 1979.

MAO:141/2025

Keywords
Ralf Ajalin Oy > Turun Satama Oy, julkinen hankinta, tarjouspyynnön epäselvyys, tarjoajan soveltuvuus, referenssit
Year of case
2025
Date of Issue
Register number
510/2024

Asian tausta

Turun Satama Oy (jäljempänä myös hankintayksikkö) on ilmoittanut 1.7.2024 julkaistulla EU-hankintailmoituksella rajoitetulla menettelyllä toteutettavasta Ferry Terminal Turku -hankkeen FTT S1 -laituriurakasta ajalle 1.10.2024 — 31.12.2025.

Turun Satama Oy on 24.7.2024 tekemällään päätöksellä hylännyt Ralf Ajalin Oy:n osallistumishakemuksen ja sulkenut sen tarjouskilpailusta.

Turun Satama Oy on 16.9.2024 tekemällään hankintapäätöksellä valinnut voittaneen tarjoajan tarjouksen.

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintayksikön ilmoituksen mukaan ollut noin 30.000.000 euroa.

Markkinaoikeus on 29.10.2024 antamallaan välipäätöksellä numero 605/2024 sallinut hankintapäätöksen täytäntöönpanon. Hankintasopimus on allekirjoitettu 4.11.2024.

Asian käsittely markkinaoikeudessa

Valitus

Vaatimukset

Ralf Ajalin Oy on valituksessaan vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa valituksenalaisen päätöksen ja velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä. Valittaja on hankintapäätöksen täytäntöönpanon jälkeen valituksen täydennyksessä vaatinut lisäksi, että markkinaoikeus määrää hankintayksikön maksamaan sille hyvitysmaksuna 50.000 euroa viivästyskorkoineen. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 8.036 eurolla lisättynä oikeudenkäyntimaksun määrällä viivästyskorkoineen.

Perustelut

Tarjouspyyntö- ja osallistumishakemusasiakirjat ovat olleet epäselviä ja ristiriitaisia. Valittajan olisi tullut katsoa täyttäneen hankinta-asiakirjoissa asetetut soveltuvuusvaatimukset, eikä valittajaa olisi tullut sulkea tarjouskilpailusta.

Osallistumishakemuslomakkeessa ei ole todettu, että voimavara-alihankkijan referenssejä ei voisi käyttää soveltuvuusvaatimusten täyttämiseen. Valittaja on vastannut ”kyllä” osallistumishakemuksen kohtaan, jossa on kysytty, vetoaako ehdokas alihankkijan voimavaroihin soveltuvuusvaatimukset täyttääkseen. Kyseinen kohta on antanut vaikutelman siitä, että soveltuvuusvaatimukset on voinut täyttää voimavara-alihankkijan tiedoilla. Lisäksi osallistumishakemuksessa oleva kirjaus voimavara-alihankkijan ESPD-lomakkeesta ja suluissa oleva tieto voimavaroihin vetoamisesta ovat antaneet vaikutelman siitä, että voimavara-alihankkijoita on voinut käyttää soveltuvuusvaatimusten täyttämiseen.

Mikäli soveltuvuusvaatimuksia ei ole voinut täyttää voimavara-alihankkijan tiedoilla, hankintayksikön olisi tullut ilmoittaa se osallistumishakemuslomakkeessa. Osallistumishakemus on ensisijainen asiakirja, minkä vuoksi siinä olisi tullut yksiselitteisesti mainita, mikäli jokin osallistumishakemuksessa mainittu edellytys voidaan täyttää vain päävastuullisen urakoitsijan omilla tiedoilla tai referensseillä. Ankara rajoitus olisi tullut mainita selkeästi osallistumishakemuksen jokaisessa referenssikohdassa.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa on todettu, että kaikki urakoitsijaa koskevat vaatimukset on esitetty hankintailmoituksen yhteydessä julkaistuissa ESPD-tiedoissa. Näin ei ole kuitenkaan ollut, jos lisäksi myös tarjouspyynnön täsmällisempiä rajoituksia sovelletaan osallistumishakemukseen.

Tarjouspyynnössä ei ole edellytetty, että pääurakoitsijan olisi tullut nimenomaan itse täyttää referenssivaatimus 2. Koska tarjouspyynnössä ei ole mainittu sitä, miten kyseinen referenssi on tullut täyttää ja koska osallistumishakemuksessa on viitattu mahdollisuuteen käyttää voimavaraalihankkijoita, olisi valittajan tullut katsoa täyttävän referenssivaatimuksen.

Hankinta-asiakirjoissa ei ole ollut liikevaihtotiedon osalta mainintaa siitä, ettei tältä osin olisi voinut vedota voimavara-alihankkijan liikevaihtotietoon. Koska tarjouspyynnössä ei ole mainittu sitä, miten kyseinen kohta on tullut täyttää, olisi valittajan tullut katsoa täyttävän vaatimuksen.

Hankintayksikön esittämä valittajan voimavara-alihankkijan ESPD-tietojen puutteellisuus on johtunut tulostusvirheestä, jonka seurauksena muutama sivu on jäänyt tulostumatta mukaan hankintayksikölle toimitettuun materiaaliin. Tiedot on kuitenkin ilmoitettu oikein, ja hankintayksikön olisi tullut pyytää valittajaa täydentämään ESPD-tietoja puuttuvien sivujen osalta.

Valittajalla olisi ollut virheettömässä menettelyssä todellinen mahdollisuus voittaa kilpailutus.

Vastine

Vaatimukset

Turun Satama Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 10.112,50 eurolla viivästyskorkoineen.

Perustelut

Hankinta-asiakirjat ovat olleet soveltuvuusvaatimusten osalta selviä ja yksiselitteisiä. Hankintayksikön on tullut sulkea valittaja tarjouskilpailusta, koska se ei ole täyttänyt hankinta-asiakirjojen pakollisia soveltuvuusvaatimuksia.

Kaikki tarjoajaa koskevat soveltuvuusvaatimukset on kuvattu hankintailmoituksen yhteydessä julkaistuissa ESPD-tiedoissa. Lisäksi liikevaihtovaatimus, vastuuvakuutus ja referenssivaatimus on toistettu selvyyden vuoksi myös tarjouspyynnössä. Hankinta-asiakirjoista ei ole esitetty kysymyksiä, ja kaikki muut osallistumishakemuksensa jättäneet ehdokkaat ovat ilmoittaneet pyydetyt tiedot hankinta-asiakirjojen mukaisesti.

Tiedot soveltuvuusvaatimusten täyttämisestä on tullut ilmoittaa ESPD-vastauksessa ja referenssien osalta osallistumishakemuslomakkeessa. Tiedot referensseistä on voinut ilmoittaa myös ESPD-vastauksessa, koska lomake luo automaattisesti kohdat referenssivaatimukseen vastaamiselle. Erillisen osallistumishakemuslomakkeen käyttö on ollut selkeämpää, koska referenssivaatimusten sisältö on voitu yksilöidä tarkemmin, ja hankintayksikkö on voinut varmistua siitä, että ehdokas täyttää kaikilta osin asetetun referenssivaatimuksen. Hankintayksikkö on ohjeistanut ilmoittamaan tiedot referensseistä osallistumishakemuslomakkeessa tarjoajien työn helpottamiseksi.

Osallistumishakemuslomake ei ole valittajan esittämällä tavalla ensisijainen hankinta-asiakirja, eikä se ole sisältänyt tarjouspyynnön tai ESPD-tietojen kanssa ristiriitaista tietoa. Varsinainen referenssivaatimus on esitetty tarjouspyynnössä ja ESPD-tiedoissa, mikä ilmenee myös osallistumishakemuslomakkeesta.

Tarjouspyynnössä ja ESPD-tiedoissa on selkeästi ilmoitettu, että päävastuullisen urakoitsijan on täytettävä referenssivaatimukset 1 ja 2. Termillä ”päävastuullinen urakoitsija” on korostettu sitä, että mikäli osallistumishakemus tehdään rakennusalalle tyypillisesti työyhteenliittymänä, yhden urakoitsijoista on toimittava lainsäädännössä sekä rakennusalan normeissa tarkoitetulla tavalla päävastuussa. Pääurakoitsijana ja päätoteuttajana toimivalla urakoitsijalla on tullut olla aiempaa kokemusta infrastruktuurihankkeesta ja satamalaiturin rakentamisesta siinäkin tapauksessa, että osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin.

Se, ettei referenssivaatimuksessa ole käytetty sanaa ”itse”, ei ole vaikuttanut sen ymmärrettävyyteen. Pääsopimuskumppani vastaa alihankkijoistaan, eikä valittajalle ole voinut syntyä epäselvyyttä siinä, kenen referensseihin referenssivaatimuksen yhteydessä käytetyllä termillä ”päävastuullinen urakoitsija” on viitattu.

Valittaja on vedonnut osallistumishakemuksessaan satamalaituria koskevan referenssin 2 osalta alihankkijansa voimavaroihin. Ilmoitettu referenssi ei ole täyttänyt hankinta-asiakirjoissa asetettuja vaatimuksia, ja hankintayksikkö on ollut velvollinen sulkemaan valittajan tarjouskilpailusta.

ESPD-tiedoissa ja tarjouspyynnössä on asetettu yksiselitteinen vaatimus ehdokasta koskevasta vähintään 30 miljoonan euron liikevaihdosta. Liikevaihtovaatimuksen muotoilusta ilmenee, että vaatimus koskee ehdokasta itseään. Vaatimusta on lisäksi tarkennettu kuvaamalla, miten vaatimus on tullut täyttää, jos osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin.

Valittaja on vedonnut osallistumishakemuksessaan alihankkijansa voimavaroihin. Valittajan omasta ESPD-vastauksesta on ilmennyt, että sen liikevaihto on ollut alle 30 miljoonaa euroa, eikä se ole siten täyttänyt hankintaasiakirjoissa asetettua ehdokkaan vähimmäisliikevaihdon määrää koskevaa vaatimusta.

Valittaja on lisäksi toimittanut voimavara-alihankkijansa osalta ESPD-vastauksen, jossa on ilmoitettu virheellinen hankintamenettely ja hankinnan otsikko. ESPD-lomakkeessa ei ole ollut hankintayksikön pyytämiä tietoja pakollisten poissulkemisperusteiden osalta. Lisäksi alihankkijan osalta on vastattu kieltävästi kysymykseen siitä, täyttääkö talouden toimija puolueettomat ja syrjimättömät perusteet tai säännöt, joita sovelletaan ehdokkaiden määrän vähentämiseksi.

ESPD-tietojen puuttumisessa on ollut kyse olennaisesta tiedosta, eikä hankintayksiköllä ole ollut oikeutta tai velvollisuutta pyytää valittajaa täydentämään puuttuvia tietoja.

Vastaselitys

Valittaja on esittänyt, että päätoteuttaja, pääurakoitsija ja päävastuullinen urakoitsija ovat eri asioita, mikäli termejä ei ole tarkemmin määritelty. Päävastuullinen urakoitsija voi tarkoittaa mitä tahansa urakoitsijaa, joka toteuttaa työtä pääosin tai pääasiallisesti sekä vastaa tästä työstään. Jos tällainen kokenut urakoitsija on ollut mukana toteutuksessa, referenssivaatimus on täyttynyt.

Muut kirjelmät

Turun Satama Oy on esittänyt selvityksen hankintapäätöksen ja hankintasopimuksen tekemisestä ja erittelyn oikeudenkäyntikuluvaatimuksestaan.

Valittaja on esittänyt, että hankintayksikön oikeudenkäyntikulujen määrä voi olla oikeudenkäyntikuluerittely huomioiden enintään 700 euroa. Hankintayksikön oikeudenkäyntikuluvaatimuksessa ei ole perusteltu, miten korkeaan tuntihintaan on päädytty. Hankintayksikön asiaan käyttämä tuntimäärä on voinut olla enintään puolet valittajan asiamiehen asiaan käyttämästä ajasta eli korkeintaan 14 tuntia ja tuntihinta korkeintaan 50 euroa.

Markkinaoikeuden ratkaisu

Perustelut

Kysymyksenasettelu ja oikeusohjeet

Asiassa on ensin arvioitava, ovatko hankinta-asiakirjat olleet valittajan esittämällä tavalla epäselviä ja ristiriitaisia. Asiassa on tarvittaessa lisäksi arvioitava, onko hankintayksikkö menetellyt hankintasäännösten vastaisesti arvioidessaan soveltuvuusvaatimusten täyttymistä ja sulkiessaan valittajan tarjouskilpailusta puuttuvan soveltuvuuden vuoksi.

Vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (erityisalojen hankintalaki) 2 §:n 2 momentin mukaan hankintayksiköiden on pyrittävä järjestämään hankintatoimintansa siten, että hankintoja voidaan toteuttaa mahdollisimman taloudellisesti, laadukkaasti ja suunnitelmallisesti olemassa olevat kilpailuolosuhteet hyväksi käyttäen ja ympäristö- ja sosiaaliset näkökohdat huomioon ottaen.

Erityisalojen hankintalain 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Erityisalojen hankintalain 37 §:n 1 momentin mukaan rajoitetussa menettelyssä hankintayksikkö julkaisee ilmoituksen hankinnasta, johon kaikki halukkaat toimittajat voivat pyytää saada osallistua. Ainoastaan hankintayksikön valitsemat ehdokkaat voivat tehdä tarjouksen.

Saman pykälän 2 momentin mukaan rajoitetussa menettelyssä hankintayksikkö voi ennalta rajata niiden ehdokkaiden määrää, joilta pyydetään tarjous. Tarjoajiksi kutsuttavien ehdokkaiden vähimmäismäärä sekä tarvittaessa enimmäismäärä on ilmoitettava hankintailmoituksessa. Tarjoajiksi hyväksyttävät ehdokkaat on valittava noudattamalla hankintailmoituksessa esitettyjä soveltuvuuden vähimmäisvaatimuksia sekä arviointiperusteita. Hankintayksikkö ei saa ottaa menettelyyn ehdokkaita, jotka eivät ole toimittaneet osallistumishakemusta tai jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vaatimuksia. Ehdokkaita on kutsuttava menettelyyn hankinnan kokoon ja laatuun nähden riittävä määrä todellisen kilpailun varmistamiseksi.

Erityisalojen hankintalain 71 §:n 1 momentin mukaan tarjouspyyntö, neuvottelukutsu ja niiden liitteet on laadittava niin selviksi, että niiden perusteella voidaan antaa keskenään vertailukelpoisia tarjouksia.

Erityisalojen hankintalain 72 §:n 1 momentin mukaan tarjouspyynnössä, hankintailmoituksessa, ehdokkaille osoitetussa kutsussa tai niiden liitteissä on oltava ehdokkaiden tai tarjoajien taloudellista ja rahoituksellista tilannetta, teknistä soveltuvuutta ja ammatillista pätevyyttä koskevat ja muut vaatimukset sekä pyyntö täydentää yhteinen eurooppalainen hankinta-asiakirja ja luettelo asiakirjoista, joita ehdokkaan tai tarjoajan sekä tarjouskilpailun voittaneen tarjoajan on soveltuvuuden arviointia varten toimitettava (kohta 8).

Erityisalojen hankintalain 83 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on valittava ehdokkaat ja tarjoajat etukäteen ilmoitettujen puolueettomien perusteiden mukaisesti. Hankintayksikön on suljettava pois sellaiset tarjoajat tai ehdokkaat, jotka eivät täytä näitä ehtoja. Ehdokkaan ja tarjoajan valintaperusteiden on oltava toimittajien saatavilla. Saman pykälän 2 momentin mukaan hankintayksikkö voi soveltaa ehdokkaan ja tarjoajan soveltuvuuden arviointiin ja valintaan muun ohella julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) 85 §:ssä säädettyjä taloudelliseen ja rahoitukselliseen tilanteeseen liittyviä vaatimuksia sekä 86 §:ssä säädettyjä teknistä suorituskykyä ja ammatillista pätevyyttä koskevia vaatimuksia.

Hankintalain 85 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia, joilla varmistetaan, että ehdokkailla ja tarjoajilla on hankintasopimuksen toteuttamiseen tarvittavat taloudelliset ja rahoitusta koskevat voimavarat. Tätä varten hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia vähimmäisliikevaihdosta tai varojen ja velkojen välisestä suhteesta.

Hankintalain 86 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia, joilla varmistetaan, että ehdokkailla ja tarjoajilla on tarvittavat henkilöstö- ja tekniset voimavarat ja kokemusta hankintasopimuksen toteuttamiseksi hankintayksikön edellyttämällä tasolla. Hankintayksikkö voi vaatia, että riittävä kokemus osoitetaan viittaamalla aiemmin toteutettuihin sopimuksiin. Pykälän 2 momentin mukaan hankinnoissa, joiden kohteena on kokoonpano- tai asennustoimia edellyttäviä tavaroita, palveluja tai rakennusurakoita, ehdokkaiden ja tarjoajien ammatillinen pätevyys palvelujen suorittamiseksi tai asennustoimien taikka rakennusurakan toteuttamiseksi voidaan arvioida ammattitaidon, kokemuksen ja luotettavuuden perusteella.

Erityisalojen hankintalain 90 §:n 2 momentin mukaan ehdokas tai tarjoaja voi käyttää hankinnan toteuttamiseen muiden yksiköiden voimavaroja riippumatta niiden välisten suhteiden oikeudellisesta luonteesta. Ryhmittymä voi käyttää hankinnan toteuttamiseen ryhmittymään kuuluvien tai muiden yksiköiden voimavaroja. Muiden yksiköiden henkilöstön pätevyyteen ja kokemukseen liittyviä voimavaroja voidaan käyttää hyväksi vain, jos kyseiset muut yksiköt suorittavat hankinnan kohteena olevat rakennusurakat tai palvelut taikka osan niistä. Ehdokkaan tai tarjoajan taikka niiden ryhmittymän on osoitettava hankintayksikölle taloudellista ja rahoituksellista tilannetta, teknistä suorituskykyä ja ammatillista pätevyyttä koskevien sekä muiden vaatimusten täyttyminen. Näyttönä voidaan käyttää yritysten välisiä sopimuksia tai muita sitoumuksia, joilla osoitetaan, että vaaditut edellytykset täyttävät voimavarat ovat ehdokkaiden tai tarjoajien taikka ryhmittymän käytettävissä.

Hankinta-asiakirjat ja hankintamenettely keskeisiltä osin

Hankinnassa on ollut kyse rajoitetulla menettelyllä toteutettavasta Ferry Terminal Turku -hankeen
FTT S1 -laituriurakasta.

Tarjouspyynnön kohdassa ”Tarjouspyyntö” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Hankinta kilpailutetaan rajoitetulla menettelyllä ja kutsumme alalla toimivat laiturirakentajat osallistumaan hankintaamme jättämällä ensivaiheessa osallistumishakemuksen ja ESPDvastauksen.

Tarjous pyydetään vain mukaan menettelyyn hyväksytyiltä urakoitsijoilta. Tarjouspyyntöaineisto (kaupalliset ja tekniset asiakirjat) on hankintailmoituksen liitteenä.

Urakoitsija toimii kohteessa pääurakoitsijana ja päätoteuttajana.”

Tarjouspyynnön kohdassa ”2. Urakoitsijaa koskevat vaatimukset” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Kaikki urakoitsijaa koskevat vaatimukset on esitetty hankintailmoituksen yhteydessä julkaistuissa ESPD-tiedoissa. Selvyyden vuoksi liikevaihtovaatimus, vastuuvakuutus ja referenssivaatimus on toistettu alla. Muut ESPD:llä esitetyt vaatimukset koskevat etenkin harmaan talouden torjuntaa. Vaatimukset ovat urakoitsijalle pakollisia ja velvoittavat urakoitsijaa koko sopimuskauden ajan.

[ — — ]

Pyydämme kiinnittämään erityistä huomioita ESPD-vastauksen toimittamiseen. ESPD-lomakkeen puuttuminen johtaa tarjouksen hylkäämiseen.

Jos urakoitsija osallistuu ryhmittymänä tai vetoaa alihankkijoiden voimavaroihin urakoitsijaa koskevat vaatimukset täyttääkseen, ryhmittymän kaikkien jäsenten sekä näiden nk. voimavara-alihankkijoiden on toimitettava oma ESPD-vastaus osallistumishakemuksen mukana. (Ks. kohta 3, Osallistuminen ryhmittymänä tai alihankkijoiden kanssa)

Tilaajalla on oikeus tarkastaa kaikkien osallistumishakemuksessa ja myöhemmin tarjouksessa annettujen tietojen oikeellisuus käytettävissä olevilla keinoilla, kuten esimerkiksi referenssissä ilmoitetun yhteyshenkilön kuulemisella, referenssin laskutustietojen ja/tai pöytäkirjojen avulla, tiedonhaulla ja selvityksillä.

Liikevaihtovaatimus

Ehdokkaan liikevaihto on vahvistettujen tilinpäätösten mukaan vähintään 30 M€ per vuosi viimeiseltä kolmelta vuodelta.

Jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä, edellä esitetty liikevaihtovaatimus koskee kaikkia ryhmittymän jäseniä erikseen, sillä ryhmittymä vastaa sopimuksen toteuttamisesta yhteisvastuullisesti.

[ — — ]

Pakolliset referenssivaatimukset

Ehdokkaalla on aiempaa kokemusta vastaavanlaisesta urakoinnista. Sen osoittaakseen ehdokkaalla on oltava alla esitetyt referenssit. Jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin, joukon päävastuullisen urakoitsijan on täytettävä referenssivaatimukset 1 ja 2.

Ehdokas voi käyttää samaa referenssihanketta useiden kohtien täyttämiseen, jos kyseinen referenssihanke täyttää kyseisen kohdan vaatimukset.

Kaikki referenssit ilmoitetaan Osallistumishakemuksessa. Referenssejä ei tarvitse ilmoittaa lisäksi ESPD-tiedoissa, vaikka siellä on myös kohta niiden täyttämistä varten.

1. Referenssi infrastruktuurihankkeesta

Ehdokkaalla* tulee olla vähintään seuraavat vaatimukset täyttävä referenssi:

- Ehdokas* on ollut pääurakoitsijana urakassa, joka on ollut paalutusta sisältävä infrastruktuurihanke ja urakan taloudellisen loppuselvityksen mukainen urakkahinta on ollut vähintään 10 miljoonaa euroa (alv 0 %);

- Urakka on hyväksytysti vastaanotettu 1.6.2014 jälkeen ja viimeistään 1.6.2024.

*) Jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin, joukon päävastuullisen urakoitsijan on täytettävä tämä referenssivaatimus.

2. Referenssi satamalaiturista

Ehdokkaalla* tulee olla vähintään seuraavat vaatimukset täyttävä referenssi:

- Ehdokas* on ollut pääurakoitsijana urakassa, joka on ollut kauppamerenkulun laiturihanke ja jossa on ollut haraussyvyys vähintään -8,0 m;

- Urakka on hyväksytysti vastaanotettu 1.6.2014 jälkeen ja viimeistään 1.6.2024.

*) Jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin, joukon päävastuullisen urakoitsijan on täytettävä tämä referenssivaatimus.”

Tarjouspyynnön kohdassa ”3. Osallistuminen ryhmittymänä tai alihankkijoiden kanssa” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Voimavara-alihankkijat ja muut alihankkijat

Alihankkijan toiminnasta pääsopimuskumppani vastaa tilaajalle aina kuten omastaan.

Jos urakoitsija hyödyntää alihankkijaa täyttääkseen urakoitsijaa koskevat vaatimukset (esimerkiksi referenssivaatimuksen), hankintalainsäädäntö käyttää tällaisesta alihankkijasta termiä ’alihankkija, jonka voimavaroihin tarjoaja vetoaa’. Tällainen alihankkija on nimettävä jo osallistumishakemuksessa ja tällaisen alihankkijan on toimitettava ESPD-vastaus osallistumishakemuksen mukana. Tällaisen alihankkijan on myös tosiasiallisesti osallistuttava urakan toteutukseen sopimuskaudella, eikä alihankkijaa todennäköisesti ole mahdollista vaihtaa sopimuskauden aikana.

Sen sijaan siinä tapauksessa, että urakoitsija täyttää itse kaikki urakoitsijaa koskevat vaatimukset, mutta aikoo muutoin käyttää alihankintaa sopimuskauden aikana, alihankkijaa ei ole tarpeen nimetä vielä osallistumisvaiheessa. Näitä alihankkijoita on myös mahdollista vaihtaa sopimuskaudella.”

Tarjouspyynnön kohdassa ”5. Osallistumisohjeet” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Osallistumisvaiheessa jätetään:

1. Osallistumishakemuslomake (’1. Liite 1 FTT S1 Osallistumishakemuslomake’),

2. ESPD-vastaus (tiedot täytetään Hilmassa, lomake tallennetaan itse pdf-muodossa SokoBidiin; Huom: ryhmittymän jäseniltä ja voimavara-alihankkijoilta kultakin omansa),

3. Tarvittaessa selvitys ryhmittymästä ja/tai voimavara-alihankkijoista.

Tarjous pyydetään vain mukaan tarjouskilpailuun hyväksytyiltä urakoitsijoilta.”

ESPD-lomakkeen IV osan kohdan ”Tarjoajan valintaperusteet” alakohdassa ”Taloudellinen tilanne ja rahoitusasema” on todettu seuraavaa:

”Yleinen vuotuinen liikevaihto

Tarjoajan yleinen vuotuinen liikevaihto edeltäviltä tilikausilta (1 = edeltävä tilikausi, 2 = sitä edeltävä tilikausi jne.). Lisää tilikausia painamalla ’lisää uusi’.

Vähimmäisvaatimus - 30000000 EUR

Vähimmäisvaatimus - 30000000 EUR

Vähimmäisvaatimus - 30000000 EUR”.

Saman kohdan alakohdassa ”Tekninen ja ammatillinen pätevyys” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Rakennusurakat: Tarjoaja on suorittanut alla vaadittuna aikana seuraavan tyyppiset työt:

Aikaisemman kokemuksen (referenssien) vähimmäismäärä

- 5

Vaatimus

- Ehdokkaalla on aiempaa kokemusta vastaavanlaisesta urakoinnista. Sen osoittaakseen ehdokkaalla on 28.6.2024 oltava alla esitetyt referenssit 1 — 5. Jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin, joukon päävastuullisen urakoitsijan on täytettävä referenssivaatimukset 1 ja 2. Ehdokas voi käyttää samaa referenssihanketta useiden kohtien täyttämiseen, jos kyseinen referenssihanke täyttää kyseisen kohdan vaatimukset.

Kaikki referenssit ilmoitetaan Osallistumishakemuslomakkeella. Referenssejä ei tarvitse ilmoittaa lisäksi ESPD-tiedoissa.

Vaatimus

- 1. Referenssi infrastruktuurihankkeesta

Ehdokkaalla* tulee olla vähintään seuraavat vaatimukset täyttävä referenssi:

- Ehdokas* on ollut pääurakoitsijana urakassa, joka on ollut paalutusta sisältävä infrastruktuurihanke ja urakan taloudellisen loppuselvityksen mukainen urakkahinta on ollut vähintään 10 miljoonaa euroa (alv 0 %);

- Urakka on hyväksytysti vastaanotettu 1.6.2014 jälkeen ja viimeistään 1.6.2024.

*) Jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin, joukon päävastuullisen urakoitsijan on täytettävä tämä referenssivaatimus.

Vaatimus

- 2. Referenssi satamalaiturista

Ehdokkaalla* tulee olla vähintään seuraavat vaatimukset täyttävä referenssi:

- Ehdokas* on ollut pääurakoitsijana urakassa, joka on ollut kauppamerenkulun laiturihanke ja jossa on ollut haraussyvyys vähintään -8,0 m;

- Urakka on hyväksytysti vastaanotettu 1.6.2014 jälkeen ja viimeistään 1.6.2024.

*) Jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin, joukon päävastuullisen urakoitsijan on täytettävä tämä referenssivaatimus.”

Osallistumishakemuslomakkeen kohdassa ”Alihankinnan käyttö” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Ehdokas voi käyttää alihankintaa hankinnan toteuttamiseen.

Jos ehdokas käyttää alihankkijaa pakolliset soveltuvuusvaatimukset täyttääkseen, alihankkija on nimettävä jo osallistumisvaiheessa.

Jos ehdokas käyttää alihankkijaa muuten, mutta täyttää itse soveltuvuusvaatimukset, alihankkijan voi nimetä vasta sopimuskauden aikana.

(Ks. tarkemmin Tarjouspyynnön kohta 3)

Vetoaako ehdokas alihankkijan voimavaroihin soveltuvuusvaatimukset täyttääkseen?

Kyllä Ei

Jos vastaus on Kyllä, liitä osallistumishakemuksen mukaan selvitys alihankkijasta ja heidän työosuudestaan. Huomaa, että myös tällaisen alihankkijan on toimitettava ESPD-lomake.

Selvitys alihankkijasta, jonka voimavaroihin vetoamme, on liitteenä numero:

(Jos voimavaroihin ei vedota, mutta alihankkijaa käytetään muuten, alihankkijan voi nimetä myöhemmin.)”

Osallistumishakemuslomakkeen kohdassa ”Referenssit” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Ohjeet:

- Ilmoita kaikki referenssit tällä lomakkeella, omia vapaamuotoisia selvityksiä ei huomioida.

- Pyydämme huomioimaan, että hankintalainsäädännöstä johtuen uusia referenssejä ei voi toimittaa myöhemmin, vaan kaikki referenssit on ilmoitettava osallistumishakemuksen mukana.

- Referenssivaatimukset on kuvattu hankintailmoituksen yhteydessä julkaistulla ESPD-lomakkeella sekä Tarjouspyynnön kohdassa 2.”

Saman kohdan alakohdassa ”1. Referenssi infrastruktuurihankkeesta” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Ehdokkaalla tulee olla vähintään seuraavat vaatimukset täyttävä referenssi:

- Ehdokas on ollut hankkeessa pääurakoitsijana.

[ — — ]

Jos osallistumishakemus on tehty ryhmittymänä / alihankkijan kanssa, ilmoita kenen referenssistä on kyse:

Ehdokas on toiminut hankkeessa pääurakoitsijana:

Kyllä

Ei”.

Valittaja on ilmoittanut osallistumishakemuslomakkeensa kyseisessä kohdassa, että kyse on ollut Ralf Ajalin Oy:n hankkeesta ja että ehdokas on toiminut hankkeessa pääurakoitsijana.

Saman kohdan alakohdassa ”2. Referenssi satamalaiturista” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Ehdokkaalla tulee olla vähintään seuraavat vaatimukset täyttävä referenssi:

- Ehdokas on ollut hankkeessa pääurakoitsijana.

[ — — ]

Jos osallistumishakemus on tehty ryhmittymänä / alihankkijan kanssa, ilmoita kenen referenssistä on kyse:

Ehdokas on toiminut hankkeessa pääurakoitsijana:

Kyllä

Ei”.

Valittaja on ilmoittanut osallistumishakemuslomakkeensa kyseisessä kohdassa, että kyse on ollut sen ilmoittaman voimavara-alihankkijan referenssistä ja että ehdokas on toiminut hankkeessa pääurakoitsijana.

Hankintayksikkö on sulkenut valittajan tarjouskilpailusta 24.7.2024 tekemällään päätöksellä. Päätöksen perusteluissa on todettu seuraavaa:

”Kiitämme osallistumisestanne kilpailutukseemme. Valitettavasti osallistumishakemuksenne ei täyttänyt tarjouspyynnössä asetettuja vaatimuksia, eikä teitä voitu valita mukaan tarjoajaksi.

Osallistumishakemus on tehty Ralf Ajalin Oy:n nimissä ja [ — — ] on nimetty alihankkijaksi, jonka voimavaroihin vetoatte.

Tarjouspyynnössä esitetyllä tavalla osa urakoitsijaa koskevista vaatimuksista on kohdistettu pääurakoitsijaan. Tällaisia ovat liikevaihtovaatimus 30 M€ per vuosi kolmelta viimeiseltä vuodelta sekä referenssivaatimukset 1 & 2. Liikevaihtovaatimuksen yhteydessä on kuvattu vaatimuksen täyttämistä myös siinä tapauksessa, että hakemus tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin.

Referenssivaatimukset 1 & 2 eli referenssit infrastruktuurihankkeesta ja satamalaiturista on kohdistettu pääurakoitsijaan, ja tarjouspyynnössä sekä ESPD-tiedoissa on todettu näiden yhteydessä nimenomaisesti: ’Jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin, joukon päävastuullisen urakoitsijan on täytettävä tämä vaatimus.’

ESPD-vastauksessanne Ralf Ajalin Oy:n liikevaihdoksi on ilmoitettu 21 132 000 €. Se jää alle vaaditun 30 M€.

Osallistumislomakkeella referenssi satamalaiturista (referenssi 2) on voimavara-alihankkijanne kohde. Tämä ei täytä tarjouspyynnössä asetettua vaatimusta, jonka mukaan päävastuullisen urakoitsijan on täytettävä referenssivaatimus 2 itse.

Valitettavasti myös voimavara-alihankkijanne ESPD-tiedoissa on puutteita. Lomakkeelta puuttuu kokonaan varsinaisia poissulkemisperusteita koskeva osa (toimitetussa lomakkeessa otsikko ’Part III: Exclusion grounds’).

Hankintalainsäädännön johdosta kokonaan puuttuvien tietojen toimittaminen tai esimerkiksi referenssien muuttaminen ei ole mahdollista. Ehdokkaiden tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi joudumme sulkemaan osallistumishakemuksenne tarjouskilpailusta.

Kiitämme mielenkiinnostanne tarjouskilpailuamme kohtaan.”

Hankinta-asiakirjojen epäselvyys

Asiassa on ensin arvioitava valittajan hankinta-asiakirjojen epäselvyydestä ja ristiriitaisuudesta esittämää.

Valittaja on esittänyt, että osallistumishakemuslomakkeessa olisi tullut yksiselitteisesti mainita, mikäli jokin siinä mainittu edellytys voidaan täyttää vain päävastuullisen urakoitsijan omilla tiedoilla tai referensseillä. Valittajan mukaan sitä ei olisi tullut sulkea tarjouskilpailusta osallistumishakemuksen ulkopuolisilla ja epäselvillä rajoituksilla. Valittajan mukaan tarjouspyynnön referenssivaatimuksessa 2 ei ole edellytetty, että pääurakoitsijan olisi tullut itse täyttää kyseinen referenssivaatimus.

Hankintayksikkö on esittänyt, että tarjouspyynnössä ja ESPD-tiedoissa on selkeästi ilmoitettu, että päävastuullisen urakoitsijan on täytettävä referenssivaatimukset 1 ja 2 siinäkin tapauksessa, että osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin.

Markkinaoikeus toteaa, että edellä todetulla tavalla ESPD-lomakkeessa ja tarjouspyynnössä on yhtenevästi edellytetty, että jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin, joukon päävastuullisen urakoitsijan on täytettävä referenssivaatimukset 1 ja 2. Tarjouspyynnön mukaan kaikki referenssit on tullut ilmoittaa osallistumishakemuksessa, ja osallistumishakemuslomakkeen ohjeissa on erikseen todettu, että referenssivaatimukset on kuvattu hankintailmoituksen yhteydessä julkaistussa tarjouspyynnössä ja ESPD-lomakkeessa.

Hankinta-asiakirjojen ei ole katsottava olleen epäselviä tai ristiriitaisia sillä perusteella, että referenssivaatimuksia on kuvattu tarjouspyynnössä ja ESPD-lomakkeessa laajemmin kuin osallistumishakemuslomakkeessa, eikä tarjoajille ole katsottava jääneen hankinta-asiakirjat kokonaisuutena huomioon ottaen epäselväksi referenssivaatimuksien sisältö tai se, mitä tietoja niiden on referenssivaatimuksista tullut toimittaa.

Markkinaoikeus katsoo lisäksi, että alalla ammattimaisina elinkeinonharjoittajina toimivien tarjoajien on tullut tarjouspyynnön, ESPD-lomakkeen ja osallistumishakemuslomakkeen perusteella ymmärtää, että joukon päävastuullisen urakoitsijan on tullut itse täyttää referenssivaatimukset 1 ja 2, jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin.

Valittaja on lisäksi esittänyt, että hankinta-asiakirjoissa ei ole ollut mainintaa siitä, ettei liikevaihtotiedon osalta ole voinut vedota voimavara-alihankkijan liikevaihtotietoon, eikä tarjouspyynnössä ole mainittu sitä, miten kyseinen kohta on tullut täyttää. Hankinta-asiakirjat ovat siten olleet tältä osin valittajan mukaan ristiriitaisia.

Hankintayksikkö on esittänyt, että liikevaihtovaatimuksen muotoilusta ilmenee, että vaatimus koskee ehdokasta itseään ja sitä on tarkennettu kuvaamalla, miten se tulee täyttää, jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin.

Edellä todetulla tavalla ESPD-lomakkeessa on edellytetty, että tarjoajan yleinen vuotuinen liikevaihto edeltäviltä tilikausilta on ollut vähintään 30.000.000 euroa. Tarjouspyynnön mukaan kaikki urakoitsijaa koskevat vaatimukset on esitetty hankintailmoituksen yhteydessä julkaistuissa ESPD-tiedoissa, mutta selvyyden vuoksi muun ohella liikevaihtovaatimus on toistettu tarjouspyynnössä. Tarjouspyynnön mukaan ehdokkaan liikevaihdon on tullut olla vahvistettujen tilinpäätösten mukaan vähintään 30.000.000 euroa per vuosi viimeiseltä kolmelta vuodelta.

Markkinaoikeus toteaa, että hankintayksikön on tullut erityisalojen hankintalain 85 §:n mukaisesti käyttää ESPD-lomaketta alustavana näyttönä siitä, että tarjoaja täyttää erityisalojen hankintalain mukaiset soveltuvuusvaatimukset. Hankintayksikön käyttämästä ESPD-lomakkeesta ei ole käynyt ilmi liikevaihtovaatimuksen täsmällisempi sisältö. Markkinaoikeus katsoo, että liikevaihtoa koskevat vaatimukset eivät ole kuitenkaan olleet ESPD-lomakkeessa ja tarjouspyynnössä ristiriitaisia, vaan tarjouspyynnössä esitetyt yksityiskohtaisemmat vaatimukset ovat täydentäneet ESPD-lomakkeessa todettua.

Alalla ammattimaisina elinkeinonharjoittajina toimivien tarjoajien on siten tullut hankinta-asiakirjojen perusteella ymmärtää, että ehdokkaan oman vuotuisen liikevaihdon on tullut olla vähintään 30.000.000 euroa per vuosi viimeiseltä kolmelta vuodelta.

Markkinaoikeus katsoo edellä sanottuun nähden, etteivät hankinta-asiakirjat ole olleet valittajan esittämällä tavalla epäselviä tai ristiriitaisia.

Valittajan soveltuvuus

Asiassa on vielä arvioitava, onko hankintayksikkö menetellyt hankintasäännösten vastaisesti arvioidessaan valittajan ilmoittamia referenssejä ja sulkiessaan valittajan tarjouskilpailusta puuttuvan referenssin vuoksi.

Valittaja on esittänyt, että sen osallistumishakemuksessaan ilmoittamien tietojen olisi tullut katsoa täyttävän hankinta-asiakirjoissa asetetut soveltuvuusvaatimukset, eikä valittajaa olisi tullut sulkea tarjouskilpailusta.

Hankintayksikkö on esittänyt, että valittaja on vedonnut osallistumishakemuksessaan satamalaituria koskevan referenssin 2 osalta alihankkijansa voimavaroihin. Hankintayksikkö on ollut velvollinen sulkemaan valittajan tarjouskilpailusta, koska ilmoitettu referenssi ei ole täyttänyt hankinta-asiakirjoissa asetettua referenssivaatimusta.

Markkinaoikeus on edellä katsonut, että alan ammattimaisen tarjoajan on tullut ESPD-lomakkeen, tarjouspyynnön ja osallistumishakemuslomakkeen perusteella ymmärtää, että joukon päävastuullisen urakoitsijan on tullut täyttää referenssivaatimukset 1 ja 2, jos osallistuminen tehdään ryhmittymänä tai vetoamalla alihankkijan voimavaroihin.

Asiassa valittajan tarjousasiakirjoista esitetyn selvityksen perusteella valittajan on ollut tarkoitus toimia hankinnan kohteena olevan rakennusurakan päävastuullisena urakoitsijana. Valittaja on ilmoittanut osallistumishakemuksessaan referenssivaatimuksen 2 osalta alihankkijansa referenssin, eikä se ole siten täyttänyt referenssivaatimusta 2 hankinta-asiakirjoissa edellytetyllä tavalla.

Edellä todetun perusteella markkinaoikeus katsoo, ettei hankintayksikkö ole menetellyt hankintasäännösten vastaisesti arvioidessaan valittajan ilmoittamia referenssejä ja sulkiessaan valittajan tarjouskilpailusta puuttuvan referenssin perusteella.

Markkinaoikeus katsoo lisäksi, että valittaja ei ole täyttänyt hankinta-asiakirjoissa asetettua ehdokkaan vähimmäisliikevaihtoa koskevaa vaatimusta, jonka mukaan ehdokkaan oman vuotuisen liikevaihdon on tullut olla vähintään 30.000.000 euroa vuodessa viimeiseltä kolmelta vuodelta.

Koska hankintayksikkö on voinut sulkea valittajan tarjouskilpailusta puuttuvan referenssin perusteella, ei asiassa ole enää tarpeen lausua siitä, onko hankintayksikkö voinut sulkea valittajan tarjouskilpailusta myös sen alihankkijaa koskevan ESPD-lomakkeen virheellisyyden perusteella.

Johtopäätös

Edellä mainituilla perusteilla hankintayksikkö ei ole menetellyt hankinnassaan valittajan esittämin tavoin hankintasäännösten vastaisesti. Valitus on näin ollen hylättävä.

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

Erityisalojen hankintalain 128 §:n nojalla sovellettavan hankintalain 149 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan muutoin, mitä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 — 101 §:ssä säädetään, ei kuitenkaan 95 §:n 3 momenttia.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 1 momentin mukaan oikeudenkäynnin osapuoli on velvollinen korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Pykälän 2 momentin mukaan korvausvelvollisuuden kohtuullisuutta arvioitaessa voidaan lisäksi ottaa huomioon asian oikeudellinen epäselvyys, osapuolten toiminta ja asian merkitys asianosaiselle.

Asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen olisi kohtuutonta, jos hankintayksikkö joutuisi itse vastaamaan kokonaan oikeudenkäyntikuluistaan. Valittaja on näin ollen velvoitettava korvaamaan hankintayksikön oikeudenkäyntikulut markkinaoikeuden asian laatuun ja laajuuteen nähden kohtuulliseksi harkitsemalla määrällä.

Asian näin päättyessä valittaja saa itse vastata oikeudenkäyntikuluistaan.

Lopputulos

Markkinaoikeus hylkää valituksen.

Markkinaoikeus velvoittaa Ralf Ajalin Oy:n korvaamaan Turun Satama Oy:n oikeudenkäyntikulut 5.000 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.

Muutoksenhaku

Vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 128 §:n nojalla sovellettavan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 165 §:n mukaan tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 128 §:n nojalla sovellettavan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 168 §:n 1 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.

Valitusosoitus on liitteenä.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Petri Rinkinen, Ville Parkkari ja Jaakko Ritvala.

Huomaa

Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Top of page