MAO:20/14
- Keywords
- Kouvolan kaupunki, puhdistamolietteen käsittelypalvelut, julkinen hankinta, erityisalan hankintayksikkö, sidossuhde, valituksen tutkiminen, kilpailuttamisvelvollisuus, tehottomuusseuraamus
- Year of case
- 2014
- Date of Issue
- Register number
- 312/13/JH
ASIAN TAUSTA
Kouvolan kaupungin Kouvolan Vesi -liikelaitos (jäljempänä myös Kouvolan Vesi tai hankintayksikkö) ja Kymen Bioenergia Oy ovat 27.4.2009 allekirjoittaneet puhdistamolietteen toimitussopimuksen, jonka mukaan Kymen Bioenergia Oy sitoutuu vastaanottamaan kaiken Kouvolan Vesi liikelaitoksen Mäkikylän puhdistamolla syntyvän puhdistamolietteen.
Kouvolan kaupungin Kouvolan Vesi -liikelaitoksen johtokunta on 17.6.2013 tekemällään päätöksellä § 60 hyväksynyt uuden tarkennetun puhdistamolietteen toimitussopimuksen ja valtuuttanut vesihuoltojohtajan allekirjoittamaan kyseisen sopimuksen.
Kouvolan kaupungin Kouvolan Vesi -liikelaitoksen johtokunta on 28.6.2013 tekemällään päätöksellä § 65 korottanut Kymen Bioenergia Oy:n porttimaksun 69 euroon lietetonnia kohti 1.10.2013 alkaen.
Kouvolan kaupungin Kouvolan Vesi -liikelaitos ja Kymen Bioenergia Oy ovat 28.6.2013 allekirjoittaneet puhdistamolietteen toimittamisesta ja vastaanottamisesta sopimuksen, joka on korvannut edellä mainitun 27.4.2009 allekirjoitetun puhdistamolietteen toimitussopimuksen. Sopimuksen mukaan Kymen Bioenergia Oy vastaanottaa kaiken Kouvolan kaupungin Kouvolan Vesi -liikelaitoksen toimittaman puhdistamolietteen sekä huolehtii lietteen käsittelystä ja loppusijoituksesta. Sopimuksessa porttimaksun määräksi on sovittu 69 euroa lietetonnia kohti 1.10.2013 alkaen. Sopimus on voimassa vuoteen 2025 asti, minkä jälkeen se muuttuu toistaiseksi voimassaolevaksi.
Edellä mainitun sopimuksen kohteena olevasta puhdistamolietteen käsittelypalvelusta ei ole järjestetty tarjouskilpailua.
Markkinaoikeus on 25.7.2013 antamallaan päätöksellä hylännyt Kouvolan kaupungin vaatimuksen Kouvolan kaupungin Kouvolan Vesi liikelaitoksen johtokunnan 28.6.2013 tekemän päätöksen § 65 täytäntöönpanon sallimisesta.
ASIAN KÄSITTELY MARKKINAOIKEUDESSA
Valitus
Vaatimukset
Suomen Ekolannoite Oy on valituksessaan ja sen täydennyksessä vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa Kouvolan Veden puhdistamolietteen käsittelypalveluja koskevan suorahankintapäätöksen ja kieltää hankintayksikköä tekemästä hankintasopimusta tai muullakaan tavalla jatkamasta virheellistä hankintamenettelyä. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus määrää hankintayksikölle tehottomuusseuraamuksen tehdyn hankintasopimuksen osalta tai toissijaisesti lyhentää hankintasopimuksen sopimuskauden päättymään määräämänsä ajan kuluttua ja määrää hankintayksikön maksamaan valtiolle seuraamusmaksun sekä määrää hankintayksikön maksamaan valittajalle hyvitysmaksuna 100.000 euroa viivästyskorkoineen. Valittaja on vielä vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut 4.797 eurolla viivästyskorkoineen.
Perusteet
Hankintayksikkö on menetellyt hankintasäännösten vastaisesti, kun se ei ole järjestänyt nyt kysymyksessä olevasta hankinnasta kilpailutusta.
Kouvolan Vesi on 28.6.2013 tekemällään päätöksellä § 65 korottanut Kymen Bioenergia Oy:lle puhdistamolietteen käsittelystä maksettavan porttimaksun 69 euroon lietetonnia kohti 1.10.2013 alkaen. Kouvolan Veden ja Kymen Bioenergia Oy:n välisen aiemman puhdistamolietteen toimitussopimuksen mukainen porttimaksu on ollut 50,40 euroa lietetonnia kohti, joten nyt kysymyksessä oleva korotus on ollut noin 37 prosenttia. Näin ollen Kouvolan Veden ja Kymen Bioenergia Oy:n välinen puhdistamolietteen toimitussopimus on muuttunut olennaisesti, ja hankinta olisi tullut kilpailuttaa. Valittaja on alalla toimiva yritys, jolla olisi ollut mahdollisuus saada oma tarjouksensa hyväksytyksi oikein toteutetussa hankintamenettelyssä.
Kymen Bioenergia Oy ei ole vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista annetun lain (jäljempänä erityisalojen hankintalaki) 19 §:n mukainen sidosyritys. Näin ollen siltä tapahtuvaan palveluiden hankintaan on sovellettava kyseisen lain säännöksiä. Sidosyrityksen edellytykset eivät täyty, minkä vuoksi hankinta olisi tullut kilpailuttaa erityisalojen hankintalain mukaisesti.
Kymen Bioenergia Oy:tä ei sen yhtiöjärjestyksen mukaan ole perustettu yksinomaan ryhmän sisäiseksi palveluyksiköksi. Lisäksi kaikki Kymen Bioenergia Oy:n tuotteet ovat ennalta rajaamattomalle asiakaspiirille myytäviä tuotteita, jotka kilpailevat vapailla markkinoilla muiden saman alan toimijoiden tuotteiden kanssa.
Hankinnan arvo on ollut yli 800.000 euroa vuodessa, koska lietettä on tarkoitus käsitellä yli 12.000 tonnia vuodessa. Näin ollen hankinnan arvo on ylittänyt erityisalojen hankintalain mukaisen kynnysarvon.
Erityisalojen hankintalain mukaan hankinta saadaan tehdä suorahankintana vain lain 29 §:ssä mainittujen edellytysten täyttyessä. Muussa tapauksessa suorahankinta ei ole mahdollinen. Mikään erityisalojen hankintalain 29 §:ssä mainituista suorahankinnan edellytyksistä ei nyt kysymyksessä olevassa tapauksessa täyty.
Vastine
Vaatimukset
Kouvolan kaupunki on vaatinut, että markkinaoikeus jättää valituksen tutkimatta tai toissijaisesti hylkää sen. Lisäksi Kouvolan kaupunki on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut 11.427,84 eurolla viivästyskorkoineen.
Perusteet
Kymen Bioenergia Oy on erityisalojen hankintalain 19 §:n mukainen Kouvolan kaupungin ja Kouvolan Veden sidosyritys, jolta tehtävään hankintaan ei sovelleta erityisalojen hankintalain tai julkisista hankinnoista annetun lain (jäljempänä hankintalaki) säännöksiä.
Kouvolan Vesi huolehtii vesihuoltolaissa (119/2001) tarkoitetusta vesihuollosta Kouvolan alueella. Se on siten erityisalojen hankintalaissa tarkoitettu hankintayksikkö, jonka hankintoihin sovelletaan erityisalojen hankintalakia. Vesilaitoksen puhdistamolietteen käsittelypalvelu, jonka Kouvolan Vesi hankkii Kymen Bioenergia Oy:ltä, liittyy kiinteästi vesihuoltotoimintaan.
Valitus kohdistuu Kouvolan Veden johtokunnan 28.6.2013 tekemään päätökseen, joka on koskenut Kouvolan Veden ja Kymen Bioenergia Oy:n välillä 27.4.2009 solmittuun puhdistamolietteen toimitussopimukseen tehtyä muutosta. Kouvolan Veden johtokunta on päättänyt niin sanotun porttimaksun eli lietteen käsittelymaksun korotuksesta.
Kymen Bioenergia Oy on Kouvolan kaupungin ja Kouvolan Veden sidosyritys. Kymen Bioenergia Oy:n omistaa Kouvolan Vesi, KSS Energia Oy ja Kymenlaakson Jäte Oy. KSS Energia Oy on Kouvolan kaupungin 100 prosenttisesti omistama yhtiö. Kymenlaakson Jäte Oy on puolestaan kokonaan kuntien omistama yhtiö. Kouvolan kaupungin omistusosuus tästäkin yhtiöstä on 47,44 prosenttia eli merkittävä.
Kouvolan kaupunginhallitus on 17.6.2013 hyväksynyt Kymen Bioenergia Oy:n uuden osakassopimuksen, jonka mukaan yhtiön osakepääomaa on korotettu miljoonasta eurosta 1,5 miljoonaan euroon. Osakassopimus on allekirjoitettu 28.6.2013.
Kymen Bioenergia Oy:n omistusosuudet jakautuvat ennen ja jälkeen osakepääoman korotusta seuraavasti: KSS Energia Oy 60 prosenttia (korotuksen jälkeen 93,78 prosenttia), Kymenlaakson Jäte Oy 10 prosenttia (korotuksen jälkeen 3,24 prosenttia) ja Kouvolan kaupunki 30 prosenttia (korotuksen jälkeen 2,97 prosenttia).
Kouvolan Veden suora ja välillinen omistus Kymen Bioenergia Oy:stä on yhteensä yli 95 prosenttia. Loppujenkin 5 prosentin omistusosuus on kunnilla eli niin erityisalojen hankintalain kuin hankintalain mukaisilla hankintayksiköillä. Kymen Bioenergia Oy:ssä ei ole lainkaan yksityistä omistusta.
Erityisalojen hankintalain 19 §:n mukaan sidosyrityksellä tarkoitetaan sellaista yritystä, jonka vuosittaiset tilinpäätökset yhdistellään hankintayksiköiden tilinpäätösten kanssa kirjanpitolain (1336/1997) mukaisesti. Hallituksen esityksen (HE 50/2006 vp) yksityiskohtaisissa perusteluissa selvennetään, että tilinpäätökset yhdistellään kirjanpitolain 6 luvun mukaan. Kirjanpitolain 6 luvussa säädetään konserni-tilinpäätöksestä.
Konserni muodostuu muun ohella, jos kirjanpitovelvollisella on yhdessä yhden tai useamman tytäryrityksensä kanssa määräysvalta kohdeyrityksessä. Kymen Bioenergia Oy kuuluu KSS Energia Oy -konserniin, joka puolestaan kuuluu Kouvolan kaupunkikonserniin. Yhdessä 100 prosenttisesti omistamansa tytäryhtiön KSS Energia Oy:n kanssa kaupungilla on yli 96 prosentin omistusosuus Kymen Bioenergia Oy:stä. Ennen osakassopimuksen muutostakin kaupungilla oli yli 90 prosentin omistusosuus Kymen Bioenergia Oy:stä. Näin ollen erityisalojen hankintalain 19 §:n sidosyrityksen määritelmä täyttyy tässä tapauksessa.
KSS Energia Oy ja Kouvolan Vesi ovat ostaneet Kymen Bioenergia Oy:n osakkeet biokaasulaitoksen perustamista suunnitelleelta yksityishenkilöltä vuonna 2009. Toiminta on aloitettu kuitenkin vasta vuonna 2011, kun laitos on saatu rakennettua. Yhtiön toimiala on kuvattu yhtiöjärjestyksessä painottaen biokaasun tuotantoa, vaikka tosiasiassa tällä hetkellä päätoimialan muodostaa biojätteiden käsittely.
Kaupparekisterissä Kymen Bioenergia Oy:n päätoimialaksi on merkitty tavanomaisen jätteen keruu. Yhtiöjärjestyksessä yhtiön toimialaksi on kirjattu biokaasun tuotanto ja biokaasun tuotannon yhteydessä syntyvän jäännöksen hyödyntäminen sekä näihin liittyvä liiketoiminta. Lisäksi yhtiöjärjestyksessä on kuvattu, miten biokaasua tuotetaan mädätysprosessissa jätevesilietteestä, teollisuuden, kaupan ja muun vastaavan toiminnan aiheuttamista orgaanisista jätteistä sekä pelloilta saatavasta vihermassasta. Yhtiön toimintaa sidosyrityksenä tulee arvioida yhtiön tosiasiallisen toiminnan perusteella, eikä yhtiöjärjestyksen määräyksillä ole tässä yhteydessä merkittävää painoarvoa.
Kymen Bioenergia Oy saa biokaasun tuottamiseen tarvittavaa jätettä Kouvolan Vedeltä puhdistamolietteen muodossa ja Kymenlaakson Jäte Oy:ltä biojätteenä. Vähäisessä määrin biojätettä vastaanotetaan myös muilta tahoilta, kuten kaupoilta ja elintarviketeollisuudelta.
Jätteen käsittelyn yhteydessä syntyvästä metaanista valmistetaan biokaasua, jonka Kymen Bioenergia Oy myy raakakaasuna KSS Energia Oy:lle hyödynnettäväksi energian tuotannossa. Kymen Bioenergia Oy myy raakakaasua ainoastaan omistajalleen KSS Energia Oy:lle. Jossain määrin biojätteen käsittelyn yhteydessä pystytään valmistamaan myös lannoitteita, joita yhtiö antaa ilmaiseksi ulkopuolisille käytettäväksi maanparannusaineena esimerkiksi maanviljelyssä ja metsätaloudessa. Kymenlaakson Jäte Oy vastaa mädätysjäännöksen jatkokäsittelystä, markkinoinnista ja toimittamisesta lähiseudun pelloille.
Vaikka yhtiön verkkosivujen jätteenkäsittelypalveluiden markkinointi-viestintä kohdistuu avoimelle asiakaskunnalle, muille kuin omistajatahoille myynti on biojätteen ylimääräisen käsittelykapasiteetin myyntiä ja prosessin sivutuotteena syntyvän lannoitteen hyötykäyttöön lahjoittamista. Yhtiön päätoiminta rajoittuu palveluiden tarjontaan omistajilleen.
Kymen Bioenergia Oy:n vuoden 2012 kokonaisliikevaihto on ollut 1.157.155 euroa, joka on jakautunut siten, että Kouvolan Veden puhdistamolietteen osuus on ollut 471.800 euroa, Kymenlaakson Jäte Oy:n biojätteiden osuus 227.395 euroa ja KSS Energia Oy:n raakakaasun osuus 149.657 euroa. Yhteensä omistajille myynti on ollut 848.852 euroa, mikä on muodostanut noin 73 prosenttia liikevaihdosta. Ulkopuolisille myynnin osuus on siten vuonna 2012 ollut noin 26 prosenttia. Edellä mainittu 26 prosenttia on muodostunut porttimaksuista, jotka ovat tärkein tulonlähde Kymen Bioenergia Oy:lle. Maksuja on peritty lähinnä teollisuuden ja kaupan orgaanisista jätteistä, joilla on täytetty syntynyt raaka-ainevaje.
Vuosi 2012 on ollut Kymen Bioenergia Oy:n ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Vuonna 2013 omistajille myynnit tulevat kasvamaan ja ulkopuolisille myynti on puolestaan vähentymässä. Kymen Bioenergia Oy:ltä saadun tiedon mukaan osakaslaskutus tulee nousemaan 85 prosenttiin liikevaihdosta.
Kymen Bioenergia Oy ei ole vielä toiminut kolmea vuotta, joten tässä vaiheessa on ennenaikaista arvioida erityisalojen hankintalain 19 §:n 3 momentin mukaisen liikevaihtovaatimuksen täyttymistä.
Kuultavan lausunto
Kymen Bioenergia Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut 2.945 eurolla viivästyskorkoineen.
Kymen Bioenergia Oy:n toiminta on käynnistetty keväällä 2009. Yhtiön omistusosuudet ovat 16.12.2009 osakeannin jälkeen olleet seuraavat: KSS Energia Oy 60 prosenttia, Kouvolan kaupunki/Kouvolan Vesi 30 prosenttia ja Kymenlaakson Jäte Oy 10 prosenttia. Kouvolan kaupunki omistaa 47,44 prosenttia Kymenlaakson Jäte Oy:n osakkeista. Muut omistajat ovat Kymenlaakson ja lähiseudun kuntia.
Kymen Bioenergia Oy on samaan omistajapiiriin, Kouvolan kaupunkikonserniin kuuluvien tulosyksiköiden sidosyksikkö ja yhteisyritys. Yhtiön liiketoiminta on tiiviisti ja kustannustehokkaasti integroitu KSS Energia Oy:n, Kouvolan Veden ja Kymenlaakson Jäte Oy:n ydinliiketoimintoihin, mistä osakkaat ovat yhteisesti ja sitovasti sopineet osakassopimuksessa ja liiketoimintasuunnitelmassa. Kymen Bioenergia Oy:n hallituksen muodostavat KSS Energia Oy:n, Kouvolan kaupungin ja Kymenlaakson Jäte Oy:n nimeämät edustajat.
Kymen Bioenergia Oy:n tulot koostuvat puhdistamolietteen ja biojätteen porttimaksuista sekä biokaasun (raakakaasun) myynnistä. Kymen Bioenergia Oy:n tulojen jakauma on seuraavanlainen:
Toteuma Ennuste
2012 2014
Kouvolan Vesi 41 % 52 %
Kymenlaakson Jäte Oy 20 % 20 %
KSS Energia Oy 13 % 13 %
Muut tulot 26 % 15 %
Kun Kymen Bioenergia Oy:n liiketoiminta saadaan osakkaiden vahvistaman liiketoimintasuunnitelman mukaiseen kuntoon vuoden 2014 alussa, osakkailta saatavat tulot nousevat keskimäärin 85 prosenttiin liikevaihdosta.
Kymen Bioenergia Oy:n yhtiökokous on 13.8.2013 hyväksynyt suunnatun osakeannin ja sen ehdot. Osakeannin jälkeen omistusosuudet yhtiössä ovat seuraavat: KSS Energia Oy 93,78 prosenttia, Kymenlaakson Jäte Oy 3,24 prosenttia ja Kouvolan kaupunki 2,97 prosenttia.
Kaupunkikonserniin kuuluvien osakeyhtiöiden ja tulosyksiköiden yhteinen tuotanto- ja toimintaprosessi on sellainen toiminnallinen kokonaisuus, jota ei ole mahdollista eikä varsinkaan taloudellisesti mielekästä pilkkoa osaprosesseihin hankintasäännösten mukaista kilpailutusta varten. Kouvolan kaupunkikonsernilla on ollut erittäin painava taloudellinen syy toteuttaa Kymen Bioenergia Oy:n taloudellisen tilan tervehdyttämiseen tähtäävät toimenpiteet.
Vastaselitys
Valittaja on esittänyt, että taloudelliset tekijät ja Kymen Bioenergia Oy:n talouden tervehdyttämistoimenpiteet eivät ole oikeuttaneet hankintasäännöksistä poikkeamista. Hankintayksiköillä ei ole mahdollisuutta jättää hankintasäännöksiä soveltamatta kohtuusarvioinnin perusteella.
Erityisalojen hankintalaki edellyttää, että vähintään 80 prosenttia sidosyrityksen tai yhteisyrityksen kolmen viimeisen vuoden tavarantoimitusten, palvelujen tai rakennusurakoiden keskimääräisestä liikevaihdosta muodostuu toimituksista hankintayksiköille, joihin sillä on sidossuhde. Kymen Bioenergia Oy on myynyt ensimmäisenä kokonaisena tilikautenaan vuonna 2012 tuotteita muille kuin omistajilleen noin 26 prosentin verran ja todennäköisesti myös vuoden 2013 liikevaihdosta yli 20 prosenttia tulee ulkopuolisilta. Kymen Bioenergia Oy:n 28.6.2013 päivätyn osakassopimuksen perusteella ulkopuolisen jätteen määrä tulee kasvamaan nykyisestä, jolloin myös ulkopuolisilta saatavat tulot tulevat kasvamaan.
Kymen Bioenergia Oy:n KSS Energia Oy:ltä ja Kymenlaakson Jäte Oy:ltä saamat tulot on laskettava ulkopuolisilta saaduiksi tuloiksi. Kymen Bioenergia Oy tuottaa raakakaasua, josta joko se itse tai KSS Energia Oy tuottaa lämpöä, sähköä ja liikennepolttoaineeksi sopivaa kaasua. KSS Energia Oy:n tuotteiden asiakaskuntaa ei ole rajoitettu eikä kyseessä ole sidosyritysten välinen palvelun tuottaminen, vaan puhdas liiketoiminta. Kouvolan kaupunki omistaa Kymenlaakson Jäte Oy:stä vain 47,44 prosenttia, joten Kymenlaakson Jäte Oy:ltä saatava liikevaihto ei ole hankintayksiköltä saatavaa liikevaihtoa.
Lisävastine
Kouvolan kaupunki on markkinaoikeudelle 17.10.2013 toimittamassaan lisävastineessa esittänyt muun ohella, että Kouvolan Veden ja Kymen Bioenergia Oy:n välisessä puhdistamolietteen toimittamista koskevassa sopimuksessa on kysymys sopimuksesta, joka on tehty Kouvolan kaupunkiin ja Kouvolan Veteen sidossuhteessa olevan yrityksen kanssa. Näin ollen sopimusjärjestely ei lainkaan kuulu hankintasäännösten soveltamisalaan.
Valituksen kohteena oleva Kouvolan Veden johtokunnan 28.6.2013 tekemä päätös § 65 on koskenut ainoastaan porttimaksun suuruutta. Siten tehottomuusseuraamus voisi koskea ainoastaan tämän sopimusehdon soveltamista. Valituksen kohteena olevaa sopimusmuutosta ei ole pantu täytäntöön. Porttimaksuna on 1.10.2013 alkaen sovellettu aiemmin 20.12.2011 sovittua 50,40 euron suuruista porttimaksua. Näin ollen sopimuksen tehottomaksi julistamiselle, sopimuskauden lyhentämiselle tai seuraamusmaksun määräämiselle ei ole perusteita.
Kysymyksessä ei myöskään ole ollut olennainen sopimusmuutos, vaan sopimusehtojen sallima muutos, jolla sopimusta on muutettu alkuperäisen sopimuksen sallimissa rajoissa. Kouvolan Veden ja Kymen Bioenergia Oy:n välisestä sopimusjärjestelystä on päätetty jo vuonna 2009 eli ennen hankintalain oikeusturvauudistuksen voimaantuloa 1.6.2010. Alkuperäiseen sopimukseen on tehty tarkennuksia kesäkuussa 2013, mutta Kouvolan Veden johtokunnan 28.6.2013 tekemän päätöksen perusteella tehty sopimusmuutos ei ole ollut luonteeltaan sellainen, että sitä voitaisiin tarkastella kokonaan uutena sopimuksena.
Muut kirjelmät
Kouvolan kaupunki on markkinaoikeudelle 16.12.2013 toimittamassaan lisävastineessa esittänyt muun ohella, että 28.6.2013 allekirjoitetussa sopimuksessa ei ole ollut kysymys uudesta sopimuksesta, vaan entisen jo alun perin vuonna 2009 solmitun sopimuksen teknisestä tarkentamisesta. Sopimuksen tarkennukset eivät ole merkinneet sitä, että sopimusta tulisi tarkastella kokonaan uutena sopimuksena, koska sopimuksen osapuolet ja olennaiset sopimusmääräykset ovat säilyneet ennallaan.
Yleisen edun kannalta lietteen käsittelysopimusta ei voi julistaa tehottomaksi. Puhdistamolietteen käsittelyn tulee voida jatkua nykyisen sopimuksen mukaisena kunnes lietteen käsittely saadaan asianmukaisesti kilpailutettua. Uuteen kilpailutukseen tulee varata aikaa vähintään puoli vuotta. Sopimuksen julistaminen tehottomaksi ei voi tulla kysymykseen senkään vuoksi, että olisi käytännössä täysin mahdotonta palauttaa osapuolet tilaan, jossa oltaisiin, jos sopimusta ei olisi lainkaan tehty.
Kysymykseen voisi tulla ainoastaan sopimuskauden lyhentäminen. Mikäli markkinaoikeus päätyisi lyhentämään sopimuskautta, tulisi ottaa huomioon lietteen käsittelyn kilpailuttamiseen kuluva aika.
Valittaja on 31.12.2013 toimittanut markkinaoikeudelle lisävastaselityksen.
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU
Perustelut
Valituksen tutkiminen
Hankintalain 9 §:n 1 momentin mukaan hankintalakia ei sovelleta erityisalojen hankintalain mukaista toimintaa varten tehtäviin hankintoihin. Pykälän 2 momentin mukaan hankintalakia ei sovelleta myöskään erityisalojen hankintalaissa tarkoitettuja toimintoja varten tehtäviin hankintoihin, joiden arvo ei ylitä erityisalojen hankintalain 12 §:n mukaisia EU-kynnysarvoja.
Erityisalojen hankintalain 1 §:n 1 momentin mukaan lakia sovelletaan vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden EU-kynnysarvot ylittäviin hankintoihin. Erityisalojen hankintalain 5 §:n 1 momentin mukaan laissa tarkoitettuja hankintayksiköitä ovat yhtä tai useaa lain 6–9 §:ssä tarkoitettua toimintaa harjoittavat valtion, kuntien ja kuntayhtymien viranomaiset, liikelaitokset, julkisoikeudelliset laitokset sekä edellä mainittujen tahojen muodostamat yhteenliittymät. Pykälän 2 momentin mukaan laissa tarkoitettuja hankintayksiköitä ovat lisäksi lain 6–9 §:ssä tarkoitettua toimintaa harjoittavat julkiset yritykset sekä viranomaisen myöntämän erityis- tai yksinoikeuden nojalla toimivat yksiköt.
Erityisalojen hankintalain 7 §:n 1 momentin mukaan lakia sovelletaan vesihuoltolaissa (119/2001) tarkoitettuun yhdyskunnan vesihuoltoon.
Vesihuoltolain 3 §:n 1 momentin 1 kohdassa vesihuollolla tarkoitetaan vedenhankintaa, eli veden johtamista, käsittelyä ja toimittamista talousvetenä käytettäväksi sekä viemäröintiä eli jäteveden, huleveden ja perustusten kuivatusveden poisjohtamista ja käsittelyä.
Kouvolan Vesi huolehtii kunnallisena liikelaitoksena Kouvolan kaupungin alueen vesihuollosta. Se on näin ollen erityisalojen hankintalain 5 §:n 1 momentissa tarkoitettu hankintayksikkö, joka harjoittaa lain 7 §:n 1 momentissa tarkoitettua toimintaa.
Kouvolan Veden johtokunta on 17.6.2013 tekemällään päätöksellä § 60 hyväksynyt uuden tarkennetun puhdistamolietteen toimitussopimuksen ja 28.6.2013 tekemällään päätöksellä § 65 korottanut Kymen Bioenergia Oy:n porttimaksun eli lietteen käsittelymaksun 69 euroon lietetonnia kohti 1.10.2013 alkaen.
Kouvolan Vesi ja Kymen Bioenergia Oy ovat 28.6.2013 allekirjoittaneet sopimuksen puhdistamolietteen toimittamisesta ja vastaanottamisesta 1.10.2013 alkaen. Sopimuksen mukaan Kymen Bioenergia Oy vastaanottaa kaiken Kouvolan Veden toimittaman puhdistamolietteen sekä huolehtii lietteen käsittelystä ja loppusijoituksesta. Sopimuksessa Kymen Bioenergia Oy:n porttimaksuksi eli lietteen käsittelymaksuksi on sovittu 69 euroa lietetonnia kohti 1.10.2013 alkaen. Sopimus on voimassa vuoteen 2025 asti, minkä jälkeen se muuttuu toistaiseksi voimassaolevaksi.
Markkinaoikeus toteaa, että Kouvolan Vesi on 28.6.2013 allekirjoitetulla sopimuksella hankkinut puhdistamolietteen käsittelypalveluja Kymen Bioenergia Oy:ltä.
Markkinaoikeus katsoo, että kysymyksessä on erityisalojen hankintalain soveltamisalaan kuuluvan yksikön palveluhankinta, joka liittyy lain 7 §:n mukaiseen vesihuoltolaissa tarkoitettua yhdyskunnan vesihuoltoa harjoittavan hankintayksikön toimintaan.
Erityisalojen hankintalain 19 §:n 1 momentin mukaan lakia ei sovelleta hankintoihin, jotka hankintayksikkö tekee sidosyritykseltä tai yhteisyritykseltä.
Erityisalojen hankintalain 19 §:n 2 momentin mukaan sidosyrityksellä tarkoitetaan sellaista yritystä, jonka vuosittaiset tilinpäätökset yhdistellään hankintayksiköiden tilinpäätösten kanssa kirjanpitolain (1336/1997) mukaisesti. Kirjanpitolain soveltamisalaan kuulumattomien yksiköiden osalta sidosyrityksellä tarkoitetaan sellaista yritystä, johon hankintayksikkö voi suoraan tai välillisesti käyttää 5 §:n 4 momentissa tarkoitettua määräysvaltaa tai joka voi käyttää määräysvaltaa hankintayksikköön taikka joka on hankintayksikkönä toisen yrityksen määräysvallan alainen omistuksen, rahoitusosuuden tai yritystä koskevien sääntöjen nojalla. Yhteisyrityksellä tarkoitetaan useista hankintayksiköistä koostuvaa, tässä laissa tarkoitettua toimintoa harjoittavaa yritystä.
Erityisalojen hankintalain 19 §:n 3 momentin mukaan pykälän 2 momentissa on lisäksi edellytyksenä, että vähintään 80 prosenttia sidosyrityksen tai yhteisyrityksen kolmen viimeisen vuoden tavarantoimitusten, palvelujen tai rakennusurakoiden keskimääräisestä liikevaihdosta muodostuu toimituksista hankintayksiköille, joihin sillä on sidossuhde. Jos liikevaihtotietoja kolmelta viimeksi kuluneelta vuodelta ei ole käytettävissä, voi yritys osoittaa liikevaihdon toteutumisen todennäköiseksi, muun muassa esittämällä tietoja tulevasta liiketoiminnasta. Jos useampi kuin yksi yritys tarjoaa hankintayksikölle samoja palveluja, tavarantoimituksia tai rakennusurakointia, 80 prosentin osuutta laskettaessa on otettava huomioon näiden yritysten suorittamista palveluista, tavarantoimituksista ja rakennusurakoinnista muodostuva kokonaisliikevaihto.
Erityisalojen hankintalain säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä (HE 50/2006 vp s.142) on erityisalojen hankintalain 19 §:n osalta todettu, että sidosyrityshankinnalla tarkoitetaan konsernin sisäistä hankintaa. Tytär- tai osakkuusyhtiöltä saa ostaa ilman tarjouskilpailua vain, mikäli tämä yksikkö on perustettu yksinomaan ryhmän sisäiseksi palveluyksiköksi, eikä se myy enempää kuin 20 prosenttia tavaroistaan, palveluistaan tai urakoistaan ulkopuolisille.
Koska markkinaoikeuden toimivallan edellytyksenä on hankintalain 94 §:n mukaan se, että hankinnassa on menetelty sanotussa pykälässä mainittujen julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti, on asiassa ensisijaisesti ratkaistava, onko Kymen Bioenergia Oy:tä pidettävä erityisalojen hankintalain 19 §:n mukaisena Kouvolan kaupungin ja Kouvolan Veden sidosyrityksenä.
Kymen Bioenergia Oy on vuonna 2007 perustettu yhtiö, jonka toimiala on yhtiöjärjestyksen mukaan biokaasun tuotanto ja biokaasun tuotannon yhteydessä syntyvän jäännöksen hyödyntäminen sekä näihin liittyvä liiketoiminta. Yhtiöjärjestyksessä on kuvattu, miten biokaasua tuotetaan mädätysprosessissa jätevesilietteestä, teollisuuden, kaupan ja muun vastaavan toiminnan aiheuttamista orgaanisista jätteistä sekä pelloilta saatavasta vihermassasta. Yhtiöjärjestyksessä on lisäksi todettu, että yhtiö voi harjoittaa liiketoimintaansa tytär- ja osakkuusyhtiöissä sekä omistaa muuta toimialansa edellyttämää osakeomaisuutta tai muuta omaisuutta. Yhtiöjärjestyksessä on myös todettu, että yhtiö voi omistaa, hankkia ja luovuttaa kiinteistöjä ja arvopapereita sekä käydä arvopaperikauppaa.
Asiassa esitetyn selvityksen perusteella Kymen Bioenergia Oy:n omistusosuudet ovat 2.12.2009 allekirjoitetun osakassopimuksen mukaan jakautuneet seuraavasti: KSS Energia Oy 60 prosenttia, Kouvolan kaupunki / Kouvolan Vesi 30 prosenttia ja Kymenlaakson Jäte Oy 10 prosenttia. Uuden 28.6.2013 allekirjoitetun osakassopimuksen mukaan omistusosuudet yhtiössä ovat seuraavat: KSS Energia Oy 93,78 prosenttia, Kymenlaakson Jäte Oy 3,24 prosenttia ja Kouvolan kaupunki 2,97 prosenttia.
Kouvolan kaupunki on esittänyt, että Kymen Bioenergia Oy:n päätoiminta rajoittuu palveluiden tarjontaan omistajilleen, ja muille kuin omistajille myynti on lähinnä biojätteen ylimääräisen käsittely-kapasiteetin myyntiä ja prosessin sivutuotteena syntyvän lannoitteen hyötykäyttöön lahjoittamista. Vuosi 2012 on ollut Kymen Bioenergia Oy:n ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Kymen Bioenergia Oy:n vuoden 2012 kokonaisliikevaihto on ollut 1.157.155 euroa, joka on jakautunut siten, että Kouvolan Veden puhdistamolietteen osuus on ollut 471.800 euroa, Kymenlaakson Jäte Oy:n biojätteiden osuus 227.395 euroa ja KSS Energia Oy:n raakakaasun osuus 149.657 euroa. Yhteensä omistajille myynti on ollut 848.852 euroa, mikä on muodostanut noin 73 prosenttia liikevaihdosta. Ulkopuolisille myynnin osuus on siten vuonna 2012 ollut noin 26 prosenttia.
Kouvolan kaupunki on lisäksi esittänyt, että vuonna 2013 omistajille myynnit tulevat kasvamaan ja ulkopuolisille myynti on puolestaan vähentymässä. Kouvolan kaupunki on myös esittänyt, että Kymen Bioenergia Oy:ltä saadun tiedon mukaan osakaslaskutus tulee nousemaan 85 prosenttiin liikevaihdosta.
Kymen Bioenergia Oy on esittänyt, että sen toiminta on käynnistetty keväällä 2009 Kouvolan kaupungin jätevesipuhdistamon lietteiden käsittelemistä varten. Yhtiö on esittänyt, että osakkailta saatavat tulot nousevat keskimäärin 85 prosenttiin liikevaihdosta, kun yhtiön liiketoiminta saadaan osakkaiden vahvistaman liiketoiminta-suunnitelman mukaiseen kuntoon vuoden 2014 alussa. Lisäksi Kymen Bioenergia Oy on esittänyt seuraavanlaisen ennusteen tulojen jakaumasta vuonna 2014: Kouvolan Vesi 52 prosenttia, Kymenlaakson Jäte Oy 20 prosenttia, KSS Energia Oy 13 prosenttia ja muut tulot 15 prosenttia.
Markkinaoikeus toteaa, että asiassa esitetyn selvityksen perusteella Kymen Bioenergia Oy on myynyt ensimmäisenä kokonaisena tilikautenaan vuonna 2012 enemmän kuin 20 prosenttia palveluistaan ulkopuolisille. Asiassa ei ole esitetty vuoden 2013 osalta eikä myöskään tulevan liiketoiminnan osalta tietoja, jotka osoittaisivat erityisalojen hankintalain 19 §:n 2 momentin mukaisen liikevaihtovaatimuksen toteutumisen todennäköiseksi. Näin ollen markkinaoikeus katsoo, ettei erityisalojen hankintalain 19 §:n 2 momentin mukainen liikevaihtovaatimus täyty Kymen Bioenergia Oy:n osalta.
Edellä esitetyn perusteella markkinaoikeus katsoo, että Kymen Bioenergia Oy:tä ei jo tällä perusteella ole pidettävä erityisalojen hankintalain 19 §:n mukaisena sidosyrityksenä. Kouvolan Veden toteuttamaan puhdistamolietteen käsittelypalveluiden hankintaan on siten tullut soveltaa erityisalojen hankintalain säännöksiä. Valitus on näin ollen tutkittava.
Kilpailuttamisvelvollisuus
Erityisalojen hankintalain 1 §:n 1 momentin mukaan vesi- ja energiahuollon sekä liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden on kilpailutettava lain 12 §:ssä tarkoitetut EU-kynnysarvot ylittävät hankintansa siten kuin sanotussa laissa säädetään. Lain 2 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on käytettävä hyväksi olemassa olevat kilpailuolosuhteet.
Erityisalojen hankintalain 67 §:n mukaan lain soveltamisalaan kuuluviin hankintoihin sovelletaan vastaavasti, mitä muutoksenhausta ja seuraamuksista hankintalain 11 luvussa säädetään.
Hankintalain 94 §:n nojalla markkinaoikeus voi, jos hankinnassa on menetelty hankintalain tai sen nojalla annettujen säännösten, Euroopan unionin lainsäädännön taikka Maailman kauppajärjestön julkisia hankintoja koskevan sopimuksen vastaisesti, valituksesta määrätä kyseisessä säännöksessä erikseen säädetyt seuraamukset.
Erityisalojen hankintalain 23 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on toimitettava julkaistavaksi hankintailmoitus. Pykälän 2 momentin mukaan hankintailmoitukset on toimitettava julkaistaviksi työ- ja elinkeinoministeriön määräämälle taholle. Pykälän 3 momentin mukaan valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkemmat säännökset sanotussa pykälässä tarkoitetuista erityisalojen hankintadirektiivissä ja oikeussuojadirektiivissä edellytetyistä ilmoitusvelvoitteista, kuten ilmoitusten sisällöstä ja niiden julkaisemisesta sekä ilmoitusten lähettämiseen käytettävistä viestintävälineistä ja muista hankinnan ilmoittamiseen liittyvistä seikoista.
Hankintayksikkö on 17.6.2013 tekemänsä päätöksen § 60 ja 28.6.2013 tekemänsä päätöksen § 65 perusteella 28.6.2013 allekirjoittamallaan sopimuksella hankkinut Kymen Bioenergia Oy:ltä puhdistamolietteen käsittelypalveluja ilman kilpailuttamista sillä perusteella, että se on pitänyt Kymen Bioenergia Oy:tä erityisalojen hankintalain 19 §:n mukaisena sidosyrityksenään. Asiassa ei ole esitetty selvitystä siitä, että mainitun hankinnan kilpailuttamatta jättämiselle olisi ollut muu erityisalojen hankintalaissa säädetty peruste.
Hankintayksikön ilmoituksen mukaan hankinnan ennakoitu kokonaisarvo on ollut noin 621.000 euroa vuodessa. Kysymyksessä oleva hankinta ylittää siten erityisalojen hankintalain 12 §:n mukaisen palveluhankintojen kynnysarvon 400.000 euroa.
Edellä todettu huomioon ottaen markkinaoikeus katsoo, että hankintayksikkö on menetellyt hankinnassaan julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti, kun se ei ole järjestänyt Kymen Bioenergia Oy:ltä hankkimastaan puhdistamolietteen käsittelypalvelusta erityisalojen hankintalain mukaista tarjouskilpailua ja julkaissut mainitusta hankinnasta erityisalojen hankintalain ja julkisista hankinnoista annetun valtioneuvoston asetuksen mukaista hankintailmoitusta. Asiassa on näin ollen harkittava hankintalaissa säädettyjen seuraamusten määräämistä.
Seuraamusten määrääminen
Markkinaoikeuden määrättävissä olevat seuraamukset
Valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa Kouvolan Veden puhdistamolietteen käsittelypalveluja koskevan suorahankintapäätöksen ja kieltää hankintayksikköä tekemästä hankintasopimusta tai muullakaan tavalla jatkamasta virheellistä hankintamenettelyä. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus määrää hankintayksikölle tehottomuusseuraamuksen tehdyn hankintasopimuksen osalta tai toissijaisesti lyhentää hankintasopimuksen sopimuskauden päättymään määräämänsä ajan kuluttua ja määrää hankintayksikön maksamaan valtiolle seuraamusmaksun sekä määrää hankintayksikön maksamaan valittajalle hyvitysmaksuna 100.000 euroa viivästyskorkoineen.
Erityisalojen hankintalain 67 §:n nojalla lain soveltamisalaan kuuluviin hankintoihin sovelletaan vastaavasti, mitä muutoksenhausta ja seuraamuksista hankintalain 11 luvussa säädetään. Asiassa tulee siten harkittavaksi hankintalain 94 §:n 1 momentissa säädettyjen seuraamusten määrääminen.
Hankintalain 94 §:n 1 momentin mukaan, jos hankinnassa on menetelty hankintalain tai sen nojalla annettujen säännösten tai muiden julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti, markkinaoikeus voi:
1) kumota hankintayksikön päätöksen osaksi tai kokonaan;
2) kieltää hankintayksikköä soveltamasta hankintaa koskevassa asiakirjassa olevaa virheellistä kohtaa tai muuten noudattamasta virheellistä menettelyä;
3) velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä;
4) määrätä hankintayksikön maksamaan hyvitysmaksun asianosaiselle, jolla olisi ollut todellinen mahdollisuus voittaa tarjouskilpailu virheettömässä menettelyssä;
5) määrätä hankintayksikölle tehottomuusseuraamuksen;
6) määrätä hankintayksikön maksamaan valtiolle seuraamusmaksun;
7) lyhentää hankintasopimuksen sopimuskauden päättymään määräämänsä ajan kuluttua.
Saman pykälän 2 momentin mukaan pykälän 1 momentin 4–7 kohdassa mainittujen seuraamusten määräämisestä säädetään 95–98 §:ssä. Markkinaoikeus voi näitä seuraamuksia määrätessään katsoa hankintasopimuksen syntyneeksi olosuhteiden perusteella, jos hankintayksikkö on nimenomaisesti ryhtynyt hankinnan toteuttamiseen.
Hankintalain 94 §:n 2 momentin esitöiden (HE 190/2009 vp s. 69) mukaan markkinaoikeudella on harkintavaltaa seuraamusten määräämisessä. Markkinaoikeuden tulee kuitenkin harkintavaltaansa käyttäessään ottaa huomioon tehokkaan oikeussuojan toteutuminen sekä hankintalainsäädännön tavoitteet. Näin ollen virheelliseen hankintamenettelyyn tulee ensisijaisesti puuttua pykälän 1 momentin 1−3 kohdassa luetelluilla ensisijaisilla seuraamuksilla eli reaalikeinoilla.
Hankintalain 94 §:n 3 momentin mukaan tehottomuusseuraamus, seuraamusmaksu ja sopimuskauden lyhentäminen voidaan määrätä vain 16 §:ssä tarkoitetussa EU-kynnysarvon ylittävässä hankinnassa. Tehottomuusseuraamusta ei kuitenkaan voida määrätä hankintalain liitteen B mukaisessa palveluhankinnassa.
Markkinaoikeus toteaa, että nyt kysymyksessä olevassa asiassa Kouvolan Vesi ja Kymen Bioenergia Oy ovat 28.6.2013 allekirjoittaneet sopimuksen puhdistamolietteen toimittamisesta ja vastaanottamisesta. Kysymyksessä on erityisalojen hankintalain 12 §:n mukaisen EU-kynnysarvon ylittävä liitteen A mukainen palveluhankinta.
Hankintasopimus on jo tehty. Näin ollen asiassa jäävät arvioitaviksi valittajan seuraamusvaatimuksista hyvitysmaksun, tehottomuus-seuraamuksen, seuraamusmaksun ja sopimuskauden lyhentämisen määräämistä koskevat vaatimukset.
Hyvitysmaksu
Hyvitysmaksusta säädetään hankintalain 95 §:ssä, jonka 1 momentin mukaan hyvitysmaksu voidaan määrätä maksettavaksi, jos 94 §:n
1 momentin 1–3 kohdassa tarkoitettu toimenpide saattaisi aiheuttaa hankintayksikölle, muiden oikeuksille tai yleisen edun kannalta suurempaa haittaa kuin toimenpiteen edut olisivat taikka jos valitus on pantu vireille vasta hankintasopimuksen tekemisen jälkeen. Hyvitysmaksua määrättäessä otetaan huomioon hankintayksikön virheen tai laiminlyönnin laatu, valituksen kohteena olevan hankinnan arvo ja hakijalle aiheutuneet kustannukset ja vahinko. Markkinaoikeus voi kuitenkin jättää hyvitysmaksun määräämättä, jos hankintayksikkö on pidättäytynyt hankintapäätöksen täytäntöönpanosta markkinaoikeuskäsittelyn ajaksi.
Hankintalain 95 §:n 1 momentin esitöiden (HE 190/2009 vp s. 69) mukaan, jos hankintayksikkö on tehnyt hankintasopimuksen EU-kynnysarvon ylittävässä hankinnassa noudattamatta odotusaikaa tai muutoksenhaun hankintasopimuksen lykkäävästä vaikutuksesta huolimatta tai hankintayksikkö on tehnyt hankintasopimuksen kilpailuttamatta, ovat tehottomuus, seuraamusmaksu ja sopimuskauden lyhentäminen ensisijaisia oikeuskeinoja.
Nyt esillä olevassa asiassa hankintayksikkö on tehnyt suorahankinnan ilman erityisalojen hankintalain 29 §:ssä mainittua perustetta. Näin ollen markkinaoikeus ei lähtökohtaisesti käsittele nyt esillä olevaa asiaa hyvitysmaksuasiana.
Kun kuitenkin otetaan huomioon, että valittajan asiassa myös vaatima tehottomuusseuraamus tai sopimuskauden lyhentäminen voi koskea vain vielä täyttämättä olevia sopimusvelvoitteita tai osaa sopimuskaudesta ja siten mahdollisesti vain osaa hankintasopimuksesta, markkinaoikeus toteaa hyvitysmaksun määräämisen edellytysten osalta vielä, että hankintamenettelyn virheen luonteen vuoksi virheettömän menettelyn lopputuloksen arvioimiseen liittyy merkittäviä epävarmuustekijöitä, kuten millaisia tarjoukset olisivat olleet sekä millaisia tarjoajien soveltuvuusperusteita ja tarjousten valintaperusteita hankinnassa olisi sovellettu. Asiassa ei ole tämän vuoksi mahdollista jälkikäteen varmuudella todeta, millaiseksi tarjouskilpailu ja valittajan asema olisi muodostunut virheettömässä menettelyssä. Asiassa ei näin ollen voida todeta, että valittajalla olisi ollut todellinen mahdollisuus voittaa tarjouskilpailu virheettömässä menettelyssä. Edellytyksiä hyvitysmaksun määräämiselle ei siten ole, joten hyvitysmaksun määräämistä koskeva vaatimus on hylättävä.
Tehottomuusseuraamus
Tehottomuusseuraamuksesta säädetään hankintalain 96 §:ssä, jonka 1 momentin 1 kohdan mukaan markkinaoikeus voi todeta hankintasopimuksen tehottomaksi, jos hankintayksikkö on tehnyt suorahankinnan ilman hankintalaissa mainittua perustetta eikä suorahankinnassa ole menetelty 79 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Pykälän 4 momentin mukaan markkinaoikeus määrää, mitä sopimuksen velvoitteita tehottomuusseuraamus koskee. Tehottomuusseuraamus voi koskea vain vielä täyttämättä olevia sopimusvelvoitteita.
Hankintalain esitöiden (HE 190/2009 vp s. 71) mukaan markkinaoikeus ei voi todeta hankintasopimusta tehottomaksi, jos hankintayksikkö on toimittanut julkaistavaksi lain 79 §:n mukaisen suorahankintaa koskevan hankintailmoituksen ja noudattanut 14 päivän määräaikaa ennen hankintasopimuksen tekemistä. Ilmoitusmenettelyä käyttämällä hankintayksikkö voi varmistaa, että hankintasopimuksen sitovuuteen ei voida muutoksenhaulla puuttua. Edelleen esitöissä on todettu, että jos hankintasopimus todetaan tehottomaksi, sopimusta koskeva hankintapäätös muuttuu käytännössä vaikutuksettomaksi. Tämän vuoksi markkinaoikeus voi tehottomuusseuraamusta määrätessään samalla käyttää lain 94 §:n 1 momentin 1−3 kohdassa säädettyjä reaalikeinoja kuten kumota hankintaa koskevan hankintapäätöksen kokonaan tai osittain.
Hankintalain 97 §:n mukaan markkinaoikeus voi jättää määräämättä tehottomuusseuraamuksen yleiseen etuun liittyvistä pakottavista syistä. Sopimukseen suoranaisesti liittyviä taloudellisia etuja voidaan pitää pakottavina syinä vain, jos sopimuksen tehottomuudella olisi poikkeuksellisesti kohtuuttomia seurauksia.
Hankintalain esitöiden (HE 190/2009 vp s. 72) mukaan markkinaoikeuden on tutkittava kaikki olennaiset näkökohdat voidakseen todeta, onko sopimuksen vaikutukset pidettävä voimassa yleiseen etuun liittyvistä syistä.
Nyt esillä olevassa asiassa hankintayksikkö on tehnyt suorahankinnan ilman erityisalojen hankintalain 29 §:ssä mainittua perustetta eikä ole toimittanut julkaistavaksi erityisalojen hankintalain 64 §:n mukaista suorahankintaa koskevaa ilmoitusta. Näin ollen tehottomuusseuraamuksen määräämisen edellytykset täyttyvät.
Kouvolan Vesi ja Kymen Bioenergia Oy ovat edellä todetusti 28.6.2013 allekirjoittaneet sopimuksen puhdistamolietteen toimittamisesta ja vastaanottamisesta 1.10.2013 alkaen. Sopimus on korvannut 27.4.2009 allekirjoitetun puhdistamolietteen toimitussopimuksen. Sopimuksen mukaan Kymen Bioenergia Oy vastaanottaa kaiken Kouvolan Veden toimittaman puhdistamolietteen sekä huolehtii lietteen käsittelystä ja loppusijoituksesta sopimuksessa määriteltyjen ehtojen mukaisesti. Lisäksi sopimuksen mukaan Kouvolan Vesi sitoutuu toimittamaan puhdistamolietettä Kymen Bioenergia Oy:lle sopimuksessa määriteltyjen ehtojen mukaisesti. Edelleen sopimuksen mukaan lietteen vastaanottomaksut laskutetaan kuukausittain jälkikäteen toteutuneiden toimitusmäärien mukaisesti. Sopimuksessa on todettu, että se on puhdistamolietteen toimituksen osalta voimassa määräaikaisena vuoteen 2025 asti, ja että se on mahdollista irtisanoa vain sopimusosapuolten yhteisellä, yksimielisellä kirjallisella päätöksellä. Lisäksi sopimuksessa on todettu, että edellä mainitun määräajan jälkeen se muuttuu toistaiseksi voimassaolevaksi ja on yksipuolisesti irtisanottavissa kuuden kuukauden irtisanomisajalla.
Hankintayksikkö on esittänyt, että valituksen kohteena on ainoastaan Kouvolan Veden johtokunnan 28.6.2013 tekemä päätös § 65, jolla on päätetty porttimaksun määrän korottamisesta, ja että tehottomuusseuraamus voi tästä syystä koskea vain kyseistä sopimuskohtaa. Lisäksi hankintayksikkö on esittänyt, että valituksen kohteena olevaa sopimusmuutosta ei ole pantu täytäntöön. Hankintayksikkö on myös esittänyt, että yleisen edun kannalta lietteen käsittelysopimusta ei voi julistaa tehottomaksi ja että puhdistamolietteen käsittelyn tulee joka tapauksessa voida jatkua nykyisen sopimuksen mukaisena, kunnes lietteen käsittely saa¬daan asianmukaisesti kilpailutettua.
Markkinaoikeus katsoo, että nyt kysymyksessä olevassa asiassa muutoksenhaun kohteena ovat sekä Kouvolan Veden johtokunnan päätökset 17.6.2013 § 60 ja 28.6.2013 § 65 että niiden perusteella 28.6.2013 allekirjoitettu Kouvolan Veden ja Kymen Bioenergia Oy:n välinen sopimus puhdistamolietteen toimittamisesta ja vastaanottamisesta. Näin ollen markkinaoikeus katsoo, että tehottomuusseuraamus voi koskea muutoksenhaun kohteena olevaa Kouvolan Veden ja Kymen Bioenergia Oy:n 28.6.2013 allekirjoittamaa sopimusta kokonaisuudessaan.
Markkinaoikeus toteaa, että nyt esillä olevassa asiassa on kysymys puhdistamolietteen käsittelyä koskevasta palveluhankinnasta. Asiassa ei ole esitetty hankintalain 97 §:ssä tarkoitettuja yleiseen etuun liittyviä pakottavia syitä tehottomuusseuraamuksen määräämättä jättämiselle.
Muutoksenhaun kohteena oleva Kouvolan Veden ja Kymen Bioenergia Oy:n 28.6.2013 allekirjoittama sopimus puhdistamolietteen toimittamisesta ja vastaanottamisesta on tullut voimaan 1.10.2013. Sopimus on voimassa vuoteen 2025 asti ja tämän jälkeen se muuttuu toistaiseksi voimassaolevaksi. Markkinaoikeus katsoo, ottaen huomioon tehokkaan oikeussuojan ja hankintalainsäädännön tavoitteiden toteutumisen, että Kouvolan Veden ja Kymen Bioenergia Oy:n 28.6.2013 allekirjoittama sopimus puhdistamolietteen toimittamisesta ja vastaanottamisesta on määrättävä tehottomaksi 1.6.2014 alkaen. Samalla Kouvolan Veden johtokunnan päätökset 17.6.2013 § 60 ja 28.6.2013 § 65 on kumottava.
Kun Kouvolan Veden ja Kymen Bioenergia Oy:n 28.6.2013 allekirjoittama sopimus puhdistamolietteen toimittamisesta ja vastaanottamisesta määrätään tehottomaksi 1.6.2014 alkaen, voidaan hankintayksikkö velvoittaa myös korjaamaan virheellinen menettelynsä kilpailuttamalla hankinta.
Mikäli hankintayksikkö aikoo tämän jälkeen edelleen toteuttaa puhdistamolietteen käsittelypalvelujen hankinnan julkisena hankintana, sen tulee kilpailuttaa kyseinen hankinta julkisista hankinnoista annettujen oikeusohjeiden mukaisesti.
Seuraamusmaksu ja sopimuskauden lyhentäminen
Hankintalain 98 §:ssä on säädetty seuraamusmaksun ja sopimuskauden lyhentämisen määräämisen edellytyksistä. Hankintalain 98 §:n 1 momentin mukaan markkinaoikeus voi määrätä hankintayksikön maksamaan valtiolle seuraamusmaksun muun ohella, jos markkinaoikeus on määrännyt hankintasopimuksen tehottomuusseuraamuksen. Hankintalain 98 §:n 5 momentin mukaan seuraamusta määrätessään markkinaoikeuden on otettava huomioon hankintayksikön virheen tai laiminlyönnin laatu ja valituksen kohteena olevan hankinnan arvo.
Hankintalain 99 §:n 2 momentin mukaan määrätessään hankintalaissa tarkoitetuista seuraamuksista markkinaoikeuden on otettava huomioon, että seuraamusten yhteisvaikutus ei saa muodostua hankintayksikön tai sen sopimuspuolen kannalta kohtuuttomaksi.
Markkinaoikeus on edellä todetulla tavalla määrännyt hankintasopimuksen tehottomuusseuraamuksen. Mainittu seikka sekä sopimuksen merkitys ja arvo hankintayksikölle huomioon ottaen markkinaoikeus katsoo, ettei asiassa ole tarpeen määrätä seuraamusmaksua tai sopimuskauden lyhentämistä. Valitus on siten tältä osin hylättävä.
Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen
Hankintalain 89 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan, mitä hallintolain-käyttölain 74 §:n 1 ja 2 momentissa säädetään.
Hallintolainkäyttölain 74 §:n 1 momentin mukaan asianosainen on velvollinen korvaamaan toisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Harkittaessa julkisen asianosaisen korvausvelvollisuutta on pykälän 2 momentin mukaan otettava erityisesti huomioon, onko oikeudenkäynti aiheutunut viranomaisen virheestä.
Asiassa annettu ratkaisu ja hankintayksikön virheellinen menettely huomioon ottaen olisi kohtuutonta, mikäli valittaja joutuisi pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Hankintayksikkö on näin ollen velvoitettava korvaamaan valittajan määrältään kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Vastaavasti hankintayksikkö ja kuultava saavat pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.
Valittaja on liiketoiminnastaan arvonlisäverovelvollinen ja sillä on oikeus vähentää oikeudenkäyntikuluihinsa sisältyvä arvonlisävero omassa verotuksessaan. Tämän vuoksi korvattavaksi vaadituista oikeudenkäyntikuluista on vähennettävä niihin sisällytetty arvonlisävero.
Lopputulos
Markkinaoikeus määrää Kouvolan Vesi -liikelaitoksen ja Kymen Bioenergia Oy:n 28.6.2013 allekirjoittaman sopimuksen puhdistamolietteen toimittamisesta ja vastaanottamisesta tehottomaksi 1.6.2014 alkaen ja kumoaa Kouvolan kaupungin Kouvolan
Vesi -liikelaitoksen johtokunnan päätökset 17.6.2013 § 60 ja 28.6.2013 § 65.
Markkinaoikeus velvoittaa Kouvolan kaupungin, mikäli se aikoo 1.6.2014 jälkeen edelleen toteuttaa puhdistamolietteen käsittelypalvelujen hankinnan julkisena hankintana, kilpailuttamaan kyseisen hankinnan julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden mukaisesti. Velvoitetta on noudatettava 50.000 euron sakon uhalla.
Markkinaoikeus velvoittaa Kouvolan kaupungin korvaamaan Suomen Ekolannoite Oy:n oikeudenkäyntikulut 3.900 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskorko määräytyy korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän markkinaoikeuden päätöksen antamisesta.
Markkinaoikeus hylkää valituksen muilta osin.
Markkinaoikeus hylkää Kouvolan kaupungin ja Kymen Bioenergia Oy:n vaatimukset oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta.
MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on liitteenä.
Julkisista hankinnoista annetun lain 106 §:n 1 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää. Markkinaoikeuden päätös hyvitysmaksun, tehottomuusseuraamuksen, seuraamusmaksun ja sopimuskauden lyhentämisen määräämisestä voidaan kuitenkin panna täytäntöön vain lainvoimaisen päätöksen nojalla.
Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Pertti Virtanen, Ville Parkkari ja Pasi Yli-Ikkelä.
HUOMAA
Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.