MAO:196/07
- Keywords
- Puolustusvoimat, romun myynti, markkinaoikeuden toimivalta, hakemuksen tutkiminen
- Year of case
- 2007
- Date of Issue
- Register number
- 63/07/JH
ASIAN TAUSTAA
Puolustusvoimien materiaalilaitoksen esikunta on pyytänyt 28.9.2006 päivätyllä tarjouspyynnöllä ostotarjousta kaikesta sille kertyvästä romumetallista, sähkö- ja elektroniikkaromusta sekä panssarivaunujen purkamisesta. Romumyyntisopimus tullaan tarjouspyynnön mukaan tekemään kolmen vuoden määräajaksi.
Puolustusvoimien materiaalilaitoksen esikunta on 22.1.2007 päivätyllä tarjouskilpailun ratkaisua ja sen perusteita koskevalla ilmoituksella ilmoittanut valinneensa Stena Metalli Oy:n tarjouksen, koska kyseinen tarjous on ollut hinnaltaan korkein.
Puolustusvoimien materiaalilaitoksen esikunta ja Stena Metalli Oy ovat 2.2.2007 tehneet romumyyntiä koskevan sopimuksen.
Puolustusvoiminen materiaalilaitoksen esikunta on ilmoittanut
Kuusakoski Oy:lle sen asiakirjan saamista koskevaan pyyntöön 9.2.2007 antamassaan ratkaisussa, että tarjouskilpailussa on ollut kysymys omaisuuden myynnistä, joka ei ole hankintaa ja johon ei siten sovelleta julkisista hankinnoista annettua lakia (hankintalaki).
HAKEMUS
Kuusakoski Oy on vaatinut, että markkinaoikeus poistaa edellä mainitun päätöksen ja velvoittaa puolustusvoimat korjaamaan virheellisen menettelynsä. Toissijaisesti hakija on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa puolustusvoimat maksamaan sille hyvitysmaksuna 100.000 euroa. Hakija on lisäksi vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa puolustusvoimat korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 3.740 eurolla korkoineen.
Hakija on perustellut vaatimuksiaan muun ohella seuraavasti.
Tarjouspyyntö on muodostunut kahdesta kokonaisuudesta, yhtäältä romumetallin myynnistä ja toisaalta panssarivaunujen purkamisen ja eräiden muiden palvelujen hankinnasta. Tarjoajan on muun muassa tullut purkaa viikossa tietty määrä panssarivaunuja ja muita panssaroituja ajoneuvoja, kerätä Kittilässä sijaitsevalle räjäytysalueelle kertyvä sirpaleromu, järjestää romun nouto omalla kalustollaan, järjestää puolustusvoimien käyttöön vaihtolavoja ja romunkeräysastioita sekä järjestää veloituksetta koulutus romun keräysvastuussa olevalle puolustusvoimien henkilöstölle.
Puolustusvoimat on menetellyt tarjouskilpailussa virheellisesti, kun se ei ole soveltanut siinä hankintalakia. Hankintalakia olisi tullut soveltaa, koska panssarivaunujen purkaminen ja muut palvelut ovat olennainen osa tarjouskilpailua ja sen johdosta laadittavaa sopimusta. Kun puolustusvoimille maksettava romun hinta on sidottu maailmanmarkkinahintoihin, on kilpailun kohteena ollut nimenomaan purkamispalvelun ostohinta. Ennen metallien maailmanmarkkinahintojen nousua puolustusvoimat oli lisäksi pitänyt romuttamista liian kalliina.
Romun myyntiä ja panssarikaluston purkamista ei ole edes ollut välttämätöntä kytkeä toisiinsa, sillä puolustusvoimat olisi voinut hankkia vain purkupalvelun ja myydä tai muutoin hyödyntää kertyvän romun erikseen.
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISUN PERUSTELUT
Hakemuksen kohteena oleva tarjouskilpailu on aloitettu ennen 1.
kesäkuuta 2007. Asiassa sovelletaan siten julkisista hankinnoista annetun lain (1505/1992, jäljempänä hankintalaki) säännöksiä sellaisina kuin ne olivat voimassa julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007)
tullessa voimaan.
Hankintalain mukaan markkinaoikeuden käsiteltäväksi voidaan saattaa lain 9 §:ssä tarkoitettu asia. Viimeksi mainitun pykälän mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluu sen tutkiminen, onko hankinnassa menetelty hankintalain tai muiden sanotussa pykälässä mainittujen hankintasäännösten vastaisesti. Markkinaoikeuden toimivallan edellytyksenä on näin ollen, että markkinaoikeudelle tehdyssä hakemuksessa esitetyt vaatimukset koskevat hankintalaissa tarkoitettua hankintaa. Sanotun lain 4 §:n 1 kohdan mukaan hankinnalla tarkoitetaan tavaroiden ja palvelujen ostamista, vuokraamista tai siihen rinnastettavaa toimintaa sekä urakalla teettämistä.
Puolustusvoimien materiaalilaitoksen esikunta on pyytänyt ostotarjouksia kaikesta sille kertyvästä romumetallista. Tarjouspyynnön mukaan ostajan on purettava viikossa vähintään kaksi T-72
panssarivaunua ja vähintään viisi BTR-60 panssaripyöräajoneuvoa tai kolme BMP-1 rynnäkköpanssarivaunua vuoden 2007 loppuun mennessä. Suurten esineiden, kuten esimerkiksi panssarivaunujen paloittelusta ei tarjouspyynnön mukaan makseta erikseen, vaan tarjouksessa on otettava niiden paloittelukustannukset huomioon hinnassa. Edelleen tarjouspyynnössä on todettu, että vuosittain sovitaan hyväksytyn tarjoajan kanssa Kittilässä sijaitsevalle räjäytysalueelle kertyvän sirpaleromun keräämisestä. Tarjouksessa on tullut myös ilmoittaa tarjoajan mahdollisuudesta ottaa vastaan sähkö- ja elektroniikkaromua, kuten ATK-laitteita, toimistokoneita sekä erilaisia akkuja ja paristoja.
Romumyyntisopimuksen 2.2.2007 mukaan puolustusvoimien materiaalilaitoksen esikunta on sitoutunut luovuttamaan Stena Metalli Oy:lle kaiken sille kertyvän romumetallin sekä sähkö- ja elektroniikkaromumateriaalin. Stena Metalli Oy on puolestaan sitoutunut ostamaan kaiken puolustusvoimien materiaalilaitokselle kertyvän romumetallin ja ottamaan vastaan kaiken puolustusvoimien materiaalilaitokselle kertyvän sähkö- ja elektroniikkaromun. Stena
Metalli Oy maksaa romumetallista sopimuksen liitteenä olevasta hinnastosta ilmenevän hinnan. Sähkö- ja elektroniikkaromumateriaalin
Stena Oy ottaa vastaan veloituksetta, mutta raskasmetallipitoista akuista ja paristoista se veloittaa käsittelykorvauksen. Mahdollisten elohopea- ja sulfidiakkujen käsittely ja hinnoittelu sovitaan sopimuksen mukaan erikseen.
Edellä esitetyn perusteella markkinaoikeus toteaa, että romumetallin myynti on kysymyksessä olevassa asiassa osa laajempaa sopimuskokonaisuutta, jossa puolustusvoimien materiaalilaitos on romumetallin myynnin lisäksi hankkinut palveluita. Romumetallin myynnin lisäksi järjestelyyn kuuluu vastikkeetta tapahtuva sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanottaminen sekä vastiketta vastaan tapahtuva ongelmajäteakkujen toimittaminen sopimuskumppanille. Järjestelyyn kuuluu myös panssarivaunujen ja muiden panssariajoneuvojen romuttaminen, josta aiheutuvat kustannukset on otettu tarjouspyynnössä edellytetyllä tavalla huomioon romumetallista maksettavassa hinnassa.
Järjestelyyn liittyy myös romun keräämiseen liittyviä palveluita tarjouspyynnössä esitetyllä tavalla.
Kysymyksessä olevaa sekamuotoista järjestelyä on käsiteltävä kokonaisuutena arvioitaessa sitä, onko kysymys hankintalaissa tarkoitetusta hankinnasta. Ottaen huomioon, että puolustusvoimien materiaalikeskuksen myymän romumetallin arvo on ylittänyt panssarivaunujen ja muiden panssariajoneuvojen purkamisesta sekä muista sopimukseen kuuluvista palveluista aiheutuvat kustannukset, ja erityisesti, että panssarivaunujen ja muiden panssariajoneuvojen purkamisesta aiheutuvat kustannukset on nimenomaan otettu huomioon romumetallista maksettavassa hinnassa, markkinaoikeus katsoo, että sopimusjärjestelyn keskeinen osa on ollut romumetallin myynti sopimuskumppanille.
Hankintalain 4 §:n 1 kohdan säännöksestä seuraa, ettei sanottua lakia sovelleta, kun hankintayksikkö myy omaisuuttaan ulkopuoliselle.
Asiassa ei ole myöskään ilmennyt, että puolustusvoimien materiaalilaitos olisi toteutetulla sopimusjärjestelyllä pyrkinyt kiertämään julkisia hankintoja koskevien säännösten soveltamisen.
Koska sopimuskokonaisuuden pääasialliseen osaan ei voida siten soveltaa hankintalakia, markkinaoikeus ei ole toimivaltainen tutkimaan hakemusta.
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU
Markkinaoikeus jättää hakemuksen tutkimatta.
MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Julkisista hankinnoista annetun lain 12 §:n nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.
Asian ovat ratkaisseet markkinaoikeuden lainoppineet jäsenet Olli Mäkinen ja Ilkka Lahtinen