MAO:26/04
- Keywords
- Alkoholin mainonta, Internetmainonta
- Year of case
- 2004
- Date of Issue
- Register number
- 142/03/M4
Zandora Oy vastaan sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus (STTV). Alkoholilain 33 §:n 1 momentin mukaan väkevän alkoholijuoman mainonta, epäsuora mainonta ja muu myynninedistämistoiminta on kielletty. Sanotut säännöksen koskevat Suomessa asuviin henkilöihin kohdistettua mainontaa ja muuta myynninedistämistoimintaa.
STTV on 13.6.2003 tekemänsä päätöksen ensimmäisessä kohdassa kieltänyt hakijayhtiötä toistamasta internetmainontaa, jossa esitellään väkevien alkoholijuomien tuote- tai lajinimiä tai pakkauksia varmistumatta siitä, että kyseisiä sivuja pääsevät seuraamaan vain sellaiset henkilöt, jotka ammatikseen osallistuvat alkoholijuomien myyntiin. Hakijayhtiö on saattanut asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi siltä osin kuin se koskee kieltopäätöksen ensimmäistä kohtaa.
Internetsivut www.zandora.fi oli rekisteröity hakijayhtiölle. fi-päätteinen verkkotunnus voitiin myöntää vain Suomen kauppa-, yhdistys- tai säätiörekisteriin merkitylle yritykselle tai yhteisölle. Se, että hakijayhtiön internetsivut olivat englanninkieliset, ei merkinnyt, että sivut olisi kohdistettu ainoastaan ulkomaalaisiin. Hakijayhtiön internetsivuilla oli erään tuotteen kohdalla ollut maininta tuotteen ottamisesta suomalaisen Alkon tuoteluetteloon. Sivuilla oli lisäksi kuvattu kahta hakijan mainonnassa käytettyä suomalaista lehti-ilmoitusta. Hakijayhtiön internetsivut sisälsivät alkoholin mainontaa, joka oli kohdistunut Suomessa asuviin henkilöihin. Hakijan mainittuihin internetsivuihin oli sovellettava Suomen alkoholilain säännöksiä.
Hakijayhtiön internetsivuilla oli esitelty väkeviä alkoholijuomia niiden nimet mainiten ja esittämällä kuvia niiden pakkauksia. Juomien esittelyssä oli käytetty mainonnallisia ilmaisuja ja juomien esittely oli ollut luonteeltaan yleisöön kohdistettua kaupallista viestintää. Hakijayhtiön internetsivut eivät olleet ainoastaan sellaisten henkilöiden käytössä, jotka ammatikseen myivät alkoholijuomia, vaan sivuille oli kaikilla vapaa pääsy. Hakijayhtiö oli mainostanut suomalaisille henkilöille mainituilla internetsivuillaan väkeviä alkoholijuomia. Hakijayhtiö oli menetellyt alkoholilain 33 §:n 1 momentin vastaisesti, joten hakemus oli hylättävä ja hakemuksen kohteena oleva, STTV:n määräämän kiellon ensimmäinen kohta oli pidettävä voimassa.
Alkoholilaki 33 § 1 mom.
ASIAN TAUSTA
Zandora Oy harjoittaa alkoholijuomien tukkukauppaa. Yhtiö on ilmoittanut aloittaneensa tuotteidensa viennin Belgiaan, Hollantiin ja Englantiin.
Yhtiöllä on englanninkieliset internetsivut (www.zandora.fi), joilla on esitelty yhtiön tuotteita.
STTV on päätöksellään 13.6.2003 kieltänyt Zandora Oy:tä muun ohella toistamasta internetmainontaa, jossa esitellään väkevien alkoholijuomien tuote- tai lajinimiä tai pakkauksia varmistumatta siitä, että kyseisiä sivuja pääsevät seuraamaan vain sellaiset henkilöt, jotka ammatikseen osallistuvat alkoholijuomien myyntiin.
ZANDORA OY:N VAATIMUKSET
Zandora Oy vaatinut, että STTV:n päätöksen ensimmäinen kohta, jossa sitä on edellä mainituin tavoin kielletty toistamasta väkevien alkoholijuomien internetmainontaa, kumotaan. Zandora Oy on lisäksi vaatinut, että markkinaoikeus ottaa kantaa siihen, koskeeko kielto vain fi-päätettä vai myös muita verkkotunnuksia, kuten .com, .org ja .net.
Hakijayhtiön kyseisiä internetsivustoja käytetään ainoastaan vientimarkkinointiin. Hakija ei ole mainostanut sivustoja kuluttajille, eikä sivustojen osoitetta ole esillä kuluttajapakkauksissa. Mikäli Zandora Oy:n sivut olisivat kuluttajia varten, niistä olisi tiedotettu kuluttajille. Kun Zandora Oy on mainostanut tuotteitaan aikakauslehdissä ja radiossa, missään yhteydessä ei ole mainittu kuluttajille mitään yhtiön internetsivuista. Hakijan verkkosivut on tarkoitettu ainoastaan tuotteiden markkinoinnin ammattilaisille, vientikauppatarkoituksessa.
Kielto merkitsee markkinoilla olevien toimijoiden epätasapuolista kohtelua. Suuret kansainväliset toimijat, esimerkiksi Bacardi ja Jägermeister, saavat mainostaa internetsivujaan Suomessa myytävinä olevissa väkevien alkoholijuomien kuluttajapakkauksissa ilman, että STTV puuttuu tähän. Bacardilla on Suomessa tytäryhtiö, joten sitä pitäisi kohdella samalla tavalla kuin suomalaista yritystä. Mainittujen yritysten sivuille on vapaa pääsy ja niitä mainostetaan väkevien alkoholijuomien kuluttajapakkauksissa. Näiden yritysten sivuilla oleva mainonta on ristiriidassa STTV:n mainontaa rajoittavan ohjeistuksen kanssa.
Suomen ulkomaankauppa on epätasapainoista alkoholijuomien kaupan osalta. Tänne tuodaan moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään. Vientikaupan lisääminen on vaikeaa, mikäli STTV voi kieltää kotimaista yritystä käyttämästä nykyaikaisia markkinoinnin välineitä vientimarkkinoinnissa. Hakijan www-sivustot on siirretty ulkomaiselle palvelimelle. Siirto on tehty, jotta hakijan tuotteiden viennissä voitaisiin käyttää niitä markkinointikeinoja, joita kilpailijat EU-alueella voivat käyttää.
SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON TUOTEVALVONTAKESKUKSEN VASTAUS
STTV on vaatinut, että hakemus jätetään tutkimatta siltä osin kuin siinä on pyydetty ottamaan kantaa muihin verkkotunnuksiin kuin hakijan käyttämään fi-tunnukseen, ja että hakemus muilta osin hylätään.
Alkoholilain 33 §:n mainontasäännökset koskevat kaikkea Suomessa toteutettua mainontaa ja internetissä julkaistuun alkoholimainontaan sovelletaan samoja säännöksiä kuin muitakin tiedotusvälineitä käyttäen julkaistuun aineistoon. Mainonta on toteutettu fi-päätteisellä verkkotunnuksella, joka voidaan myöntää vain Suomen kauppa-, yhdistys- tai säätiörekisteriin merkitylle yritykselle tai yhteisölle. Zandora Oy:n internetmainonta on Suomessa toteutettua mainontaa ja siihen on sovellettava Suomen alkoholilain säännöksiä.
Zandora Oy:n menettelyn tarkoituksena on ollut lisätä suomalaisten tietoutta väkevien alkoholijuomien tuotenimistä ja pakkauksista ja sitä kautta edistää näiden alkoholijuomien myyntiä. Tästä syystä STTV on katsonut, että kyseessä on alkoholilain 33 §:n 1 momentin vastainen myynnin edistäminen. Zandora Oy on sijoittanut väkevien alkoholijuomien tuotetietoja internetsivuille, joita se ei ole suojannut esim. kirjautumistunnusten avulla vain alkoholijuomien myyntiin osallistuville tarkoitetuiksi. Tuotetiedot ovat olleet vapaasti kuluttajien käytettävissä internetin välityksellä.
Zandora Oy:n mainonta myös tavoittaa kohderyhmänsä Suomessa. Yhtiön internetsivuilla mainostetuista väkevistä alkoholijuomista Formula Warm Up ja Dynamite kuuluvat Alkon vähittäismyyntivalikoimaan. Koska kyseessä on suomalainen yritys, jonka sivuilla esiteltyjä tuotteita myydään Suomessa ja mainostetaan suomalaisella verkkotunnuksella, voidaan mainonnan kohderyhmänä pitää suomalaisia kuluttajia. Internetsivujen englanninkielisyyttä ei voida pitää suomalaisia poissulkevana tekijänä, koska Suomessa osataan yleisesti englantia ja on tavanomaista, että internetissä asioidaan englannin kielellä. Kokonaisvaikutelma Zandora Oy:n internetsivustosta on mainonnallinen ja kuluttajille suunnattu. Yhtiön internetsivuilla oleva mainonta kohdistuu myös niihin suomalaisiin, jotka eivät ole alkoholijuomien myyntiin osallistuvia.
Alkoholilain 33 §:n 7 momentin nojalla alkoholijuomien valmistaja, maahantuoja tai tukkumyyjä voi antaa väkeviä alkoholijuomia koskevia tuotetietoja alkoholijuomien myyntiin osallistuville säännöksen 1 momentin estämättä siten kuin sosiaali- ja terveysministeriö siitä tarkemmin määrää. STTV:n näkemyksen mukaan tällaisia tietoja on sallittua antaa myös internetsivuilla, mikäli sivujen julkaisija pystyy varmistamaan esimerkiksi käyttäjätunnusten ja salasanojen avulla, että sivuille pääsevät ainoastaan sellaiset henkilöt, jotka ammatikseen myyvät alkoholijuomia.
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISUN PERUSTELUT
Hakijayhtiö on mainostanut alkoholijuomia internetsivuillaan osoitteessa www.zandora.fi. STTV on vastauksessaan markkinaoikeudelle ilmoittanut, että kieltopäätöksen ensimmäinen kohta on koskenut vain fi-verkkotunnuksella toteutettua mainontaa.
Markkinaoikeus ei voi ennakolta ottaa kantaa muilla verkkotunnuksilla toteutetun mainonnan lainmukaisuuteen, joten hakemus on näiltä osin jätettävä tutkimatta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus (STTV) on 13.6.2003 tekemänsä päätöksen ensimmäisessä kohdassa kieltänyt alkoholilain 33 §:n 1 momentin säännöksen nojalla Zandora Oy:tä toistamasta internetmainontaa, jossa esitellään väkevien alkoholijuomien tuote- tai lajinimiä tai pakkauksia varmistumatta siitä, että kyseisiä sivuja pääsevät seuraamaan vain sellaiset henkilöt, jotka ammatikseen osallistuvat alkoholijuomien myyntiin.
Alkoholilain 33 §:n 1 momentin mukaan väkevän alkoholijuoman mainonta, epäsuora mainonta ja muu myynninedistämistoiminta on kielletty. Zandora Oy on saattanut asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi siltä osin kuin se koskee edellä mainittua kieltopäätöksen ensimmäistä kohtaa.
Alkoholilain 33 §:n säännökset koskevat Suomessa asuviin henkilöihin kohdistettua mainontaa ja muuta myynninedistämistoimintaa. Toiminnan toteuttamistavan perusteella on arvioitava, milloin mainonta tai muu myynninedistämistoiminta on kohdistettu suomalaisiin henkilöihin.
Internetsivut www.zandora.fi on rekisteröity hakijayhtiölle. Sivut on toteutettu fi-päätteisellä verkkotunnuksella, joka voidaan myöntää vain Suomen kauppa-, yhdistys- tai säätiörekisteriin merkitylle yritykselle tai yhteisölle. Internetsivut ovat usein englanninkielisiä ja myös suomalaiset ovat tottuneet asioimaan internetissä englanniksi. Se, että hakijayhtiön internetsivut ovat englanninkieliset, ei siten merkitse, että sivut olisi kohdistettu ulkomaalaisiin. Internetsivujen haltijan kotipaikalla ei ole merkitystä sen seikan arvioinnissa, kohdistuvatko sivut suomalaisiin henkilöihin. Merkitystä ei ole myöskään sillä, missä sivuja ylläpitävä palvelin sijaitsee. Hakijayhtiön internetsivuilla on erään tuotteen kohdalla ollut maininta tuotteen ottamisesta suomalaisen Alkon tuoteluetteloon. Sivuilla on lisäksi kuvattu kahta hakijan mainonnassa käytettyä suomalaista lehti-ilmoitusta.
Edellä oleva perusteella markkinaoikeus katsoo, hakijayhtiön internetsivut sisältävät alkoholin mainontaa, joka on kohdistunut Suomessa asuviin henkilöihin. Hakijan www.zandora.fi -internetsivuihin on näin ollen sovellettava Suomen alkoholilain säännöksiä.
Mainituilla hakijayhtiön internetsivuilla on esitelty väkeviä alkoholijuomia niiden nimet mainiten ja esittämällä kuvia niiden pakkauksista. Sivuilla on käytetty myös esim. seuraavia ilmaisuja: "Pure vodka taste", "Dracula vodka worldwide", "I´m Dracula. I wish you welcome.", "Vodka for formula fans ...", "Killepitsch, a very fine quality herb liqueur from Düsseldorf, Germany...", "Vana Tallin is superior quality liqueur ..."
Juomien esittelyssä on käytetty mainittuja mainonnallisia ilmaisuja ja juomien esittely on ollut luonteeltaan yleisöön kohdistettua kaupallista viestintää. Hakijayhtiön internetsivut eivät ole olleet ainoastaan sellaisten henkilöiden käytössä, jotka ammatikseen myyvät alkoholijuomia, vaan sivuille on kaikilla vapaa pääsy.
Hakijayhtiö on edellä selostetulla tavalla mainostanut suomalaisille henkilöille www.zandora.fi -internetsivuillaan väkeviä alkoholijuomia. Hakijayhtiö on siten menetellyt alkoholilain 33 §:n 1 momentin vastaisesti, joten hakemus on hylättävä.
MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU
Markkinaoikeus hylkää hakemuksen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen (STTV) 13.6.2003 antaman päätöksen ensimmäisessä kohdassa määrätty kielto jää voimaan.
MUUTOKSENHAKU
Muutosta tähän ratkaisuun saa hakea korkeimmalta oikeudelta valittamalla vain, jos korkein oikeus niillä erityisillä perusteilla, jotka ilmenevät oheisesta valitusosoituksesta, myöntää muutoksenhakuluvan.
Asian ovat ratkaisseet markkinaoikeuden lainoppineet jäsenet Olli Mäkinen, Pertti Virtanen ja Jussi Karttunen sekä asiantuntijajäsenet Johan Bärlund ja Klaus Viitanen.
LAINVOIMAISUUS
Lainvoimainen