MT:1997:007
- Keywords
- Liikesalaisuuden väärinkäyttö, Tekninen esikuva ja ohje, Jäljittely
- Year of case
- 1997
- Date of Issue
- Register number
- D:6/96
Fibox Oy Ab vastaan Oy Ensto Control Ab, Saloplast Oy ja Oy Sähkövaruste Ab. Hakemuksessa tarkoitettujen muovisten laitekoteloiden kaltaisia koteloita oli valmistettu ja markkinoitu jo useiden vuosikymmenten ajan. Eri valmistajien laitekotelot olivat käyttötarkoituksesta johtuen pitkälti samankaltaisia. Oy Ensto Control Ab:n valmistamat ja markkinoimat laitekotelot oli valmistettu pc- ja abs-muovista, mistä myös hakijan valmistamat vastaavat laitekotelot oli valmistettu ja eräiden koteloiden mitoitus oli pitkälti samanlainen. Kotelot erosivat kuitenkin yksityiskohdiltaan toisistaan. Jotkut Oy Ensto Control Ab:n valmistamista koteloista olivat erään yleisesti käytetyn standardin mukaisia koteloita. Oy Ensto Control Ab:n ei ollut näytetty käyttäneen laitekoteloiden suunnittelussa ja valmistuksessa hakijan piirustuksia, malleja eikä muutakaan hakijalle kuuluvaa aineistoa eikä sopimattomasti jäljitelleen hakijan laitekoteloita. Oy Ensto Control Ab:n ei ollut näytetty käyttäneen hakijayhtiön palveluksessa aikaisemmin olleiden henkilöiden hallussa ollutta aineistoa eikä näiden henkilöiden ollut näytetty luovuttaneen tuota aineistoa Oy Ensto Control Ab:lle.
Eräät hakijayhtiön palveluksessa aikaisemmin olleet henkilöt olivat siirtyneet Oy Ensto Control Ab:n palvelukseen. Kaksi heistä oli ollut mukana kokouksissa, joita kokousmuistioissa oli nimitetty "Ensto Enclosures projektineuvotteluiksi". Projektimuistioon oli toiselle heistä merkitty projektiin liittyviä tehtäviä suoritettavaksi. Asiassa tältä osin esitetty todisteluaineisto oli osittain ristiriitaista. Ottaen huomioon esitetty todisteluaineisto ja muu selvitys kokonaisuutena katsottiin jääneen näyttämättä, että ko. henkilö olisi osallistunut Oy Ensto Control Ab:n laitekoteloprojektiin. Oy Ensto Control Ab:n johtohenkilöiden kutsuessa eräitä hakijan palveluksessa olleita henkilöitä neuvottelutilaisuuksiin heidän tiedossaan oli ollut, että nämä henkilöt olivat olleet hakemassa uusia työtehtäviä ja että heidän työsuhteensa hakijayhtiöön oli joko päättynyt tai päättymässä. Oy Ensto Control Ab:n ei ollut kutsumalla sanotut henkilöt neuvotteluihin eikä muutoinkaan näytetty hankkineen hakijayhtiön palveluksessa olleiden henkilöiden välityksellä tietoonsa hakijayhtiötä koskevia luottamuksellisia tietoja.
Oy Ensto Control Ab:n ei ollut näytetty laitekoteloliiketoiminnassaan hankkineen eikä käyttäneen hakijayhtiön liikesalaisuuksia eikä teknisiä esikuvia tai ohjeita. Oy Ensto Control Ab:n ei ollut näytetty muutoinkaan menetelleen elinkeinotoiminnassaan hyvän liiketavan vastaisesti eikä hakijayhtiön kannalta sopimattomasti. Saloplast Oy:n ja Oy Sähkövaruste Ab:n ei ollut näytetty suunnitelleen eikä valmistaneen hakemuksen kohteena olevia laitekoteloita eikä osallistuneen tällaisten koteloiden markkinointiin. Sanottuihin yhtiöihin kohdistettuna hakemus oli mainitulla perusteella hylättävä.
SopMenL_1_§ ja 4_§
FIBOX OY AB:N VAATIMUKSET
Fibox Oy Ab on vaatinut, että vastaajia sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain (SopMenL) 1 ja 4 §:n nojalla sakon uhalla kielletään luvatta käyttämästä hakijan taloudellisia ja teknisiä liike ja yrityssalaisuuksia, tuotesuunnitelmia sekä teknisiä esikuvia ja ohjeita muovisten (pc ja abs) laitekotelosarjojen valmistuksessa sekä että vastaajia kielletään valmistamasta mainitunlaisia (Cubo D, Cubo S ja Cubo O/P), hakijan muovisten kotelosarjojen kanssa kilpailevia kotelosarjoja. Samoin hakija on vaatinut, että vastaajayhtiöitä kielletään muille ilmaisemasta myymällä tai muutoin hakijan liike ja yrityssalaisuuksiin kuuluvia edellä mainittuja tietoja. Hakija on vaatinut, että kiellot määrätään väliaikaisesti heti, siihen saakka, kunnes asiassa on annettu lopullinen ratkaisu. Hakija on myös vaatinut, että päätös on vastaajayhtiöiden kustannuksella julkaistava ainakin yhdessä sanoma ja aikakauslehdessä. Lisäksi hakija on vaatinut, että vastaajat velvoitetaan korvaamaan hakijan oikeudenkäyntikulut markkinatuomioistuimessa 508.347,86 markalla ja tähän asiaan liittyvässä turvaamistoimiasiassa Salon käräjäoikeudessa 1.046.086,28 markalla, molemmat laillisine korkoineen.
Vastaajayhtiöt, varsinkin Oy Ensto Control Ab ovat pyrkineet systemaattisesti jäljittelemään Fibox Oy Ab:n liikeideaa kokonaisuudessaan mm. käyttämällä hyväksi luvatta Fiboxin liikesalaisuuksiin kuuluvia teknisiä esikuvia ja teknisiä ohjeita sekä Fiboxin taloudellisiin liikesalaisuuksiin kuuluvia tietoja, joita ovat myynti ja markkinatietojen lisäksi myös kilpailukykyä sekä yrityksen strategista liiketietoa (organisaatio, toimintapolitiikka ja pitkän tähtäyksen suunnittelu) koskevat tiedot.
Oy Ensto Control Ab on henkilöresursseja ja liiketoiminnassa vaadittavaa osaamista hankkiakseen houkutellut Enstokonserniin kuuluvien yhtiöiden palvelukseen Fiboxin entisen tuotantojohtajan ja hallituksen jäsenen Mikko Salmelan, entisen markkinointijohtajan ja Tanskan tytäryhtiön toimitusjohtajan ja Fiboxin hallituksen jäsenen Markku Mäenpään, entisen Suomen myyntipäällikön Johnny Lindströmin, entisen asiakaspalveluhenkilön Kurt Rönnbergin, entisen laatupäällikön Pekka Härkin ja Ruotsin tytäryhtiön markkinointipäällikön Bertel Fröbergin tavalla, jota on pidettävä hyvän liiketavan vastaisena. Mikko Salmela ja Markku Mäenpää ovat, ollessaan työsuhteessa Fiboxiin, ja vastoin kirjallisten työsopimustensa määräyksiä Enston toimitusjohtajan Timo Miettisen aloitteesta ja kutsusta osallistuneet suunnittelupalavereihin ja kilpailevan liiketoiminnan käynnistämiseen. Johnny Lindström puolestaan, tietoisena Salmelan ja Mäenpään työsuhteista, on myötävaikuttanut näiden henkilöiden osallistumiseen ja työskentelyyn Ensto Enclosuresprojektin hyväksi.
Oy Ensto Control Ab on kopioinut systemaattisesti Fiboxin tuotesarjoja. Tuotesarjojen kopiointi on ollut systemaattista ja orjallista ja se on tapahtunut Fiboxin liikesalaisuuksiin kuuluvien tietojen perusteella. Oy Ensto Control Ab on myös norkkinut Fiboxin asiakkaita siirtymään Enstoon kuuluvien yhtiöiden asiakkaiksi.
Fibox Oy Ab:n tuotantoon kuuluvat seuraavat kotelojärjestelmät: 1. Fibox Mini MO ja Mini PC kotelosarjat, jotka ovat pieni- ja keskikokoisia monikäyttöisiä polykarbonaattikoteloita. 2. Fibox Piccolo kotelot ovat pienikokoisia painikenapeille, riviliittimille, merkkivaloille ja muille pienikokoisille laitteille tarkoitettuja koteloita. Materiaalina on joko polykarbonaatti tai abs-muovi. 3. Fibox Euronorm II kotelosarjaa valmistetaan sekä polykarbonaatista, abs-muovista että alumiinista. Nämä kotelot ovat pieni- ja keskikokoisia koteloita elektroniikan, riviliitinten ja muiden teollisuuslaitteiden kotelointiin. Sanottua kotelosarjaa valmistetaan myös polyesteristä. Tällaiset kotelot sopivat hyvin ominaisuuksiltaan kaikkein vaativimpiin käyttöympäristöihin. 4. Fibox Solid kotelojärjestelmäsarjaan kuuluvat mallit PC/ABS, PG ja SC. Nämä ovat keskikokoisia ja suuria koteloita. Valmistusmateriaalina käytetään sekä polykarbonaattia että abs-muovia. 5. Fibox EK kotelosarja sisältää keskikokoisia ja suuria iskunkestävästä polykarbonaatista valmistettuja koteloita. 6. Fibox EKI kotelosarja sisältää keskikokoisia ja suuria iskunkestävästä polykarbonaatista valmistettuja koteloita. 7. Fibox FEX kotelot koostuvat kahdesta polykarbonaattikotelosarjasta, jotka on sertifioitu käytettäväksi räjähdysvaarallisissa tiloissa. Fiboxin tuotevalikoimaan kuuluu vielä Fibox Cardmaster tuote.
Useimmista kotelosarjoista voidaan valmistaa ja toimittaa asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä muunnelmia. Tuotteisiin myytäviä lisävarusteita ovat mm. erilaiset polystyreeni-ja messinkiholkkitiivisteet, polykarbonaattiset laippalevyt ja kansiluukut sekä tuuletuslaitteet ja muut lisätarvikkeet. Koteloita eri mittoineen, raaka-aineineen, väreineen ja kansivaihtoehtoineen on vakiotuotannossa yli 300 mallia. Hakijan ensimmäiset laitekotelot on valmistettu vuonna 1966. Kotelosarjojen tuotenimet ovat olleet käytössä vuosikausia, jotkut jopa 20-30 vuotta. Hakijan tuotteiden keskimääräinen elinkaari on noin 20 vuotta.
Hakija toimittaa valmistamiaan laitekoteloita pääosin teollisten kone- ja laitevalmistajien tarpeisiin. Fibox nimellä toimivia jälleenmyyjäyhtiöitä on Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Etelä-Koreassa, jossa on myös valmistustoimintaa. Lisäksi Fiboxilla on kansainvälinen jälleenmyyjien verkosto, jonka kautta tuotteita markkinoidaan noin 40 maassa.
Fiboxin liiketoiminnan voidaan luonnehtia olevan ns. nicheliiketoimintaa muovisten laitekoteloiden alueella, jonka olennaisimpia tekijöitä ovat tuotteet ja niiden ominaisuudet sekä tuotteita käyttävät asiakasryhmät. Kysymyksessä on asiakaslähtöinen toiminta, jossa laitekotelovalmistaja suunnittelee tiettyihin yleisiin tarkoituksiin tietyillä mitoilla kotelovaihtoehdon. Tämän jälkeen laitekotelovalmistaja alkaa "myydä" kone- ja laitevalmistajille koteloajatustaan ja parhaassa tapauksessa saa vähitellen kone- ja laitevalmistajat hyväksymään kotelovalmistajan luoman mitoituksen. Laitekotelovalmistajan täytyy siis luoda ajan kuluessa itse markkinat tuotteilleen. Kohderyhmään kuuluva asiakas käyttää näin luotua koteloa valmistuksessaan useita vuosia ja usein tuotteensa myynnin kehittyessä kasvavia määriä. Tähän prosessiin kuluu laitekotelovalmistajalta runsaasti aikaa ja rahaa.
Kokonaismarkkina Fibox-tyyppisille laitekoteloille on nicheliiketoiminnalle tyypillisesti pieni. Vaikka Fibox Oy Ab on yrityksenä pieni, se on liiketoiminta-alallaan yksi kolmesta suuresta, joista kukin on kehittänyt markkinansa ja tuoteryhmänsä muutaman kymmenen vuoden aikana. Asiakkaina ovat kone- ja laitevalmistajat (Original Equipment Manufacturers eli ns. OEMasiakkaat), keskusvalmistajat ja sähköurakoitsijat.
Ensto-konserni on ilmeisesti tehnyt päätöksen hakijan toiminnan kanssa kilpailevaan koteloliiketoimintaan ryhtymisestä loppukeväällä 1994. Konsernin hallitus ilmoitti päättäneensä käynnistää uuden liiketoiminnan, minkä tavoitteena on suunnitella, valmistaa ja markkinoida sähkö- ja elektroniikkateollisuuden käyttöön polymeereistä valmistettuja suojakoteloita. Projektin tavoitteeksi ilmoitettiin luoda vaikuttava asema kansainvälisen OEMasiakaskunnan kotelo- ja laitetoimittajana. Projektineuvotteluissa on ollut mukana myös "konsultti XX":nä Mikko Salmela, joka tuolloin oli Fibox Oy Ab:n palveluksessa. Neuvotteluissa Fibox oli valittu "bench markingin" kohteeksi toteutettaessa selvitystä tuoteominaisuuksista. Lähtökohdaksi oli valittu "Fibox-kotelot versus muut kilpailijat".
Oy Ensto Control Ab:n valmistama Cubo D kotelosarja vastaa käyttötarkoitukseltaan, mitoiltaan ja materiaaliltaan hakijan valmistamaa Fibox Euronorm II kotelosarjaa. Cubo S kotelosarja vastaa Fibox Mini kotelosarjaa ja Cubo O/P kotelosarja vastaa Fibox EKI, EK ja Solid kotelosarjoja. Cubo H/M kotelosarja vastaa Fiboxin alumiinisia ja polyesterisiä Euronorm II koteloita.
Vastaajat ovat pystyneet suunnittelemaan ja valmistamaan muovisia laitekoteloita, joilla asiakkaat voivat korvata Fiboxin valmistaman kotelon. Vastaajien valmistamat kotelot ovat Fiboxin koteloiden jäljitelmiä. Jäljittelyn kohteena ovat olleet ne ominaisuudet, joilla kotelosta muodostuu Fiboxin kotelon korvaava kotelo. Ensto-kotelot ovat Fiboxin laitekoteloiden kanssa yhteensopivia asiakkaan näkökulmasta. Kone- ja laitevalmistajana toimiva asiakas on mitoittanut tuotteensa niin, että siihen sopii Fibox-kotelo. Ensto-kotelot on valmistettu sellaisin mitoin, että myös ne sopivat po. käyttötarkoituksiin ja ovat tässä suhteessa yhteensopivia.
Cubo O/P kotelosarjaa valmistaa joko Oy Ensto Control Ab, Oy Ensto Industry Ab tai Saloplast Oy. Oy Ensto Control Ab:n huhtikuussa 1996 päivätystä aikataulusta käy ilmi myös, että Cubo H/M ja Cubo EO kotelosarjojen valmistus aloitetaan kesällä 1996. Cubo H/M kotelosarja sisältää alumiinista ja polyesteristä valmistettavat laitekotelot. Vaatimukset kohdistuvat myös Oy Sähkövaruste Ab:hen sen vuoksi, että mainitun yhtiön valmistamat asennuslevyt ja din-kiskot liittyvät välttämättöminä lisävarusteina olennaisesti laitekoteloiden myyntiin.
Kotelosarjojen valmistuksessa käytettävät muovit ovat standardilaatuja valmistajittain. Muovien käytössä on kuitenkin eroja, esim. hyväksyntöjen osalta. Koteloiden hyväksymisprosessi on vaikea ja kallis. Hyväksymisprosessin oikea ratkaisu voi säästää merkittävästi valmistuskustannuksia. On selvää, että mikäli kilpailija saa suoraan tiedot hyväksyttävistä muovilajeista tuotteittain, tällainen tieto auttaa liiketoiminnan aloittamisessa. Oy Ensto Control Ab:llä ei ole ollut tällaista tietoa aikaisemmin. Tieto hyväksynnöistä ja materiaaleista on hankittu hakijayhtiöstä sopimattomalla tavalla.
Tiedot markkinoista, asiakkaista ja tiedot siitä, mitkä ovat kunkin kotelon ja kotelosarjan markkinat maittain ja asiakkaittain on katsottava olevan hakijan yrityssalaisuuksia. Tiedot markkinoista ja tuotteiden mitoituksesta ovat hakijan liikesalaisuuksia. Ensto ei ole aikaisemmin toiminut merkittävästi OEM-asiakaskunnan kanssa, joka on Fiboxin pääasiakaskunta. Tämän vuoksi Enstolla ei ole oman aikaisemman toiminnan perusteella ollut tietoja muovisten laitekoteloiden markkinoista ja menekistä. Jos kilpailijalta on saatu oikeudettomasti mainitut tiedot, liiketoiminnan aloittaminen on luonnollisesti paljon helpompaa ja investoinnit voidaan tehdä heti oikeisiin tuotesarjoihin olennaisesti pienemmin riskein.
OEM-segmentissä suurimpia muovisten laitekoteloiden valmistajia ovat Fiboxin lisäksi saksalaiset Bobla, Rose, OKW ja Klöckner & Möller, italialainen Gewiss ja ranskalainen Sarel. Jos tehtäisiin markkinatutkimus eurooppalaisten OEM-asiakkaiden käyttämistä muovisista laitekoteloista, lopputulokseksi saataisiin tuotesarjat, jotka vastaisivat Fiboxin tuotesarjoja n. 20-30 prosenttisesti. Enston valitsemat tuoteryhmät vastaavat kuitenkin 90-95 prosenttisesti Fiboxin tuoteryhmiä. Oy Ensto Control Ab on kopioimalla Fiboxin myyvimmät tuotesarjat ja tuotteet päässyt tarjoamaan laitekoteloitaan Fiboxin asiakaskunnalle. Oy Ensto Control Ab:n tarkoituksena on siis ollut kopioida vain Fiboxin tuotteita. Muilla laitevalmistajilla ei esim. ole Fibox Mini tuoteperhettä vastaavaa tuotesarjaa valmistuksessaan, josta vastaajan Cubo S-laitekotelosarja on sekä tuotekohtaisesti että tuotesarjan laajuuden osalta tarkka kopio.
Tosiasiallisesti Ensto ei ole valmistanut ja myynyt pöly- ja vesitiiviitä laitekoteloita OEM-asiakkaille Suomessa eikä ulkomaillakaan. Nyt se Fiboxin esimerkkiä ja kokemuksia seuraten sekä Fiboxin liikesalaisuuksia hyväksikäyttäen pyrkii systemaattisesti ja häikäilemättömästi hankkimaan asiakkaansa Fiboxin asiakaskunnasta, ja käytännössä vain sieltä. Tätä kopioimista, asiakkaiden norkkimista ja kilpailijan eli Fiboxin osaamisen suunnitelmallista hyväksikäyttöä on pidettävä hyvän liiketavan vastaisena.
Fiboxin liikesalaisuuksiin kuuluvana teknisenä esikuvana on pidettävä malleja eli esim. niitä Fibox Mini -kotelosarjan malleja, joita Fibox teetti eräällä turkulaisella muotoilutoimistolla. Fibox teetti Euronorm -laitekotelosarjan tuotesuunnittelun yhteydessä useita "möykkymalleja", joista yksi valittiin. Oy Ensto Control Ab on kääntynyt saman turkulaisen muotoilutoimiston puoleen ja käyttänyt Cubo S- designissa täsmälleen samaa "hahmomallia", jonka Fibox oli ko. muotoilutoimistolla teettänyt, mutta jota ei sillä hetkellä valittu tuotantoon.
Lisäksi Cubo S- laitekotelosarjan tuotannossa on käytetty hyväksi Fibox Mini-tuoteperheen mitoituksia. Esim. Oy Ensto Control Ab:n Fibox Mini-tuotesarjasta kopioima Cubo S-laitekotelosarja vastaa mitoiltaan millimetrilleen ja laajuudeltaan täsmälleen Fibox Mini-tuotesarjaa. Oy Ensto Control Ab ei ole siis lisännyt eikä poistanut yhtään kotelokokoa siitä valikoimasta, josta Fibox Mini-tuotesarja koostuu. Oy Ensto Control Ab:n valmistama Cubo S-laitekotelosarja on mitoiltaan, tuoteperheen laajuudelta, kiinnityspisteiden mitoitukselta ja ulkonäöltään samanlainen ja tuotteen käytön kannalta täysin yhteensopiva eli korvaava kopio Fibox Mini-tuoteperheestä. Paitsi että Cubo S-kotelosarjan mallisuunnittelun on tehnyt sama mallitoimisto, joka oli tehnyt suunnittelua Fibox Mini-, Euronorm-ja EK/EKI-tuotesarjoihin, mekaniikkasuunnittelun (mm. tuotepiirustukset) on tehnyt eräs Fiboxin entinen tuotesuunnittelija Mikko Salmelan ja Johnny Lindströmin toimeksiannosta.
Oy Ensto Control Ab on saanut Fiboxille kuuluneesta aineistosta Fiboxin liikesalaisuuksiin ja teknisiin esikuviin kuuluvia tietoja. Tällaisia ovat olleet mm. Fiboxin markkinatuomioistuimelle osoittaman kirjelmän 24.5.1996 liitteissä 5-25 sekä kirjelmän 11.12.1996 liitteissä 39-47 olevat tiedot. Oy Ensto Control Ab on saanut Fiboxin aineistosta Fiboxin teknisiin esikuviin kuuluvaa tietoutta muovimateriaalitilanteesta ja niistä raaka-aineyhdistelmistä, jotka menestyvät laitekoteloiden hyväksyttämisprosessissa. Tällainen tieto nopeuttaa huomattavasti kilpailevan valmistajan tuotteiden hyväksyntöjä tai ainakin nopeuttaa materiaalivalintoja ja säästää käytännössä kustannuksia turhien tuotehyväksyntäyritysten ja siihen liittyvien menettelyjen poisjäämisenä. Samoin vastaajayhtiö on saanut tietoa mm. Fiboxin yhteistyöprojekteista ja tuotekehittelysuunnitelmista sekä teknistä tietoa esim. ratkaisuista, jotka liittyvät laitekoteloiden tiivisteen ja seinämien rakenteeseen.
Fibox Oy Ab:n taloudellisiin liikesalaisuuksiin kuuluvilla myyntitiedoilla on yhteys siihen lanseerausjärjestykseen, jonka Oy Ensto Control Ab on toteuttanut tuodessaan markkinoille Cubo S-tuotesarjan. Muidenkin Cubo-laitekotelosarjojen tuotanto on aloitettu Fiboxin taloudellisiin ja teknisiin yrityssalaisuuksiin perustuen. Se on tehty systemaattisesti aloittamalla tuotanto niistä laitekoteloista, jotka Fiboxin myyntitietojen mukaan myyvät parhaiten. Lisäksi kopiointi ja jäljittely on tapahtunut orjallisesti kohdistuen kokonaisiin tuotesarjoihin. Vastaajayhtiö on saanut tietoa mm. Fiboxin kaikkien tuotteiden myynnistä vuonna 1993 tuotesarjoittain ja tuotteittain, tuoteosatasolla, kappalemäärissä ja prosentteina, sekä markkinatietoa Euronorm-tyyppisten laitekoteloiden myynneistä ja myyvimmistä kokoluokista esim. Saksan markkinoilla. Vastaajayhtiö on myös saanut tietoja Fiboxin liiketoimintasuunnitelmasta, josta ilmenee taloudellista tietoa Fiboxin myynnistä maantieteellisten alueiden osalta sekä kasvutavoitteista.
Fibox Oy Ab:n entiset työntekijät ovat olleet työsopimuksen määräysten perusteella velvolliset luovuttamaan kaikki Fibox Oy Ab:n asiakirjat yhtiölle työsuhteensa päättyessä. Merkitystä ei ole ollut sillä, onko yhtiö nimenomaisesti vaatinut niitä takaisin. Mikko Salmelan konsulttiyhtiöstä on löytynyt mm. Fiboxin kaikkien kotelosarjojen ja niiden eri vaihtoehtojen täydelliset myyntitiedot vuodelta 1993.
Salmela on Ensto-yhtiöiden kesäkuusta 1994 alkaen pitämissä projektineuvotteluissa mm. selostanut tuotekehitysprosessin nykytilannetta. Salmelaa on sitonut mm. kirjallisen työsopimuksen kilpailu- ja salassapitoehdot. Ainakin myöhemmissä projektineuvotteluissa on ollut mukana myös Fiboxin tytäryhtiön silloinen toimitusjohtaja Markku Mäenpää, joka samalla toimi Fiboxin johtajana. Jos päätös koteloliiketoimintaan ryhtymisestä on tehty loppukeväällä 1994 ja liiketoimintaa on alettu valmistella ensimmäisessä projektineuvottelussa kesäkuussa 1994, ammattimiehelle on täysin selvää, että ilman hakijalta laittomasti hankittuja tietoja tuotesarjan valintaa ja koteloiden tuotesuunnittelua ei ole voitu saada valmiiksi vuodenvaihteeseen 1994-95 mennessä.
Projektineuvotteluissa on mm. käsitelty Fiboxin asiakassuhteita. Neuvotteluissa on päätetty, että Mäenpää jatkaa neuvotteluja eräiden Fiboxin asiakkaiden kanssa. On sovittu, että Mäenpää suunnittelee maakohtaiset esimarkkinatoimenpiteet ja toteuttaa esimarkkinoinnin Johnny Lindströmin kanssa. Edelleen on päätetty jatkaa yhteistyötä Fiboxin kanssa vain tarkoituksella saada selville Fiboxin hintataso. Muutoin on päätetty, että täysi uutissulku Fiboxia kohtaan aloitetaan.
Neuvotteluissa on päätetty pyrkiä yhteistyöhön saman muottivalmistajan kanssa, joka valmistaa merkittävän osan Fiboxin viimeisimmistä muoteista. On myös käytetty samaa muottivalmistajaa, joka on suunnitellut pääosin Fiboxin kotelosarjat. Oy Ensto Control Ab:lle on tehty tuotesuunnitelmat ja -piirustukset käyttämällä hyväksi Fiboxille aiemmin tehtyjä tai Fiboxin tekemiä tuotesuunnitelmia ja niiden perusteella laadittuja tuotepiirustuksia. Suunnittelutyössä on täten käytetty hyväksi Fiboxin liikesalaisuuksia ja sitä luottamuksellista suhdetta, joka Fiboxilla on ollut muotoilutoimistojen kanssa.
Neuvotteluissa on Salmelalle ja Mäenpäälle annettu muitakin tehtäviä selvitysten hankkimiseksi. Kokousmuistioiden sisällön, kokouksissa jaettujen tehtävien laadun ja luonteen vuoksi sekä läsnäolleiden henkilöiden aseman perusteella on katsottava selvitetyksi, että Oy Ensto Control Ab on toiminut hyvän liiketavan vastaisesti ja sopimattomasti kutsumalla mainittuihin neuvotteluihin Fiboxin palveluksessa olleita työntekijöitä. Samoin on katsottava selvitetyksi, että Oy Ensto Control Ab on näin ollen saanut tiedot mm. Fiboxin liikesalaisuuksiin kuuluvista markkina- ja asiakastiedoista, teknisiksi esikuviksi ja teknisiksi ohjeiksi katsottavista Fiboxin tuotesuunnittelutiedoista ja tuotepiirustuksista tietäen, että Salmela ja Mäenpää ovat hankkineet ja ilmaisseet tiedot oikeudettomasti ja sinä aikana, kun he ovat olleet työsuhteessa Fiboxiin. Kutsuessaan tällaiset henkilöt palavereihin, joissa käsitellään Fiboxin kanssa kilpailevan liiketoiminnan aloittamista, kutsun tarkoituksena ei voi olla mikään muu kuin Fiboxin yrityssalaisuuksien hyvän liiketavan vastainen ja sopimaton hyväksikäyttäminen.
Oy Ensto Control Ab:lle ei ole annettu 1990-luvun alussa täydellisiä tietoja silloisen Fiskars Oy Ab:n tytäryhtiön Fibox Oy Ab:n liiketoiminnasta. Yrityskauppoja hoitaneelle on selvää, että minkään yrityskaupan osalta ei mahdollisille ostajaehdokkaille anneta tarkkoja tietoja yhtiön ydintoiminnoista ja liikesalaisuuksista ennen kuin kaupan syntyminen on ainakin jossain määrin varmistettu. Sitä paitsi kaikki materiaali, josta tässä asiassa on kysymys, on laadittu ajallisesti yrityskaupan jälkeen.
Fibox Oy Ab oli aikaisemmin Fiskars Oy Ab:n omistama tytäryhtiö. Liiketoiminta myytiin uudelle perustetulle yhtiölle, jonka nimeksi sittemmin tuli myös Fibox Oy Ab. Liiketoiminnan uuden Fiboxin lukuun osti ns. management by out -yritysostolla yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Tapani Niemi yhdessä Mikko Salmelan ja Markku Mäenpään sekä eräiden sijoittajien kanssa. Fibox on harjoittanut itsenäisenä yhtiönä vuodesta 1989 lähtien, ensin Fiskars Oy Ab:n omistuksessa ja myöhemmin mainittujen sijoittajien omistuksessa, muovisten laitekoteloiden valmistusta. Ennen vuotta 1989 ja yhtiöittämistä muovisten laitekoteloiden valmistus tapahtui Fiskars Oy Ab:n liiketoimintaryhmänä. Ensimmäiset laitekotelot on valmistettu vuonna 1966.
Hakijan tehdas sijaitsi ensin Tammisaaressa ja vuoden 1995 kesällä yhtiö muutti tuotantonsa uusiin Kirkkonummen Jorvaksessa sijaitseviin tehdastiloihin. Hakija on johtava sähkö- ja elektroniikkalaitteisiin tarkoitettujen koteloiden valmistaja pohjoismaissa. Suurin osa, 90 prosenttia tuotteista viedään ulkomaille. Hakija on vuosien kuluessa käyttänyt tuotekehitykseen ja asiakaskunnan luomiseen kymmeniä miljoonia markkoja. Lisäksi muovi- ja alumiinikoteloiden valmistukseen liittyvät muut investoinnit ovat varsin huomattavat, minimissään noin 100 miljoonaa markkaa.
Koska kilpailevaa liiketoimintaa ei Suomessa ole aikaisemmin ollut, taito-tieto muovi- ja alumiinikoteloliiketoiminnan osalta on Suomessa ollut ainoastaan hakijayhtiöllä. Hakija on pyrkinyt siihen, että yhtiön liike- ja yrityssalaisuudet säilyvät mahdollisimman hyvin suojassa. Taito-tiedolla tarkoitetaan tässä yhteydessä mm. hakijan asiakas-, tuotanto- ja myyntitietoja, kustannuslaskenta-, ja tilinpäätöstietoja sekä muutoinkin koko valmistukseen ja tuotantoon liittyvää teknistä osaamista mukaan lukien tuotepiirustukset ja itse valmistettaviin tuotteisiin liittyvä tekninen tietous.
Hakijayhtiön toimitusjohtaja Tapani Niemi osti sittemmin 15.10.1993 päivätyllä sopimuksella MBO-yritysostossa mukana olleilta Salmelalta ja Mäenpäältä näiden merkitsemät vaihtovelkakirjalainaa koskevat velkakirjat. Niemi hankki myös muilta sijoittajilta vuosien 1994 ja 1995 aikana koko Fiboxin osakekannan omistukseensa. Salmela ja Mäenpää toimivat hakijayhtiön hallituksen jäseninä tammikuuhun 1994 saakka ja sen jälkeen työsuhteisina työntekijöinä.
Salmela irtisanoutui hakijan palveluksesta toukokuussa 1994 ja hänen työsuhteensa yhtiöön päättyi elokuussa 1994. Salmela on elokuussa 1994 perustanut konsulttiyhtiön, jonka toiminimi on MSA-Consulting Oy ja kotipaikka Salo. Salmelalla oli hakijan kanssa kirjallinen työsopimus, johon liittyi salassapito- ja kilpailukieltoehdot. Helmikuussa 1995 Salmela on hakijan saamien tietojen mukaan tehnyt työsopimuksen Ensto-konserniin kuuluvan Saloplast Oy:n kanssa. Saloplast Oy:stä on tullut konserniyhtiö vuoden 1995 aikana.
Entinen hallituksen jäsen ja työntekijä Markku Mäenpää puolestaan irtisanoutui tammikuussa 1995, jolloin myös hänen työvelvoitteensa päättyi. Mäenpää oli sen jälkeen vielä hakijan Tanskan-yhtiön toimitusjohtaja. Oy Ensto Ab ja Mäenpää ovat tammikuussa 1995 perustaneet Tanskaan yhtiön nimeltä EDK ApS. Mäenpää on kertomansa mukaan tehnyt pohjatyötä markkinoiden avaamiseksi Enstolle. Mäenpään kertoman mukaan hän on jo kesällä 1995 myynyt osuutensa yhtiöstä Oy Ensto Ab:lle. Myös Mäenpäällä oli hakijan kanssa kirjallinen työsopimus, johon myös liittyi salassapitoja kilpailukieltoehto. Mäenpään osalta hakijalla ei ole tietoa siitä, onko hän mahdollisesti solminut työsopimuksen jonkin Enstoon kuuluvan yhtiön kanssa. On kuitenkin ilmeistä, että hän toimii ainakin konsulttisuhteessa Enstoon. Salmelalle ja Mäenpäälle on Ensto-konsernista maksettu huomattavia korvauksia koteloprojektiin liittyen.
Tapaukseen liittyen hakijan palveluksesta ovat myös irtisanoutuneet Johnny Lindström, Pekka Härkki ja Kurt Rönnberg. Hakijan saamien tietojen mukaan Lindström, Härkki ja Rönnberg ovat tehneet työsopimukset Enstoon kuuluvien yhtiöiden Oy Ensto Control Ab:n tai Saloplast Oy:n kanssa. Vielä irtisanoutui hakijan Ruotsin-yhtiön palveluksesta Bertel Fröberg, joka hakijan saamien tietojen mukaan on tehnyt työsopimuksen Enston ruotsalaisen tytäryhtiön kanssa.
Edellä mainituilla henkilöillä, joista Salmela ja Mäenpää ovat olleet Fiboxin hallituksen jäseniä, on ollut ainakin seuraavia hakijayhtiön liike- ja yrityssalaisuuksiin kuuluvia tietoja hallussaan. Salmelalla on ollut hallituksen kokouspöytäkirjat, liitetiedot ja valmisteluasiakirjat, valmistuksessa käytettävien muottien luettelot ja päiväkirjat, kaikki tuotemyyntitiedot sekä tuotantotiedot. Mäenpäällä on ollut hakijan Tanskan-yhtiön tiedot, myyntitilastot asiakkaittain, jakelusopimukset, tytäryhtiöiden tiedot ja hallituksen kokouspöytäkirjat. Lindströmillä on ollut Suomen asiakastiedot sekä tuotetiedot, jotka sisältävät kustannus- ja katelaskelmat. Härkillä on ollut menekkitiedot, muottitiedot ja tuotekehitys ja tiedot uusista tuotteista. Rönnbergillä on ollut myynti- ja katetiedot asiakkaittain, myyvimmät tuotteet ja niiden osat sekä asiakasprojektien tiedot.
Koska hakija on ollut ainoa ko. muovisten laitekoteloiden valmistaja pohjoismaissa, hakijan epäilykset heräsivät hakijan liike- ja ammattisalaisuuksiin kuuluvien tietojen anastamisesta. Koska Enston lanseeraamat tuotesarjat olivat lähes identtisiä hakijan valmistamien laitekoteloiden kanssa, asiaa alettiin tutkia. Alkoi paljastua, että irtisanoutuneiden entisten työntekijöiden toimesta oli anastettu hakijan liike- ja yrityssalaisuuksiin kuuluvia tietoja, kuten hallituksen kokouspöytäkirjoja, joiden liitteinä oli taloudellista informaatiota, asiakastietoja, tuotanto-, myynti-, kustannuslaskenta- ja tilinpäätöstietoja sekä muutoinkin koko valmistukseen ja tuotantoon liittyvää teknistä osaamista mukaan lukien tuotepiirustukset.
Vastaajayhtiöt ovat saaneet tiedot hakijan liikesalaisuuksista, teknisiksi esikuviksi ja teknisiksi ohjeiksi katsottavista tiedoista tietoisina siitä, että entiset hakijan työntekijät ovat hankkineet ja ilmaisseet tiedot oikeudettomasti. Vastaajayhtiöt ovat hyödyntäneet hakijalta oikeudettomasti hankittuja tietoja tuotantolinjojen rakentamisesta ja hakijan tuotteiden kanssa kilpailevien tuotesarjojen valmistuksen käynnistämisessä. Vastaajayhtiöt käyttävät luvatta hakijalta anastettuja tietoja toiminnassaan.
Hakijan vaatimukset kaikkia kolmea vastaajaa vastaan perustuvat Oy Ensto Control Ab:n Cubo-laitekoteloiden tuote-esitteen tietoon siitä, että mainittuja laitekoteloita valmistavat nämä kolme yhtiötä. Hakijan käsityksen mukaan asennuslevyt tekee edelleen Oy Sähkövaruste Ab ja Saloplast Oy on ollut mukana ainakin isoimpien laitekoteloiden valmistuksen aloittamistoimenpiteissä. Koska kyseessä ovat samaan konserniin kuuluvat yhtiöt, vaatimusten kohdistaminen näihin kolmeen yhtiöön on ollut perusteltua.
OY ENSTO CONTROL AB:N VASTAUS
Oy Ensto Control Ab on kiistänyt menetelleensä SopMenL:n vastaisesti ja vaatinut hakemuksen hylkäämistä. Oy Ensto Control Ab on vaatinut, että hakija velvoitetaan korvaamaan Oy Ensto Control Ab:n oikeudenkäyntikulut markkinatuomioistuimessa 766.701,66 markalla ja tähän asiaan liittyvässä turvaamistoimiasiassa Salon käräjäoikeudessa 630.810,68 markalla, molemmat laillisine korkoineen.
Oy Ensto Control Ab ei ole Cubo-laitekoteloiden valmistuksessa käyttänyt hakijan liikesalaisuuksia eikä teknisiä esikuvia tai ohjeita. Hakija ei ole yksilöinyt, mitä liikesalaisuuksia taikka teknisiä esikuvia tai -ohjeita olisi luvattomasti käytetty, puhumattakaan siitä, että väitteiden tueksi olisi esitetty mitään näyttöä. Oy Ensto Control Ab ei ole hankkinut laittomasti tietoonsa Fibox Oy Ab:n liike- tai yrityssalaisuuksiin luettavia tuotesuunnitelmia, teknisiä esikuvia ja -ohjeita muovisten (pc ja abs) laitekoteloiden valmistamista varten. Vastaaja ei ole saanut mainitunlaisia hakijan tietoja, eikä vastaaja käytä eikä tarvitse niitä. Oy Ensto Control Ab on jo vuosia ennen hakemuksessa tarkoitettuja tapahtumia valmistanut muovisia laitekoteloita ja markkinoinut niitä. Vastaajan laitekotelotuotanto ja koteloiden markkinointi perustuu valtaosin julkiseen tietoon sekä kaikilta osin sellaiseen tietoon, joka on ollut hakijalla itsellään ja josta suuri osa on ollut käytössä 1960-1980-luvulta saakka.
Ensto-konserni on valmistanut sähkölaitekoteloja, mm. turvakytkinkoteloita ruiskupuristamalla jo 1980-luvulta lähtien. Kun toiminta aloitettiin, ei Fibox Oy Ab:tä ollut olemassakaan. Kaikki tuotantoon tarvittava tieto on ollut Ensto-konsernilla jo vuosikausia ennen hakemuksessa väitettyjä tapahtumia. Ruiskupuristusmenetelmää Ensto-konserni on käyttänyt tuotannossaan 1960luvun puolivälistä lähtien.
Muovinen suojakotelo tai laitekotelo on tuotteena äärimmäisen yksinkertainen. Tällaisen kotelon valmistus ruiskuvalu- eli ruiskupuristustekniikalla on pohjaan ruiskutetun puolipallon jälkeen yksinkertaisin valumuoto. Kysymys on muovilaatikosta, jolle sen käyttötarkoitus asettaa mitat. Tästä yksinkertaisesta syystä muistuttavat eri valmistajien valmistamat kotelot toisiaan siinä missä kenkälaatikotkin: niissä on neljä seinää ja pohja sekä mahdollisesti myös kansi. Oy Ensto Control Ab:n ja Fibox Oy Ab:n tuotteet eivät muotoilultaan ja ratkaisuiltaan ole mitenkään omaperäisiä, vaan seuraavat alalle yleistä, kaikille valmistajille ominaista muotoilua, väritystä ja teknisiä ratkaisuja.
Koteloiden yksinkertaisuuden vuoksi koteloita ei voi patentoida tai mallisuojata eikä niihin saa hyödyllisyysmallia tai tekijänoikeutta. Mahdollisesti vain jokin tietty kotelon yksityiskohta, kuten esim. sarana, voidaan suojata. Fibox Oy Ab:n tuotteilla ei ole patentteja eikä mallisuojaa. Osa hakijan tuotekannasta on suunniteltu jo 60- ja 70-luvuilla ja on vanhentunutta. Laitekotelot ovat standardituotteita, joiden mitoituksen määräävät yleiset standardit ja asiakkaan toivomukset. Lisäksi koteloiden mitoitusta säätelevät julkiset viranomaismääräykset paloluokan, iskusitkeyden ja vesitiiviyden suhteen, kuten mitä tahansa sähkösuojausta. Oy Ensto Control Ab:n valmistamat laitekotelot on pakattaessa merkitty siten, että sekaannusvaaraa muiden valmistajien tuotteisiin ei voi syntyä. Lisäksi suurin osa koteloista toimitetaan suoraan tilaajalle, joka käyttää niitä omassa tuotannossaan.
Kunkin Oy Ensto Control Ab:n valmistaman kotelosarjan (Cubo D, Cubo S ja Cubo O) sisällä ovat tuotteet eli kotelot lähes identtisiä. On tarpeen suunnitella vain yksi koko ja sitten suurentaa tai pienentää sitä tarpeen mukaan. Suunnittelu tapahtuu cadtekniikalla, jolloin tuotesarjan täydentäminen on äärimmäisen helppoa. Laitekotelot eivät siten muodosta tuotesarjaa sillä tavoin kuin käsite "tuotesarja" yleensä ymmärretään. Laitekotelosarja on tosiasiallisesti vain sarja peruskotelon suurennuksia ja pienennyksiä. Se ei ole sanan tavanomaisessa merkityksessä sarja itsenäisiä, toisiaan täydentäviä tuotteita.
Oy Ensto Control Ab käyttää laitekoteloiden valmistukseen pc- ja abs-muoveja sekä laitekotelon tiivisteen valmistamiseen polyuretaania. Käytetyt muovit ovat standardilaatuja, joita saa yleisesti ostaa markkinoilta. Suomessakin ko. muoveja työstää kymmeniä yrityksiä. Näiden muovien käyttämiseen laitekoteloiden raaka-aineena ei liity mitään yrityssalaisuuksia. Tiedot niistä raaka-aineyhdistelmistä, jotka täyttävät hyväksymisvaatimukset, saa raaka-ainevalmistajilta ja hyväksymisviranomaisilta. Oy Ensto Control Ab ei edes käytä samoja raaka-aineita kuin Fibox Oy Ab. Oy Ensto Control Ab ei ole myöskään käyttänyt Fibox Oy Ab:n hahmomallia.
Ruiskupuristusmenetelmä on yleisimpiä muovin työstämismenetelmiä. Ensto-konsernissa on ruiskupuristuskoneita yli 160 kappaletta (konekanta on kymmenkertainen Fiboxiin verrattuna). Myös ruiskupuristuksessa käytettävät koneet ovat yleisessä käytössä olevia koneita, joita saa vapaasti markkinoilta. Laatikkomaisen ruiskupuristusmuotin valmistaminen on tyypillistä muovialan työtä. Muotteja valmistavat Suomessa monet yritykset.
Tuotantolinjan muodostaminen em. vakiokoneista ei vaadi mitään salaista tietoa. Tuotantolinjasuunnittelua opetetaan kaikissa teknisen alan oppilaitoksissa ja siinä antavat apuaan kaikki vakiintuneet laitetoimittajat. Tuotantolinjan kykenee suunnittelemaan kuka tahansa syvällisemmin ruiskupuristustekniikkaan perehtynyt insinööri. Ensto-konsernilla on yli 30 vuoden kokemus ruiskupuristustekniikkaan perustuvan tuotantolinjan suunnittelusta ja toteuttamisesta. Oy Ensto Control Ab:n kaikki laitekotelot perustuvat yhtiön omaan tuotekehitystyöhön ja poikkeavat yksityiskohdissa Fibox Oy Ab:n laitekoteloista. Oy Ensto Control Ab:n laitekotelot on suunniteltu käytettäväksi 2000-luvulla.
Myöskään koteloiden markkinointiin ei liity sellaisia yrityssalaisuuksia, joita Ensto-konsernin tarvitsisi hyödyntää. Enstokonserni on omaa tuotantoaan varten ostanut koteloita vuosikausia, joten se tietää tarkalleen valmistajien ja maahantuojien nimet, valikoimat, hinnat, alennukset, toimitusajat jne. sekä kunkin toimittajan tuotteiden hyvät ja heikot puolet. Enstokonsernilla on kymmeniä ulkomaisia tytär- ja osakkuusyhtiöitä, jotka toimivat sähkövaruste- ja muovialalla. Oy Ensto Control Ab:n laitekoteloissa ja niitä koskevissa esitteissä on selvästi valmistajan nimi. Laitekoteloita ostavat ammattiostajat. Sekaannusvaaraa hakijan ja vastaajan laitekoteloiden välillä ei voi syntyä.
Ensto-konserni on jo vuosia valmistanut sekä muovisia että metallisia laitekoteloita myös OEM-asiakkaille. OEM-asiakas eli laitevalmistaja ostaa laitekotelon käyttääkseen sitä itse valmistamansa laitteen osana. Siksi koteloalalla on tapana, että koteloon ei merkitä sen valmistajaa vaan merkintä valmistajasta tehdään kotelon myyntipakkaukseen. Ensto-konsernin saatavissa on OEM-asiakkaina olevien yritysten välityksellä kaikki ne markkinatiedot ja asiakaskunnan ja sen tarpeiden perusteellinen tuntemus, joita laitekoteloliiketoiminnassa tarvitaan.
Niin Fibox Oy Ab:n kuin maahantuojien ja valmistajienkin hinnastot ovat vapaasti saatavissa. Koska Ensto-konserni on valmistanut ruiskupuristustuotteita yli 30 vuoden ajan, se tietää tarkalleen, paljonko ruiskupuristetun tuotteen valmistaminen maksaa grammaa kohti. Sen perusteella on helppo laskea kilpailijan tuotteen kate, koska ainoa tarvittava lisätieto hinnan ja grammakustannuksen lisäksi on tuotteen paino. Fibox Oy Ab:n kate ja valmistuskustannukset eivät ole yrityssalaisuus.
Oy Ensto Contol Ab ei tarvitse Fibox Oy Ab:n asiakastietoja liiketoiminnassaan. Ensto-konsernin laitekotelot myydään suurelta osin samaan markkinointikanavaan kuin sen muutkin tuotteet ja ulkomaisten tytär- ja osakkuusyhtiöiden tuotteet. Ne Fibox Oy Ab:n työntekijät, jotka ovat siirtyneet Oy Ensto Control Ab:n palvelukseen, ovat täysin laillisesti saattaneet kertoa muistinvaraisia asiakastietoja työsuhteensa päättymisen jälkeen.
Ensto-konserni teki kevättalvella 1994 päätöksen koteloliiketoiminnan laajentamisesta siten, että sähkö- ja elektroniikkateollisuuden eli OEM-asiakkaiden käyttöön tarkoitettujen polymeereistä ja metallista valmistettujen suojakoteloiden valmistusta ja markkinointia laajennetaan. Laajentamispäätös koski siis muitakin kuin Fibox Oy Ab:n kanssa kilpailevia tuotteita. Vuodenvaihteeseen 1994-95 mennessä oli valittu tuotesarjojen perustyypit. Tuolloin tiedettiin, miltä kukin tuotesarja tulee näyttämään. Valmiina oli myös ensiksi tuotantoon otettavien kotelojen tuotesuunnittelu. Eräiden koteloiden osalta tuotesuunnittelu jatkuu yhä. Oy Ensto Control Ab ei ole vielä edes tuonut markkinoille niitä laitekotelokokoja, joiden se arvioi myyvän eniten.
Kaikki koteloliiketoimintaan tarvittava tieto oli jo ennestään Oy Ensto Control Ab:llä. Ensto-konserni osasi jo ennen Cubokotelosarjan kehittämistä valmistusteknologian ja oli käyttänyt sitä vuosikymmeniä, sillä oli tarvittava konekanta ja oma ruiskupuristusmuottivalmistus sekä vuosikymmenien kokemus sähköalan markkinoinnista ja tieto useista valmistajista, jotka valmistavat vastaavia laitekoteloita kuin Fibox Oy Ab. Pelkästään Euroopassa on lukuisia vastaavien laitekoteloiden valmistajia ja koteloiden ulkomitoille ja värille on vakiintunut epävirallisia standardeja (esim. saksalainen Normgehäuse, johon Cubo-D:n ja Fibox Euronorm II:n mitat perustuvat). Oy Ensto Control Ab:n käynnistämässä koteloliiketoiminnassa on kysymys paljon laajemmasta kokonaisuudesta kuin mitä Fibox Oy Ab:n suppea ja yksipuolinen tuotteisto tarjoaa ostajille.
On myös huomioitava, että Oy Fiskars Ab, jonka tytäryhtiö alkuperäinen Fibox Oy Ab oli, tarjosi tytäryhtiötään ja/tai sen liiketoimintaa myytäväksi täysin avoimesti 1991. Ensto-konserni oli yksi ostajaehdokkaista ja sai tässä yhteydessä täysin laillisesti Fibox Oy Ab:n emoyhtiöltä mittavan määrän laitekotelovalmistukseen liittyviä tietoja nimenomaan siinä tarkoituksessa, että se voisi arvioida alan lukratiivisuutta ja tulevaisuudennäkymiä.
Laitekoteloalalle tulemisen kynnys on puhtaasti taloudellinen. Ruiskupuristusmuotit ovat kalliita ja niitä tarvitaan kymmeniä. Lisäksi on hankittava ruiskupuristuskoneet, kappaleenpoistorobotit jne. Vaadittava investointi on kymmeniä miljoonia markkoja. Tämä rahallinen kynnys on pitänyt muut valmistajat poissa alalta, ei mikään erityisosaaminen tai yrityssalaisuus.
Ensto-konserni ei ole houkutellut Fibox Oy Ab:n työntekijöitä palvelukseensa yrityssalaisuuksia saadakseen. Fibox Oy Ab:n siirrettyä vuonna 1995 tuotantolaitoksensa Tammisaaresta Kirkkonummelle tämä aiheutti työpaikan vaihdoksia niille, joiden työmatka hankaloitui. Osa työntekijöistä, jotka kokivat työpaikkakunnan vaihdoksen ongelmaksi, on hakeutunut Ensto-konsernin, esim. Saloplast Oy:n mutta myös muiden työnantajien palvelukseen.
Fibox Oy Ab:n palveluksesta ovat vuonna 1993 tai sen jälkeen lähteneet Mikko Salmela, Markku Mäenpää, Kurt Rönnberg, Johnny Lindström, Pekka Härkki, Jan Moed, Juha Kestilä, Johan Lindqvist, Krister Westerholm, Tom Böhme, Ann Järnström, Rune Nyberg ja Alf Degerlund. Kaikki he olivat Fibox Oy Ab:n avainhenkilöitä. Kaikki eivät suinkaan ole siirtyneet Ensto-konsernin palvelukseen. Lisäksi tuotantohenkilökunnasta irtisanoutui noin 30 henkilöä, todennäköisesti samoista syistä, ja todennäköisesti irtisanoutumiset jatkuvat. Tällaiselle massairtisanoutumiselle pienen yhtiön palveluksesta suurtyöttömyyden aikana on varmasti olemassa hyvät syyt. Nämä syyt eivät kuitenkaan liity Oy Ensto Control Ab:n toimiin vaan Fibox Oy Ab:n yritysilmapiiriin, tehtaan siirtoon toiselle paikkakunnalle ja Fibox Oy Ab:n pääomistajan Tapani Niemen henkilöön.
Tapani Niemi järjesti vuonna 1993 asiat siten, että hänen MBOliikekumppaninsa Mikko Salmela ja Markku Mäenpää joutuivat luopumaan Fibox Oy Ab:n osakkeista murto-osalla niiden todellisesta arvosta. Kun Niemi katsoi, että hän ei enää tarvinnut kumppaneita, hän halusi kaiken yksin itselleen. Samanaikaisesti Niemen suhtautuminen henkilöstöön muuttui hyvin negatiiviseen suuntaan. Tämä muutos näkyi organisaation kaikilla tasoilla. Salmela ja Mäenpää kokivat myös työpaikkansa uhatuiksi, minkä vuoksi he pyrkivät löytämään työtä samalta alalta.
Ensto-konsernin taholla ei ole ollut kysymys mistään Fibox Oy Ab:n työntekijöiden järjestelmällisestä rekrytoinnista. Kukaan em. henkilöistä ei ole esittänyt tai luovuttanut Ensto-konserniin kuuluvien yhtiöiden edustajille mitään sellaista asiakirjaa, teknistä esikuvaa, ohjetta tms. tietoa, joka sisältäisi Fibox Oy Ab:n yrityssalaisuuksia. Kysymys on normaalin, sallitun työvoiman liikkuvuuden puitteissa tapahtuneista työpaikan vaihdoksista. Hakijan väite Ensto-yhtiöiden perusteettomista rahasuorituksista, jotka olisivat paljastuneet MSA-Consulting Oy:n kirjanpidosta, eivät pidä paikkaansa.
Johnny Lindström haki lehti-ilmoituksen perusteella Oy Ensto Control Ab:ssa ollutta avointa työpaikkaa ja tuli valituksi. Hän työskentelee Oy Ensto Control Ab:ssa markkinointijohtajana. Lindström on aikaisemmin toiminut Fibox Oy Ab:n ja sen edeltäjän palveluksessa markkinointitehtävissä. Hänellä oli siten pitkäaikainen kokemus laitekoteloiden markkinoinnin suunnittelusta ja toteuttamisesta. Hän tunsi kokemuksensa perusteella nimenomaan ne OEM-asiakkaat, jotka ostavat laitekoteloita. Hän tiesi myös, mitkä laitekotelosarjat ja kotelokoot myyvät parhaiten. Lindström on Oy Ensto Control Ab:n palvelukseen siirryttyään voinut täysin laillisesti käyttää hyväkseen uusissa työtehtävissään Fibox Oy Ab:n palveluksessa saamaansa kokemusperäistä tietoa.
Mikko Salmela perusti muovialan konsulttiyhtiön, joka on tehnyt Ensto-konsernille konsulttitoimeksiantoja, mutta Fibox Oy Ab:n yrityssalaisuuksia se tai Salmela eivät ole myyneet. Niiden ostamiselle tai käyttämiselle, mikäli niitä on olemassa, ei olisi mitään tarvetta. MSA-Consulting Oy:n tehtävät ovat liittyneet pääasiassa suunnitteilla olleeseen Saloplast Oy:tä koskeneeseen yrityskauppaan.
Ensto-konserni oli pitkään harkinnut Salosta olevan Saloplast Oy:n osakekannan ostamista. Mikko Salmela oli Saloplast Oy:n tekninen johtaja ennen siirtymistään Fibox Oy Ab:n palvelukseen. Hän siis tunsi ostohankkeen kohteena olevan yrityksen erittäin hyvin. On luonnollista, että Ensto-konserni palkkasi Mikko Salmelan konsulttina valmistelemaan Saloplast Oy:n ostamista. Pääosin Salmelan toiminta liittyi Saloplast Oy:n osakekannan kauppaan aikana, jolloin hänen väitetään keskittyneen Fibox Oy Ab:n yrityssalaisuuksien myymiseen Oy Ensto Control Ab:lle. Nykyisin Salmela toimii Ensto-konsernille ostetun Saloplast Oy:n teknillisenä johtajana. Hänen tehtävänsä eivät liity laitekoteloihin muottiostoja lukuunottamatta. Ruiskupuristusmuotit Salmela tuntee poikkeuksellisen hyvin, koska hän on toiminut muottitehtaan johtajana ennen siirtymistään Fibox Oy Ab:n palvelukseen.
Markku Mäenpään eroon Fibox Oy Ab:n palveluksesta oli Mäenpään oman ilmoituksen mukaan syynä mainitun yhtiön yritysilmapiiri. Mäenpää on tehnyt Ensto-konsernille sähköasennustarvikkeita koskevia markkinointitutkimuksia. Tuossa tehtävässään hän ei joutunut laitekoteloiden kanssa juuri lainkaan tekemisiin. Mäenpää on toiminut jonkin aikaa Ensto-konserniin kuuluvan EDK ApS:n toimitusjohtajana, mutta tuli olosuhteiden muututtua irtisanotuksi vuonna 1995. Oy Ensto Control Ab oli päättänyt käynnistää maakohtaiset esimarkkinointitoimenpiteet alkuvuodesta 1995, ja marraskuussa 1994 oli kaavailtu, että Mäenpää osallistuisi niiden suunnitteluun helmikuusta 1995 lähtien. Mäenpää ei kuitenkaan halunnut muuttaa Tanskasta, eikä hän koskaan osallistunut esimarkkinoinnin suunnitteluun tai toteutukseen. Mäenpää ei liene noin kahteen-kolmeen vuoteen ollut selvillä Fibox Oy Ab:n tuotanto- ja tuotekehitysasioista, koska hän on oleskellut ulkomailla markkinointitehtävissä. Mäenpää ei ole minkään Ensto-konserniin kuuluvan yhtiön palveluksessa eikä toimi konsulttisuhteessa tällaiseen yhtiöön.
Kurt Rönnberg erosi Fibox Oy Ab:n palveluksesta 16.5.1995 ja siirtyi seuraavana päivänä Salmelan konsulttiyrityksen palvelukseen. Rönnbergin pyynnöstä hänen työpaikkansa oli kesän 1995 Salossa, jolloin työmatka Tammisaaresta oli lyhyempi. Salmelan tultua valituksi Saloplast Oy:n tekniseksi johtajaksi Rönnberg siirtyi 17.9.1995 Oy Ensto Control Ab:n palvelukseen. Rönnberg alkoi etsiä uutta työpaikkaa nimenomaan siitä syystä, että Fibox Oy Ab päätti siirtää tuotantolaitoksensa Tammisaaresta Kirkkonummelle. Rönnberg toimii Oy Ensto Control Ab:ssa markkinointijohtaja Lindströmin alaisuudessa.
Pekka Härkki siirtyi Saloplast Oy:n palvelukseen, koska hän ei pitänyt Fibox Oy Ab:n yritysilmapiiristä ja koska Saloplast Oy:ssä vapautui hänen kykyjään vastaava myyntitehtävä. Härkki hoitaa Saloplast Oy:ssä täysin muita tehtäviä kuin ollessaan Fibox Oy Ab:n palveluksessa.
Markku Mäenpää, Bertel Fröberg ja Pekka Härkki eivät ole koskaan osallistuneet Oy Ensto Control Ab:n Cubo-laitekoteloprojektiin. Mikko Salmela on osallistunut projektiin vain muottiasiantuntijana.
Henkilövaihdokset ovat olleet normaalia, sallitun työvoiman liikkuvuuden puitteissa tapahtuneita työpaikan vaihdoksia. Hinta-, asiakas-, valmistusmäärä- tms. tieto, joka teoriassa voisi olla yrityssalaisuus, vanhenee laitekoteloalalla vuoden kuluessa. Työntekijällä on aina oikeus hyödyntää työssään entisissä työpaikoissaan saamaansa ammattitaitoa ja kokemusta sekä myös julkista tietoa ja taitoa, jota on vapaasti saatavilla.
Fibox Oy Ab on väittänyt, että sen entisten työntekijöiden hallusta olisi löytynyt runsaasti yhtiölle kuuluvaa materiaalia, joka olisi "anastettu" ja "myyty Oy Ensto Control Ab:lle". Oy Ensto Control Ab:n käsityksen mukaan kaikki Fibox Oy Ab:n mainitsema aineisto on löytynyt Salmelalta tai hänen yritykseltään MSA-Consulting Oy:ltä. Suurin osa asiakirjoista on tuotantojohtajan toimialaan kuuluvia ISO 9001 laatujärjestelmän rutiiniraportteja.
Fibox Oy Ab:n hallituksen jäseninä Salmelalle ja Mäenpäälle on luonnollisesti jaettu hallituksen pöytäkirjat siltä ajalta, jona he kuuluivat yhtiön hallitukseen. Kukaan ei ole koskaan aikaisemmin väittänyt, että heillä ei olisi ollut oikeutta säilyttää hallituksen jäsenen ominaisuudessa saamiaan pöytäkirjoja jäsenyysajaltaan. Mäenpää, Salmela ja Lindström ovat johtavassa asemassa olleina tehneet työtä myös kotonaan. Fibox Oy Ab on tiennyt ja sallinut, että he ovat vieneet kotiinsa asiakirjoja, eikä yhtiö ole vaatinut, että he palauttaisivat asiakirjoja työsuhteensa päätyttyä. Fibox Oy Ab:n edustaja lähetti useita mapillisia asiakirjoja Salmelalle hänen pyynnöstään hänen työsuhteensa päättymisen jälkeen. Salmelalla ei tietenkään ollut mitään syytä olettaa, että niihin sisältyisi yrityssalaisuuksia. Salmela ei ole luovuttanut ko. asiakirjoja kenellekään. Aineisto on ollut vanhentunutta jo vuosia. Vastaajayhtiöt eivät ole tienneet Fibox Oy Ab:n mainitsemista asiakirjoista mitään ennen tähän prosessiin liittyvää Salossa käytyä takavarikko-oikeudenkäyntiä.
Ensto-konserni on maksanut pääosin Saloplast Oy:n ostoon liittyvästä konsultoinnista MSA-Consulting Oy:lle selkeän konsulttisopimuksen määräyksen perusteella. MSA-Consulting Oy on maksanut palkkaa palveluksessaan olevalle Rönnbergille ja toimitusjohtaja Salmelalle. Ensto-konserniin kuuluvat yhtiöt eivät ole maksaneet Salmelalle, Mäenpäälle eikä kenellekään muullekaan Fiboxin palveluksessa aikaisemmin olleelle henkilölle mitään hakijan mainitsemia summia. Markku Mäenpäälle on Ensto-konsernin toimesta maksettu ulkomailla irtisanomisajan palkka, joka perustuu selkeään työsopimuksen määräykseen.
Salmela ja Mäenpää oli kutsuttu Oy Ensto Control Ab:ssä pidettyyn neuvotteluun, koska yhtiö oli kiinnostunut saamaan heidät palvelukseensa. Ennen osallistumistaan neuvotteluihin Salmela ja Mäenpää olivat ottaneet yhteyttä yhtiöön ja ilmoittaneet olevansa hakemassa uusia työtehtäviä ja haasteita. Oy Ensto Control Ab:ssä on pyritty arvioimaan, onko heillä käyttöä ko. projektissa. Oy Ensto Control Ab:llä ei ole ollut tietoa heidän mahdollisista kilpailukielloistaan.
Kun mainitut neuvottelut käytiin, Oy Ensto Control Ab:ssä oli jo tehty päätös koteloliiketoiminnan aloittamisesta ja siihen investoinneista. Näitä neuvotteluja veti Johnny Lindström. Salmela ja Mäenpää olivat kokeneet työsuhteensa Fibox Oy Ab:hen epävarmaksi. Salmela ja Mäenpää osallistuivat potentiaalisina työntekijöinä neuvotteluihin Johnny Lindströmin aloitteesta. Neuvotteluissa Salmela ja Mäenpää saivat tietää, että Oy Ensto Control Ab suunnitteli laitekoteloiden valmistusta lähinnä ulkomaisia markkinoita varten ja että tarkoituksena oli samalla avata lisää markkinointikanavia myös muille Ensto-yhtiöiden valmistamille tuotteille. Projekti tähtäsi kilpailuun suurten keskieurooppalaisten kotelovalmistajien kanssa. Neuvotteluissa ei pyritty hyödyntämään Salmelan tai Mäenpään ehkä tuntemia Fibox Oy Ab:n yrityssalaisuuksia, eikä tähän olisi ollut tarvetta.
Fibox Oy Ab oli Salon käräjäoikeudessa hakenut turvaamistoimen mm. Oy Ensto Control Ab:ta vastaan perustellen vaatimustaan väittämällään yritysvakoilulla ja ilmoittanut nostavansa pääkanteena vahingonkorvauskanteen. Myöhemmin yhtiö on muuttanut kantaansa ja ilmoittanut, että markkinatuomioistuimessa käsiteltävä asia onkin pääkanne. Käräjäoikeus on hylännyt turvaamistointa koskevat vaatimukset ja jättänyt oikeudenkäyntikuluja koskevan vaatimuksen pääkanteen eli markkinatuomioistuimessa käsiteltävän kieltokanteen käsittelyn yhteydessä ratkaistavaksi.
Hakijan toimenpiteiden johdosta Oy Ensto Control Ab:n oikeudenkäyntikulut ovat tässä asiassa muodostuneet poikkeuksellisen suuriksi. Hakija on pyrkinyt rikosprosessin käynnistämiseen, hakenut takavarikkoa, osin siinä onnistuen, ja vienyt asian lisäksi markkinatuomioistuimeen. Hakija on esittänyt niin yksilöimättömiä ja epämääräisiä väitteitä, että vastaajien niitä vastustettua tarkentamiseen, oikomiseen ja peruuttamiseen on jouduttu käyttämään valtavasti aikaa. Suuri osa hakijan liikesalaisuuksia koskevista väitteistä on lisäksi sellaisia, että hakija on tiennyt ne perusteettomiksi. Silti hakija on tehnyt kaikkensa pysäyttääkseen Oy Ensto Control Ab:n uuden liiketoiminnan. Hakija tulee velvoittaa korvaamaan Oy Ensto Control Ab:n oikeudenkäyntikulut täysimääräisesti.
SALOPLAST OY:N VASTAUS
Saloplast Oy on kiistänyt kaikki Fibox Oy Ab:n vaatimukset ja vaatinut hakemuksen hylkäämistä. Saloplast Oy on vaatinut, että Fibox Oy Ab velvoitetaan korvaamaan Saloplast Oy:n oikeudenkäyntikulut markkinatuomioistuimessa 10.012,54 markalla ja tähän asiaan liittyvässä turvaamistoimiasiassa Salon käräjäoikeudessa 6.750 markalla, molemmat laillisine korkoineen.
Saloplast Oy ei valmista hakemuksessa tarkoitettuja laitekoteloita eikä niiden tarvikkeita. Saloplast Oy valmistaa keskisuuria ja suuria koteloita, esim. televisioiden ja monitorien muovikuoria. Fibox Oy Ab ei valmista tällaisia tuotteita. Saloplast Oy ei ole ostanut tai hankkinut laittomasti tietoonsa Fibox Oy Ab:n yrityssalaisuuksia, ei käytä sellaisia eikä niitä tarvitse. Saloplast Oy:n hallussa ei ole hakemuksessa tarkoitettuja tuotantovälineitä.
Fibox Oy Ab on Salon käräjäoikeudessa hakenut turvaamistointa myös Saloplast Oy:tä vastaan. Hakijayhtiö on perustellut turvaamistointa väittämällään yritysvakoilulla ja ilmoittanut nostavansa pääkanteena vahingonkorvauskanteen. Sen jälkeen Fibox Oy Ab on ilmoittanut hakevansa turvaamistointa siltä varalta, että Saloplast Oy joskus aloittaa laitekoteloiden valmistuksen. Käräjäoikeus on hylännyt hakijan turvaamistoimia koskevat vaatimukset, mutta ei ole tuominnut hakijan maksettavaksi vastaajien oikeudenkäyntikuluja. Tämän vuoksi Fibox Oy Ab on velvoitettava korvaamaan Saloplast Oy:n oikeudenkäyntikulut ko. turvaamistoimiasiassa.
OY SÄHKÖVARUSTE AB:N VASTAUS
Oy Sähkövaruste Ab on kiistänyt kaikki Fibox Oy Ab:n vaatimukset ja vaatinut hakemuksen hylkäämistä. Oy Sähkövaruste Ab on vaatinut, että Fibox Oy Ab velvoitetaan korvaamaan Oy Sähkövaruste Ab:n oikeudenkäyntikulut markkinatuomioistuimessa 9.646,54 markalla ja tähän asiaan liittyvässä turvaamistoimiasiassa Salon käräjäoikeudessa 6.750,00 markalla, molemmat laillisine korkoineen.
Oy Sähkövaruste Ab ei valmista hakemuksessa tarkoitettuja muovisia laitekoteloita, mutta valmistaa sen sijaan Cubo-laitekoteloihin liittyviä asennuslevyjä metallista. Niitä hakemus ei lainkaan koske. Asennuslevyt ovat yksinkertaisia tuotteita. Ne valmistetaan yleistyökaluilla, joita saa ostaa vapaasti markkinoilta. Asennuslevyjen suunnitteluun tai valmistukseen ei sisälly yrityssalaisuuksia. Oy Sähkövaruste Ab ei ole ostanut tai hankkinut laittomasti tietoonsa Fibox Oy Ab:n yrityssalaisuuksia, ei käytä niitä eikä tarvitse niitä. Fibox Oy Ab ei edes väitä, että asennuslevyjen valmistukseen tarvittaisiin yrityssalaisuuksia.
Fibox Oy Ab on hakenut turvaamistointa myös Oy Sähkövaruste Ab:tä vastaan. Hakija on perustellut turvaamistointa väittämällään yritysvakoilulla ja ilmoittanut nostavansa pääkanteena vahingonkorvauskanteen. Sen jälkeen Fibox Oy Ab on ilmoittanut hakevansa turvaamistointa siltä varalta, että Oy Sähkövaruste Ab:n hallusta löytyisi "metallisten asennuslevyjen leikkauksessa käytettäviä stansseja" vastoin vastaajayhtiön kiistämistä. Vastaajayhtiö on ilmoittanut, ettei se käytä stansseja vaan cnckoneita. Käräjäoikeus on hylännyt Fibox Oy Ab:n turvaamistoimia koskevat vaatimukset, mutta ei ole tuominnut hakijan maksettavaksi vastaajien oikeudenkäyntikuluja. Tämän vuoksi Fibox Oy Ab on velvoitettava korvaamaan vastaajien oikeudenkäyntikulut myös turvaamistoimiasiassa.
KULUTTAJA-ASIAMIEHEN (KA) KANNANOTTO
KA on ilmoittanut, että hän ei ryhdy toimenpiteisiin hakemuksen johdosta.
TODISTELU
Markkinatuomioistuimessa on kuultu hakijan nimeäminä todistajina tuotemarkkinointijohtaja Matti Sakari Ropposta, muotoilija Heikki Aukusti Koivurovaa, myyntijohtaja Bertil Ingmar Liljenbergiä, paikallisjohtaja Matti Veikko Josua Ala-Pässäriä, konsultti Kari Kaarlo Fredrik Ilorantaa, johtaja Jari Kalervo Ernolaa ja suunnittelupäällikkö Christer Elis Westerholmia, sekä Oy Ensto Control Ab:n nimeäminä todistajina johtaja Jarno Armas Suomista, tuotepäällikkö Kurt Valdemar Rönnbergiä, tuotekehitysjohtaja Matti Lähdettä, muotoilija Mauri Ensio Härköstä, markkinointipäällikkö Pekka Juhani Härkkiä, talouspäällikkö Siv Lilian Karita Mikkolaa, toimitusjohtaja Jan Willem Moedia, tuotesuunnittelija Matti Jorma Ilmari Makkosta, markkinointijohtaja Johnny Robert Lindströmiä, käyttöpäällikkö Matti Raimo Ilmari Jantusta, tuotekehityspäällikkö Tage Armas Grönlundia, apulaisprofessori Esko Juhani Pääkköstä, toimitusjohtaja Markku Johannes Mäenpäätä ja teknistä johtajaa Mikko Johannes Salmelaa. Todistajat ovat kertoneet mm. seuraavaa.
Ropponen: Todistaja on vastannut Fibox Oy Ab:n tuotesuunnittelutehtävistä. Suunnittelun lähtökohtana on, että laitevalmistajalla on oma laitteensa, jonka ympärille tarvitaan usein viime vaiheessa jonkinlainen kotelointiratkaisu. Tällöin tärkeintä on, että kotelotoimittajalla on tarjota nopeasti hyllystä valmista vakiomitoitettua koteloa, mahdollisimman monessa koossa ja mahdollisimman nopealla aikataululla, mahdollisimman monilla kiinnitysvaihtoehdoilla. Useat tällaiset sähkölaitekotelot pitää myös hyväksyttää etukäteen. Uuden kotelosarjan kehittäminen, oikean kotelokoon ja tyypin löytäminen sekä yhdistelmien hakeminen vie vuosia. Myös varsinainen tuotesuunnittelu, mitoitusten ym. piirtäminen vie usein kuukausia. Kun tuotekuvat ovat valmiina jollain suunnittelujärjestelmällä niin että ne ovat elektronisessa muodossa siirrettävissä muotinvalmistajalle, muotinvalmistaja suunnittelee muotin. Muotinvalmistus ensimmäiseen koeajoon asti kestää kolmesta kuuteen kuukautta. Koeajot, trimmaaminen on myös pitkäaikainen prosessi. Tuotteen lanseeraaminenkin vie aikaa.
Enston Cubo S-sarja on mitoitukseltaan yhdenmukainen Fiboxin Mini-sarjan kanssa. Ensto on aloittanut kopioinnin siitä, koska se on ollut parhaiten myyvä kotelosarja. Fiboxin Mini-kotelosarjan koteloita on kopioitu Enston toimesta täsmälleen yhtä monta, mitään poistamatta ja mitään lisäämättä. Kiinnityspisteet ovat täsmälleen samoissa kohdissa kotelon pohjissa ja asennussyvyys on aivan sama. Kotelon muoto on otettu Fiboxin aikaisemmasta ns. möykkymallista. Cubo D-sarja, joka vastaa Fiboxin Euronormsarjaa, on toiseksi nopeimmin Enstolta valmistunut kotelosarja. Enston tuotannossa olevat 20 sarjaan kuuluvaa kotelokokoa ovat ne, jotka Fiboxilla aikoinaan todettiin menevimmiksi koteloiksi. Enston kotelot ovat mitoitukseltaan täsmälleen samat kuin saksalaiset Normgehäusekotelot, mutta Fiboxin 15 kotelokokoa poikkeavat hieman niistä. Niille Fiboxin ulkomaisille jakelijoille, jotka ovat siirtyneet Enston asiakkaiksi, ovat olleet tärkeimmät juuri Cubo S-, D- ja O-tuotteet.
Fiboxin kirjelmän 24.5.1996 liitteissä on esim. raaka-aine- ja hyväksyntätietoja, jotka nopeuttavat valmistusta. Liitteissä on myyntitilastoja ja asiakaskohtaisia myyntilukuja. Niistä näkee, ketä asiakasta kannattaa lähestyä milläkin tuoteperheellä. Kukaan henkilö ei pysty muistamaan tällaisia myyntilukuja ulkoa. Liitteissä on myös Fiboxin tulevaisuuden suunnitelmia, mitä painopistealueita ja mitä tuoteperheitä aiotaan uudistaa tai lanseerata milläkin alueella. Tällaisia tietoja yritykset eivät halua luovuttaa ulkopuolisille. Ko. tiedot eivät myöskään vanhene kovin nopeasti.
Koivurova: Todistaja on suorittanut muotoilutehtäviä Enstolle 1994-95. Ensin oli esisuunnitteluprojekti ja siihen liittyvä mallirakennustehtävä. Lisäksi oli mitoitus- tai muutostyyppinen tehtävä. Projekti tähtäsi sellaiseen laitekotelosarjaan, jossa yhdistyy kahden erilaisen laitekoteloperheen, yksittäisen laitekotelon ja keskusrakentamiseen liittyvän koteloperheen hyvät ominaisuudet ja tuotteen piti elää 20 vuotta. Käytännössä se tarkoitti sitä, että koteloita piti voida liittää toistensa kylkiin aina tarvittava kappalemäärä, ja kuitenkin laitekotelon täytyi sisältää liityntäelimet keskusrakentamista varten. Muotoilullisesti koteloiden tuli olla mahdollisimman anonyymin näköisiä. Koteloihin piti saada mahtumaan kaikki se mikä muihinkin markkinoilla oleviin koteloihin. Muotin ei tarvinnut olla halpa, joten ei tarvinnut suunnitella mahdollisimman yksinkertaista muottia. Monimutkaisemman muottitekniikan käyttämisellä saadaan lisää liikesuuntia, mikä antaa suunnittelijalle huomattavia vapauksia suunnitella esim. kiinnityspisteitä ja laippajärjestelmiä. Todistajan suunnittelemissa koteloissa on esim. kiinnityspisteiden osalta käytetty osittain uniikkeja ratkaisuja. Suunnittelussa ei ole käytetty Fiboxin piirustuksia eikä muuta vastaavaa aineistoa. Liljenberg: Todistaja on Fiboxin myyntijohtaja. Ensto on uuden laitekotelotuotannon aloittamisen jälkeen tullut OEM-markkinoille. Ensto on kääntynyt nimenomaan Fiboxin asiakkaiden puoleen useissa maissa. Enston kotelovalikoima on hämmästyttävän samanlainen kuin Fiboxin ja kaksi sarjoista ovat parhaiten myyviä Fiboxilla. Fibox on ollut mukana testeissä, jotka koskevat komponenteista johtuvia häiriöitä, ns. EMC-häiriöitä. Markkinoilla ei ollut tuolloin muita tuotteita, jotka olisivat olleet suojattuja EMC-häiriöitä vastaan.
Ala-Pässäri: Todistaja on työskennellyt sähköalan yrityksissä, jotka ovat myyneet Fiskarsin/Fiboxin valmistamia laitekoteloita. Fiboxin Mini-, EKI- ym. sarjojen kotelot on tarkoitettu kone- ja laitevalmistajille. Näitä koteloita on Fiskars valmistanut jo 1980-luvulla. Enston valmistamia koteloita ei ole käytetty samoihin käyttötarkoituksiin muutoin kuin ehkä hätätilanteessa. Enston koteloita, esim. AP 8 ja 10-koteloita käyttävät esim. asennusliikkeet.
Iloranta: Todistaja on myynyt sekä Fiboxin että Enston tuotteita. Fiboxilla on hyvä osaaminen kapealla erikoisalueella eli se tuntee hyvin sähkö- ja elektroniikkalaitekomponentteja käyttävien laitevalmistajien kotelointitarpeet. Fibox on lähes globaalisesti toimiva. Fibox pyrkii toimittamaan tavaraa suoraan loppukäyttäjille. Ensto on alunperin lähtenyt liikkeelle sähköurakoitsijoiden palvelemisesta ja sen tuotanto on käsittänyt kaikki sähköasennustarvikkeet. Enston pääasiallinen jakelutie on aina ollut sähkötukkukauppa, mutta Ensto myy myös suoraan loppukäyttäjille. Enston pääasiallinen markkina-alue on Skandinavia ja Baltia, joskin sillä on eri puolilla Eurooppaa sekä pieniä valmistusyksiköitä että myyntikonttoreita ja edustajia. Ensto on viime vuosina pyrkinyt laajentamaan voimakkaasti teollisuuteen päin. Tällaisen koteloliiketoiminnan harjoittaminen kannattavasti edellyttää laajaa jakeluverkkoa maailmalla.
Fiboxin kirjelmän 24.5.1996 liitteistä 7-25 ja kirjelmän 11.12.1996 liitteistä 39-47 jotkut voivat olla hyvinkin hyödyllisiä toiselle samaa toimintaa harjoittavalle siten, että ne auttavat pienentämään riskiä, lyhentämään käytettävää aikaa sekä vähentämään kokeilemista, testaamista ja markkinatutkimustarvetta. Useimmissa yrityksissä tällaiset tiedot asiakas- ja tuotejakautumista sekä menekistä ovat yrityssalaisuuksia. Tällaiset tiedot eivät vanhene kovin nopeasti, koska tuotteiden elinkaari on melko pitkä ja asiakassuhteet usein melko stabiileja.
Ernola: Todistaja on Fiboxin johtaja. Fiboxin suurin asiakasryhmä on OEM-asiakkaat. Fibox toimii n. 45 maassa. Enston tuotteiden myynti on tapahtunut pääasiassa tukkuliikkeiden kautta. Ensto on toiminut lähinnä pohjoismaissa, Baltiassa, Irlannissa ja Unkarissa. Enston OEM-myynti on ollut vähäistä. Ensto ei ole aikaisemmin kilpaillut Fiboxin kanssa ko. laitekotelomarkkinoilla. Ensto on nyttemmin pyrkinyt saamaan Fiboxin kotimaisia asiakkaita omikseen. OEM-asiakasryhmään kuuluvia yrityksiä on periaatteessa kaikissa valmistavaan teollisuuteen kuuluvissa yrityksissä, kuten metalli-, sähkötekniikka, LVI- ja kemianteollisuuden yrityksissä. OEM-asiakkaissa merkittävää on suunnittelijoiden kautta tapahtuva myynti, jolloin pitää tuntea yritysten suunnittelijoita.
Fiboxin kirjelmän 24.5.1996 liitteissä 7-25, 27 ja kirjelmän 11.12.1996 liitteissä 39-47 on yrityssalaisuuksiin kuuluvia tietoja. Esim. myynti- ja asiakastiedoista on kilpailijalle hyötyä siten, että niillä saavutetaan huomattavia kustannussäästöjä ja vältetään virheinvestointeja valmistamalla niitä tuotteita, jotka myyvät.
Westerholm: Todistaja on ollut vuoteen 1992 saakka Fiskarsin/Fiboxin suunnittelupäällikkönä ja osallistunut mm. Piccolo- ja Mini- kotelosarjojen suunnitteluun. Todistaja on Fiboxin palveluksesta irtisanouduttuaan osallistunut Ensto Enclosures laitekoteloprojektin kotelosuunnitteluun. Häneen otti yhteyttä Johnny Lindström syksyllä 1994. Tapaamisessa oli mukana myös Mikko Salmela. Työn tilasi todistajalta Ensto Control. Kysymyksessä oli kiireellinen yhteen sarjaan kuuluva laitekoteloprojekti ja suunniteltavana oli päämitoiltaan keskikokoa oleva kotelosarja. Kotelosarja vastaa Fiboxin Mini-sarjaa ja sen kanssa on yhtäläisyyksiä, mm. päämitoissa ja asennusnastojen keskinäisessä sijoittelussa. Cubo S-laitekotelosarja ei ole Fiboxin Minilaitekotelosarjan kopio. Koteloiden ulkomuoto on erilainen ja siitä johtuen myös mekaniikkasuunnittelu on erilainen.
Suominen: Todistaja on markkinoinut saksalaisia ns. Normgehäuselaitekoteloita 1970-luvulta lähtien sähköalan liikkeessä. Laitekoteloilla on yleinen käyttötarkoitus. Todistajan käsityksen mukaan alalla toimivat henkilöt tietävät, mitä kotelokokoja myydään eniten. Useimmat kotelot ovat standardikoteloita, joita kaikki käyttävät, mutta koteloita tehdään myös tilauksesta asiakkaan ilmoittamien mittojen mukaan. Suuria sarjoja varten tehdään omat muotit. Todistaja pystyy erottamaan eri valmistajien koteloista sen, jota hänen liikkeessään markkinoidaan. Muutoin kotelot ovat niin samannäköisiä, että niistä ei kykene sanomaan, mikä on kenenkin valmistama. Koteloiden pitäisi todistajan mielestä olla yhteensopivia, mutta esim. kaikkien markkinoilla olevien koteloiden kannet eivät sovi toisiinsa. Asiakkaan tarve ratkaisee, millaisen kotelon hän valitsee. Valintaan vaikuttaa mm. tuotteen hinta ja toimitusaika. Kotelojen pakkauksiin on merkitty tuotteen valmistaja.
Rönnberg: Todistaja on ollut Fiskarsin/Fiboxin palveluksessa myynnin teknisenä tukihenkilönä toukokuuhun 1995 saakka. Hän solmi sen jälkeen työsuhteen Mikko Salmelan konsulttiyrityksen MSA Consulting Oy:n kanssa ja on syksystä 1995 ollut Ensto Controlin palveluksessa. Enston valikoimassa on muovisia laitekoteloita kaikkiaan 20 kokoa, mutta lisää on ehkä tulossa. Euronorm-koteloista Enstolla on viisi samankokoista koteloa kuin Fiboxilla, mutta niistä vain kolme on tällä hetkellä valmistuksessa. Laitekotelossa tärkeätä ovat syvyys ja kiinnityspisteet. Enston Cubo Ssarjan kotelot vastaavat mitoiltaan suurinpiirtein Fiboxin Mini-sarjan koteloita, mutta niiden ulkonäkö ei ole sama. Muista valmistajista Enston esikuvana on ollut ehkä eniten Rose, joka on markkinajohtaja. Esim. kiinnityspisteiden mitat ovat samanlaiset kuin Rosella. Ne ovat pienemmät kuin vastaavissa Fiboxin koteloissa. Koteloiden mittojen eroilla on merkitystä asiakkaalle siinä määrin, että pienikin poikkeama jopa ulkomitassa saattaa olla merkittävä. Enston koteloiden lanseerausjärjestys oli käytännössä hieman erilainen kuin mitä alunperin oli suunniteltu.
Fiboxin kirjelmän 24.5.1996 liite 23 on todistajan laatima luettelo ja se koskee myytyjä laitekoteloita kappaleittain vuonna 1993. Koko luetteloa ei pysty muistinvaraisesti hallitsemaan kokonaan, vaan ainoastaan suurinpiirtein, ja peruskoot muistaa pari-kolme vuotta. Lisäksi luettelon numerot vaihtuvat vuosi vuodelta.
Lähde: Todistaja on kehitysjohtajana eräässä Ensto-konserniin kuuluvassa yrityksessä. Cubo-sarjan tuotteista ensimmäiseksi suunniteltiin Cubo D-sarjaa syksyllä 1994. Keväällä 1995 otettiin Cubo O-sarja jatkokehitettäväksi. D-sarjan koteloiden tuli olla pieniä yleiskäyttöisiä koteloita, O-sarjan koteloiden muunneltavia ja monikäyttöisiä koteloita. Tämä määräsi pitkälle suunnittelukriteerit mm. pinnan laadun osalta. Sisäosiltaan ne piti tehdä yhteensopiviksi muiden markkinoilla olevien koteloiden kanssa. Tuotteita voitiin muokata lähinnä ulkoisilta osiltaan, esim. Cubo D-koteloita kulmapisteiden ja kulmakappaleiden osalta. Sisämitat määräytyvät sillä tavoin, että sisään pitää mahtua kaikki se tavara mitä muihinkin vastaaviin koteloihin. Tuotteita kehitettiin mm. benchmarking-menetelmällä eli käytettiin yleistä saatavilla olevaa materiaalia. Mitoitus saatiin tuoteluetteloista ja mallikappaleista.
Härkönen: Todistaja työskentelee muotoilutoimistossa, jossa on suunniteltu Ensto Controlille laitekoteloiden muutostöitä vuonna 1995. Kysymyksessä olivat koteloiden leveyksiä, korkeuksia ja pituuksia koskevat muutostyöt. Kaikki aineisto ja suunnittelun lähtökohdat tulivat työn tilaajalta. Suunnittelutyössä ei käytetty Fiboxin tuotesuunnitelmia, teknisiä piirustuksia eikä muita teknisiä esikuvia tai ohjeita.
Härkki: Todistaja on markkinointipäällikkönä Saloplastissa. Hän on ollut vuoteen 1995 saakka Fiboxilla laatupäällikkönä. Todistaja on tehnyt Fiboxin kirjelmän 24.5.1996 liitteenä 9 olevan kirjoituksen, jossa selvitetään, miten Fiboxin materiaaleja käytetään parhaiten hyväksi heidän hyväksyntöjensä puitteissa. Siinä on materiaalien nimiä, jotka löytyvät standardeista ja materiaalivalmistajilta. Liite 12 on laatujärjestelmään liittyvä laatutiedote, jollaisia käytetään yleensä silloin, kun asiat eivät luista sillä tavalla kuin pitäisi. Siinä on ollut liitteenä tilauskaavake, jolla tilattiin tavaraa taloon. Liite 14 on ISO 9001 laatujärjestelmään liittyvä sisäinen katselmusraportti, jonka perusteella tehtiin järjestelmään mainitun standardin edellyttämät korjaukset. Laatujärjestelmä räätälöidään jokaiseen yritykseen erikseen, koska tuotanto ja logistiikka on joka talossa erilainen. Jokaisessa talossa järjestelmän on kuitenkin sisällettävä ISO 9001 laatujärjestelmän määräämät elementit. Liitteet 16 ja 17 ovat investointiehdotuksia muottien kulumisen johdosta.
Liite 19, Manufacturerùs Declaration liittyy siihen, että kun Suomi liittyi EU:hun, niin sähkölaitteiden ennakkotarkastus jäi pois ja valmistaja pystyy antamaan tuotteesta lausunnon, että tuote on turvallinen ja että se on tehty sovittujen menetelmien mukaan. Valmistaja, jolla on käytössä ISO 9001 standardi, voi antaa asiakkaalle tällaisen lausunnon, joka korvaa aikaisemmin käytössä olleet eurooppalaiset hyväksynnät. Liite 21 koskee USA:n markkinoille menevien tuotteiden tuotehyväksyntöjä ja raaka-aineita. Kysymyksessä ovat standardimateriaalit, joita raaka-ainevalmistajat tarjoavat tällaisiin tuotteisiin. Liite 22 koskee asiakkaan tarvitseman tuotteen tuotehyväksynnän muutosta. Jotta sitä ymmärtäisi, pitäisi olla tietoa Fiboxin tuotteiden hyväksynnöistä.
Mikkola: Todistaja työskentelee Ensto-konsernissa talouspäällikkönä. Ensto-konsernissa on kahden vuoden aikana käytetty kotelotuotannon kehittämiseen yhteensä yli kolme miljoonaa markkaa. Kirjanpidon mukaan MSA Consultingille on maksettu pääosin sopimukseen perustuvaa korvausta 1.9.1994 ja 31.12.1995 väliseltä ajalta sekä työkalusuunnittelusta aiheutuneita kuluja vuoden 1995 lopulta. Mikko Salmelalle on maksettu palkkaa Saloplast Oy:stä 1.3.1995 lukien. Kurt Rönnbergille on maksettu palkkaa Ensto Controlista elokuusta 1995 lukien. EDK ApS:lle on maksettu yhteistoimintasopimuksen perusteella vuonna 1995 hieman yli puolitoista miljoonaa Tanskan kruunua, josta on maksettu Markku Mäenpäälle palkkaa 12 kertaa 110 000 Tanskan kruunua eli yhteensä 997 920 markkaa, joka sisältää kaikki palkan liitännäiskulut. Johnny Lindströmille on maksettu palkkaa Ensto Controlista 1.5.1994 lukien, ja Pekka Härkille on maksettu palkkaa Saloplast Oy:stä 2.5.1995 lukien. Muita rahasuorituksia mainituille henkilöille ei ole Ensto-konsernista maksettu. Ensto-konsernin myynti OEM-asiakkaille oli vuonna 1996 noin 327 miljoonaa markkaa.
Moed: Todistaja on ollut Fiskarsin palveluksessa 1979 - 1991. Todistajan tehtävänä oli kehittää vientikanavia muovisille laitekoteloille. Todistaja vastasi mm. koteloiden myynnistä Pohjois-Amerikkaan. Muoviset laitekotelot ovat ns. nischtuote, joka kilpailee kotelomarkkinoilla vain kapealla sektorilla. Laitekoteloita markkinoidaan suurin piirtein samalla tavalla ja pääasiassa samoille asiakasryhmille kuin muitakin sähkö- ja elektronisia komponentteja. Jakelu- ja myyntimenetelmät vaihtelevat kuitenkin eri maissa vallitsevien traditioiden mukaan. Ns. OEMasiakkaita, jotka ostavat suuren joukon komponentteja ja kokoavat niistä oman tuotteensa, tuli asiakkaiksi vähitellen. Varsinaisesti erityistä muovisten laitekoteloiden OEM-markkinaa ei voi erotella muista, koska asiakkaan tarpeet ratkaisevat, millaisen laitekotelon hän haluaa. Useimmiten asiakkaalla on vapaus valita. Joissakin tapauksissa on luonnollisempaa ostaa muovinen kotelo, ja joissakin harvoissa tapauksissa materiaalivalinta ja koko on määrätty. Muovisilla laitekoteloilla on melko yleinen käyttötarkoitus elektroniikka-alalla. Yhteensopivuus on kotelomarkkinoilla etu.
Makkonen: Todistaja on erään muotoilutoimiston palveluksessa ja hän on osallistunut Cubo laitekotelojen suunnitteluun. Todistajan toimistossa on tehty vuoden 1994 lopulla tilaajalta saatujen mittojen mukaan Cubo S-laitekoteloiden ulkoasumalli. Tilaajan kanssa oli sovittu, että tiettyjen ruuvien väliselle alueelle voitiin tehdä joku muotoilullinen konstruktio. Tehtävä oli tuotesuunnittelussa poikkeuksellisen pieni. Työ tehtiin itsenäisenä suunnittelutehtävänä. Mitään Fiboxin tuotesuunnitelmia, malleja, teknisiä esikuvia tai ohjeita ei ole käytetty ko. mallin suunnittelussa. Todistaja on aikaisemmin suunnitellut Fiboxille vastaavanlaisen laitekotelon hahmomallin.
Lindström: Todistaja tuli Fiskarsin kotelotehtaalle 1989 teknilliselle markkinointiosastolle, jossa hänen tehtäviinsä kuului myynnin tekninen tuki. Todistajalle tuli 1992 Fiboxin kotimaan ja Baltian myyntivastuu. Syksyllä 1993 todistaja haki Ensto Controlissa avoinna ollutta vientipäällikön tointa ja sai sen. Todistaja aloitti Ensto Controlissa huhtikuussa 1994. Vuodesta 1996 todistaja on toiminut Ensto Controlin markkinointijohtajana. Ensto on jo pitkään ollut vahva toimittaja segmentillä, johon kuuluu paitsi koteloita myös muita elektroniikan komponentteja. Maailman laitekoteloista 80 prosenttia on muusta kuin muovista tehtyjä. Enston Cubo laitekotelot ovat olleet eräänlainen lisäys tälle segmentille, jossa on ollut joitakin aukkoja. Asiakkaat pyrkivät nykyisin keskittämään ostonsa ja saamaan täyden palvelun mahdollisimman harvoista yrityksistä.
Enstossa valittiin Cubo S-, D- ja O-sarjat tuotantoon asiakaskyselyn perusteella. Ensto oli jo aikaisemmin käyttänyt tämäntyyppisiä koteloita omiin tuotteisiinsa. Enstolla oli markkinatuntemusta ja siellä tiedettiin, minkä tyyppisille koteloille oli tarvetta. Todistaja teki markkinakartoituksen Cubolaitekoteloprojektiin. Ensto Controlin oma henkilökunta oli siinä määrin varattua, että suunnittelussa oli käytettävä osittain ulkopuolisia henkilöitä. Normgehäuse-kotelot ovat teollisuusstandardin mukaisia tuotteita, joiden mitoitus ym. on vakiintunut tietynlaiseksi. Jos siitä haluaa poiketa, on tehtävä toinen ja lisättävä etuja, joita muilla ei ole. Enston tuotteissa on selviä parannuksia esim. Fiboxin tuotteisiin verrattuna.
Todistaja on laatinut muistiot niistä Ensto Enclosures -projektikokouksista, jotka on pidetty 19.6.1994 ja 18.11.1994. Ne olivat spontaaneja, epävirallisia ja informatiivisia kokouksia. Todistajan muistiinpanot toteutettiin jälkeenpäin, muistinvaraisesti, ja mahdollisesti joidenkin ranskalaisten viivojen avulla. Todistaja kirjoitti muistioihin myös erilaisia toimenpiteitä, joita saattaisi tulevaisuudessa tulla tehtäväksi. Kokoukseen 19.6.1994 osallistui myös Mikko Salmela ja 18.11.1994 pidettyyn kokoukseen hän ja Markku Mäenpää, jotka olivat lähdössä Fiboxilta. Heille kerrottiin, mitä Ensto Controlissa suunniteltiin tehtäväksi tulevaisuudessa. Todistaja tunsi mainitut henkilöt Fiboxin ajoilta, ja yhteyttä oli pidetty puolin ja toisin. Mainitut henkilöt olivat kysyneet, löytyisikö heillekin Enstosta töitä. Todistaja vei heidän pyyntönsä eteenpäin projektiryhmälle ja siinä päätettiin keskustella heidän kanssaan. Mikko Salmela osallistui myöhemmin MSA Consultingin puitteissa Ensto Controlin työkaluhankintoihin, mutta Markku Mäenpää kieltäytyi tulemasta Enstolle töihin. Mäenpään tehtäväksi suunnitellut selvitys- ym. toimenpiteet todistaja joutui suorittamaan itse. Projektikokouksia pidettiin useampiakin, mutta niiden päivämäärät eivät ole todistajan muistissa. Kokouksissa ei käsitelty Fiboxin yrityssalaisuuksia.
Jantunen: Todistaja työskentelee Ensto-konserniin kuuluvassa yrityksessä käyttöpäällikkönä ja tiimivastaavana. Ko. yrityksessä on valmistettu metallisia laitekoteloita vuodesta 1987 lähtien. Valmistusta oli jo 1950 luvulla yrityksessä, joka sittemmin yrityskaupan kautta siirtyi Ensto-konserniin.
Grönlund: Todistaja on ollut vuodesta 1964 lähtien Enston palveluksessa, ja toimii nyttemmin tuotekehityspäällikkönä Ensto Controlissa. Enstossa on valmistettu muovisia laitekoteloita vuodesta 1968 lähtien. Todistaja on suunnitellut esim. vuonna 1984 laitekotelon, johon voidaan laittaa lähes mitä tahansa sähköteollisuudessa tarvittavia kojeita. Kotelossa on aihioita ja ruuvireikiä, joihin kojeita voi kiinnittää. Nykyisin on ns. din-kiskokiinnityksiä, ja niitä voidaan asentaa koteloon suoraan, kiinni ruuvaamatta. Todistajan käsityksen mukaan hänen mainitsemansa laitekotelo löytyy myös tukkukauppojen luetteloista.
Pääkkönen: Todistaja vahvisti oikeaksi antamansa kirjalliset lausunnot. Abs- ja pc-muovisten laitekoteloiden suunnittelu ja valmistus vaativat suhteellisen korkeatasoisen tekniikan. Tällaista tekniikkaa on käytetty jo parisenkymmentä vuotta. Raakaainevalmistajat antavat mielellään tietoja suosittelemistaan raaka-aineista ja niitä koskevista hyväksynnöistä sekä avustavat raaka-aineen käyttöönotossa. Ensto-konserni pystyy valmistamaan tällaisia laitekoteloita ja valmistuksessa tarvittavia muotteja. Eräät muutkin suomalaiset muovialan yritykset pystyvät rakentamaan muovisten laitekotelojen valmistuksessa tarvittavan tuotantolinjan. Tätä koskeva tekninen tieto on julkista tietoa. Jos osaa valmistaa ns. AP-kotelon, pystyy todistajan käsityksen mukaan valmistamaan myös Cubo-sarjan tuotteita. Enston valmistamissa muovisissa laitekoteloissa on niin paljon eroja Fiboxin vastaaviin laitekoteloihin verrattuna, että niitä ei ole voitu kopioida Fiboxin laitekoteloista.
Mäenpää: Todistaja oli Fiskarsin/Fiboxin palveluksessa 1980luvun puolivälistä lähtien, lopuksi varatoimitusjohtajana, ja työsuhde päättyi 15.1.1995. Sen jälkeen todistaja siirtyi Fiboxin Tanskaan perustamaan yhtiöön toimitusjohtajaksi kesäkuun 1995 loppuun saakka. Todistaja oli Fiboxin hallituksen jäsen marraskuuhun 1994 saakka. Syksyllä 1995 todistaja siirtyi Tanskassa toimivaan EDK ApS nimiseen yhtiöön.
Todistaja on ollut läsnä Ensto Enclosures -kokouksessa 18.11.1994. Se oli vapaamuotoinen keskustelutilaisuus ja pidettiin Timo Miettisen maatilalla. Todistaja oli ollut mukana tällaisessa kokouksessa myös heinäkuussa 1994. Kun Johnny Lindström siirtyi Fiboxista Enston palvelukseen, todistaja oli ilmoittanut hänelle olevansa kartoittamassa uusia työpaikkavaihtoehtoja ja pyysi Lindströmiä viemään asiaa myös Enstolla eteenpäin. Mainittuihin kokouksiin hänet oli kutsunut joko Lindström tai Timo Miettinen. Kokouksissa olivat läsnä myös Jussi Viitala ja Mikko Salmela. Todistajan tarkoituksena oli työpaikkakartoitukseen liittyen tutustua Enston johtajistoon.
Kokouksen keskustelu käytiin yleisellä tasolla eikä siinä sovittu pidettäväksi pöytäkirjaa. Kokouksessa ei annettu todistajalle mitään tehtäviä. Todistaja ei ole suorittanut sellaisia toimenpiteitä, joita Johnny Lindström on hänen suoritettavakseen projektimuistioonsa merkinnyt. Todistaja ei ole osallistunut sellaiseen neuvotteluun, jossa olisi käsitelty Enston Enclosures projektia. Todistaja ei ole osallistunut Cubo-laitekoteloprojektiin.
Fiboxin kirjelmän 24.5.1996 liite 23 on Kurt Rönnbergin laatima myyntitilasto tuotteittain, kappaleissa. Jotta sen numeroista olisi ulkopuoliselle hyötyä, siihen on paneuduttava melko syvällisesti. Ajanjakso, vuosi, on lyhyt aika tarkastella myyntiä, koska kotelomyynti on paljolti projektimyyntiä. Myyntitilasto on yhtiön sisäistä tietoa. Se vanhenee jo seuraavana vuonna. Liite 24 koskee Fiboxin saksalaisen kilpailijan Bernsteinin myyntiä Saksassa. Se on todistajan käsityksen mukaan peräisin Fiskarsin ajalta. Liite 25 on eräänlaisen ideariihen tulos. Se ei missään tapauksessa ole Fiboxin liiketoimintasuunnitelma, koska siinä ei ole ollut esim. minkäänlaista kustannusrakennetta mukana.
Salmela: Todistaja on ollut Fiskarsin/Fiboxin palveluksessa vuodesta 1989 kevääseen 1994 saakka. Todistaja oli myös Fiboxin hallituksen puheenjohtajana syksyyn 1993 saakka. Irtisanouduttuaan Fiboxista todistaja perusti kesällä 1994 konsulttitoimiston, jonka puitteissa todistaja teki konsultointisopimuksen Enstokonsernin kanssa. Ensto-konsernin ostettua Saloplast Oy:n osakekannan todistaja siirtyi mainitun yhtiön teknilliseksi johtajaksi.
Todistaja oli mukana keskustelutilaisuudessa 19.6.1994, mutta todistajalle se ei ollut mikään Ensto Enclosures-kokous. Todistajan rooli siellä oli se, että todistajan osaamista testattiin, mitä hän osasi ja mihin häntä mahdollisesti voitaisiin käyttää. Muut olivat jo paikalla todistajan saapuessa sinne, ja jäivät sinne todistajan lähdettyä. Todistajan muistaman mukaan hänet kutsui sinne Timo Miettinen. Tilaisuudessa kävi ilmi, että Ensto on päättänyt laajentaa koteloliiketoimintaa muovipuolelle. Mitään Fiboxin yrityssalaisuuksiin liittyviä tietoja tilaisuudessa ei käsitelty. Jatkokokouksesta ei sovittu. Todistaja oli mukana myös 18.11.1994 kokouksessa, jossa puhuttiin koteloliiketoiminnasta. Kysymyksessä ei ollut mikään organisoitu kokous, vaan vapaamuotoinen tilaisuus. Todistajalla oli jo silloin konsulttisopimus Ensto-konsernin kanssa. Sopimus koski pääasiassa yleistä Enston tuotannon logistiikan ja muottipuolen kehittämistä. Todistaja on ollut kokouksissa mukana muottiasiantuntijana. Markku Mäenpää oli todistajan käsityksen mukaan kokouksessa kuunteluoppilaan roolissa. Hän tuli kokoukseen myöhemmin ja lähti pois aikaisemmin kuin muut.
Enston Cubo-sarjan raaka-aineet ovat osittain samalta, osittain eri raaka-ainetoimittajalta peräisin kuin Fiboxin käyttämät raaka-aineet. Myös Cubo-sarjan kotelot valmistetaan abs- ja pcmuovista, mutta tyypiltään raaka-aineet ovat erilaisia kuin Fiboxin käyttämät raaka-aineet. Todistaja on esitellyt Enstokonsernille muottisuunnittelutoimiston, joka on ollut suunnittelemassa Cubo-sarjan muotteja.
VAATIMUS VÄLIAIKAISESTA KIELLOSTA
Käsitellessään asiaa istunnossaan 4.2.1997 markkinatuomioistuin on hylännyt hakijan väliaikaista kieltoa koskevan vaatimuksen.
MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISUN PERUSTELUT
Fibox Oy Ab valmistaa ja markkinoi mm. kone- ja laitevalmistajille, keskusvalmistajille ja sähköurakoitsijoille tarkoitettuja muovisia laitekoteloita. Oy Ensto Control Ab harjoittaa mm. sähkö- ja metallitarviketeollisuutta ja siihen liittyvää valmistusta ja myyntiä. Saloplast Oy harjoittaa mm. muovituotteiden valmistusta ja kauppaa. Oy Sähkövaruste Ab harjoittaa mm. sähköja metallitarviketeollisuutta.
Oy Fiskars Ab:n laitekoteloita valmistaneesta liiketoimintaryhmästä oli muodostettu vuonna 1989 yhtiö, joka vuonna 1991 oli myyty ns. MBO-kaupalla mm. yhtiössä toimineille henkilöille. Nämä henkilöt perustivat 1991 koteloliiketoimintaa harjoittamaan Fibox Oy Ab nimisen yhtiön. Fibox Oy Ab:n kotelotuotantoon kuuluvat mm. seuraavat kotelosarjat: kaksi Mini-kotelosarjaa, Piccolo-sarja, Euronorm II-sarja, Solid-sarja sekä Ek ja Ekisarjat. Mainitut kotelosarjat on valmistettu pääasiassa pc tai abs -muovista ja niitä käytetään mm. sähkötarviketeollisuudessa valmistettujen laitteiden ja komponenttien kotelointiin.
Oy Ensto Control Ab, joka on harjoittanut mm. sähkötarviketeollisuudessa käytettävien laitekoteloiden valmistusta ja markkinointia, on vuonna 1994 päättänyt ryhtyä laajentamaan muovikoteloliiketoimintaansa. Yhtiö on vuonna 1995 tuonut markkinoille pc- ja abs-muovista valmistettuja laitekoteloita, joista eräitä on markkinoitu nimillä Cubo D, Cubo S ja Cubo O/P. Mainituilla koteloilla Oy Ensto Control Ab on ryhtynyt kilpailemaan mm. Fibox Oy Ab:n edellä mainittujen laitekoteloiden kanssa.
Fibox Oy Ab:n palveluksessa mm. myynti- ja markkinointitehtävissä ollut Johnny Lindström on irtisanouduttuaan yhtiön palveluksesta siirtynyt keväällä 1994 Oy Ensto Control Ab:n palvelukseen, ensin vientipäälliköksi ja sen jälkeen markkinointijohtajaksi. Mikko Salmela on ollut Fibox Oy Ab:n palveluksessa tuotantopäällikkönä kesään 1994 saakka. Hän on ollut yhtiön hallituksen puheenjohtajana syksyyn 1993 asti. Hän on perustanut syksyllä 1994 oman konsulttitoimiston ja siirtynyt 1995 Enstokonsernin tuolloin ostaman Saloplast Oy:n palvelukseen. Markku Mäenpää on ollut Fibox Oy Ab:n palveluksessa tammikuuhun 1995 saakka markkinointitehtävissä ja mm. varatoimitusjohtajana. Sen jälkeen hän on ollut käynnistämässä Fibox Oy Ab:n Tanskaan perustaman yhtiön toimintaa ja ollut tämän yhtiön määräaikaisena toimitusjohtajana kesäkuun 1995 loppuun saakka. Sieltä hän on siirtynyt noin puoleksi vuodeksi Oy Ensto Ab:n kanssa Tanskaan perustamaansa yhtiöön. Fibox Oy Ab:sta on irtisanoutunut 19941995 muitakin henkilöitä, joista osa on siirtynyt Ensto-konserniin kuuluvien yritysten palvelukseen.
Oy Ensto Control Ab:n laitekoteloprojektin puitteissa projektiin kuuluneet henkilöt ovat pitäneet 19.6. ja 18.11.1994 neuvottelun, joista molemmista neuvotteluun osallistunut yhtiön markkinointijohtaja Johnny Lindström on laatinut muistion. Neuvottelutilaisuuteen 19.6.1994 on osallistujaksi merkitty myös konsultti XX, joka esitetyn selvityksen mukaan on ollut Mikko Salmela. Neuvottelutilaisuuteen 18.11.1994 osallistujiksi on merkitty myös M.M. ja M.S., jotka esitetyn selvityksen mukaan ovat olleet Markku Mäenpää ja Mikko Salmela.
Neuvottelusta 19.6.1994 tehdyn muistion mukaan kokouksessa sovittiin benchmarking -tyyppisen selvityksen toteuttamisesta Fibox Oy Ab:n ja muiden kilpailijoiden tuotteiden tuoteominaisuuksista. Muistion merkintöjen mukaan seuraavaan neuvotteluun sovittiin selvitettäväksi kotelomarkkinoiden koko ja Fiboxin ja muiden kilpailijoiden markkinaosuudet eri markkina-alueilla. Muistion lopussa olevan maininnan mukaan seuraava kokous oli sovittu pidettäväksi 18 ja 19 heinäkuuta 1994.
Neuvottelusta 18.11.1994 tehdyssä muistiossa on kohdassa "Esimarkkinointi" mainittu: "Päätettiin että M.M. jatkaa neuvotteluita Jim Frankin kanssa --- Ensto Enclosures mahdollisesta yhteistyöstä." Kohdassa "Uudet asiat" on mainittu mm. seuraavaa: "M.M. suunnittelee maakohtaiset esimarkkinatoimenpiteet ja toteuttaa esimarkkinoinnin JL kanssa. ---" ja "M.M. hankkii --selvitystä emi kartoituksesta Englannissa. --- M.M. hankkii --testiraporttia Tukholman yliopistolla tehdystä selvityksestä ja testeistä emi-raaka-aineista toteutettujen koteloiden osalta."
Mikko Salmelan yhtiön hallussa on hänen lopetettuaan työsuhteensa Fibox Oy Ab:ssä ollut Fibox Oy Ab:stä peräisin olevia asiakirjoja, joista useat ovat olleet vuodelta 1993. Asiakirjojen joukossa on ollut mm. tuotteiden raaka-aineita ja tuotehyväksyntätietoja sisältäviä asiakirjoja, kokousmuistioita, tiedotteita, raportteja ja myyntitilasto.
Markkinatuomioistuin toteaa, että Oy Ensto Control Ab:n valmistamat ja markkinoimat Cubo -laitekotelot on valmistettu samoihin käyttötarkoituksiin kuin hakijan Mini, Euronorm II, Solid sekä Ek ja Eki kotelosarjojen kotelot. Koteloiden käyttötarkoituksesta johtuen kotelot on suunniteltu yhteensopiviksi markkinoilla olevien muiden koteloiden kanssa. Koteloiden mitoitus on mainituista seikoista sekä osittain viranomaismääräyksistä johtuen pitkälti yhtenäinen. Koteloiden mitoitusta ja värejä varten on esitetyn selvityksen mukaan myös muodostunut epävirallisia kansainvälisiä standardeja. Koteloiden mitoitus käy ilmi itse tuotteista. Koteloiden ja niiden kansien valmistuksessa käytettävät materiaalit ovat yleisesti saatavilla olevia materiaaleja. Koteloiden materiaalit määräytyvät osittain eri maissa vaadittavien hyväksyntöjen mukaisesti.
Hakemuksessa tarkoitettuja muovisia laitekoteloita on valmistettu ja markkinoitu jo useiden vuosikymmenten ajan. Eri valmistajien laitekotelot ovat käyttötarkoituksesta johtuen pitkälti samankaltaisia. Koteloiden valmistuksessa käytetty ruiskupuristusmenetelmä on muoviteollisuudessa yleisesti tunnettu. Hakija ei ole näyttänyt, että sillä olisi yksinoikeutta ko. laitekoteloiden valmistuksessa käytettäviin teknisiin ratkaisuihin.
Oy Ensto Control Ab:n suunnittelemien ja valmistamien Cubo S laitekoteloiden mitoitus vastaa pääosin hakijan valmistamien Fibox Mini laitekoteloiden mitoitusta. Myös mainittujen koteloiden kiinnityspisteiden sijainnit vastaavat toisiaan. Cubo S laitekoteloissa on esitetyn selvityksen mukaan kiinnitysten osalta myös Fibox Mini laitekoteloihin ja muihin markkinoilla oleviin vastaavanlaisiin koteloihin verrattuna erilaisia ratkaisuja. Mitoitusta ja kiinnityspisteiden sijaintia koskevat tiedot on ammattimiehen helppo saada itse tuotteista. Cubo S laitekoteloiden ulkomuoto eroaa yksityiskohdissa Fibox Mini laitekoteloiden ulkomuodosta. Oy Ensto Control Ab:n ei ole näytetty käyttäneen Cubo S laitekoteloiden suunnittelussa ja valmistuksessa Fibox Oy Ab:n piirustuksia, hahmomalleja eikä muutakaan hakijayhtiölle kuuluvaa aineistoa.
Oy Ensto Control Ab:n suunnittelemat ja valmistamat Cubo D laitekotelot ovat keskieurooppalaisen Normgehäuse -standardin mukaisia laitekoteloita, joita valmistavat ja markkinoivat useat kotelovalmistajat. Niitä markkinoidaan myös Suomessa. Fibox Oy Ab:n Euronorm II laitekotelot ovat sanottuja Normgehäuse laitekoteloita vastaavia laitekotekoita. Oy Ensto Control Ab:n ei ole näytetty Cubo D laitekoteloiden suunnittelussa käyttäneen Fibox Oy Ab:n piirustuksia, malleja eikä muutakaan hakijayhtiölle kuuluvaa aineistoa.
Oy Ensto Control Ab:n suunnittelemissa ja valmistamissa Cubo O laitekoteloissa on yhtäläisyyksiä Fibox Ek, Eki ja Solid kotelosarjojen koteloiden kanssa. Cubo O laitekotelot eroavat kuitenkin yksityiskohdiltaan kaikista mainittujen hakijayhtiön kotelosarjojen koteloista. Oy Ensto Control Ab:n ei ole Cubo O laitekoteloiden suunnittelussa ja valmistuksessa näytetty käyttäneen Fibox Oy Ab:n piirustuksia, malleja eikä muutakaan hakijayhtiölle kuuluvaa aineistoa.
Ensto-konserniin kuuluvat yhtiöt ovat valmistaneet ja markkinoineet jo 1980-luvulla mm. muovisia sähkölaitekoteloita. Enstokonsernissa on myös pitkäaikainen kokemus erilaisten laitekoteloiden hankkimisesta konserniin kuuluvien yhtiöiden omaa tuotantoa varten. Oy Ensto Control Ab:llä on ollut Cubo laitekoteloiden tuotantolinjaa suunnitellessaan käytettävissään Enstokonsernin pitkäaikainen kokemus muovisten sähkölaitekoteloiden ja muiden vastaavanlaisten laitekoteloiden valmistuksesta ja tietoa laitekotelomarkkinoista ja myyntikanavista. Yhtiön on ollut myös helppo hankkia markkinoilta tietoa siitä, mitä kotelotyyppejä ja -kokoja myydään eniten. Yhtiön ko. laitekotelotuotanto käsittää muitakin kuin hakemuksen kohteena olevat Cubo S, D ja O-sarjat. Oy Ensto Control Ab:n Cubo laitekotelot perustuvat yhtiön omaan tuotekehitykseen ja ne eroavat yksityiskohdiltaan hakijan valmistamista vastaavista laitekoteloista.
Mikko Salmelan yhtiön hallussa olleista edellä mainituista Fibox Oy Ab:n asiakirjoista osa on sisältänyt sellaista yhtiön sisäistä tietoa, jota ei ole ollut tarkoitus luovuttaa ulkopuolisille. Osa asiakirjojen sisältämistä tällaisista tiedoista on kuulunut hakijayhtiössä työskennelleiden henkilöiden kokemusperäiseen tietoon. Asiakirjojen sisältämä tieto on ollut osittain vanhentunutta Oy Ensto Control Ab:n aloittaessa ko. laitekoteloliiketoimintansa laajennuksen. Osa tiedoista on ollut yleisluontoista ja osa julkista. Osa tiedoista on ollut esim. yrityssidonnaisuutensa vuoksi sellaista, että siitä ei olisi ollut hyötyä minkään kilpailevan yrityksen liiketoiminnassa.
Mikko Salmelan ei ole näytetty laittomasti pitäneen hallussaan Fibox Oy Ab:ltä peräisin olevia sanottuja asiakirjoja. Salmelan ei ole myöskään näytetty luovuttaneen ko. asiakirjoja Ensto-konserniin kuuluville yhtiöille, eikä Oy Ensto Control Ab:n ole näytetty käyttäneen sanottuja asiakirjoja laitekotelotuotannossaan eikä sen suunnittelussa. Oy Ensto Control Ab:hen siirtyneet Fibox Oy Ab:n entiset työntekijät ovat laillisesti voineet käyttää hyväkseen Fibox Oy Ab:n palveluksessa ollessaan hankkimaansa kokemusperäistä tietoa ja taitoa työsuhteensa päättymisen jälkeen.
Oy Ensto Control Ab:n ei ole näytetty ko. laitekoteloiden valmistuksessa käyttäneen hyväksi Fibox Oy Ab:n liikesalaisuuksia eikä teknisiä esikuvia tai ohjeita. Oy Ensto Control Ab:n ei ole myöskään laitekoteloiden valmistuksessa ja markkinoinnissa näytetty käyttäneen hyväkseen Fibox Oy Ab:n taloudellisiin yrityssalaisuuksiin kuuluvia tietoja. Oy Ensto Control Ab ei ole myöskään sopimattomasti jäljitellyt Fibox Oy Ab:n laitekoteloita.
Ensto-konsernin kutsusta Mikko Salmela ja Markku Mäenpää ovat Johnny Lindströmin tekemien neuvottelumuistioiden mukaan osallistuneet kokouksiin, joita kokousmuistioissa on nimitetty "Ensto Enclosures projektineuvotteluiksi". Salmela on ollut läsnä kokouksessa 19.6.1994 ja 18.11.1994 ja Mäenpää viimeksimainitussa kokouksessa. Salmela ja Mäenpää ovat tuolloin hakeneet uusia työtehtäviä. Salmela on irtisanoutunut Fibox Oy Ab:stä toukokuussa 1994 eli ennen molempia neuvotteluja. Hänen työsuhteensa on päättynyt elokuussa 1994. Mäenpää on irtisanoutunut Fibox Oy Ab:stä tammikuussa 1995, jolloin myös hänen työsuhteensa päättyi.
Markkinatuomioistuin on ratkaisussaan 1992:18 kieltänyt elinkeinonharjoittajaa kutsumasta kilpailijan palveluksessa olevaa henkilöä tilaisuuteen, jossa suunnitellaan kilpailevaa tuotantoa. Ratkaisun perustelujen mukaan kokouksiin kutsuttu henkilö oli kokouksen aikana osallistunut kilpailevan tuotannon suunnitteluun liittyvään keskusteluun.
Oy Ensto Control Ab:n laitekoteloprojektiin liittyvästä edellä mainitusta neuvottelusta 19.6.1994 tehdyn muistion mukaan kokouksessa on keskusteltu yleisellä tasolla Ensto-konserniin kuuluvien yhtiöiden laitekoteloliiketoiminnan laajentamismahdollisuuksista. Muistiosta ei käy ilmi, että Salmela olisi sanotussa tilaisuudessa osallistunut ko. projektineuvotteluun. Salmela on esitetyn selvityksen mukaan osallistunut 18.11.1994 pidettyyn neuvotteluun työkaluhankintojen puitteissa. Salmelan työsuhde Fibox Oy Ab:hen on ollut päättynyt jo ennen 18.11.1994 pidettyä neuvottelutilaisuutta.
Markku Mäenpäälle on 18.11.1994 kokouksesta tehdyn muistion mukaan annettu tehtäväksi suunnitella maakohtaisia esimarkkinatoimenpiteitä ja toteuttaa esimarkkinointi yhdessä Johnny Lindströmin kanssa. Mäenpään on muistion mukaan pitänyt suorittaa muitakin ko. projektiin liittyviä tehtäviä, mm. neuvotella erään ulkomaisen yhtiön edustajan kanssa mahdollisesta Ensto Enclosures yhteistyöstä.
Edellä mainitut projektimuistiot ovat olleet Oy Ensto Control Ab:n markkinointijohtajan Johnny Lindströmin tekemiä ja ne ovat olleet hänen hallussaan. Neuvotteluissa ei ollut pidetty pöytäkirjaa, vaan Lindström on kertonut tehneensä muistiot jälkeenpäin. Lindström on 18.11.1994 pidetystä kokouksesta tekemäänsä muistioon merkinnyt Markku Mäenpään suoritettavaksi aiottuja selvitystehtäviä, mutta kertomansa mukaan joutunut kuitenkin itse suorittamaan selvitystehtävät sen vuoksi, että suunnitelmat eivät Mäenpään osalta koskaan toteutuneet. Asiassa ei ole esitetty näyttöä siitä, että Mäenpää olisi suorittanut hänen tehtäväkseen mainitussa projektimuistiossa merkittyjä tehtäviä. Mäenpään ei ole näytetty missään vaiheessa solmineen koteloliiketoimintaan liittyvää työ- tai muutakaan toimisuhdetta Oy Ensto Control Ab:hen eikä muihinkaan Ensto-konserniin kuuluviin yhtiöihin.
Asiassa esitetty todisteluaineisto on osittain ristiriitaista. Ottaen huomioon esitetty todisteluaineisto ja muu selvitys kokonaisuutena on katsottava jääneen näyttämättä, että Mäenpää olisi suorittanut projektin puitteissa suunniteltuja toimenpiteitä taikka muutoin osallistunut sanottuun laitekoteloprojektiin.
Oy Ensto Control Ab:n johtohenkilöiden kutsuessa Mikko Salmelan ja Markku Mäenpään sanottuihin neuvottelutilaisuuksiin heidän tiedossaan on ollut, että Salmela ja Mäenpää ovat olleet hakemassa uusia työtehtäviä ja että heidän työsuhteensa Fibox Oy Ab:hen on joko päättynyt tai ollut päättymässä. Markkinatuomioistuin ei ota kantaa siihen, ovatko Salmela ja Mäenpää mahdollisesti ko. neuvottelutilaisuuksiin osallistumalla menetelleet Fibox Oy Ab:n kanssa tekemiensä sopimusten vastaisesti. Salmelan ja Mäenpään ei ole näytetty sanotuissa neuvottelutilaisuuksissa ilmaisseen Oy Ensto Control Ab:lle Fibox Oy Ab:n yrityssalaisuuksiin kuuluvia tietoja. Oy Ensto Control Ab:n ei ole kutsumalla Salmelan ja Mäenpään sanottuihin neuvotteluihin eikä muutoinkaan näytetty hankkineen Fibox Oy Ab:n palveluksessa olleiden henkilöiden välityksellä tietoonsa Fibox Oy Ab:tä koskevia luottamuksellisia tietoja. Oy Ensto Control Ab:n ei ole näytetty laitekoteloliiketoiminnassaan hankkineen eikä käyttäneen Fibox Oy Ab:n liikesalaisuuksia eikä teknisiä esikuvia tai ohjeita. Oy Ensto Control Ab:n ei ole muutoinkaan näytetty menetelleen elinkeinotoiminnassaan hyvän liiketavan vastaisesti eikä Fibox Oy Ab:n kannalta sopimattomasti.
Saloplast Oy:n ja Oy Sähkövaruste Ab:n ei ole näytetty suunnitelleen eikä valmistaneen hakemuksen kohteena olevia laitekoteloita eikä osallistuneen tällaisten koteloiden markkinointiin. Hakemus on mainitulla perusteella sanottuihin yhtiöihin kohdistettuna hylättävä.
Markkinatuomioistuimesta annetussa laissa ei ole säännöstä SopMenL:n nojalla käsiteltäviä asioita koskevista oikeudenkäyntikuluista. Sanotun lain 17 §:n mukaan on siten tältä osin noudatettava, mitä oikeudenkäynnistä riita-asiassa on säädetty. Asianosaiset ovat markkinatuomioistuimessa ilmoittaneet hyväksyvänsä toistensa vaatimien oikeudenkäyntikulujen määrät.
MARKKINATUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Markkinatuomioistuin hylkää Fibox Oy Ab:n hakemuksen.
Fibox Oy Ab velvoitetaan suorittamaan korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista Oy Ensto Control Ab:lle seitsemänsataakuusikymmentäkuusituhatta seitsemänsataayksi (766.701) markkaa, Saloplast Oy:lle kymmenentuhattakaksitoista (10.012) markkaa ja Oy Sähkövaruste Ab:lle yhdeksäntuhattakuusisataaneljäkymmentäkuusi (9.646) markkaa. Fibox Oy Ab velvoitetaan myös suorittamaan korvaukseksi tähän asiaan liittyvässä turvaamistoimiasiassa Salon käräjäoikeudessa aiheutuneista oikeudenkäyntikuluista Oy Ensto Control Ab:lle kuusisataakolmekymmentätuhatta kahdeksansataakymmenen (630.810) markkaa, Oy Saloplast Ab:lle kuusituhattaseitsemänsataaviisikymmentä (6.750) markkaa ja Oy Sähkövaruste Ab:lle kuusituhattaseitsemänsataaviisikymmentä (6.750) markkaa. Kaikille mainituille korvauksille on maksettava viivästyskorkoa siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut markkinatuomioistuimen päätöksen antopäivästä. Vuotuisen viivästyskoron määrä on kulloinkin voimassaoleva Suomen Pankin vahvistama viitekorko lisättynä seitsemällä prosenttiyksiköllä.
Asian ovat ratkaisseet: Meriluoto, Mäkinen, Bärlund, Airikkala, Henriksson, Kojo, Maijala, Ollikainen ja Sario
Asiassa äänestys
Jäsen Henriksson, jonka lausuntoon jäsenet Airikkala, Bärlund ja Maijala yhtyivät, lausui:
Oy Ensto Control Ab:n johtohenkilöt ovat kutsuneet Mikko Salmelan ko. laitekoteloprojektiin kuuluneeseen 19.6.1994 pidettyyn neuvottelutilaisuuteen sekä Salmelan ja Markku Mäenpään 18.11.1994 pidettyyn nevottelutilaisuuteen. Heidän tiedossaan on tuolloin täytynyt olla, että Salmelan työsuhde ei ollut vielä 19.6.1994 päättynyt ja että Mäenpäällä on vielä 18.11.1994 ollut työsuhde Fibox Oy Ab:hen. Lisäksi heidän on täytynyt mieltää, että tuotantojohtajana toimivalla Salmelalla ja varatoimitusjohtajana toimivalla Mäenpäällä on ollut asemansa perusteella korostunut uskollisuusvelvollisuus Fibox Oy Ab:tä kohtaan. Asiassa esitetystä selvityksestä käy ilmi, että Salmela ja Mäenpää ovat olleet mukana myös ko. laitekoteloprojektiin kuuluneessa heinäkuussa 1994 pidetyssä neuvottelussa.
Oy Ensto Control Ab on näin ollen kutsunut Salmelan ja Mäenpään useisiin sellaisiin kokouksiin, joissa on käsitelty Fibox Oy Ab:n laitekoteloliiketoiminnan kanssa kilpailevaa laitekoteloliiketoimintaa. Kokouksesta laadituissa muistioissa Salmelan ja Mäenpään läsnäoloa on yritetty salata käyttämällä heistä peitenimeä tai nimikirjaimia. Oy Ensto Control Ab:n on sanotulla toiminnallaan katsottava käyttäneen suunnitelmallisesti hyväkseen kilpailijan palveluksessa olleita henkilöitä oman laitekoteloliiketoimintansa laajennusta suunnitellessaan.
Mainituilla perusteilla katson, että Oy Ensto Control Ab on kutsumalla Fibox Oy Ab:hen työ- tai toimisuhteessa olleet Mikko Salmelan ja Markku Mäenpään kokouksiin, joissa on käsitelty Fibox Oy Ab:n laitekoteloliiketoiminnan kanssa kilpailevaa laitekoteloliiketoimintaa menetellyt elinkeinotoiminnassaan hyvän liiketavan vastaisesti.
Tämän vuoksi kiellän Oy Ensto Control Ab:tä SopMenL:n 1 ja 6 §:n nojalla 300.000 markan sakon uhalla elinkeinotoiminnassaan kutsumasta Fibox Oy Ab:n palveluksessa olevia henkilöitä tilaisuuteen, jossa käsitellään Fibox Oy Ab:n kanssa kilpailevaa laitekoteloliiketoimintaa.
Koska asialla on siltä osin kuin Oy Ensto Control Ab on sen hävinnyt, vain vähäinen merkitys asiassa, Oy Ensto Control Ab:n on lain mukaan saatava korvaus kuluistaan. Tämän vuoksi velvoitan Fibox Oy Ab:n suorittamaan Oy Ensto Control Ab:lle korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista kohtuullisiksi harkitsemani 200.000 markkaa laillisine korkoineen.
Muilta osin olen markkinatuomioistuimen päätöksestä ilmenevällä kannalla.