TT 2024:19
- Keywords
- Hyvityssakko, Palkanmaksu, Työ- ja virkaehtosopimuksen rikkominen
- Year of case
- 2024
- Date of Issue
- Register number
- 61/03.04.02.02.00/2023
- Archival record
- H25
Helsingin kaupungin työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkanmaksussa oli ollut ongelmia toukokuusta 2022 lukien. Myös touko-lokakuun 2023 palkanmaksupäivinä osa Helsingin kaupungin työntekijöistä ja viranhaltijoista jäi kokonaan tai osittain ilman palkkaansa. Kanteessa vaaditun mukaisesti kaupunki tuomittiin hyvityssakkoon työ- ja virkaehtosopimuksen rikkomisesta.
Hyvityssakon määrässä otettiin huomioon palkanmaksuongelmien pitkän keston merkitys palkansaajille sekä se, että Helsingin kaupungin laajamittaiset toimet ongelmien ratkaisemiseksi olivat vähentäneet palkkavirheiden määrää ja niistä aiheutuneita vahinkoja.
(Ks. myös TT 2023:59, TT 2023:58, TT 2023:44, TT 2023:24, TT 2023:8 ja TT 2023:7.)
Asia
Palkkaus
Kantaja
Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry
Vastaaja
Helsingin kaupunki
KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Vireille 9.11.2023
Suullinen valmistelu 13.3.2024
Pääkäsittely 25.4.2024
TYÖ- JA VIRKAEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja muun ohella Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE ry:n välisessä, 1.5.2022 — 30.4.2025 voimassa olevassa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työ- ja virkaehtosopimuksessa 2022 — 2025 on muun ohella seuraavat määräykset:
II LUKU PALKKAUS
[- -]
5 § Varsinainen palkka
Viranhaltijan/työntekijän varsinaiseen palkkaan kuuluvat seuraavat palkanosat:
1. tehtäväkohtainen palkka tai vastaavanluonteinen palkka (lukuun ottamatta luontoisetua)
2. henkilökohtainen lisä
3. työkokemuslisä ja määrävuosilisä
4. syrjäseutulisä (31.12.2011 mennessä myönnetty KVTES 2010 — 2011
5. palkkausluvun 10 §:n mukainen)
6. kielilisä
7. rekrytointilisä
8. luottamusmieskorvaus ja
9. työsuojeluvaltuutetun korvaus
[- -]
18 § Palkanmaksu
1 mom. Viranhaltijalle/työntekijälle maksetaan palkka tai palkkio kultakin kalenterikuukaudelta viimeistään sen 16. päivänä, jollei tässä sopimuksessa ole toisin määrätty tai palkan suoritusperusteista muuta johdu taikka toimivaltainen viranomainen työntekijän palkanmaksun osalta toisin määrää.
Jos rahapalkka erääntyy maksettavaksi pyhäpäivänä tai arkilauantaina taikka arkipäivänä, jona pankkien yleisesti keskinäisissä maksuissaan käyttämät maksujärjestelmät eivät säädöskokoelmassa julkaistavan Suomen Pankin ilmoituksen mukaan ole Euroopan keskuspankin tai Suomen Pankin tekemän päätöksen vuoksi käytössä, pidetään lähinnä edellistä muuta arkipäivää erääntymispäivänä.
Määräaikaiselle viranhaltijalle voidaan maksaa palkka tai palkkio kultakin kalenterikuukaudelta viimeistään sen viimeisenä arkipäivänä, ei kuitenkaan lauantaina.
Jos palkkion maksaminen edellyttää laskulla esitettävää selvitystä suoritetuista toimenpiteistä, palkkio maksetaan viimeistään laskutusta seuraavan kalenterikuukauden aikana.
2 mom. Viranhaltijan/työntekijän palkka maksetaan hänen osoittamalleen rahalaitoksen tilille. Palkka voidaan maksaa käteisenä vain työsopimuslain 2 luvun 16 §:ssä tarkoitetusta pakottavasta syystä (viittausmääräys).
3 mom. Työnantajan on annettava viranhaltijalle/työntekijälle palkanmaksun yhteydessä laskelma ja tarvittaessa tämän pyynnöstä muulloinkin viipymättä palkkatodistus. Laskelmasta ja palkkatodistuksesta pitää käydä ilmi viranhaltijalle/työntekijälle maksetun palkan suuruus, palkan määräytymisen perusteet ja palkanpidätys eri tarkoituksiin.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ASIAN TAUSTA JA ERIMIELISYYS
Helsingin kaupunki on siirtynyt huhtikuussa 2022 käyttämään palkanmaksussa uutta Sarastia365 HR -järjestelmää. Kaupungin työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkanmaksussa on ollut ongelmia toukokuusta 2022 lähtien.
Työtuomioistuin on 23.2.2023 antamallaan ratkaisulla TT 2023:7 tuominnut Helsingin kaupungin maksamaan Sote ry:lle hyvityssakkoa työ- ja virkaehtosopimuksen rikkomisesta, kun kaupunki oli jättänyt maksamatta työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkkoja kokonaan tai osittain lokakuun ja marraskuun 2022 palkanmaksupäivinä.
Työtuomioistuin on 3.4.2023 antamallaan ratkaisulla TT 2023:24 tuominnut Helsingin kaupungin maksamaan Sote ry:lle hyvityssakkoa työ- ja virkaehtosopimuksen rikkomisesta, kun kaupunki oli jättänyt maksamatta työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkkoja kokonaan tai osittain joulukuun 2022 sekä tammi- ja helmikuun 2023 palkanmaksupäivinä.
Työtuomioistuin on 2.11.2023 antamillaan ratkaisulla TT 2023:58 ja
TT 2023:59 tuominnut Helsingin kaupungin maksamaan Sote ry:lle hyvityssakkoa työ- ja virkaehtosopimuksen rikkomisesta, kun kaupunki oli jättänyt maksamatta työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkkoja kokonaan tai osittain maaliskuun ja huhtikuun 2023 palkanmaksupäivinä.
Käsillä olevassa asiassa on riidatonta, että Helsingin kaupungin työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkkoja on jäänyt osittain tai kokonaan maksamatta myös touko-lokakuun 2023 palkanmaksupäivinä. Työ- ja virkaehtosopimuksen palkanmaksua koskevan määräyksen sisältö on riidaton, eikä sen soveltamiseen liity epäselvyyttä. Riidatonta on myös, että kaupungin määräämä palkanmaksupäivä toistaiseksi voimassa olevassa työ- tai virkasuhteessa oleville on kuun 14. päivä.
Erimielisyys vallitsee siitä, onko kaupunki tuomittava hyvityssakkoon työ- ja virkaehtosopimuksen tieten rikkomisesta.
KANNE
Vaatimukset
Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry on vaatinut, että työtuomioistuin:
1. vahvistaa Helsingin kaupungin rikkoneen työ- ja virkaehtosopimuksen II luvun 18 §:n mukaista selvää ja riidatonta määräystä jättämällä maksamatta työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkkoja kokonaan tai osittain touko-, kesä-, heinä, elo-, syys- sekä lokakuun 2023 palkanmaksupäivinä
2. tuomitsee Helsingin kaupungin maksamaan hyvityssakkoa työ- ja virkaehtosopimusmääräyksen tieten rikkomisesta ja
3. velvoittaa Helsingin kaupungin maksamaan Sote ry:n oikeudenkäyntikulut 2.690 eurolla korkoineen.
Perusteet
Palkka tulee olla selvän ja riidattoman työehtosopimusmääräyksen mukaisesti työntekijän rahalaitoksen tililtä nostettavissa oikea-aikaisesti ja -määräisesti (TT 2016:48).
Asiassa on riidatonta, että palkanmaksussa on ollut voimassa olleen työehtosopimuksen aikana touko-, kesä-, heinä, elo-, syys- sekä ja lokakuun 14. päivien palkanmaksupäivien palkanmaksuissa ongelmia siten, etteivät palkat ole kaikkien työntekijöiden ja viranhaltijoiden osalta ollut palkanmaksupäivinä työntekijöiden nostettavissa.
VASTAUS
Vaatimukset
Helsingin kaupunki on myöntänyt, että osaa kaupungin työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkoista ei ole joko osittain tai kokonaan pystytty maksamaan työ- ja virkaehtosopimuksen määräysten mukaisesti touko-, kesä-, heinä, elo-, syys-, sekä lokakuun 2023 palkanmaksupäivinä.
Helsingin kaupunki on vaatinut, että hyvityssakkovaatimus hylätään ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry ja Helsingin kaupunki määrätään pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.
Perusteet
Työnantajan menettelystä
Helsingin kaupunki siirtyi huhtikuussa 2022 käyttämään uutta Sarastia365 HR -järjestelmää palkanmaksussa. Kaupungin aiemmin käyttämä henkilöstötieto- ja palkanlaskentajärjestelmä (Hijat) oli ollut käytössä vuodesta 1984 lähtien ja oli teknisesti vanhentunut, minkä lisäksi sen ylläpito oli päättymässä. Uuden korvaavan palkkajärjestelmän hankinta on ollut välttämätön palkanmaksun jatkuvuuden varmistamiseksi.
Palkanmaksu-uudistuksen toteuttamisen myötä kaupungin palkanmaksussa ilmeni odottamattomia ongelmia. Palkanmaksupäivinä osa palkoista oli maksettu palkansaajille virheellisesti tai palkka jäänyt hetkellisesti maksamatta osittain tai kokonaan. Uuden palkkajärjestelmän käyttöönoton jälkeen ilmenneet palkanmaksun ongelmat ovat pääosin johtuneet järjestelmän tiedonsiirtoon liittyvistä haasteista, henkilövaihdoksista, toimintatapamuutoksen kokoluokasta, palkkahallinnon asiakkaiden (toimialat, virastot) haasteista sisäistää muutoksia ja järjestelmän käytettävyyteen liittyvistä ongelmista. Nämä ovat olleet sellaisia ennalta arvaamattomia tai näkymättömissä olevia ongelmia, joita voitiin ryhtyä ratkaisemaan vasta niiden ilmetessä.
Helsingin kaupunki organisoi palkanlaskennan tilanteen hallintaa varten laajamittaisen kesäkuusta 2022 heinäkuun loppuun 2023 kestäneen vakauttamishankkeen sekä hankki tuekseen konsulttipalvelua. Palkkavirheiden vähentämiseksi tehtiin virhelähdeanalyysiä sen ymmärtämiseksi, missä prosessin vaiheissa ja mistä syistä virheitä tyypillisimmin syntyy. Tällä tavoin vakauttamisessa kyettiin kohdentamaan vaikuttavia ratkaisuja korjaaviksi toimenpiteiksi. Virhelähdeanalyysien perusteella virheiden syntymisen taustalla tunnistettiin useita syitä, joiden ratkaisemiseksi myös tarvittiin useita toimenpiteitä. Hankkeen kolmelle osa-alueelle organisoitiin loppuvuodesta 2022 yli 20 projektia, joiden toteuttamisella jo kertyneitä palkkavirheitä korjattiin ja estettiin uusien virheiden syntymistä. Lisäksi hankkeessa tehtiin töitä sen eteen, että palkkakirjanpito ja viranomaistiedot esimerkiksi tulorekisterissä ovat oikein.
Virheet ovat olleet hyvin erilaisia, erisuuruisia ja niiden syntysyyt ovat erilaisia. Koko palkka puuttuu tai iso osa palkasta puuttuu -virheet on priorisoitu palkkavirheiden korjaamisessa. Taloushallintopalveluliikelaitoksen datan perusteella koko palkka puuttuu -virheet on pyritty korjaamaan kahdessa arkipäivässä ja iso osa palkasta puuttuu -virheet on pyritty korjaamaan viidessä arkipäivässä siitä, kun niistä on ilmoitettu palkkahallintoon. Kertyneiden virheiden korjaaminen on hidasta siinä tilanteessa, kun palkkavirhe on jo toteutunut. Virheen korjaaminen jälkikäteen ja tietojen oikeellisuuden varmistaminen vaatii usein palkkasihteerin työn lisäksi esihenkilön kontaktointia sekä mahdollisesti myös järjestelmätoimittajan toimenpiteitä. Palkkahallinnon toimintakykyä on kasvatettu tekemällä vakituisia ja määräaikaisia lisärekrytointeja sekä uudistamalla toimintatapoja ja tukemalla osaamisen kehittämistä. Myös palkkaprosessin palkanlaskennan kontrollit on kuvattu ja otettu käyttöön. Todennettujen virheiden määrä on lisäksi ollut merkittävästi ilmoitettuja virheitä alempi.
Palkkavirheiden syntymisessä on ollut laskeva kehitystrendi syksystä 2022 lähtien. Palkanmaksun virheiden määrät on saatu kaupungin korjaavien toimenpiteiden johdosta palkanmaksu-uudistusta edeltänyttä alhaisemmalle tasolle. Edellisen järjestelmän aikana virhemarginaalin on arvioitu olleen noin 5 prosenttia, mutta virheitä koskeva tilastointi ei ole täysin yhteismitallista edellisen järjestelmän ja uuden järjestelmän osalta. Valtaosassa virheistä on kyse osittain puuttuvista palkoista. Kanteessa tarkoitettuna aikana touko-lokakuussa 2023 uusien ja selvittämistä vaativien palkkavirheiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Virheosuus on vakiintunut selvästi alle vakauttamishankkeen kolmen prosentin tavoitetason sekä selkeästi alle edellisen palkanmaksujärjestelmän virhetasoksi arvioidun 5 prosenttia. Korjaamatta olevien palkkavirheiden määrä laski lokakuussa 2023 alle tuhanteen. Vuonna 2022 syntyneet virheet on tällä hetkellä kokonaan korjattu. Kaupungin tehostetut toimenpiteet ovat siten vaikuttaneet tavoitellulla tavalla.
Kaupunki on lisäksi toteuttanut useita toimenpiteitä, joilla palkanmaksuongelmien vaikutuksia kaupungin henkilöstöön on lievennetty ja hyvitetty. Kaupunki on laatinut koko henkilöstön käyttöön ohjeistuksen tilanteita varten, joissa työntekijä vaatii vahingonkorvausta työnantajalta palkanmaksun virheellisyyden tai maksamattomuuden aiheuttaman vahingon takia. Kaupunki on maksanut korvausta työntekijöille tilanteissa, joissa palkan väärin maksusta tai maksamattomuudesta on aiheutunut vahinkoa. Kaupunki on maksanut joulukuusta 2022 alkaen takautuvasti viivästysmaksua viivästyskoron lisäksi kaikille, joiden palkka on ollut myöhässä 28.2.2023 mennessä tapahtuneiden palkanmaksuviiveiden johdosta. Viivästysmaksun on ollut vähintään 50 euroa, mutta se on voinut olla suurempi, jos maksettavia viivästyskorkoja on kertynyt useita. Helsingin kaupunki on käynnistänyt syksyllä 2022 aktiivisen yhteistyön Verohallinnon kanssa tulorekisteritietojen saamiseksi ajan tasalle ja verotukseen vaikuttavien epätarkkuuksien poistamiseksi.
Kanteen tarkoittaman ajanjakson palkanmaksun virheet ovat johtuneet pääasiassa palkanmaksujärjestelmän käyttäjien eri vaiheissa tekemistä inhimillisistä virheistä sekä työntekijöiden toimittamista myöhästyneistä tai virheellisistä tiedoista. Erilaisista inhimillisistä ja teknisistä virheistä johtuen palkanmaksussa ei voida saavuttaa täydellistä virheettömyyttä. Osin taustalla on myös palkkajärjestelmän virheellinen toiminta. Tilannetta kokonaisuutena arvioiden kyseessä ei voi olla työ- ja virkaehtosopimuksen palkanmaksumääräyksen tieten rikkomisesta. Virheiden tai niiden määrän perusteella ei voida katsoa myöskään, että kaupungin olisi tullut perustellusti tietää rikkovansa ja työ- ja virkaehtosopimuksen määräystä. Kaupungin menettelystä puuttuu tahallisuuteen tai törkeään huolimattomuuteen rinnastuva piittaamattomuus työ- ja virkaehtosopimuksen määräyksen rikkomisessa.
Hyvityssakosta
Kaupungin menettely ei ole ollut tahallista tai törkeän tuottamuksellista eikä myöskään piittaamatonta työ- ja virkaehtosopimuksen määräyksistä. Kaupunki on pyrkinyt huolellisesti, aktiivisesti ja kaikin käytettävissä olevin keinoin toteuttamaan määräykset oikeasisältöisesti ja -aikaisesti palkanmaksupäivinä touko-lokakuussa 2023.
Kaupunki on pyrkinyt estämään palkanmaksuongelmien syntymisen ja lievittämään niistä johtuvia ongelmia edellä esitetysti muun muassa organisoimalla laajan vakauttamishankkeen ongelmien korjaamiseksi, palkkaamalla palkanlaskentaan lisähenkilökuntaa, luomalla prosessin vahingonkorvausten nopeaa käsittelyä varten sekä maksamalla vapaaehtoisesti viivästysmaksuja ja tukemalla henkilöstöä muilla keinoilla. On selvää, ettei suuren työnantajan palkanmaksu voi olla täysin virheetöntä. Merkittävät virheet, erityisesti koko palkka puuttuu — virheet ovat olleet marginaalisia ja niiden korjaaminen on erityisesti priorisoitu. Lisäksi virheiden korjausvelkaa on tasaisesti purettu. Mahdollisen hyvityssakon määrääminen ei nopeuttaisi jo aloitettuja korjaustoimenpiteitä, eikä hyvityssakolla olisi yksittäisen työntekijän asemaa edistävää vaikutusta.
Ottaen huomioon edellä kerrotut kaupungin toimenpiteet, virheiden syntymisen syyt, virhemäärien laskeva trendi sekä se, että virheitä syntyy tällä hetkellä vähemmän kuin aiemman palkkajärjestelmän aikana, hyvityssakon määräämiselle ei ole perusteita. Kaupungin menettely aiemman palkanmaksujärjestelmän osalta on ollut työntekijäjärjestöjen hyväksymä.
Mahdollisen hyvityssakon määrää arvioitaessa on otettava huomioon edellä selostetut palkanmaksu-uudistuksen jälkeen ilmenneiden palkanmaksuongelmien ennalta-arvaamattomuus ja odottamattomuus, kaupungista johtumattomat syyt palkanmaksun ongelmissa, kaupungin oma-aloitteiset kattavat toimenpiteet palkanmaksuvirheiden korjaamiseksi sekä virheistä aiheutuneiden vahinkojen korvaamiseksi ja hyvittämiseksi työntekijöille. Kaupungin menettelystä ei myöskään ole aiheutunut taloudellista menetystä Sote ry:lle.
Joka tapauksessa käsillä on työehtosopimuslain ja kunnan ja hyvinvointialueen virkaehtosopimuksista annetun lain tarkoittama erityinen syy olla määräämättä hyvityssakkoa, kun kaupungin nyt tarkasteltavana oleva menettely on luonteeltaan sellaista, joka kiistattomasti ei ole johtanut työntekijäjärjestöjen kanteisiin työtuomioistuimessa aiemman palkkajärjestelmän aikana.
TODISTELU
Vastaajan kirjalliset todisteet
- Kansliapäällikön päätös 12.10.2022 192 §
- Kansliapäällikön päätös 6.7.2022 148 §
- Taloushallintopalveluliikelaitoksen johtokunnan päätös 12.10.2022 22 §
- Kaupunginhallituksen päätös 9.1.2023 § 11
- Henkilöstöinfo palkanmaksun vakauttamisesta 26.4.2023, s. 4 ja 6.
- Johdon tilannekuva palkanmaksusta 10.11.2023
Vastaajan henkilötodistelu
- A, palkkapalveluiden johtaja, Taloushallintopalveluliikelaitos
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Kysymyksenasettelu
Työehtosopimuslain 7 §:n 1 momentin mukaan työehtosopimukseen sidottu työnantaja, joka tietensä rikkoo tai jonka olisi perustellusti pitänyt tietää rikkovansa työehtosopimuksen määräyksiä, voidaan tuomita siitä maksamaan hyvityssakko. Lain 10 §:n 1 momentin mukaan hyvityssakkoon tuomittaessa on otettava huomioon kaikki esiin tulleet asianhaarat, kuten vahingon suuruus, syyllisyyden määrä, toisen osapuolen rikkomukseen mahdollisesti antama aihe ja yhdistyksen tai yrityksen koko. Erityisestä syystä voidaan hyvityssakko jättää tuomitsematta.
Kunnan ja hyvinvointialueen virkaehtosopimuksista annetun lain 20 §:n 1 momentin mukaan työtuomioistuin voi tuomita maksamaan hyvityssakon virkaehtosopimukseen sidotun, joka tietensä rikkoo tai jonka olisi perustellusti pitänyt tietää rikkovansa sopimuksen määräyksiä. Lain 21 §:n 1 momentin mukaan hyvityssakkoon tuomittaessa on otettava huomioon vahingon ja syyllisyyden määrä, toisen osapuolen rikkomukseen mahdollisesti antama aihe ja yhdistyksen, kunnan, kuntayhtymän, hyvinvointialueen tai hyvinvointiyhtymän koko. Erityisestä syystä voidaan hyvityssakko jättää tuomitsematta.
Asiassa sovellettavan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työ- ja virkaehtosopimuksen II luvun 18 §:ssä on määrätty, että viranhaltijalle/työntekijälle maksetaan palkka kultakin kalenterikuukaudelta viimeistään sen 16. päivänä. Riidatonta on, että kaupungin määräämä palkanmaksupäivä toistaiseksi voimassa olevassa työ- tai virkasuhteessa oleville on kuun 14. päivä.
Työtuomioistuin on aiemmissa Sote ry:n vireille panemissa asioissa katsonut, että Helsingin kaupungin on perustellut pitänyt tietää rikkovansa työ- ja virkaehtosopimuksen määräyksiä, kun kaupunki on työ- ja virkaehtosopimukseen sidottuna jättänyt maksamatta työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkkoja kokonaan tai osittain loka- ja joulukuun 2022 palkanmaksupäivinä (TT 2023:7), tammi- ja helmikuun 2023 palkanmaksupäivinä (TT 2023:24), maaliskuun 2023 palkanmaksupäivänä (TT 2023:58) sekä huhtikuun 2023 palkanmaksupäivänä (TT 2023:59).
Helsingin kaupunki on tässä asiassa myöntänyt, että osaa kaupungin työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkoista ei ole joko osittain tai kokonaan pystytty maksamaan työ- ja virkaehtosopimuksen määräysten mukaisesti myöskään touko-, kesä-, heinä, elo-, syys-, sekä lokakuun 2023 palkanmaksupäivinä.
Kaupunki on kuitenkin kiistänyt rikkoneensa tieten työ- ja virkaehtosopimuksen määräyksiä. Kaupunki on vedonnut siihen, että palkkavirheet ovat johtuneet palkanmaksujärjestelmän käyttäjien inhimillisistä virheistä ja haasteista sisäistää muutoksia, työntekijöiden toimittamista myöhästyneistä tai virheellisistä tiedoista sekä osin palkanmaksujärjestelmän virheellisestä toiminnasta. Kaupunki on katsonut pyrkineensä kaikin käytettävissä olevin keinon huolellisesti ja aktiivisesti toteuttamaan työ- ja virkaehtosopimuksen määräyksiä ja estämään palkanmaksuongelmien syntymisen tekemällä laajamittaisia korjaavia toimenpiteitä. Kaupunki on lisäksi korostanut, ettei palkanmaksussa voida päästä täydelliseen virheettömyyteen, minkä palkansaajajärjestöt ovat hyväksyneet.
Arvioitavana on siten kysymys siitä, onko kaupungin katsottava rikkoneen työ- ja virkaehtosopimusta tieten ja onko se tuomittava hyvityssakkoon.
Asiassa esitetty selvitys
Asiassa on kuultu vastaajan todistajana Helsingin kaupungin Taloushallintopalveluliikelaitoksen palkkapalveluiden johtajana 1.2.2023 lukien toiminutta A:ta.
A on kertonut muun ohella, että kaupungin käytössä ollut vanha palkanmaksujärjestelmä oli ollut välttämätöntä uudistaa, ja uuteen palkanmaksujärjestelmään siirryttäessä esihenkilöiden ja palkkasihteereiden välistä tehtävänjakoa oli muutettu. Aiemmasta poiketen esihenkilöiden tehtäväksi tuli palkkatietojen kirjaaminen järjestelmään. Palkkatietojen syöttämisestä vastuussa olevia esihenkilöitä oli tuhansia. A:n mukaan keskeisimmät syyt virheille palkanmaksussa olivat liittyneet siihen, että esihenkilöt eivät olleet noudattaneet palkanmaksun aikatauluja, tai siihen, että he eivät olleet tunteneet tai noudattaneet eri järjestelmiä koskevia ohjeita. Myös itse palkanmaksujärjestelmästä johtuvia virheitä oli havaittu jonkin verran, joskin kanteessa tarkoitettuna aikana järjestelmä oli toiminut paremmin kuin aikaisemmin.
A on kertonut kaupungin ryhtyneen lukuisiin toimiin palkkavirheiden korjaamiseksi. Syksyllä 2022 oli perustettu vakauttamishanke, jolle oli palkattu kokopäiväinen johtaja. Vakauttamishankkeessa oli ollut noin 20 alahanketta, jossa yhtenä kokonaisuutena oli ollut virhelähteiden tunnistaminen ja niihin liittyvän ohjeistuksen ja koulutuksen lisääminen. Kaupunki oli kouluttanut ja ohjeistanut esihenkilöitä. Esihenkilöillä oli ollut saatavilla myös kirjallista ohjeistusta. Näin isossa organisaatiossa ei A:n mukaan ollut mahdollista päästä tilanteeseen, jossa palkanmaksuvirheitä ei lainkaan olisi.
Kaupunki on esittänyt kirjallista todistelua toimenpiteistä, joihin se on asiassa ryhtynyt. Kansliapäällikön 6.7.2022 tekemästä päätöksestä (V2) ilmenee, että kaupunki on osoittanut lähes kahden miljoonan euron suuruisen määrärahan konsulttitoimiston palkkaamiseksi palkkahallinnon vakauttamisen tueksi. Kansliapäällikön 12.10.2022 tekemän päätöksen (V1) mukaan kaupunki on varannut 10.000 euron suuruisen määrärahan palkanmaksu-uudistuksesta johtuvien vahingonkorvausten suorittamiseen. Taloushallintopalveluliikelaitoksen johtokunnan 12.10.2022 tekemästä päätöksestä (V3) käy ilmi, että kaupunki on varannut yhteensä miljoona euroa lisähenkilöstön hankkimiseksi palkkahallinnon tehtäviin henkilöstövuokrausyrityksen kautta. Kaupunginhallituksen 9.1.2023 tekemän päätöksen (V4) mukaan kaupunki on osoittanut vielä kuusi miljoonaa euroa palkanmaksu-uudistuksesta johtuvien korjaustoimenpiteiden suorittamiseen. Kaupunki on ryhtynyt lukuisiin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi (V5).
Johdon 10.11.2023 antamasta palkanmaksun tilannekuvasta (V6) ilmenee, että palkkavirheitä sisältävien palkkalaskelmien osuus oli ollut toukokuussa 2,6 prosenttia, kesäkuussa 2,2 prosenttia, heinäkuussa 2,1 prosenttia, elokuussa 2,4 prosenttia, syyskuussa 2,1 prosenttia ja lokakuussa 1,8 prosenttia.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialalla toukokuussa 2023 kokonaan puuttuvia palkkoja oli ollut 92 ja osittain puuttuvia 2.501. Kesäkuussa oli ollut 61 kokonaan puuttuvaa ja 1.709 osittain puuttuvaa palkkaa, heinäkuussa 40 kokonaan puuttuvaa ja 1.380 osittain puuttuvaa palkkaa, elokuussa 21 kokonaan puuttuvaa ja 854 osittain puuttuvaa palkkaa, syyskuussa 21 kokonaan puuttuvaa ja 503 osittain puuttuvaa palkkaa, lokakuussa 12 kokonaan puuttuvaa ja 334 osittain puuttuvaa palkkaa.
Asian arviointi ja johtopäätökset
Työtuomioistuin on edellä mainituissa aiemmissa ratkaisuissaan katsonut, että Helsingin kaupungin olisi perustellusti pitänyt tietää rikkovansa työ- ja virkaehtosopimuksen palkanmaksua koskevaa määräystä, kun se oli jättänyt työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkkoja osittain tai kokonaan maksamatta. Näissä aiemmissa ratkaisuissa kaupunki on vedonnut pääosin samoihin seikkoihin kuin mihin tässä asiassa on vedottu.
Käsillä olevassa asiassa on esitetty tarkempaa selvitystä palkkavirheiden syistä. Palkkapalveluiden johtaja A:n käsityksen mukaan palkkoja on jäänyt kokonaan tai osittain maksamatta pääasiallisesti esihenkilöistä tai yksittäisten työntekijöiden tai viranhaltijoiden menettelystä johtuvista syistä eikä enää niinkään itse järjestelmästä johtuvista syistä. Työtuomioistuin toteaa, että työnantajan päävelvoite työntekijään nähden on palkan maksaminen, ja palkan maksamisella oikeamääräisenä ja oikea-aikaisesti on suuri merkitys palkansaajalle. Kaupungin vastuulla on työnantajana ohjeistaa esihenkilöt asianmukaisesti ja muutoinkin työnjohdollisin keinoin varmistua siitä, että nyt kyseessä olevan kaltaista, pitkään jatkuvaa työ- ja virkaehtosopimuksen vakavaa rikkomista ei palkanmaksun järjestelmämuutoksen ja siihen liittyvien tehtävämuutosten johdosta syntyisi. A:n kertomuksen perusteella kaupunki on ongelmien ilmettyä sinänsä pyrkinytkin lisäämään esihenkilöiden ohjeistusta ja koulutusta. Lisäksi se on ryhtynyt muihin edellä mainittuihin toimiin palkkavirheiden korjaamiseksi ja niiden vähentämiseksi sekä palkanmaksuongelmien vaikutusten lieventämiseksi ja hyvittämiseksi. Esitetyn selvityksen perusteella palkanmaksua koskevat virheet ovat kanteessa tarkoitettuna aikana myös vähentyneet edelleen.
Palkkavirheiden määrää ei kuitenkaan voida pitää kokonaisuutena arvioiden vähäisenä. Sinänsä on selvää, että palkanmaksun täydellinen virheettömyys ei ole Helsingin kokoisessa kaupungissa mahdollista. Asiassa ei ole kuitenkaan esitetty luotettavaa selvitystä siitä, että kaupungin menettely kanteessa tarkoitettuna aikana olisi vastannut työ- ja virkaehtosopimukseen osallisten yhteistä käsitystä sopimuksen oikeasta soveltamisesta.
Johtopäätöksenään työtuomioistuin katsoo, että kaupungin on perustellusti pitänyt tietää rikkovansa työ- ja virkaehtosopimusta eikä asiassa ole esitetty sellaisia erityisiä syitä, joiden perusteella hyvityssakko voitaisiin jättää kokonaan tuomitsematta. Hyvityssakon määrässä on otettu huomioon syyllisyyttä vähentävänä seikkana kaupungin laajamittaiset toimet ongelmien ratkaisemiseksi, jotka ovat vähentäneet palkkavirheiden määrää ja siten vaikuttaneet myös työntekijöille ja viranhaltijoille aiheutuneiden vahinkojen vähenemiseen. Toisaalta hyvityssakon määrässä on otettu huomioon palkanmaksuongelmien pitkän keston merkitys työntekijöille ja viranhaltijoille.
Oikeudenkäyntikulut
Oikeudenkäynnistä työtuomioistuimessa annetun lain 33 a §:n 1 momentin mukaan asianosainen, joka häviää asian, voidaan velvoittaa korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi. Milloin asian epäselvyyden vuoksi asianosaisilla on ollut perusteltua aihetta oikeudenkäyntiin, voidaan määrätä, että he saavat pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Asian hävitessään Helsingin kaupunki on edellä lausutun pääsäännön nojalla velvollinen korvaamaan Sote ry:n oikeudenkäyntikulut. Kaupunki on hyväksynyt kantajan oikeudenkäyntikuluvaatimuksen määrältään.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin
- vahvistaa Helsingin kaupungin rikkoneen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työ- ja virkaehtosopimuksen II luvun 18 §:ää jättämällä maksamatta työntekijöiden ja viranhaltijoiden palkkoja kokonaan tai osittain touko-, kesä-, heinä, elo-, syys- sekä lokakuun 2023 palkanmaksupäivinä
- tuomitsee Helsingin kaupungin maksamaan Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry:lle 4.000 euroa hyvityssakkoa työ- ja virkaehtosopimusmääräyksen tieten rikkomisesta ja
- velvoittaa Helsingin kaupungin maksamaan Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry:lle oikeudenkäyntikulujen korvauksena 2.690 euroa korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tuomion antopäivästä.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Outi Anttila puheenjohtajana sekä Riitta Kiiski, Anna Lavikkala, Risto Lerssi, Paula Ilveskivi ja Ari Komulainen jäseninä. Valmistelija on ollut Jaana Väisänen.
Tuomio on yksimielinen.