Go to front page
Labour Court

26.3.2013

Labour Court

Judgements and opinions of the Labour Court since 1970.

TT:2013-43

Keywords
Lausuntoasia, Kilpailevat työehtosopimukset, Normaalisitova työehtosopimus, Työehtosopimuksen soveltamisala, Yleissitova työehtosopimus
Year of case
2013
Date of Issue
Register number
L 8/12

Kahvila-ravintola toimintaa harjoittava yhtiö, jolla oli oma leipomo, oli Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n jäsenenä sidottu matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaan työehtosopimukseen. Leipomotyö, jota leipurit ovat yhtiön leipomossa tehneet, on leipomoiden työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen piiriin kuuluvaa työtä. Leipomossa tehtävä työ on myös matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevassa työehtosopimuksessa tarkoitettua työtä, mikäli leipomistyö on kahvilatoimintaan läheisesti liittyvää tai sitä tukevaa toimintaa.

Lausuntona oli katsottu, ettei leipurien tekemää työtä voitu pitää kahvilatoiminnasta erillisenä itsenäisenä toimintana, vaan työ oli liittynyt kahvila-toimintaan ja ollut sitä tukevaa toimintaa. Leipomossa tehtävään työhön ei tullut soveltaa muuta kuin matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa työehtosopimusta yhtiön päätoimialan mukaisesti. Yhtiön leipurien tekemä työ oli kuulunut matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamispiiriin.

TYÖTUOMIOISTUIN LAUSUNTO Nro 43

KUULTAVAT

Elintarviketeollisuusliitto ry
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

ASIA

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden lausuntopyyntö sovellettavaa työehtosopimusta koskevassa asiassa (A, B, C, D ja E /Naantalin Aurinkoinen Oy)

TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET

Elintarviketeollisuusliitto ry:n ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n välisessä leipomoiden työntekijöitä koskevassa työehtosopimuksessa on sovittu sopimuksen soveltamisalasta seuraavasti:

1 § Sopimuksen ulottuvuus

Tällä sopimuksella määrätään Elintarviketeollisuusliiton jäsenliikkeiden palveluksessa olevien leipomotyöntekijäin työ- ja palkkaehdot.

Soveltamisohje:

Työehtosopimuksen määräyksiä sovelletaan Elintarviketeollisuusliiton jäsenyritysten leipomoissa. Kun työehtosopimus rakentuu ns. teollisuusliittoperiaatteen pohjalle, sovelletaan sitä periaatteessa kaikkien asianomaisten leipomoiden tuotanto-, varasto- ja ylläpito-osastoilla työskentelevien työntekijöiden työ- ja palkkaehtoihin. Automiesten palkka- ja työehdot eivät kuitenkaan määräydy tämän työehtosopimuksen mukaan.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n välisessä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevassa työehtosopimuksessa on sovittu sopimuksen soveltamisalasta seuraavasti:

1 § Sopimuksen ulottuvuus

Sopimusta noudatetaan majoitus- ja ravitsemisalalla sekä siihen verrattavassa tai läheisesti liittyvässä tai sitä tukevassa toiminnassa, jäljempänä mainituissa matkailu- ja vapaa-ajan palveluissa sekä edellisiin liittyvissä hyvinvointipalveluissa.

Sopimuksen soveltamisalaan kuuluvat tyypillisesti:

  • ravintolat, kahvilat, yökerhot
  • catering-yritykset ja henkilöstöravintolat
  • eines- ja valmistuskeittiöt
  • hotellit ja muut majoitusliikkeet
  • kylpylät ja hyvinvointikeskukset
  • leirintä- ja caravan-alueet
  • loma- ja mökkikylät
  • maaseutumatkailupalvelut
  • huolto- ja liikenneasemat
  • keilahallit
  • loma- ja kurssikeskukset
  • kongressikeskukset
  • kotimaisten matkailupalvelujen edistäminen, myynti, markkinointi ja välitys

Työehtosopimuksen 14 §:ssä on edelleen mainittu seuraavaa:

4. Palkkaryhmät

3. Henkilöstöravintolan kokki
(ei anniskella yli 4,7 tilavuusprosenttisia alkoholijuomia)
Kerroshoitaja, eines- ja valmistuskeittiön kokki, leipuri

KÄSITTELY VARSINAIS-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUDESSA

KANNE

Vaatimukset

A, B, C, D ja E ovat vaatineet Varsinais-Suomen käräjäoikeutta vahvistamaan, että Naantalin Aurinkoinen Oy:n on noudatettava heidän työsuhteissaan valtakunnallisena ja yleissitovana pidettävän leipomoiden työntekijöitä koskevaa työehtosopimusta, sekä velvoittamaan Naantalin Aurinkoinen Oy:n suorittamaan A:lle, B:lle, C:lle, D:lle ja E:lle enintään 20.000 euroa maksamattomia työsuhdesaatavia korkolain mukaisine viivästyskorkoineen haasteen tiedoksiantopäivästä lukien. Lisäksi A, B, C, D ja E ovat vaatineet Naantalin Aurinkoinen Oy:n velvoittamista korvaamaan kantajien oikeudenkäyntikulut korkolain mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion antamisesta lukien.

Perusteet

Naantalin Aurinkoinen Oy:n leipomotoiminta käsittää leivän sekä tuoreiden leivonnaisten ja kakkujen valmistusta. Leipomon tuotteita myydään myymälöistä ja kahvilaravintoloista ulos muillekin kuin kahvila-asiakkaille ja niitä myydään ulos suoraan leipomoistakin. Leipomotoiminta on taloudellisesti merkittävä, itsenäinen toiminta-alue yhtiössä. Yrityksen työntekijöiden määrä on noin 50, joista 10 eli 20 % tekee leipomotyötä.

A, B, C, D ja E ovat työskennelleet leipomossa. Yhtiö on noudattanut heidän työsuhteissaan 31.3.2010 saakka elintarvikealan työehtosopimusta, mutta 1.4.2010 alkaen yhtiö on siirtynyt noudattamaan majoitus- ja ravitsemisalan työntekijöiden työehtosopimusta heihin. A, B, C, D ja E ovat Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n jäseniä ja tekevät elintarvikealan työehtosopimuksen mukaista leipomotyötä.

Kantajien työ on pysynyt samana, mutta työnantajan noudattama työehtosopimus on muuttunut. Työehtosopimuksen muuttumisesta on seurannut, että heidän palkkansa on laskenut. Yhtiön noudattamassa majoitus- ja ravitsemisalan työntekijöiden työehtosopimuksessa on huonompia ehtoja paikkamääräyksissä, ylityömääräyksissä sekä lauantailisän ja palvelusvuosilisän ja yötyökorvauksen ehdoissa sekä työajan lyhennysvapaajärjestelmässä.

Asian kannalta relevantit seikat työnantajan toiminnassa eivät ole muuttuneet. Oman leipomon ja leipomotuotteiden merkitys ei ole vähentynyt, vaikka yritys on avannut uudet kahvilat. Yrityksen toiminta ei ole puhtaasti kahvila-ravintolatoimintaa, vaan erillinen jauholeipomo on edelleen olemassa. Se on liiketoiminnan tärkeä ja itsenäinen osa, jolla on taloudellinen merkitys itsessään.

Yhtiöllä on leipomo sekä Naantalissa että Raisiossa. Naantalissa on sekä konditoria että leipomo. Leipomotyöntekijöitä on kuusi henkilöä ja konditoriatyöntekijöitä viisi henkilöä. Raision yksikössä on yksi leipomotyöntekijä.

Naantalin leipomosta myydään tuotteita myös suoraan ulos. Tuotteita kuljetetaan sekä omalla kalustolla että ostajina olevien yritysten kalustolla. Leipomotuotteita menee ainakin Askondille, SPR-Naantalille, Sotainvalidit-Raisiolle, YH-Länsi Oy.lle, Lehmusvalkamasäätiölle, Vasolle, Setera Oy:lle, Laivasähkötyö Oy:lle, Nordea-Raisiolle, Kela-Raisiolle, ELY-keskukselle, Orion Pharmalle, Juho Jalo Oy:lle, JAKK:lle Wiklundin Apteekille, Aktia-Turulle, Awutek Oy:lle, Mestari-Palville, Magneetti-autoliikkeelle, K1-katsastajille, OP-Kaarinalle, Wärtsilään ja Konepaja Häkkiselle.

Leipomo ei ole vain omia kahviloita tukevaa. Leipomotuotteita toimitetaan myös muualle. Askondi ostaa yhtiöstä leipomotuotteita myös jälleenmyytäväksi. Vantaalainen yritys ostaa myös jouluksi yhtiöstä joulukakkuja jälleen myyntiin. Joka vuosi on kesäkaudella valmistettu tuhansia pitsapohjia viikossa naantalilaisille yrittäjille, jotka myyvät pitsaa muun muassa Muumimaailmassa ja Naantalin rannassa.

Leipomotoiminta on edelleen itsenäistä toimintaa, jolla on itsessään merkittävä taloudellinen rooli. Vaikka kahvilatoiminnan taloudellinen merkitys on kasvanut, se ei vähennä jauholeipomon itsenäistä merkitystä. Suhteellisesti ja prosentuaaliset myynnin jakaantumiset eivät ole asiaan vaikuttavia eikä yhtiö toistaiseksi myöskään ole esittänyt luotettavaa selvitystä myynnin jakaantumisesta. Luvuissa on mukana myös ruokalan myynti. Leipomo voisi myydä tuotteensa kokonaankin ulos eli sen toimintaan ja myyntiin ei vaikuttaisi, vaikka koko kahvilatoiminta lopetettaisiin. Leipomolla olisi edellytykset täysin itsenäiseen liiketoimintaan.

Työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentin mukaan työnantajan on noudatettava vähintään valtakunnallisen, asianomaisella alalla edustavana pidettävän työehtosopimuksen (yleissitovan työehtosopimuksen) määräyksiä niistä työsuhteen ehdoista ja työoloista, jotka koskevat työntekijän tekemää tai siihen lähinnä rinnastettavaa työtä. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työsopimuksen ehto, joka on ristiriidassa yleissitovan työehtosopimuksen vastaavan määräyksen kanssa, on mitätön ja sen sijaan on noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräystä.

A, B, C, D ja E eivät ole hyväksyneet työehtosopimuksen muutosta. Leipomoiden työntekijöitä koskeva työehtosopimus on työsopimuslaissa tarkoitettu yleissitova työehtosopimus, jota on sovellettava leipomoiden työntekijöihin.

Vaikka työnantaja on vain Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n jäsen, se ei oikeuta työnantajaa siirtymään noudattamaan majoitus- ja ravitsemisalan työntekijöiden työehtosopimusta. Eri asia on, että tuota työehtosopimusta voidaan noudattaa niihin vastaajayhtiön työntekijöihin, jotka tekevät puhtaasti muuta kuin leipomotyötä. Lähtökohtana on, että työnantajan pääasiallinen toimiala ratkaisee sovellettavan työehtosopimuksen ja että työntekijöiden osatehtävien laajentuminen työehtosopimuksen soveltamisalan ulkopuolelle ei automaattisesti tarkoita velvollisuutta soveltaa toista työehtosopimusta tiettyihin työntekijöihin.

Työehtosopimus ei voi laajentua mihin tahansa työhön. Edellytyksenä työehtosopimuksen soveltamiselle on, että työnantajan on toimittava työehtosopimuksen soveltamisalalla. Tämä ilmenee työehtosopimuslain 4 §:n 2 momentista, jonka mukaan työnantaja on velvollinen noudattamaan työehtosopimusta sen soveltamisalalla sopimuksen sitovuuspiirin ulkopuolella olevaan työntekijään, joka tekee sopimuksessa tarkoitettua työtä.

Arvioinnissa tulee kiinnittää huomiota erityisesti siihen, muodostaako tietty työ kokonaisuuden ja minkä laajuista työ on. Tämä ilmenee korkeimman oikeuden ratkaisusta KKO 1990: 180. Leipomoiden työntekijöitä koskevassa työehtosopimuksessa on selvästi sopimuksen ulottuvuudeksi todettu leipomotyöntekijöiden työ. Tämä on pitkän perinteen mukainen oma alansa, jota ei uskottavasti voi edustaa mikään muu liitto ja työehtosopimus kuin elintarvikealan työehtosopimus.

VASTAUS

Vaatimukset

Naantalin Aurinkoinen Oy on kiistänyt kanteen ja vaatinut sen hylkäämistä sekä A:n, B:n, C:n, D:n ja E:n velvoittamista korvaamaan yhtiön oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen.

Perusteet

Naantalin Aurinkoinen Oy on vuonna 1989 perustettu kahvilaketju. Kahviloita on tällä hetkellä kymmenen. Lisäksi yrityksellä on kahden kahvilan yhteydessä leipomotoimintaa. Yrityksen tuotteita ei ole saatavana vähittäiskaupoista, vaan kaikki tuotteet myydään omissa toimipaikoissa. Työntekijöitä on 51, joista 11 työskentelee leipomossa ja 40 kahviloissa, keittiössä ja tukitoiminnoissa. Suurimman työntekijäryhmän muodostavat kahvilatyöntekijät, joita on tällä hetkellä 30. Työsuhteisten työntekijöiden lisäksi hallinnossa työtä tekee kaksi yrittäjää.

Alkuaikoina toiminnan painopiste on ollut enemmän leipomotuotteiden valmistuksessa ja myynnissä, mutta se on siirtynyt yhä enemmän kahvila-ravintolatoiminnan suuntaan. Oman leipomon merkitys ja leipomotuotteiden osuus liikevaihdosta on vähentynyt. Samalla leipomotyön osuus kaikesta yrityksessä tehtävästä työstä on pienentynyt. Uusia kahviloita on avattu Naantalissa 1989 ja 1993, Turussa 1994, 2001, 2004, 2006 ja 2009, Raisiossa 1997 ja 2008 sekä Kaarinassa 2007. Jokaisen uuden toimipaikan myötä toiminnan painopiste on siirtynyt yhä enemmän leipomotyöstä kahvilatoimintaan. Nykyään yrityksen toiminta on puhtaasti kahvila-ravintolatoimintaa, jonka vahvuutena on oma leipomo ja siellä leivotut tuotteet. Leipomotuotteiden lisäksi yrityksen kahvila-ravintoloissa on tarjolla päivittäin itse tehtyä lounasruokaa sekä yrityksen itse valmistamia keittoja, toasteja, salaatteja ja pizzoja.

Yrityksellä on myös anniskeluoikeudet osassa ravintoloita. Kyse on tavanomaisesta ravintolatoiminnasta. Erityistä ruokalaa yhtiöllä ei kuitenkaan ole.

Yhtiö on satunnaisesti toimittanut erittäin vähäisiä määriä leipomo- ja konditoriatuotteita jälleenmyyntiin. Kyse ei ole ollut säännönmukaisesta toiminnasta, vaan jälleenmyynti on erittäin vähäistä leipomon kokonaismyynti huomioon ottaen. Jälleenmyynnille ei näin ollen tule antaa merkitystä arvioitaessa, mitä työehtosopimusta kantajien työsuhteissa tulee noudattaa.

Kesällä 2011 yhtiö myi eräälle pienelle naantalilaiselle ravintolayritykselle pizzapohjia. Vielä kesän 2012 ajan pitsapohjia myydään raaka-aineena ravintola Luostarin puutarhalle. Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesta valmiin tuotteen myynnistä, vaan raaka-aineen (pitsataikinan) myynnistä, koska ravintola Luostarin puutarha jatkojalostaa pitsapohjat edelleen. Konditoriatuotteita menee jälleenmyyntiin myös Askondille ja joulukakkuja Vantaalle. Nämä jälleenmyyntiin menevät erät ovat kokonaismyynnissä marginaalisia.

Pääsääntöisesti leipomon tuotteita ei voi ostaa mistään muualta kuin yhtiön omista kahviloista. Osa tuotteista nautitaan paikan päällä, osa myydään asiakkaalle mukaan. Kahviloiden määrän kasvaessa paikan päällä nautittujen tuotteiden osuus on jatkuvasti kasvanut. Kyseessä on ravintolaketju, jolla on oma leipomo. Yhtiöllä on sekä yksityis- että yritysasiakkaita. Yritysasiakkaat hakevat ostamansa tuotteet kahviloista yksityisasiakkaiden tavoin tai tuotteet viedään heille kuljetusfirman toimesta.

Yhtiön toiminnassa tapahtunut muutos on nähtävissä yrityksen kirjanpidossa, koska 1.7.2010 saakka noudatettiin arvonlisäverotuksessa eri verokantaa paikan päällä kulutettujen tuotteiden ja ulos myytyjen tuotteiden osalta. Vuonna 1995 paikan päällä nautittujen tuotteiden myynti muodosti 21 % yrityksen myynnistä. Vuonna 2000 vastaava luku oli 28 % ja vuonna 2010 luku oli jo 50,7 %. Kehitys on jatkunut samansuuntaisena. Toinen merkittävä muutos on ollut leipomotuotteiden merkityksen väheneminen. Leipomotuotteiden osuus kaikesta myynnistä on jatkuvasti pienentynyt. Vielä vuonna 2007 leipomotuotteiden osuus myynnistä on ollut 59,8 %, vuonna 2011 leipomossa valmistettujen tuotteiden osuus myynnistä on ollut vain 44,7 %. Luvut perustuvat kahvilamyyntihintoihin. Jos leipomotuotteiden arvo lasketaan tukkuhinnan mukaan, niiden osuus myynnin arvosta olisi vain noin 18 %. Muutokset näkyvät myös yrityksessä tehtävässä työssä. Vuoden 2000 alussa työntekijöistä leipomotyötä teki noin kolmasosa, nykyään enää noin viidesosa.

Yhtiön myynnin rakenne osoittaa, että päätoimiala on nykyään kahvila-ravintolatoiminta. Leipomotoiminta tukee päätoimialaa, se ei ole itsenäinen toiminta-alue. Leipomotoiminnalla ei ole omaa laskutusta, omaa kirjanpitoa tai omia asiakkaita. Se ei myy omia tuotteitaan mihinkään eikä sillä ole mitään erillisiä myymälöitä, vaan kaikki tuotteet menevät yrityksen kahviloihin. Leipomo ei voisi toimia itsenäisenä liiketoimintana ilman kahvilaketjua.

Leipomossa valmistetuista tuotteista osa myydään kahviloissa sellaisenaan, osa edelleen jalostettuna. Leipomossa leivotaan esimerkiksi sämpylöitä, patonkeja ja panineja, jotka täytetään keittiön puolella. Sama koskee kolmioleipiä, voileipäkakkuja ja suolaisia piirakoita. Näiden tuotteiden valmistuksessa käytetään sekä keittiön että leipomon osalta osittain samoja tiloja ja samoja tuotantovälineitä. Leipomot ovat myös toiminnallisesti osa samaa toimintaa kuin kahvila-ravintolat. Keväästä 2011 yhtiön toimintaan on kuulunut myös pitopalvelutoiminta, mikä vie yrityksen toimintaa edelleen perinteisen ravitsemistoiminnan suuntaan.

Toiminnan muutoksen seurauksena myös virallinen toimiala on muutettu vastaamaan tosiasiallista toiminnan sisältöä. Ilmoitus toimialan muutoksesta on tehty kaupparekisteriin vuonna 2010. Konditoriatuotteiden valmistus ja myynti erillisenä toimintona on jäänyt pois yhtiön virallisesta toimialasta. Samalla sinne on lisätty ruoan valmistus ja ravintolatoiminta. Aikaisemmin koko toiminnan kulmakiven muodostanut leipomotyö on käytännössä vähitellen jäänyt vain kahvila-ravintolatoimintaa tukevan aputoiminnon rooliin.

Yhtiö on ollut ravintola-alaa edustavan Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n ja sen edeltäjän jäsen jo vuodesta 1997 alkaen. Yhtiö ei ole koskaan ollut Elintarviketeollisuusliitto ry:n jäsen, mutta on jossakin vaiheessa ollut Suomen leipuriliitto ry:n jäsen.

Yrityksen toimialamuutoksen seurauksena yritys on siirtynyt soveltamaan kaikkeen yhtiössä tehtävään työhön yrityksen päätoimialan mukaista työehtosopimusta. Yrityksen toiminta ei ole enää tapahtuneiden muutosten jälkeen kuulunut leipomoiden työehtosopimuksen soveltamisalaan. Käytännössä muutos on koskenut kymmentä työntekijää leipomossa 1.4.2010 lukien. Muutoksesta tiedotettiin etukäteen 2.3.2010 annetulla kirjallisella tiedotteella ja 5.3.2010 järjestettiin keskustelutilaisuus työehtosopimuksen vaihtumisesta.

Oikea työehtosopimus kantajien työssä on matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva työehtosopimus. Leipomoiden työntekijöitä koskeva työehtosopimus on neuvoteltu ja tarkoitettu elintarviketeollisuutta harjoittavaan yrityskenttään. Yhtiö ei harjoita elintarviketeollisuutta. Teolliselle toiminnalle on ominaista, ettei tuotteita myydä suoraan asiakkaina oleville kuluttajille, vaan ne pääsääntöisesti toimitetaan tukun kautta tai muille jälleenmyyjille vähittäismyyntiin. Yhtiö myy kaikki leipomonsa tuotteet omien toimipaikkojensa kautta suoraan kuluttajille joko sellaisenaan tai edelleen jalostettuna.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva työehtosopimus on nimenomaan kahvila-ravintolatoimintaa varten neuvoteltu ja se soveltuu paremmin yhtiön toimintaan palvelualaIla. Kantajien tekemä leipomotyö kuuluu tämän työehtosopimuksen soveltamisalaan. Kyseisen työehtosopimuksen 1 §:n mukaan sopimusta noudatetaan majoitus- ja ravitsemisalalla sekä siihen läheisesti liittyvässä tai sitä tukevassa toiminnassa. Määräyksen mukainen soveltamisala on varsin laaja.

Yhtiön kohdalla kahvila-ravintolatoiminta on nykyään yrityksen päätoimiala kaikilla mittareilla mitattuna. Suurin osa työntekijöistä työskentelee kahviloissa, suurin osa myynnistä tulee kahviloiden muusta kuin leipomotuotteiden myynnistä ja suurin osa yrityksen myynnistä koostuu asiakkaiden paikan päällä kuluttamista tuotteista. Yritys toimii työehtosopimuksen tarkoittamalla tavalla ravitsemisalalla. Yrityksessä tehtävä leipomotyö puolestaan on työehtosopimuksen tarkoittamalla tavalla ravitsemistoimintaan läheisesti liittyvää ja sitä tukevaa toimintaa. Näin ollen leipomotyö kuuluu matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamisalaan. Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevassa työehtosopimuksessa on myös sovittu leipurille maksettavasta vähimmäispalkasta. Sopimuksen liitteenä olevan palkkataulukon 3. palkkaryhmässä on nimenomaisesti mainittu leipuri 1.4.2010 alkaen. Leipurin ammattinimikkeen lisääminen työehtosopimuksen paikkamääräyksiin vahvistaa sen, että työehtosopimusta voidaan soveltaa myös kantajien tekemään työhön.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva työehtosopimus, kuten monet muutkin palvelusektorin työehtosopimukset, on tehty niin sanotun toimialaperiaatteen mukaisesti. Tämä merkitsee sitä, että työehtosopimuksen soveltamisalan piiri kattaa kyseisellä toimialalla toimivat yritykset ja niiden palveluksessa olevat työntekijät riippumatta siitä, mikä kunkin yksittäisen työntekijän ammatti- tai tehtävänimike on. Toimialaperiaatteesta seuraa,että eri toimialoilla solmituissa ja yleissitoviksi vahvistetuissa työehtosopimuksissa voi hyvinkin olla täysin päällekkäisiä ammatti- tai tehtävänimikkeitä. Tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta sovellettavan työehtosopimuksen valintaan.

Työehtosopimuslaki sääntelee normaalisitovuutta ja työsopimuslaki yleissitovuutta. Normaalisitovuus on nimensä mukaisesti ensisijainen peruste työehtosopimuksen velvoittavuudelle. Työehtosopimuslain 4 §:n 1 momentin 3 kohdan nojalla työnantajaliiton jäsenet ovat sidottuja oman työnantajaliittonsa työehtosopimukseen. Yhtiö on tämän mukaisesti sidottu Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n solmimaan matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaan työehtosopimukseen. Yleissitova työehtosopimus ei voi ohittaa normaalisitovaa työehtosopimusta. Mikäli työnantaja on työnantajaliiton jäsenenä sidottu oman liittonsa tekemään työehtosopimukseen, ei yleissitovuudella ole merkitystä.

Työehtosopimusten yleissitovuutta koskevalla lainsäädännöllä on alunperin pyritty turvaamaan lähinnä järjestäytymättömien työnantajien työntekijöitten työnteon vähimmäisehdot. Työehtosopimuksen yleissitovuus perustuu työsopimuslain 2 luvun 7 §:ään. Säännöksen 3 momentin mukaan ristiriita sellaisessa tilanteessa, jossa työhön voisi tulla sovellettavaksi sekä yleissitova että normaalisitova työehtosopimus, ratkaistaan normaalisitovan eduksi. Yleissitova työehtosopimus väistyy ja työnantaja saa soveltaa häntä velvoittavaa normaalisitovaa työehtosopimusta.

Sillä seikalla, miten yrityksen työntekijät ovat mahdollisesti järjestäytyneet, ei ole merkitystä. Työehtosopimuslain 4 §:n 2 momentin mukaan työnantaja on velvollinen noudattamaan normaalisitovaa työehtosopimusta myös sopimuksen sitovuuspiirin ulkopuolella olevaan työntekijään, joka tekee sopimuksessa tarkoitettua työtä.

Jos samaan työhön voi tulla sisältönsä ja soveltamisalansa puolesta sovellettavaksi kaksi eri työehtosopimusta, tulee työnantajan soveltaa sitä sopimusta, joka on tehty ja siten tullut työnantajaa sitovaksi aikaisemmin. Vastauksen tueksi on viitattu työtuomioistuimen lausuntoon TT 2011-97. Aikaprioriteettisäännön mukaan ratkaistaan tilanteet, joissa keskenään kilpailee kaksi normaalisitovaa tai kaksi yleissitovaa työehtosopimusta. Sääntö ei siis suoraan sovellu tähän tapaukseen. Tämänkin ratkaisusäännön mukaan vastaajayhtiön sovellettavaksi tulisi nimenomaan matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva työehtosopimus, koska se on tehty aikaisemmin. Se allekirjoitettiin 21.4.2010 ja leipomoita koskeva työehtosopimus syntyi vasta 24.5.2010.

KÄRÄJÄOIKEUDEN LAUSUNTOPYYNTÖ

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on pyytänyt työtuomioistuimelta lausuntoa siitä, sovelletaanko A:n, B:n, C:n, D:n ja E:n työsuhteisiin leipomoiden työntekijöitä koskevaa työehtosopimusta vai matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa työehtosopimusta.

KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA

Työtuomioistuin on työtuomioistuimesta annetun lain 39 §:n nojalla varannut Elintarviketeollisuusliitto ry:lle, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:lle, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:lle sekä Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:lle tilaisuuden tulla asiassa kuulluiksi.

ELINTARVIKETEOLLISUUSLIITTO RY:N LAUSUNTO

Kertoelmasta ilmenevien kantajien ja vastaajan esittämien seikkojen perusteella on päädyttävä siihen, että työntekijät tekevät leipomo- ja kondiittorityötä leipomossa. Kysymyksessä on niin kutsuttu jauholeipomo. Kun leipomo on erillinen yksikkö ja kuljettaa tuotteitaan muualle, sen on perinteisesti katsottu kuuluvan leipomoiden työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen soveltamisalaan.

Kyseisten työntekijöiden tekemä työ kuuluu Elintarviketeollisuusliitto ry:n ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n välisen leipomoiden työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen soveltamisalaan.

SUOMEN ELINTARVIKETYÖLÄISTEN LIITTO SEL RY:N LAUSUNTO

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry yhtyy Elintarviketeollisuusliitto ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n kantaan, että kyseisten työntekijöiden tekemä työ kuuluu Elintarviketeollisuusliitto ry:n ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n välisen leipomoiden työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen soveltamisalaan. Työntekijät tekevät leipomo- ja kondiittorityötä leipomossa.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen paikkamääräyksiin on 1.4.2010 lisätty palkkataulukon 3. palkkaryhmään "leipuri". Tällöin ei ole Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n mukaan tarkoitettu laajentaa kyseisen työehtosopimuksen soveltamisalaa, vaan tarkoitus on ollut ainoastaan turvata vähimmäispalkka niille yksittäisille leipureille, joita on työehtosopimuksen soveltamispiirissä ravintolatoimintaa tukevana esimerkiksi henkilöstöravintoloiden palveluksessa.

Naantalin Aurinkoinen Oy:n jauholeipomo ja konditoria voisivat myydä tuotteensa kokonaankin ulos, joten ne eivät ole riippuvaisia yrityksen kahvilatoiminnasta. Leipomolla ja konditoriolla on edellytykset myös itsenäiseen liiketoimintaan. Leipomo myy noin 50 prosenttia tuotteistaan ulos. Sen toiminta on kilpailevaa toimintaa muille leipomoille.

Työehtosopimustoiminnan legitimiteetti kumpuaa siitä, että työehtosopimusosapuolten tulee aidosti edustaa sitä soveltamisalaa ja niitä tahoja, joita työehtosopimus koskee eivätkä osalliset voi ulottaa soveltamisalaa jäsenistöönsä perustuvaa edustavuuttaan laajemmaksi. Leipomoala on pitkään perinteen mukainen oma alansa, jota ei uskottavasti voi edustaa mikään muu liitto ja työehtosopimus kuin Elintarviketeollisuusliitto ry:n ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n välinen leipomoiden työntekijöitä koskeva työehtosopimus.

MATKAILU- JA RAVINTOLAPALVELUT MARA RY:N LAUSUNTO

Naantalin Aurinkoinen Oy on ollut Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n jäsen vuodesta 1993 lukien. Kertoelmasta ilmenee, että kysymyksessä on 10 toimipisteen kahvilaketju, jossa yrityksellä on kahden toimipisteen yhteydessä leipomotoimintaa.

Kertoelman mukaan yrityksen päätoimiala on kahvila-ravintolatoiminta ja kyseinen päätoimialaa koskeva muutosilmoitus on tehty kaupparekisteriin vuonna 2010. Leipomossa valmistettujen tuotteiden osuus on ollut alle puolet kokonaismyynnistä ja suurin osa leipomotuotteista on nautittu paikan päällä yrityksen toimipisteissä. Noin 80 prosenttia yrityksen henkilökunnasta toimii muussa kuin leipomotyössä. Yhtiöllä on nyt 11 kahvilaa. Naantalissa yhtiöllä on kahvila leipomon yhteydessä. Se ei ole erillinen leipomo. Yhtiön päätoimiala on kahvila-ravintolatoiminta. Leipomon jakelukanavana ovat omat kahvilat. Yhtiön kokonaismyynnistä 42 prosenttia on leipomossa valmistettua, mutta suurin osa siitä nautitaan kahviloissa. Leipomotoiminta ei ole yhtiön oma tulosyksikkönsä. Yhtiön työntekijämäärä on noin 70, joista leipomotyössä on 11.

Yrityksen leipomotoiminta ei ole oma, erillinen toimintayksikkönsä, eikä sillä ole omaa laskutusta, kirjanpitoa, asiakkaita, myymälöitä, eikä ulosmyyntiä. Pääsääntöisesti leipomotuotteita ei voi ostaa muualta kuin yrityksen omista kahviloista, eikä tuotteita toimiteta tukkuihin tai vähittäiskauppoihin edelleen myytäväksi. Tuotteiden valmistuksessa käytetään sekä muun keittiötoiminnan että leipomotoiminnan osalta osittain samoja tiloja ja tuotantovälineitä.

Kysymyksessä olevan yrityksen päätoimiala on matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamispiiriin kuuluva kahvilatoiminta. Yrityksessä tehtävä leipomistyö on mainittuun päätoimialaan läheisesti liittyvää ja sitä tukevaa toimintaa ja kuuluu siten matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamispiiriin. Kantajien työsuhteissa sovelletaan matkailu- ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa työehtosopimusta.

PALVELUALOJEN AMMATTILIITTO PAM RY:N LAUSUNTO

Kysymys on siitä, voidaanko matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa työehtosopimusta noudattaa vastaajana olevan yrityksen Naantalin Aurinkoinen Oy:n leipomotyöhön.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamisalasta on sovittu kyseisen työehtosopimuksen 1 §:ssä. Sen mukaan sopimusta noudatetaan majoitus- ja ravitsemisalalla sekä siihen verrattavassa tai läheisesti liittyvässä tai sitä tukevassa toiminnassa, jäljempänä mainituissa matkailu- ja vapaa-ajan palveluissa sekä edellisiin liittyvissä hyvinvointipalveluissa. Määräyksessä on myös luettelo sopimuksen soveltamisalaan tyypillisesti kuuluvasta toiminnasta. Tässä luettelossa ei ole mainittuna leipomoita. Siten lausuntopyynnön kohteena olevassa tapauksessa on kysymys siitä, voidaanko leipomotoimintaa pitää majoitus- ja ravitsemisalaan verrattavana tai läheisesti liittyvänä tai sitä tukevana toimintana.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n jäsenyrityksissä voidaan noudattaa matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa työehtosopimusta myös leipomotyössä, jos yrityksen leipomotoiminta katsotaan ravitsemistoimintaan verrattavaksi tai siihen läheisesti liittyväksi tai sitä tukevaksi toiminnaksi. Tällaisena tukevana toimintana voidaan pitää leipomotuotteiden valmistusta yrityksen omaan käyttöön eli pääosin ravintoloissa ja kahviloissa nautittavaksi. Jos sen sijaan leipomotoimintaa ei voida pitää yrityksen ravitsemistoimintaan läheisesti liittyvä tai sitä tukevana toimintana vaan itsenäisenä toimintana, joka kilpailee muiden leipomotoimintaa harjoittavien yritysten kanssa, ei se kuulu matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamisalaan.

Se seikka, ettei leipomotuotteita myydä lainkaan tukkumyyntinä eikä vähittäiskaupoissa, tukee työnantajaliiton kantaa siitä, että kyseessä olisi ravitsemistoimintaan verrattava tai siihen läheisesti liittyvä tai sitä tukeva toiminta. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa seikka soveltamisalaa määriteltäessä. Merkitystä on myös sillä, miten toiminta on järjestetty ja mikä on leipomotuotteiden oman vähittäismyynnin suhde varsinaiseen ravitsemistoimintaan: kuinka paljon tuotteita myydään asiakkaille mukaan tai muuten toimitetaan asiakkaille.

Kerrottujen tietojen perusteella Naantalin Aurinkoinen Oy:llä on ravintolatoiminnasta erillinen varsinainen leipomo. Yhtiön leipomotoiminta ja ulos myytävien tuotteiden osuus yhtiön myynnistä on kerrottujen tietojen perusteella edelleen merkittävä, vaikka ravintolatoiminnan osuus onkin viime vuosina kasvanut. Pelkästään se seikka, että yritys on valinnut jakelukanavikseen omat kahvilat, ei ratkaise soveltamisalaa. Myöskään se seikka, että myynnin osuus on alle puolet ravintolatoiminnan myynnistä, ei vielä osoita, että kyse olisi vain tukevasta toiminnasta. Ratkaisevaa on toimiala, millä yritys kilpailee. Naantalin Aurinkoinen Oy ei ole esitettyjen tietojen perusteella vain kahvila-ravintola, vaan se toimii myös leipomoalalla. Siten Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n kanta on, ettei leipomotyö Naantalin Aurinkoinen Oy:ssä siltä osin, kuin se kilpailee muiden leipomoiden kanssa, kuulu matkailu- ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamisalaan.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen palkkamääräyksiin on 1.4.2010 lisätty palkkataulukon 3. palkkaryhmään leipuri. Tällöin ei ollut kuitenkaan tarkoitus laajentaa soveltamisalaa, vaan ainoastaan turvata vähimmäispalkka niille yksittäisille leipureille, joita on työehtosopimuksen soveltamispiirissä ravintolatoimintaa tukevana esimerkiksi henkilöstöravintoloiden palveluksessa.

TODISTELU

Elintarviketeollisuusliitto ry:n kirjalliset todisteet

1. Pöytäkirja 23.5.1980
2. Elintarvikealan työnantajaliitto ry:n kirje 16.4.1978

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n kirjalliset todisteet

1. Yhtiön kokonaismyyntitilastot vuosilta 2007, 2011 ja 2012
2. Yhtiön tuloslaskelmat 1995, 2000 ja 2010
3. Yhtiön kotisivujen kopiot

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n kirjalliset todisteet

1. Yhtiön kotisivujen konditoriatuoteluettelo

Elintarviketeollisuusliitto ry:n henkilötodistelu

1. Varatuomari F

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n henkilötodistelu

1. Leipuri D
2. Sopimuspäällikkö G
3. Entinen palkkasihteeri H

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n henkilötodistelu

1. Toimitusjohtaja I
2. Yhtiön aikaisempi omistaja J
3. Työmarkkinajohtaja K

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n henkilötodistelu

1. Neuvottelupäällikkö L

TYÖTUOMIOISTUIMEN LAUSUNTO

Erimielisyys

Käräjäoikeudessa vireillä olevassa asiassa valitsee erimielisyys siitä, sovelletaanko A:n, B:n, C:n, D:n ja E:n Naantalin Aurinkoinen Oy:n palveluksessa tekemään työhön leipomoiden työntekijöitä koskevaa työehtosopimusta vai matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa työehtosopimusta.

Elintarviketeollisuusliitto ry ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry ovat katsoneet, että kyseisten työntekijöiden tekemä leipomo- ja kondiittorityö leipomossa kuuluu leipomoiden työntekijöitä koskevan yleissitovan työehtosopimuksen soveltamisalaan. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on puolestaan katsonut, että yhtiössä tehtävässä leipomistyössä tulee noudattaa matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa työehtosopimusta työehtosopimuslain nojalla ja työnantajan järjestäytymisen perusteella. Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n on katsonut, ettei leipomotyö yhtiössä siltä osin, kuin se kilpailee muiden leipomoiden kanssa, kuulu matkailu- ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamisalaan.

Asian tausta

Kuultavat liitot ovat todenneet asiassa seuraavat tosiseikat riidattomiksi: Kaupparekisteriin yhtiön toimialaksi on 11.2.2010 rekisteröity "kahvila/ravintola ja ruuan sekä toimintaan tarvittavien tuotteiden valmistusta ja myymälätoimintaa sekä kahvila/ravintola ja keittiö työntekijöiden vuokrausta. Yhtiö voi omistaa ja hallita kiinteistöjä ja arvopapereita ja käydä niillä kauppaa." Naantalin Aurinkoinen Oy:llä on tällä hetkellä 11 kahvilaa. Naantalin kahvilan kanssa samassa osoitteessa olevaan leipomoon on palkattu 11 leipomotyöntekijää. Kahviloista myydään tuotteita myös ulos. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n väliseen matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaan työehtosopimukseen on kolmanteen palkkaryhmään lisätty "leipuri" vuonna 2010.

Työehtosopimusten soveltamisesta esitetty selvitys

Yhtiön Naantalin leipomossa leipurina työskentelevän D:n mukaan leipomo sijaitsee yhtiön Naantalin toimipaikan alakerrassa ja konditoria yläkerrassa. Toimipaikassa on lisäksi kahvila. Leipomon leiväntuotanto on sijoitettu Raision kahvilan leipomoon. Naantalin leipomossa on neljä kondiittoria ja seitsemän leipuria, joista yksi työskentelee myös Raision leipomossa. Leipomon tuotteita myydään yhtiön omissa kahviloissa ja myös noutomyyntinä lukuisille eri yhtiöille. Osa tuotteista ostetaan suoraan yhtiön kahviloista ulos ja osa syödään kahviloissa.

Vuoteen 2011yhtiön omistajana toimineen D:n mukaan yhtiöllä oli Naantalissa 90-luvun alussa leipomo, jonka yhteydessä oli myymälä-kahvila. Yhtiö alkoi laajentua keväällä 1993 perustamalla aluksi Naantaliin uuden kahvilan, jossa myytiin myös ruokaa. Yhtiö laajentui sen jälkeen edelleen perustamalla uusia myymälä-kahviloita. Yhtiö osti vuonna 2008 Naantalista ison hallin, johon perustettiin yli satapaikkainen kahvila-ravintola keittiöineen ja pienine leipomoineen, joka täydensi mainittua vanhaa leipomoa. Yhtiön päätoimialana on kahvila-ravintola -toiminta. Toimintaa on kehitetty kahvilan suuntaan, leipomotoiminnan merkityksen vähentyessä. Yhtiön leipomosta ei ole koskaan myyty tuotteita suoraan vähittäismyyjille kauppoihin. Yhtiön tuotteita myydään pääasiassa vain kahviloista. Naantalin leipomo ei ole ollut mikään erillinen yksikkö, vaan se sijaitsi samassa rakennuksessa myymälän yhteydessä. Raision leipomo oli myös samassa rakennuksessa myymälän kanssa keittiötilan ollessa osittain samassa tilassa leipomon kanssa. Yhtiön harjoittamassa yritysmyynnissä tuotteet tilataan myymälä-kahviloista ja myös haetaan niistä. Naantalissa ei ole muita leipomoita.

Yhtiön toimitusjohtaja I:n mukaan yhtiö toimii kahvila-toimialalla omistaen 11 kahvilaa ja myyden muun muassa salaatteja, kahvia, ruokaa, täytettyjä leipiä, kakkuja, kahvileipää, eineksiä ja leipää. Kokonaismyynnistä noin 42 % on valmistettu leipomossa. Leipomotuotteita jalostetaan kahvilassa. Yhtiössä on kaikkiaan 65-67 työntekijää. Yhtiö tekee tuotteet itse kahviloita varten. Yhtiön tuotteita ei myydä leipomoista jälleenmyyjille tai suoraan ulos. Yritykset ja muut asiakkaat tilaavat tuotteita vain kahviloista.

Yhtiön kahvilat puolestaan tilaavat seuraavalle päivälle tuotteet yhtiön leipomoista. Leipomot eivät ota vastaan tilauksia asiakkailta suoraan. Leipomistyö leipomoissa ei ole mikään erillinen osa yhtiön toimintaa, vaan leipomot ovat kahviloiden yhteydessä Naantalissa ja Raisiossa. Leipomot palvelevat yhtiön kahviloita, joita ilman ei ole taloudellisesti mahdollista toimia. Leipomolla ei ole erillistä laskutusta. Yhtiön koko liikevaihdosta 87 prosenttia tuotteista kulutetaan heti kahviloissa ja 13 prosenttia tuotteista viedään kotiin. Koko yhtiön liikevaihdosta ostetaan 99 prosenttia suoraan kahviloista.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n kirjallisista todisteista 1 - 2 ilmenee samat seikat myynnin kehityksestä ja määristä kuin mitä J ja I ovat kertoneet.

Työehtosopimusten soveltamisaloista esitetty selvitys

Elintarviketeollisuusliitto ry:n palveluksessa lakimiehenä toimineen F:n mukaan leipomoiden työntekijöitä koskevaa työehtosopimusta sovelletaan Elintarviketeollisuusliitto ry:n jäsenliikkeiden palveluksessa olevien leipomotyöntekijäin työ- ja palkkaehtoihin. Kaikki erilliset leipomot ovat leipomoiden työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen piirissä. Myös leipomon ollessa ravintolan yhteydessä ja muodostaen siitä erillisen yksikön sovelletaan leipomon työntekijöihin leipomoiden työntekijöitä koskevaa työehtosopimusta.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n entinen palkkasihteeri H ja liiton sopimuspäällikkönä toimiva G ovat yhdensuuntaisesti kertoneet, että leipomoiden työntekijöitä koskevaa työehtosopimusta sovelletaan kaikkeen leipomotyöhön. Työehtosopimusta sovelletaan muun muassa niin sanotuissa jauholeipomoissa, joista myydään tuotteita ulos leipomosta. G:n mukaan Aurinkoisen kilpailualue on Turku-Naantali.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n työmarkkinajohtajana toimivan, työehtosopimusneuvotteluihin osallistuneen K:n mukaan matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaan työehtosopimukseen sen soveltamisalamääräykseen lisättiin 2003 "siihen verrattava tai läheisesti liittyvä tai sitä tukeva toiminta" ja 2010 muun muassa esimerkkiluettelo työehtosopimukseen kuuluvista tyypillisistä toiminnoista. Muutos vuonna 2003 tehtiin toimialaperiaatteen vahvistamiseksi. Leipomistyö kuuluu työehtosopimuksen soveltamisalaan. Sopimusta ei ollut tarkoitus laajentaa sovellettavaksi erillisiin teollisiin leipomoihin.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n neuvottelupäällikkönä toimivan, työehtosopimusneuvotteluihin osallistuneen L:n mukaan otettaessa vuonna 2003 matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaan työehtosopimukseen sen soveltamisalamääräykseen maininta "siihen verrattava tai läheisesti liittyvä tai sitä tukeva toiminta" ovat silloin olleet esillä lähinnä kylpylätoimintaan liittyvät uudet yksittäiset työtehtävät. Leipomoista ei tuolloin keskusteltu, mutta niitä ei myöskään rajattu ulos. Tarkoituksena tuolloin oli vahvistaa toimialaperiaatetta. Leipomotoiminta voisi olla soveltamisalamääräyksessä tarkoitettua tukevaa toimintaa. Kahviloissa esimerkiksi leivotaan tuotteita omaan tarjoiluun, jolloin leipomotoiminta on toimintaa tukevaa. Kahvilasta ulosmyynti ei sen sijaan ole tällaista tukevaa toimintaa. Myytävällä määrällä ja leipomon osuudella on myös merkitystä. Henkilöstöravintoloissa on leipureita, jotka valmistavat tuotteita pelkästään henkilöstöravintolaan ja joka on mainittua tukevaa toimintaa. Ellei leipurin työ ole tällaista tukevaa toimintaa, niin toiminta ei kuulu matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen piiriin. Jos leipomon toiminta kilpailee muiden leipomoiden kanssa, niin silloin toiminta ei ole matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen piirissä. Palkkaryhmään tehdyllä "leipuri" lisäyksellä ei ollut tarkoitus laajentaa sopimuksen soveltamisalaa.

Arviointi ja johtopäätökset

Naantalin Aurinkoinen Oy on Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n jäsenenä työehtosopimuslain 4 §:n nojalla sidottu matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaan työehtosopimukseen. Yhtiön toimialaan kuuluu kahvila- ja ravintolatoiminta sekä ruuan ja toimintaan tarvittavien tuotteiden valmistus. Yhtiöllä on 11 kahvilaa, joissa on lähes 70 työntekijää ja joista Naantalin kahvilan kanssa samassa osoitteessa olevaan leipomoon on palkattu 11 leipomotyöntekijää.

Leipomoiden työntekijöitä koskeva työehtosopimus on valtakunnallinen työehtosopimus. Sen piiriin kuuluvat sopimuksen ulottuvuutta koskevan määräyksen mukaan Elintarviketeollisuusliitto ry:n jäsenliikkeiden palveluksessa olevien leipomotyöntekijäin työ- ja palkkaehdot. Määräyksen soveltamisohjeen mukaan työehtosopimuksen määräyksiä sovelletaan Elintarviketeollisuusliitto ry:n jäsenyritysten leipomoissa. Kun työehtosopimus rakentuu ns. teollisuusliittoperiaatteen pohjalle, sovelletaan sitä periaatteessa kaikkien asianomaisten leipomoiden tuotanto-, varasto- ja ylläpito-osastoilla työskentelevien työntekijöiden työ- ja palkkaehtoihin. Työehtosopimuksen osapuolet Elintarviketeollisuusliitto ry ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry ovat katsoneet, että leipomoiden työntekijöitä koskevaa työehtosopimusta on sovellettu leipomotyöntekijöihin omana yksikkönään toimivassa ja tuotteitaan ulos myyvässä leipomossa silloinkin, kun leipomotyöntekijä työskentelee ravintolan yhteydessä.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen osallinen Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on esittänyt, että työehtosopimusta voidaan soveltaa sen 1 §:n nojalla muun muassa kahvilatoimintaa harjoittavassa yhtiössä tehtävään leipomistyöhön, joka on mainittuun päätoimialaan läheisesti liittyvää ja sitä tukevaa toimintaa.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen osallisen Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n mukaan se seikka, ettei leipomotuotteita myydä lainkaan tukkumyyntinä eikä vähittäiskaupoissa, tukee Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n kantaa siitä, että kyseessä olisi ravitsemistoimintaan verrattava tai siihen läheisesti liittyvä tai sitä tukeva toiminta. Leipomotyö yhtiössä ei kuitenkaan siltä osin, kuin se kilpailee muiden leipomoiden kanssa, kuulu matkailu- ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamisalaan.

Leipomotyö, jota A, B, C, D ja E ovat yhtiön Naantalin leipomossa tehneet, on leipomoiden työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen piiriin kuuluvaa työtä. Leipomossa tehtävä leipomistyö on myös matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevassa työehtosopimuksessa tarkoitettua työtä, mikäli leipomistyö on kahvilatoimintaan läheisesti liittyvää tai sitä tukevaa toimintaa.

Työtuomioistuin toteaa matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamisalan olevan varsin laajan. Leipomotoimintaa ei ole mainittu soveltamisalamääräykseen sisältyvässä luettelossa. Sen sijaan leipomotyötä voidaan pitää luettelossa mainittuun päätoimialaan, kahvilatoimintaan läheisesti liittyvänä ja sitä tukevana toimintana.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevassa työehtosopimuksen soveltamisalamääräykseen tehdyllä lisäyksellä "siihen verrattavassa tai läheisesti liittyvässä tai sitä tukevassa toiminnassa" on todistajien K:n ja L:n mukaan tarkoitettu vahvistaa toimialaperiaatetta. Todistaja F:n mukaan leipomon ollessa kahvilasta erillinen yksikkö, H:n ja G:n mukaan kun leipomosta myydään tuotteita ulos ja L:n mukaan ulosmyynnin tapahtuessa kahvilasta ja leipomon toiminnan kilpaillessa muiden leipomoiden kanssa, toiminta ei kuulu matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevassa työehtosopimuksen piiriin.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamista puoltavat seuraavat seikat: Yhtiön Naantalin ja Raision leipomot ovat toimineet kahviloiden yhteydessä ja toimittaneet tuotteita omiin kahviloihin. Leipomotuotteita myydään kahviloissa joko sellaisenaan tai edelleen jalostettuna. Leipomoiden tuotteet myydään valtaosin yhtiön kahviloissa suoraan kuluttajille. Leipomotuotteita sellaisenaan tai jalostettuina sekä muita tuotteita on myös voinut tilata kahviloista ulos vietäväksi. Lisäksi yhtiö on satunnaisesti toimittanut hyvin vähäisiä määriä jälleeenmyyntiin. Yhtiön leipomoita ei ole järjestetty itsenäisesti toimiviksi kahvilatoiminnasta erillisiksi tulosyksiköiksi.

Työtuomioistuin katsoo, että kahvilatoiminta on yhtiön perustoimintaa sekä kaupparekisteriin merkityn toimialan että yhtiön tosiasiallisen toiminnan perusteella. Kyseessä on kahvila-ravintoloiden ketju, jolla on oma leipomo. Yhtiön myynnin rakenne osoittaa, että päätoimiala on kahvila-ravintolatoimintaa. J:n ja I:n mukaan yhtiö myös kilpailee kahvila-ravintoloiden kanssa. Leipomosta ei myydä tuotteita ulos ja kahvilasta mukaan myytävien tuotteiden määrä on vähäinen. Leipomoissa tehtävä työ on siten liittynyt kahvilatoimintaan ja ollut sitä tukevaa toimintaa.

Näillä perusteilla työtuomioistuin katsoo, ettei A:n, B:n, C:n, D:n ja E:n leipomossa tekemää leipomotyötä voida pitää erillisenä, itsenäisenä toimintona, johon olisi tullut soveltaa muuta kuin matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa työehtosopimusta yhtiön päätoimialan mukaisesti. Siten työtuomioistuin esittää lausuntonaan, että A:n, B:n, C:n, D:n ja E:n Naantalin Aurinkoinen Oy:n palveluksessa tekemä työ on kuulunut matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen soveltamispiiriin. Käytettävissä olevien tietojen perusteella lopullinen arvio työehtosopimuksen soveltamisesta jää käräjäoikeuden tehtäväksi sille leipomotoiminnan luonteesta mahdollisesti vielä esitettävän selvityksen perusteella.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Ruikka puheenjohtajana sekä Siitonen, Nyyssölä, Aarto, Ahokas ja Lehto jäseninä. Sihteeri on ollut Salonen.

Lausunto on yksimielinen.

Top of page