TT:2011-58
- Keywords
- Lakko, Työrauhavelvollisuuden rikkominen, Työtaistelutoimenpide, Ylityökielto
- Year of case
- 2011
- Date of Issue
- Register number
- R 72/11,R 73/11
Toimihenkilöliiton tekemän päätöksen mukaisesti yrityksen ja sille alihankintatöitä tehneen toisen yrityksen toimihenkilöt ovat olleet lakossa ja kieltäytyneet ylitöiden tekemisestä. Toimihenkilöliiton tiedotteiden mukaan työtaistelutoimenpiteillä vastustettiin yrityksessä käydyissä yhteistoimintaneuvotteluissa käsiteltyjä työnantajan suunnittelemia työtehtävien uudelleenjärjestelyjä ja henkilöstövähennyksiä. Työtaistelutoimenpiteet ovat siten kohdistuneet työehtosopimuksen määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja päättää työsuhde sekä määrätä työn johtamisesta.
Toimihenkilöliitto ja sen paikallinen alayhdistys ovat työtaistelutoimenpiteet toimeenpannessaan rikkoneet työrauhavelvollisuutensa.
TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 58
KANTAJA
Palvelualojen työnantajat PALTA ry
VASTAAJA
Ammattiliitto Pro ry
KUULTAVA
Jyvässeudun Toimihenkilöt TU ry
ASIA
Työrauhavelvollisuuden rikkominen
KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Suullinen valmistelu 19.4.2011
Pääkäsittely 3.5.2011
KANNE
Vaatimukset
Palvelualojen työnantajat PALTA ry on vaatinut Ammattiliitto Pro ry:n ja Jyvässeudun Toimihenkilöt TU ry:n tuomitsemista työrauhavelvollisuuden rikkomisesta hyvityssakkoon.
Palvelualojen työnantajat PALTA ry on lisäksi vaatinut Ammattiliitto Pro ry:n velvoittamista korvaamaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n oikeudenkäyntikulut lain mukaisine korkoineen.
Perusteet
Ammattiliitto Pro ry:n ilmoitti TeliaSonera Finland Oyj:n toimintoja koskevasta lakosta, jonka syyksi ilmoitettiin yhtiössä käytävät yhteistoimintaneuvottelut. Lakko toimeenpantiin mediassa ja Ammattiliitto Pro ry:n sivuilla ilmoitetun mukaisesti 18.4.2011 kello 6.00 ja se kesti ilmoituksen mukaisesti neljä päivää. Samassa yhteydessä ilmoitettiin ylityökiellon alkaneen torstaina 14.4.2011 aamupäivällä. Ammattiliitto Pro ry:n ilmoituksen mukaan lakkoon ja ylityökieltoon osallistui lähes 3 000 toimihenkilöä.
Ammattiliitto PRO ry:n ilmoituksen mukaisesti myös GoExcellent Oy:n toimihenkilöt aloittivat 18.4.2011 kello 6.00 lakon, jonka kerrottiin kestävän neljä päivää. Yhtiön toimihenkilöitä koskevan ylityökiellon ilmoitettiin alkaneen torstaina 14.4.2011 aamupäivällä. Työtaisteluihin osallistui noin 130 toimihenkilöä.
TeliaSonera Finland Oyj:n toimihenkilöiden työtaistelutoimenpiteillä vastustettiin yhtiön aikeita irtisanoa 300 toimihenkilöä. Pääluottamusmies esitti työnantajalle 11.4. käydyssä neuvottelussa listan erilaisista toimihenkilöpuolen vaatimuksista, joihin pyydettiin vastausta määräaikaan mennessä. Työnantaja ilmoitti antavansa vastaukset varsinaisissa yhteistoimintaneuvotteluissa. Työtaistelutoimenpiteillä pyrittiin painostamaan TeliaSonera Finland Oyj:tä työnjohto-oikeuteen kuuluvissa asioissa. Työtaistelutoimenpiteet kohdistuivat Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Ammattiliitto Pro ry:n välillä solmitun ICT -alan toimihenkilöitä koskevan työehtosopimuksen 2010 -2012 3 §:n 1. kohdan määräykseen, jonka mukaan työantajalla on oikeus ottaa toimeen ja päättää työsuhde työlainsäädännön mukaisesti sekä määrätä työn johtamisesta.
Jyvässeudun Toimihenkilöt TU ry:n toimihenkilöiden luottamusmiehen GoExellent Oy:n toimihenkilöille lähettämästä kutsusta infotilaisuuteen ilmenee, että lakon syynä oli TeliaSonerassa Finland Oyj:ssä käytävät yhteistoimintaneuvottelut. GoExcellent Oy:n toimihenkilöt työskentelevät TeliaSonera Finland Oyj:ssä lakon alaisissa töissä. GoExellent Oy:n toimihenkilöiden lakko oli myötätuntotoimenpide, jolla tuettiin TeliaSonera Finland Oyj:n toimihenkilöiden laitonta lakkoa. Työtaistelutoimenpiteillä pyrittiin vaikuttamaan myös omiin työsuhteisiin ja niiden pysyvyyteen, joten työtaistelutoimenpiteet kohdistuivat ICT-alan toimihenkilöitä koskevan työehtosopimuksen edellä mainittuun 3 §:n määräykseen.
Jyvässeudun Toimihenkilöt ry on toimeenpannut toimihenkilöiden ylityökiellon ja työnseisauksen GoExellent Oy:ssä. Alayhdistystä edustava luottamusmies osallistui aktiivisesti laittomien työtaistelutoimenpiteiden toimeenpanemiseen, eikä hän ole ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin niiden rajoittamiseksi.
Palvelualojen työnantajat PALTA ry lähetti 15.4.2011 Ammattiliitto Pro ry:lle kehotuksen työrauhan säilyttämiseksi ja pyysi samalla kirjallista selvitystä toimenpiteistä, joihin kehotuksen johdosta on ryhdytty. Ammattiliitto Pro ry ei ole antanut pyydettyä kirjallista selvitystä toimenpiteistään.
Työehtosopimuslain 10 §:n 1 momentin mukaan hyvityssakon suuruutta määrättäessä on otettava huomioon paitsi aiheutettu vahinko myös syyllisyyden määrä sekä yhdistyksen koko.
Ammattiliitto Pro ry pyrki työtaistelutoimenpiteillä vaikuttamaan TeliaSonera Finland Oyj:ssä käytäviin yhteistoimintaneuvotteluihin. Lakosta aiheutui yhtiölle miljoonaluokan vahingot.
Ammattiliitto PRO ry on sidottu työrauhaan ja sen toimeenpanemat edellä mainitut työtaistelutoimenpiteet ovat lainsäädännön vastaisia. Ammattiliitto Pro ry:n tahallinen työrauhamääräysten rikkominen osoittaa vakavaa piittaamattomuutta työehtosopimusmääräyksiä ja lainsäädäntöä kohtaan. Ammattiliitto Pro ry tulee tuomita työrauhavelvollisuuden rikkomisesta täysimääräiseen hyvityssakkoon.
VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Ammattiliitto Pro ry on vastauksessaan, johon Jyvässeudun Toimihenkilöt TU ry on osaltaan yhtynyt, kiistänyt kanteen ja vaatinut sen hylkäämistä.
Ammattiliitto Pro ry on lisäksi vaatinut Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n velvoittamista korvaamaan Ammattiliitto Pro ry:n oikeudenkäyntikulut korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion antamisesta lukien.
Kanteen kiistämisen perusteet
Kanteessa esitetyt tapahtumatiedot myönnetään oikeiksi samoin kuin se, että Ammattiliitto Pro ry on vastuussa työtaistelutoimenpiteistä.
Jyvässeudun Toimihenkilöt TU ry:hyn kuuluu 1357 jäsentä. GoExellent Oy:ssä tukitoimenpiteenä järjestettyyn mielenilmaisuun osallistui noin 130 toimihenkilöä, jotka hoitavat TeliaSonera Finland Oyj:n töitä alihankintana.
TeliaSonera Finland Oyj:n toimihenkilöiden työtaistelutoimenpiteet kohdistuivat siihen, ettei TeliaSonera Finland Oyj:n luottamusmiehille ole annettu tietoja yhteistoimintaneuvottelujen kohteena olevista asioista. Työtaistelu kohdistuu yhteistoimintaneuvotteluita koskeviin menettelysäännöksiin, joista ei ole määräyksiä työehtosopimuksessa.
TeliaSonera Finland Oyj ei ole antanut tietoja pörssitiedotteen mukaisten päätösten vaikutuksista. Pyynnöistä huolimatta yhtiö ei ole esittänyt konkreettisista suunnitelmaa siitä, miten tehtävät työt järjestetään, kun työt siirretään tehtäväksi toiselle paikkakunnalle. Mitään tietoja ei ole myöskään annettu päätöksien alaisista työmääristä tai siitä, miten ne tulevat muuttumaan. Tiedot työn vähentymisen määristä perustuvat yhtiön edustajan mukaan esimiesten arvioihin, joita ei ole kuitenkaan esitetty pyynnöistä huolimatta henkilöstön edustajille.
Työnantajaliitto ja TeliaSonera Finland Oyj eivät suostuneet neuvottelemaan tilanteen ratkaisemiseksi. Yhtiön johto oli kerran vastaanottanut neuvotteluiden järjestämiseksi yhtiön kaksi pääluottamusmiestä. Nämä neuvottelut eivät johtaneet tietojen antamiseen tai muutoinkaan asian ratkaisuun. Neuvottelut eivät olleet yhtiön edustajien mukaan viralliset neuvottelut, vaan ainoastaan epävirallinen tapaaminen, jossa asiaa ei selvitetty millään lailla.
Tämän jälkeen asiassa ei ole Ammattiliitto Pro ry:n toiveista huolimatta saatu aikaiseksi neuvotteluita, joissa asiaa selvitettäisiin.
Mikäli työtaistelutoimenpiteiden katsotaan kuitenkin kohdistuneen työehtosopimuksen kanteessa mainittuun määräykseen, niin Ammattiliito Pro ry on jätettävä erityisestä syystä sakkoon tuomitsematta tai tuomittavaa hyvityssakkoa on alennettava huomattavasti yhtiön annettua syyn työtaistelulle. Erityisenä syynä asiassa on se, etteivät työnantajaliitto tai työtaistelun kohteena oleva TeliaSonera Finland Oyj ole suostunut antamaan tietoja eikä neuvottelemaan Ammattiliitto Pro ry:n kanssa asian ratkaisemiseksi.
Myöskään GoExellent Oy:n toimihenkilöiden mielenilmaisu ei kohdistunut työehtosopimuksen määräyksiin vaan siihen, ettei TeliaSonera Finland Oyj:n luottamusmiehille ole annettu tietoja yhteistoimintaneuvotteluiden kohteena olevista asioista. Työtaistelu kohdistui yhteistoimintaneuvotteluita koskeviin menettelysäännöksiin, joista ei ole määräyksiä työehtosopimuksessa.
Tukityötaistelutoimenpiteeseen osallistui ainoastaan vähäinen määrä Jyvässeudun Toimihenkilöt TU ry:n jäsenistä ja työtaistelulla tuettiin työtaistelua, joka ei kohdistu itsessään työehtosopimukseen tai sille on ainakin toisesta osapuolesta johtuva hyväksyttävä syy. Näillä erityisillä syillä Ammattiliitto Pro ry ja Jyvässeudun Toimihenkilöt TU ry on jätettävä tuomitsematta hyvityssakkoon.
TODISTELU
Kantajan kirjalliset todisteet
1. Ammattiliitto Pro ry:n tiedote 14.4.2011
2. Pääluottamusmiehen työnantajalle 11.4.2011 esittämä lista toimihenkilöpuolen vaatimuksista
3. Ammattiliitto Pro ry:n jäsenilleen osoittama tiedote 14.4.2011
4. Ammattiliitto Pro ry:n tiedote 18.4.2011
Kantajan henkilötodistelu
1. Johtaja A
2. Yksikön päällikkö B
3. Osaston johtaja C
Vastaajan henkilötodistelu
1. Pääluottamusmies D
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Työtaistelutoimenpiteet
Ammattiliitto Pro ry on TeliaSonera Finland Oyj:n ja sen alihankkijoiden palveluksessa oleville jäsenilleen 14.4.2011 lähettämällään tiedotteella ilmoittanut päättäneensä TeliaSonera Finland Oyj:n toimintoja koskevasta 18.4.2011 kello 6 alkavasta ja 21.4.2011 päättyvästä lakosta. Tiedotteen mukaan lakko koskee myös muun muassa GoExellent Oy:ssä TeliaSoneran toimeksiantoja tekeviä toimihenkilöitä ja vuokratyöntekijöitä. Tiedotteen mukaan Ammattiliitto Pro ry:n asettama ylityökielto astuu voimaan välittömästi.
TeliaSonera Finland Oyj:n ja GoExellent Oy:n palveluksessa ovat toimihenkilöt ovat kanteessa kerrotuin tavoin Ammattiliitto Pro ry:n päätöksen mukaisesti kieltäytyneet ylitöistä ja olleet lakossa.
Työtaistelutoimenpiteiden kohdistuminen työehtosopimukseen
Ammattiliitto Pro ry:n mukaan lakko ei ole kohdistunut työehtosopimukseen, vaan se on ollut vastalause sille, ettei luottamusmiehille ole annettu tietoja käynnissä olleiden yhteistoimintaneuvottelujen kohteena olevista asioista.
Yhteistoimintaneuvotteluihin osallistuneen pääluottamusmies D:n kertoman mukaan työnantajan mediatiedotteissa mainittiin 165 tehtävän vähenemisestä. Yhteistoimintaneuvotteluissa toimihenkilöiden edustajat pyysivät tietoja muun muassa työmääristä ja niiden kehittymisestä. Näitä tietoja ei annettu luottamusmiehille. Luottamusmiehet eivät saaneet neuvottelujen aikana myöskään asiallista tietoa siitä, mitkä tehtävät jäävät ja missä ja miten ne tehdään ja mikä tosiasiallisesti muuttuu. Myöskään suunniteltujen muutosten talousvaikutuksista luottamusmiehet eivät saaneet pyytämiänsä tietoja. Työnantajapuoli kieltäytyi myös keskustelemasta luottamushenkilöiden muutosturvaan liittyvistä esityksistä ilmoittaen, että näistä asioista sovitaan neuvottelupöydässä.
A, B ja C ovat työnantajan edustajina käyneet yhteistoimintaneuvotteluja kukin omalla toiminta-alueellaan. A:n johdolla käydyissä neuvotteluissa selvitettiin perusteet tehtävien siirrolle paikkakunnalta toiselle ja miten tehtävät hoidetaan siirron jälkeen. Toimihenkilöpuolelta pyydettiin tietoja ylitöistä, äitiys- ja hoitovapaalla olevista toimihenkilöistä, kiinteistökustannuksista ja koulutus- ja henkilöstösuunnitelmasta. Pyydetyt tiedot annettiin ja ellei tietoja voitu heti antaa, annettiin ne seuraavassa neuvottelutilaisuudessa. Pääluottamusmies ilmoitti 18.4.2011 pidetyssä viimeisessä neuvottelutilaisuudessa, että kaikki tiedot on saatu.
Myös B:n mukaan hänen johdollaan käydyissä yhteistoimintaneuvotteluissa käytiin kattavasti läpi suunniteltujen toimenpiteiden perusteet. Kaikki pyydetyt selvitykset annettiin toimihenkilöiden edustajille, mutta työmääriä koskevaa selvitystä ei voitu antaa raportin muodossa, koska kysymys oli asiantuntijatehtävistä. Sen sijaan asiaan liittyvät liukumia ja ylitöitä koskevat tiedot annettiin. Myös yhtiössä hyväksyttyä muutosturvapakettia käytiin läpi neuvottelujen alussa, mutta muutosturvaa syvällisesti ei neuvotteluissa käsitelty, koska siitä päättäminen ei kuulunut yhteistoimintaneuvotteluasioihin.
C:n mukaan hänen johdollaan käydyissä yhteistoimintaneuvotteluissa käytiin suunnitellut tehtävien siirrot ja niiden perusteet. Kaikki pyydetyt tiedot, jotka voitiin antaa, annettiin. Ainoastaan resurssianalyysiä ei pystytty antamaan, koska tarvittavat tiedot saadaan vasta 6.5.2011, jonka jälkeen se on mahdollista antaa toimihenkilöpuolen edustajille.
Ammattiliitto Pro ry:n nettisivuilla 14.4.2011 olleen tiedotteen mukaan toimihenkilöiden 18.4.2011 alkavan lakon tarkoituksena on vastustaa TeliaSonera Finland Oyj:n aikeita vähentää jopa 300 työpaikkaa. Ammattiliitto Pro ry on nettisivuillaan 18.4.2011 olleessa tiedotteessaan ilmoittanut lähes 3000 TeliaSonera Finland Oyj:n toimihenkilön aloittaneen lakon, jolla vastustetaan käynnissä olevia yt-neuvotteluja ja yhtiön aikeita irtisanoa pahimmillaan 300 työntekijää.
Vaikka työtaistelutoimenpiteiden taustalla on ollut myös toimihenkilöpuolen edustajien riittämättömäksi kokema tietojen saanti käynnissä olleissa yhteistoimintaneuvotteluissa, on työtaistelutoimenpiteiden tarkoituksena kuitenkin ollut Ammattiliitto Pro ry:n tiedotteiden mukaan vastustaa TeliaSonera Finland Oyj:n suunnitelmiin sisältyviä työtehtävien uudelleenjärjestelyä ja henkilöstövähennyksiä. TeliaSonera Oyj:n ja sen alihankkijana toimivan GoExellent Oy:n toimihenkilöiden edellä mainitut työtaistelutoimenpiteet ovat siten kohdistuneet ICT-alan toimihenkilöitä koskevan työehtosopimuksen määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja päättää työsuhde työlainsäädännön mukaisesti sekä määrätä työn johtamisesta.
Ammattiliitto Pro ry:n ja sen paikallisen yhdistyksen vastuu
Ammattiliitto Pro ry on myöntänyt päättäneensä työtaistelutoimenpiteiden toimeenpanemisesta. Ammattiliitto Pro ry on myös myöntänyt Jyvässeudun Toimihenkilöt ry:n asettaman luottamusmiehen olleen aktiivisesti järjestämässä GoExellent Oy:n toimihenkilöiden työtaistelutoimenpiteitä. Ammattiliitto Pro ry ja Jyvässeudun Toimihenkilöt ry ovat siten rikkoneet työrauhavelvollisuutensa.
Hyvityssakko
Työehtosopimuslain 10 §:n mukaan hyvityssakkoon tuomittaessa on otettava huomioon kaikki esiin tulleet asianhaarat, kuten vahingon suuruus, syyllisyyden määrä, toisen osapuolen rikkomukseen mahdollisesti antama aihe ja yhdistyksen tai yrityksen koko. Erityisestä syystä voidaan hyvityssakko jättää tuomitsematta.
Esitetyn selvityksen mukaan asiassa ei ole sellaista erityistä syytä, jonka johdosta hyvityssakko voitaisiin jättää kokonaan tuomitsematta. Myöskään sellaisia seikkoja, jotka antaisivat aihetta arvioida hyvityssakon määrää tavallisesta menettelystä poiketen, ei asiassa ole.
Oikeudenkäyntikulut
Jutun hävitessään on Ammattiliitto Pro ry työtuomioistuimesta annetun lain 33a §.n 1 momentin nojalla velvollinen korvaamaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n oikeudenkäyntikulut. Kulujen määräksi on ilmoitettu 2.826 euroa. Määrä on riidaton.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Ammattiliitto Pro ry:n ja Jyvässeudun Toimihenkilöt TU ry:n maksamaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta, Ammattiliitto Pro ry:n 12.000 euroa ja Jyvässeudun Toimihenkilöt TU ry:n 3.500 euroa.
Ammattiliitto Pro ry velvoitetaan korvaamaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n oikeudenkäyntikulut 2.826 eurolla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Kröger, Virtanen, Kari, Forsén ja Suokas jäseninä. Sihteeri on ollut Laurila.
Tuomio on yksimielinen.