Go to front page
Labour Court

20.1.2010

Labour Court

Judgements and opinions of the Labour Court since 1970.

TT:2010-8

Keywords
Saarto, Tukityötaistelutoimenpide, Työrauhavelvollisuuden rikkominen
Year of case
2010
Date of Issue
Register number
R 5/10

Kysymys tuomioissa TT 2009:134 sekä 2010:2 ja 6 laittomiksi todettujen työtaistelutoimenpiteiden jatkamisesta.

TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 8

KANTAJA

Energiateollisuus ry

VASTAAJA

Toimihenkilöunioni TU ry

ASIA

Työrauhavelvollisuuden rikkominen

KANNE

Vaatimukset

Energiateollisuus ry on vaatinut, että työtuomioistuin tuomitsee Toimihenkilöunioni TU ry:n maksamaan hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.

Kantaja on lisäksi vaatinut, että vastaaja velvoitetaan korvaamaan kantajan oikeudenkäyntikulut lain mukaan määräytyvine viivästyskorkoineen.

Perusteet

Toimihenkilöunioni TU ry on aloittanut 18.12.2009 DNA-konserniin liittyvien, operaattori- ja verkkoyhtiöissä suoritettavien töiden saarron. Saarron piiriin kuuluu myös Energiateollisuus ry:n jäsenyrityksiä. Saarrolla tuetaan DNA-konsernissa meneillään olevassa työtaistelussa esitettyjä vaatimuksia.

Työtuomioistuin on 22.12.2009 antamassaan tuomiossa TT 2009-134, 5.1.2010 antamassaan tuomiossa TT 2010-2 ja 13.1.2010 antamassaan tuomiossa TT 2010-6 todennut, että Energiateollisuus ry:n jäsenyrityksissä järjestettävillä toimenpiteillä tuetaan Toimihenkilöunioni TU ry:n järjestämää, lainvastaista työtaistelua DNA-konsernissa. Tällainen tukityötaistelutoimenpide kohdistuu mainittua toimihenkilöjärjestöä sitovaan energiateollisuuden teknisiä ja teollisuustoimihenkilöitä koskevaan työehtosopimukseen kokonaisuudessaan. Toimihenkilöunioni TU ry on tuomittu tämän johdosta maksamaan Energiateollisuus ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.

Työtuomioistuimen tuomioista huolimatta Toimihenkilöunioni TU ry edelleen jatkaa edelleen laittomia tukityötaistelutoimenpiteitä Energiateollisuus ry:n jäsenyrityksissä, muiden ohella Empower Oy:ssä ja Voimatel Oy:ssä.

Energiateollisuus ry:n ja Toimihenkilöunioni TU ry:n välillä on voimassa teknisiä ja teollisuustoimihenkilöitä koskeva työehtosopimus. Koska Toimihenkilöunioni TU ry:n toimeenpanemalla työtaistelutoimenpiteellä on tuettu työehtosopimuslain 8 §:n vastaista toista työtaistelua, tukilakko on kohdistunut Energiateollisuus ry:n ja Toimihenkilöunioni TU ry:n väliseen työehtosopimukseen kokonaisuudessaan.

VASTAUS

Vastaus kannevaatimuksiin

Toimihenkilöunioni TU ry on myöntänyt kanteessa esitetyn tapahtumainkulun pitävän yleisesti ottaen paikkansa. Vastaaja ei ole kiistänyt työrauhavelvoitteen rikkomista.

Vastaaja on myöntänyt myös kantajan oikeudenkäyntikuluvaatimuksen perusteeltaan oikeaksi.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Työtaistelutoimenpiteet ja niiden kohdistuminen työehtosopimukseen

Toimihenkilöunioni TU ry on 4.-5.12. sekä 10.12.2009 alkaen järjestänyt DNA-konserniin kuuluvissa yrityksissä työnseisauksia, joiden tavoitteet ovat liittyneet konsernissa solmittavaan henkilöstösopimukseen. Ammattiliitto on työtuomioistuimen 17.12.2009 antamalla tuomiolla TT 2009:129 tuomittu asiassa hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.

Toimihenkilöunioni TU ry on jatkanut työtaistelutoimenpiteitä DNA-konsernissa ja 17.12.2009 ilmoittanut asettavansa konserniin liittyvät, operaattoriyrityksissä ja verkkoyhtiöissä suoritettavat työt saartoon 18.12.2009 lähtien. Saarron piiriin ovat kuuluneet myös Energiateollisuus ry:n jäsenyritykset Empower Oy ja Voimatel Oy. Ammattiliitto on työtuomioistuimen 22.12.2009 antamalla tuomiolla TT 2009:134 tuomittu viimeksi mainittuihin yhtiöihin kohdistuvan saarron osalta hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Saartotoimien jatkuttua työtuomioistuimen tuomion jälkeen työtuomioistuin on 5.1.2010 antamallaan tuomiolla TT 2010:2 tuominnut Toimihenkilöunioni TU ry:n toistamiseen hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.

Edellä kuvattujen saartotoimien jatkuttua työtuomioistuimen viimeksi mainitun tuomion jälkeenkin työtuomioistuin on 13.1.2010 antamallaan tuomiolla TT 2010:6 tuominnut Toimihenkilöunioni TU ry:n kolmannen kerran hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.

Työtuomioistuimen viimeksi mainitun tuomion jälkeen Toimihenkilöunioni TU ry on edelleen jatkanut työtaistelutoimia DNA-konsernissa ja myös niitä tukevaa saartoa Empower Oy:ssä ja Voimatel Oy:ssä. Saarto on ollut voimassa vielä tämän asian työtuomioistuinkäsittelyn päättyessä 18.1.2010.

Energiateollisuus ry:n jäsenyrityksissä järjestettävällä saarrolla tuetaan Toimihenkilöunioni TU ry:n toisella sopimusalalla järjestämää, lainvastaista työtaistelua. Tällainen tukityötaistelutoimenpide kohdistuu ammattiliittoa asianomaisella sopimusalalla sitovaan työehtosopimukseen eli tässä tapauksessa energiateollisuuden teknisiä ja teollisuustoimihenkilöitä koskevaan työehtosopimukseen kokonaisuudessaan.

Toimihenkilöunioni TU ry on myöntänyt, että se on tukitoimenpiteisiin ryhtyessään rikkonut työrauhavelvollisuutensa.

Hyvityssakon määrä

Hyvityssakkoa määrättäessä on otettu huomioon työehtosopimuslain 10 §:ssä säädetyt asiat, muun muassa syyllisyyden määrä. Tältä osin hyvityssakon määrää korottavana seikkana on erityisesti otettu huomioon, että Toimihenkilöunioni TU ry on jatkanut työtaistelua siitä huolimatta, että työtuomioistuin on kolme kertaa todennut sen lainvastaisiksi.

Oikeudenkäyntikulut

Toimihenkilöunioni TU ry on työtuomioistuimesta annetun lain 33a §:n 2 momentin nojalla jutun hävitessään velvollinen korvaamaan Energiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut. Niiden määrä on jätetty työtuomioistuimen harkintaan. Asian ajamisen edellyttämiin toimenpiteisiin ja aiheutuneisiin kustannuksiin nähden työtuomioistuin katsoo kohtuulliseksi korvauksen määräksi 700 euroa.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Toimihenkilöunioni TU ry:n maksamaan Energiateollisuus ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 16.500 euroa.

Toimihenkilöunioni TU ry velvoitetaan lisäksi korvaamaan Energiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 700 eurolla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa
tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Orasmaa puheenjohtajana sekä Jalanko, Virtanen, Äimälä, Forsén ja Reinamo jäseninä. Esittelijä on ollut Salonen.

Tuomio on yksimielinen.

Top of page