TT:2007-34
- Keywords
- Työehtosopimuksen yleissitovuus, Valitusasia
- Year of case
- 2007
- Date of Issue
- Register number
- V 2/06
Vahvistamislautakunta oli viran puolesta ottanut uudelleen arvioitavaksi kysymyksen rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen yleissitovuudesta ja vahvistanut työehtosopimuksen yleissitovuutta vailla olevaksi.
Vahvistamislautakunnan päätös kumottiin. Aiempi vahvistamislautakunnan päätös, jolla mainittu työehtosopimus oli vahvistettu yleissitovaksi, jäi voimaan.
TYÖTUOMIOISTUIN PÄÄTÖS Nro 34
ASIA
Työehtosopimuksen yleissitovuutta koskeva valitus
VALITTAJAT
Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI ry, Helsinki
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry, Helsinki
PÄÄTÖS, JOSTA VALITETAAN
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan 1.6.2006 antama päätös nro 9/2006 rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen yleissitovuudesta.
VAHVISTAMISLAUTAKUNNAN RATKAISU
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta oli 15.10.2002 antamallaan päätöksellä nro 80/2002 vahvistanut rahankäsittelypalvelut-alaa koskevan työehtosopimuksen yleissitovaksi. Päätös oli tullut lainvoimaiseksi 19.11.2002. Vahvistamislautakunta on valituksenalaisella päätöksellään poistanut kyseisen päätöksen ja hallintolain 50 §:n nojalla ratkaissut asian uudelleen. Vahvistamislautakunta on uudessa päätöksessään katsonut, että rahankäsittelypalvelut-alaa koskeva työehtosopimus ei ole soveltamisalallaan työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla edustava eikä siten yleissitova.
Työnantajaliitto Allianssi TLA ry on ilmoittanut, että sen kolmen rahankäsittelypalvelut-alan jäsenyrityksen palveluksessa oli syyskuussa 2002 ollut 1 335 työntekijää. Postiliitto ry on ilmoittanut lokakuussa 2002, että sen jäseniä oli työehtosopimuksen soveltamisalalla 356. Postin Toimihenkilöliitto PVL ry on ilmoittanut syyskuussa 2002, että sen jäseniä oli työehtosopimuksen soveltamisalalla 144. Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on ilmoittanut lokakuussa 2002, että sen työehtosopimuksen piiriin kuuluvien jäsenten määrä oli 56.
Vahvistamislautakunnan käytettävissä olleista tilastoista ei ilmennyt työehtosopimuksen soveltamisalalla työskentelevien henkilöiden kokonaismäärä. Työnantajaliitto Allianssi TLA:n arvion mukaan liittoon järjestäytyneiden yritysten palveluksessa on noin 90 prosenttia rahankäsittelypalvelualan työntekijöistä. Postiliiton ja Postin Toimihenkilöliitto PVL:n näkemykset alan kokonaistyöntekijämäärästä tukivat työnantajaliiton näkemystä. Työehtosopimukseen osallisten arvion perusteella voitiin olettaa, että työehtosopimuksen soveltamisalan töissä työskentelee noin 1 500 työntekijää.
Palvelualojen Toimialaliitto ry ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat solmineet vartiointialaa koskevan työehtosopimuksen. Sopimus on vahvistettu yleissitovaksi vahvistamislautakunnan 5.3.2002 antamalla päätöksellä nro 25. Sopimusta sovelletaan vartiointiliikkeiden palveluksessa olevien työntekijöiden työsuhteisiin.
Vartiointialaa koskevaa työehtosopimusta ei sovelleta alan toimihenkilöihin. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston 2000 mukaan sen toimialoilla etsivä-, vartiointi- ja turvallisuuspalvelu työskentelee yhteensä 6 113 palkansaajaa. Työntekijöiden osuus tästä määrästä on noin 87 prosenttia. Työssäkäyntitilaston 2002 mukaan alan palkansaajien määrä on 7 052, josta työntekijöitä 87 prosentin mukaan laskien on noin 6 100. Tästä kokonaismäärästä noin 4 500 kuuluu sopimuksen normaalisitovuuden piiriin.
Palvelualojen Toimialaliiton ilmoituksen mukaan liitossa on jäsenenä muun muassa rahankäsittelypalvelualalla toimiva Rekla Oy. Estettä rahankäsittelyalalla toimivien yritysten liittymiselle liittoon ei liiton ilmoituksen mukaan ole. Vartiointialalle on solmittu sopimuksia Palvelualojen ammattiliitto PAM:n ilmoituksen mukaan ainakin vuodesta 1973 alkaen.
Työnantajaliitto Allianssi TLA:han järjestäytyneet rahankäsittelypalveluiden alalla toimivat yritykset olivat ennen rahankäsittelypalvelut-alan sopimuksen solmimista järjestäytyneet Palvelualojen Toimialaliittoon ja työntekijöiden palvelussuhteen ehdot määräytyivät vartiointialan työehtosopimuksen mukaisesti.
Rahankäsittelypalvelualalla on kaksi soveltamisalaltaan osin päällekkäistä työehtosopimusta. Työsopimuslain tarkoittamalla tavalla edustavana voidaan pitää vain yhtä työehtosopimusta. Näin ollen vain toista työehtosopimusta voidaan pitää työsopimuslain 2 luvun 7 §:ssä tarkoitetulla tavalla edustavana, vaikka kumpikin työehtosopimus olisi pelkästään tilastollisesti tarkastellen edustava omalla alallaan. Vartiointialan sopimuksella laaja-alaisempana sopimuksena on merkittävämpi asema työsuhteen vähimmäisehtojen turvaajana, joten sitä on pidettävä työsopimuslain 2 luvun 7 §:ssä tarkoitetulla tavalla edustavana.
ASIAN KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Valitus
Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI, entinen Työnantajaliitto Allianssi TLA, ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU, entiset Postiliitto ja Postin toimihenkilöliitto PVL, vaativat, että työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan päätös kumotaan ja että rahankäsittelypalvelut-alaa koskeva työehtosopimus vahvistetaan yleissitovaksi työehtosopimukseksi.
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta ei ollut kiinnittänyt huomiota työsopimuslain mukaisiin yleissitovan työehtosopimuksen edellytyksiin eli nimenomaan asianomaisella alalla edustavana pidettävyyteen. Vartiointialan työehtosopimus ei ole asianomaisella alalla eli rahankäsittelypalvelut-alalla edustavana pidettävä. Lisäksi vartiointialan työehtosopimusta ei voida pitää merkittävämpänä työsuhteen vähimmäisehtojen turvaajana ottaen huomioon, että rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimus tehtiin muun muassa sen vuoksi, että vartiointitehtävissä toimivia varten tehty vartiointialan työehtosopimus ei ottanut riittävällä tavalla huomioon rahankäsittelypalvelut-alan tarpeita eikä siten soveltunut rahankäsittelypalvelut-alalle.
Ottaen huomioon vartiointialan työehtosopimuksen piirissä toimivan Rekla Oy:n työntekijämäärä, ei alalla voida katsoa noudatettavan kahta eri sopimusta. Päätöksessä oli myös virheellisesti todettu, että Työnantajaliitto Allianssi TLA:han järjestäytyneet rahankeräyspalvelut-alalla toimivat yritykset olivat ennen rahankäsittelypalvelut-alan sopimuksen solmimista järjestäytyneet Palvelualojen Toimialaliittoon ja työntekijöiden palvelussuhteen ehdot määräytyivät vartiointialan työehtosopimuksen mukaisesti, vaikka alan suurin yritys Falk Cash Services Oy (nykyinen G4S Cash Services (Finland) Oy) oli Työnantajaliitto Allianssi TLA:n jäsen ja palvelussuhteen ehdot määräytyivät postialan työehtosopimuksen mukaisesti. Securitas Arvokuljetus Oy perustettiin 1.7.2001 ja Työnantajaliitto Allianssi TLA:n jäseneksi se liittyi 1.11.2001.
Vuonna 2001 asetettiin rahankäsittely- ja arvokuljetustehtäviä koskevien työsuhteen ehtojen kehittämistyöryhmä, jonka toimeksiantoon kuului laatia uusi rahanlaskenta- ja arvokuljetustehtäviä koskeva alakohtainen työehtosopimus. Aikaisemmin alalla oli sovellettu Falck Cash Services Oy:n osalta postialan työehtosopimusta ja Securitas Arvokuljetus Oy:n osalta vartiointialan työehtosopimusta. Kyseiset työehtosopimukset oli kuitenkin laadittu omien toimialojensa tarpeet huomioon ottaen eivätkä ne ottaneet huomioon tarvittavalla tavalla rahankäsittelyalan erityispiirteitä, joten alalle haluttiin neuvotella oma erillinen työehtosopimuksensa. Vartiointialan työehtosopimuksen ei katsottu soveltuvan rahankäsittelypalvelut-alalle, koska työehtosopimus oli tehty vartiointitehtävissä toimivia varten. Työehtosopimusosapuolet Työnantajaliitto Allianssi TLA, Postiliitto, Postin Toimihenkilöliitto PVL ja Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä lisäksi vartiointialan työehtosopimuksen osapuoli Palvelualojen Toimialaliitto olivat erillisen rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen tarpeellisuudesta tuolloin yksimielisiä. Uusi alakohtainen rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimus tuli voimaan 1.3.2002.
Asianomainen ala määräytyy hallituksen esityksen työsopimuslaiksi (HE 157/2000) mukaan kunkin työehtosopimuksen soveltamisalamääräyksen mukaisesti.
Rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimusta noudatetaan soveltamisalaa koskevan määräyksen mukaan rahankäsittelypalvelut-alalla toimivien Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI:n jäsenyritysten niihin työntekijöihin ja toimihenkilöihin, jotka työskentelevät tämän työehtosopimuksen palkkaliitteessä mainituissa tehtävissä. Palkkaliitteen 1 soveltamisalaan kuuluvat rahankäsittelypalvelut -tehtävät sekä näiden tehtävien palveluesimies/vuoroesimiestehtävät. Palkkaliitteen 2 soveltamisalaan kuuluvat myyntitehtävät, yleiset toimistotehtävät ja niitä vastaavat tehtävät, suunnittelu- ja tutkimustehtävät sekä niihin läheisesti liittyvät tehtävät sekä aluejohtajan alaisina päällikkötehtävissä toimivat lukuun ottamatta alueen myyntipäälliköitä.
Vartiointialan työehtosopimusta noudatetaan soveltamisalaa koskevan määräyksen mukaan vartiointiliikkeiden palveluksessa olevien työntekijöiden työsuhteisiin.
Kuten soveltamisalan määräyksistä ilmenee, rahankäsittelypalvelut-ala ja vartiointiala ovat kaksi eri toimialaa, joiden tehtävät eroavat toisistaan. Toimialojen erillisyyttä ja itsenäisyyttä toisiinsa nähden ilmentää se, että Falck Security -konsernissa ja Securitas -yhtiössä vartiointi- ja rahankäsittelytoimialat on eriytetty eri osakeyhtiöihin: vartiointialasta vastaavat Falck Security Oy ja Securitas Oy, kun taas rahankäsittelypalvelut-alasta vastaavat G4S Cash Services (Finland) Oy ja Securitas Arvokuljetus Oy. Näin ollen vartiointialan työehtosopimus, jonka soveltamisala kohdistuu vartiointiliikkeiden palveluksessa oleviin työntekijöihin, ei edes soveltuisi pääasiallisesti rahankäsittelypalvelut-alalla toimivien yritysten työntekijöihin. Vartiointialan työehtosopimus ei ole siten asianomaisella alalla eli rahankäsittelypalvelut-alalla edustavana pidettävä.
Lisäksi oikeuskirjallisuudessa on työsopimuslain 2 luvun 7 §:n mukaisen "asianomaisen alan" määrittelyssä kiinnitetty huomiota siihen, että työtä tehdään itsenäisesti järjestetyssä yksikössä tai toimintana (Tiitinen-Kröger: Työsopimuslaki 2001, s. 138). Rahankäsittelypalvelut-alan erillisyyttä vartiointialasta näin ollen korostaa edellä mainittu toimialojen eriyttäminen omiksi osakeyhtiöiksi.
Asianomaisen alan tulkinnassa on otettava hallituksen esityksen (HE 157/2000) mukaan huomioon työehtosopimuksen tehneiden yhdistysten säännöt ja niiden tosiasiallisesti edustaman jäsenistön työt. Tämä tarkoittaa, että työntekijäyhdistyksen on edustettava aidosti työehtosopimuksessa tarkoitettuja töitä tekeviä työntekijöitä samoin kuin sitä, että työnantajalla on niin halutessaan mahdollisuus liittyä työehtosopimuksen tehneeseen yhdistykseen ainakin tämän yhdistyksen sääntöjen mukaan.
Kuten edellä mainitusta jäsenten ja työntekijöiden määrästä rahankäsittelypalvelut-alalla käy ilmi, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen ammattiliitto PAM aidosti edustavat rahankäsittelypalvelut-alalla työskenteleviä henkilöitä.
Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI:n sääntöjen 2 §:n mukaan liiton tarkoituksena on toimia yhteiskunnan ja yritysten perustoimintoja ylläpitävien ja niihin liittyviä palveluja tuottavien, viestinvälitys-, logistiikka-, kuljetuspalvelu-, asennus-, kunnossapito-, teknisen urakoinnin-, tietoliikenne- ja tietoaloilla sekä näihin liittyvillä aloilla toimivien työnantajien yhteenliittymänä sekä edistää edustamiensa alojen työnantajien välistä yhteistoimintaa ja valvoa jäsentensä etuja työsuhteita koskevissa asioissa. Näin ollen rahankäsittelypalvelut-alalla työskentelevä työnantaja voi sääntöjen mukaan liittyä liiton jäseneksi.
Edellä mainituin perustein rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimus on asianomaisella alalla edustavana pidettävä.
LAUSUNNOT
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta on työtuomioistuimelle antamassaan lausunnossa todennut, että rahankäsittelypalvelut-alalla toimiva yritys voi liittyä jäseneksi joko rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen työnantajapuolena solmineeseen Työnantajaliitto Allianssi TLA:han tai vartiointialan työehtosopimuksen työnantajapuolena solmineeseen Palvelualojen Toimialaliitoon. Kummassakin työnantajaliitossa myös on jäsenenä rahankäsittelypalvelualalla toimivia yrityksiä, joten kummatkin liitot edustavat aidosti rahankäsittelypalvelut-alan yrityksiä.
Koska rahankäsittelypalvelut-alaa ja vartiointialaa koskevien työehtosopimusten soveltamisalat ovat rahankäsittelypalveluiden osalta päällekkäisiä ja koska työsopimuslain mukaista edustavuuden edellytystä ei voi täyttää useampi kuin yksi työehtosopimus tietyllä alalla, yleissitovan työehtosopimuksen vahvistaminen edellyttää valinnan tekemistä mainittujen työehtosopimusten kesken. Vahvistamislautakunta viittaa työtuomioistuimen 7.3.2003 antamaan päätökseen nro 16 katsastus- ja tarkastusalan työehtosopimuksen yleissitovuutta koskevassa asiassa. Mainitussa päätöksessä oli samoin kuin nyt käsiteltävässä asiassa kyse siitä, että tiettyä alaa koskien on solmittu kaksi eri työehtosopimusta, jotka omalla soveltamisalallaan sinänsä ovat edustavia.
Vartiointialan työehtosopimus on vahvistettu yleissitovaksi vahvistamislautakunnan 5.3.2002 antamalla päätöksellä nro 25. Koska vartiointialan työehtosopimuksella laaja-alaisempana sopimuksena on merkittävämpi asema työsuhteen vähimmäisehtojen turvaajana, on se katsottava työsopimuslain 2 luvun 7 §:ssä tarkoitetulla tavalla yleissitovaksi ja rahankäsittelypalvelut-alaa koskevaa sopimusta yleissitovuutta vailla olevaksi. Perusteita päätöksen muuttamiseksi ei siten ole.
Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI sekä Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ovat yhteisessä lausunnossaan todenneet, että rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen sekä vartiointialan työehtosopimuksen sopimusosapuolten, Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI:n, Palvelualojen Toimialaliiton, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM:n yhteisenä näkemyksenä on, että pääasiallisesti arvokuljetus- ja rahankäsittelytehtävissä toimivissa yrityksissä tulee noudattaa rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimusta. Osapuolten yhteisenä näkemyksenä on myös, että vartiointialan työehtosopimuksen maininta rahahuolto- ja arvokuljetustehtävistä on tarkoitettu sovellettavaksi yrityksissä, jotka vain sivutoimisesti muiden tehtävien ohella suorittavat rahankäsittelyalan tehtäviä.
Vahvistamislautakunnan lausunnossa tehty toteamus soveltamisalojen päällekkäisyydestä ei siten pidä paikkaansa, koska sekä rahankäsittelypalvelut-alan että vartiointialan työehtosopimuksen sopijaosapuolten näkemyksenä on ja on ollut rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen laatimisesta lähtien, että vartiointialan työehtosopimusta ei sovelleta pääasiallisesti rahankäsittelypalvelut-alalla toimiviin yrityksiin. Tämä käy ilmi myös vartiointialan työehtosopimuksen soveltamisalamääräyksistä, jonka mukaan vartiointialan työehtosopimusta sovelletaan vartiointiliikkeiden palveluksessa olevien työntekijöiden työsuhteisiin. Tämä soveltamisalamääritelmä jättää vartiointialan työehtosopimuksen ulkopuolelle pääasiallisesti rahankäsittelypalvelut-alalla toimivat yritykset.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Käsittelyratkaisu
Valittajat Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI ry ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry ovat pyytäneet suullisen käsittelyn toimittamista kuullakseen todistajia rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen taustoista sekä vartiointi- ja rahankäsittelypalvelut- alojen erillisyydestä.
Ottaen huomioon asian laatu ja se lopputulos, johon työtuomioistuin on valituksen johdosta päätynyt, suullisen käsittelyn toimittaminen on ilmeisen tarpeetonta. Työtuomioistuimesta annetun lain 37a §:n ja hallintolainkäyttölain 38 §:n nojalla työtuomioistuin on hylännyt esitetyn vaatimuksen.
Pääasiaratkaisun perustelut
Arvioinnin lähtökohdat
Palvelualojen Toimialaliiton ja Palvelualojen ammattiliitto PAM:n välillä on solmittu vartiointialaa koskeva työehtosopimus, jonka soveltamisalamääräyksen mukaan sopimusta sovelletaan vartiointiliikkeiden palveluksessa olevien työntekijöiden työsuhteisiin. Työehtosopimuksen vahvistamislautakunnan 5.3.2002 antaman päätöksen mukaan vartiointialaa koskeva työehtosopimus on työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla soveltamisalallaan edustava ja siten yleissitova.
Rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen soveltamisalamääräyksen mukaan sopimusta sovelletaan rahankäsittelypalvelualalla toimivien Työnantajaliitto Allianssi TLA:n, nykyisen Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI:n, jäsenyritysten niihin työntekijöihin ja toimihenkilöihin, jotka työskentelevät työehtosopimuksen palkkaliitteessä mainituissa tehtävissä. Sopimukseen osallisen työnantajaliiton kolmen rahankäsittelypalvelut-alan jäsenyrityksen palveluksessa olevien työntekijöiden lukumääräksi on ilmoitettu 1 335. Käytettävissä olevista tilastoista ei ilmene työehtosopimuksen soveltamisalalla työskentelevien henkilöiden kokonaismäärä. Työehtosopimukseen osallisten arvioiden perusteella vahvistamislautakunta on päätynyt siihen oletukseen, että työehtosopimuksen soveltamisalalla töissä työskentelee noin 1 500 työntekijää.
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta on valituksenalaisella päätöksellä todennut, että rahankäsitelypalvelualalla on kaksi soveltamisalaltaan osin päällekkäistä työehtosopimusta. Vain toista työehtosopimusta voidaan pitää työsopimuslain 2 luvun 7 §:ssä tarkoitetulla tavalla edustavana, vaikka kumpikin työehtosopimus olisi pelkästään tilastollisesti tarkastellen edustava omalla alallaan. Vartiointialan sopimuksella laaja-alaisempana sopimuksena on merkittävämpi asema työsuhteen vähimmäisehtojen turvaajana, joten sitä on vahvistamislautakunnan mukaan pidettävä työsopimuslain 2 luvun 7 §:ssä tarkoitetulla tavalla edustavana.
Työehtosopimusten päällekkäisyys
Vartiointialan työehtosopimuksen soveltamisalamääräyksen mukaan sopimusta noudatetaan vartiointiliikkeiden palveluksessa olevien työntekijöiden työsuhteisiin. Soveltamisalamääräyksessä ei ole mainittu erikseen rahankäsittelypalvelut-alan töitä. Sen sijaan palkkamääräyksissä on otettu huomioon rahahuolto ja arvokuljetus eli tehtävät, joissa hoidetaan erilaisia rahahuollon tehtäviä, kuten kuljetetaan ja käsitellään raha- ja arvotavaraa, suojataan kuljetuksia sekä täytetään, tyhjennetään ja ylläpidetään raha- ja arvotavaraa sisältäviä laitteita. Vartiointialan työehtosopimusta ei sovelleta toimihenkilötehtäviin. Rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen soveltamisalalla tehtäviin töihin kuuluvat työehtosopimuksen palkkaliitteen 1 mukaan rahankäsittelypalvelutehtävät ja näiden tehtävien palveluesimies/vuoroesimies tehtävät sekä palkkaliitteen 2 mukaan myyntitehtävät, yleiset toimistotehtävät ja niihin läheisesti liittyvät tehtävät ja eräin poikkeuksin aluejohtajan alaiset päällikkötehtävät.
Rahankäsittelypalvelut-alan sopijapuolet ja vartiointialan työehtosopimuksen sopijapuolet ovat vahvistamislautakunnan lausunnon jälkeen 25.9.2006 allekirjoittaneet yhteisen seuraavan sisältöisen pöytäkirjan "sovellettavasta työehtosopimuksesta rahankäsittelypalvelut-alalla":
"1 § Pöytäkirjan tarkoitus
Tämän pöytäkirjan allekirjoittaneet alla mainittujen työehtosopimusten sopijapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että yrityksissä, joissa pääasiallisena toimialana on arvokuljetus ja rahankäsittely, tulee soveltaa rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimusta (TIKLI ry - PAU ry - PAM ry). Vartiointialan työehtosopimuksen (Palvelualojen Toimialaliitto ry - PAM ry) maininta rahahuolto- ja arvokuljetustehtävistä soveltuu yrityksiin, joissa edellä mainittuja tehtäviä suoritetaan sivutoimisesti muun toiminnan ohella.
Tällä pöytäkirjalla ei muuteta, mitä työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 3 momentissa on säädetty."
Pöytäkirjassa viitatussa työsopimuslain kohdassa on säädetty normaalisitovan ja yleissitovan työehtosopimuksen välisestä etusijajärjestyksestä. Sillä ei ole rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen yleissitovuuden kannalta merkitystä. Viittaus lienee tulkittava niin, etteivät osapuolet ole tarkoittaneet puuttua alalla toimivien yritysten järjestäytymiseen.
Arviointi ja johtopäätökset
Rahankäsittelypalvelut-alan ja vartiointialan työehtosopimusten soveltamisalat on määritelty sopimuksen piiriin kuuluvan yrityksen toimialasta lähtien. Sopijapuolten yhteisesti pöytäkirjaama kannanotto on sopusoinnussa tämän työehtosopimusten soveltamisalamääräysten sanamuodosta ilmenevän tarkoituksen kanssa.
Myös mainittujen alojen järjestäytymisestä käytettävissä oleva selvitys vastaa järjestöjen yhteistä kannanottoa. Pääasiassa vartiointialalla toimivat työnantajat ovat järjestäytyneet Palvelualojen toimialaliittoon ja pääasiassa rahankäsittelypalveluissa toimivat yritykset Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI:iin. Vahvistamislautakunnan päätöksessä mainittu Palvelualojen toimialaliiton rahankäsittelypalveluja tarjoava jäsenyritys Rekla Oy on alunalkaen ilmeisesti ollut pääasialliselta toimialaltaan vartiointiliike. Siitä miten tämä toiminta on kehittynyt, ei ole esitetty selvitystä. Kuitenkaan se seikka, että yrityksen harjoittamat rahankäsittelypalvelut olisivat muodostuneet yrityksen pääalaksi ei merkitse, että vartiointialan työehtosopimuksen soveltamisala tämän vuoksi muuttuisi.
Työtuomioistuin katsoo, että edellä selostettu sopijapuolten yhteinen kannanotto ja muut edellä todetut seikat osoittavat, että vartiointialan ja rahankäsittelypalvelualan työehtosopimukset eivät ole soveltamisaloiltaan päällekkäisiä ja toistensa kanssa kilpailevia työehtosopimuksia.
Rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimukseen osallisen Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI:n jäsenyrityksissä työskenteli vuonna 2002 noin 90 prosenttia ja vuosina 2004 ja 2005 noin 95 prosenttia rahankäsittelypalvelut-alan henkilöstöstä. Rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimus on siten työehtosopimuslain 2 luvun 7 §:n mukaan edelleen asianomaisella alalla edustavana pidettävä.
Päätöslauselma
Työtuomioistuin kumoaa vahvistamislautakunnan päätöksen. Vahvistamislautakunnan 15.10.2002 antama päätös nro 80/2002 jää voimaan, joten rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimus on sen mukaisesti alallaan työsopimuslain 2 luvun 7 §.n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla edustavana pidettävä ja siten yleissitova.
Päätös on voimassa siihen asti kunnes työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamisesta annetun lain 7 §:n tai työtuomioistuin saman lain 9 §:n nojalla toisin päättää.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Orasmaa puheenjohtajana sekä Saloheimo, Kröger, Sutela ja Vertanen jäseninä. Esittelijä on ollut Salonen.
Päätös on yksimielinen.