TT:1995-72
- Keywords
- Työtaistelu, kohteena, - työnjohto-oikeus, Työtaistelutoimenpide, - uhkaus, - ylityökielto
- Year of case
- 1995
- Date of Issue
- Register number
- D:1995/80
Pankkitoimihenkilöiden lakon uhkauksella, toimeenpannulla lakolla ja ylityökiellolla oli vastustettu pankkien suunnittelemia henkilöstövähennyksiä ja työsuhteiden osa-aikaistamisia. Työtaistelutoimenpiteet olivat siten kohdistuneet työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta koskeviin määräyksiin.
Paikalliset toimihenkilöyhdistykset ja toimihenkilöliitto tuomittu työrauhavelvollisuuden rikkomisesta kukin erikseen hyvityssakkoon. (Ään.)
Kantaja Pankkialan Työnantajaliitto ry Vastaaja Pankkitoimihenkilöliitto ry Kuultavat Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry Lapin Pankkitoimihenkilöt ry
TUOMIO
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Asianosaisliittojen välillä 4.5.1995 allekirjoitetussa rahoitusalan työehtosopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
4 § Oikeudet ja velvollisuudet
1. Työnantajalla on oikeus johtaa ja jakaa työtä.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
39 § Työrauhavelvoite
1. Sopimuskokonaisuuteen tai -määräykseen kohdistuvat työtaistelutoimet ovat kielletyt.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
KANNE
Vaatimukset
Pankkialan Työnantajaliitto on vaatinut Pankkitoimihenkilöliiton, Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry:n ja Lapin Pankkitoimihenkilöt ry:n tuomitsemista työrauhavelvollisuuden rikkomisesta kunkin erikseen hyvityssakkoon.
Pankkialan Työnantajaliitto on vaatinut Pankkitoimihenkilöliiton, Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry:n ja Lapin Pankkitoimihenkilöt ry:n velvoittamista korvaamaan Pankkialan Työnantajaliiton oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen.
Perustelut
Pankkitoimihenkilöt olivat julistaneet Merita Pankki Oy:ssä ylityökiellon 23.10.1995 lukien vastalauseeksi pankin harkitsemille henkilöstön vähentämisille ja osaaikaistamisille. Työtaistelu oli ollut vastalause Merita Pankki Oy:ssä käynnistettyihin yhteistoimintaneuvotteluihin, jotka olivat koskeneet toimintojen sopeuttamista Kansallis-Osake-Pankin ja Suomen Yhdyspankki Oy:n yhdistymisen seurauksena. Merita Pankki Oy:n kahden pääluottamusmiehen 23.10.1995 antaman ilmoituksen mukaan ylityökielto jatkuisi siihen saakka, kunnes pankki oli esittänyt todellisiin työmääriin perustuvan neuvotteluesityksen.
Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry ja OKO:n ammattiosasto olivat 17.10.1995 ilmoittaneet Osuuspankkien Keskuspankki Oy OKO:n ja Osuuspankkien Keskusliitto OKL:n johtokunnille 18.10.1995 osuuspankkikeskuksessa alkavasta ylityökiellosta. Luottamusmiestoimikunnan ilmoituksen mukaan johtokuntien asettamalle kulusäästölle ja henkilöstön vähentämiselle ei ollut oikeudellisia perusteluja. Ylityökiellon purkamiseksi paikallisyhdistys oli edellyttänyt konkreettisia toimenpiteitä ja vastauksia johtokunnille aikaisemmin esittämiinsä kysymyksiin. Myös muissa osuuspankeissa oli aloitettu samaan aikaan ylityökielto. Pohjolan Osuuspankissa pääluottamusmies ja ammattiosaston puheenjohtaja olivat 25.10.1995 ilmoittaneet ylityökiellon alkamisesta välittömästi. Päätös oli luottamusmiesten ilmoitusten mukaan tehty Lapin Pankkitoimihenkilöt ry:ssä edellisenä päivänä.
Ylityökielto oli jatkunut edelleen jutun valmisteluistuntopäivänä 22.11.1995 ja siihen oli osallistunut Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry:n jäsenistä noin 8 000 pankkitoimihenkilöstä valtaosa mukaan lukien luottamusmiehet ja Lapin Pankkitoimihenkilöt ry:n jäsenistä noin 250 pankkitoimihenkilöä mukaan lukien luottamusmiehet.
Pankkitoimihenkilöliitto oli puheenjohtajansa toimesta 27.10.1995 julkisesti uhannut toimeenpanna laittoman lakon 1.11.1995. Pankkitoimihenkilöliiton puheenjohtaja oli lisäksi 30.10.1995 erään iltapäivälehden mukaan uhannut jatkaa laittomia työtaistelutoimenpiteitä, mikäli tuolloiset toimenpiteet eivät riittäisi. Lakko oli toteutunut uhatulla tavalla joko koko päivän tai puolen päivän mittaisena pankista riippuen. Työtaistelu oli ollut maan laajuinen. Siihen oli osallistunut noin 30 000 pankkitoimihenkilöä mukaan lukien luottamusmiehet. Myös Pankkitoimihenkilöliitto oli osallistunut työtaistelutoimintaan. Liiton puheenjohtaja, toinen puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja olivat olleet aktiivisesti mukana lakkotoiminnoissa ja pitäneet lakkolaisille työtaistelua puolustavia puheita.
Pankkialan Työnantajaliitto oli reklamoinut pää- ja neuvottelevia luottamusmiehiä eri pankeissa välittömästi ylityökiellon sekä lakkouhan tultua työnantajien tietoon. Osuuspankkikeskuksen pääluottamusmiestä oli reklamoitu 17.10.1995. Merita Pankki Oy:n pääluottamusmiehiä ja Pohjolan Osuuspankin luottamusmiehiä oli reklamoitu 25.10.1995. Luottamusmiehille oli ilmoitettu, että ylityökielto ja yhden päivän lakko olivat laittomia työtaistelutoimenpiteitä. Luottamusmiehiä oli vaadittu ryhtymään toimenpiteisiin ylityökiellon peruuttamiseksi.
Pankkialan Työnantajaliiton edustaja oli 23.10.1995 reklamoinut Pankkitoimihenkilöliiton edustajaa osuuspankkikeskuksessa alkaneesta ylityökiellosta sekä ylityökieltouhasta Merita Pankki Oy:ssä. Pankkialan Työnantajaliiton edustaja oli uudistanut reklamaation 27.10.1995, jolloin myös Pankkitoimihenkilöliiton edustajaa oli reklamoitu laittomista ylityökielloista ja lakkouhasta. Pankkitoimihenkilöliitto ja sen edellä mainitut paikallisyhdistykset eivät kuitenkaan olleet ryhtyneet minkäänlaisiin toimenpiteisiin työtaisteluiden estämiseksi ja työrauhan takaamiseksi.
Laittomilla työtaisteluilla vastustettiin mahdollisia irtisanomisia sekä alan sopeuttamista pankkialan muutoksiin. Työtaistelu oli kohdistunut ainakin työehtosopimuksen 4 §:n 1 kohtaan. Työtaistelun toimeenpanemisella olivat Pankkitoimihenkilöliitto ja sen paikallisyhdistykset rikkoneet työehtosopimuslain ja työehtosopimuksen mukaista velvollisuutta työrauhan ylläpitämiseksi.
VASTAUS
Vaatimukset
Pankkitoimihenkilöliitto, jonka puolesta esitettyyn Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry ja Lapin Pankkitoimihenkilöt ry ovat osaltaan yhtyneet, on kiistänyt kanteen ja ensisijaisesti vaatinut sen hylkäämistä ja toissijaisesti Pankkitoimihenkilöliiton ja sen ammattiosastojen jättämistä työehtosopimuslain 10 §:n 1 momentin nojalla hyvityssakkoon tuomitsematta.
Perustelut
Pankkialalta oli viiden viimeisen vuoden aikana hävinnyt 18 000 työpaikkaa. Tänä syksynä oli käynyt ilmi, että pankit kaavailivat vielä 11 000 työpaikan vähennystä. Myös yhteiskunnan arvovaltaiset tahot, kuten maan hallituksen edustajat, Suomen Pankin edustajat ja yritysmaailman edustajat olivat vaatimassa lisäleikkauksia pankkialan henkilöstöön.
Merita Pankki Oy:n yhteistoimintamenettelyn kohteena oli noin 6 000 työpaikan vähentäminen. Osuuspankeissa oli kirjattu 3 000 hengen saneeraustarve. Osa työnantajien esittämästä saneeraustarpeesta ei perustunut lain mukaisiin taloudellisiin ja tuotannollisiin irtisanomisperusteisiin, vaan kysymyksessä olivat muut syyt, kuten voiton kasvattaminen. Toimihenkilöt pelkäsivät, että pankkityönantajien tarkoituksena oli saneerata nykyinen henkilöstö minimiin, ja ilmeisesti ottaa myöhemmin tilalle uutta henkilöstöä.
Pankkitoimihenkilöliitto ja Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry eivät olleet edellyttäneet ylitöistä pidättäytymistä eivätkä tehneet asiaa koskevia päätöksiä. Ylitöiden tekeminen perustui sekä alan työehtosopimuksen että lain mukaan vapaaehtoisuuteen. Työmarkkinoilla oli kirjoittamaton käytäntö, ylitöistä pidättäytyminen, jos oltiin vähentämässä työvoimaa. Jos tällaisessa tilanteessa tehtiin ylitöitä, oli mahdotonta arvioida, mikä oli säännöllisenä työaikana tarvittava työvoima.
Merita Pankki Oy:ssä henkilöstöedustajat olivat suosittaneet ylitöistä pidättäytymistä. Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry:ssä oli kaikkiaan 30 ammattiosastoa, joista OKO:n ammattiosasto oli päättänyt pitäytyä normaalissa työajassa.
Kanteessa väitetty ylityökiellon laajuus ei pitänytkään paikkaansa. Eräissä yksittäisissä yrityksissä, kuten osuuspankkikeskuksessa ja Pohjolan Osuuspankissa oli ilmoitettu pidättäydyttävän ylitöistä. Pankkialan kärjistynyt tilanne oli johtanut yksittäisiin yrityskohtaisiin kielteisiin suhtautumisiin ylitöihin.
Pankkitoimihenkilöt olivat päättäneet järjestää työnseisauksia ja mielenosoituksia suurimmilla paikkakunnilla 1.11.1995. Asiasta ei ollut Pankkitoimihenkilöliiton päätöstä. Liitto oli tiedottanut asiasta, jotta mielenosoitusten syyt olisivat tulleet julkisuuteen ja jotta asiakkaat olisivat voineet varautua hoitamaan pankkiasiansa muuna ajankohtana.
Pankkitoimihenkilöliitto oli pyrkinyt vaikuttamaan kirjelmillä, kannanotoilla ja liiton johdon suorilla yhteydenotoilla valtiovaltaan, keskusjärjestöihin, työnantajaliittoon ja etenkin suurten pankkialan yritysten ylimpään johtoon palvelualojen ja pankkialan työllisyyden parantamiseksi. Pankkitoimihenkilöt olivat halunneet 1.11.1995 tapahtumilla herättää laajaa keskustelua pankkialan ja pankkitoimihenkilöiden tulevaisuudesta. Kysymys oli yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Vastalauseena Merita Pankki Oy:n suunnittelemille henkilöstövähennyksille ja osa-aikaistamisille pankkitoimihenkilöiden kaksi pääluottamusmiestä on 23.10.1995 Helsingissä kirjallisesti ilmoittanut Merita Pankki Oy:lle ylityökiellon alkamisesta koko konsernissa 23.10.1995 lukien. Ilmoituksen mukaan ylityökielto jatkuisi siihen saakka, kunnes pankki olisi esittänyt todellisiin työmääriin perustuvan neuvotteluesityksen.
Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry:n OKO:n ammattiosasto on 17.10.1995 kirjallisesti ilmoittanut Osuuspankkien Keskuspankki Oy OKO:lle ja Osuuspankkien Keskusliitto OKL:lle ylityökiellosta osuuspankkikeskuksessa 18.10.1995 alkaen siihen saakka, kunnes toimihenkilöpuolen henkilöstövähennyksistä koskeviin kysymyksiin olisi saatu hyväksyttävät vastaukset.
Lapin Pankkitoimihenkilöt ry:n pääluottamusmies ja ammatti-osaston puheenjohtaja olivat 25.10.1995 ilmoittaneet yhdistyksensä päättämän ylityökiellon alkamisesta Pohjolan Osuuspankissa välittömästi.
Pankkitoimihenkilöt ovat uhanneet panna toimeen lakon. Pankkitoimihenkilöliiton puheenjohtaja on eräissä päivälehdissä 27.10.1995 julkisesti uhannut panna toimeen pankkikonttoreissa maan laajuisen toimintapäivän 1.11.1995 pankkien saneeraussuunnitelmien vastustamiseksi. Edelleen liiton puheenjohtaja on 30.10.1995 uhannut, että työtaistelutoimenpiteet jatkuvat, mikäli aiotut toimenpiteet eivät riittäisi. Pankkitoimihenkilöt ovat uhkauksen mukaisesti 1.11.1995 ryhtyneet puolesta päivästä koko päivään kestäneisiin työnseisauksiin eri pankeissa ympäri maan siten, että työnseisauksiin on osallistunut yhteensä noin 30 000 pankkitoimihenkilöä mukaan lukien luottamusmiehet.
Lakon uhkauksella, toimeenpannulla lakolla ja ylityökiellolla on vastustettu pankkien suunnittelemia henkilöstövähennyksiä ja työsuhteiden osa-aikaistamisia. Työtaistelutoimenpiteet ovat siten kohdistuneet työehtosopimuksen 4 §:n 1 kohdan määräyksiin työnantajan oikeudesta johtaa ja jakaa työtä.
Pankkialan Työnantajaliitto on kehottanut pää- ja neuvottelevia luottamusmiehiä eri pankeissa ja Pankkitoimihenkilöliittoa välittömästi ylityökiellon sekä lakonuhan tultua työnantajien tietoon, ryhtymään toimenpiteisiin työtaistelutoimenpiteiden estämiseksi ja ylityökiellon peruuttamiseksi.
Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry:n ja Lapin Pankkitoimihenkilöt ry:n ei ole edes väitetty ryhtyneen toimenpiteisiin työrauhan ylläpitämiseksi tai palauttamiseksi. Lapin Pankkitoimihenkilöt ry on päinvastoin suosittanut ylitöistä pidättäytymistä. Ylityökieltoon ja lakkoon on osallistunut mainittujen yhdistysten luottamusmiehiä, joiden toiminnasta yhdistykset vastaavat. Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry ja Lapin Pankkitoimihenkilöt ry ovat näin ollen rikkoneet työehtosopimuslain mukaisen työrauhavelvollisuutensa.
Pankkitoimihenkilöliitto on, ryhtymättä toimenpiteisiin ylityökiellon peruuttamiseksi ja lakon estämiseksi, edellä selostetuilla puheenjohtajan julkisilla esiintymisillä, sekä puheenjohtajan, toisen puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan lakkotilaisuuksissa 1.11.1995 tapahtuneilla esiintymisillä tukenut pankkitoimihenkilöiden työtaistelutoimenpiteitä. Pankkitoimihenkilöliitto on sanotulla menettelyllään rikkonut työehtosopimuslain mukaisen työrauhavelvollisuuden.
Työtuomioistuimelle ei ole esitetty sellaisia erityisiä syitä, joiden perusteella pankkitoimihenkilöiden yhdistykset tai Pankkitoimihenkilöliitto olisi jätettävä hyvityssakkoon tuomitsematta.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry:n, Lapin Pankkitoimihenkilöt ry:n ja Pankkitoimihenkilöliiton maksamaan työrauhavelvollisuuden rikkomisesta hyvityssakkoa Pankkialan Työnantajaliitolle, Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry:n 15 000 markkaa, Lapin Pankkitoimihenkilöt ry:n 6 000 markkaa ja Pankkitoimihenkilöliiton 35 000 markkaa.
Helsingin Pankkitoimihenkilöt ry, Lapin Pankkitoimihenkilöt ry ja Pankkitoimihenkilöliitto velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Pankkialan Työnantajaliiton oikeudenkäyntikulut 2 000 markalla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 3 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Kauppinen puheenjohtajana sekä Tiitinen, Niskanen, Tuulensuu, Sulkunen ja Hynönen jäseninä. Esittelijä on ollut Salonen.
Eri mieltä olevien jäsenten lausunto:
Jäsen Hynönen, johon jäsen Sulkunen yhtyi, lausui:
Yhdyn työtuomioistuimen perusteluihin myös siltä osin, ettei asiassa ole esitetty hyvityssakon poistavia perusteita.
Mielestäni kuitenkin hyvityssakon määrää on alennettava sen vuoksi, että kerrotuin tavoin toimeenpantua työnseisausta ja ylityökieltoa on kokonaisuutena arvioiden pidettävä lähinnä vastalauseena pankkitoimintojen saneerauksen seurauksena ilmoitetuille ja odotettavissa oleville joukkoirtisanomisille. Ne eivät siten ole kohdistuneet pankkeihin yksinomaan työehtosopimuksessa sovittua työnjohtotoimivaltaa käyttävinä työnantajina vaan enemmänkin työehtosopimuskopentenssin ulkopuolelle jäävän liiketoiminnan harjoittajina. Toimenpiteillä on myös pyritty vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen ja poliittisiin päättäjiin, mikä ei ole työehtosopimuslaissa kiellettyä painostusta.
Tämän vuoksi vahvistan Pankkitoimihenkilöliiton maksettavan hyvityssakon määräksi 25 000 markkaa, Helsingin Pankkitoimihenkilöiden hyvityssakoksi 10 000 markkaa ja Lapin Pankkitoimihenkilöiden hyvityssakoksi 4 000 markkaa.
Korkoja ja oikeudenkäyntikuluja määrään työtuomioistuimen tuomiolauselman mukaisesti.