Go to front page
Labour Court

27.6.1990

Labour Court

Judgements and opinions of the Labour Court since 1970.

TT:1990-63

Keywords
Työtaistelu,kohteena, - palkkaus
Year of case
1990
Date of Issue
Register number
D:1990/50

Työntekijät olivat ryhtyneet lakkoon painostaakseen työnantajaa käynnissä olleissa palkkaneuvotteluissa. Lakko oli työtaistelutoimenpiteenä kohdistunut työehtosopimuksen palkkausta koskeviin määräyksiin.

Ammattiosasto, joka vastasi asettamiensa luottamusmiesten ja toimikuntansa jäsenten osallistumisesta lakkoon, tuomittu maksamaan hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.

Kantaja Metsäteollisuuden Työnantajaliitto r.y. Vastaaja Paperiliitto r.y. Kuultava Paperiliiton Mäntän osasto n:o 5 r.y.

TUOMIO

TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET

Metsäteollisuuden Työnantajaliiton ja Paperiliiton välillä 14.3.1990 allekirjoitetussa työehtosopimuksessa, joka on voimassa 14.3.1990 29.2.1992, on muun muassa seuraavat määräykset:

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

I YLEISET MÄÄRÄYKSET

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

4 §. TYÖRAUHAVELVOITE

1. Ryhtyminen lakkoon, saartoon, työsulkuun tai muuhun siihen verrattavaan toimenpiteeseen tämän sopimuksen muuttamiseksi sen voimassaoloaikana tai lisäyksen saamiseksi siihen samoin kuin joukkoirtisanominen tai joukkoirtisanoutuminen saman tarkoituksen saavuttamiseksi on kielletty.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

III PALKKAMÄÄRÄYKSET

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

KANNE

Kanteen perustelut

Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on Paperiliittoa vastaan ajamassaan kanteessa lausunut, että Metsä-Serla Oy:n Mäntän sellu-, tiivispaperi- ja pehmopaperitehtaalla oli käyty paperiteollisuuden työehtosopimuksen 11 §:n mukaiset oleellisen muutoksen aiheuttamat neuvottelut marraskuun 1989 ja helmikuun 1990 välillä. Tällöin oli sovittu perusteet tulosyksikkötasolle.

Asiassa oli käyty ensimmäiset varsinaiset rahaneuvottelut 22.2.1990. Koska neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta olivat olleet kesken, ei rahaneuvotteluissa ollut tuolloin vielä edetty. Työehtosopimuksen synnyttyä 14.3.1990 oli paikallisia neuvotteluja jatkettu ja 26.3.1990 työnantaja oli tehnyt rahaesityksen. Työntekijäpuoli ei ollut hyväksynyt esitystä, vaan oli vaatinut yli kolme kertaa suurempaa määrää. Maaliskuun 30. päivä 1990 käydyissä jatkoneuvotteluissa ei ollut tapahtunut lähentymistä muun muassa siksi, että edellisenä päivänä oli työnantajan tietoon tullut, että työntekijät mahdollisesti ryhtyisivät työtaistelutoimenpiteisiin 30.3.1990. Seuraava neuvottelu oli kuitenkin sovittu pidettäväksi 5.4.1990.

Perjantaina 30.3.1990 neuvottelut olivat päättyneet noin kello 9.30. Kello 10 jälkeen koneenhoitajien luottamusmies oli ilmoittanut tuotantopäällikölle, että pehmopaperitehtaan työntekijät menisivät lakkoon kello 14 ja palaisivat työhön 2.4.1990 kello 6. Tiivispaperitehtaan osastoluottamusmies oli ilmoittanut käyttöinsinöörille noin kello 11, että tiivispaperitehtaan työntekijät menisivät lakkoon kello 14 ja palaisivat työhön 2.4.1990 kello 6. Sellutehtaan osastoluottamusmies oli ilmoittanut tehtaan käyttöpäällikölle, että työnteko sellua valmistavilla koneilla lopetettaisiin vaiheittain 31.3.1990 kello 6 mennessä ja sellua valmistavat työntekijät ryhtyisivät silloin lakkoon.

Tiivis- ja pehmopaperitehtaan työntekijät ryhtyivät lakkoon 30.3.1990 kello 11 alkaen siten, että paperikoneita pysäytettiin ja seisokkipesut oli tehty kello 14 mennessä. Sellutehtaan koneitten vaiheittainen pysäyttäminen oli alkanut 30.3.1990 iltavuorossa siten, että tuotanto oli pysähtynyt kokonaisuudessaan 31.3. kello 6 mennessä, jolloin sellutehtaan työntekijöiden lakko oli alkanut. Työt olivat alkaneet uudelleen 2.4.1990 kello 6.

Työsuhdepäällikkö oli kehottanut pääluottamusmiestä palauttamaan työehtosopimuksen mukaisen työrauhan. Työsuhdepäällikkö oli lähettänyt kirjeen myös ammattiosaston puheenjohtajalle ja pääluottamusmiehelle.

Työtaistelun syyksi työntekijäpuoli oli ilmoittanut rahaneuvottelujen hitaan edistymisen. Työtaistelulla oli siten pyritty painostamaan työnantajaa palkkaneuvotteluissa ja se oli kohdistunut työehtosopimuksen palkkamääräyksiin.

Lakkoon oli osallistunut 301 sellu-, tiivis- ja pehmopaperitehtaan työntekijää. Lakkoon oli osallistunut myös tiivispaperitehtaan ja pehmopaperitehtaan luottamusmiehet ja laboratorion luottamusmies sekä ammattiosaston toimikunnan kaksi jäsentä.

Paperiliiton Mäntän osasto n:o 5 oli laiminlyönyt sille työehtosopimuslain ja työehtosopimuksen mukaan kuuluvat velvollisuutensa. Ammattiosasto oli vastuussa lakosta myös sen vuoksi, että sen asettamat luottamusmiehet ja toimikunnan jäsenet olivat siihen osallistuneet.

Lakko oli aiheuttanut Metsä-Serla Oy:lle huomattavaa taloudellista vahinkoa. Menetetty liikevaihto oli 6 847 471 markkaa, josta menetettyä myyntikatetta oli 1 726 647 markkaa.

Kanteessa esitetyt vaatimukset

Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on vaatinut Paperiliiton Mäntän osasto n:o 5:n tuomitsemista työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisten velvollisuuksiensa rikkomisesta hyvityssakkoon.

VASTINE

Paperiliitto on Metsäteollisuuden Työnantajaliiton kanteeseen vastatessaan lausunut, että kanteessa esitetyt tiedot tapahtumien kulusta Metsä-Serla Oy:n Mäntän tehtailla pitivät ajallisesti ja työstä kieltäytymisten laajuuden osalta paikkansa.

Metsäteollisuuden Työnantajaliiton esittämät laskelmat taloudellisista menetyksistä oli tehty optimistisimman vaihtoehdon mukaan, mikä ei käytännössä yleensä kuitenkaan pitänyt paikkaansa.

Paperiliitto on ilmoittanut sen Mäntän osaston jäsenmääräksi vuoden 1989 lopussa 1 484, jossa luvussa oli mukana myös eläkeläisiä.

OIKEUDENKÄYNTIKULUVAATIMUKSET

Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on vaatinut oikeudenkäyntikulujaan korvattavaksi 16 prosentin korkoineen tuomion antamisesta lukien.

KUULTAVAN LAUSUNTO

Paperiliiton Mäntän osasto n:o 5 on yhtynyt Paperiliiton puolesta lausuttuun.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Kausipalkkojen perusteena olleiden olosuhteiden olennaisesti muututtua on Metsä Serla Oy:n Mäntän sellu-, tiivispaperi ja pehmopaperitehtaiden työntekijöiden uusista kausipalkoista neuvoteltu paikallisesti marraskuun 1989 ja maaliskuun 1990 välisenä aikana.

Painostaakseen työnantajaa meneillään olevissa palkkaneuvotteluissa tehtaiden työntekijät ovat ryhtyneet työtaisteluun 30.3.1990. Tiivis- ja pehmopaperitehtaiden työntekijät ovat pysäyttäneet paperikoneet tuolloin kello 11 alkaen siten, että seisokkipesut on tehty kello 14 menenssä. Sellutehtaan iltavuoron työntekijät ovat samana päivänä ryhtyneet vähentämään tehtaan tuotantoa, joka on loppunut kokonaisuudessaan 31.3.1990 kello 6 mennessä. Lakko on päättynyt 2.4.1990 kello 6.

Lakon johdosta on Metsä-Serla Oy kantajaliiton ilmoituksen mukaan menettänyt liikevaihtoa noin 6,85 miljoonaa markkaa, josta myyntikate olisi ollut noin 1,73 miljoonaa markkaa.

Lakkoon on osallistunut yhteensä 301 työntekijää, heidän joukossaan luottamusmiehiä ja kaksi ammattiosaston toimikunnan jäsentä.

Työntekijät ovat ilmoittaneet lakon syyksi rahaneuvottelujen hitaan edistymisen. Lakko on siten työtaistelutoimenpiteenä kohdistunut työehtosopimuksen palkkausta koskeviin määräyksiin.

Ammattiosaston ei ole osoitettu ryhtyneen toimiin työrauhan säilyttämiseksi tai palauttamiseksi. Ammattiosasto vastaa lisäksi asettamiensa luottamusmiesten ja toimikuntansa jäsenten osallistumisesta työtaisteluun.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Paperiliiton Mäntän osasto n:o 5:n maksamaan Metsäteollisuuden Työnantajaliitolle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 17 000 markkaa.

Paperiliiton Mäntän osasto n:o 5 velvoitetaan lisäksi korvaamaan Metsäteollisuuden Työnantajaliiton oikeudenkäyntikulut 1 500 markalla 16 prosentin korkoineen tuomion antopäivästä lukien.

Jäsenet: Orasmaa, puheenjohtaja, Rihto, Nouro, Tuulensuu, Sulkunen ja Korpela.

Tuomio oli yksimielinen.

Top of page