TT:1990-62
- Keywords
- Työtaistelu, kohteena, - palkkaus, Työtaistelutoimenpide, - jarrutus
- Year of case
- 1990
- Date of Issue
- Register number
- D:1990/55
Ammattiosasto ei ollut ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin työrauhan säilymiseksi sahalla. Se vastasi myös kahden toimikuntansa jäsenen osallistumisesta palkkausvaatimuksen tukemiseksi toimeenpantuun lakoin ja työskentelyvauhdin hidastuksin toimeenpantuun työtaisteluun.
Kantaja Metsäteollisuuden Työnantajaliitto r.y. Vastaaja Puutyöväen Liitto r.y. Kuultava Korkeakosken puutyöväen ammattiosasto r.y.
TUOMIO
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Asianosaisliittojen välillä 13.4.1988 solmitussa mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
YLEISET MÄÄRÄYKSET
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
3 § Työrauhavelvoite ja järjestäytymisvapaus
Sitovuus
1. Tämä työehtosopimus sitoo allekirjoittaneita liittoja ja niiden alayhdistyksiä sekä työnantajia ja työntekijöitä, jotka ovat tai sopimuksen voimassaoloaikana ovat olleet näiden yhdistysten jäseninä.
Työrauha
2. Kaikki työtaistelutoimenpiteet, jotka kohdistuvat tähän työehtosopimukseen kokonaisuudessaan tai johonkin sen yksityiseen määräykseen, on kielletty. Liitot ja niiden alayhdistykset ovat sitäpaitsi velvolliset huolehtimaan siitä, etteivät myöskään niiden jäseninä olevat yhdistykset, työnantajat ja työntekijät, joita sopimus koskee, ryhdy sellaisiin taistelutoimenpiteisiin eivätkä muutenkaan riko työehtosopimuksen määräyksiä.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
PALKKAUSMÄÄRÄYKSET
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
11 § Kokonaistuntipalkat
1. Suorituspalkkauksen sijasta käytetään töissä, joissa urakointi ei ole tarkoituksenmukaista, palkkaustapana ns. kokonaistuntipalkkajärjestelmää.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
12 § Ohjetuntipalkat
1. Kahdeksantoista vuotta täyttäneiden työntekijöiden ohjetuntipalkat ovat seuraavat:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
SOVITTELUMÄÄRÄYKSET
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
28 § Sopimusten tulkinta
1. Jos tämän sopimuksen tai sopimuspuolten välillä tehtyjen muiden sopimusten tai pöytäkirjojen sisällöstä, määräysten tulkinnasta tai soveltamisesta syntyy erimielisyyttä, josta asianosaiset keskenään neuvottelemalla eivät pääse yksimielisyyteen, on asia siirrettävä allekirjoittaneiden liittojen ratkaistavaksi. Elleivät nämäkään pääse asiasta yksimielisyyteen, voi jompikumpi sopimuspuoli alistaa asian työtuomioistuimen ratkaistavaksi.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Samat määräykset sisältyvät asianosaisliittojen välillä 3.4.1990 sovittuun mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimukseen.
KANNE
Kanteen perustelut
Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on lausunut, että sen jäsenen Walkipuu Oy:n Korkeakosken sahalla työntekijät olivat 29.1.1990 esittäneet vaatimuksen palkkojensa korottamisesta 1.2.1990 lukien. Vaatimuksen oli toimittanut tehtaan tuotantopäällikölle Korkeakosken puutyöväen ammattiosaston pääluottamusmies. Pääluottamusmies oli ilmoittanut, että palkankorotusvaatimusta tukeakseen työntekijät lähtevät pois työstä tammikuun viimeisenä päivänä ja helmikuun toisena päivänä kahta tuntia ennen vuorojensa päättymistä. Korkeakosken sahalla sahausta tehdään kahdessa vuorossa, tasaamo toimii kolmessa vuorossa sekä höyläämö ja lähettämö yhdessä vuorossa. Tuotantopäällikkö oli 29.1.1990 kehottanut pääluottamusmiestä huolehtimaan siitä, että työrauha sahalla säilyy.
Työntekijät olivat toteuttaneet uhkauksen ja keskeyttäneet työnsä kaikissa vuoroissa kahta tuntia ennen vuoron päättymistä 31.1. ja 2.2.1990. Pääluottamusmies oli 2.2.1990 ilmoittanut tuotantopäällikölle vielä, että työntekijät jatkavat lakkoiluaan myös seuraavalla viikolla, jos työntekijöitten palkankorotusvaatimukseen ei suostuttaisi. Työntekijät olivat 7.2. ja 9.2.1990 olleet taas lakossa kaksi viimeistä tuntia vuorojensa lopussa. Näissä lakoissa oli ollut mukana yhteensä 90 työntekijää.
Sahan tasaamon työntekijät olivat 7.2.1990 aloittaneet tuotannon hidastuksen. Tuotantoa oli tuona päivänä hidastettu kaikissa kolmessa vuorossa ja 9.2.1990 aamuvuorossa. Hidastuksen vuoksi tuotanto oli pudonnut puoleen normaalituotannosta.
Työrauhan palattua 31.1. ja 2.2.1990 olleitten lakkojen jälkeen palkkaneuvotteluja oli jatkettu. Koska neuvotteluissa ei ollut päästy työntekijöitä tyydyttävään tulokseen, ammattiosaston puheenjohtaja oli 25.4.1990 ilmoittanut tuotantopäällikölle sahan tasaamon menevän lakkoon 26.4.1990 kello 22.00 ja koko sahan tuotannon pysähtyvän 27.4.1990. Lakko olikin toteutunut 26.4. ja 27.4.1990 uhatuin tavoin. Lakossa oli ollut 90 työntekijää, joista 89 kuului ammattiosastoon.
Pääluottamusmies ja ammattiosaston puheenjohtaja olivat edellä todetuin tavoin esittäneet uhkaukset toimeenpantavista työtaisteluista. Molempiin lakkojaksoihin oli ottanut osaa kaksi ammattiosaston toimikunnan jäsentä.
Ammattiosasto vastasi työtaistelusta, koska sen asettama pääluottamusmies oli ollut tietoinen työtaistelusta jo etukäteen ryhtymättä siitä huolimatta riittävän tehokkaisiin toimiin työrauhan säilyttämiseksi ja palauttamiseksi. Niin ikään ammattiosasto vastasi lakolla uhkaamisesta.
Kanteessa esitetyt vaatimukset
Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on vaatinut Korkeakosken puutyöväen ammattiosaston tuomitsemista hyvityssakkoon työehtosopimuslain 8 §:n mukaisten velvollisuuksien rikkomisesta.
VASTINE
Puutyöväen Liitto on lausunut, että Korkeakosken sahalla palkat olivat vuodesta 1989 alkaen menneet alaspäin jääden maan keskiarvon alapuolelle. Työntekijät olivat kokeneet tämän epäoikeudenmukaisena ja vaatineet palkkojen korottamista. Viimeksi ennen lakkoa vaatimus oli esitetty 29.1.1990. Työnantajan torjuttua vaatimukset työntekijät olivat ryhtyneet kahden tunnin lakkoon 31.1. ja 2.2.1990. Lakko oli jatkunut kaksituntisena edelleen 7.2. ja 9.2.1990 sekä 26.4.1990 kello 22.00 koko vuoron ajan tasaamolla ja 27.4.1990 tasaamolla ja sahalla aamu- ja iltavuoron ajan.
Pääluottamusmies oli tosin ilmoittanut tuotantopäällikölle, että työntekijät aikovat mennä lakkoon, mutta pääluottamusmies, varapääluottamusmies tai ammattiosaston puheenjohtaja eivät ottaneet osaa lakkoon. Pääluottamusmies oli päinvastoin ilmoittanut työntekijöille, että lakkoilu oli työrauhavelvollisuuden vastaista ja kehottanut työntekijöitä heti ensimmäisenä lakkopäivänä palaamaan työhön tässä kuitenkaan onnistumatta. Pääluottamusmies oli myös myöhempinä lakkopäivinä ilmaissut torjuvan kantansa lakkoon onnistumatta kuitenkaan palauttamaan työrauhaa. Pääluottamusmiehen toimet olivat kuitenkin saaneet aikaan sen, ettei kuivaamo yhtynyt lakkoon. Myös Puutyöväen Liitto oli kirjallisesti ilmoittanut Korkeakosken puutyöväen ammattiosastolle, että lakko oli työrauhavelvollisuuden vastainen ja kehottanut työntekijöitä palaamaan työhön.
Kanteen väite siitä, että tasaamon työntekijät olisivat hidastaneet työtä 7.2. ja 9.2.1990 ei pitänyt paikkaansa. Noina päivinä tasaamolla oli ollut pientavaran ajoa, joka oli aiheuttanut ruuhkia ja seisokkeja ja siten työn hidastumista.
Koko lakon ajan ammattiosasto ja ennen kaikkea pääluottamusmies olivat pyrkineet palauttamaan työrauhan. Ammattiosasto oli täyttänyt työrauhavelvollisuutensa ja tehnyt kaikkensa työrauhan palauttamiseksi.
Sikäli kun ammattiosastoa ei voida jättää tuomitsematta hyvityssakkoon, lieventävänä asianhaarana tulisi ottaa huomioon, etteivät ammattiosaston toimihenkilöt olleet ottaneet osaa lakkoon.
OIKEUDENKÄYNTIKULUVAATIMUKSET
Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on vaatinut korvausta oikeudenkäyntikuluistaan 16 prosentin korkoineen tuomion antopäivästä lukien.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Walkipuu Oy:n Korkeakosken sahan 90 työntekijää ovat tyytymättöminä palkkauksensa tasoon olleet lakossa 31.1.1990 ja 2.2.1990 kahden tunnin ajan ennen työvuorojensa päättymistä. Lakko on uusiutunut 7.2.1990 ja 9.2.1990 samalla tavalla työntekijöiden ollessa lakossa kaksi tuntia työvuorojen lopussa. Tasaamon työntekijät ovat olleet lakossa 26.4.1990 kello 22 alkaen yhden työvuoron ajan ja sahan työntekijät 27.4.1990 aamu- ja iltavuorossa. Lakkoihin on osallistunut kaksi Korkeakosken puutyöväen ammattiosaston toimikunnan jäsentä.
Sahan tuotanto on 7.2.1990 kaikissa kolmessa vuorossa ja 9.2.1990 aamuvuorossa alentunut merkittävästi. Esitetty selvitys osoittaa, että tuotannon alentumiseen on ainakin jossain määrin vaikuttanut työntekijöiden työskentelyvauhdin tahallinen hidastaminen. Tämä hidastaminen on muodostanut osan sahalla käynnissä ollutta työtaistelua.
Lakkojen ja työskentelyvauhdin hidastamisen tarkoituksena on ollut työnantajan painostaminen suostumaan tehtyyn palkankorotusvaatimukseen, joten ne ovat työtaistelutoimenpiteinä kohdistuneet työehtosopimuksen palkkausmääräyksiin.
Ammattiosasto ei ole ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin työrauhan säilymiseksi. Ammattiosasto vastaa myös kahden toimikuntansa jäsenen osallistumisesta työtaisteluun.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Korkeakosken puutyöväen ammattiosaston maksamaan Metsäteollisuuden Työnantajaliitolle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 10 000 markkaa.
Korkeakosken puutyöväen ammattiosasto velvoitetaan lisäksi korvaamaan Metsäteollisuuden Työnantajaliiton oikeudenkäyntikulut 1 700 markalla 16 prosentin korkoineen tuomion antopäivästä lukien.
Jäsenet: Orasmaa, puheenjohtaja, Iirola, Äimälä, Rautiainen, Kuivanen ja Hynönen.
Tuomio oli yksimielinen.