Go to front page
Labour Court

23.4.1987

Labour Court

Judgements and opinions of the Labour Court since 1970.

TT:1987-48

Keywords
Työtaistelu, kohteena, - palkkausmääräykset, Työnantajan myötävaikutus työtaisteluun
Year of case
1987
Date of Issue
Register number
D:1986/186

Ammattiosasto vastasi siitä, että luottamusmies oli osallistunut työehtosopimuksen palkkausmääräyksiin kohdistuneeseen työtaisteluun sen sijaan, että hän olisi pyrkinyt sen estämiseen.

Hyvityssakon määrää alentavana seikkana otettu huomioon työnantajan aikaisemmasta poikennut menettely kausitarkistuksia yrityksessä suoritettaessa.

Kantaja Metsäteollisuuden Työnantajaliitto r.y. Vastaaja Paperiliitto r.y. Kuultava Paperiliiton Kauttuan osasto n:o 7 r.y.

TUOMIO

TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET

Asianosaisliittojen välillä 25.3.1986 allekirjoitetussa paperiteollisuuden työehtosopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:

I YLEISET MÄÄRÄYKSET

-----------------------------------------------

4 §.

TYÖRAUHAVELVOITE

1. Ryhtyminen lakkoon, saartoon, työsulkuun tai muuhun siihen verrattavaan toimenpiteeseen tämän sopimuksen muuttamiseksi sen voimassaoloaikana tai lisäyksen saamiseksi siihen samoin kuin joukkoirtisanominen tai joukkoirtisanoutuminen saman tarkoituksen saavuttamiseksi on kielletty.

-----------------------------------------------

III PALKKAMÄÄRÄYKSET

-----------------------------------------------

10 §

TYÖPALKAT

1. Palkkojen määräämistä varten jaetaan työntekijät ammattinsa ja työn laadun perusteella ryhmiin, jotka luetellaan tämän sopimuksen liitteessä. (Liite II).

-----------------------------------------------

11 §

AIKAPALKAT

1. Kausipalkat sovitaan kussakin teollisuuslaitoksessa erikseen ottamalla huomioon työntekijäin ammattitaito, työn vaativuus ja muut työn suoritukseen vaikuttavat tekijät niin, että palkat tulevat ammateittain oikeudenmukaisessa suhteessa porrastetuksi ja että ammattiryhmien A1 - K1 kausipalkka on 17.3.1986 alkaen vähintään 1.658,40 mk ja 2.3.1987 alkaen 1.760,80 mk. Palkka-asteikon määräämisperusteena käytetään liitteessä II olevaa tai paikallisesti sovittua liittojen vahvistamaa ammattiryhmittelyä sekä ammatti- tai muuhun koulutukseen perustuvaa kokemusta. Kausipalkkasopimuksesta ilmenevä työntekijän tuntipalkka saadaan jakamalla hänen kausipalkkansa työehtosopimuksen 13 §:ssä sovitulla tuntikertoimella, joka on keskeytymättömässä vuorotyössä 82 ja muissa työaikamuodoissa 80. (Kts. TESA 1 § 1.)

-----------------------------------------------

2. Paikallisia kausipalkkasopimuksia noudatetaan osana tätä sopimusta. SOV. KAUSIPALKKASOPIMUKSET Sen jälkeen kun liittojen välillä on allekirjoitettu uusi työehtosopimus ja palkkoihin tuleva yleiskorotus sekä muut kausipalkkoihin vaikuttavat korotukset tai niitä muuttavat tekijät ovat tiedossa, on paikallisesti viipymättä tehtävä uudet kausipalkkasopimukset siten, että palkat, jotka ovat voimassa uuden sopimuksen voimaantullessa tarkistetaan sovitulla yleiskorotuksella ja muilla sovituilla lisillä. Näin tehdyt kausipalkkasopimukset on lähetettävä allekirjoitettuina liitoille yhden kuukauden sisällä työehtosopimusten allekirjoittamisesta lukien. Kausipalkkasopimusten tekemistä ei ole syytä viivyttää sen johdosta, että paikallisesti on neuvottelun kohteena joko ammattiryhmittelyä, kausipalkkoja tai muita kausipalkkasopimukseen otettavia kysymyksiä, vaan työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan mukaan on paikallisesti vahvistettava se tilanne, joka on voimassa työehtosopimuksen voimaantulohetkellä.

-----------------------------------------------

KANNE

Kanteen perustelut

Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on lausunut, että A. Ahlström Oy:n Kauttuan paperitehtaan kunnossapidon työntekijöiden kausitarkistusneuvottelut olivat alkaneet torstaina 13.11.1986 kello 10. Noin tunnin kestäneissä neuvotteluissa oli käynyt ilmi, että osapuolten näkemykset kausitarkistuksen suuruudesta erosivat huomattavasti toisistaan. Työntekijäpuoli oli vaatinut 180 penniä tunnilta ja työnantaja oli tarjonnut 40 penniä tunnilta. Samana päivänä kunnossapito-osaston sähkö- ja instrumenttikorjaamoiden luottamusmies oli kello 14 ilmoittanut sähköosaston työnjohtajalle, että sähköosaston työntekijät ryhtyivät työtaisteluun mielenosoitukseksi työnantajan tarjouksen johdosta. Kello 14 olikin 12 sähkö- ja vuorosähköasentajaa sekä seitsemän instrumenttiasentajaa aloittanut työtaistelun. Työtaistelu oli päättynyt seuranneena päivänä kello 16. Siihen oli ottanut osaa myös osaston luottamusmies.

Työntekijät olivat painostaneet työtaistelulla työnantajaa mieleiseensä kausipalkkaratkaisuun, ja työtaistelu oli kohdistunut työehtosopimuksen palkkausta koskevaan 10 §:ään. Ammattiosasto oli laiminlyönyt sille kuuluvat velvollisuudet, kun se ei ollut huolehtinut siitä, että sen jäsenet työpaikalla olisivat välttäneet työtaistelutoimenpiteitä. Ammattiosasto ei myöskään ollut ryhtynyt riittäviin toimiin alkaneen työtaistelun välittömäksi lopettamiseksi.

Kanteessa esitetyt vaatimukset

Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on vaatinut Paperiliiton Kauttuan osasto n:o 7:n tuomitsemista hyvityssakkoon työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisten velvollisuuksien rikkomisesta.

VASTINE

Vastineen perustelut

Paperiliitto on lausunut, että A. Ahlström Oy:n Kauttuan tehtaiden yksiköissä Euran Paperissa ja paperitehtaalla oli vuosien ajan ollut yhtenevät palkkaportaikot C-, D-, E- ja F-ryhmissä. Yksiköissä oli myös tehty yhteiset kausitarkistukset. Viimeksi yhteinen kausitarkistus oli tehty keväällä 1986, jolloin yhteisesti sovitut palkkaportaikot olivat olleet voimassa syksyyn 1986 saakka. Euran Paperissa työnantaja oli korottanut sähkö- ja instrumenttiasentajien palkkoja 10.11.1986 alkaen 125 penniä tunnilta. Ratkaisun tultua paperitehtaan instrumentti- ja sähköasentajien tietoon he olivat edellyttäneet palkkojensa tarkistamista vastaavasti. Pääluottamusmies oli tehnyt asiasta esityksen henkilöstöpäällikölle, joka oli ilmoittanut asiaan palattavan yhteisissä kausitarkistusneuvotteluissa. Neuvottelut oli aloitettu kanteessa kerrottuna ajankohtana. Niissä työntekijät olivat esittäneet aluksi 180 pennin tarkistusta palkkoihin. He olisivat olleet valmiit sopimaan asian myös 125 pennin pohjalta, jotta olisi päästy yhtenäiseen palkkaportaikkoon. Työnantaja ei ollut hyväksynyt kumpaakaan työntekijöiden esityksistä vaan oli ilmoittanut työnantajan tarjouksen liikkuvan 20 pennin ja 40 pennin välillä. Kanteessa mainittua 40 pennin tarjousta työnantaja ei siis ollut tehnyt. Työntekijät olivat tulkinneet työnantajan käytöksen pelkästään neuvottelujen vaikeuttamiseksi ja kyllästyneinä työnantajan haluttomuuteen noudattaa yhtenäisiä palkkaportaikkoja poistuneet työpaikalta kanteessa kerrottuna aikana. Kysymyksessä oli ollut mielenosoituksen luonteinen tapahtuma, jonka estämiseksi ammattiosastolla ei ollut ollut tosiasiallisia mahdollisuuksia. Pääasiallinen syy tilanteen kärjistymiseen oli ollut työnantajan käyttäytyminen. Kun palkantarkistuserimielisyys oli marraskuussa sovittu, oli työnantaja tässä yhteydessä myös antanut ymmärtää, ettei se ryhtyisi asiassa oikeudellisiin toimenpiteisiin. Tämä osoitti, että työnantaja myönsi myös omassa käytöksessään olleen moittimista. Työnantajan puolelta oli siis merkittävällä tavalla myötävaikutettu siihen, että tilanne tehtaalla oli kärjistynyt. Työnantajan edustaja oli lausunut ainakin uhkauksiksi käsitettäviä mielenilmaisuja, joiden mukaan ulkopuoleltakin löytyi työvoimaa, ellei työnteko miellyttänyt. Näin oli lausuttu siinä yhteydessä kun työstä kieltäytyminen oli alkanut.

Vastineessa esitetyt vaatimukset

Paperiliitto on pyytänyt sanottujen monien työnantajan käytökseen liittyvien syiden huomioon ottamista ainakin hyvityssakon määrää alentavina.

Metsäteollisuuden Työnantajaliiton vastaselitys

Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on todennut, että vastineessa esitetyt seikat olivat poikeuksellisuudessaan niin huomionarvoisia, että työtuomioistuimen tuli ottaa ne huomioon harkitessaan hyvityssakon suuruutta. Lakolla ei ollut ollut vaikutusta tuotantoon.

OIKEUDENKÄYNTIKULUVAATIMUKSET

Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on vaatinut korvausta oikeudenkäyntikuluistaan 16 prosentin korkoineen tuomion julistamispäivästä lukien.

Paperiliitto on vastustanut Metsäteollisuuden Työnantajaliiton oikeudenkäyntikuluvaatimusta.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Sen jälkeen kun A. Ahlström Oy:n Kauttuan paperitehtaan kunnossapidon työntekijäin kausitarkistuksista 13.11.1986 käyty neuvottelu on päättynyt ilman, että kausitarkistuksen suuruudesta olisi päästy yksimielisyyteen, kunnossapito-osaston sähkö- ja instrumenttikorjaamoiden luottamusmies on ilmoittanut työnjohtajalle sähköosaston työntekijöiden aloittavan työtaistelun mielenosoitukseksi työnantajan esittämän kausitarkistuksen määrän johdosta. Yhteensä 19 asentajaa on ollut lakossa 13.11.1986 kello 14:stä alkaen 14.11.1986 kello 16:een saakka. Mainittu luottamusmies on ottanut osaa työtaisteluun, joka on kohdistunut työehtosopimuksen palkkamääräyksiin. Ammattiosasto vastaa siitä, että luottamusmies on osallistunut työtaisteluun sen sijaan, että hän olisi pyrkinyt sen estämiseen.

Hyvityssakon määrää alentavana seikkana on otettava huomioon työnantajan aikaisemmasta poikennut menettely syksyn 1986 kausitarkistuksia suoritettaessa.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Paperiliiton Kauttuan osasto n:o 7:n maksamaan työrauhavelvollisuuden rikkomisesta hyvityssakkoa Metsäteollisuuden Työnantajaliitolle 9 000 markkaa sekä velvoittaa ammattiosaston korvaamaan Metsäteollisuuden Työnantajaliiton oikeudenkäyntikulut 1 200 markalla 16 prosentin korkoineen tuomion antopäivästä lukien.

Jäsenet: Huopaniemi, puheenjohtaja, Tiitinen, Vihma, H. Rautiainen, Leivo ja Hölttä.

Tuomio oli yksimielinen.

Top of page