TT:1984-40
- Keywords
- Työtaistelu, kohteena, - palkkamääräykset
- Year of case
- 1984
- Date of Issue
- Register number
- D:1983/244
Ammattiosasto, joka vastasi luottamusmiestensä osallistumisesta työehtosopimuksen palkkausta koskeviin määräyksiin kohdistuneeseen lakkoon, ei ollut ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin työtaistelutoimenpiteiden estämiseksi. Se tuomittu hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.
Asianosaiset: Metsäteollisuuden Työnantajaliitto r.y. Paperiliitto r.y.
Kuultavat: Paperiliiton Valkeakosken osasto n:o 45 r.y.
RATKAISU
Sovelletut työehtosopimuskohdat:
Asianosaisliittojen välillä 24.3.1983 allekirjoitetussa paperi- ja puumassateollisuuden työehtosopimuksessa on muun muassa seuraavat määräykset:
---------------------------------------------------
4 §.
TYÖRAUHAVELVOITE
1. Ryhtyminen lakkoon, saartoon, työsulkuun tai muuhun siihen verrattavaan toimenpiteeseen tämän sopimuksen muuttamiseksi sen voimassaoloaikana tai lisäyksen saamiseksi siihen samoin kuin joukkoirtisanominen tai joukkoirtisanoutuminen saman tarkoituksen saavuttamiseksi on kielletty.
---------------------------------------------------
III PALKKAMÄÄRÄYKSET
---------------------------------------------------
11 §.
Aikapalkat
---------------------------------------------------
Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on kanteessaan lausunut, että sen jäsenyrityksen Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n Tervasaaren tehtaalla oli alkukesästä 1983 neuvoteltu olosuhteiden muutoksen vaikutuksesta paperikone 6:n konemiehistön palkkaukseen. Loppukesästä asiassa oli saavutettu yksimielisyys. Sen jälkeen tehtaalla oli neuvoteltu olosuhteiden ja työtehtävien muutoksen vaikutuksesta muun muassa paperikone 6:n konemiehistön palkkaukseen. Työnantaja oli esittänyt 50-100 pennin suuruista korotusta tuntipalkkaan kun taas työntekijöiden vaatimus oli ollut 160 penniä.
Painostaakseen työnantajaa suostumaan vaatimukseensa paperikone 6:n työntekijät olivat 15.9.1983 kello 14 aikoihin alentaneet koneen nopeutta 20 metrillä minuutissa, vaikka paperilaadun muutos olisi edellyttänyt nopeuden nostamista. Jarrutusta ei ollut heti havaittu, koska kello 15 oli ryhdytty ajamaan paperilaatua, jota oli yleensä ajettu pienemmällä nopeudella. Tämän paperilaadun ajon jälkeen nopeutta ei kuitenkaan yövuoron aikana ollut palautettu normaaliksi. Seuraavana päivänä työntekijät olivat iltavuoron loppupuolella kieltäytyneet nostamasta koneen nopeutta työnjohtajan määräämällä tavalla. Edelleen työntekijät olivat 17.9.1983 aamuvuoron aikana kieltäytyneet nostamasta koneen nopeutta työnjohdon vaatimalla tavalla. Työnantajan edustaja oli samana päivänä kello 11 aikoihin kehottanut varaluottamusmiestä huolehtimaan siitä, että työnteon jarruttaminen lopetettaisiin. Varaluottamusmies oli kiistänyt jarrutuksen, vaikka käytetty ajonopeus oli ollut selvästi tavanomaista hitaampi. Työntekijät olivat jälleen 19.9.1983 kello 11 aikoihin alentaneet koneen nopeuden 570 metristä 540 metriin minuutissa. Nopeuden laskemisen johdosta koneella oli ollut noin kahden tunnin pituinen katko- ja risaustilanne. Tuona aikana työnantajan edustaja oli kehottanut vuorossa ollutta osaston luottamusmiestä huolehtimaan nopeuden palauttamisesta ennalleen. Edelleen 27.9.1983 kello 5 aikoihin työntekijät olivat alentaneet koneen nopeuden 560 metristä 490 metriin minuutissa. Työntekijät olivat työnjohtajan määräyksistä huolimatta kieltäytyneet palauttamasta nopeutta ennalleen. Tämän vuoksi työnantaja oli ilmoittanut keskeyttävänsä paperikone 6:n konemiehistön palkanmaksun kello 15.30, mikäli koneen nopeutta ei nostettaisi työnantajan määräämälle tasolle. Konemiehistön kieltäydyttyä noudattamasta sanottuja määräyksiä työnantaja oli taloudellisista ja tuotannollisista syistä kello 16.30 keskeyttänyt paperikone 6:n työntekijöiden työnteon ja palkanmaksun. Sen jälkeen tehtaan 514 työvuorossa ollutta työntekijää olivat kello 22 mennessä poistuneet työpaikalta ja ryhtyneet lakkoon, joka oli päättynyt 28.9.1983 kello 22. Lakkoon oli osallistunut Paperiliiton Valkeakosken osasto r.y:n luottamusmiehet pääluottamusmiestä lukuun ottamatta. Ammattiosasto ei ollut ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin työtaistelutoimenpiteiden estämiseksi.
Edellä olevan perusteella Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on vaatinut Paperiliiton Valkeakosken osasto n:o 45 r.y:n tuomitsemista hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Lisäksi Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on vaatinut korvausta oikeudenkäyntikuluistaan.
Paperiliitto on kanteeseen vastatessaan lausunut, että vuoden 1983 alkupuolelta alkaen tehtaalla oli neuvoteltu, paitsi muusta, myös paperikone 6:lla työskennelleiden työntekijöiden palkkausta ja tehtävien muutoksia koskevista järjestelyistä. Neuvotteluissa oli saavutettu yksimielisyys vain tehtävien muutoksesta ja koneenhoitajien palkkauksesta.
Työsuhdeasiainhoitaja oli 19.9.1983 ilmoittanut pääluottamusmiehelle, että paperikone 6:lla 15.9.1983 alkanut työnteon jarruttaminen jatkui edelleen. Työntekijöiden antaman selvityksen mukaan jarruttamista ei ollut esiintynyt. Teknisten vaikeuksien vuoksi ei edes käytetyillä nopeuksilla ollut saavutettu vaadittuja laatuvaatimuksia.
Kun pääluottamusmies oli 27.9.1983 saanut tiedon työn jarruttamisesta ja palkanmaksun keskeyttämisuhasta, hän oli pyytänyt, että työnantaja ei keskeyttäisi palkanmaksua, jotta hän voisi helpommin hoitaa asian kuntoon. Työnantaja ei kuitenkaan ollut suostunut pyyntöön, vaan palkanmaksun keskeyttäminen oli tapahtunut ilmoitetulla tavalla. Sen jälkeen tapahtumat tehtaalla olivat kehittyneet kanteessa kerrotulla tavalla.
Ammattiosaston pääluottamusmies oli 27.9.1983 aamulla vedonnut paperikone 6:n työntekijöihin työrauhan palauttamiseksi. Sen lisäksi pääluottamusmies oli samana päivänä toimittanut paikkakunnalla ilmestyvään lehteen ilmoituksen seuraavana päivänä työntekijöille pidettävästä tiedotustilaisuudesta. Edelleen pääluottamusmies ja ammattiosaston puheenjohtaja olivat olleet koko illan tehtaalla tavattavissa siltä varalta, että työnantaja olisi halunnut selvittää asiaa neuvottelemalla. Työnantaja ei kuitenkaan ollut ottanut heihin yhteyttä.
Kun työnantaja oli antanut aiheen työtaistelutoimenpiteisiin, Paperiliitto on pyytänyt, että Metsäteollisuuden Työnantajaliiton oikeudenkäyntikuluvaatimus hylättäisiin.
Paperiliiton Valkeakosken osasto on ollut jutussa kuultavana.
________
Työtuomioistuin on tutkinut jutun ja katsoo selvitetyksi, että Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n Tervasaaren tehtaalla on kesällä 1983 neuvoteltu muun muassa paperikone 6:n konemiehistön palkkauksesta. Painostaakseen työnantajaa suostumaan palkankorotusvaatimukseensa paperikone 6:n työntekijät ovat 16., 17., ja 19.9.1983 ajoittain hidastaneet työvauhtia kanteessa kerrotulla tavalla. Edelleen paperikone 6:n konemiehistö on 27.9.1983 hidastanut koneen nopeutta, minkä vuoksi työnantaja on kello 16.30 keskeyttänyt sanotun koneen työntekijöiden työnteon ja palkanmaksun. Vastalauseena palkanmaksun keskeyttämiselle tehtaan kaikki työvuorossa olleet työntekijät ovat ryhtyneet samana päivänä kanteessa kerrotuin tavoin yhden vuorokauden kestäneeseen lakkoon, johon ammattiosaston luottamusmiehetkin, pääluottamusmiestä lukuun ottamatta, ovat osallistuneet. Työvauhdin hidastaminen ja lakko ovat työtaistelutoimenpiteinä kohdistuneet työehtosopimuksen palkkausta koskeviin määräyksiin.
Ammattiosasto vastaa luottamusmiestensä osallistumisesta lakkoon. Ammattiosasto ei muutenkaan ole ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin työtaistelutoimenpiteiden estämiseksi.
Näillä perusteilla työtuomioistuin harkitsee oikeaksi kanteen enemmälti hyläten työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla tuomita Paperiliiton Valkeakosken osaston maksamaan Metsäteollisuuden Työnantajaliitolle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuutensa rikkomisesta neljätuhatta (4 000) markkaa sekä velvoittaa osaston korvaamaan työnantajaliiton oikeudenkäyntikulut tuhannella viidelläsadalla (1 500) markalla.
Jäsenet: Lehtikunnas, puheenjohtaja, Mörä, Vihma, Saastamoinen, Kenraali ja Olin.
Tuomio oli yksimielinen.