Lastensuojeluviranomaisen menettely lastensuojeluilmoitusten vastaanottamisessa
- Keywords
- Hyvä hallinto, Lastensuojelu, Sosiaalihuolto
- Year of case
- 2017
- Date of Issue
- Register number
- OKV/366/1/2016
- Resolved by
- Apulaisoikeuskanslerin sijainen
Kantelija kertoi tehneensä mainitseminaan ajankohtina lapsistaan kaksi lastensuojeluilmoitusta. Hänelle oli yli vuotta myöhemmin selvinnyt, että lastensuojeluilmoituksia ei ollut kirjattu. Saadun selvityksen mukaan kantelijan kertomat asiat olivat sellaisia, että niistä tyypillisesti kirjataan lastensuojeluilmoitus. Asiaa ei ollut yrityksistä huolimatta saatu selvitetyksi. Koska kantelijan tekemistä lastensuojeluilmoituksista ei löytynyt minkäänlaista merkintää hänen lastensa lastensuojeluasiakirjoista, oli vaikea arvioida, olivatko lastensuojelun työntekijät laiminlyöneet ilmoitusten kirjaukset. Koska ilmoitukset oli tehty soittamalla lastensuojeluun, oli mahdollista, että puhelinkeskustelujen osapuolet eivät olleet ymmärtäneet toisiaan tai olivat ymmärtäneet väärin toisen osapuolen keskustelussa ilmaiseman tarkoituksen.
Apulaisoikeuskanslerin sijaisen päätöksen mukaan asiasta ei saatujen selvitysten perusteella ollut saatavissa lisäselvitystä, eikä asiaa ollut näin ollen mahdollista arvioida tarkemmin.
Apulaisoikeuskanslerin sijainen totesi kuitenkin yleisellä tasolla, että lasta koskevien asiakasasiakirjojen huolellinen laatiminen lastensuojelulain 33 §:n mukaisesti ja muun muassa lastensuojeluilmoitusten sekä muiden lasta koskevien yhteydenottojen kirjaaminen on ratkaisevan tärkeää hyvän hallinnon periaatteiden ja sosiaalihuollon asiakkaan oikeusturvan toteutumisen kannalta. Lisäksi apulaisoikeuskanslerin sijainen viittasi aikaisempaan samanlaista asiaa koskeneeseen kanteluun (dnro OKV/1253/1/2015). Kantelu koski sosiaalipäivystyksen menettelyä tilanteessa, jossa kantelija oli soittanut sosiaalipäivystykseen tyttärensä asiassa ja halunnut tehdä lastensuojeluilmoituksen, mutta myöhemmin oli ilmennyt, että lastensuojeluilmoitusta ei ollut kirjattu. Päätöksen mukaan kaikkea viranomaistoimintaa säätelevän hallintolain hyvää hallintoa määrittelevien 7 ja 8 §:n mukaisten palvelu- ja neuvontaperiaatteiden mukaista olisi ollut, että kantelijan kanssa puhelinkeskustelun käynyt sosiaalityöntekijä olisi varmistanut, oliko kantelija tarkoittanut tehdä lastensuojeluilmoituksen. Hallintolaissa säädettyjen hyvän hallinnon perusteiden mukaisesti asiakkaan yhteydenoton jäädessä tulkinnanvaraiseksi sen oikea tarkoitus on varmistettava asiakkaalta ja hänelle on tämän jälkeen ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin yhteydenoton johdosta ryhdytään.
Apulaisoikeuskanslerin sijainen saattoi kaupungin sosiaali- ja terveysviraston tietoon lastensuojelun asiakasasiakirjojen laatimisesta sekä lastensuojeluilmoitusten vastaanottamisesta ja kirjaamisesta lausumansa.