Go to front page
Chancellor of Justice

24.4.1992

Chancellor of Justice

Decisions of the Chancellor of Justice and the Deputy Chancellor of Justice

Oy Alko Ab:n hallintoneuvoston ja sosiaali- ja terveysministeriön menettely Alkon myymälöiden aukioloa kesälauantaisin koskevassa asiassa.

Keywords
Alkoholilaki, Aukioloaika, Lausuntomenettely
Year of case
1992
Date of Issue
Register number
274/1/91
Resolved by
Apulaisoikeuskansleri

Oy Alko Ab:n hallintoneuvosto oli päättänyt pitää Alkon myymälät kesälauantaisin auki lisäten alkoholin saatavuutta. Sosiaali- ja terveysministeriö oli kansliapäällikkönsä antamalla lausunnolla hyväksynyt sanotun menettelyn.

Apulaisoikeuskansleri on katsonut asiasta tehdyn kantelun johdosta, jossa järjestelyä epäiltiin alkoholilain 5 §:n vastaiseksi, että Alkon vähittäismyyntipaikkojen aukioloa on arvioitava sitä koskevien erityissäännösten eli alkoholilain 32 ja 37 §:ien, verrattuna lakiin vähittäiskaupasta ja eräiden työliikkeiden liikeajasta, nojalla. Alkon vähittäismyyntipaikkojen aukioloajoista on määrätty alkoholilain 32 §:ssä. Mainitun säännöksen 1 momentin mukaan normaali aukioloaika on kytketty siihen, mitä vähittäiskaupasta ja eräistä työliikkeistä on voimassa. Alkoholilain 5 § periaatesäännöksenä ei velvoita soveltamaan aukioloaikoja lain perusjärjestelmästä poikkeavalla tavalla. Oy Alko Ab:n hallintoneuvoston tekemä päätös pitää vähittäismyyntipaikat kesälauantaisin jälleen avoinna ei ole lainvastainen.

Asiassa ei myöskään ollut syytä puuttua sosiaali- ja terveysministeriön menettelyyn ministeriön hyväksyttyä Oy Alko Ab:n toimenpiteet sille antamassaan lausunnossa. Päätösvallan ministeriön lausunnon antamiseen pidättänyt kansliapäällikkö oli määrätty sosiaali- ja terveysministeriön edustajaksi Oy Alko Ab:n hallintoneuvostoon. Kun otetaan huomioon hänelle ministeriön edustajana alkoholilain 14 §:n 1 momentin mukaan Oy Alko Ab:n hallintoneuvostossa kuuluva asema, johon ei sisälly asiallisen ratkaisuvallan käyttöä yhtiössä, hän ei ollut sellaisessa suhteessa esillä olevaan asiaan, että tämä olisi muodostanut hallintomenettelylaissa tarkoitetun esteellisyysperusteen.

Alkoholilaki 5 ja 32 §:t
Hallintomenettelylaki 10 §

Top of page