Social- och hälsovårdsministeriets förordning om fartygsapotek
Författningsversion är föråldrad och har arkiverats av historiska orsaker. Gå till den uppdaterade versionen.
- Författningsöversättningar
- Typ av författning
- Förordning
- Förvaltningsområde
- Social- och hälsovårdsministeriet
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Ikraftträdande
- Anmärkning
- Innehåller bilagor 1–4
- Finlands författningssamlings ursprungliga författning
- SDK 589/2015
I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 17 § i lagen om fartygsapotek (584/2015) :
1 §Definitioner
I denna förordning avses med
IMDG-koden Internationella sjöfartsorganisationen (nedan IMO) internationella kod för transport av farliga ämnen som styckegods på fartyg,
IGC-koden IMO:s internationella kod för konstruktion och utrustning av fartyg för transport av kondenserade gaser i bulk,
IBC-koden IMO:s internationella kod för konstruktion och utrustning av fartyg som transporterar farliga kemikalier i bulk,
IMSBC-koden IMO:s internationella kod för fartygstransport av farliga fasta ämnen i bulk på fartyg,
MFAG-handboken bilaga till IMDG-koden om den första hjälp som ska ges vid olyckor som anknyter till farliga ämnen.
2 §Fartygsapotekets läkemedel och behandlingsutrustning
Fartygsapoteket ska innehålla läkemedel och behandlingsutrustning som avses i bilaga 1 till denna förordning och som bestäms utifrån fartygsklass och fartygspersonalens storlek.
Fartygsapotekets läkemedel och behandlingsutrustning är avsedda för högst 15 personer. Om besättningen består av flera personer, ska mängden läkemedel och behandlingsutrustning ökas i enlighet med det som framgår av bilaga 1.
I fartyg som transporterar ämnen som har klassificerats som farliga enligt IMDG-, IGC-, IBC- eller IMSBC-koden ska det finnas sådana läkemedel och sådan behandlingsutrustning enligt bilaga 2 till denna förordning som lasten förutsätter. Om läkemedel och behandlingsutrustning som avses i bilaga 2 redan ingår i de läkemedel och den behandlingsutrustning för fartygsapotek som avses i bilaga 1, kan mängden läkemedel och behandlingsutrustning som avses i bilaga 2 minskas i motsvarande omfattning.
3 § Första hjälpenförpackning
I fartyg som hör till fartygsklass A, B och C ska det finnas en första hjälpen-förpackning som avses i bilaga 3 till denna förordning. Förpackningen ska förses med en märkning av vilken det framgår att det är fråga om en första hjälpenförpackning som avses i bilaga 3 till denna förordning.
4 §Handböcker
I fartygsapoteket ska det, med beaktande av de läkemedel och den behandlingsutrustning som fartygsklassen förutsätter, finnas en för ändamålet lämplig medicinsk handbok.
I fartygsapoteket på fartyg som hör till fartygsklass A, B och C ska det finnas den senaste upplagan av IMO:s Internationella signalbok (International Code of Signals) för läkarkonsultation per radio eller satellit. I fartygsapoteket på fartyg som hör till fartygsklass A och B ska det dessutom finnas en läkemedelsbok.
I fartygsapoteket på fartyg som transporterar farliga ämnen ska den senaste upplagan av MFAG-handboken finnas.
Den medicinska handboken och läkemedelsboken ska finnas tillgängliga på fartygets arbetsspråk.
Handböckerna kan finnas på fartyget antingen i tryckt eller elektronisk form. Om handböckerna på fartyget endast finns i elektronisk form, ska de kunna användas med hjälp av en sådan anordning som kan kopplas till en reservströmkälla.
5 §Utlämning av läkemedel
Vid utlämning av läkemedel ska de anvisningar som finns på läkemedelsförpackningen följas.
Om det lämnas ut en större mängd läkemedel än vad som används genast, ska läkemedlet lämnas ut i en lämplig förpackning på vilken antecknas namnet på den person som har fått läkemedlet, läkemedlets namn samt doserings- och bruksanvisning. På förpackningarna till läkemedel som kräver särskild förvaring ska också läkemedlets förvaringsförhållanden antecknas.
Vid utlämning av läkemedel som klassificeras som narkotika och läkemedelspreparat som i huvudsak påverkar det centrala nervsystemet ska särskild försiktighet iakttas.
Vid utlämning av läkemedel som klassificeras som narkotika ska det förbrukningskort enligt 9 § i statsrådets förordning om kontroll av narkotika (548/2008) som apoteket expedierat i samband med läkemedelsförpackningen fyllas i. När ett läkemedel som klassificerats som narkotika har använts i sin helhet eller det avlägsnas som föråldrat ur fartygsapoteket, ska förbrukningskortet återsändas till apoteket som expedierat läkemedlet undertecknat av befälhavaren.
6 § Behandlingsutrustning och dess användning
Behandlingsutrustningen ska vara försedd i enlighet med den CE-märkning som föreskrivs i 9 § i lagen om produkter och utrustning för hälso- och sjukvård (629/2010) .
Vid användning av behandlingsutrustningen ska tillverkarens bruksanvisning iakttas.
7 §Befälhavarens och fartygsapoteksskötarens utbildning
På fartyg som hör till fartygsklass A, B och C, med undantag för fiskefartyg, ska befälhavaren och fartygsapoteksskötaren ha fullgjort den sjukvårdsutbildning för sjöfolk som avses i 19 § 6 mom. och 62 § i statsrådets förordning om fartygs bemanning och fartygspersonalens behörighet (166/2013) . Utbildningen ska förnyas vart femte år.
På fartyg och fiskefartyg som hör till fartygsklass D ska befälhavaren och fartygsapoteksskötaren ha giltig, godkänd utbildning i första hjälpen.
8 §Förvaring av fartygsapoteket
Fartygsapoteket ska förvaras oåtkomligt för obehöriga, i ett för ändamålet avsett och behörigt låst utrymme där innehållet i sin helhet lätt kan ses.
I fartyg som hör till fartygsklass A, B och C ska det finnas ett låsbart kylskåp för läkemedel som ska förvaras kallt.
9 §Förpackningar för och förvaring av läkemedel och behandlingsutrustning
Varje läkemedelsförpackning ska förses med en namnlapp där det på finska, svenska eller engelska med tydlig skrift anges läkemedlets namn enligt bilaga 1 till denna förordning. Av förpackningen ska framgå läkemedlets bruksanvisning och det apotek som har expedierat läkemedlet och expedieringsdatum.
Läkemedlen och behandlingsutrustningen ska förvaras i sådan ordning att de vid behov snabbt kan tas i bruk. Varje läkemedel ska förvaras i sin egen förpackning. Läkemedlen ska skyddas mot fukt, kyla och stark värme. Vid förvaring av läkemedel ska de förvaringstemperaturer som anges av tillverkaren iakttas.
10 §Förande av läkemedelsjournal
I läkemedelsjournalen ska de anskaffningar som har gjorts till fartygsapoteket antecknas antingen i form av en förteckning över anskaffade läkemedel och behandlingsutrustning och deras kvantiteter eller genom hänvisning till en förteckning som gjorts upp i samband med anskaffningen och som ska förvaras som bilaga till läkemedelsjournalen. I läkemedelsjournalen ska också antecknas de läkemedel och den behandlingsutrustning som har avlägnats ur fartygsapoteket.
I läkemedelsjournalen ska alla läkemedel som har lämnats ut från fartygsapoteket antecknas. Av anteckningen ska framgå namnet på den person som har fått läkemedlet, läkemedlets art och kvantitet, orsaken till och datum för utlämnandet samt namnet på den person som har lämnat ut läkemedlet.
I läkemedelsjournalen ska den behandling som har getts en person antecknas. Av anteckningarna ska framgå personens namn, en redogörelse för behandlingen, en redogörelse för eventuella läkaranvisningar och namnet på den läkare som har gett anvisningarna, läkemedlets art och kvantitet, behandlingsanvisningar samt tidpunkten för behandlingen och namnet på den person som har gett behandlingen.
Läkemedelsjournalen kan också föras elektroniskt.
11 §Läkemedel och behandlingsutrustning på livbåtar och räddningsflottar
På fartyg som hör till fartygsklasserna A, B och C ska varje livbåt och räddningsflotte förses med läkemedel och behandlingsutrustning som avses i bilaga 4 till denna förordning och anvisningar för första hjälpen.
De läkemedel och den behandlingsutrustning som nämns i bilaga 4 är avsedda för högst 25 personer. Om livbåten eller räddningsflotten är dimensionerad för mer än 25 personer, ska läkemedlen och behandlingsutrustningen ökas på motsvarande sätt.
Läkemedel och behandlingsutrustning för livbåtar och räddningsflottar ska förvaras i vattentäta och förseglade förpackningar som är försedda med adekvat märkning.
12 § Översyn av läkemedel och behandlingsutrustning i fartygsapotek och livbåtar
Vid översyn av läkemedel och behandlingsutrustning i fartygsapotek och livbåtar ska det utredas att
fartygsapotekets innehåll och läkemedlen och behandlingsutrustningen i livbåtar uppfyller bestämmelserna i lagen om fartygsapotek (584/2015) och denna förordning,
läkemedlen och behandlingsutrustningen förvaras i enlighet med 9 § 2 mom.,
de sista användningsdagarna för läkemedlen och behandlingsutrustningen iakttas.
13 §Kontrollista
Den kontrollista som görs upp vid översyn av läkemedel och behandlingsutrustning i fartygsapotek och livbåtar ska innehålla
en anteckning om fartygets namn och dess fartygsklass enligt 4 § i lagen om fartygsapotek,
fastställelse av de i 12 § avsedda uppgifter som gäller översyn av fartygsapotekets innehåll och läkemedel och behandlingsutrustning i livbåtar,
en anteckning om plats och tidpunkt för översynen, namn och yrkesbeteckning för den person som har utfört översynen samt verksamhetsställe och kontaktinformation.
14 §Översyn av läkemedel och behandlingsutrustning på räddningsflottar
Vid översyn av läkemedel och behandlingsutrustning på räddningsflottar ska det utredas att de överensstämmer med bestämmelserna i lagen om fartygsapotek och denna förordning och att de sista användningsdagarna för läkemedel och behandlingsutrustning iakttas.
15 § Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 15 maj 2015.
Rådets direktiv 92/29/EEG, EGT nr L 113, 30.4.1992,s.19
Bilaga 1
LÄKEMEDEL OCH BEHANDLINGSUTRUSTNING
1. LÄKEMEDEL VID HJÄRT- OCH KÄRLSJUKDOMAR
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
* Isosorbiddinitrat 5 mg tabl. Indikation: Hjärtrelaterad bröstsmärta. DOSERING: 1–2 tabletter tuggas sönder och läkemedlet får absorberas via munnen. | 100 tabl. | 1 | 1 | 1 | 1 |
* Acetylsalicylsyra 100 mg tabl. Indikation: Minskning av risk för blodpropp vid hjärtrelaterad bröstsmärta tillsammans med nitrat. DOSERING: 3 tabletter tuggas omedelbart, därefter sväljes 1 tablett hel en gång per dygn.OBS! Inte för personer med överkänslighet mot salicylater eller andra antiinflammatoriska, smärtstillande läkemedel. | 100 tabl. | 1 | 1 | 1 | 1 |
* Klopidogrel 75 mg tabl. Indikation: Minskning av risk för blodpropp vid hjärtrelaterad bröstsmärta. Används tillsammans med acetylsalicylsyra (och nitrat) eller som ett alternativ till acetylsalicylsyra för personer med överkänslighet mot salicylater. DOSERING: 4–(8 tabletter) 300–(600 mg) sväljes som engångsdos omedelbart, därefter 1 tablett 1 gång per dygn. | 30 tabl. | 1 | 1 | 1 | |
Furosemid 40 mg tabl. | 30 tabl | 1 | 1 | ||
* 10 mg/ml inj. | 25 x 2 ml | 1 | 1 | ||
indikation: Hjärtsvikt och lungödem. DOSERING: Tabl.: Endast enligt läkares föreskrift. Under fortsatt behandling i allmänhet 1 tablett 1–2 gånger per dygn.Inj.: Endast enligt läkares föreskrift. | |||||
Bisoprolol 5 mg tabl. Indikation: Blodtryck, hjärtrelaterad bröstsmärta. DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift. | 30 tabl. | 1 | 1 | 1 |
Se även punkterna 3. Smärtstillande och febernedsättande läkemedel (hjärtinfarkt), 14. Läkemedel vid kvinnosjukdomar (uterusblödning)
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, med undantag för läkemedel märkta med *, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
2. LÄKEMEDEL VID MAG- OCH TARMSJUKDOMAR
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Omeprazol 20 mg tabl./kaps. Indikation: Halsbränna. DOSERING: 1 tablett/kapsel sväljes hel 1 gång per dygn på morgonen, gärna före frukosten. Långtidsverkande. Används vid behov 2–4 veckor. | 30 tabl./kaps. | 3 | 2 | 1 | |
Metoklopramid 10 mg tabl. | 40 tabl. | 2 | 2 | 1 | |
* 5 mg/ml inj. | 12 x 2 ml | 2 | 1 | ||
Indikation: Illamående och kräkningar. DOSERING: Tabl.: 1 tablett högst 3 gånger per dygn (dosintervall minst 6 timmar). Endast för kortvarigt bruk, högst 5 dygn.Inj.: Endast enligt läkares föreskrift, intramuskulärt (im). | |||||
Natriumcitrat microlavemang Indikation: Förstoppning. DOSERING: Innehållet i 1 tub töms så djupt som möjligt i ändtarmen, tarmtömning inom 5–15 minuter. | 4 x 5 ml | 1 | 1 | ||
* Bisakodyl 5 mg tabl. Indikation: Tillfällig behandling av förstoppning. DOSERING: 1–3 tabletter på kvällen, tarmtömning nästa morgon. | 100 tabl. | 1 | 1 | ||
Loperamid 2 mg Indikation: Diarré. DOSERING: Startdos 2 kapslar. Därefter 1 kaps. efter varje avföring med diarré, högst 8 kapslar per dygn. Behandlingen ska avslutas inom 48 tim. om diarrén inte lindras | 16 kaps. | 4 | 2 | 1 | 1 |
Prednisolon-cinkokainhydroklorid suppositorier | 10 st | 2 | 1 | ||
salva | 10 g | 2 | 1 | ||
Indikation: Hemorrojder. DOSERING: Efter avföring doseras 1 suppositorium djupt in i ändtarmen 2–3 gånger om dagen, när symptomen lättar en gång om dagen.Salva förs in i ändtarmen 2–4 gånger om dagen, när symptomen lättar en gång om dagen. |
Se även punkterna 3. Smärtstillande och febernedsättande läkemedel (gallstensanfall), 7. Läkemedel vid inflammationer, antimikrobmedel (tarminfektion).
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, med undantag för läkemedel märkta med *, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
3. SMÄRTSTILLANDE OCH FEBERNEDSÄTTANDE LÄKEMEDEL
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Ibuprofen 400 mg tabl. Indikation: Temporärt smärtstillande och febernedsättande. DOSERING: 1 tablett vid behov 1–3 gånger per dygn. Högst 3200 mg (8 tabletter) per dygn. OBS! Inte för personer med överkänslighet mot salicylater eller andra antiinflammatoriska läkemedel. | 100 tabl. | 1 | 1 | 1 | 1 |
Paracetamol 500 mg tabl. Indikation: Smärtstillande och febernedsättande (är inte irriterande för magen och lämpar sig för personer med överkänslighet mot salicylater). DOSERING: 1–2 tabletter 1–3 gånger per dygn. Högst 3000 mg (6 tabletter) per dygn | 30 tabl. | 1 | 1 | 1 | 1 |
Diklofenak 25 mg/ml inj. Indikation: Akuta smärttillstånd samt urinvägsinfektioner och gallstensanfall. DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift. 3 ml som en djup intramuskulär injektion i glutealregionens övre laterala kvadrant (im) 1– (2) gånger per dygn. OBS! Högst 150 mg per dygn. Inte för personer med överkänslighet mot salicylater eller som har magsår eller sår i tolvfingertarmen. | 5 x 3 ml | 1 | 1 | 1 | |
Diklofenak 100 mg supp. Indikation: Migränanfall. DOSERING: 1 suppositorium genast när de första migränsymtomen uppkommer, högst 1 gång per dygn. OBS! Högst 150 mg per dygn. Inte för personer med överkänslighet mot salicylater eller som har magsår eller sår i tolvfingertarmen. | 5 supp. | 1 | 1 | 1 | |
Oxikodon 10 mg/ml inj. Indikation: Mycket svår smärta (svåra trauman, hjärtinfarkt). DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift. Utspädning enligt 1:4 med 0,9 %-ig NaCl-lösning till en halt på 2 mg/ml. Startdos 4 mg (2 ml utspädd lösning) i.v. och därefter 2–4 mg (1–2 ml utspädd lösning) intravenöst med ca 5 minuters intervall, tills smärtan lättar. Om intravenös administrering inte är möjlig, ges läkemedlet i muskeln (im) 5–10 mg med 4 timmars intervall. OBS! Narkotika (NARC!), kan försämra andningen. | 5 x 1 ml | 2 | 2 | 1 |
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
4. LÄKEMEDEL MED EFFEKT PÅ CENTRALA NERVSYSTEMET
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Diazepam 5 mg tabl. Indikation: Kraftig ångest eller oro. DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift. Endast för tillfälligt bruk. OBS! Framkallar trötthet, nedsätter reaktionsförmågan. | 30 tabl. | 1 | 1 | 1 | |
*Midazolam 5 mg/ml inj. Indikation: Kramper. DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift.OBS! Framkallar trötthet, nedsätter reaktionsförmågan. Vid intravenös behandling finns risk för andningsuppehåll. | 10 x 3 ml | 1 | 1 | 1 | |
Temazepam 10 mg tabl. Indikation: Insomnings- och sömnläkemedel. DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift.1 tablett före läggdags. OBS! Framkallar trötthet, nedsätter reaktionsförmågan. Endast för tillfälligt bruk. | 30 tabl. | 1 | 1 | ||
Cyklizin 50 mg tabl. Indikation: Sjösjuka, yrsel och illamående. DOSERING: 1 tablett en timme före resan börjar och vid behov 1 tablett högst 3 gånger per dygn. | 10 tabl. | 3 | 3 | 1 | 1 |
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, med undantag för läkemedel märkta med *, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
5. LÄKEMEDEL VID ALLERGISJUKDOMAR
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Desloratadin 5 mg tabl. Indikation: Antihistamin vid allergiskt betingad snuva eller hudbesvär. DOSERING: 1 tablett per dygn. | 30 tabl. | 1 | 1 | 1 | |
Hydrokortison 125 mg/ml inj. (t.ex. Solu-Cortef) Indikation: Svår allergisk reaktion (efter adrenalininjektion - se punkt 8.) DOSERING: 1–2 ml intramuskulärt (im) eller intravenöst (i.v.). Dosen kan upprepas vid behov. | 250 mg = 2 ml | 3 | 3 | 1 | |
Prednisolon 5 mg Indikation: Svår allergisk reaktion. DOSERING: 8 tabletter som engångsdos på morgonen. Engångsdosen trappas ned med 1–2 tabletter varannan morgon. | 100 tabl. | 1 | 1 | 1 |
Se även punkt 8. Läkemedel vid förgiftningar och för återupplivning (Adrenalin).
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
6. LÄKEMEDEL VID SJUKDOMAR I ANDNINGSVÄGAR OCH LUNGOR
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Salbutamol , för inhalation, 200 mikrog/dos. Indikation: Andnöd som beror på astma, luftrörsvidgande läkemedel. DOSERING: Kraftig och djup inandning genom munstycket, varefter man håller andan 5–10 sekunder (man får inte andas ut genom doseringsventilen). Engångsdos 1–4 gånger per dygn. OBS! Kan framkalla muskeltremor och hjärtklappning. | 60 dos. | 1 | 1 | 1 | |
Flutikason , för inhalation, 250 mikrog/dos. Indikation: Astma. OBS! Vid astmaanfall endast i kombination med luftrörsvidgande läkemedel (salbutamol) normaldos 2 gånger per dygn. | 60 dos. | 1 | 1 | ||
Dextrometorfan 3 mg/ml Indikation: Hostdämpande. DOSERING: 5–10 ml 3–4 gånger per dygn. | 150–200 ml | 2 | 1 | 1 | |
Xylometazolin nässpray 1 mg/ml Indikation: Lindring av symptom på bihåleinflammation eller tillfällig nästäppa. DOSERING: En sprayning i näsborrarna vid behov högst 3 gånger per dygn. OBS! Får inte användas kontinuerligt under mer än 7 dygn. | 10 ml | 2 | 2 | 2 |
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
7. LÄKEMEDEL VID INFLAMMATIONER, ANTIMIKROBMEDEL
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Amoxicillin 500 mg tabl. Indikation: Förstahandsantibiotikum vid bakteriella luftvägsinfektioner. DOSERING: 1 tablett 3 gånger per dygn under 7 dygn i början av måltid. OBS! Inte för penicillinallergiker (i sådana fall väljs Doxycyclin). | 20 tabl. | 3 | 2 | 1 | |
Doxycyclin 100 mg tabl. Indikation: Bakteriella luftvägsinfektioner (tolereras av penicillinallergiker). DOSERING: Startdos 2 tabletter. Därefter 1 tablett per dygn under 8 dygn i samband med måltid. OBS! Inte under graviditet, inte för barn under 8 år. | 10 tabl. | 3 | 2 | 1 | |
Cefalexin 500 mg tabl. Indikation: Inflammationer i hud och mjukdelar. DOSERING: 1 tablett 3 gånger per dygn under 10 dygn. | 30 tabl. | 2 | 1 | 1 | |
Ceftriaxon 1 g inj./pulver till infusionsvätska. Indikation: Svåra infektioner, såsom meningit och sepsis. DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift. 1–2 g (vid allvarliga infektioner högst 4 g) per dygn. Pulvret löses upp strax före användning. Ges i första hand intravenöst (i.v.) under minst 2–4 minuter direkt i en ven eller i 0,9 % natriumkloridvätska som infusion via infusionsslang i en ven under minst 30 minuter. Om intravenös administrering inte är möjlig, ges en djup intramuskulär injektion (im). Engångsdoser som överstiger 1 g rekommenderas inte i samma muskel. | 10 x 1 g | 1 | 1 | ||
Siprofloxacin 500 mg Indikation: Urinvägs- och tarminfektioner. DOSERING: 1 tablett 2 gånger per dygn under 7 dagar. OBS! Inte under graviditet. | 20 tabl. | 2 | 1 | ||
Metrodinazol 400 mg tabl. Indikation: Tarminfektion, såsom divertikulit. DOSERING: 1 tablett 3 gånger per dygn under 1(–2) veckor. OBS! Får inte kombineras med alkohol. | 30 tabl. | 1 | 1 | ||
Malariamedicinering enligt WHO:s anvisningar: Atovakon / proguanil 250 mg/100 mg Indikation: Falciparum-malaria. DOSERING: Behandling av malaria endast enligt läkares föreskrift. | * | * | |||
Doxycyclin 100 mg Indikation: Alternativ vid behandling av malaria. DOSERING: Behandling av malaria endast läkares föreskrift. | * | * |
* Valet av malarialäkemedel och mängden läkemedel ska anpassas efter fartygets rutt, den beräknade vistelsetiden inom områden med sannolik förekomst av malaria samt efter antalet personer ombord.
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
8. LÄKEMEDEL VID FÖRGIFTNINGAR OCH FÖR ÅTERUPPLIVNING
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
* Adrenalin 1 mg/ml (1:1000) inj. Indikation: Svår allergisk reaktion, anafylaktisk chock och astmaanfall. DOSERING: Vid anafylaktisk chock injiceras 0,5 ml intramuskulärt (im), dosen kan upprepas efter 5–15 minuter. Vid astma injiceras 0,2–0,5 ml subkutant (s.c.), upprepas vid behov med 15-20 minuters intervall. OBS! Förvaras i kylskåp. | 10 x 1 ml | 1 | 1 | 1 | |
* Snabbverkande insulin 5 x 3 ml inj. Indikation: För sänkning av blodsockervärde som plötsligt stigit för högt. DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift. OBS! Förvaras i kylskåp. | 5 x 3 ml | 1 | 1 | ||
* Glukagon 1 mg pulver och vätska för injektionslösningen. Indikation: Svår hypoglykemi (för låg blodsockerhalt), behandling av insulinchock. DOSERING: 1 mg subkutant (s.c.) eller intramuskulärt (im). OBS! Förvaras i kylskåp. | 1 + sol. | 1 | 1 | 1 | |
Medicinskt kol pulver Indikation: Akuta förgiftningar. DOSERING: 1–2 flaskor mixtur snarast möjligt. Vatten tillsätts upp till strecket och blandas före det dricks. | 50 g | 2 | 2 | 2 | |
* Naloxon 0,4 mg/ml inj. Indikation: Opioidöverdosering. DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift. Startdos 0,4–2 mg (1–5 ml) intravenöst (i.v.) eller intramuskulärt (im). | 10 x 1 ml | 1 | 1 | 1 | |
Hydreringslösning NaCl 9 mg/ml infusionsvätska Indikation: Vätske- och blodbrist. DOSERING: Intravenöst dropp via slang och kanyl, 1–2 liter i timmen. Långsammare tillförsel vid basal vätskebehandling, enligt läkares föreskrift. | 500 ml | 9–10 | 9–10 | 2–3 | |
* Fytomenadion (K-vitamin) 10 mg/ml inj. Indikation: Svår och livshotande blödning, t.ex. under antikoagulationsbehandling. DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift. Ges som intravenös injektion 5–10 mg (0,5–1,0 ml) långsammare än 30 sekunder.Vid lindrigare blödning kan injektionsvätskan administreras oralt med vatten, varvid dosen i regel är 1–5 mg (0,1–0,5 ml). | 5 x 1 ml | 1 | 1 |
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, med undantag för läkemedel märkta med *, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
9. MEDEL FÖR BEHANDLING AV SÅR OCH HUD
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Hudrengöringsmedel (t.ex. joderad povidon) Indikation: Rengöring av smutsiga sår, inflammerade områden och hudrengöring, desinfektion av händerna.OBS! Joderad povidon är inte lämpligt för personer med jodallergi. | 100 ml | 2 | 1 | 1 | 1 |
Klorhexidin-hydrokortison emulsionskräm Indikation: Inflammerade eksem. DOSERING: Appliceras tunt på huden 2 gånger per dygn.OBS! Inte på öppna sår. Förvaras i kylskåp. | 20 g | 2 | 1 | 1 | |
Terbinafin emulsionskräm 1 % Indikation: Svampinfektioner på huden, mellan tårna och i hudveck i ljumsken. DOSERING: Appliceras tunt på huden en gång per dygn under en vecka. | 15 g | 2 | 1 | 1 | |
Förband för behandling av lindriga brännskador t.ex. salvkompress eller silikonförband 10 x 10 cm | 3–10 st | 2 | 1 | 1 | 1 |
10 x 30 cm | 10 st. | 1 | 1 | ||
Indikation: Lindriga brännskador. | |||||
Hydrokortison emulsionskräm 1 % Indikation: Kliande eksem. DOSERING: Appliceras tunt på huden 2 gånger per dygn. | 20 g | 1 | 1 | 1 | |
Bassalva Indikation: Torr hud. DOSERING: Appliceras på huden vid behov. | 100 g | 2 | 2 | 1 | |
Permetrin emulsionskräm 5 % Indikation: Skabb. DOSERING: Enligt anvisningarna på förpackningen. | 30 g | 2 | 1 | ||
Malation (Prioderm) schampo 1 % Indikation: Mot huvudlöss och flatlöss. DOSERING: Enligt anvisningarna på förpackningen. | 40 g | 2 | 1 | ||
Solskyddskräm (hög solskyddsfaktor, t.ex. 30) | ca 100 g | 1 | 1 |
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
10. LÄKEMEDEL VID ÖGONSJUKDOMAR
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Fuktande ögondroppar eller ögongel , engångsförpackning Indikation: Torra och rinnande ögon. DOSERING: 1 droppe i ögat/ögonen vid behov 4 gånger per dygn. | ca 30 engångspipetter | 2 | 1 | 1 | |
* Pilokarpin 20 mg/ml ögondroppar Indikation: Förhöjt ögontryck, glaukom. DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift.OBS! Förvaras i rumstemperatur. Öppnad flaska håller 4 veckor i kylskåp eller i rumstemperatur. | 10 ml | 1 | 1 | ||
Kloramfenikol ögondroppar 5 mg/ml engångspipetter | 30 x 0,25 ml | 2 | 2 | ||
ögonsalva 1 % | 4 g | 2 | 2 | 1 | |
Indikation: Varig ögoninflammation.Droppar: DOSERING: 1 droppe i ögat/ögonen till en början 6–8 gånger per dygn. Efter att symtomen blivit lindrigare trappas doseringen stegvis ner. Används ännu 2 dygn efter att symtomen har försvunnit.OBS! Förvaras i kylskåp. Efter att förvaringspåsen har öppnats, håller påsens engångspipetter i rumstemperatur 4 veckor.Salva: DOSERING: Applicera en liten mängd (ca 1 cm) salva på insidan av ögats/ögonens nedre ögonlock var tredje timme eller vid behov oftare. Används ännu 2 dygn efter att symtomen har försvunnit.OBS! Öppnad förpackning håller 4 veckor. | |||||
Oxibuprokainhydroklorid 4 % ögondroppar Indikation: Lokalbedövning av ögat vid borttagning av främmande föremål. DOSERING: 1 droppe i ögat med ½ minuts intervall 3–4 gånger före åtgärden.OBS! Förvaras i kylskåp. Kan förvaras i rumstemperatur. Öppnad flaska håller i kylskåp eller i rumstemperatur 4 veckor. | 10 ml | 1 | 1 |
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, med undantag för läkemedel märkta med *, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
11. LÄKEMEDEL VID ÖRON- OCH NÄSSJUKDOMAR
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Flumetasonpivalat-kliokinol (0,2 + 10 mg/ml) örondroppar Indikation: Inflammation och klåda i hörselgången. DOSERING: Med patienten liggande på sida doseras 2–3 droppar 2 gånger per dygn in i hörselgången under högst 10 dagar.OBS! Flaskan ska värmas en stund i handen före doseringen. | 7,5 ml | 2 | 1 | ||
Preparat avsett för avlägsnande av öronvax Indikation: För avlägsnande av vaxpropp från örat. DOSERING: Hörselgången doseras full med vätska (ca 20 droppar). Får verka 30 minuter och spolas med handvarmt vatten. | 1 flaska | 1 | 1 | ||
Värkstillande örondroppar (t.ex. cinkokain) Indikation: Öronvärk. DOSERING: Med patienten liggande på sida doseras 8 droppar lösning i örat med ca 3–5 timmars intervall. Patienten ska ligga på sida 10 minuter efter doseringen. OBS! Flaskan ska värmas en stund i handen före doseringen. Inte vid sekretorisk öron-sjukdom. En antibiotikakur är ofta indicerad. | 10 ml | 1 | 1 |
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
12. LOKALANESTETIKA
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Lidokain 10 mg/ml (1 %) inj. Indikation: Lokalbedövning. DOSERING: Injiceras långsamt, subkutant runt stället som ska bedövas. | 20 ml | 1 | 1 | 1 | |
* Lidokain gel 2 % Indikation: Lokalbedövning av urinröret inför kateterisering. DOSERING: Män: 15–20 ml i urinröret. Kvinnor: 5–10 ml i urinröret. | 10 x 10 g | 1 | 1 | 1 |
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden läkemedel i denna läkemedelsgrupp, med undantag för läkemedel märkta med *, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
13. TANDVÅRDSMEDEL
FARTYGSKLASS | |||||
PREPARAT, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Temporär tandfyllning. Indikation: Temporärt täckmaterial för sprickor eller kaviteter i tänder DOSERING: En behövlig mängd doseras i en fuktig kavitet eller spricka t.ex. med en tandpetare eller något annat instrument.Patienten ska undvika att bita ihop tänderna under minst 2 timmar efter åtgärden. | 1 tub | 1 | 1 |
14. LÄKEMEDEL VID KVINNOSJUKDOMAR
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
Flukonazol 150 mg kaps. Indikation: Jästsvampinfektion. DOSERING: 1 kapsel sväljs som en engångsdos. | 1 kaps. | (2) | (2) | ||
Metylergometrinmaleat 0,125 mg Indikation: Uterusblödning efter förlossning och missfall. DOSERING: 1–2 tabletter högst 3 gånger per dygn endast enligt läkares föreskrift.OBS! Inte under graviditet. | 30 tabl. | (1) | (1) | (1) |
15. PÅFYLLNADSDOS AV VACCIN MOT STELKRAMP
FARTYGSKLASS | |||||
LÄKEMEDEL, INDIKATION OCH DOSERING | ANTAL | A | B | C | D |
*diTeBooster difteri- och tetanustoxoid inj.Kombinationsvaccin mot stelkramp och difteri Indikation: I samband med skötsel av smutsiga sår, om det har gått mer än 10 år sedan föregående påfyllnadsdos av vaccinet. DOSERING: Enligt anvisningarna på förpackningen.OBS! Förvaras i kylskåp. | 5 x 0,5 ml | 1 | 1 |
16. SPOL- OCH RENGÖRINGSVÄTSKOR
FARTYGSKLASS | |||||
VÄTSKA, INDIKATION OCH ANVÄNDNING | ANTAL | A | B | C | D |
Desinfektionslösning för hud, slemhinnor och ytliga sår T.ex. klorhexidinacetat 0,5 mg/ml Indikation: Desinfektion av hud, slemhinnor och traumatiska sår. ANVÄNDNING: Huden torkas med outspädd lösning. | 500 ml | 1 | 1 | 1 | 1 |
Desinfektionsmedel för allmänt bruk och för instrument ANVÄNDNING: Outspädd lösning för desinfektion av hud före medicinska ingrepp, för allmän desinfektion av ytor samt för desinfektion av medicinska instrument. | 500 ml | 1 | 1 | ||
Koksaltlösning för spolning (0,9 % NaCl) ANVÄNDNING: Spolvätska för spolning av sår. | 500 ml | 1 | 1 | 1 | |
Ögonsköljflaska ANVÄNDNING: Ögonsköljning med riklig mängd vätska omedelbart efter en olycka. | 200–500 ml | 2 | 2 | 1 | 1 |
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A, B eller C mängden preparat i denna grupp, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
17. DIAGNOSTISKA PREPARAT
FARTYGSKLASS | |||||
PREPARAT OCH ANVÄNDNING | ANTAL | A | B | C | D |
Testremsor för mätning av socker, äggvita, blod, pH och vita blodkroppar i urin. | 1 förpackning | 1 | 1 | ||
Testremsor för mätning av blodsocker + mätinstrument. | 1 instrument + förpackning testremsor | 1 | 1 | 1 |
18. BEHANDLINGSUTRUSTNING
FARTYGSKLASS | |||||
ANTAL/STORLEK | A | B | C | D | |
1. ÅTERUPPLIVNINGSUTRUSTNING se Första hjälpen -förpackning | |||||
2. FÖRBANDS- OCH SUTURERINGS MATERIAL | |||||
OBS! Förbandsartiklarnas dimensioner är rekommendationer och anger storleksklassen. | |||||
Nålförsedd suturtråd, steril 3–0 | 5 | 5 | 3 | ||
Suturtagningsskalpeller (för engångsbruk steril) | 5 | 5 | 3 | ||
Förstahjälpsförband | stor | 4 | 3 | 2 | 1 |
liten | 3 | 2 | 1 | ||
Sårförband | 10 x 20 cm | 3 | 2 | 2 | 1 |
* Kirurgtejp (= fjärilstejp) | mellanstorlek/ask | 1 | 1 | ||
* Sårtorkar | 20 | 1 | 1 | ||
Idealbinda | 6–8 cm | 5 | 3 | 1 | 1 |
Självhäftande stödbinda | 7,5 cm | 3 | 2 | 1 | |
Elastisk gasbinda | 6–8 cm | 10 | 10 | 4 | 2 |
Mitella (för engångsbruk/av tyg) | 1 st. | 5 | 5 | 2 | 1 |
Meterplåster | 12,5 mm rulle | 3 | 2 | 1 | 1 |
Meterplåster | 25 mm rulle | 3 | 2 | ||
Snabbplåster (olika storlekar) | 20 st. förpackning | 5 | 5 | 1 | 1 |
* Tubförband | extremitetsstorlek | 1 | 1 | 1 | |
fingerstorlek+ påträdare | 1 | 1 | 1 | ||
* Tubförband (huvud/bål) | 1 m | 1 | 1 | 1 | |
Steril kompress | 4 x 6 cm | 20 | 20 | 10 | 10 |
7 x 9 cm | 20 | 20 | 10 | 10 | |
Skyddsförband | 20 x 40 cm | 2 | 1 | 1 | 1 |
Ögonlapp (satin) | 2 | 1 | |||
3. INSTRUMENT | |||||
* Instrumentbox (rostfritt stål) | 1 | 1 | 1 | ||
* Pincetter: | |||||
- anatomiska | ca 13 cm | 1 | 1 | ||
- kirurgiska | ca 13 cm | 1 | 1 | 1 | |
Pincett (för borttagning av stickor) | ca 11 cm | 1 | 1 | 1 | 1 |
Skalpell | Nr 10 | 5 | 5 | ||
* Nålförare | ca 17 cm | 1 | 1 | 1 | |
* Saxar (raka, spetsiga/trubbiga) | ca 13 cm | 2 | 1 | 1 | 1 |
* Vanliga saxar | ca 20 cm | 1 | 1 | 1 | |
* Instrument för borttagning av främmande föremål från ögat | 1 | 1 | |||
* Slangklämma (Crile) rak | ca 13 cm | 2 | 2 | ||
* Rakhyvel (för engångsbruk) | 5 | 5 | 5 | ||
Hålduk/op-duk (för engångsbruk, steril) | 3 | 1 | 1 | ||
4. INSTRUMENT FÖR UNDERSÖKNING OCH EFTERVÅRD | |||||
* Träspatel | låda, á 100 st. | 1 | 1 | ||
Rondskål: för engångsbruk | 10 | 5 | |||
* av rostfritt stål | 1 | 1 | |||
* Öronlampa (laddningsbar modell) | 1 | 1 | |||
* Tratt till öronlampa (för engångsbruk) | Ø 4 mm rör/20 st. | 1 | 1 | ||
* Febertermometer | 2 | 2 | 1 | ||
* Stasslang | 1 | 1 | |||
* Stetoskop | 1 | 1 | |||
* Skyddshandskar | 1 | 1 | 1 | ||
* Förstoringsglas (pannmodell) | 1 | 1 | |||
Sterila handskar | |||||
Medium | 100 st. | 1 | 1 | 1 | |
Large | 100 st. | 1 | 1 | 1 | |
Vaddpinne | ask, á 30 st. | 2 | 1 | ||
* Blodtrycksmätare | 1 | 1 | |||
Madrasskydd (”kronikerblöja”) | 3 | 3 | |||
5. INSTRUMENT FÖR INJEKTION, PERFUSION, PUNKTION OCH KATETERISERING | |||||
* Injektionsnål (för engångsbruk, steril, med luerfattning) (förpackning) | 21 G x 1 ½ | 1 | 1 | 1 | |
23 G x 1 | 1 | 1 | 1 | ||
* Injektionsspruta (för engångsbruk, steril, med luerfattning) (förpackning á 100 st.) | 1 ml | 1 | 1 | ||
2 ml | 1 | 1 | 1 | ||
5 ml | 1 | 1 | |||
*Kateteriseringsset, sterilt | 1 | 1 | |||
*Urinkateter, steril, för engångsbruk | Ch 12 | 2 | 1 | ||
Öronspruta (av plast eller metall) | 1 | 1 | |||
Slang för vätskedropp (innehåller venkanyl) | 3 | 2 | |||
6. SPJÄLOR OCH ORTOSER | |||||
* Bår (scoopbår eller bärunderlag) | 1 | 1 | |||
K-förpackning (cold pack, ledskador) | 4 | 4 | 4 | 1 | |
* Spjälor | |||||
- Spjälskenor för arm/ben (rekommendation: luft- eller vakuumspjälor) | 1 | 1 | |||
- Fingerskena | 2 | 1 | |||
* Nackstöd (t.ex. Stif-neck justerbar nackkrage) OBS! Två personer ska assistera då nackstödet sätts på. | 1 | 1 | 1 | ||
7. ALLMÄN BEHANDLINGSUTRUSTNING | |||||
* Urinflaska (av plast) | 1 | 1 | |||
Ispåse – värmepåse (för återanvändning) | 1 | 1 | |||
*Läkemedelsmått | 30 ml | 20 | 10 | ||
* Sugrör (böjliga) | 10 | 5 | |||
Öronproppar (t.ex. av skumplast) | 20 | 10 | 10 | ||
* Papperspåsar (för läkemedel) | 50 st. | 1 | 1 | 1 | |
Dambinda | 20 st. | 2 | 1 |
Om antalet anställda ombord överstiger 15, ska för fartyg tillhörande fartygsklasserna A eller B mängden förbrukningsartiklar, med undantag för förbrukningsartiklar märkta med *, ökas 1½ gång (avrundat till närmaste hela tal och lämplig tillgänglig förpackningsstorlek).
Bilaga 2
LÄKEMEDEL OCH BEHANDLINGSUTRUSTNING SOM GODS MED FARLIGA ÄMNEN FÖRUTSÄTTER
I kolumn A nämns minimimängderna av läkemedel och behandlingsutrustning för ett sådant fartyg från vilket sjuktransport inte är möjligt inom 24 timmar efter händelsen.
I kolumn B nämns minimimängderna av läkemedel och behandlingsutrustning för ett sådant fartyg från vilket sjuktransport är möjligt inom 24 timmar efter händelsen.
I kolumn C nämns minimimängderna av läkemedel och behandlingsutrustning för ett sådant fartyg från vilket sjuktransport är möjligt inom 2 timmar efter händelsen.
1. LÄKEMEDEL
KOLUMN | ||||
LÄKEMEDEL, DOSERING OCH HÄNVISNING TILL BRUKSANVISNINGARNA I MFAG–HANDBOKEN I BILAGAN TILL IMDG–KODEN | MÄNGD/FÖRPACKNING | A | B | C |
Amoxicillin 500 mg tabl. DOSERING: 1 tablett 3 gånger per dygn under 7 dygn. OBS! Inte för personer som är överkänsliga mot penicillin. (i sådana fall väljs Doxycyklin). BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 9 | 20 tabl. | 1 | ||
Oxibuprokainhydroklorid 4 % bedövande ögondroppar DOSERING: Flera droppar upprepade gånger vid behov BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 7 | 10 ml | 5 | 5 | 5 |
Kloramfenikol 1 % DOSERING: En liten mängd salva på insidan av ögats undre ögonlock var tredje timme eller oftare vid behov. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Bilaga 7 | 4 g | 5 | 5 | |
Atropin 1 mg (eller 0,5 mg)/ml inj. DOSERING: 0,5 mg upprepade gånger vid behov. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 7 | 1 ml | 25 | 15 | |
Beklometason (med andningsbehållare) inhalationsspray 50 µg/dos eller 250 µg/dos DOSERING: 250 µg upprepade gånger vid behov (5 x 50 µg) eller (1 x 250 µg). eller | 200 doser | 5 | 5 | |
Budenosidi (med andningsbehållare) inhalationsspray 200 µg/dos. DOSERING: 400 µg upprepade gånger vid behov (2 x 200 µg) BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 9 | 100 doser | 5 | 5 | |
Kalciumglukonat gel 2 % DOSERING: Upprepade gånger på det utsatta området. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 8, Tabell 16 | 25 g tub | 5 | 5 | 5 |
Ceftriaxon 1 g inj./pulver till infusionsvätska DOSERING: 1–2 g (vid allvarlig infektion högst 4 g) en gång per dygn. Pulvret löses upp strax före användning. Ges i första hand intravenöst (i.v.) under minst 2–4 minuter direkt i en ven eller som infusion i en ven via infusionsslang i 0,9 % NaCl–infusionsvätska under minst 30 minuter. Om intravenös administrering inte är möjlig, administreras det intramuskulärt (i.m.) djupt i skinkans muskel. Engångsdoser som överstiger 1 g får inte ges i samma muskel. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 10 | 10 x 1 g | 1 | ||
Medicinskt kol pulver DOSERING: 1–2 flaskor mixtur så fort som möjligt. Tillsätt vatten upp till strecket och blanda före det intas. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 10 | 50 g | 2 | 2 | |
Diatsepam rektallösning 10 mg/dos (= 2,5 ml rektalspruta) DOSERING: 10 mg x 1–5. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok, Tabell 4, Tabell 5, Tabell 6 | 10 mg | 5 | 5 | |
Doxycyklin 100 mg tabl. DOSERING: Startdos 2 x 1, därefter 1 x 1.OBS! Inte under graviditet. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 9 | 10 tabl. | 1 | ||
Etylalkohol lösning 96 % DOSERING: 25 ml x 8 (96 %) blandas med 250–300 ml vatten eller saft. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok, Tabell 19 | 500 ml | 3 | 1 | |
Fluorescein Testremsa för skador på ögats yta. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok, Tabell 7 | 5 | 1 | ||
Furosemid 10 mg/ml inj. DOSERING: 50 mg x 3. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 2, Tabell 9 | 25 x 2 ml | 1 | ||
Metoklopramid 5 mg/ml inj. DOSERING: 10 mg x 3. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok, Tabell 7, Tabell 8, Tabell 10, Tabell 13, Tabell 15, Tabell 20 | 12 x 2 ml | 3 | 1 | 1 |
Metronidazol 5 mg/ml inf. DOSERING: 500 mg (=100 ml) x 3. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 10 | 100 ml | 5 | ||
Oxikodon 10 mg/ml inj. DOSERING: Endast enligt läkares föreskrift. Utspädning enligt 1:4 med 0,9 %–ig NaCl–lösning till en halt på 2 mg/ml. Startdos 4 mg (2 ml utspädd lösning) i.v. och därefter 2–4 mg (1–2 ml utspädd lösning) intravenöst med 5 minuters intervall, tills smärtan avtar.Om intravenös administrering inte är möjlig, ges läkemedlet i muskeln (im) 5–10 mg med 4 timmars intervall.OBS! Narkotika (NARC!), kan orsaka andningssvårigheter. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 7, Tabell 8 Tabell 10, Tabell 13 | 5 x 1 ml | 8 | 2 | 1 |
Naloxon 0,4 mg/ml inj. DOSERING: 0,4 mg x 1–5. Startdos 0,4–2 mg (1–5 ml) intravenöst (i.v.) eller intramuskulärt (i.m.). BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 4, Tabell 13 | 10 x 1 ml | 1 | 1 | 1 |
Oral rehydrering med salt (ORS) DOSERING: 1 liter x 3 eller mera. Påsens innehåll löses upp i vatten enligt anvisningen. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 8, Tabell 10 Tabell 11 | påse | 36 | 12 | |
Paracetamol 500 mg tabl. DOSERING: 1–2 tabletter 1–3 gånger per dygn,Högst 3000 mg per dygn. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 7, Tabell 8, Tabell 13 | 100 tabl. | 2 | 1 | 1 |
Fytomenadion (K–vitamin) 10 mg/ml inj. DOSERING: 10 mg x 2 eller mera. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 14 | 5 x 1 ml | 1 | ||
Salbutamol inhalationsspray 200 µg/dos DOSERING: 200 µg x upprepade gånger vid behov. Inandas kraftigt och djupt via munstycket, och håll sedan andan i 5–10 sekunder (andas inte ut genom doseringsventilen) OBS! Kan orsaka muskeltremor och hjärtklappning. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 9 | 200 doser | 5 | 5 | 2 |
Isoton koksaltlösning 9 mg/ml (0,9 %) DOSERING: 1 liter x 1–3. BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Tabell 7 | 500 ml | 10 | 6 | 2 |
2. BEHANDLINGSUTRUSTNING | KOLUMN | |||
BEHANDLINGSUTRUSTNING OCH HÄNVISNING TILL BRUKSANVISNINGARNA I MFAG–HANDBOKEN I BILAGAN TILL IMDG–KODEN | FÖRPACKNING/STORLEK | A | B | C |
Svalgtub BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Bilaga 3 | storlek 3 | 3 | 3 | 3 |
storlek 4 | 2 | 2 | 2 | |
Venkanyl BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Bilaga 13 | 1,0 mm/20G | 10 | 10 | |
Utrustning för vätskeöverföring BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Bilaga 13 | 10 | 10 | ||
Nål | storlek21 G x 1,5 | 100 | 50 | 10 |
Ansiktsmask för engångsbruk (med vilken kan ges 60 % syre) BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Bilaga 3 | 10 | 10 | 2 | |
Andningsballong för manuell användning BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Bilaga 3 | 2 | 2 | 2 | |
Syrgasflaska BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Bilaga 3 | 40 l/200 bar | 1 | 1 | |
Portabelt syrgasaggregat färdigt för användning *BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Bilaga 3 | 2 l/200 bar | 1 | 1 | 1 |
Portabel syrgasflaska med reservflaska *BRUKSANVISNING: MFAG–handbok: Bilaga 3 | 2 l/200 bar | 1 | 1 | 1 |
Injektionssprutor | 2 ml | 100 | 50 | 10 |
5 ml | 10 | 10 |
* Syrgaslager:
Det bör finnas ett lager med minst 44 liter syrgas (200 bar), som åtminstone ska bestå av följande:
- 1 komplett portabel enhet med 2 liter (200 bar) syrgas färdig att användas samt 1 reserv-flaska med 2 liter (200 bar) syrgas, och
- 1 flaska med 40 liter (200 bar) syrgas (placerad i fartygets sjukhytt för omedelbar användning) med en flödesmätare och två kopplingar med vilka två personer kan förses med syrgas samtidigt. Om det används flera än 1 icke–portabel syrgasflaska, ska det även finnas två flödesmätare för att två personer ska kunna förses med syrgas samtidigt.
Bilaga 3
FÖRSTA HJÄLPEN -FÖRPACKNING
(för fartyg i fartygsklass A, B och C)
FÖRPACKNING / STORLEK | MÄNGD / ST. | |
1. LÄKEMEDEL | ||
Natriumklorid 0,9 % infusionsvätska | 500–1 000 ml | 1 |
Adrenalin autoinjektor 300 µg (t.ex. EpiPen, Jext) Indikation: Första hjälpen vid allergisk reaktion. Injiceras i muskeln i lårets yttersida. | 300 µg x 1 | 1 |
Atropin 1 mg/ml inj. Indikation: långsamma rytmstörningar (puls < 40/min). Startdos 0,5 mg intravenöst (i.v.), vid behov upprepas dosen med 3–5 minuters intervall (sammanlagt högst 3 mg). Organofosfatförgiftning, se bilaga 2: Läkemedel (Atropin). | 25 x 1 ml | 1 |
Hydrocortison inj. 125 mg/ml (250 mg) (Solu–Cortef) Indikation: Svår allergisk reaktion.Injicering i ven eller muskel eller infusion i ven. I nödsituationer injicering i en ven. eller | 2 ml (Solu–Cortef) | 2 |
Metylprednisol 250 mg/4 ml (Solu–Medrol) Injicering i ven eller muskel eller infusion i ven. I nödsituationer injicering i en ven. | 4 ml (Solu–Medrol) | 2 |
2. ÅTERUPPLIVNINGSUTRUSTNING | ||
Rymdlakan | 1 | |
Syregasaggregat + syrgasflaska (2 l) + reservsyrgasflaska | 1 | |
Andningsblåsa och andningsmask | 1 | |
Sug (t.ex. Laerdal–handsug) | 1 | |
Sugkateter | Nr 12 | 3 |
Nr 16 | 3 | |
Svalgtub | Nr 3 | 1 |
Nr 4 | 1 | |
Återupplivningsskydd för mun–mot–mun–andning | 2 | |
Skyddshandskar | 4 | |
3. INSTRUMENT OCH FÖRBANDSMATERIAL | ||
Stetoskop | 1 | |
Blodtrycksmätare | 1 | |
Stas | 1 | |
Pulsoximeter + batterier + extra batterier | 1 | |
Utrustning för vätskeöverföring | 1 | |
Bommullslappar för hudrengöring | 10 | |
Venkanyl | 1,0 mm/20 G | 2 |
1,4 mm/17 G | 2 | |
Spruta | 2 ml | 2 |
5 ml | 2 | |
Nål | 20 G x 1 ½ | 5 |
21 G x 1 ½ | 5 | |
23 G x 1 | 5 | |
Peang, rak (Crile) | 1 | 1 |
Häftplåster | 2,5 cm rulle | 1 |
Kantband | 1 m | 1 |
4. UPPRÄTTHÅLLANDE AV FRIA LUFTVÄGAR | ||
Redskap för att säkra fria luftvägar: svalgtub samt larynxmask eller larynxtub | vuxen storlek | 1+1 |
Magills tång (för att avlägsna främmande föremål från svalget) | vuxen storlek | 1 |
5. BEHANDLING AV SÅR OCH BRÄNNSKADOR | ||
Häftplåster | 1 cm rulle | 1 |
Sax, rak | 1 | |
Första hjälpen–förband | stor | 1 |
Bilaga 4
LIVBÅTARS OCH RÄDDNINGSFLOTTARS LÄKEMEDEL OCH BEHANDLINGSUTRUSTNING
(för fartyg i fartygsklass A, B och C)
Läkemedlen och behandlingsutrustningen i denna bilaga kan vid utrustningen av livbåtar och räddningsflottar ersättas av en sådan förpackning som avses i rådets direktiv 92/29/EEG om minimikrav avseende säkerhet och hälsa för förbättrad medicinsk behandling ombord på fartyg (European Category ”C” Vessel First Aid Kit).
FÖRPACKNING / STORLEK | MÄNGD / ST. | |
1. LÄKEMEDEL | ||
Hudrengöringsmedel (lokalt antiseptikum) | 100 ml | 1 |
Cyclizinhydroklorid 50 mg Indikation: Förebyggande och behandling av sjösjuka. DOSERING: 1 tablett 3 gånger per dygn. | 10 tabl. | 2 |
Paracetamol 500 mg Indikation: Smärtstillande och febernedsättande. DOSERING: 1–2 tabletter 2–3 gånger per dygn. | 30 tabl. | 1 |
Loperamid 2 mg Indikation: Diarré. DOSERING: Startdos 2 kapslar. Därefter 1 kapsel efter varje diarrétillfälle, högst 8 kapslar per dygn. | 16 tabl./kaps. | 1 |
Isosorbid dinitrat 5 mg tabl. Indikation: För behandling av hjärtrelaterad bröstsmärta. DOSERING: 1–2 tabletter tuggas så att läkemedlet absorberas i munnen. | 100 tabl. | 1 |
Metylergometrinmaleat 0,125 mg Indikation: Blödning från livmodern efter förlossning och missfall. DOSERING: 1–2 tabletter högst 3 gånger per dygn Endast enligt läkares ordination. OBS! Inte under graviditet. | 30 tabl. | 1 |
Metoklopramid 10 mg tabl. Indikation: Illamående och kräkningar DOSERING: 1 tablett 3 gånger per dygn. | 40 tabl. | 1 |
2. FÖRBANDSMATERIAL OCH INSTRUMENT | ||
Första hjälpen–förband | stor | 1 |
Första hjälpen–förband | liten | 1 |
Återupplivningsmask | 1 | |
Sårförband | 10 x 20 cm | 2 |
Elastisk binda | 10 cm | 1 |
Förband för brännskada | 1 | |
Häftplåster | 1 m x 2,5 cm | 1 |
Fjärilsplåster | mellanstorlek | 10 |
Första hjälpen–anvisning | 1 | |
Sax | 1 | |
Skyddshandskar | 10 |
Fartygsapotekets läkemedel och sjukvårdsartiklar är avsedda för högst 25 personer. Om livbåten eller räddningsflotten är dimensionerad för flera än 25 personer, ska läkemedel och behandlingsutrustning ökas på motsvarande sätt.