Undervisnings- och kulturministeriets förordning om grunderna för antagning av studerande inom grundläggande yrkesutbildning
Uppdaterad- Typ av författning
- Förordning
- Förvaltningsområde
- Undervisnings- och kulturministeriet
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Ikraftträdande
- Anmärkning
- upphävd, se L 531/2017 128 §
- ELI-kod
- http://data.finlex.fi/eli/sd/2013/4/ajantasa/2016-11-29/swe
I enlighet med undervisnings- och kulturministeriets beslut
föreskrivs med stöd av 27 § 4 mom. i lagen om yrkesutbildning (630/1998) :
1 kap.Allmänna bestämmelser
1 §Allmänna grunder för antagning av studerande
I fråga on grunderna för antagning av studerande gäller utöver bestämmelserna i 27 § lagen om grundläggande yrkesutbildning (630/1998) vad som bestäms i denna förordning. (16.4.2015/451)
Denna förordning iakttas oberoende av om sökning till utbildning sker genom systemet för gemensam ansökan för yrkesutbildningen och gymnasieutbildningen eller inte.
2 § (16.4.2015/451)Tillämpningsområde
Denna förordning tillämpas vid antagning av studerande till utbildning som leder till yrkesinriktad grundexamen avsedd för personer som slutfört den grundläggande utbildningen eller gymnasiets lärokurs eller slutfört tidigare studier som motsvarar någon av dessa utbildningar.
Förordningen tillämpas inte vid antagning av studerande till
utbildning som förbereder för yrkesinriktad grundexamen som avläggs som fristående examen,
grundläggande yrkesutbildning som ordnas som läroavtalsutbildning,
grundläggande yrkesutbildning på främmande språk,
grundläggande yrkesutbildning som ordnas på basis av en särskild utbildningsuppgift inom specialundervisning enligt 20 § 2 mom. i lagen om grundläggande yrkesutbildning,
grundexamen i flygledning.
Förordningen tillämpas inte heller om den sökande efter den grundläggande utbildningen avlagt en yrkesinriktad grundexamen, någon annan yrkesinriktad examen eller högskoleexamen.
3 § (16.4.2015/451)Ansökningsmål inom utbildning som leder till yrkesinriktad grundexamen
Studerande antas till utbildningarna för yrkesinriktade grundexamina som anges i bilagan till undervisnings- och kulturministeriets förordning om examensstrukturen inom yrkesutbildningen (835/2014) .
Med avvikelse från vad som föreskrivs i 1 mom. kan studerande antas till utbildningar för följande kompetensområden inom grundexamina:
i grundexamen inom hantverk och konstindustri kompetensområdet för produktplanering och produkttillverkning samt kompetensområdet för miljöplanering och miljöbyggande,
i grundexamen i visuell framställning kompetensområdet för grafisk planering, kompetensområdet för bild- och mediekonst samt kompetensområdet för fotografering,
i grundexamen i musik kompetensområdet för musik, kompetensområdet för musikteknologi och kompetensområdet för pianostämning,
i grundexamen inom textil- och beklädnadsbranschen kompetensområdet för skobranschen, kompetensområdet för textilvård, kompetensområdet för textilteknik och kompetensområdet för beklädnad,
i grundexamen inom mediebranschen kompetensområdet för audiovisuell kommunikation, kompetensområdet för publikationsproduktion och kompetensområdet för tryckeriproduktion,
i grundexamen i logistik kompetensområdet för transportservice,
i grundexamen inom byggnadsbranschen kompetensområdet för schaktningsmaskintransport,
i grundexamen inom lantbruksbranschen kompetensområdet för djurskötsel och kompetensområdet för pälsdjursuppfödning,
i grundexamen inom skogsbranschen kompetensområdet för montering av skogsmaskiner och kompetensområdet för körning av skogsmaskiner,
i grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen kompetensområdet för akutvård.
Studerande kan även antas till av utbildningsanordnaren angivna, andra än i 1 och 2 mom. avsedda ansökningsmål inom utbildningarna för grundexamen inom hantverk och konstindustri, grundexamen i visuell framställning, grundexamen i dans, grundexamen i musik, grundexamen inom textil- och beklädnadsbranschen samt grundexamen inom mediebranschen. (29.11.2016/1038)
Studerande kan dessutom antas till i gymnasielagen (629/1998) avsedd gymnasieutbildning i samband med antagningen till ansökningsmål som avses i 1–3 mom. På antagningen av studerande till gymnasieutbildning tillämpas i det fallet undervisningsministeriets förordning om grunderna för antagning av studerande i gymnasieutbildningen (856/2006) . Blir sökanden inte antagen till ett i detta moment avsett ansökningsmål som studerande i både utbildning som leder till yrkesinriktad grundexamen och gymnasieutbildning, antas sökanden som studerande i den utbildning som han eller hon enligt grunderna för antagning av studerande blir antagen till förutsatt att han eller hon inte har undanbett sig sådan antagning i sin ansökan.
2 kap.Antagning av studerande i fråga om sökande som har slutfört lärokursen för den grundläggande utbildningen
4 §Betyg som används i ansökan av studerande som har slutfört lärokursen för den grundläggande utbildningen
Studerande som har slutfört lärokursen för den grundläggande utbildningen använder avgångsbetyget för den grundläggande utbildningen i ansökan. Studerande som har slutfört gymnasiets lärokurs kan inte använda avgångsbetyget för den grundläggande utbildningen i ansökan.
5 §Urvalskriterier
Antagningen av studerande sker på basis av de sökandes urvalspoäng och prioritering av ansökningsönskemålen.
För sökande som har slutfört lärokursen för den grundläggande utbildningen ges poäng på följande grunder:
sökanden har inte en utbildningsplats i utbildning som leder till yrkesinriktad grundexamen eller i gymnasieutbildning,
under ansökningsåret slutförd lärokurs för den grundläggande utbildningen,
påbyggnadsundervisning som omfattar minst 1 100 timmar, minst 20 studieveckor lång utbildning som orienterar och förbereder för grundläggande yrkesutbildning, undervisning och handledning i tränings- och rehabiliteringssyfte för handikappade, utbildning för invandrare som förbereder för grundläggande yrkesutbildning, undervisning i huslig ekonomi som ordnas i annan form än som grundläggande yrkesutbildning, handledande utbildning som avses i lagen om grundläggande yrkesutbildning och omfattar minst 30 kompetenspoäng eller slutförd linje på ett läsår vid en folkhögskola eller utbildning som förbereder invandrare och personer med ett främmande språk som modersmål för gymnasieutbildning och som omfattar minst 25 kurser,
allmän skolframgång,
betonade vitsord,
arbetserfarenhet och deltagande i därmed jämförbar verkstadsverksamhet eller praktik med arbetsmarknadsstöd,
att första ansökningsönskemålet gäller yrkesutbildning,
könstillhörighet,
eventuellt inträdes- eller lämplighetsprov.
3 mom. har upphävts genom F 16.4.2015/451 . (16.4.2015/451)
Vid antagning av studerande till grundläggande yrkesutbildning för idrottare som ordnas som en särskild utbildningsuppgift kan man utöver det som nämns i 2 mom. ge sökanden extra poäng på basis av idrottsmässiga meriter.
6 §Beräkning av urvalspoäng
De sökande rangordnas vid antagningen efter det sammanlagda antal poäng som består av urvalspoängen som erhållits utifrån de urvalskriterier som anges ovan i 5 § 2–4 mom. Sökande med samma poängtal rangordnas enligt följande grunder:
prioritering av ansökningsönskemål,
antalet poäng som erhålls från eventuellt inträdes- eller lämplighetsprov,
allmän skolframgång,
betonade vitsord.
Om de sökande har lika många urvalspoäng efter att de rangordnats på det sätt som föreskrivs i 1 mom., sker antagningen av studerande slumpmässigt.
7 § (16.4.2015/451)Urvalspoäng som ges till sökande utan utbildningsplats
En sökande som inte har utbildningsplats i utbildning som leder till yrkesinriktad grundexamen eller i gymnasieutbildning när ansökningstiden går ut ges åtta urvalspoäng.
8 § (16.4.2015/451)Urvalspoäng för slutförande av lärokursen för den grundläggande utbildningen under ansökningsåret
En sökande som har slutfört lärokursen för den grundläggande utbildningen under året för ansökning till grundläggande yrkesutbildning eller under de sex månader som föregår slutet av ansökningstiden ges sex urvalspoäng.
9 § (16.4.2015/451)Urvalspoäng för slutförda studier
En sökande som slutfört påbyggnadsundervisning som omfattar minst 1 100 timmar efter den grundläggande utbildningen, minst 20 studieveckor lång utbildning som orienterar och förbereder för grundläggande yrkesutbildning, undervisning och handledning i tränings- och rehabiliteringssyfte för handikappade, utbildning för invandrare vilken förbereder för grundläggande yrkesutbildning, undervisning i huslig ekonomi som ordnas i annan form än som grundläggande yrkesutbildning, handledande utbildning som avses i lagen om grundläggande yrkesutbildning och omfattar minst 30 kompetenspoäng eller slutfört en linje på ett läsår vid en folkhögskola eller utbildning som förbereder invandrare och personer med ett främmande språk som modersmål för gymnasieutbildning och som omfattar minst 25 kurser ges sex urvalspoäng.
10 §Urvalspoäng för allmän skolframgång
För den allmänna skolframgången ges poäng på basis av det aritmetiska medeltalet av följande läroämnen, med två decimalers noggrannhet: modersmål och litteratur, det andra inhemska språket, främmande språk, religion eller livsåskådningskunskap, historia, samhällslära, matematik, fysik, kemi, biologi, geografi, gymnastik, hälsokunskap, musik, bildkonst, slöjd, huslig ekonomi.
Vid antagningen av studerande beaktas sådana till ett gemensamt läroämne hörande valfria ämnen som bedöms med siffror och som omfattar sammanlagt minst två årsveckotimmar i årskurs 7–9 i den grundläggande utbildningen. Om den sökande har vitsord i flera valfria ämnen som omfattar minst två årsveckotimmar och som hör till samma gemensamma läroämne, räknas det aritmetiska medeltalet av dessa vitsord. Den sökandes urvalspoäng för ämnet i fråga bestäms enligt medeltalet av vitsordet i det gemensamma ämnet och i därtill hörande valfria ämne eller valfria ämnen.
På basis av den allmänna skolframgången ges poäng enligt följande:
Medeltal | poäng |
5,50–5,74 | 1 |
5,75–5,99 | 2 |
6,00–6,24 | 3 |
6,25–6,49 | 4 |
6,50–6,74 | 5 |
6,75–6,99 | 6 |
7,00–7,24 | 7 |
7,25–7,49 | 8 |
7,50–7,74 | 9 |
7,75–7,99 | 10 |
8,00–8,24 | 11 |
8,25–8,49 | 12 |
8,50–8,74 | 13 |
8,75–8,99 | 14 |
9,00–9,24 | 15 |
9,25–10,00 | 16 |
Vid poängsättning av den allmänna skolframgången används avgångsbetyget från den grundläggande utbildningen. Höjda vitsord beaktas om det finns ett separat, officiellt intyg över höjningen.
Om den sökande har slutfört lärokursen för den grundläggande utbildningen i form av vuxenutbildning, kan vitsorden i gymnastik, bildkonst, slöjd, huslig ekonomi och musik på skiljebetyget från den grundläggande utbildningen beaktas, ifall dessa vitsord saknas på avgångsbetyget från den grundläggande utbildningen.
11 §Urvalspoäng för betonade vitsord
För dem som slutfört lärokursen för den grundläggande utbildningen beaktas inom alla utbildningsområden vitsorden i gymnastik, bildkonst, slöjd, huslig ekonomi och musik på avgångsbetyget från den grundläggande utbildningen. Av de tre bästa av dessa ämnen räknas det aritmetiska medeltalet.
Vid antagningen av studerande beaktas sådana till ett gemensamt läroämne hörande valfria ämnen som bedöms med siffror och som omfattar sammanlagt minst två årsveckotimmar i årskurs 7–9 i den grundläggande utbildningen. Om den sökande har vitsord i flera valfria ämnen som omfattar minst två årsveckotimmar och som hör till samma gemensamma läroämne, räknas det aritmetiska medeltalet av dessa vitsord. Den sökandes urvalspoäng för ämnet i fråga bestäms enligt medeltalet av vitsordet i det gemensamma ämnet och i därtill hörande valfria ämne eller valfria ämnen.
På basis av de betonade vitsorden ges poäng (för det aritmetiska medeltalet av dem) enligt följande:
Medeltal | poäng |
6,00–6,49 | 1 |
6,50–6,99 | 2 |
7,00–7,49 | 3 |
7,50–7,99 | 4 |
8,00–8,49 | 5 |
8,50–8,99 | 6 |
9,00–9,49 | 7 |
9,50–10,00 | 8 |
Om den sökande har slutfört lärokursen för den grundläggande utbildningen i form av vuxenutbildning, kan vitsorden i gymnastik, bildkonst, slöjd, huslig ekonomi och musik på skiljebetyget från den grundläggande utbildningen beaktas, ifall dessa vitsord saknas på avgångsbetyget från den grundläggande utbildningen.
Om den sökande inte har studerat ett enda betonat ämne i den grundläggande utbildningen, används som det medeltal för betonade ämnen som avses i 3 mom. ett medeltal som beräknas enligt bestämmelserna i 10 §. (16.4.2015/451)
12 §Urvalspoäng för arbetserfarenhet
Såsom arbetserfarenhet godkänns arbetserfarenhet som inhämtats i arbetsförhållande och som den sökande inhämtat efter att ha slutfört lärokursen för den grundläggande utbildningen eller efter att ha fyllt 16 år. I deltidsarbete motsvarar arbete om 150 timmar för samma arbetsgivare en månads arbetserfarenhet.
Med arbete som sker i arbetsförhållande likställs deltagande i verkstadsverksamhet som varat minst tre månader eller deltagande i minst tre månader i sådan arbetspraktik eller arbetslivsträning som avses i lagen om offentlig arbetskraftsservice. I fråga om läroavtalsutbildning beaktas den arbetserfarenhet som betygen visar.
Arbetserfarenhet och därmed jämförbar verksamhet beaktas fram till ansökningstidens utgång.
För arbetserfarenhet och deltagande i därmed jämförbar verksamhet ges poäng enligt följande:
Arbetserfarenhetens | |
omfattning | poäng |
3 mån–mindre än 6 mån | 1 |
6 mån–mindre än 12 mån | 2 |
12 mån– | 3 |
13 §Urvalspoäng enligt ansökningsönskemål och kön
En sökande som ställt yrkesutbildning som första ansökningsönskemål ges två poäng för detta ansökningsönskemål.
Den sökande får två tilläggspoäng då han eller hon söker till en utbildning där mindre än 30 procent av förstahandssökandena i ansökningsmålen som utbildningsanordnaren har fastställt är av samma kön som den sökande.
14 § (16.4.2015/451)Urvalspoäng för idrottsmässiga meriter
En utbildningsanordnare som har som utbildningsuppgift att ordna yrkesutbildning för idrottare kan ge en sökande till sådan utbildning 1–3 urvalspoäng på basis av idrottsmässiga meriter.
15 § (16.4.2015/451)Urvalspoäng för inträdes- eller lämplighetsprov
Om utbildningsanordnaren ordnar ett inträdes- eller lämplighetsprov, ska alla sökanden kallas till provet.
Om den sökande i sin ansökan som ansökningsönskemål angett flera i 3 § 1 eller 2 mom. avsedda ansökningsmål inom grundläggande yrkesutbildning, kallas han eller hon med avvikelse från 1 mom. till inträdes- eller lämplighetsprov för det ansökningsmål som står först i ordningen av ansökningsönskemålen. Det antal poäng som en utbildningsanordnare ger för ett inträdes- eller lämplighetsprov används då också i andra utbildningsanordnares motsvarande ansökningsmål.
För inträdes- eller lämplighetsprovet ger utbildningsanordnaren sökanden 0–10 urvalspoäng.
Utbildningsanordnaren ska informera sökandena på förhand om hurudana avsnitt inträdes- eller lämplighetsprovet omfattar och hur de olika avsnitten poängsätts.
15 a § (29.11.2016/1038)Antagning av studerande på basis av inträdes- eller lämplighetsprov
Utbildningsanordnaren får besluta att antagningen av studerande till utbildning som leder till grundexamen inom hantverk och konstindustri, grundexamen i visuell framställning, grundexamen i dans, grundexamen i musik, grundexamen inom cirkusbranschen, grundexamen i flygplansmekanik, grundexamen inom mediebranschen eller grundexamen i idrott sker på basis av utbildningsanordnarens eget inträdes- eller lämplighetsprov. I detta fall tillämpas inte 4 §, 5 § 2 och 4 mom., 7–14 §, 15 § 2 mom. och inte 22 och 23 §.
3 kap.Antagning av studerande i fråga om sökande som har slutfört gymnasiets lärokurs
16 §Riktande av utbildningsutbudet till personer som slutfört gymnasiets lärokurs
Utbildningsanordnaren kan rikta en del av utbudet inom den grundläggande yrkesutbildningen till sökande som slutfört gymnasiets lärokurs. Undervisnings- och kulturministeriet kan vid behov i större detalj besluta om riktandet av utbildningsutbudet till sökande som slutfört gymnasiets lärokurs.
17 §Betyg som används i ansökan av sökande som slutfört gymnasiets lärokurs
En sökande som har slutfört gymnasiets lärokurs använder vid ansökan gymnasiets avgångsbetyg eller betyg för slutförd International Baccalaureate-examen (IB), europeisk studentexamen (EB) eller Reifeprüfung-examen (RP).
Vitsorden på avgångsbetygen för de examina som avses ovan i 1 mom. omvandlas till att motsvara vitsorden på gymnasiets avgångsbetyg enligt följande:
1) | |
EB-examen | Gymnasiet |
9–10 | 10 |
8 | 9 |
7 | 8 |
6 | 7 |
5 | 6 |
3-4 | 5 |
2) | |
IB-examen | Gymnasiet |
7 (Excellent) | 10 |
6 (Very good) | 9 |
5 (Good) | 8 |
4 (Satisfactory) | 7 |
3 (Mediocre) | 6 |
2 (Poor) | 5 |
3) | |
RP-examen | Gymnasiet |
13–15 poäng | 10 |
10–12 poäng | 9 |
7–9 poäng | 8 |
5–6 poäng | 7 |
3–4 poäng | 6 |
1–2 poäng | 5 |
Medeltalet för Reifeprüfung-examen omvandlas så att det totala poängantalet delas med 60 och omvandlas enligt tabellen.
Höjda vitsord beaktas om det finns ett separat, officiellt intyg för höjningen.
18 §Urvalskriterier
Antagningen av studerande i fråga om sökande som har slutfört gymnasiets lärokurs sker på basis av de sökandes urvalspoäng och de sökandes prioritering av ansökningsönskemålen.
Vid antagning av studerande som har slutfört gymnasiets lärokurs till utbildning för en yrkesinriktad grundexamen ges den sökande poäng för:
allmän skolframgång,
arbetserfarenhet och därmed jämförbar verksamhet,
att första ansökningsönskemålet gäller yrkesutbildning,
könstillhörighet,
eventuellt inträdes- eller lämplighetsprov.
3 mom. har upphävts genom F 16.4.2015/451 . (16.4.2015/451)
Vid antagning av studerande till grundläggande yrkesutbildning för idrottare som ordnas som en särskild utbildningsuppgift kan sökanden utöver urvalskriterierna som bestäms om i 2 mom. ges extra poäng på basis av idrottsmässiga meriter.
19 §Beräkning av urvalspoäng
De sökande rangordnas vid antagningen efter det sammanlagda antal poäng som består av urvalspoängen som erhållits utifrån i 18 § 2–4 mom. bestämda urvalskriterier. Sökande med samma poängtal rangordnas enligt följande grunder:
prioritering av ansökningsönskemål,
antalet poäng för eventuellt inträdes- eller lämplighetsprov,
allmän skolframgång.
Om sökandena har lika många urvalspoäng efter att de rangordnats på det sätt som föreskrivs i 1 mom. sker antagningen av studerande slumpmässigt.
20 §Urvalspoäng för allmän skolframgång
Sökande som slutfört gymnasiets lärokurs ges för den allmänna skolframgången poäng på basis av det aritmetiska medeltalet av vitsorden för följande läroämnen, med två decimalers noggrannhet: modersmål och litteratur, det andra inhemska språket, främmande språk, religion eller livsåskådningskunskap, historia, samhällslära, matematik, fysik, kemi, biologi, geografi, gymnastik, hälsokunskap, musik, bildkonst, filosofi och psykologi.
Sökande som slutfört gymnasiets lärokurs ges poäng på basis av den allmänna skolframgången enligt följande:
Medeltal | poäng |
5,50–5,74 | 1 |
5,75–5,99 | 2 |
6,00–6,24 | 3 |
6,25–6,49 | 4 |
6,50–6,74 | 5 |
6,75–6,99 | 6 |
7,00–7,24 | 7 |
7,25–7,49 | 8 |
7,50–7,74 | 9 |
7,75–7,99 | 10 |
8,00–8,24 | 11 |
8,25–8,49 | 12 |
8,50–8,74 | 13 |
8,75–8,99 | 14 |
9,00–9,24 | 15 |
9,25–10,00 | 16 |
Vitsord som har höjts beaktas om det finns ett separat, officiellt intyg över höjningen.
21 § (16.4.2015/451)Poäng för arbetserfarenhet, ansökningsönskemål, kön, idrottsmässiga meriter och inträdes- eller lämplighetsprov
Vid antagning av studerande som slutfört gymnasiets lärokurs till grundläggande yrkesutbildning tillämpas bestämmelserna i 12–15 § och 15 a § i fråga om arbetserfarenhet, ansökningsönskemål, könstillhörighet, idrottsmässiga meriter och inträdes- eller lämplighetsprov.
4 kap.Antagning på basis av utbildningsanordnarens prövning
22 §Tillämpning av antagning på basis av utbildningsanordnarens prövning
Antagning på basis av utbildningsanordnarens prövning kan tillämpas oavsett om utbildningen deltar i systemet för gemensam ansökan för yrkesutbildningen och gymnasieutbildningen eller inte.
23 §Grunder för antagning på basis av utbildningsanordnarens prövning
Utbildningsanordnaren kan då särskilda skäl som hänger samman med den sökandes person föreligger, anta högst 30 procent av de studerande i varje ansökningsmål oavsett antalet urvalspoäng den studerande får. Dylika särskilda skäl som hänger samman med den sökandes person är inlärningssvårigheter, sociala skäl samt avsaknad av skolbetyg eller svårligen jämförbara betyg.
Den sökandes utbildningsbehov och förutsättningar att klara av studierna ska bedömas och beaktas när avvikelser görs från antalet urvalspoäng.
5 kap.Särskilda bestämmelser
24 § (16.4.2015/451)Påvisande av att den sökande behärskar undervisningsspråket
En sökande kan inte antas som studerande, om han eller hon inte har tillräckliga färdigheter att använda och förstå ansökningsmålets undervisningsspråk i tal och skrift.
En sökande vars modersmål är något annat än ansökningsmålets undervisningsspråk anses ha tillräckliga färdigheter i undervisningsspråket, om han eller hon
har ett avgångsbetyg från den grundläggande utbildningen, som slutförts på ansökningsmålets undervisningsspråk finska, svenska eller samiska,
har avlagt lärokursen i det andra inhemska språket som A-språk med minst vitsordet 7 i den grundläggande utbildningen och detta språk är ansökningsmålets undervisningsspråk,
har avlagt lärokursen i finska eller svenska som andra språk med minst vitsordet 7 i den grundläggande utbildningen och detta språk är ansökningsmålets undervisningsspråk,
har slutfört gymnasiets lärokurs eller avlagt studentexamen på ansökningsmålets undervisningsspråk,
har slutfört hela gymnasiets lärokurs i modersmål och litteratur antingen med finska som modersmål, med svenska som modersmål, med samiska som modersmål, med finska som andra språk, med svenska som andra språk, med finska för samiskspråkiga eller med finska för teckenspråkiga, och språket i fråga är ansökningsmålets undervisningsspråk,
har slutfört hela gymnasiets lärokurs i det andra inhemska språket, och detta språk är ansökningsmålets undervisningsspråk,
har avlagt samtliga delprov i språkexamen i finska eller svenska enligt lagen om allmänna språkexamina (964/2004) på minst kunskapsnivå 3 eller har avlagt provet i muntlig och skriftlig färdighet i finska eller svenska i språkexamen för statsförvaltningen enligt lagen om de språkkunskaper som krävs av offentligt anställda (424/2003) på minst nöjaktig kunskapsnivå och språket i fråga är ansökningsmålets undervisningsspråk,
har godkänts i det i 24 a § avsedda nationella språkprovet i ansökningsmålets undervisningsspråk,
enligt utbildningsanordnarens bedömning har tillräckliga språkkunskaper, när ansökningsmålets undervisningsspråk är något annat än finska eller svenska.
24 a § (16.4.2015/451)Nationellt språkprov
Med avseende på ansökningsmål vars undervisningsspråk är finska eller svenska ordnas ett nationellt enhetligt språkprov i syfte att bedöma om sökande vars modersmål inte är detsamma som undervisningsspråket och som inte uppfyller förutsättningarna i 24 § 2 mom. 1–8 punkten uppfyller kravet på tillräckliga färdigheter att använda undervisningsspråket i tal och skrift. Utbildningsanordnaren kallar alla ovan avsedda sökande till det nationella språkprovet. Om en sökande i sin ansökan angett flera ansökningsönskemål, kallas han eller hon till språkprovet för det ansökningsmål som står först i ordningen av ansökningsönskemålen.
Det nationella språkprovet anses vara avlagt med godkänt resultat, om den språkkunskap som visas i provet motsvarar nivå B1.1 enligt nivåskalan för språkkunskaper.
Utbildningsstyrelsen svarar för utvecklande och förvaltning av det nationella språkprovet.
25 §Avvikelse från antagningsgrunderna
Avvikelser från antagningsgrunderna enligt denna förordning kan vid behov göras genom beslut av undervisnings- och kulturministeriet när studerande antas till en utbildning för ordnande av vilken det finns ett sådant försökstillstånd som avses i 23 § i lagen om yrkesutbildning.
6 kap.Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
26 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2013.
Genom denna förordning upphävs undervisningsministeriets förordning om grunderna för antagning av studerande inom utbildning för yrkesinriktade grundexamina av den 26 februari 2002 (167/2002) jämte senare ändringar.
Denna förordning tillämpas för första gången vid den gemensamma ansökan hösten 2013 för antagningen av studerande till utbildningar som inleds i januari 2014.
De bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet av denna förordning tillämpas vid antagningen av studerande till sådana utbildningar som inleds år 2013.
Ikraftträdelsestadganden
24.10.2013/751:
Denna förordning träder i kraft den 1 november 2013.
Denna förordning tillämpas vid antagning av studerande till utbildning som inleds i januari 2014 eller senare. På utbildning som inleds före ovan nämnda tidpunkt tillämpas de bestämmelser som gällde vid denna förordnings ikraftträdande.
21.2.2014/143:
Denna förordning träder i kraft den 1 mars 2014.
16.4.2015/451:
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2016. Bestämmelserna i 2 §, 3 § 1–3 mom. samt 5 och 9 § träder dock i kraft den 1 augusti 2015.
Denna förordning tillämpas vid antagning av studerande till utbildning som börjar den 1 augusti 2016 eller därefter. På utbildning som inleds före nämnda tidpunkt tillämpas de bestämmelser som gällde vid denna förordnings ikraftträdande.
Med avvikelse från vad som föreskrivs i 2 mom. tillämpas 2 §, 3 § 1–3 mom. samt 5 och 9 § vid antagning av studerande till utbildning som börjar den 1 augusti 2015 eller därefter. På utbildning som inleds före nämnda tidpunkt tillämpas de bestämmelser som gällde vid denna förordnings ikraftträdande.
29.11.2016/1038:
Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 2017.
Denna förordning tillämpas vid antagning av studerande till utbildning som börjar den 1 augusti 2017 eller därefter. På utbildning som inleds före nämnda tidpunkt tillämpas de bestämmelser som gällde vid denna förordnings ikraftträdande.