Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om landsvägsfärjor
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med kommunikationsministeriets beslut
ändras i kommunikationsministeriets förordning om landsvägsfärjor ( 20/2006 ) 1, 4–8, 10, 11, 13, 15, 16 och 17 §, av dem 4–8 § sådana de lyder delvis ändrade i förordning 1667/2009, 15 § sådan den lyder delvis ändrad i förordning 59/2013 och 16 § sådan den lyder i förordning 1667/2009, som följer:
1 §Definitioner
Bestämmelser om vajerfärjor och frigående färjor finns i 6 § i lagen om trafiksystem och landsvägar (503/2005).
I denna förordning avses med
färjkaj en vajerfärjas eller en frigående färjas kaj,
färjeläge en vajerfärjas eller en frigående färjas avgångs- och ankomstplats,
färjeled den led som en vajerfärja eller en frigående färja använder,
isvägsfärja en vajerfärja som leder trafik på särskild vinterväg över allmän farled, samt
producent av färjtrafiktjänster en redare.
4 §Vajerfärjors konstruktion och utrustning
Det finns särskilda bestämmelser om vajerfärjors konstruktion och utrustning. Vajerfärjor ska ha ett fordonsdäck.
5 §Behörighet som radiooperatör på en vajerfärja och läkarintyg som krävs av förare av vajerfärja
Det finns särskilda bestämmelser om behörigheten som radiooperatör på en vajerfärja.
En förare av vajerfärja ska med ett läkarintyg visa att han eller hon har förmåga att särskilja de i sjövägsreglerna och reglerna för inre farvatten avsedda signalljus, signalfigurer och ljudsignaler som syftar till att förhindra fartygskollisioner. Av läkarintyget ska framgå att föraren av vajerfärjan uppfyller de medicinska krav som gäller grupp 1 och som anges i 17 § i körkortslagen (386/2011), och att föraren vid behov med hörapparat, åtminstone på ett öra uppfattar normal konversationsstämma på fyra meters avstånd och har normalt färgseende. Läkarintyget ska förnyas vart femte år.
6 §Framförande av vajerfärja som är frikopplad från styrlinan
En vajerfärja får vid risk för kollision omedelbart frikopplas från sin styrlina eller motsvarande annan styranordning.
En vajerfärja kan tillfälligt gå i trafik även om den är frikopplad från sin styrlina eller motsvarande annan styranordning
i isförhållanden enligt behov,
för transport av sådana fordon som avses i 15 § 1 mom., om en långsam farkost eller flottning har stängt färjeleden,
under tiden för byte eller reparation av styrlina eller motsvarande annan styranordning,
på grund av svåra vind- eller strömförhållanden, eller
om vajerfärjans styrlina föranleder fara för fartygstrafiken eller vajerfärjans trafikering.
En vajerfärja får framföras frikopplad från sin styrlina eller motsvarande annan styranordning till varv eller färjeläge av sådan bemanning som Transport- och kommunikationsverket fastställt med stöd av lagen om fartygspersonal och säkerhetsorganisation för fartygbemanning (1687/2009) eller sådan bemanning som anges i statsrådets förordning om fartygs bemanning och fartygspersonalens behörighet (508/2018). Bestämmelser om behörighetskrav för ett fartygs befälhavare och maskinchef finns i II avd. 10 kap. i lagen om transportservice (320/2017).
7 §Styrlina och trafik som korsar färjeleden
En vajerfärja får inte hindra ett sådant fartyg från att passera som kan navigera tryggt enbart i farleden. Ett sådant fartyg ska i mån av möjlighet i god tid informera föraren av vajerfärjan om sin ankomst. Föraren av vajerfärjan ska då se till att styrlinan vid farleden inte hindrar fartyget från att passera.
Där färjeleden korsar farleden ska vajerfärjans styrlina monteras så att den, då den inte hålls stram, längs hela farledens bredd sjunker ned under det trallningsdjup som Trafikledsverket fastslagit på basis av det fastställda seglationsdjupet. Styrlinan får inte i onödan hållas stram så att sjötrafik över färjeleden förhindras. Föraren av en vajerfärja ska även se till att fartyg, som ska väja för vajerfärjor, inte behöver vänta oskäligt länge på att få korsa färjeleden.
Om vattendraget vid färjeleden på grund av knippbogsering av virke eller annan tillfällig transport ska reserveras för sjötrafik till större djup än det fastställda seglationsdjupet eller större bredd än ledmärkena anger, ska styrlinan vid behov sänkas ned till färjeledens botten. Den som verkställer en tillfällig transport ska i god tid på förhand till färjeläget i fråga anmäla tidpunkten för den kommande transporten samt, innan färjeleden korsas, försäkra sig om att styrlinan vilar på farledens botten.
8 §Sjötrafikmärken och ljus som varnar för färjeled och vajerfärja
Då en färjeled korsar en allmän farled ska den behöriga närings-, trafik- och miljöcentralen på egen bekostnad sätta ut sjötrafikmärken längs den allmänna farleden på båda sidor om färjeleden i enlighet med vad som föreskrivs i förordningen om utmärkning av farlederna (846/1979).
En vajerfärja som korsar den allmänna farleden kan när den är i rörelse avge ett gult blinkande ljus utöver de ljus och signalfigurer som föreskrivs i förordningen om förhindrande av sammanstötning i inre farvatten.
Den behöriga närings-, trafik- och miljöcentralen kan på egen bekostnad och med tillstånd av Trafikledsverket förse en färjeled som trafikeras av en vajerfärja som korsar den allmänna farleden, utöver med de märken som avses i 1 mom., även med sådana ljussignalanordningar för sjötrafik enligt Transport- och kommunikationsverkets bestämmelser som sätts upp i närheten av färjkajerna.
En färjeled där en isvägsfärja trafikerar eller där en bro över isväg används ska förses med de sjötrafikmärken som avses i 1 mom. Dessutom ska färjeleden förses med ljus som lyser vitt om natten.
10 §Övervakning av landsvägsfärjors skick, utrustning och bemanning samt märken eller tavlor på färjorna
Producenten av färjtrafiktjänster ska visa och den behöriga närings-, trafik- och miljöcentralen ska övervaka att landsvägsfärjorna hålls i behörigt skick samt utrustade och bemannade enligt lagar och med stöd av dem utfärdade bestämmelser.
Producenten av färjtrafiktjänster ska övervaka att vägtrafikanterna följer de bestämmelser som gäller på färjan om förbud mot rökning eller begränsning av tomgång eller andra med hänsyn till allmän säkerhet eller dirigering av trafiken nödvändiga bestämmelser.
11 §Vajerfärjors belastning
En vajerfärja får inte belastas med större last än vad som anges i besiktningsbeviset. Ett fordons eller en fordonskombinations totalvikt ska vid behov påvisas med vägningsintyg eller genom vägning före inkörningen på vajerfärjan. Den behöriga närings-, trafik- och miljöcentralen kan begränsa vikten av de fordon som ska transporteras med vajerfärja då lokala förhållanden kräver det. Varje passagerare ska följa de lastningsinstruktioner som föraren av vajerfärjan ger.
13 §Att gå eller köra ombord på en landsvägsfärja eller avlägsna sig från denna samt landsvägsfärjors avgång
Den som går eller kör ombord på en landsvägsfärja eller avlägsnar sig från denna ska iaktta nödvändig försiktighet och följa de order och förbud som har getts med hjälp av trafikanordningar samt de instruktioner och föreskrifter som befälhavaren på den frigående färjan eller föraren av vajerfärjan ger.
Det är tillåtet att gå eller köra ombord på en landsvägsfärja först då tillstånd har getts genom att den bom som fungerar som spärr vid stranden öppnats och den färjport som ska hindra att någon eller något störtar ned i vattnet fällts ned, samt då det i övrigt är fri passage.
Om påstigningen eller ombordkörningen på landsvägsfärjan styrs av en ljussignal är det tillåtet att gå eller köra ombord på färjan först då ljuset släckts eller då en annan ljussignal anger att det är tillåtet.
Det är tillåtet att avlägsna sig från en landsvägsfärja först då färjan har angjorts vid färjkajen, den färjport som hindrar att någon eller något störtar ned i vattnet är helt nedfälld, den bom som fungerar som spärr vid stranden är helt uppfälld samt då det även i övrigt finns en fri passage. Om det finns en ljussignal som styr när man får gå eller köra ut från landsvägsfärjan är det tillåtet att avlägsna sig från färjan först då ljuset släckts eller då en annan ljussignal anger att det är tillåtet
En landsvägsfärja får inte avgå innan spärrarna på stranden är nedfällda, de färjportar som hindrar att någon eller något störtar ned i vattnet är helt uppfällda och landsvägsfärjans last vid behov är tillräckligt stöttad för att förhindra förskjutning.
15 §Förkörsrätt för landsvägstransporter
Trots bestämmelserna i 14 § har utryckningsfordon och fordon i polisens, Tullens eller Gränsbevakningsväsendets tjänsteuppdrag enligt 39 § 1 mom. i vägtrafiklagen rätt att komma ombord på en landsvägsfärja före andra fordon. Efter dessa bestäms förkörsrätten före andra fordon enligt följande:
fordon som transporterar eller som ska avhämta en insjuknad person för vård,
fordon som transporterar läkare, veterinär eller annan person i sjukvårds- eller räddningsuppdrag på brådskande resa,
fordon för djurtransporter som går i trafik med tillstånd av regionförvaltningsverket,
fordon som används i tillståndspliktig persontransport,
fordon som utför brådskande vägunderhållsarbete,
fordon i kategori L 1 e och L 2 e ( moped ).
Om ett utryckningsfordon, ett fordon i polisens, Tullens eller Gränsbevakningsväsendets tjänsteuppdrag eller ett fordon som nämns i 1mom. 1 och 2 punkten behöver transport med en landsvägsfärja på annan än tidtabellsenlig tid och meddelar om detta på förhand ska transporten skötas och färjan vid tidpunkten för överfarten om möjligt invänta transporten vid avgångskajen.
Önskar ett annat än i 2 mom. avsett fordon följa med en landsvägsfärja efter att den lagt ut kan färjan, om det finns plats för fordonet, återvända för att hämta fordonet ifall åtgärden inte väsentligt fördröjer trafiken. Landsvägsfärjan återvänder inte för att hämta ett fordon om färjan avgått tidtabellsenligt eller om ett i 1 mom. nämnt fordon tagits ombord, trafiken är livlig eller färjsträckan är kort.
16 §Förfarande då särskild vinterväg korsar allmän farled
Om en sådan särskild vinterväg som avses i 4 § 4 mom. i lagen om trafiksystem och landsvägar korsar en allmän farled ska den behöriga närings-, trafik- och miljöcentralen, med beaktande av eventuella bestämmelser som meddelats av regionförvaltningsverket, bestämma på vilket sätt överfarten ska ordnas vid farleden. Om en bro eller en isvägsfärja används för överfarten, ska närings-, trafik- och miljöcentralen komma överens med Trafikledsverket om hur mycket smalare den allmänna farleden får göras mellan brostöden eller förtöjningsställena för isvägsfärjan med beaktande av dem som använder farleden. I samband med detta ska den behöriga närings-, trafik- och miljöcentralen bestämma hur långt från vägens och farledens korsning den särskilda vintervägen ska utstakas. Vid behov beslutar Trafikledsverket om bevakning av korsningen.
17 §Bruksavgift för frigående färjor
Om det för användning av frigående färja har föreskrivits en avgift enligt 12 § i lagen om trafiksystem och landsvägar ska den behöriga närings-, trafik- och miljöcentralen hålla beslutet om detta till påseende i omedelbar närhet av färjkajerna.
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2019.
Helsingfors den 19 december 2018
KommunikationsministerAnne BernerLagstiftningsdirektörSilja Ruokola