Statsrådets förordning om ändring av förordningen om explosiva varor
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut
upphävs i förordningen om explosiva varor ( 473/1993 ) 54 a §, sådan den lyder i förordning 1385/1994,
ändras 49, 50 och 51 § och 53 § 3 mom., av dem 49 och 51 § sådana de lyder delvis ändrade i förordning 131/1999 och 50 § sådan den lyder delvis ändrad i förordning 1103/2009, samt
fogas till förordningen en ny 36 a §, i stället för den 36 a § som upphävts genom förordning 1103/2009, samt ett nytt 4 b kap. som följer:
36 a §
Den som tillverkar eller importerar fyrverkeripjäser ska i den anmälan till Säkerhets- och kemikalieverket som avses i 93 § i kemikaliesäkerhetslagen lägga fram
tillverkarens eller importörens namn och kontaktuppgifter,
namnet på den person eller de personer som ansvarar för tillverkningen eller importen samt deras kompetens och den utbildning de har getts,
uppgift om arrangemangen för upplagring av fyrverkeripjäser,
uppgift om arrangemangen för kvalitetskontroll,
en redogörelse för den plats där verksamhetsutövaren kan utföra provskjutningar för utbildning, kvalitetskontroll eller förstöring,
en redogörelse för förfarandena för att avbryta minutförsäljningen av en felaktig produkt och för att vid behov kunna ta den tillbaka från konsumenterna,
en redogörelse för förfaranden för att underrätta myndigheterna och vid behov medierna om ett produktfel,
en redogörelse för förfarandena för att förstöra fyrverkeripjäser som i den egna verksamheten eller i minutförsäljningen har konstaterats vara defekta,
uppgift om ansvarsförsäkringens storlek.
Säkerhets- och kemikalieverket bedömer utifrån dokumenten i anmälan och ett skriftligt förhör med den ansvariga personen om kraven på verksamhetens säkerhet uppfylls och meddelar verksamhetsutövaren ett skriftligt beslut om saken.
4 b kap.Skyldigheter för arrangörer av fyrverkerier
37 j §
En arrangör av fyrverkerier ska i den anmälan till Säkerhets- och kemikalieverket som avses i 94 § lägga fram
arrangörens namn och kontaktuppgifter,
namnet på den person eller de personer som ska utses till fyrverkeriansvariga samt deras kompetens och den utbildning de har getts,
en principiell beskrivning av funktions- och säkerhetssystemet för de anordningar som används vid uppskjutningen av de pyrotekniska och andra artiklar som används vid fyrverkerierna,
en redogörelse för förvaringen och hanteringen av fyrverkeripjäserna på uppskjutningsplatsen,
uppgift om de åtgärder som verksamhetsutövaren vidtar för att försäkra sig om att artiklarna och de anordningar som används är lämpliga,
en redogörelse för förfarandena för att trygga säkerheten när artiklar skjuts upp,
uppgift om ansvarsförsäkringens storlek.
Säkerhets- och kemikalieverket bedömer utifrån dokumenten i anmälan och ett skriftligt förhör med den ansvariga personen om kraven på verksamhetens säkerhet uppfylls och meddelar verksamhetsutövaren ett skriftligt beslut om saken.
37 k §
En arrangör av fyrverkerier ska ha systematiska förfaranden för att säkerställa att de fyrverkeripjäser som används vid fyrverkerierna och avfyrningsanordningarna för dem är funktionellt tillförlitliga.
En arrangör av fyrverkerier ska göra tillräckliga partivisa provskjutningar för att garantera fyrverkeripjäsernas säkerhet. Protokollen från kvalitetskontrollen ska förvaras i ett år.
En arrangör av fyrverkerier ska ha skriftliga anvisningar om förfarandena för att produktvis bestämma de skyddsavstånd som behövs vid fyrverkerierna.
49 §
Fyrverkeripjäser som hör till kategori 4 av pyrotekniska artiklar får överlåtas för användning endast till en sådan verksamhetsutövare som har fått Säkerhets- och kemikalieverkets beslut enligt 36 a § eller 37 j § om att kraven på verksamhetens säkerhet har uppfyllts.
Pyrotekniska artiklar av kategori T1 och T2 får överlåtas för användning endast till en sådan verksamhetsutövare som i sin tjänst har en laddare med kompetens att avfyra effekter (kategori E).
Pyrotekniska artiklar av kategori P2 får överlåtas för användning endast till en sådan verksamhetsutövare som i sin tjänst har en specialist med lämplig utbildning.
En specialist på säkerhetsanordningar av kategori P2 för bilar ska ha fordonsteknisk utbildning eller tillräcklig arbetserfarenhet inom branschen samt produktspecifik utbildning som givits av tillverkaren eller importören eller en organisation som dessa bemyndigat.
Andra specialister på produkter i kategori P2 än de som avses i 4 mom. ska ha produktspecifik utbildning som givits av tillverkaren eller importören eller en organisation som dessa bemyndigat.
Den produktspecifika utbildning som avses i 4 och 5 mom. ska omfatta behövliga kunskaper om den pyrotekniska artikelns egenskaper, farlighetsklass och risker samt om lämplig upplagring, säker användning och förstöring av produkten. I utbildningen ska det dessutom läras ut hur installationens säkerhet och den installerade produktens adekvata funktion säkerställs. Över utbildning som fullgjorts med godkänt resultat ska det ges ett skriftligt intyg.
50 §
Till den som har rätt att inneha skjutvapen får överlåtas högst två kilogram krut och högst 1 000 stycken tändhattar åt gången.
51 §
Överlåtelse av explosiva varor till en person eller sammanslutning som avses i 82 § i kemikaliesäkerhetslagen ska ske mot kvittering. På kvittot ska anges den överlåtna explosiva varans handelsnamn och mängd samt datum och mottagarens namn och namnförtydligande. Till överlåtaren ska dessutom lämnas en styrkt kopia av ett giltigt överföringsintyg.
Den som avhämtar explosiv vara ska i de fall som avses i 82 § 1 mom. 1 och 2 punkten i kemikaliesäkerhetslagen för den som överlåter varan visa upp fullmakt av den som innehar tillverknings- eller upplagringstillstånd eller av den laddare som ansvarar för de explosiva varorna.
53 §
Sådan bokföring som avses i 1 mom. krävs inte vid saluföring av patroner som används i startpistoler och arbetsredskap, saluföring av belysnings- och signalartiklar eller andra motsvarande artiklar som är avsedda för nödsituationer eller saluföring av pyrotekniska artiklar som är godkända för privat bruk.
Denna förordning träder i kraft den 4 juli 2013.
Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/23/EG (32007L0023); EUT nr L 154, 14.6.2007, s. 21
Helsingfors den 27 juni 2013
ArbetsministerLauri IhalainenKonsultativ tjänstemanTapani Koivumäki