Lag om ändring av 25 kap. i kyrkolagen
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På förslag av kyrkomötet och i enlighet med riksdagens beslut
fogas till 25 kap. i kyrkolagen ( 1054/1993 ) nya 17—23 § som följer:
25 kap.Kompletterande stadganden
17 §Vapen
Kyrkan, stiften och biskoparna har ett vapen. Församlingar kan ha ett vapen.
Vapnet ska utarbetas enligt heraldiska regler.
18 §Godkännande och fastställelse av vapen
Kyrkans vapen godkänns av kyrkostyrelsen.
Stiftens och biskoparnas vapen godkänns av domkapitlet. Domkapitlets beslut ska underställas kyrkostyrelsen för fastställelse.
Kyrkostyrelsen ska innan ett vapen godkänns eller fastställs inhämta Riksarkivets yttrande.
Församlingarnas vapen godkänns av kyrkofullmäktige eller församlingsrådet. Kyrkofullmäktiges eller församlingsrådets beslut ska underställas domkapitlet för fastställelse. Domkapitlet ska innan vapnet fastställs inhämta Riksarkivets yttrande.
19 §Övervakning av användningen av vapen
Användningen av vapen övervakas av det organ som har godkänt vapnet.
20 §Sigill och stämplar
I denna lag avses med
sigill bild och text som trycks i lack eller på ett papper av bestämd form och som bekräftar en handlings riktighet eller bild och text som är färdigt tryckta på ett papper,
stämpel motsvarande text och bild i bläck som i stället för sigill används för att bekräfta en handlings riktighet.
Vad som i denna lag bestäms om sigill och stämplar tillämpas även på andra optiska märkningar och avtryck som ersätter eller kompletterar sigill och stämplar och som används inom den kyrkliga förvaltningen för att bekräfta handlingars riktighet.
21 §Godkännande och fastställelse av sigill och stämplar
Biskopsmötet och domkapitlen godkänner sina egna sigill och stämplar. Kontraktsprostarnas sigill och stämplar godkänns av domkapitlet. Församlingarnas sigill och stämplar godkänns av kyrkofullmäktige eller församlingsrådet. Centralregistrens sigill och stämplar godkänns av gemensamma kyrkorådet eller av kyrkorådet eller gemensamma kyrkorådet i den församling eller kyrkliga samfällighet som är störst till folkmängden.
Kyrkofullmäktige, församlingsrådet, gemensamma kyrkorådet och kyrkorådet ska underställa domkapitlet sitt beslut om godkännande av sigill och stämplar för fastställelse.
22 §Förstöring av sigill och stämplar
Sigill och stämplar som tas ur bruk och särskilda redskap om möjliggör framställning av dem ska förstöras eller tas tillvara. Det organ som har godkänt sigillet eller stämpeln beslutar om förstöringen.
23 §Närmare bestämmelser
Närmare bestämmelser om sigillens och stämplarnas form, storlek, text, språk, färg, emblem, fastställelse och förstöring kan ges i kyrkoordningen.
Denna lag träder i kraft den 1 juni 2012.
Domkapitlet i Åbo ärkestift och domkapitlet i S:t Michels stift kan oberoende av denna lags ikraftträdande alltjämt använda för dem tidigare fastställda sigill. Andra myndigheter inom kyrkan, stiften, församlingarna eller de kyrkliga samfälligheterna kan använda tidigare fastställda sigill tills sigillet måste förnyas på grund av förslitning.
RP 13/2012
FvUB 8/2012
RSv 28/2012
Helsingfors den 25 maj 2012
Republikens PresidentSAULI NIINISTÖInrikesministerPäivi Räsänen