Lag om ändring av lagen om behandlingen av personer i förvar hos polisen
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen om behandlingen av personer i förvar hos polisen ( 841/2006 ) 1 kap. 2 §, 2 kap. 2 §, 6 kap. 1 § 1 mom. och 6 § 1 mom., 7 kap. 1 § 1 mom. och 6 § 1 mom., 8 kap. 3 §, 11 kap. 1 § 3 mom., 15 kap. 3 § samt 17 kap. 1 § 1 mom., 3 § 1 mom., 4 § 1 mom. och 5 §, av dem 6 kap. 1 § 1 mom. sådant det lyder i lag 267/2007, som följer:
1 kap.Allmänna bestämmelser
2 §Definitioner
I denna lag avses med
häktad den som häktats enligt 1 kap. 2 § i häktningslagen (768/2005),
anhållen den som anhållits i enlighet med 2 kap. 5 § i tvångsmedelslagen (806/2011),
gripen den som gripits på en grund som anges i polislagen (872/2011), tvångsmedelslagen, förundersökningslagen (805/2011) eller i någon annan lag och som inte är häktad eller anhållen,
frihetsberövad en häktad, anhållen eller gripen,
besökare den som besöker en frihetsberövad,
förvaringslokal en lokal som administreras av polisen och som används för förvaring av frihetsberövade som hålls i förvar hos polisen,
teknisk övervakning övervakning av förvaringslokalerna med hjälp av tekniska anordningar,
väktare överväktare och väktare enligt 1 kap. 10 § i polislagen.
2 kap.Intagning i förvaringslokal
2 §Underrättelse om frihetsberövande
Häktade ska ges tillfälle att underrätta en närstående eller någon annan person om frihetsberövandet.
Enligt anvisningar av en anhållen eller gripen ska någon av den anhållnes eller den gripnes närstående eller någon annan person underrättas om frihetsberövandet. Om underrättelsen skulle förorsaka synnerligt men för brottsutredningen, kan underrättelsen om anhållande framskjutas högst två dygn från gripandet genom beslut av en polisman som hör till befälet och underrättelsen om gripande framskjutas eller lämnas ogjord. En underrättelse får inte utan särskilda skäl lämnas mot den anhållnes eller gripnes vilja.
6 kap.Brevväxling och telefonsamtal
1 §Brevväxling och granskning av postförsändelser
De frihetsberövade har rätt till korrespondens, om inte denna rätt har begränsats enligt 4 kap. i tvångsmedelslagen.
6 §Användning av telefon
En frihetsberövad ska i möjligaste mån ges tillfälle att på egen bekostnad stå i telefonkontakt med personer utanför förvaringslokalen, om inte denna rätt har begränsats enligt 4 kap. i tvångsmedelslagen. I ordningsstadgan för en förvaringslokal kan meddelas de föreskrifter om tider för användning av telefon som är nödvändiga med hänsyn till verksamheten och ordningen i förvaringslokalen.
7 kap.Besök och andra kontakter utanför förvaringslokalen
1 §Besök
De frihetsberövade har rätt att under behövlig övervakning ta emot besökare vid tidpunkter som reserverats för besök så ofta det är möjligt utan att ordningen och verksamheten i förvaringslokalen störs, om inte denna rätt begränsats enligt 4 kap. i tvångsmedelslagen. Besök kan även tillåtas vid andra tillfällen än vid de tidpunkter som reserverats för besök, om det är behövligt med hänsyn till den frihetsberövades kontakter eller av något annat särskilt skäl. En frihetsberövad har dock alltid rätt att utan ogrundat dröjsmål ta emot besök av sitt i 6 kap. 4 § i denna lag avsedda ombud. Bestämmelser om granskning av besökare finns i 10 kap.
6 §Kontakter med en beskickning
Utländska frihetsberövade har rätt att stå i kontakt med en diplomatisk beskickning eller ett konsulat som företräder hemlandet, om inte kontakterna begränsats enligt 4 kap. i tvångsmedelslagen.
8 kap.Ordningen i en förvaringslokal
3 §Beslutanderätt
Polischefen vid polisinrättningen fastställer ordningsstadgan för en förvaringslokal och beslutar om övervakning och låsning av lokalerna.
11 kap.Säkerhetsåtgärder
1 §Säkerhetsåtgärder
Bestämmelser om begränsning av frihetsberövades kontakter finns i 4 kap. i tvångsmedelslagen.
15 kap.Väktare
3 §Person- och egendomsskada
En väktare ska utan dröjsmål underrätta sin förman om person- eller egendomsskador som uppkommit vid utförandet av tjänsteuppdrag, om skadorna inte är att anses såsom ringa. Beträffande person- och egendomsskador ska förfaras enligt 8 kap. 6 § i polislagen.
17 kap.Ändringssökande
1 §Ärenden som är föremål för ändringssökande
Begäran om omprövning (rättelseyrkande) får framställas hos polischefen vid polisinrättningen och besvär anföras hos förvaltningsdomstolen över beslut som gäller
innehav av egendom enligt 4 kap. 1 § samt användning av pengar och andra betalningsmedel enligt 4 kap. 4 §,
kvarhållande av brev eller postförsändelse enligt 6 kap. 5 §, och
besöksförbud enligt 7 kap. 5 § och tillstånd att avlägsna sig av synnerligen viktigt skäl enligt 7 kap. 8 §.
3 §Beslut om rättelseyrkande
Polischefen vid polisinrättningen avgör begäran om omprövning.
4 §Anförande av besvär
Ändring i beslut som polischefen vid polisinrättningen fattat med anledning av en begäran om omprövning får sökas genom besvär hos förvaltningsdomstolen. Besvär ska anföras hos den förvaltningsdomstol inom vars domkrets polischefen vid polisinrättningen har fattat beslutet.
5 §Verkan av begäran om omprövning och besvär på verkställigheten
Begäran om omprövning eller anförande av besvär avbryter inte verkställigheten av beslut enligt 1 §, om inte polischefen vid den polisinrättning som behandlar begäran om omprövning eller den förvaltningsdomstol som behandlar besvären beslutar något annat.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 2014.
RP 222/2010
LaUB 44/2010
RSv 374/2010
Nådendal den 22 juli 2011
Republikens PresidentTARJA HALONENJustitieministerAnna-Maja Henriksson