Lag om ändring av lagen om åtgärder för inskränkande av tobaksrökning
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 108/2006 (Publicerad 16.8.2006)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen av den 13 augusti 1976 om åtgärder för inskränkande av tobaksrökning ( 693/1976 ) 2 § 8 och 9 punkten, 11 a och 12 §, 13 § 2 mom., 14 b § 1 och 3 mom., 17 § 3 mom. 1 punkten och 32 §, sådana de lyder, 2 § 8 och 9 punkten och 17 § 3 mom. 1 punkten i lag 498/2002, 11 a § i lag 741/2002, 12 och 32 § i lag 765/1994 och 487/1999, 13 § 2 mom. i sistnämnda lag och 14 b § 1 och 3 mom. i lag 286/2006, samt
fogas till 2 §, sådan den lyder i lag 953/1992 samt i nämnda lagar 487/1999 och 498/2002, nya 10―16 punkter, till lagen nya 13 b―13 e § och till lagen en ny 33 §, i stället för den 33 § som upphävts genom lag 681/1999, som följer:
2 §
I denna lag avses med
nikotin nikotinhaltiga alkaloider,
ingrediens varje ämne eller beståndsdel, med undantag av tobaksplantans blad och andra naturliga eller icke beredda delar av tobaksplantan, som används vid tillverkning eller beredning av en tobaksprodukt och som finns kvar i den slutliga produkten, om än i annan form, inbegripet papper, filter, trycksvärta och klister,
lokal ett slutet utrymme med tak, golv och väggar eller ett utrymme där man genom att foga till en plan yta kan konstruera ett slutet utrymme och som är avsett som bostad, vistelseutrymme, väntrum eller arbetsrum,
arbetsutrymme en lokal eller ett utomhusområde där man utför arbete,
rökrum ett av byggnadstillsynsmyndigheten för tobaksrökning godkänt separat utrymme i en lokal,
rökfri lokal en lokal där tobaksrökning är förbjuden eller den del av en lokal där tobaksrökning är förbjuden,
gemensamt utrymme på en arbetsplats sådana vilrum, måltidsrum, sanitetsutrymmen och andra personalutrymmen som finns på en arbetsplats och är avsedda för de anställda eller som används gemensamt av dem, sådana korridorer, hallar och trappuppgångar som används av de anställda samt sådana lokaler som är avsedda som samlingsplats för dem,
lokal för allmänheten på en arbetsplats sådana lokaler på en arbetsplats till vilka allmänheten har obehindrat tillträde,
lokal för kunder på en arbetsplats en sådan lokal på en arbetsplats som är reserverad för kunder eller används av dem.
5 kap.Skyddande av befolkningen mot de men för hälsan som rökningen vållar
11 a §
Tobaksrök i omgivningen är ett karcinogen. För skydd mot tobaksrök i arbete gäller vad som bestäms i denna lag och i arbetarskyddslagstiftningen.
12 §
Tobaksrökning är förbjuden
i lokaler som är avsedda för barn på daghem eller elever vid läroanstalter samt på sådana utomhusområden vid daghem eller läroanstalter som främst är avsedda för personer som inte fyllt aderton år,
i lokaler som är reserverade för allmänheten och kunderna vid ämbetsverk, myndigheter och liknande offentliga inrättningar,
vid offentliga tillställningar som arrangeras i lokaler till vilka allmänheten har obehindrat tillträde,
i lokaler på allmänna kommunikationsmedel, och
i gemensamma samt för allmänheten och kunder avsedda lokaler på en arbetsplats, om inte annat bestäms nedan.
Om en näringsidkare tillåter tobaksrökning i sin förplägnadsrörelses serveringsutrymme utomhus eller inom något annat område utomhus som är i hans besittning, skall han se till att tobaksrök inte sprider sig till förplägnadsrörelsens lokaler genom öppna fönster, dörrar eller andra öppningar eller via ventilationen.
13 §
Med avvikelse från bestämmelserna i 12 § 1 mom. 2, 4 och 5 punkten kan tobaksrökning tillåtas i gästernas inkvarteringsrum på hotell eller andra inkvarteringsrörelser samt i restauranger och andra förplägnadsrörelser på fartyg i internationell sjötrafik när serveringsutrymmet är mindre än 50 m 2 . Av ett serveringsutrymme som är större får högst 50 procent reserveras för rökare. Tobaksrök får då inte sprida sig till det område där tobaksrökning är förbjuden. De restaurangutrymmen i samma restauranghelhet som är öppna samtidigt betraktas som en och samma restaurang. Med serveringsutrymme avses utrymme reserverat för intagande av mat och dryck som serveras där.
13 b §
Tobaksrökning i restaurangers eller andra förplägnadsrörelsers lokaler kan tillåtas endast i separata rökrum som godkänts för tobaksrökning. Tobaksrök får i så fall inte sprida sig till det område där tobaksrökning är förbjuden. Det är förbjudet att servera och inta mat och dryck i rökrum.
13 c §
Det är förbjudet att utföra arbete i rökrum, med undantag av nödvändigt arbete som utförs av brand- och räddningsväsendet eller av ordnings- och säkerhetsskäl. Det är tillåtet att städa i rökrum först efter det att rummet vädrats noggrant, med beaktande av vad som särskilt föreskrivs om arbetstagares arbetarskydd.
13 d §
Rökrummet skall vara av skälig storlek i förhållande till serveringsområdet eller antalet kundplatser i restaurangen eller förplägnadsrörelsen av annat slag. I fråga om byggande och underhåll av rökrum samt reparations- och ändringsarbeten gäller vad som bestäms i markanvändnings- och bygglagen (132/1999) och med stöd av den.
Näringsidkaren skall uppgöra en plan för egenkontroll där det framgår hur man säkerställer att rökrummet är ändamålsenligt och hur förhållandena och ordningen i rökrummet kan övervakas utanför rökrummet.
Närmare bestämmelser om rökrummets minsta eller största yta eller om rummets yta i förhållande till serveringsområdet eller antalet kundplatser i restaurangen eller förplägnadsrörelsen av annat slag kan utfärdas genom förordning av statsrådet.
Närmare bestämmelser om byggnadstekniska krav på konstruktioner och ändamålsenlighet samt om uppgörande av, innehållet i och genomförandet av den i 2 mom. avsedda plan för egenkontroll som fordras av näringsidkaren kan utfärdas genom förordning av social- och hälsovårdsministeriet.
13 e §
Arbetarskyddsmyndigheten, den kommunala tillsynsmyndigheten enligt 14 a § och vid behov polisen skall underrätta den i 21 § i alkohollagen (1143/1994) avsedda myndighet som beviljar serveringstillstånd om brott mot bestämmelserna om rökrum samt byggnadstillsynsmyndigheten om brott mot bestämmelser och föreskrifter om byggande och underhåll eller reparations- och ändringsarbeten när det gäller rökrum. Arbetarskyddsmyndigheten och den kommunala tillsynsmyndigheten enligt 14 a § skall underrätta varandra om brott mot de bestämmelser och föreskrifter som avses ovan.
14 b §
Om inte något annat bestäms i denna lag övervakar arbetarskyddsmyndigheterna att bestämmelserna i 12 § 1 mom. 5 och 6 punkten och 13 § 3 mom. om förbud mot och begränsning av tobaksrökning iakttas på arbetsplatserna, enligt vad som bestäms i lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen (44/2006).
Polisen övervakar att 12 § 1 mom. 3 och 5 punkten iakttas.
17 §
Har rättelse inte skett inom utsatt tid eller har det förfarande som strider mot bestämmelserna och som nämns i förbudet fortsatt eller upprepats efter den utsatta tiden, skall kommunen anmäla detta
till allmänna åklagaren, om det är fråga om ett förfarande som strider mot 10, 11 eller 12 §, 13 § 1, 2 eller 5 mom. eller 13 b §, samt
32 §
Den som trots påminnelse från innehavaren av ett allmänt kommunikationsmedel, en lokal eller ett utomhusområde, från innehavarens representant, från tillsynsmyndigheten eller från arrangören av eller en ordningsman vid en offentlig tillställning fortsätter att röka i en lokal eller utomhus på ställen där tobaksrökning är förbjuden enligt 12 §, skall för rökningsförseelse dömas till böter.
33 §
Den som innehar en lokal, ett utomhusområde eller ett allmänt kommunikationsmedel eller dennes representant eller den som arrangerar offentliga tillställningar och som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet
i strid med 12 § tillåter tobaksrökning i lokaler eller på ett utomhusområde där det är förbjudet,
i strid med 12 § 2 mom., 13 eller 13 b § underlåter att vidta de åtgärder för förhindrande av att tobaksrök sprider sig till lokaler där tobaksrökning är förbjuden som förutsätts i de förbud eller föreskrifter som kommunen i enskilda i fall meddelat i enlighet med 17 §, eller
tillåter att rökrum används för annat än i 13 b § angivet ändamål,
skall, om inte försummelsen skall kan anses vara ringa och om inte strängare straff för gärningen föreskrivs någon annanstans i lag, för brott mot skyddsåtgärder enligt tobakslagen dömas till böter.
Denna lag träder i kraft den 1 juni 2007.
Genom denna lag upphävs i förordningen av den 25 februari 1977 om åtgärder för inskränkande av tobaksrökning (225/1977) 1 § 8―11 punkten, sådana de lyder i förordning 174/1995.
Har en näringsidkare innan lagen träder i kraft i sin restaurang eller förplägnadsrörelse av annat slag vidtagit de nödvändiga åtgärder gällande konstruktion och ventilation för förhindrande av att tobaksrök sprider sig till rökfria områden som förutsätts i den lag som gäller när denna lag träder i kraft och kan den kommunala myndighet som avses i 14 a § på basis av kontroll eller sakkunnigutlåtande som näringsidkaren skaffat konstatera att det inte finns något att anmärka i fråga om åtgärderna, är det tillräckligt att sådana ändringar i fråga om konstruktion och ventilation som denna lag förutsätter genomförs inom två år från det att lagen trätt i kraft.
Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.
RP 226/2005
ShUB 12/2006
RSv 84/2006
Nådendal den 21 juli 2006
Rebuplikens President TARJA HALONENSocial- och hälsovårdsminister Tuula Haatainen