Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

463/2001

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om bas- och tilläggsåtgärder i samband med miljöstödet samt utbildningsstöd i anslutning till miljöstödet för jordbruk

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 69/2001 (Publicerad 7.6.2001)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut

ändras i jord- och skogsbruksministeriets förordning den 30 juni 2000 om bas- och tilläggsåtgärder i samband med miljöstödet ( 646/2000 ) 11 § 1 och 2 mom., 28 § 2 mom., 29 §, 32 § 1 och 2 mom., i bilaga 1 del A tredje stycket, del B första stycket, del C fjärde stycket, del D andra stycket, del F femte stycket samt i del J andra och sjunde stycket, sådana som av dem andra och sjunde stycket i del J i bilaga 1 lyder i förordningen 1207/2000, som följer:

11 §Växtskydd

Den växtskyddsspruta som används vid spridning av växtskyddsmedel skall testas vart femte år av en av kontrollcentralen för växtproduktion auktoriserad testare. Om en period på fem år går ut efter vegetationsperioden skall den växtskyddsspruta som används vid spridning av växtskyddsmedel testas innan följande vegetationsperiod börjar. Med växtskyddsspruta avses självgående och traktordrivna växtskyddssprutor. En ny växtskyddsspruta anses testad om den uppfyller kraven enligt standardserien pr EN 1276 och om lantbruksteknologiska forskningsenheten vid Lantbrukets forskningscentral eller någon annan motsvarande inrättning har utfärdat ett skriftligt intyg om godkännande. Ett skriftligt intyg över testningen skall finnas.

Den som sprider växtskyddsmedel på en gårdsbruksenhets åkrar skall vart femte år genomgå sprutförarutbildning. Om en period på fem år går ut efter vegetationsperioden skall sprutförarutbildning genomgås innan följande vegetationsperiod börjar. Ett skriftligt intyg över deltagandet i utbildningen skall finnas. Som utbildning som är förenlig med stödvillkoren godkänns endast sådana utbildningsdagar som arbetskrafts- och näringscentralens landsbygdsavdelning har godkänt i förväg på det sätt som bestäms i 34 §. Som utbildning godkänns också en sådan specialexamen gällande giftiga bekämpningsmedel som kontrollcentralen för växtproduktion anordnar. Eftersom specialexamen är i kraft tio år, skall antingen sprutförarutbildning genomgås eller specialexamen avläggas på nytt under det sjätte giltighetsåret. Utbildningen enligt ovan skall genomgås före utgången av det första förbindelseåret.


28 §Stödberättigande skifte


Om besittningen av åker som omfattas av en sådan förbindelse att inte odla som avses i 10 § 2 mom. statsrådets förordning om kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket övergår från en person som har ingått förbindelsen att inte odla till en sådan jordbrukare som börjar odla området, kan jordbrukaren i fråga, ansöka åkern som stödberättigande, om anslagssituationen tillåter, och stöd kan betalas för den.

29 §Förfall för förbindelse

Som sådant frånträdande av förbindelse som avses i 43 § statsrådets förordning om kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket anses inte en situation där en jordbrukare som har ingått en förbindelse säljer eller arrenderar ut hela sin lägenhet till en sådan jordbrukare eller sådana jordbrukare som har ingått en förbindelse som gäller miljöstöd och som är i kraft när besittningen överförs. Odlare som avstår från att bedriva jordbruk kan dock kvarhålla en liten areal åker för husbehovsodling Sådan försäljning eller utarrendering kan ske också innan tre år har förflutit sedan förbindelsen inleddes. I ett sådant fall anses förbindelsen ha förfallit, och utbetalt stöd återkrävs inte.

32 §Betalning av stöd

Betalningen av stöd förutsätter att plantering eller sådd av sådana växter som anges på jordbruksskiftesblankett nr 102B för övrig användning företas senast den 30 juni. Med avvikelse från vad som sägs ovan kan stöd betalas för i 33 § avsedda trädgårdsväxter i grupp 1 som sås därefter och ger skörd under året i fråga, om en förfrukt sås på skiftet senast den 30 juni. Om ingen förfrukt sås, skall landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen underrättas om detta. Då betalas inte stöd för bas- och tilläggsåtgärder för skiftet i fråga. Någon förfrukt krävs dock inte och stöd kan betalas om det är fråga om isbergssallat, kinakål, blomkål eller sparriskål. Den sista såningsdagen för skiften som har uppgetts vara foderareal eller stödareal för jordbruksgrödor (C) bestäms enligt villkoren för stödet för jordbruksgrödor.

Miljöstöd kan betalas för ett skifte med gröngödslingsvall vars skörd används som ett led i växtföljden så, att skörden inte bärgas på hösten utan utnyttjas för gödsling av följande gröda. Sådana växtföljder är exempelvis odling av vicker som gröngödsling samt växelbruk av potatis och klöver. Jordbrukaren skall på begäran bevisa växtföljden på skiften som angetts som gröngödslingsvall. Av vikten på det frö som används till anläggning av grön gödslingsvallar skall minst 20 procent bestå av frö av kvävefixerande växter. De frömängder som har åtgått skall uppges på blanketten för ansökan om stöd eller framgå av lägenhetens skiftesvisa anteckningar. Den sammanräknade arealen för de jordbruksskiften som uppges som gröngödslingsareal i årliga stödansökan kan vara högst 50 procent av den sammanräknade arealen för de stödberättigande skiftena. I stödansökan kan samma areal inte uppges som gröngödslingsareal två år i följd.



Denna förordning träder i kraft den 7 juni 2001.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.

Helsingfors den 4 juni 2001

Jord- och skogsbruksminister Kalevi HemiläÖverinspektör Tarja Taipale

Bilaga 1

Del A

Basgödsling av åkerväxter

Gödsling av skiften med svartträda, obearbetade trädesskiften och ettåriga grönträdesskiften är förbjuden. När flerårig grönträda anläggs kan det ges högst 50 kg kväve och högst 10 kg fosfor per hektar vid anläggningen. När på ett skifte som lagts i träda enligt bestämmelserna i förordningen om jordbruksgrödor odlas en gröda som är tillåten i förordningen om jordbruksgrödor så att skörden bärgas på skiftet, kan grödan i fråga gödslas så som det är bestämt om gödslingsnivån för grödan i fråga.

Del B

Beaktande av näringsämnen i stallgödsel och vissa andra gödselmedel

Näringsämnena i stallgödseln skall räknas in i gödslingsgivorna enligt följande tabell:

Gödselslag

Fosfor

Lösligt kväve

kg/m 3

kg/m 3

Fast gödsel av nöt

1,2

1,2

Flytgödsel av nöt

0,6

1,9

Urin av nöt

0,1

2,2

Fast gödsel av svin

2,3

1,3

Flytgödsel av svin

1,0

2,9

Urin av svin

0,2

1,8

Fast gödsel av får

1,4

1,0

Fast gödsel av häst

0,6

0,4

Fast gödsel av hönor

4,2

5,1

Fast gödsel av broiler

3,5

5,1

Fast gödsel av räv

11,5

3,8

Fast gödsel av mink

9,5

2,4

Del C

Dikesrenar och skyddsremsor

Punktvis behandling av ogräs på dikesrenar och skyddsremsor är tillåten endast vid svåra ogräsangrepp. Då skall användningen av bekämpningsmedel och sådden av ny vallväxtlighet ske under samma vegetationsperiod. Dikesrenen eller skyddsremsan skall förnyas så att området inte är utan växtlighet på hösten eller vintern. Vallväxtfrön som sås på dikesrenar eller skyddsremsor kan sås i skyddssäd. Landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belagen skall skriftligen underrättas on den punktvisa behandlingen i förväg. Flyghavre har spritt sig till en dikesren eller en skyddsremsa skall bekämpas i enlighet med lagen om bekämpning av flyghavre, antingen genom plockning eller kemiskt. Dikesrenar och skyddsremsor får inte behandlas med bekämpningsmedel, utom i de ovan nämnda fallen. Också gödsling är förbjuden. Om växligheten på en dikesren eller skyddsremsa skadas eller förstörs, exempelvis under vintern eller vid dikesrensning, skall ny vallväxlighet sås så snart förhållandena det medger.

Del D

Preciserad gödsling

Vid fosforgödslingen kan en högst fyraårig utjämningsperiod tillämpas i enlighet med 8 §. Med avvikelse från del C i bilaga 2, som gäller den maximala fosforgivan vid preciserad gödsling, är det på lägenheter som förbundit sig att iaktta basåtgärderna för husdjurslägenheter tillåtet att använda en stallgödselmängd som motsvarar 15 kg fosfor per hektar och år i alla bördighetsklasser utom bördighetsklassen "betänkligt hög". Undantaget kan tillämpas på skiften där stallgödsel som har uppkommit på den egna lägenheten sprids. På det som sagts ovan kan tillämpas en utjämningsperiod på högst fyra år. I ett sådant fall får stallgödseln dock inte spridas på ett närmare avstånd från vattendrag än 100 meter.

Del F

Mångfaldsobjekt på gårdsbruksenheten

Växter som är godtagbara för betesmarker för vilt som anläggs på åkerskiften i sedvanlig odling är, antingen i rena bestånd eller i blandningar, korn, vete, havre, råg, ärt, bovete, rybs, raps, senap, solros, foderkål, foderraps, oljerättika, foderbetor såsom fodersockerbeta, blastrova och turnips samt blandningar av gräsväxter och klöver. Växter som är godtagbara för betesmarker för vilt som anläggs på skiften som har lagts i träda på det sätt som bestäms i förordningen om jordbruksgrödor är korn, vete, havre och råg i blandningar, ärt i blandningar, bovete i blandningar, ryps, raps och senap i blandningar, solros i blandningar, foderkål i rena bestånd och blandningar, foderraps i rena bestånd och blandningar, oljerättika i rena bestånd och blandningar, foderbetor såsom fodersockerbeta, blastrova och turnips i rena bestånd och blandningar samt blandningar av gräsväxter och klöver.

Del J

Normal god jordbrukarsed

Det krav på bärgning av skörd som ingår i normal god jordbrukarsed uppfylls inte om valls slås och lämnas på marken, utan skörden skall bärgas eller området användas som betesmark på behörigt sätt. Kompostering av vall betraktas inte heller som tillräcklig odling, ifall det inte är fråga om gröngödsling som motsvarar förutsättningarna i 32 § 3 mom. För en åkerareal som omfattas av ett 5- eller 10- årigt specialstödavtal om utvecklande och vård av landskapet eller om främjande av naturens mångfald kan emellertid stöd för bas- och tilläggsåtgärder betalas, även on skörd inte bärgas. Åker som inte har bärgats på grund av en skördeskada som har anmälts skriftligen omedelbart då skadan framkommit till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belagen anses utgöra odlad åker.

Den ovan angivna planttätheterna tillämpas emellertid inte på växtbestånd som har anlagts före det första förbindelseåret och som motsvarar kännetecknen för yrkesmässig odling.

Till början av sidan