Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1008/1994

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Handels- och industriministeriets beslut om ändring av handels- och industriministeriets beslut om påskrifter på livsmedelsförpackningar

Typ av författning
Beslut
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Handels- och industriministeriet har

ändrat i sitt beslut av den 10 maj 1991 om påskrifter på livsmedelsförpackningar ( 795/91 ) 8 § och

fogat till beslutet en ny 8 a § som följer:

8 § Angivande av beståndsdel med gruppnamn

De beståndsdelar som hör till någon av följande grupper kan meddelas så att endast gruppens namn anges:

1)

''vegetabilisk olja'' eller ''animalisk olja'', allmän beteckning för alla vegetabiliska oljor, dock inte olivolja, och animaliska oljor; om oljan har härdats skall ordet ''härdad'' nämnas i beståndsdelsförteckningen i samband med oljans namn eller gruppnamnet,

2)

''vegetabiliskt fett'' eller ''animaliskt fett'', allmän beteckning för alla vegetabiliska och animaliska fetter; om fettet har härdats skall ordet ''härdat'' nämnas i beståndsdelsförteckningen i samband med fettets namn eller gruppnamnet,

3)

''mjöl'', allmän beteckning på mjölblandningar av två eller flera sädesslag; beteckningen skall åtföljas av en uppräkning av de sädesslag som blandningen består av i fallande storleksordning efter vikt,

4)

''stärkelse'', allmän beteckning för alla stärkelser och fysikaliskt eller enzymatiskt modifierade stärkelser,

5)

''fisk'', allmän beteckning för alla fiskarter, om inte på förpackningen framhävs vilken eller vilka fiskarter som har använts vid framställningen,

6)

''ost'', allmän beteckning för alla ostar och blandningar av dessa, om inte på förpackningen framhävs vilket eller vilka slag av ost som har använts vid framställningen,

7)

''kryddor'', allmän beteckning för alla kryddor och blandningar av dessa, om inte deras mängd överstiger 2 procent av livsmedlet,

8)

''kryddörter'', allmän beteckning för alla kryddörter och blandningar av dessa, om inte deras mängd överstiger 2 procent av livsmed-let,

9)

''basmassa för tuggummi'', allmän beteckning för en gummiämnesmassa som används som bas för tuggummi,

10)

''skorpsmulor'', allmän beteckning för alla slag av bakade, torkade och finfördelade spannmålsprodukter,

11)

''socker'', allmän beteckning för sackarosprodukter som framställts av sockerbetor och sockerrör, även invertsocker,

12)

''glukos'', allmän beteckning för vattenfri glukos och glukosmonohydrat,

13)

''stärkelsesirap'', allmän beteckning för all flytande och torr stärkelsesirap,

14)

''mjölkproteiner'', allmän beteckning för alla mjölkproteiner (kaseiner, kaseinater och vassleproteiner) och blandningar av dessa,

15)

''kakaosmör'', allmän beteckning för pressat, expellerpressat och raffinerat kakaosmör,

16)

''kanderad frukt'', allmän beteckning för all frukt som överdragits eller indränkts med socker, om inte dess mängd överstiger 10 procent av livsmedlet,

17)

''grönsaker'', allmän beteckning för alla grönsaker, om inte deras mängd överstiger 10 procent av livsmedlet; grönsaker som kan medföra överkänslighetssymtom hos den som använder livsmedlet skall dock anges med sitt eget namn, och

18)

''vin'', allmän beteckning för alla de typer av vin som definieras i rådets förordning (EEG) nr 822/87.

8 a § Gruppnamn för tillsatsämnen

De gruppnamn för tillsatsämnen som avses i 11 § i förordningen är följande:

1)

färgämne,

2)

konserveringsmedel,

3)

antioxidationsmedel,

4)

emulgeringsmedel,

5)

förtjockningsmedel,

6)

geleringsmedel,

7)

stabiliseringsmedel,

8)

smakförstärkare,

9)

syra,

10)

surhetsreglerande medel,

11)

klumpförebyggande medel,

12)

modifierad stärkelse,

13)

sötningsmedel,

14)

jäsningsmedel,

15)

skumdämpningsmedel,

16)

ytbehandlingsmedel,

17)

smältsalt,

18)

mjölbehandlingsmedel,

19)

konsistensmedel,

20)

fuktighetsbevarande medel,

21)

fyllnadsämne och

22)

drivgas.

När gruppnamnet ''modifierad stärkelse'' används, behöver inte tillsatsämnets namn eller nummerkod anges.

Med gruppnamnet ''smältsalt'' kan endast sådana smältsalter anges som används vid framställningen av smältostar.


Detta beslut träder i kraft den 1 december 1994.

Försäljning av livsmedel som strider mot detta beslut är förbjuden från och med den 30 juni 1996.

Helsingfors den 17 november 1994

Minister Pertti Salolainen Överinspektör Mirja Hynönen

Till början av sidan