Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

119/1992

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om museiverket

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
119/1992

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till undervisningsministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av 4 § lagen den 14 januari 1972 om museiverket (31/72):

Uppgifter och organisation

1 §

Museiverket har till uppgift att:

1)

leda och utveckla fornminnesförvaltningen och museiverksamheten här i landet;

2)

vara sakkunnigmyndighet med ansvar för skyddet av kulturarvet och kulturmiljön samt tillsammans med andra myndigheter och det övriga museiväsendet sörja för att lagstiftningen inom området iakttas;

3)

svara för bevarandet av och tillsynen över fornlämningar, byggnadskulturen och kulturmiljön samt att sörja för att detta område utvecklas;

4)

sörja för dokumentation och forskning som gäller förhistoria, historia, etnologi, sjöfartshistoria, numismatik, byggnadshistoria och konsthistoria;

5)

sörja för att den kulturhistoriska nationalsamlingen utökas och vårdas;

6)

svara för museer och ordna utställningar;

7)

sköta särskilt stadgade och bestämda uppgifter i anslutning till det statsstöd som beviljas museiväsendet;

8)

vara central konserveringsanstalt för arkeologiskt och marinarkeologiskt material samt att styra och övervaka restaureringsverksamheten;

9)

genom rådgivnings- och upplysningsverksamhet arbeta för att kulturarvet bevaras och vårdas;

10)

upprätthålla och främja internationella kontakter inom sitt område;

11)

förmedla information om andra folkslags kultur; samt

12)

sköta andra uppgifter som stadgas eller bestäms för museiverket.

2 §

Museiverket har en direktion som tillsätts av statsrådet för fyra år i sänder. Direktionen består av verkets generaldirektör, som är ordförande i direktionen, samt sju andra medlemmar, av vilka en skall utses bland personer som föreslagits av de personalorganisationer som har den största representationen i museiverket. I direktionen skall sakkunskapen för olika verksamhetsområden inom centralmuseerna vara representerad. Direktionen väljer inom sig en vice ordförande.

I museiverket fattas beslut dessutom av ett särskilt sammanträde vars ordförande är generaldirektören och medlemmar förvaltningsdirektören och cheferna för avdelningarna.

3 §

Vid museiverket finns en administrativ avdelning, en kulturhistorisk avdelning, en arkeologisk avdelning, en avdelning för byggnadshistoria samt Finlands nationalmuseum som en avdelning vid museiverket.

Finlands nationalmuseum är kulturhistoriskt centralmuseum på riksplanet.

Avdelningarna kan indelas i verksamhetsenheter enligt vad som bestäms i arbetsordningen. I arbetsordningen kan även bestämmas om enheter som står utanför avdelningarna.

Personalen och dess uppgifter

4 §

Chef för museiverket är en generaldirektör med titeln statsarkeolog.

Chef för administrativa avdelningen är förvaltningsdirektören. De övriga avdelningarna leds av avdelningsföreståndare. Chef för kulturhistoriska avdelningen är dock en av undervisningsministeriet förordnad tjänsteman. Vid verket finns dessutom andra tjänster och tillfälliga tjänstemän och personal i arbetsavtalsförhållande.

5 §

Generaldirektören leder museiverkets verksamhet samt svarar för att museiverkets uppgifter sköts på ett effektivt och ekonomiskt sätt. Generaldirektören svarar för att direktionens beslut verkställs.

Förvaltningsdirektören och cheferna för avdelningarna bistår generaldirektören vid ledningen av verket.

De som är i ledande ställning vid verket svarar för att de mål som uppställts för respektive verksamhetsenhet eller för verksamheten uppnås på ett effektivt och ekonomiskt sätt.

Handläggning och avgörande av ärenden

6 §

De ärenden som ankommer på museiverket avgörs av direktionen, det särskilda sammanträdet, generaldirektören, förvaltningsdirektören, en avdelningsföreståndare, chefen för kulturhistoriska avdelningen eller av någon annan tjänsteman om vilken så bestäms i arbetsordningen.

De ärenden som behandlas i direktionen avgörs på föredragning. I arbetsordningen bestäms vilka andra ärenden som avgörs på föredragning.

7 §

Direktionen avgör ärenden som gäller:

1)

den allmänna utvecklingen av fornminnesförvaltningen och museiverksamheten här i landet;

2)

verksamhets- och ekonomiplanen samt budgetförslaget;

3)

de allmänna principerna för museiverkets forskning samt för skyddet av kulturmiljöer och fornlämningar;

4)

de allmänna principerna för utställningsverksamheten vid verkets museer;

5)

utlåtanden om tillsättande av tjänsterna som förvaltningsdirektör och avdelningsföreståndare samt förordnande av chefen för kulturhistoriska avdelningen; samt

6)

andra frågor som är av principiell eller vittgående betydelse eller annars viktiga och som generaldirektören bestämmer att skall behandlas i direktionen.

8 §

Direktionen sammankallas av ordföranden eller vice ordföranden. Direktionen är beslutför när mötesordföranden samt minst fyra andra medlemmar är närvarande.

Vid direktionens möte avgörs ärendena med enkel majoritet. Om rösterna faller lika avgör mötesordförandens röst.

Direktionen meddelar närmare bestämmelser om hur ärendena skall behandlas i direktionen.

Undervisningsministeriet fastställer direktionsmedlemmarnas arvoden.

9 §

Vid museiverkets särskilda sammanträde avgörs ärenden som gäller:

1)

underställning av verkets beslut till högre myndigheter samt ärenden som underställts museiverket;

2)

skydd av byggnader och fornlämningar i de fall då frågan är av stor betydelse;

3)

sådana ansökningar om utförsel av kulturföremål från landet som är av stor vikt; samt

4)

inlösning och förflyttning av fornlämningar i de fall då frågan är av stor betydelse.

Museiverkets särskilda sammanträde är beslutfört när ordföranden och minst två andra medlemmar är närvarande. Vid det särskilda sammanträdet skall dock alltid förvaltningsdirektören och den chef för en avdelning till vars verksamhetsområde ifrågavarande ärende huvudsakligen hör vara närvarande.

Om det vid särskilt sammanträde uppstår meningsskiljaktighet om hur ett ärende skall avgöras, avgörs ärendet genom omröstning med iakttagande av samma förfarande som vid en kollegial domstol.

10 §

Generaldirektören avgör de ärenden om vilka inte stadgas eller bestäms att de skall avgöras av direktionen eller det särskilda sammanträdet eller som enligt arbetsordningen inte skall avgöras av någon annan tjänsteman.

Generaldirektören eller chefen för en avdelning kan i enskilda fall förbehålla sig rätten att avgöra ärenden som annars ankommer på en underlydande.

Behörighetsvillkor för och besättande av tjänster samt tjänstledighet

11 §

Av generaldirektören, förvaltningsdirektören, avdelningsföreståndarna och chefen för kulturhistoriska avdelningen krävs sådan ledarförmåga som uppgifterna förutsätter.

Dessutom krävs:

1)

av generaldirektören högre högskoleexamen samt god förtrogenhet med museiverkets uppgiftsområde;

2)

av förvaltningsdirektören högre högskoleexamen samt god förtrogenhet med administrativa uppgifter;

3)

av avdelningsföreståndarna högre högskoleexamen samt god förtrogenhet med respektive avdelnings uppgiftsområde; samt

4)

av övriga tjänstemän sådan utbildning som krävs för att tjänsten skall kunna skötas med framgång.

12 §

Generaldirektören utnämns av republikens president på framställning av statsrådet utan att tjänsten förklaras ledig.

Förvaltningsdirektören och avdelningsföreståndarna utnämns av undervisningsministeriet.

Den övriga personalen utnämns eller anställs av generaldirektören, om inte något annat bestäms i arbetsordningen.

13 §

Generaldirektören beviljas tjänstledighet av undervisningsministeriet. Av prövning beroende tjänstledighet som varar längre tid än ett år beviljas generaldirektören dock av statsrådet och tjänstledighet som varar högst en månad och som grundar sig på lag eller tjänstekollektivavtal av hans ställföreträdare.

Andra tjänstemän beviljas tjänstledighet av generaldirektören, om inte något annat bestäms i arbetsordningen.

14 §

Om skötseln av en tjänst under tiden för tjänstledighet och om skötseln av en vakant tjänst beslutar den myndighet eller tjänsteman som beviljar tjänstledighet.

15 §

Vid förhinder för generaldirektören träder en av undervisningsministeriet förordnad tjänsteman vid museiverket i hans ställe.

Särskilda stadganden

16 §

Generaldirektören åtalas för tjänstefel i Helsingfors hovrätt.

17 §

Museiverket kärar och svarar på statens vägnar samt bevakar vid domstol, skiljeförfarande och hos andra myndigheter statens rätt och fördel i ärenden som berör verket.

Förvaltningsdirektören och en av honom utsedd tjänsteman har rätt att utan särskild fullmakt bevaka eller befullmäktiga ett ombud att bevaka statens rätt och fördel i ärenden som avses i 1 mom. samt att på museiverkets vägnar ta emot delgivning av stämning.

18 §

Närmare bestämmelser om museiverkets organisation, verksamhetsenheternas och personalens uppgifter och befogenheter samt behandlingen av ärenden och organiseringen av verkets verksamhet i övrigt ges i arbetsord- ningen, som generaldirektören fastställer.

Ikraftträdande och övergångstadganden

19 §

Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1992.

Genom denna förordning upphävs förordningen den 23 februari 1972 om museiverket (172/72) jämte senare ändringar.

Åtgärder som verkställigheten av denna förordning förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.

20 §

Generaldirektören, förvaltningsdirektören och avdelningsföreståndarna utgör museiverkets direktion enligt denna förordning tills statsrådet har utnämnt de direktionsmedlemmar som avses i 2 § 1 mom.

De bestämmelser i arbetsordningen som givits med stöd av den förordning som gällde när denna förordning trädde i kraft och som inte står i strid med denna förordning, iakttas tills en ny arbetsordning enligt denna förordning träder i kraft.

Mandattiden för delegationen för museiärenden, som tillsatts med stöd av den förordning som gällde när denna förordning trädde i kraft, fortsätter till den 31 december 1993.

Helsingfors den 14 februari 1992

Republikens President Mauno Koivisto Minister Tytti Isohookana-Asunmaa

Till början av sidan