Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

50/2024

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter där ändringar i lagen eller förordningen ingår i författningstexten.

Författningar följda till och med FörfS 157/2025.

Statsrådets förordning om sådant från produktionen frikopplat direktstöd till jordbruket som betalas för 2024

Uppdaterad
Typ av författning
Förordning
Förvaltningsområde
Jord- och skogsbruksministeriet
Meddelats
Publiceringsdag
Ikraftträdande
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/2024/50/ajantasa/2024-11-28/swe
Finlands författningssamlings ursprungliga författning
SDK 50/2024

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare (1332/2022) :

1 §Tillämpningsområde

Denna förordning innehåller bestämmelser om sådant från produktionen frikopplat direktstöd som betalas för 2024 och som i enlighet med artikel 16.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (strategiska GJP-planer) och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 1305/2013 och (EU) nr 1307/2013, nedan förordningen om strategiska planer , kan beviljas aktiva jordbrukare som

1)

grundläggande inkomststöd,

2)

omfördelningsinkomststöd,

3)

inkomststöd för unga jordbrukare, och

4)

stöd för miljösystem.

2 §Definitioner

I denna förordning avses med

1)

jordbruksskifte en areal som avses i 21 § i statsrådets förordning om allmänna villkor för beviljande av vissa arealbaserade jordbruksstöd (77/2023) ,

2)

vallväxt gräsväxter och annat örtartat foder som omfattar sådana växtarter av gräs och örtartat foder som i Finland traditionellt förekommer på naturbetesmark eller brukar ingå i vall-, betes- eller ängsfröblandningar, dock inte vass,

3)

kvävefixerande växter ärter, getrutor, bönor, andra lupiner än sandlupin och blomsterlupin, vickerarter, sojabönor, linser, kikärter, sötväpplingar, lusern och klöverarter,

4)

mellangröda en sekundär gröda som bildar växtbestånd och som sås samma år och som är en annan gröda än den som ger skörd.

3 §Aktiva jordbrukare

Stödsökanden hör till det nationella register som avses i 3 § 1 mom. 2 punkten i lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare (1332/2022) , om sökanden har ett företags- eller organisationsnummer som Patent- och registerstyrelsen eller Skatteförvaltningen har beviljat och sökandens uppgifter finns tillgängliga i företags- och organisationsdatasystemet. Utifrån företags- och organisationsdatasystemet konstateras det att stödsökanden bedriver jordbruk som huvudnäringsgren. Huvudnäringsgrenen ska vara växtodling eller husdjursskötsel som hör till klass 01 enligt Statistikcentralens näringsgrensindelning, dock inte jakt eller verksamhet som betjänar jakt eller jordbruk. Huvudnäringsgrenen kan också vara att hålla odlingsmark odlingsbar, vilket hör till klass 01612.

Stödsökanden ska vara införd som primärproducent i det register över mervärdesskattskyldiga som avses i 172 § i mervärdesskattelagen (1501/1993) .

Om stödsökanden inte uppfyller förutsättningarna enligt 1 och 2 mom., ska det för den behöriga myndigheten särskilt verifieras att sökanden bedriver jordbruksverksamhet. Sökanden kan styrka att den bedriver jordbruksverksamhet genom dokument om sin jordbruksverksamhet eller sina jordbruksinkomster för året före stödåret eller genom att lämna in andra bevis som visar att sökanden bedriver jordbruksverksamhet. Jordbruksverksamheten kan bedrivas som bisyssla eller på deltid. (28.11.2024/675)

4 §Stödområden

Grundläggande inkomststöd kan beviljas inom stödområdena AB och C enligt bilaga 1 till statsrådets förordning om ersättnings- och stödområden för vissa ersättningar för landsbygdsutveckling, direktstöd till jordbrukare och nationella stöd till jordbruket och trädgårdsodlingen och de delområden av stödområdena som räknas som skärgård (1379/2022) .

5 §Regionala maximibelopp av grundläggande inkomststöd

Av det årliga maximibelopp av direktstöd som avses i bilaga V till förordningen om strategiska planer kan användas högst 294,27 miljoner euro till grundläggande inkomststöd. Maximibeloppet av grundläggande inkomststöd fördelas regionalt i enlighet med artikel 22.2 i förordningen om strategiska planer på de i 4 § avsedda stödområdena.

De regionala maximibeloppen 2024 är enligt stödområde följande:

stödområde

miljoner euro

procent

AB

148,01

50,3

C

146,26

49,7

6 § (28.11.2024/675)Beloppet av grundläggande inkomststöd

Grundläggande inkomststöd kan 2024 beviljas enligt stödområde till högst följande belopp per stödberättigande hektar:

stödområde

euro/hektar

AB

137,91

C

118,35

7 §Omfördelningsinkomststöd

Av det årliga maximibelopp av direktstöd som avses i bilaga V till förordningen om strategiska planer kan användas högst 26,10 miljoner euro till omfördelningsinkomststöd.

Omfördelningsinkomststöd kan 2024 beviljas till ett belopp av högst 17,75 euro per hektar.

8 §Ålderskrav vid inkomststöd för unga jordbrukare

Det ålderskrav som avses i 12 § 1 mom. 1 punkten i lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare ska uppfyllas före utgången av det kalenderår under vilket stödsökanden lämnar in sin första ansökan om grundläggande inkomststöd.

9 §Bestämmanderätt vid inkomststöd för unga jordbrukare

En ung jordbrukare har i 12 § 1 mom. 2 punkten i lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare avsedd bestämmanderätt i ett aktiebolag, om han eller hon innehar mer än hälften av aktierna i bolaget och de aktier han eller hon äger ger mer än hälften av det röstetal som bolagets aktier medför. Om en ung jordbrukare har bestämmanderätt i ett bolag som är delägare i ett bolag som ansökt om stöd anses jordbrukaren ha bestämmanderätt i det bolag som ansökt om stöd, om det först nämnda bolaget äger mer än hälften av aktierna i det bolag som ansökt om stöd och dessa aktier ger mer än hälften av det röstetal som det först nämnda bolagets aktier medför.

I ett öppet bolag anses bestämmanderätten utövas av en ung jordbrukare, om alla bolagsmän uppfyller de villkor som ställs på mottagare av inkomststöd för unga jordbrukare. I ett kommanditbolag anses bestämmanderätten utövas av en ung jordbrukare, om majoriteten av de ansvariga bolagsmännen är bolagsmän som uppfyller de villkor som ställs på mottagare av inkomststöd för unga jordbrukare. I ett andelslag anses bestämmanderätten utövas av en ung jordbrukare, om majoriteten av medlemmarna uppfyller de villkor som ställs på mottagare av inkomststöd för unga jordbrukare.

Om det är fråga om en grupp av fysiska personer, anses bestämmanderätten utövas av en ung jordbrukare, om alla medlemmar i gruppen uppfyller de villkor som ställs på mottagare av inkomststöd för unga jordbrukare.

10 §Yrkeskunnighet som förutsätts av unga jordbrukare

Som den tillräckliga yrkeskunnighet som förutsätts av unga jordbrukare och som avses i 12 § 1 mom. 3 punkten i lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare betraktas minst examen inom naturbruk på andra stadiet eller utbildning i naturbruk som omfattar minst 20 studieveckor, 30 studiepoäng eller motsvarande antal kompetenspoäng och som skaffats utöver tre års praktisk erfarenhet av naturbruk, varav minst 10 studieveckor, 15 studiepoäng eller motsvarande antal kompetenspoäng utgör studier i ekonomi.

Om den som ansöker om inkomststöd för unga jordbrukare är en sammanslutning eller en grupp av fysiska personer, anses kravet på yrkeskunnighet vara uppfyllt, om alla medlemmar i sammanslutningen som har bestämmanderätt i den eller alla medlemmar i gruppen av fysiska personer har examen som avses i 1 mom. eller minst tre års arbetserfarenhet och minst hälften av de personer som godkänts med stöd av arbetserfarenhet har genomfört studier i den omfattning som avses i 1 mom.

En ung jordbrukare som ansöker om inkomststöd för unga jordbrukare ska ha den i denna paragraf avsedda yrkeskunnigheten senast den 31 augusti under det första året för ansökan om stöd.

11 §Beloppet av inkomststöd för unga jordbrukare

Av det årliga maximibelopp av direktstöd som avses i bilaga V till förordningen om strategiska planer kan användas högst 13,1 miljoner euro till inkomststöd för unga jordbrukare.

En stödsökande kan beviljas inkomststöd för unga jordbrukare för högst 150 hektar.

Inkomststöd för unga jordbrukare kan 2024 beviljas till ett belopp av högst 88 euro per hektar.

12 §Miljösystemet som gäller växttäcke vintertid

Stöd inom ramen för miljösystemet som gäller växttäcke vintertid kan beviljas för arealer som bevaras obearbetade från och med den 31 oktober 2024 fram till följande vårs arbeten med sådd eller plantering, men dock minst till och med den 15 april. Som växttäcke vintertid godkänns arealer för följande grödor eller växtbestånd:

1)

obärgade växtbestånd och stubb av stråsäd, bovete, quinoa, oljeväxter, spånadsväxter, baljväxter och frökryddor samt av blandade växtbestånd av dessa,

2)

höstsådda grödor,

3)

vallväxter och rörflen, med undantag för naturbetesmark och hagmark,

4)

naturvårdsvallar och gröngödslingsvallar,

5)

jordgubbar,

6)

fleråriga energi- och trädgårdsväxter med växtbestånd mellan raderna,

7)

fånggrödor och mellangrödor,

8)

markförbättrande grödor och saneringsgrödor,

9)

mångfaldsväxter,

10)

grönträda som avses i 3 § 5 punkten i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden (1384/2022) ,

11)

sådda växtbestånd som bevaras över vintern.

Den areal som avses i 1 mom. får inte plöjas eller bearbetas i övrigt, och den stubb eller det växttäcke som finns på arealen ska bevaras. Den areal av permanent gräsmark för vilken det ansöks om stöd inom ramen för miljösystemet som gäller växttäcke vintertid ska bevaras oplöjd till och med den 1 maj. Stödsökanden får inte minska arealen av permanent gräsmark på sin gårdsbruksenhet under den tid som sökanden förbinder sig till miljösystemet som gäller växttäcke vintertid.

Stöd inom ramen för miljösystemet som gäller växttäcke vintertid beviljas inte för växtbestånd som förstörs kemiskt, med undantag för stubb av vallväxter och stubb som avses i 1 mom. 1 punkten.

Stödsökanden ska på det sätt som Livsmedelsverket bestämt uppge de arealer som sökanden bevarar med stubb eller växttäcke under den tid som avses i 1 mom.

Som miniminivån enligt miljösystemet som gäller växttäcke vintertid ska iakttas det minimimarktäcke vintertid som avses i 9 § i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden samt 8 § i lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare.

Stöd inom ramen för miljösystemet som gäller växttäcke vintertid betalas inte för ett jordbruksskifte som är

1)

en i 4 § 1 mom. i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden avsedd torvmarksareal,

2)

en i 5 § i den förordning som nämns i 1 punkten avsedd annan areal än en i den punkten avsedd torvmarksareal,

3)

en i 15 § i den förordning som nämns i 1 punkten avsedd areal av permanent gräsmark på Natura-områden,

4)

en areal av permanent gräsmark, om det förfarande med återställande som avses i 8 § i lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare tas i bruk,

5)

en areal av mellangröda, om stödsökanden uppfyller det i 66 § i statsrådets förordning om miljöersättning (78/2023) avsedda kravet på miniminivån för skiftesspecifika åtgärder som gäller fånggrödor,

6)

en areal som är föremål för en åtgärd som avses i 25 eller 26 § i den förordning som nämns i 5 punkten eller som omfattas av motsvarande stödsystem på Åland,

7)

en areal som ingår i ett sådant miljöavtal om skötsel av jordbruksnaturens mångfald och landskapet som avses i 41 § i den förordning som nämns i 5 punkten.

13 §Miljösystemet som gäller naturvårdsvallar

I miljösystemet som gäller naturvårdsvallar ska växtbeståndet bestå av fleråriga vallväxter som har såtts 2024 eller tidigare. Högst 20 procent av vikten av utsädesblandningen för naturvårdsvallar får bestå av kvävefixerande växter. Växtarterna i utsädesblandningen och deras andelar ska föras in i odlingsanteckningarna för de växtbestånd som anläggs. Också gamla tidigare sådda vallväxtbestånd som består av vilda gräs och växter med örtstam och som utvecklats till vallväxtbestånd med flera arter kan godkännas som naturvårdsvall.

Växtbeståndet på naturvårdsvallar får inte bearbetas utom i samband med att växtbeståndet anläggs eller bryts. Växtbestånd för odling av vilket det beviljas stöd inom ramen för miljösystemet som gäller naturvårdsvallar under flera på varandra följande år ska slås senast den 15 september vartannat år. Om slåtter inte har konstaterats 2023 vid arealövervakning enligt 21 § i lagen om verkställighet av vissa av Europeiska unionens jordbruksstöd och vissa nationella jordbruksstöd (1334/2022) , ska växtbeståndet slås 2024. Vid svåra ogräsfall som avses i 7 § 2 mom. i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden ska växtbeståndet slås årligen senast den 15 september så att spridning av ogräsen förhindras.

Naturvårdsvallar får inte gödslas under hela kalenderåret. Växtskyddsmedel får användas endast i samband med att växtbeståndet bryts. En jordbrukare som föregående år har använt växtskyddsmedel för att bryta en naturvårdsvall kan inte följande år med samma areal förbinda sig till miljösystemet som gäller naturvårdsvallar. Växtbeståndet på naturvårdsvallar ska bevaras till och med den 31 augusti, varefter växtbeståndet får brytas. Från och med det andra året med naturvårdsvall är sådd av höstsådda grödor och användning av gödsel och växtskyddsmedel i samband med sådden tillåten från och med den 1 augusti.

Som miniminivån enligt miljösystemet som gäller naturvårdsvallar ska iakttas 10 § 7 mom. i statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling (1250/2014) eller 6 § 8 mom. i Ålands landskapsregerings beslut om begränsning av utsläpp i vatten av nitrater från jordbruket (Ålands författningssamling 2016:41) samt 8 § i lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare.

Stöd inom ramen för miljösystemet som gäller naturvårdsvallar betalas inte för ett jordbruksskifte som är

1)

en i 4 § 1 mom. i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden avsedd torvmarksareal,

2)

en i 5 § i den förordning som nämns i 1 punkten avsedd annan areal än en i den punkten avsedd torvmarksareal,

3)

en i 15 § i den förordning som nämns i 1 punkten avsedd areal av permanent gräsmark på Natura-områden,

4)

en areal av permanent gräsmark, om det förfarande med återställande som avses i 8 § i lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare tas i bruk,

14 §Miljösystemet som gäller gröngödslingsvallar

Växtbeståndet på gröngödslingsvallar ska bestå av en blandning av vallväxter och kvävefixerande växter som har såtts 2023 eller 2024 eller tillsammans med en skyddsgröda 2022. Utsädesblandningen ska innehålla minst fyra olika växtarter. Minst 20 procent av utsädesblandningens vikt ska bestå av kvävefixerande växter. Växtarterna i utsädesblandningen och deras andelar ska föras in i odlingsanteckningarna.

Växtbeståndet på gröngödslingsvallar får inte bearbetas utom i samband med att växtbeståndet anläggs eller bryts. Gröngödslingsvallar som beviljas stöd för gröngödslingsvallar under flera på varandra följande år ska slås senast den 15 september det andra året. Om slåtter inte har konstaterats 2023 vid arealövervakning enligt 21 § i lagen om verkställighet av vissa av Europeiska unionens jordbruksstöd och vissa nationella jordbruksstöd, ska växtbeståndet slås 2024. Vid svåra ogräsfall som avses i 7 § 2 mom. i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden ska växtbeståndet slås årligen senast den 15 september så att spridning av ogräsen förhindras.

Gröngödslingsvallar får inte gödslas under hela kalenderåret. Växtskyddsmedel får användas endast i samband med att växtbeståndet bryts. En stödsökande som föregående år har använt växtskyddsmedel för att bryta en gröngödslingsvall kan inte följande år med samma areal förbinda sig till miljösystemet som gäller gröngödslingsvallar. Växtbeståndet på gröngödslingsvallar ska bevaras till och med den 31 augusti. På andra och tredje årets gröngödslingsvallar är sådd av höstgrödor och användning av växtskyddsmedel och gödsel i samband med sådden dock tillåten från och med den 1 augusti.

Som miniminivån enligt miljösystemet som gäller gröngödslingsvallar ska iakttas 10 § 7 mom. i statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling eller 6 § 8 mom. i Ålands landskapsregerings beslut om begränsning av utsläpp i vatten av nitrater från jordbruket samt 8 § i lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare.

Samma areal av gröngödslingsvall kan beviljas stöd inom ramen för miljösystemet som gäller gröngödslingsvallar högst tre år i följd.

Stöd inom ramen för miljösystemet som gäller gröngödslingsvallar betalas inte för ett jordbruksskifte som är

1)

en i 4 § 1 mom. i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden avsedd torvmarksareal,

2)

en i 5 § i den förordning som nämns i 1 punkten avsedd annan areal än en torvmarksareal,

3)

en i 15 § i den förordning som nämns i 1 punkten avsedd areal av permanent gräsmark på Natura-områden,

4)

en areal av permanent gräsmark, om det förfarande med återställande som avses i 8 § i lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare tas i bruk,

5)

en areal som ingår i en i 6 § i lagen om vissa ersättningar för landsbygdsutveckling (1333/2022) avsedd förbindelse om ekologisk produktion eller som omfattas av motsvarande stödsystem på Åland.

15 §Miljösystemet som gäller mångfaldsväxter

I miljösystemet som gäller mångfaldsväxter ska en av följande växtgrupper väljas för ett jordbruksskifte:

1)

insektspollinerade växter och landskapsväxter,

2)

viltväxter,

3)

ängsväxter,

4)

fältfågelväxter.

Växtbeståndet av mångfaldsväxter ska anläggas årligen, med undantag för växtbestånd av ängsväxter och fältfågelväxter i fråga om vilka även växtbestånd som anlagts 2023 godkänns. Som anläggande av växtbestånd av mångfaldsväxter betraktas även växtbestånd av höstsådda växter som anlagts 2023. För de ängsväxter och de fältfågelväxter som i stödansökan har uppgetts för samma areal kan stöd beviljas för högst två på varandra följande år. Växtbeståndet av mångfaldsväxter får inte anläggas genom direktsådd i vall. Det växtbestånd av viltväxter som anläggs ska vara beläget minst 50 meter från en väg vars trafiktäthet är mer än 3 000 bilar per dygn.

Växtarterna i utsädesblandningen och deras andelar ska föras in i odlingsanteckningarna.

Mångfaldsväxter får gödslas endast i samband med att växtbeståndet anläggs. Växtskyddsmedel får inte användas under hela kalenderåret. Växtbeståndet av mångfaldsväxter får inte bearbetas utom i samband med att växtbeståndet anläggs eller bryts. Om växtbeståndet slås får det göras efter växtbeståndets huvudsakliga blomning, dock tidigast den 1 augusti. Arealer av mångfaldsväxter får inte användas för bete. Skörden av viltväxter får bärgas för utfodring av vilt oberoende av de tidsfrister som avses ovan. Växtbeståndet på åkrar där utsädesblandningar av viltväxter såtts ska användas för utfodring av vilt antingen på åkern, i dess närhet eller på en separat utfodringsplats. Växtbeståndet av mångfaldsväxter ska bevaras till och med den 15 september.

Som miniminivån enligt miljösystemet som gäller mångfaldsväxter ska iakttas 10 § 7 mom. i statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling eller 6 § 8 mom. i Ålands landskapsregerings beslut om begränsning av utsläpp i vatten av nitrater från jordbruket.

16 §Mångfaldsväxter

Utsädesblandningar av insektspollinerade växter och landskapsväxter som godkänns som mångfaldsväxter får endast innehålla utsäde av två eller flera av följande växter eller växtgrupper:

1)

solros,

2)

honungsfacelia,

3)

blålusern,

4)

klöverarter,

5)

gul-, blå- och vitlupin,

6)

vickerarter,

7)

blå- eller rödklint,

8)

malva,

9)

ringblomma,

10)

oljelin,

11)

sötväpplingar,

12)

vallmor,

13)

kinesisk förgätmigej,

14)

färgkragar,

15)

sommarslöja,

16)

senap,

17)

bovete,

18)

raps,

19)

rättikor,

20)

praktmalva,

21)

sommarmalva,

22)

rybs,

23)

andra än i 1–22 punkten nämnda tvåhjärtbladiga växter som blommar under utsädesåret.

Den blandning som avses i 1 mom. får innehålla i 1 mom. 23 punkten avsedda andra tvåhjärtbladsväxter som blommar under utsädesåret motsvarande högst 30 procent av utsädesblandningens vikt, dock inte utsäde av hampa.

Utsädesblandningar av viltväxter som godkänns som mångfaldsväxter får endast innehålla utsäde av två eller flera av följande växter eller växtgrupper:

1)

stråsäd,

2)

bovete,

3)

solros,

4)

oljelin,

5)

rybs,

6)

raps,

7)

senap,

8)

ärt,

9)

bondböna,

10)

foderkål,

11)

rättikor,

12)

fodersockerbeta,

13)

rovor,

14)

luddvicker,

15)

fodervicker,

16)

oljedådra,

17)

gräsväxter,

18)

klöverarter,

19)

cikoria,

20)

kummin,

21)

luserner,

22)

käringtand,

23)

honungsfacelia,

24)

nigerfrö,

25)

svartkämpar.

I utsädesblandningar av viltväxter bestående av stråsäd, gräsväxter och klöver ska det alltid även ingå utsäde av någon annan i 3 mom. avsedd ettårig växt. Gräsväxter får utgöra högst 20 procent av utsädesblandningens vikt. Högst 15 procent av utsädesblandningens vikt får bestå av andra än i 3 mom. avsedda växter, dock inte utsäde av hampa.

Utsädesblandningar av ängsväxter som godkänns som mångfaldsväxter ska innehålla utsäde av rödven, fårsvingel eller hårdsvingel samt utsäde av minst två av följande ängsväxter:

1)

ängsklocka,

2)

vitblära,

3)

rödklint,

4)

färgkulla,

5)

backnejlika,

6)

tjärblomster,

7)

ängsglim,

8)

ängsvädd,

9)

rödblära,

10)

prästkrage,

11)

åkervädd,

12)

fyrkantig johannesört,

13)

blåklint,

14)

ringblomma,

15)

honungsfacelia,

16)

kummin.

Blandningar som avses i 5 mom. får dessutom innehålla utsäde av andra ettåriga ängsväxter eller vickerarter, dock inte utsäde av gräs.

Utsädesblandningar av åkerfågelväxter som godkänns som mångfaldsväxter ska innehålla utsäde av minst en i 5 mom. 1–16 punkten avsedd ängsväxt samt utsäde av minst en av följande växter eller växtgrupper:

1)

lin,

2)

durra,

3)

bovete,

4)

hirs,

5)

majs,

6)

solros,

7)

quinoa,

8)

rybs,

9)

raps,

10)

senap,

11)

sötväpplingar,

12)

vickerarter,

13)

stråsäd

14)

cikoria.

Blandningar som avses i 7 mom. får innehålla högst 50 kg utsäde av stråsäd per hektar. Blandningen får dessutom innehålla utsäde av andra ettåriga ängsväxter eller vickerarter, dock inte utsäde av gräs.

Om stödsökanden två år i följd ansöker om stöd inom ramen för miljösystemet som gäller mångfaldsväxter på basis av ett växtbestånd av ängsväxter eller fältfågelväxter, ska växtbeståndet anläggas med en sådan utsädesblandning av de växtarter som avses i 5 och 7 mom. där minst två av växtarterna är fleråriga.

17 §Begränsningar av beviljandet av stöd för miljösystem

Stöd för de miljösystem som gäller naturvårdsvallar, gröngödslingsvallar och mångfaldsväxter beviljas för högst 25 procent av stödsökandens i 13 § i statsrådets förordning om allmänna villkor för beviljande av vissa arealbaserade jordbruksstöd avsedda areal som berättigar till direktstöd. Inom stödområde C beviljas stöd inom ramen för miljösystemet som gäller naturvårdsvallar för högst 10 procent av den ovan avsedda areal som berättigar till direktstöd.

18 §Miljösystemens förbindelseperioder

Stödsökanden ska förbinda sig att iaktta villkoren enligt de miljösystem som avses i 13–15 § för ett kalenderår. Stödsökanden ska iaktta villkoren enligt det miljösystem som avses i 12 § under den tid som villkoren enligt den paragrafen förutsätter.

19 §Miljösystemens stödbelopp

Miljösystemen kan beviljas stöd till ett belopp av högst 86 miljoner euro.

För miljösystemen kan det 2024 betalas högst följande belopp enhetsspecifika stöd per hektar:

åtgärd

euro

växttäcke vintertid

50

naturvårdsvallar

65

gröngödslingsvallar

80

mångfaldsväxter

270 (28.11.2024/675)

20 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 30 januari 2024.

21 §Övergångsbestämmelser

Vad som i 10 § föreskrivs om den yrkeskunnighet som förutsätts av unga jordbrukare tillämpas inte på en stödsökande som har fått stöd för unga jordbrukare före den 1 januari 2023.

Om stödsökanden 2023 har uppfyllt kravet på yrkeskunnighet enligt 10 § 2 mom. i statsrådets förordning om sådant från produktionen frikopplat direktstöd till jordbruket som betalas för 2023 (126/2023) , anses stödsökanden uppfylla kravet även 2024.

En gröngödslingsvall som 2022 i stödansökan har uppgetts som en sådan gröngödslingsvall som avses i 25 § i statsrådets förordning om miljöersättning (235/2015) eller i 33 § i Ålands landskapsförordning om ersättning för miljö- och klimatvänligt jordbruk, ersättning för ekologisk produktion och ersättning till områden med naturliga begränsningar (Ålands författningssamling 2016:42) kan 2024 uppges som en sådan gröngödslingsvall som avses i 14 § i denna förordning, om vallen har varit gröngödslingsvall i högst två år och den uppfyller de villkor som anges i den paragrafen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 (32021R2115) EUT L 435, 6.12.2021, s. 1

Ikraftträdelsestadganden

28.11.2024/675:

Denna förordning träder i kraft den 3 december 2024.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 (32021R2115) EUT L 435, 6.12.2021, s. 1

Till början av sidan